HSK Productions

2017.okt.16.
Írta: A HÁTSÓ SOR KÖZEPE Szólj hozzá!

VIKINGEK: új előzeteseket és plakátot kapott az 5. évad!

A Vikingek évek óta lázban tartja a rajongókat. A sorozat hatalmas rajongótáborral bír, mely nagyban köszönhető a széria realisztikus történelmi ábrázolásának (még a kisebb-nagyobb eltérések ellenére is), a remek színészeknek, a csodás látványvilágnak, és többek közt, az egyedülálló zenének. A széria 5., s egyben legújabb évada idén novemberben, egészen pontosan nov. 29-én érkezik az amerikai History Channel-re, egy 2 órás epizóddal!

De nem csak e miatt örülhetnek a sorozat rajongói, ugyanis pár hete bejelentették, hogy - bár még be sem mutatták az ötödik évadot, de - a stúdió máris berendelte a Vikingek 6. évadát! Sőt, a sorozat atyja, Michael Hirst szerint már a forgatási munkálatokat is megkezdték idén szeptemberben, szóval bízhatunk benne, hogy 2018. novemberében érzezhet is a várva-várt folytatás.

Ami azt illeti, az alább látható előzetesek némelyikét már pár hónappal ezelőtt közzétette a History csatorna, ugyanakkor, szerintem remek kedvcsináló lett mindegyik, ezért úgy döntöttem, hogy az újakkal együtt a régieket is megosztom Veletek, hátha még nem láttátok midnegyiket. Gondolom, az utolsó egy hónapban majd érkeznek a karakterposzterek is, egyelőre még "csak" egy nagy plakátot kaptunk, melyet itt, alább láthattok! Ha esetleg egy kissé még le vagytok maradva a sorozattal, még van bőven időtök november 29-ig. Addig is: jó maratonozást, és szavazzatok a cikk végén! Köszi! "Skol!"

Olvastad már? ⇒ VIKINGEK: Evezz velünk a sorozat kulisszáinak mélyére!

0001.jpg

« ♦♦♦ »

KINGSMAN: Az aranykör [kritika]

Kingsman: Az aranykör eredetileg nem szerepelt a 2017-es "ezt a filmet moziban kell látnom!"-listámon. No, nem, mintha ágáltam volna ellene, csupán kissé tartottam tőle, hogy megéri-e a jegy árát. Végül mégis úgy döntöttünk, hogy adunk neki egy esélyt, mivel az első rész is eszméletlenül jól sikerült, másrészt pedig az előzetes alapján a folytatás tökéletesnek bizonyult egy szombati mozizásra.

23144.jpg

Meglepően tapasztaltam, hogy a kritikák szinte egytől-egyig lesújtóan beszéltek a filmről. Vannak a filmnek gyenge pontjai, ugyanakkor szerintem még így is simán kenterbe veri a témában készült hasonló alkotásokat. A most következő cikkben pár érdekességről is olvashattok a kritika mellett, én kifejezetten élveztem, hogy egyet-egyet már a film alatt is észrevettem. Tartsatok velem!

« ♦♦♦ »

Matthew Vaughn rendező a folytatásra is nagy hollywoodi neveket szerződtetett le. Az első részből ismert tekintélyes nevek mellé ezúttal olyan nevek társultak, mint például Julianne Moore, Jeff Bridges, Pedro Pascal, Halle Berry, Sir Elton John, Channing Tatum, de sokak számára ismerős lehetett Bruce Greenwood és Emily Watson is.

Már volt róla szó a blogon, hogy egyes rendezők szeretnek filmről-filmre együtt dolgozni az általuk kedvelt színészekkel, de az sem ritka, hogy hosszú éveken át egyazon filmzeneszerzőt szerződtetnek maguk mellé. Példának okáért vegyük csak Christopher Nolant és Hans Zimmert, vagy Stephen Spielberget és John Williamst. Így történt esetünkben is, amikor rendezőnk együtt dolgozott a Henry Jackman & Matthew Margeson-duóval az X-Men: Az Elsők (2011), az Eddie, a sas (2016), a Kick/Ass (2010), és természetesen a Kingsman: A titkosszolgálat (2014) c. filmeken.

9_876.png

Hogy miért kezdem rögtön a filmzenével? Egyrészt, mivel nagyon tetszett, hogy Henry Jackman két zenei darabot is átemelt az X-Men: Az elsők-ből. Az egyiket teljes egészében hallhatjuk, amikor Harry visszaemlékezik. Bár a track nem szerepel az albumon, a filmben hallható zene teljes egészében hallható az imént említett X-Men-filmben, amikor Charles segít Ericnek visszaemlékezni a fájdalmas gyerekkorára. A másik ilyen zenei részlet a film legvégén hallható, amikor Tequila ügynök kilép a Kingsman üzlete elé kocsijából, ekkor az X-Men-film végén hallható Magneto-téma alap traktusát hallhatjuk. Kövezzetek meg, de én oda vagyok az ilyen kis apróságokért!

Másrészt azért vagyok elégedett a zenével, mivel remek aláfestést és hangulatot kölcsönzött a filmnek, és az első rész zenéjéhez képest már sokkal inkább éreztem kommersz egésznek az új albumot. A rosszkislány Miss Poppy egy tipikus 'badass'-témát kapott, amit azóta sem bírok kiverni a fülemből! De azért a Kingsman-főtémáját se hagyjuk ki a sorból, ez is nagyon jól hangzik. Az album egyaránt tartalmaz érzelmes, hősies és akciózenét, no meg persze a tipikus titkos ügynök-filmek zenei hangzását is felidézi bennünk. A western-szál a filmzenében is képviselteti önmagát, melyet érdekes módon jól ötvöztek az imént említett stíluselemekkel. ...ami azt illeti, kicsit büszke is vagyok magamra, mert ezeket a filmzenés összefüggéseket sehol nem láttam, hogy más is megemlítette volna. :)

6895347.jpg

A látványvilágra most sem volt panasz, sőt. A film nyitánya vagány és látványos lett, olyannyira, hogy azt még - el sem hiszem, hogy ezt én mondom, de - 3D-ben is megnéztem volna. Az első részből már jól ismert lassításokkal most is többször találkozhattunk a film során, de én ne éreztem őket túlzottan elcsépeltnek, vagy soknak. A hanghatásokkal sem volt semmi gondom, szerintem minden a helyén volt.

Miss Poppy - alias Mrs. Lecter - karaktere mellett nem lehet szó nélkül elmenni! Julianne Moore-t, illetve karakterét kifejezetten rossznak és unszimpatikusnak tartottam pl. az Éhezők viadalában, de itt zseniális volt a dilinyós drog-mami szerepében (és igen, tisztában vagyok vele, hogy a két szerep és a történet merőben eltér egymástól). Azért a hamburgeres résznél szerintem mindenki szájában megállt egy pillanatra a pattogatott kukorica, vagy a nachos... a zene egyébként ekkor (is) nagyon jól el lett találva.

8797987.jpg

A film kapcsán fontos megjegyezni, hogy Matthew Vaughn eredetileg 220 percesre (vagyis 3 óra, 40 perc hosszúságúra!) tervezte a filmet, ugyanakkor a vágás során sajnos 80 percnyi anyagnak a vágószoba padlóján kellett végeznie. A rendező korábban egy interjúban mesélt arról, hogy nehéz szívvel vált meg a bő egy órányi anyagtól, ugyanis számtalan remek felvételtől kellett búcsút intenünk ezáltal. Ami azt illeti, remélem, hogy lesz majd egy bővített DVD extrákkal, s így majd viszont láthatjuk kedvenc dilibogyóinkat, és talán az idejekorán elhullott Kingsman-ügynököket is többet láthatjuk majd.

Sajnos azonban, mint az lenni szokott, e film se tökéletes. Például több színész (méltatlanul?) keveset töltött a vásznon. Ha már a két filmet gyakorta hasonlítjuk a James Bond-szériához, akkor nekem Ginger karaktere túlságosan is Miss Moneypenny-re hajazott. No, nem, mintha ez baj lenne, bár én több szerepet reméltem az ex-Bond lánynak. Magic Mike, alias Tatum karaktere leginkább Amerika kapitányként lazult a film alatt, vagy éppen klott gatyában táncikált fel s alá, de azért neki is jutott egy-két jópofa beszólás.

5124256.png

Merlin (Mark Strong) és Harry (Colin Firth) karakterei hozták a tőlük megszokott játékot. Kifejezetten tetszett, hogy Harry visszatérése nem sikeredett tökéletesre - lásd: "A modor mutatja mit érsz!"-jelentben a félre ment sörös korsó, a bevillanó flash-lepkék, stb. Töki (Taron Egerton) nem volt kifejezetten nagy szám, de rosszat sem tudnék róla mondani. Mondjuk, azt meg nem mondtam volna, hogy Töki majd 'úgy' fogja lehelyezni a chipes nyomkövetőt...

Bár Harry visszatérését már az előzetesekben lelőtték, ez nem is gond, mivel kellett a húzónév a gárdába, és úgy vélem, egy kedvelt karaktert bűn lett volna nem visszahozni a történetbe - ha már amúgy is vígjátékról van szó, esetünkben pedig bármi megtörténhet. Merlin éneklős jelenete (és persze a zene!) emlékezetes volt, nekem kifejezetten tetszett. Pedro Paschal (Whiskey) karaktere szerintem nagyon el lett találva! Bár azért az eszembe jutott, hogy ha a golyó kicsit arrébb megy, akkor úgy végezte volna, mint a Trónok Harcában általa alakított Oberyn - na, az lett volna igazán morbid.

56454_1.jpg

Sir Elton John esetében öhm..., egy kicsit vegyes érzéseim voltak. Elsőre kissé csalódott voltam amiatt, hogy egy akkora tehetség, mint ő egy ilyen jelentéktelen, bugyuta karaktert alakított. De hamar máshogy kezdtem látni a helyzetet, mivel a film egészét tekintve átértékeltem Elton figuráját is. Volt akkora arc, hogy bolondot csináljon magából egy film kedvéért. Ha ő jól érezte magát benne, akkor miért kérdőjeleznénk meg a döntését, amikor ha akarja, simán ott hagyhatta volna a produkciót. Na, ezzel a szemmel nézve már viszont volt néhány jópofa jelenete is.

A történet természetesen nem annyira eredeti mint az első részé volt (még jó, hisz' az egy képregényen alapult). A Kingsman: A titkos szolgálatban a kiválasztás, a Kingsman-né válás folyamata volt nagyon érdekes, míg a folytatásban már nem annyira a karakterekre koncentráltak, hanem arra próbáltak összpontosítani, hogy egy jó hangulatú, szórakoztató filmet tegyenek le az asztalra.

« ♦♦♦ »

Mert ugyebár, jobbára ez egy kém-paródia. Vígjáték, és ahogy láttam a kommenteket a napokban, egyesek elfelejtik, hogy valójában mi is akart lenni ez a film. Én, a magam részéről veszettül jól szórakoztam rajta. Élveztem minden percét. Picit tartottam a Statesmen-es amerikai-száltól, de szerencsére félelmem alaptalannak bizonyult. Bár sokan hiányolták belőle a nagy leszámolós jelentet, mint amit pl. az első részben a templomban láthattunk, én azonban meg voltam elégedve a Poppy's Land-en történtekkel is. A Las Vegan-megoldás Poppy hamburgerezőjének fényében egyébként elég morbid morbid humorra vall, de kit érdekel, mi ezért (is) szeretjük a filmet.

5645_4.jpg

A Kingsman: Az Aranykör már nem csak az angol humort és mentalitást, de az amerikai életfelfogást és felsőbbrendűséget is kifigurázza, és pont ezért lett fogyasztható. A piáló cowboyok, a revolverek, lasszók, a tömény alkohol, a texasiakra jellemző tájszólás (itt különösképpen is elismerés jár a magyar szinkronnak!), ezekkel mind-mind igyekeztek színesebbé tenni a filmet. A Kingsman 3. része pedig készülőben van, szóval készüljetek, "Töki még visszatér...!"

Hollywood legszebb színésznői: KALEY CUOCO

"Penny, Penny, Penny...!" Gondolom, e név hallatára rögtön eszetekbe jut az a jelenet, amikor Penny ajtót nyit, arcán a rá jellemző "Mit akarsz Sheldon?"-fintorral. Legtöbben talán az Agymenők (The Big Bang Theory) c. sorozatból ismerhetjük a 31 éves Kaley Cuoco-t, akinek e sorozat hozta meg a világhírnevet.

A Hollywood legszebb színésznői-cikksorozatunk legújabb részében most őt ismerhetitek meg, sőt, az alábbi galériákban számos címlap-, magánéleti-, ill. forgatási fotót is megtekinthettek a színésznőről!

965_3.jpg

Sheldonék a kulisszák mögött, avagy: Így készül az AGYMENŐK!

25+1 érdekesség, amit eddig nem tudtál az AGYMENŐK-ről!

Olvastad már? A Napjaink legszebb színésznői-cikksorozat eddig megjelent részei: Kat DenningsGal GadotChristina HendricksScarlett Johansson, és Natalie Dormer!

Tovább

A TRÓNOK HARCA legjobb zenéi!

Ramin Djawadi talán nem olyan közismert a szakmájában, mint Hans Zimmer vagy John Williams, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lenne piszkosul tehetséges filmzeneszerző. Bár korábban több más munkáját is hallottam már (Penge: Szentháromság, Mr. Brooks, stb), mégis A Szökés (2005-2009) c. sorozat kapcsán szerettem meg a stílusát, zenéit. Fiatal srácként teljes mértékben lenyűgözött. Egészen más volt, mint az általam addig hallott sorozat zenék. Nagyon jól eltalálta a börtönös sorozat hangulatát.

lekljljkl.jpg

FRISSÍTVE: itt láthatjátok felvételről a teljes Game of Thrones Live Concert Experience-t, és ha ez nem lenne elég, már meghallgathatjátok a 7. évad legjobb filmzenéit is!

Aztán jött a Vasember (2008), melyhez egy újabb zseniális albumot szerzett a német nemzetiségű zeneszerző. A Titánok harcá(2010) pedig még számtalan animációs film és számítógépes játék zenéje követte. A zeneszerző az utóbbi években leginkább sorozatokhoz komponál, például neki köszönhetjük a Westworld, a The Strain - A kór, és A Célszemély c. sorozatok zenéit is.

Mi sem mutatja jobban a sorozat zenéjéért való rajongást, mint hogy Ramin Djawadi idén tavasszal koncertturnéra indult vele, Game of Thrones Live Concert Experience-címmel. A következőkben belesünk a TRÓNOK HARCA zenéjének kulisszái mögé, tartsatok velem!

Olvastad már? Hollywood legszebb színésznői: Natalie Dormer, a Trónok Harca Margaery-je!

« ♦♦♦ »

Tovább

Hollywood legszebb színésznői: NATALIE DORMER

Natalie Dormer hamar közismertté vált a Tudorok c. sorozatnak köszönhetően, de az igazi világhírt a Trónok Harca hozta meg számára. Az idén 35 éves angol színésznőnek - mint az általában lenni szokott - kezdetben csak kisebb mellékszerepei voltak,  azonban az utóbbi években olyan világsikerű filmekben és sorozatokban kapott (fő, vagy mellék-) szerepeket, mint az Amerika kapitány: Az első Bosszúálló, a Sherlock és Watson, a Lady W botrányos élete, a Rush - Hajsza a győzelemért, A jogász, és persze Az éhezők viadala. A most következő cikkben Natalie Dormer is részese lett a HSK egyik legolvasottabb cikksorozatának, a Hollywood legszebb színésznőinek, melyben olyan gyönyörű színésznőkkel találkozhattatok már, mint Christina HendricksScarlett Johansson, Gal Gadot és Kat Dennings!

95959.jpg

Az alábbi galériákban rengeteg - több, mint 100!lélegzetelállító képet láthattok a gyönyörű színésznő forgatásairól, vörös szőnyeges- és címlap fotózásairól!

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői X. - MICHAEL GIACCHINO

"Sokan mondták már nekem, hogy elsírták magukat a zenéimen. Ez azért van, mert én is így voltam, amikor néztem a filmet."

Michael Giacchino

MICHAEL GIACCHINO napjaink egyik legfelkapottabb Hollywood-i filmzeneszerzőjévé nőtte ki magát az elmúlt (közel) tíz év során. Én a LOST c. sorozat (2004-2010) kapcsán ismertem és szerettem meg munkásságát. A zeneszerző nem csak kisebb-nagyobb filmekhez (pl.: Star Trek-trilógia) és animációs rajzfilmekhez (pl.: L'ecsóAgymanók - kritika itt!) komponál muzsikát, de kezdetben még egy-két számítógépes játékhoz is szerzett zenét, ld. The Lost World: Jurassic Park, Medal of Honor, vagy a Call of Duty.

A most következő cikkben Michael Giacchino 15+1 legjobb filmzenéibe hallgathattok bele! Bár azért azt meg kell jegyeznem, hogy ha például "csak"a LOST-hoz írt zenéit nézzük, simán össze tudnám szedni ezt 16 legjobb darabot a sorozatból is, mert annyira egyedit alkotott vele. Ami azt illeti, egy-egy cikket biztosan szánok majd valamikor a sorozatra, ill. a filmzenéjére is.

4654869.jpg

Tovább

Valerian és az ezer bolygó városa [kritika]

Az idei év egyik legjobban várt filmje a Luc Besson rendezésében a múlt héten a mozikba kerülő VALERIAN és az ezer bolygó városa volt. A képregényeken alapuló sci-fi adaptációt az idei nyár egyik (lehetséges) legnagyobb blockbustereként emlegették a kritikusok, mely közel 200 millió dollárból készült.

A több, mint két órás filmről - várakozásaimmal ellentétesen - a film előtt szinte csak negatív kritikákat hallottam. Bár szándékosan nem olvastam el őket, az ember akaratlanul is össze találkozik cikk címekkel az online médiában, melyek igencsak képesek visszavenni nézői lelkesedéséből. Olvastam olyan amerikai szalagcímet például, mely szerint gyerekeknek szóló esti mese, mások szerint csupán CGI-orgia lett, semmi több. De lássuk, milyen lett a francia kezekből kikerülő Valerian és az ezer bolygó városaegy spoilermentes kritikában!

valerian_mul.jpg

« ♦♦♦ »

Tovább

PÓKEMBER: Hazatérés [kritika]

Ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam, hogy (kezdetben) szinte egyáltalán nem érdekelt, hogy újabb bőrt pókhálót akarnak lehúzni Pókember-ről! Az első előzetes aztán csak még inkább rátett erre egy lapáttal, mert egyáltalán nem fogott meg. Aztán jött a 2-3. előzetes, amikor azt mondtam magamnak: ...hmmm, talán mégis!

Amikor 2015-ben a Sony-tól visszakerültek kedvenc hálószövőnk jogai a MARVEL-hez, mindenki abban bízott, hogy na, majd most, végre helyre áll a status quo. A Tobey Maguire-szériát sokan nem kedvelték, az Andrew Garfield-filmeket viszont annál inkább. Bár ez csak egy igen felületes kijelentés, ugyanis szerintem mindkét szériának vannak kiemelkedően előnyös, és borzasztóan gyenge pontjai, egyaránt.

A most következő cikkben a Marvel Univerzum legújabb filmje köré szövünk hálót, hogy alaposan szemügyre vehessük annak pozitív és negatív elemeit (egy kis spoilerrel egybeszőve). Jó lenne egy cikket írni, s benne a három Pókember-szériát összehasonlítani, de az egy másik cikk témája lesz. Na, de vágjunk is bele!

8648_1.jpg

« ♦♦♦ »

Tovább

MIDSOMER MURDERS: Így készül a Kisvárosi Gyilkosságok!

Bizonyára minden Midsomer Murders-kedvelő fejében megfordult már az a kósza gondolat, hogy az alapján, ahány golyó, kés, vagy méreg általi halált láthattunk a sorozat 20 éve során, nem lepődnénk meg, ha végül csak a Barnaby-família tagjai maradnának egyedüli lakosai a gyönyörű angol vidéknek.

Bizony, a hazánkban Kisvárosi Gyilkosságok, avagy A Midsomer Gyilkosságok címeken futó brit sorozat immár a 19. évadát tapossa, mely nem kis szó manapság! Hogy mi lehet a siker kulcsa? Egyrészt, a remek forgatókönyvek, másrészt pedig a remek színészek (talán nem is gondolnánk, hogy milyen nagy nevek is megfordultak már a sorozat háza táján! - ld. később), és persze a gyönyörű angol vidék.

487487.jpgAz alapötlet egyébként Caroline Graham történetei voltak, melyekből az a bizonyos Anthony Horowitz forgatókönyvíró kezdett el dolgozni, aki egyébként Agatha Christie 25 éven át futó Poirot-történetein is nagy sikerrel dolgozott! Kezdetben a sorozat neve csupán Barnaby lett volna, de aztán úgy döntöttek, hogy sokkal több ember figyelmét lehetne felkelteni egy másik, beszédesebb címmel, így lett végül Midsomer Murders. A sorozat mással össze nem téveszthető intróját itt hallgathatod meg. Az intró zene érdekessége, hogy teremin "hangszerre" készült, bár a 14. évad óta az epizódok elején és végén már csupán hegedűs változata hallható.

Egy ilyen nagy múltra visszatekintő sorozatnál nem mehetünk el szó nélkül néhány nagy, a színészeket érintő változtatás mellett: a sorozat talán legikonikusabb figuráját, Tom Barnaby főfelügyelőt John Nettles alakította a széria első 13 (!) évadán keresztül. Sokan akkor kaszálták a sorozatot, amikor a színész kiszállt, de a kemény mag azóta is hűen figyelemmel követi Midsomer-megye - koránt sem nyugodt - hétköznapjait. Tény és való, hogy nekem is időbe tellett az átállás, mire megszoktam Neil Dudgeon-t, mint az "új" Barnaby-t. Szerencsére a készítők nem egy az egyben akarták pótoltatni a karaktert, hanem John Barnaby személyében egy új szereplőt mutattak be számunkra. Magam is megdöbbentem, de jót tett a sorozatnak a vérfrissítés! Bár ami  azt illeti, a magam részéről mind a mai napig szívesen megnézem a Tom Barnaby-s epizódokat, nekem azok maradnak az "igazi" Kisvárosi-részek...

232233.jpg

A Barnaby-k alatt szolgáló őrmesterek száma is exponenciálisan nőtt az évadok számával. Troy, Scott és Jones voltak a kedvenceim, Gail, Nelson és Winter már annyira nem. Sokan, Jones-t kedvelték leginkább közülük, így nagyon nehezen viselték, amikor a színész, Jason Hughes 2013-ban kiszállt a sorozatból. Azért hagyta ott 8 évad után a szériát, mert már fizikálisan is megviselte az évi 10 hónapon át tartó hajnali fél ötös kelés. Amikor pedig már szabadságra mehetett volna, akkor lett beteg, a forgatások alatt pedig mind családjával, mind pedig kollégáival lévő kapcsolata sínylette meg az állapota miatt, így végül a távozás mellett döntött. De szerencsére egy későbbi vendégszereplésre azért nyitott volt.

Az orvosszakértők közül Barry Jackson volt az első a szériában, aki sajnos 2008-ban elhunyt. Őt egyébként olykor az a Toby Jones helyettesítette a 2-3. évadokban, akit egyébként ritkán látni pozitív szerepekben. Érdekesség, hogy annak idején azért függesztették fel és küldték el a sorozattól az egyik producert, mert azt találta mondani egyik interjújában, hogy azért nem osztanak szerepeket színes bőrű emberekre, mert annak következtében a sorozat elveszítené angolságát. Viszont most úgy látszik, a sorozat készítői meggondolták magukat, mert a legújabb patológusnőnk (Dr. Wilding után) indiai származású, így ő lett az első nem brit származású karakter a széria történetében.

5985985.jpg

No, de lássunk egy-egy példát (ahol tudtam, ott videóval is!), hogy milyen hírességek vendégszerepeltek már az ITV sorozatában gyilkosként, avagy pont áldozatként...? Henry Cavill, David Bradley, Orlando Bloom, Colin Farrell, Kevin Mcnally, Imelda Staunton, Tom Ellis, Peter Capaldi, és itt még messze nincs vége a sornak...

A sorozat annyira híressé tette a képzeletbeli Midsomer-megyében létező forgatási helyszíneket (településeket és környezetüket), hogy az érdeklődőknek külön oldalt hoztak létre és turistautakat is szerveznek a forgatási helyszínekre. Érdekesség, hogy eddig közel 80 település tartozik a filmbéli Midsomer-megyéhez a szériában történt említésük alapján. Találtam egy oldalt, ahol részletesen utána tudtok nézni, hogy melyik részt hol forgatták (és még képeket is találtok hozzájuk).

Készült egy közel 200 oldalas album is, melyben a sorozat készítéséről olvashattok interjúkat, és természetesen számos értékes, kulisszák mögötti képet is láthattok. Ezen a linken pedig számos így készült...-videót is láthattok a sorozatról. Az alábbi galériákban többnyire forgatási képeket láthattok majd, de összegyűjtöttem pár gyönyörű képet is a forgatási helyszínekről, melyeknek többnyire a mesébe illő Buckinghamshire és Oxfordshire adnak otthont. Jó szórakozást!

Olvastad már? Detektívek a mérlegen: Így nyomoz Columbo, Poirot, Sherlock, és a többiek...!

« ♦♦♦ »

Tovább

Hollywood legszebb színésznői: GAL GADOT

Gal Gadot-t egy csapásra híressé tette Wonder Woman szerepe a Batman v Superman c. filmben, mindannak ellenére, hogy a film a kritikusok és a nézők körében hatalmas bukásnak számított (kritika itt!). A hab a tortán viszont a pár héttel ezelőtt moziba kerülő Wonder Woman c. film lett, mely nem csak, hogy az első női képregényhős-film lett, de mind a filmkritikusok, mind pedig a nézők körében osztatlan sikert aratott - a róla szóló cikket itt olvashatod! Sőt, mi több, már most a legjobb szuperhős-filmek közt emlegetik.

635_2.jpg

A most következő bejegyzéssel Gal Gadot is részese lesz a HSK egyik legolvasottabb cikksorozatának - Hollywood legszebb színésznői! -, melyben olyan gyönyörű színésznőkkel foglalkoztunk már, mint: Christina Hendricks, Scarlett JohanssonKat Dennings és Natalie Dormer.

Olvastad már? ⇒ Wonder Woman a kulisszák mögött: egy forgatás pillanatai kép és videó galériával!

« ♦♦♦ »

Tovább

A KARIB-TENGER KALÓZAI: A Holtak Nem Mesélnek [kritika]

A Karib-tenger kalózai-széria ékes jele annak, amikor egy stúdió (jelesül most a Disney) nem képes realizálni a tényt, hogy mikor kéne abba hagyni valamit. Való igaz, hogy A Fekete Gyöngy átka (2003) máig az egyik legjobb, legizgalmasabb és még mindig legjópofább kalandfilm, kerek e világon. A Gore Verbinski rendezésében készült két folytatással együtt a trilógia egy kerek egészet alkot. A második rész meglepően jól sikerült folytatás lett, benne romantikával, kalanddal, hősökkel, ármánnyal, és természetesen Davy Jones-szal. A 2007-es harmadik rész (A világ végén) után úgy tűnt, örökre búcsút inthetünk Jack Sparrow kalandjainak, bár a rajongók - köztük én is, persze - bizakodtak, hogy talán mégsem kéne ezt a búcsút olyan komolyan venni. Aztán jött is a 2011-es Ismeretlen vizeken... És bár ne jött volna.

3516541.jpg

Soha sem hittem, hogy ezt kívánom majd egy Karib-filmre, de a negyedik rész mindent megtett azért, hogy ezt tegyem. Sorozatos forgatókönyvíró és rendező cserék, távozó színészek, és természetesen egy - a korábbiakhoz képest - igen gyenge folytatás, amit végül kaptunk. A bevételek azonban mást mutattak, mivel mindenki kíváncsi volt a filmre, így a nézők csalódottsága leginkább csak a filmes portálok értékelésein látszódott meg.

Az újabb folytatás aztán megint hosszú-hosszú éveket váratott magára, míg nem múlt hónap végén Jack Sparrow ötödjére is behajózott a magyar mozikba, feltéve nekünk ezzel a kérdést: Feltétlenül akarjuk látni A Karib-tenger kalózai 6. részét is pár év múlva...? (Spoileres kritika jön!)

Olvastad már?  Jack Sparrow visszatért: Így készült A KARIB-TENGER KALÓZAI!

« ♦♦♦ »

Tovább

Wonder Woman a kulisszák mögött: egy forgatás pillanatai kép és videó galériával!

A Wonder Woman c. film minden bizonnyal az egyik legjobban sikerült képregényfilm, és ez nem kis szó, ha figyelembe vesszük azt a nem elhanyagolható tényt, hogy Diana volt az első női képregény-karakter, aki saját filmet kapott. Ha érdekel Benneteket, itt olvashattok egy részletes kritikát a filmről! Őszintén mondhatom, hogy ha még nem láttátok a produkciót, semmiképpen se hagyjátok ki, ugyanis végre azt kapja a néző, amit egy képregényhős-filmtől vár az ember: leköt, látványos és szórakoztató. Ez a Wonder Woman!

663257.jpg

Nem mindennapi forgatásban lehetett része a filmen dolgozó stábnak. Elég, ha csak megnézzük a harcos amazonokat alakító sportos hölgyeket... Állítom, hogy némely fitnessguru simán elbújhat mögöttük (akár szó szerint is - és ez nem kis dolog). Nem mondom, hogy az ilyen testalkatú nők lennének a zsánereim, mert nem is. Ugyanakkor sokkal kellemesebb látványt nyújtanak az amazonokat alakító statiszták, amikor teljes harci díszben vannak. Egyrészt azért, mert a harci ruhák eltakarják a nagy vállakat és izmos karokat (mely testalkat szerintem cseppet sem nőies), ugyanakkor az öltözetük, páncéljuk piszok jól néz ki!

Ajánlom figyelmetekbe az alábbi videókat, melyeken keresztül még jobban betekinthettek az amazonokat alakító statiszták forgatási, ill. edzési munkálataiba. Az egyszer biztos, hogy a hölgyek a legjobb választásnak bizonyultak a szerepre.

6254.jpg

Gal Gadot-ról már olvashattátok a filmről írt cikkemben, például, hogy korábban két évet szolgált az izraeli hadseregben, ugyanakkor azt is elmondta, hogy a filmre való felkészüléshez képest az ottani készenléti, ill. erőnléti edzések szinte sehol sem voltak a Wonder Woman c. film munkálataihoz képest! Egyébként az sem elhanyagolandó tény, hogy 5 hónapos várandós kismama volt, mikor még nagyban zajlottak a forgatási munkálatok. Ami azt illeti, az alábbi galériákból és videókból az ő kemény felkészüléséből is láthattok néhány mozzanatot. Az biztos, hogy nem semmi a kis amazonunk! A videókhoz, képekhez kattints a tovább gombra, jó szórakozást!

« ♦♦♦ »

Tovább

A MÚMIA [kritika]: Visszasírjuk mi még A Múmia 3-at!

Már az első előzetes láttán is csak pislogtam: ezt most muszáj volt? - tettem fel a kérdést, de a választ sajnos még most, a film után sem tudom! A film akkora csalódás volt, hogy azt nem is tudom felidézni, mikor láttam utoljára ilyen gyenge filmet. Először arra gondoltam, hogy talán kissé elhomályosítja A Múmia minőségét a szintén a napokban látott Wonder Woman-film (ha még nem láttad, mindenképpen ajánlom, mert fantasztikus lett!). Aztán végig gondoltam, és nem, nincs hatással a film által generált érzelmeimre.

Egyszerűen, csak szimplán önmagában lett szörnyűen, elmondhatatlanul szürke és gyenge A Múmia 2017-es változata. Már hosszú évek óta suttogták, hogy rebbot-olni akarják a szériát, mely egyébként már alapjában véve is egy reboot volt, csak ezt kevesen tudják! Az általam máig hőn szeretett (és rongyosra nézett, a szövegét kívülről tudós) filmet ugyanis nem Stephen Sommers álmodta meg először. Az általa 1999-ben rendezett A Múmia alapja egy 1932-ben bemutatott, azonos címen futó film volt, Boris Karloff főszereplésével. A történet tulajdonképpen teljes egészében megegyezik a felújított változattal, néhány apróbb különbséget leszámítva. A filmnek még további négy része is készült egyébként (A Múmia bosszúja, A Múmia sírja, A Múmia szelleme, A Múmia átka), de ezek jóval kisebb sikerrel büszkélkedhetnek, mint elődjük, mely valóban klasszikusnak számít. A '32-es film érdekessége, hogy a filmben az Anck-Su-Namon-t alakító színésznő is magyar gyökerekkel rendelkezett (Johann Zita), akár csak a '99-es filmben Rachel Weisz, aki Evelyn-t alakíotta.

564_3.jpg

A Brandan Fraser-féle szária további két része közül a második még élvezhető, sőt szerethető is (számomra biztosan az), de a harmadik már sajnos harmat gyengére sikeredett. Fel is vetődött azon nyomban a kérdés, hogy vajon Arnold Vosloo (Imhotep), Brendan Fraser, Rachel Weisz és John Hannah (Jonathan) vissza térnének-e egy esetleges folytatásra? A Universal Stúdió nem is erőltette a dolgot, mert a harmadik rész csúfosan gyenge teljesítményé, illetve a távozni vágyó színészeket látva úgy döntöttek, hogy inkább vissza temetik A Múmia-projekt családi változatát a homok mélyére, és egy horrorisztikusabb változatot készítenek majd belőle... Hát, bár ott hagyták volna az egészet aszalódni a sivatagban. (Spoileres kritika következik!)

Tovább

WONDER WOMAN: Kritika és még számos érdekesség a filmről!

"Egykor meg akartam menteni a világot. Az emberiségnek el akartam hozni a békét - de aztán megpillantottam a fényükben rejtőző sötétséget és megtudtam, hogy a kettő együtt él minden ember lelkében. És mindenkinek, magának kell választania. Ebben a harcban nem segít a hősök ereje...!"

Wonder Woman

Nem köntörfalazok, egyből a lényegre térnék: Nagy általánosságban elmondható, hogy a DC-nek az utóbbi években, évtizedekben készített filmjeivel túlnyomórészt nem voltak megelégedve rajongók, lásd: Macskanő, Superman visszatér, Zöld lámpás és társaik, a Batman v Superman-ről már nem is beszélve (a filmről írt kritikát itt olvashatod)! Látva a rajongók elégedetlenségét, illetve a MARVEL szárnyalását (bár a főgonosz-problémával még mindig nem tudnak mit kezdeni) kíváncsian vártam, hogy vajon a Csodanő képes lesz-e megugorni azt a bizonyos lécet, melyet az olyan klasszikussá avanzsált DC-filmek tartanak már-már Olymposz-i magasságokban, mint a Christopher Reeve főszereplésével készült Superman, vagy a Michael Keaton-féle Batman.

A Wonder Woman egészen más, mint az eddigi képregényfilmek, és mindezt nem pusztán a kezdeti lelkesedés mondatja velem! Hogy megtudd, mitől lett olyan különleges napjaink első női szuperhősfilmje, tarts velem, a tovább után spoileresen folytatom a kritikát!

584.jpg

Tovább

Jack Sparrow visszatért: Így készült A KARIB-TENGER KALÓZAI!

Vitathatatlan, hogy a Johnny Depp főszereplésével készült Karib-tenger kalózai c. napjaink egyik legjobban sikeredett kalandfilm-szériája. Bár a negyedik rész (Ismeretlen vizeken, 2011) minőségileg szerintem jócskán elmaradt az első három részhez képest, ugyanakkor Jerry Bruckheimer producer és a Disney úgy gondolta, hogy bolondok lennének nem folytatni a kasszáknál jól fialó kalózos filmeket.

13214_1.jpg

A múlt héten a mozikba kerülő 5. részről a hétvégén tudtok majd olvasni a HSK-n, de hogy addig ne maradjatok olvasni- ill. nézegetni való nélkül, így arra gondoltam, hogy folytatom a már jól ismert "Így készült a..."-sorozatot!: forgatási videók, vázlatrajzok, vicces forgatási fotók és szelfik, vizuális effektusok, és még számos érdekesség!

Az alábbi cikkben két videót, valamint 3 galériát - benne több, mint 150 db(!) képet - tekinthettek meg A Karib-tenger kalózai munkálatairól. Pénteken érkezik a Karib 5 kritikája, addig is: "Yo-ho, the Pirate's Life for Me!"

 « ♦♦♦ »

Video blokk >> Így készült A Karib-tenger kalózai-széria!

Tovább

A GALAXIS ŐRZŐI: Less be velünk a kulisszák mögé!

"Ő minden kétséget kizáróan nem ugyanaz a karakter, mint akit a képregényekből megismertetek... Sokat fogjátok még ezt tőlem hallani."

James Gunn, rendező

Alig egy hete mutatták be A Galaxis Őrzői 2. részét, de már a premiert követő napon is óriási kasszasikert könyvelhetett el magának a MARVEL, legújabb produkciójával. A hét végére ígértem Nektek egy részletes kritikát a filmről, természetesen egy halom érdekességgel körítve (ld.: képregény vs. film, stáblistás jelenetek, különlegességek, filmzenék, stb.). Szóval ne menjetek túl messzire, kövessétek figyelemmel a HSK Facebook-oldalát a friss cikkért!

46554.jpg

Addig is, hogy ne hagyjalak Benneteket cikk nélkül, elhoztam az Így készült...-szériánk legújabb darabját, melyben az első két Galaxis Őrzői-film "legGrootosabb" forgatási- és bakivideóit, kulisszák mögötti képeit és vázlatrajzait is megtekinthetitek!

A kattintás után egy 100 db. képből álló fotógyűjteményt nézhettek meg a kicse... Galaxis Őrzőinek életéből! Hétvégén találkozunk.

Így készült a Guardians of the Galaxy vol. 2.

Így készült a Guardians of the Galaxy 1.

« ♦♦♦ »

Tovább

Hollywood legszebb színésznői: KAT DENNINGS

A HSK legújabb cikksorozata, a Hollywood legszebb színésznői ezúttal új résszel bővül. Scarlett Johansson, Christina Hendricks, Gal Gadot és Natalie Dormer után most röviden megismerkedhettek Kat Dennings munkásságával, de ezzel együtt 4 (!) képgalériát is hoztam Nektek a gyönyörű színésznőről!

ijoij_1.jpg

Tovább

Forgatási életképek: David Suchet utolsó napjai Hercule Poirot szerepében

„Nem tagadom, ez volt a legnehezebb napom az egész karrieremben. Poirot volt a legjobb barátom, része a családomnak, az életemnek. Együtt éltem, lélegeztem ezzel az emberrel. És most el kell őt engednem. Ő tette számomra lehetővé, hogy most ott tartok, ahol. [...] Ő adott nekem biztos talajt a lábam alá, stabilitást ebben a bizonytalan szakmában, amit hivatásomnak választottam."

David Suchet (2013)

Lassan már négy éve, hogy véget ért a David Suchet nevével fémjelzett Poirot című tv-sorozat. A széria epizódjait mind a mai napig magas nézettséggel vetítik szerte a világban, s így kis hazánkban is. A sorozat záró epizódja kapcsán anno írtam egy részletekbe menő cikket (többek között) arról, hogy: milyen érzés volt David Suchet-nek elengednie az általa 25 éven át alakított belga detektív karakterét, de ebben a cikkben olvashattok még arról is, hogy miként érezték magukat az utolsó pár epizód forgatásakor sorozat mellékszereplői, ld. Hugh Fraser (Hastings kapitány), Philip Jackson (Japp főfelügyelő) és Pauline Moran (Miss Lemon).

685489.jpg

Ajánlom szíves figyelmébe az Agatha Christie-rajongóknak David Suchet 2014-ben megjelent kötetét, Poirot és én (Poirot and Me). Ebben részletesen bemutatja azt a negyed évszázadig tartó folyamatot és kemény, kitartó munkát, melyben Poirot karakterét alakította. Mesél benne a karakter jellegzetességeinek kialakításáról, a forgatási munkálatokról, a színész kollégákról és még számtalan érdekességről. Kihagyhatatlan olvasmány! Egy dokumentumfilmet is a figyelmetekbe ajánlok Being Poirot címmel, rajongóknak ez is kötelező darab.

A sorozat sikeressége, illetve a karakter közkedveltsége miatt arra gondoltam, hogy összeállítok egy-két galériát Így készült...-témában Agatha Christie legsikeresebb detektívjének utolsó forgatási napjairól. Sajnos a korábbi évadokról alig találni forgatási fotókat, ellenben az utolsó néhány epizódról annál inkább. Azért akad egy-két régebbi gyöngyszem, melyeket természetesen megtaláljátok az alábbi galériákban.

"Ég áldja, cher ami. [...] Nem vadászunk többé, barátom. Itt vadásztunk először - és utoljára... Szép idők voltak. Igen, szép idők voltak..."

(Agatha Christie: Függöny - Poirot utolsó esete)

« ♦♦♦ »

Tovább

Hollywood kulisszái mögött: A legjobb forgatási bakivideók!

"A filmkészítésben minden elképesztően furcsa tud lenni és nincs semmi természetes abban, hogy önmagadat nézed a vásznon, vagy visszahallgatod a saját hangodat. Ugyanígy érzel, amikor önmagadat nézed vissza a kamerán és utálod visszahallgatni a saját hangodat... - mindezt 800-szor!"

Eddie Redmayne

Egy film forgatása - szerencsénkre - nem csak a feszített munkatempóról szól. Én például egy-egy DVD megjelenésekor legalább annyira érdeklődtem a forgatási videókért és fotókért, mint magáért a filmért!

A kulisszák mögötti munkálatokról számtalan cikket olvashattatok már a #HSK oldalán, s most egy másik szegmensét is megismerhetitek Hollywood varázslatos világának, láthatjátok A Legjobb Forgatási Bakivideókat! A cikk címe ne tévesszen meg Benneteket, most kifejezetten a forgatási bakikról lesz szó (de tervezek majd egy másik cikket is, melyben viszont a filmekben fellelhető hibákról lesz szó).123215.jpg

Annak idején, legalábbis gyerekkoromban még számtalan film esetében láthattuk, hogy a stáblista előtt (vagy közben) levetítették a forgatási vaki videókat. Ez a jó szokás sajnos mára már kiveszett a divatból, gondolom, mert jobban megéri a forgalmazónak kiadni a jeleneteket a hivatalos DVD-n. Ki ne emlékezne a legendássá vált Jackie Chan, vagy éppen a Szomszéd nője mindig zöldebb c. filmek legendás bakijaira? Mindig is érdekesnek és jópofának tartottam, hogy egyes animációs rajzfilmek esetében veszik az alkotók a fáradságot és a film végére plusz "bakivideókat" tesznek - ld. Szörny Rt., Egy bogár élete.

Számtalan videóból csemegézhettek a következőkben, előre is köszönöm, ha segítetek egy-egy megosztással, hogy másokhoz is elérhessen a cikk! Jó szórakozást kívánok. :)

« ♦♦♦ »

Tovább

A SZÖKÉS: Premier beszámoló az 5. évad nyitányáról!

Bizonyára sokan emlékeztek még a 2000-es évek elején induló - mára már klasszikussá, sőt, legendássá vált - sorozatokra. Tagadhatatlan, hogy e lista éllovasai közt szerepel A SZÖKÉS (Prison Break) c. sorozat is, mely máig hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet. Hét évvel a 4 évad és a dupla részes lezáró epizód után a rajongók titkon végig reménykedtek, hogy egykor talán viszont láthatják gyerekkoruk egyik fantasztikus sorozatát a tv-k képernyőjén. És láss csodást, egy éve jött a hír, hogy a FOX elkészíti a sorozat 5., 9 részesre tervezett évadát!

464_3.jpg

Egy rakás kérdés merült fel bennem az új évaddal kapcsolatban, bár gyanítom, hogy a részek előrehaladtával ezek száma egyre csak nőni fog:

 • jól járunk-e a sorozat reboot-olásával? Nem esik-e még nagyobb csorba a széria - 3-4. évadára amúgy is kissé megkopott - hírnevén?
 • képesek lesznek 9 részen át végig fenntartani az érdeklődést?
 • milyen karakterfejlődéseket láthatunk majd kedvenc karaktereinket illetően?
 • hogyan magyarázzák majd meg Michael "feltámadását"?
 • milyen új konspirációs elméleteket fedezhetünk majd fel az új évadban?
 • milyen szerepe lesz pl. Paul Kellerman-nak?
 • mennyire lesz (ha lehet így mondani) megnyerő a nézők számára a teljesen új környezet, ill. az új börtön?
 • milyen nézettségi mutatókkal operál majd a sorozat?
 • ...és a végső kérdés: lesz-e majd 6. évad?

Tovább

THE WALKING DEAD: véget ért a 7. évad - Ismét hülyének nézték a rajongókat!

Jól tudjátok rólam - az alábbi cikk alapján -, hogy mennyire imádtam a The Walking Dead első 5 évadát! Őszintén mondhatom, hogy örömmel gondolok a fenti cikkre, mert bár rengeteg időt és energiát feccöltem bele, hogy összeszedjek egy rakat érdekességet, remek idézetet és számtalan felmerülő kérdést a korábbi 5 évaddal kapcsolatban, mégis élveztem. Élveztem, mert volt miről írni, spekulálni, volt izgalom, érzelmek, dráma. Sőt, ha már itt tartunk, az Így készül a The Walking Dead galériákkal egybeszőtt cikkemet is elhoztam Nektek, hogy a függöny mögé is beleshessetek egy kicsit.

...Aztán jött a várva-várt 6. évad, a végén a mindenki által várt (na jó, talán Glenn-ékre ez nem igaz...) Negan-rész, mely végül kiverte a biztosítékot a rajongóknál (erről pedig itt olvashattok)!

A nagy felháborodás után joggal vártuk volna el, hogy ha már egyszer végre megkapták Rick-ék Negan-t és pereputtyát a nyakukba, akkor talán a rajongók is kárpótolva lesznek az igen haloványra sikeredett 6. évad után, az évadzáró epizódról nem is beszélve... Na de, nézzük is rögtön, mit kaptunk a babkonzervünkért cserébe!

Már most mondom Nektek: ... sz@rt se! - és még Negan-hez mérten is virágnyelven fogalmaztam. (Spoileresen folytatom.)

165315.jpg

Tovább

SLEEPY HOLLOW: Veszélyben a sorozat, avagy mitől zuhan a nézettsége?

Hiába rajong az ember egy sorozatért, gyakran mégis megesik, hogy a széria minőségi csökkenése miatt a következő lehetőségek közül kényszerülsz választani: töretlenül nézed tovább a szériát, fittyet hányva a kritikán aluli minőségre; esetleg már csak időközönként nézed meg az elmaradt epizódokat (darálva); vagy egyszerűen belátod, hogy innen már nincs visszaút, és végleg kaszálod a sorozatot...

Tegnap este véget ért a SLEEPY HOLLOW 4. évada, mely az első évad óta igen kalandos utat járt be, s most, az évadzáró epizódot követően újfent számos kérdés övezi a széria jövőjét.
3212364.jpg

Ebben a cikkben arra próbálok fényt deríteni, hogy miért is szerettem meg egykor Ichabod Crane kalandjait (korábbi cikk: Így készül a Sleepy Hollow 4 galériával!), és végül mi vezetett Az Álmosvölgy Legendája hanyatlásához (valamint a 4. évados látszólagos feltámadásához)? A rajongók közt minden bizonnyal (ismét) téma lesz a széria sorsának kérdése: vajon elég volt az új évad vérfrissítése egy lehetséges 5. évadhoz?

« ♦♦♦ »

Tovább

Újabb előzetest kapott A KARIB-TENGER KALÓZAI: Halott ember nem mesél!

Folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb előzetesek A Karib-tenger Kalózai legújabb részéhez (ennek az újnak milyen jó a zenéje!). Már nagyon ráfér a vérfrissítés a szériára, a negyedik rész (Ismeretlen vizeken, 2011) valamiért nem fogott meg annyira, mint az első három. Többször is láttam már, de valahogy mégis más, mint a többi - de erről majd egy saját cikkben, hamarosan...! Inkább lássuk, mit is várhatunk az új filmtől?

Orlando Bloom (William Turner) pár hónappal ezelőtt már megerősítette visszatérését A Karib-tenger Kalózai folytatásában. Az ötödik rész a Halott ember nem mesél (Dead Men Tell No Tales) alcímet kapta, s ezzel együtt egy új logót is - bár itthon a legfrissebb hírek szerint Salazar bosszúja címen kerül forgalomba (de minek?). Pont azért lett volna frappáns az eredeti cím - s gondolom, az írói stáb is ezért tette le a voksát mellette - mert van egy ilyen nevű kalóz-dal. Épp ezért, szerintem (ismét) felesleges változtatás volt az új magyar alcím. Egészen friss hír (márc.29.), hogy már egyes előzetesek, ill. werkfilmek a Salazar bosszúja alcímmel futnak, bár hivatalos megerősítés eddig a pillanatig még nem érkezett a változtatásról.1_4.jpg

Tovább

A legjobb filmelőzetes zenék és betétdalok - II. rész

Egek, hogy röpül az idő... El sem hiszem, de már több, mint két éve annak, hogy olvashattátok A legjobb filmelőzetes zenék I. részét! Azóta számtalan remek film látott napvilágot, de én most (ismét) egy kicsit a filmvilág másik szegmensére irányítanám a figyelmeteket!

684674867.jpg

A legtöbb embernek talán fel sem tűnik az előzetesek alatt hallható zene, én azonban minden trailer-t nyitott füllel hallgatok, ugrásra készen, hogy bővíthessem a legjobb előzetes-zenék repertoáromat. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én már számtalanszor jártam úgy egy-egy zenével, hogy csak azután kedveltem meg, miután egy - a későbbiekben kedvenccé vált - filmemben, vagy annak előzetesében meg nem hallottam. Így jártam például Pharrel Williams Happy c. számával, amit a Gru-ig ki nem állhattam... viszont, ha ma meghallom, már nem akarok tőle kiugrani az ablakon, sokkal inkább Dr. Senkiházi és a töpörödött törpök Minyonok jutnak eszembe. Igen, ennyit jelent a mozi élménye és az emlékek.

A Galaxis Őrzői c. filmeket külön is kiemelném, mivel olyan számokat vonultatnak fel a track-listájukon (Awesome Mix Vol. 1-2.), melyek bár nem napjaink közkedvelt "zenéi" közé tartoznak - hála égnek! -, mégis tökéletesen passzolnak a filmek hangulatához. Alapjában véve is imádom az első részt, már rengetegszer láttam, és pont ezért mondom, hogy igen, a zenék piszkosul jó, egyedi hangulatot kölcsönöznek ennek a filmek! Mert kinek ne a Galaxis Őrzői jutna eszébe a Blue Swede: Hooked on a Feeling, vagy Norman Greenbaum: Spirit in the Sky c. száma hallatán?

A korábbi cikkben már 168545.jpgolvashattatok a legközkedveltebb zenei stúdiókról (Two Steps From Hell, Audiomachine, Immediate Music, X-Ray Dog, stb.), melyek a legjobb zenéket készítik a trailer-ekhez. Most azonban nem csak az előzetesekhez írt legjobb (film)zenéket, hanem a legjobb betétdalokat is összeválogattam. Remélem, hogy találtok majd pár új zenét, melyek elnyerik tetszéseteket!

Apropó, összeállítottam az alábbi listából az én személyes 10 kedvencemet, de kíváncsian várom a Tiéteket is!

 1. Logan >> Way Down Go Down We Go (Kaleo)

 2. Guardians of the Galaxy >> Spirit in the Sky (Norman Greenbaum)

 3. Guardians of the Galaxy Vol.2. >> Fox On The Run (Sweet)

 4. Avengers: Age of Ultron >> Teaser Trailer

 5. Star Wars: The Force Awakens >> Official Trailer (John Williams & Ursine Vulpine)

 6. Captain America: Civil War >> Sharks Don't Sleep (Dean Valentine)

 7. Pan >> Suns And Stars (Really Slow Motion)

 8. The Hobbit: The Battle of the Five Armies >> Dust And Light (Twelve Titans Music)

 9. Ghost In the Shell >> Official Trailer (Enjoy the Silence - Depeche Mode)

 10. Captain America: The Winter Soldier >> Gender (Really Slow Motion)

Az elmúlt két év termését látva, bőven akad csemegézni való, lássunk is hozzá. Íme a kedvenc előzetes (film)zenéim és betétdalaim!

 « ♦♦♦ »

Tovább

Filmzene koncert Pécsett: élménybeszámoló, egyenest A Hátsó Sor Közepéről!

"Amíg maguk szórakoznak, mi meghalunk a színpadon... De reméljük, hogy nagyon jól szórakoznak!"

(Hollerung Gábor)

Február 28-án a pécsi Kodály Központ adott otthont a sokak által - már hónapok óta - várt idei filmzene koncertnek. Az évek során már lassan megszokottá vált, hogy évente egyszer összegyűlik Pécs és környékének filmzenekedvelő rétege, s amint elérhetővé válik a jegyvásárlás, az embernek nagyon résen kell lennie, hogy bejuthasson a várva-várt koncertre. Ez idén is így volt, sőt! Olyan hirtelen elfogytak a jegyek, mint talán még soha.

A HSK tavaly októberben már írt egy programajánló cikket a koncert repertoárja alapján, a következőkben pedig a keddi filmzene koncerttel kapcsolatos élménybeszámoló cikkemet olvashatjátok majd. A cikk érdekessége, hogy nem csak az elhangzott tételek szerzőit és azok címeit olvashatjátok el a beszámolón kívül, de - hogy egy kicsit azoknak is kedveskedjek, akik nem tudtak eljönni a koncertre - belinkelem az elhangzott darabokat is. Így bízom benne, hogy egy kicsit legalább olyan érzésetek lesz a dalokat hallgatva, mintha Ti is részesei lettetek volna e nagyszerű koncertnek! (A koncertről kép, ill. hanganyag nem készülhetett, így az alábbi képek illusztrációk!)

20151023_193948_758602lflc_elfman_1_jpg_1280x720_q85.jpg

Tovább

Hollywood legszebb színésznői: CHRISTINA HENDRICKS

Christina Hendricks több okból is kifolyólag remek választás a blog új cikkéhez. A szépségét szerintem senki sem vitatja, de nem is ezen van most a hangsúly. Nem csak Hollywood-ban, de az egész világon máig él az a tévhit (igen, az!), hogy egy nő csakis akkor lehet szép, és akkor igazán Nő, ha: a combjai nem érnek össze, ha nincs rajta egyetlen felesleges deka sem, ha rostonsült csirkére pirult a szoliban a bőre, és természetesen minden nap jár edzőterembe, ahol napi 4-5 órákat tölt edzéssel. Oké, ez baromság!

HSK egyik legolvasottabb cikksorozatának, A Hollywood legszebb színésznői-cikksorozatának további részei: Scarlett JohanssonGal GadotKat Dennings és Natalie Dormer!

9864896_1.jpg

Persze, mindenkinek más és más típusú emberek a zsánerei, és nem is akarom megmondani senkinek sem a tutit, hogy "már pedig, a Kat Dennings-alkatú nők az igazi nőiesség megtestesítői!" (ó, dehogynem! :), de azért a mai napig felháborít, hogy mind a filmipar, mind a divat és az általános közvélekedés a gebe-alkatú nőket protezsálja. Nem kell megijedni, nem lett a HSK-ból divat-blog.

Ugyanakkor örömmel látom, hogy az utóbbi években egyre több Hollywood-i produkcióban helyet kapnak azok a színészek és színésznők, akiket korábban (talán) elképzelni sem tudtunk volna egyes szerepeikben. Kiléptünk a skatulyák világából, és végre már nem csak a Brad Pitt / Angelina Jolie fizimiskájú színészek a követendő példák:

Pár éve egyes szerepeiket biztosan nem rájuk osztották volna, de azt sem tudtuk volna elképzelni, hogy a babapopsi arcú Clooney majdan ismét divatot teremt a borostás arcnak!

Térjünk is vissza a változásokgoz, ugyanis így került a képbe Christina Hendricks. Egy 2010-es felmérés szerint,98968.jpgMad Men c. sorozatban alakított karakterének (Joan) is köszönhető, hogy megnőtt az öltönyt viselő férfiak és a kosztümökben díszelgő hölgyek száma. Megannyi rajongója létrehozott egy blogot is, ahová olyan ruhákat töltenek fel, melyeket Joan Holloway is szívesen viselne a sorozatban. Számos nőnek mutatott új irányt öltözködési stílusával (legyen az a sorozatbéli, vagy hétköznapi öltözet), s napjaink extravagáns divatforgatagában ez bizony nagy szó! És igaza van, egy nő nézzen ki csinosan.

De nem csak az öltözködési trendekben hozott változást a színésznő...! Egy felmérés szerint, 2010-ben 10%-kal nőtt meg a mellnagyobbító plasztikai műtétek száma a brit nők körében, s ez a 2007-ben induló Mad Men c. sorozat egyik közkedvelt színésznőjének, Christina Hendricks-nek köszönhető.

Nem Christina Hendricks az első színésznő, aki külön posztot kap a HSK oldalán. A szintén gyönyörű Scarlett Johansson-ról már olvashattatok egy cikket, sőt, Scarlett legjobb forgatási és (címlap)fotózási képeiből is csemegézhettetek! De vissza Christina-ra, vessünk egy rövid bepillantást a színésznő életrajzába, alább pedig megtekinthettek 3 galériát a színésznőről!

« ♦♦♦ »

A 41 éves (kizárt!) Christina Hendricks 1975. május 3-án született, a Tennessee állambéli Knoxville-ben. Gyermekkorában is kacérkodott már a színészkedés gondolatával. Az iskolában - elmondása szerint - mindig kívülállónak tekintették, mert goth volt. 18 évesen kezdett modellkedni (ez egészen 27 éves koráig tartott), ekkor költözött New York-ba. 

Kezdetben kisebb-nagyobb sorozatokban tűnt fel, mint például: a Vészhelyzet (2002), Firefly (2002), Tru Calling (2004), Döglött Akták (2005), Nyomtalanul (2006), Angel (2000), A hidegsebész (2011). Filmszerepei közül jelentősebbek például: Drive (2011), Csak tudnám, hogy csinálja (2011), Lost River (2014), a Zoolander 2. (2016), és a Pofoncsata (2017)

A porcelánfehér bőrű Christina Hendricks a Mad Men c. sorozatnak (2007-2015) köszönhetően azonnal a divatlapok címoldalaira került1_1.gifpersze nem ok nélkül! A gyönyörű színésznő testi adottságait kihasználva, a kosztümösök számtalan egyedi ruhadarabot készíthettek számára. A sorozat világhírnevet hozott a színésznőnek. A Mad Men c. sorozat kulisszatitkairól itt olvashattok egy cikket, és nem mellesleg, több, mint 80 kulisszák mögötti képet is megtekinthettetek a show történetéből.

Számtalan díjra jelölték már, s ezek közül többet meg is nyert, így pl.: Critics Choice TV Awards (2011-2012); Women Film Critics Circle Awards (2013).

Az Esquire Magazin olvasói neki ítélték "A világ legvonzóbb nője"-címét (2010). Lynne Featherstone, brit államtitkár nyíltan kiállt Christina mellett a tekintetben, hogy a színésznő homokóra alkata tökéletes, és még több hozzá hasonló testalkatú színésznőre lenne szüksége a filmiparnak.

Christina hajszíne egyébként eredetileg szőke (10 éves kora óta festi a haját), bár legtöbben vörösként ismerték meg az újságokból és a tv-ből. 2009-ben ment feleségül Geoffrey Arend színészhez, és sokak meglepetésére egy interjúban azt mesélte, hogy férjével nem terveznek gyermeket vállalni.

Az alábbi kérdéskört Christina igyekszik elkerülni az interjúk során: vajon, igaziak-e a mellei? Szegény Christina olykor már menekül az újságírók elől, mivel minduntalan az iménti kérdést szegezik neki. Ami azt illeti, egy, az 1990-es években készült bikinis fotózáson szembetűnően kisebbnek tűnnek a mellei, ugyanakkor a színésznő mind a mai napig állítja, hogy nem feküdt szike alá. Apropó, korábban már említettem, hogy szerintem őt kellett volna választani Wonder Woman szerepére Gal Gadot helyett, aki kétség kívül szép nő, és ügyes a szerepében, de Christina alkata és 32H (70H)-s méretei teljes mértékben passzolnának a szerepéhez. Hogy természetes-e? Ami engem illet, szerintem az, és így néz ki jól!

« ♦♦♦ »

Christina Hendricks: Galéria 1.

Christina Hendricks: Galéria 2.

Christina Hendricks: Galéria 3.

Sheldonék a kulisszák mögött, avagy: Így készül az AGYMENŐK!

Pár napja megígértem Nektek, hogy a 25+1 érdekesség, amit nem tudtál az Agymenők-ről! című cikkem után majd beleshettek a The Big Bang Theory kulisszái mögé is! Már annyi "Így készült..."-cikket írtam, és ezzel együtt annyi album készült (bennük több száz képpel!), hogy alig győzöm számon tartani őket. Annyira jó látni, hogy milyen sokatokat érdekel a filmkészítés ezen érdekes szegmense.

0000012314.jpg

Ha már itt tartunk, a minap bejelntették, amire minden rajongó várt: berendelték a sorozat 11. évadát, sőt, ezzel együtt a 12-et is! Ami még érdekesség, hogy az alapgárda összes tagja ugyan annyit fog keresni részenként (kereken 1 millió dollárt), ami azért bizonyára elég nagy kiadást jelent majd a CBS-nek, de hát, ha egy üzlet beindul, akkor bolondok lennének nem beruházni egy-egy újabb évadra.

Ami engem illet, már nagyon várom a további évadokat, de ne feledjétek, hazánkban nyomon követhetitek a 10. évad legfrissebb részeit is, a fergetegesen jó magyar szinkronnal megspékelve!

« ♦♦♦ »

The Big Bang Theory Galéria 1-4.

25+1 érdekesség, amit eddig nem tudtál az AGYMENŐK-ről!

Húrelmélet, "Kő, papír, olló, gyík, Spock!"-verseny, Schrödinger macskája, "Szép cica, jó cica..."-dal, Sheldon ostor-csengőhangja, és természetesen a már jól ismert hármas "Penny!"-kopogás az ajtón... ezek mind-mind a(z egyik) kedvenc sorozatom, az AGYMENŐK elmaradhatatlan elemei, melyek még így, cirka 10 évad távlatából is minduntalan mosolyt csalnak arcomra.

87498.jpg

A The Big Bang Theory töretlen sikere természetesen az egyedülálló karaktereknek, a zseniális színészi játéknak, a frappánsan megírt szövegkönyveknek, és persze a remek magyar szinkronnak is köszönhető (többek között). Gyakorta hasonlították már az Agymenőket a Jóbarátokhoz, s bár utóbbit én is többször láttam már az elmúlt évek során, hozzám mégis a képregényrajongó, lökött kockák sorozata áll közelebb.

Szerintem nem elhanyagolható tény, hogy kedvenc kockáink nem a szó szoros értelemében vett "kockák": A fogalom hallatán ugyanis, legtöbbünkben talán a számítógép mögött gubbasztó, elhízott, szingli pacákok jutnak eszünkbe. Nem! Az Agymenők gárdájában megtalálható elméleti fizikus, neuro- és mikrobiológus, gépészmérnök, de akad pincérnő is, szóval e számos érdekes foglalkozás jó táptalajnak bizonyul, hogy megadja a legtöbb poénos jelenet sava-borsát.

Igen, talán jogosan vetik a sorozat szemére, hogy helyenként kissé ellaposodott a történet, de szerintem még így is lazán kenterbe ver más szitkomokat. Többek is hangoztatták már, hogy nem értik az Agymenők vicceit és ezért nem is látják értelmét, hogy nézzék a sorozatot. Talán nem mindenki vevő a sorozat poénjaira, s ez persze szívük joga. Számos értetlenkedő hozzászólást olvastam erről fórumokon, és hát, valljuk be őszintén: egy bizonyos fokú alapműveltség elengedhetetlen, ha élvezni szeretnénk az Agymenőket, mert ezek nélkül nincs mihez kötni a poénokat.

2516874.jpg

A 100 %-ig lökött, mégis sokszínű karakterek tagadhatatlanul a sorozat egyik fő húzóereje - például, a gyönyörű Kaley Cuoco remek mimikája, Jim Parsons zseneiális alakítása (egyik kedvencem tőle a Vissza, a jövőbe! idősíkjainak magyarázata). A karakterfejlődés hiánya sajnos számos sorozatban, vagy filmben komoly gondot okoz, szerencsére ez az Agymenőkről nem mondható el (erre talán Raj az ehgyik legjobb példa).

Arra gondoltam, hogy összeállítok egy csinos kis listát a legjobb Agymenők-érdekességekből, remélem, hogy tetszeni fog! Sőt, rögtön a következő cikkem - már készen is van! - az Agymenők forgatási munkálataiba kalauzol majd el Benneteket, szóval el lesztek látva itt minden földi jóval a héten!

« ♦♦♦ »

Tovább

Sminkek, maszkok, jelmezek: így készül a SLEEPY HOLLOW!

Bár nem mertem volna rá mérget venni, hogy a FOX végül rábólint, de tavaly mégis berendelte a SLEEPY HOLLOW 4. évadát, ami akkor még nagy meglepetésnek számított! Hogy miért, arra hamarosan rátérek... Már 4 rész le is ment az új évadból, s ami azt illeti, igen jót tett a sorozatnak a vérfrissítés. A Sherlock, a Vikingek és a Mad Men c. sorozatok forgatási munkálatairól már láthattatok cikkeket a HSK oldalán, s az Álmosvölgy Legendája sem maradhatott ki a sorból. Már nagyon készülök amúgy, hogy legyen időm írni bővebben is az említett sorozatokról (történeti háttér, karakterek, érdekességek, filmzene, intro, látványvilág, stb...). Apropó, egy egész könyvet is kiadtak a sorozat készítéséről - a linken egy rakás érdekes képet és videót láthattok belőle, ízelítőül!

005.jpg
Az egyszer biztos, hogy a sorozat kibeszélő cikkében bőven lesz miről írni: a Sleepy Hollow írói stábjában hatalmas változások voltak (már az első évad után is), s ez sajnos nagy mértékben befolyásolta a széria nézettségi arányát, de a karakterek kiírása és a forgatókönyvek gyatra minősége is e folyamat végtermékének bizonyult. A sorozat rajongói azonban titkon reménykedtek, hogy van még innen is visszaút.... Aki esetleg lemaradt volna a 3. 648676.jpegévad környékén, annak nem lövöm le az évad végi cliffhanger-t, de az egyszer biztos, hogy az évadzáró epizóddal egyszer, s mindenkorra megváltozott a széria.

A Sleepy Hollow lelkes követőjeként bízom benne, hogy az új évaddal ismét visszakanyarodunk arra az ösvényre, melyen az 1. évadban haladtunk katonásan előre. Ha képes lesz végig fenntartani a feszültséget, s megőrizni a minőségi színvonalat, akkor talán nem is kell majd azon gondolkodnunk, hogy lesz-e folytatás, hanem, hogy még hány évadon keresztül élvezhetjük Ichabod Crane kalandjait...?

Addig is, nézegessétek élvezettel az alábbi galériákat és videókat (kosztümök, maszkok és bábokforgatás) a sorozat készítéséről, jó szórakozást!

« ♦♦♦ »

Tovább

SHERLOCK: Less be velünk a sorozat kulisszái mögé!

Pár nappal ezelőtt véget ért a Sherlock 4. évada. A  következő cikkemben egy alapos kibeszélő cikkel készülök Nektek a sorozatról. Hamarosan olvashattok majd egy-egy rövidke értékelést a széria 4 évadáról, valamint a karácsonyi speciális epizódról - pl.: a sorozat minősége, látványvilága, filmzenéje, a karakterek és fejlődésük, az egyes történetek kapcsolata Sir Arthur Conan Doyle eredetijével (róla itt írtam!), és természetesen a lehetséges folytatásról...

65456_2.jpg

De még mielőtt belevágnánk ebbe az izgalmas témába, érdemes alaposabban is bepillantanunk a sorozat kulisszái mögé! Három galériába szedtem össze Nektek a legérdekesebb Sherlock forgatási fotókat, sőt, itt láthattok még pár vicces bakivideót is a munkálatokról, melyek szintén a kedvenceim közé tartoznak.

Örülök, hogy elnyerte tetszéseteket a HSK "Így készült..."-szériája. Remélem, hogy - mint legutóbb a Vikingek esetében, úgy most is - tetszeni fog az alábbi kis gyűjtemény. Készüljetek, hamarosan jövök a nagy Sherlock-cikkel... "A játszma folytatódik!"

« ♦♦♦ »

Tovább

VIKINGEK: Evezz velünk a sorozat kulisszáinak mélyére!

A Vikingek pillanatok alatt napjaink egyik legközkedveltebb sorozatává nőtte ki magát, s tán nem is véletlenül. A sorozat egyik pillanatról a másikra beszippantja a nézőtEngem azonnal magával ragadott az intro, a filmzene (Trevor Morris), a látványvilág, a karakterfejlődés, a cselekmény, a jelmezek, és a rengeteg szimbólum...

132065.jpg

Már alig várom, hogy írhassak ezekről, s a sorozat kisebb-nagyobb történelmi pontatlanságairól, ugyanis azt tervezem, hogy a következőkben további cikkeket is olvashattok majd a Vikingek-ről!

A HSK legsikeresebb szériája most egy újabb fejezettel bővül, melyben a Vikingek legjobb kulisszafotóit és forgatási- és bakivideóit tekinthetitek meg. Ne felejtsetek el szavazni a cikk végén, mert - mint mindig, úgy most is - kíváncsi vagyok a véleményetekre! Skol!

Tovább

Gyermekkorunk legemlékezetesebb karácsonyi filmzenéi

Már évek óta tervezem, hogy készítek egy-egy bejegyzést a legjobb karácsonyi filmekről és filmzenékről, s most végre itt az alkalom! Már bőven benne vagyunk az adventi készületben, így arra gondoltam, hogy előbb kezdjük a Legemlékezetesebb Karácsonyi Filmzenékkel és Betétdalokkal! Bizonyára mindannyiótoknak más és más emlékei vannak a családi karácsonyokról. Természetesen megannyi családi film is készült a témában, így bőven van rá módunk, hogy ki-ki, kedve szerint válogathasson közülük. Az alábbi összeállítás az én személyes listámból készült (sorrend nélkül), de annak örülnék igazán, ha szavaznátok és kommentben elküldenétek a Ti kedvenc karácsonyi filmzenéiteket! A kedvenc karácsonyi filmeitekkel még picit várjatok, mivel karácsonyig egy ilyen cikkkel is készülök Nektek!531.jpg

John Williams, Alan Silvestri, Alexandre Desplat, Hans Zimmer... A Napjaink legjobb filmzeneszerzői-cikksorozatban már csemegézhettetek a legjobb alkotásaik közül, most azonban külnös figyelmet fordíthattok arra, hogy az egyes zeneszerzők miként értelmezték a karácsony hangulatát és üzenetét a filmekhez komponált alkotásaikban. Bár az alábbi zenék elsőre igen hasonlónak tűnhetnek (köszönhetően a harangoknak és csengettyűknek), azonban az egyes zeneszerzők ezeket mégis a saját stílusukban - esetleg gyermekkori élményeikből ihletet nyerve - próbálták meg életre kelteni. Van, aki a kórusnak, mások a rézfúvósoknak, megint mások pedig, a vonósoknak engednek nagyobb teret munkáikban.

Az ember azt gondol(hat)ná, hogy könnyű lehet karácsonyi filmekhez zenét szerezni. Jómagam nem vagyok zeneszerző, de szerintem egyáltalán nem lehet könnyű feladat. A maestrok-nak igyekezniük kell, hogy olyan egyedi hangulatot varázsoljanak a filmekhez, mellyel egyrészt zenei aláfestést adnak a műnek, másfelől viszont megpróbálják a zene segítségével érzékeltetni a nézőkkel (de leginkább a gyerekekkel), hogy ez az ünnep más, mint a többi... Áldott karácsonyi készületet kívánok Nektek!

« ♦♦♦ »

Tovább

A MAD MEN kulisszái mögött: forgatási képek és számtalan érdekesség a sorozatról!

MAD MEN - Reklámőrültek című sorozat 2007-ben startolt el Amerikában, s egyedi stílusával oly mértékű rajongást váltott ki nézők millióiból, melyre addig nem sok széria volt képes. A tavaly - 7.évadával - záruló sorozat hamar az egyik kedvenc szériámmá nőtte ki magát. A számtalan besöpört díj és elismerés mögött hatalmas munka rejlik, ezt jól tükrözi a sorozat látványvilága, jelmezei, kellékei és hangulata.

A következőkben a Mad Men c. sorozat kulisszatitkairól, valamint a széria által gerjesztett rajongás okáról is olvashattok! Mivel úgy tapasztaltam a szülinapi cikksorozat kapcsán, hogy szeretitek a galériákat, így most sem lesz ez másképp: a cikk végén megtekinthettek 2 fantasztikus galériát is a kultikus sorozatról, bennük 80 db. képpel!

1351.jpg

« ♦♦♦ »

Tovább

Kirobbanó sikerrel zárult a Blog születésnapi cikksorozata!

hsk_blog_5_ev.jpgElőször is, hadd köszönjem meg minden kedves Hátsó Sor Közepe olvasónak, hogy már 5 éve figyelemmel követitek az oldalamat - nagyon sokat jelent ez nekem! Minden egyes komment, megosztás vagy like fontos. Már a blog elindulásakor is hangoztattam, hogy annak öröülök legjobban, ha hangoztatjátok a véleményeteket, és beszélgetések alakulnak ki a filmekről, sorozatokról, filmzenékről.

A Blog Születésnapi nyereményjátéka kirobbanó sikerrel zárult! Sokkal jobban sikerült, mint azt korábban remélni mertem. Mi sem bizonyítja jobban az egy hónapig tartó blogos szülinapozás sikerét, mint hogy a 10 db. Szülinapi cikket (eddig) 20.000-en tekintettétek meg! ...Wow! Sőt, közülük több cikk is bejutott a 10 Legolvasottabb cikkem közé (lásd: az oldal jobb oldalán)!

Íme a Blog 10 Szülinapi cikke:

 1. Hollywood kulisszái mögött: a legjobb Harry Potter forgatási képek!
 2. Scarlett Johansson: Egy szuperhős magassarkúban
 3. A Star Wars kulisszái mögött: a legjobb forgatási képek!
 4. A jelmez öltöztet: a legjobb Comic-Con cosplay jelmezek!
 5. Hollywood kulisszái mögött: A legemlékezetesebb forgatási képek!
 6. DOCTOR STRANGE [kritika]: A film az animációs rajzfilm tükrében
 7. Napjaink legjobb filmzeneszerzői IX. - ALAN SILVESTRI
 8. THE WALKING DEAD: Így készül a sorozat!
 9. Februárban Pécsett ismét a filmzenéké lesz a főszerep!
 10. Ahol a képzelet valósággá válik: Mozitermek és moziszobák, ahová szívesen beköltöznél!

Tovább

Hollywood kulisszái mögött: a legjobb HARRY POTTER forgatási képek!

Úgy döntöttem, hogy A Hátsó Sor Közepe Születésnapi cikksorozatának 9részében elhozom Nektek a varázslatot... Bemutatom a legjobb HARRY POTTER forgatási képeket! A blog utóbbi cikkei között több hasonló tematikájú cikkel is találkozhattatok, például: Hollywood legemlékezetesebb forgatási fotói, illetve a legjobb Star Wars forgatási képei. A mozikba frissebn berobbanó Legendás Állatok és Megfigyelésük című film adta a másik apropót, amiért úgy gondoltam, érdemes volna bepillantani a Harry Potter-filmek, az Orlando-i Harry Potter Park, és a Legendás Állatok és Megfigyelésük forgatási munkálataiba!
79645_1.jpg

Tovább

A Star Wars kulisszái mögött: a legjobb forgatási képek!

A decemberben érkeztő Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet (dec.14.) remek alkalmat szolgáltat arra, hogy A Hátsó Sor Közepe Születésnapi cikksorozatának 8. részében bemutassam Nektek a legjobb Star Wars kulisszafotókat! Nem is kérdés, hogy évtizedek óta milyen hatalmas méreteket ölt az űrodüsszeia iránti rajongás. Nem csak az idősebb korosztály, de a fiatalok és az egészen kicsik is tűkön ülve várják az újabb és újabb Csillagok háborúja filmeket.65465_1.jpg

Tovább

Hollywood legszebb színésznői: SCARLETT JOHANSSON

Remek lehetőségnek találom, hogy a Blog Szülinapi cikksorozatának 7. részét SCARLETT JOHANSSON-nak szenteljem, így most egy kicsit jobban is megismerhetitek a Lucy-t, Boleyn Annát, és a Fekete Özvegyet megformáló színésznőt. A Hollywood legszebb színésznői-cikksorozat további részei: Christina Hendricks, Gal GadotKat Dennings és Natalie Dormer!878_1.jpgMiért rajongnak érte olyan sokan...? Miért különleges, hogy milyen karaktereket választ magának...? Ha szeretnél egy kicsit többet megtudni Scarlett-ről, tarts velem!

Tovább

Hollywood kulisszái mögött: A legemlékezetesebb forgatási képek!

Talán nem is gondolnánk, hogy mennyi munka van egy filmmel... Beülünk a moziba, vagy megveszünk egy DVD-t és már láthatjuk is a kész terméket. Legyen az egy dokumentumfilm, egy animációs rajzfilm, vagy egy nagy volumenű Hollywood-i alkotás, a folyamat mindig ugyan az: a hosszadalmas tervezés és kivitelezés. Míg mi nagyjából 1,5-2 órát töltönk egy film megtekintésével, egy átlagosnak nevezhető (szakszóval élve) pre és post-production kb. 1-3 évet is igénybe vehet!

456545.jpg

A Hátsó Sor Közepe 6. Születésnapi cikkében most a Legjobb forgatási képek közül csemegézhettek! Apropó, a Star Wars-saga kapcsán ebben a cikk láthattok egy hasonló összeállítását (így most csak egy-két ízelítő képet láthattok e filmek munkálataiból.)

Milyen stádiumokon megy keresztül egy film, mire eljut hozzánk a moziba?

 1. Megtalálni a forgalmazó stúdiót
 2. a szerzői jogokat tisztázni kell
 3. ki kell kalkulálni a büdzsét
 4. rendező kiválasztása
 5. producereket és támogatókat is kell találni a forgalmazáshoz
 6. el kell készíteni a forgatókönyvet (ezt legtöbbször átdolgozzák!)
 7. casting
 8. forgatási helyszínek keresése
 9. díszletek és kellékek elkészítése
 10. utómunkálatok: Vágás, esetleges utóforgatások és CGI-munkálatok (ez filmfüggő), látvány (pl.: IMAX-el, 3D-vel, vagy akár a motion-capture technológiával készült filmek), hangkeverés, illetve az esetleges szinkronizálás
 11. tesztvetítések a rajongók, majd pedig a sajtó számára: Olykor még ilyenkor is készek változtatni, pl. egyes jeleneteket kihagyni, vagy utánforgatni
 12. premier és forgalmazás!

1_dr_no.jpg

Az alábbi albumokban (a teljesség igénye nélkül) leginkább olyan forgatási képeket gyűjtöttem össze Nektek, melyek jól szemléltetik számunkra, hogy mennyi munka is van a filmekkel. Persze számos vicces kép és bakivideó is készül a forgatások alatt, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a forgatási munkálatok akár hosszú hónapokra is elnyúlhatnak (távol az otthontól és a családtól), és ez csak méginkább megnehezítheti a színészek és a stáb munkáját.

Az olyan filmeknél például, mint amilyen A 458946.jpgGyűrűk Ura és A Hobbit-trilógiák voltak, különösen extrém helyzetek is kialakulhatnak, hiszen ezesetben nem egy, hanem 3 filmet forgattak egyszerre - ilyenkor pedig szükség van másod-rendezőre (second unit director), és az egész stábot is gyakorlatilag meg kell duplázni, hogy mindkét csapatnál legyen megfelelő számú szakember. Tisztelem ezeknek az embereknek a kitartó munkáját és azt, hogy a munkájukkal járó nehézségek ellenére milyen jó kedéllyel tudnak napi tizen x-órákat dolgozni. Azt csinálhatják, amit szeretnek, és ez ritka manapság!

Tovább

A jelmez öltöztet: a legjobb Comic-Con cosplay jelmezek!

Rajongás - elég beszédes kifejezés, ami azt illeti. Elég, ha csak arra gondolunk, micsoda felhajtás kíséri végig az egyes világklasszis sportolók pályafutását, a Hollywood-i sztárokról már nem is beszélve. De mégis, mi vesz rá valakit - akár egy meglett üzletembert, vagy mondjuk egy tini lányt -, hogy alkalomadtán tündérnek, harcos amazonnak, vagy szuperhősnek öltözzön? Hát mi más, mint a rajongás! Az utóbbi év(tized)ekben egyre inkább elterjedőben vannak a jelmezes közönségtalálkozók. Ennek legközkedveltebb eseménye a San Diego-i Comic-Con), melyen számtalan kosztümös figurával találkozhat az ember.

xenia_shelkovskaya.jpg

A jelmezes találkozókon nem csak filmes karakterek bőrébe bújnak a vállalkozó kedvűek: Az animé-k, mangá-k, videójátékok és - természetesen - a képregények hőseivel szinte mindegyik találkozón összefuthatunk. Ahány ember, annyi karakter és jelmez: például Xenia Shelkovskaya-nak (aki Natalie Dormer Margaery Tyrell-jének öltözött) igen nagywolverine_234585.jpg népszerűséget hoztak cosplay-es képei az Instagramján, és ez további cosplay-es képek készítésére ösztönözte; de akadnak olyanok is, akiknek pusztán az a céljuk, hogy az egyes találkozókra vásároljanak, vagy (ami még frappánsabb szerintem, hogy ők) készítsék el saját maguk számára a jelmezeiket.

Az alábbi albumban (a teljesség igénye nélkül) leginkább olyan cosplay-es jelmezeket gyűjtöttem Nektek össze, melyek igényesen vannak elkészítve. A hozzászólásban Ti is belinkelhetitek kedvenc karaktereiteket, akiknek szívesen magatokra öltenétek jelmezét! Vannak, akik szerint ciki, hogy felnőtt emberek gyerekek módjára jelmezekben bohóckodnak. Ez valóban szégyellni való lenne...? Nem hinném! A Hátsó Sor Közepe 5. Születésnapi cikkében most a Legjobb Comic-Con cosplay jelmezek közül csemegézhettek!

Tovább

DOCTOR STRANGE [kritika]: A film az animációs rajzfilm tükrében

Az idei év egyik leginkább várt filmje a Doctor Strange volt - legalábbis számomra biztosan. A Marvel filmes 7864535463_1.jpguniverzum legújabb üdvöskéjével a stúdiónak több célja is van: a karakter által beleszövik a képregényfilmek világába a varázslatot, mellyel eddig ilyen formában nem találkozhattunk a Marvel-es filmekben; valamint, hogy a Bosszúállók között az Amerika kapitány: Polgárháború-ban (kritika) keletkezett szakadást korrigálja.

A nemzetközi sajtó által igen jó kritikát kapott a film. Ami azt illeti, szerintem túlságosan is jót... Ne értsetek félre, nem fogom a sárga földbe döngölni a filmet, csak szerintem lehetett volna (sokkal) jobb is. Ki is találtam egy sémát, hogy miként fogom ezt Nektek szemléltetni, és talán a cikk végére érve Nektek is szimpatikus lesz egy másik forgatókönyv (persze, nem akarom senkire sem ráerőltetni a véleményemet). A Szülinapi 4. cikként most lássuk hát, hogyan sikerült a DOCTOR STRANGE című mozifilm, az azonos című animációs rajzfilm tükrében!

Készült egy animációs rajzfilm Doctor Strange: A Legfőbb Varázsló címmel. A 76 perces film az egy-két apró eltéréstől eltekintve hűen igyekszik követni a képregények fonalát, ami a doktor eredettörténetét illeti. Persze, akad benne némi változtatás, de a filmbéliekhez képest ezek száma egészen elenyésző. Ugyanakkor megdöbbentő, de a rajzfilm sokkal mélyebben mutatja be Strange útját, mint a film - és ez nem kis dolog! A következőkben előbb az új filmről olvashattok, majd végül alaposabban is összehasonlítjuk azt a 2007-es rajzfilmmel!

Tovább

Ahol a képzelet valósággá válik: Mozitermek és moziszobák, ahová szívesen beköltöznél!

Már 15 éve gyűjtöm a filmplakátokat. Van, aki például csótányokat vagy képregényeket gyűjt - én ezeket. Persze nem csak úgy össze-vissza, mindenféle plakátot. Már gyerekként is az volt az (egyik) álmom, hogy amikor felnőttként elég pénzem lesz, a lakásom egyik szobáját berendezem moziszobának, a falakra pedig a legjobb plakátokat teszem majd ki, bekereteztetve. Szeretném majd igényesen berendezni a szobát, hogy a családdal és a barátokkal kényelmesen, otthonosan lehessen szórakozni. A moziba járásnak is megvan a maga hangulata, de egy moziszobás filmezésnek talán méginkább...

A most következő cikkben egy olyan világba kalauzollak el Titeket, melyről azt hihetnénk, hogy érdemben talán nincs is igazán mit beszélni róla - funkcióját tekintve -, azonban remélem, hogy a cikk végére mindezt egész másképpen látjátok majd!best-star-wars-home-theaters-.jpg

Tovább

További filmekkel bővül Harry Potter-világa a következő években!

Utoljára 2011-ben találkozhattunk Harry Potter-rel, mégpedig a Harry Potter és a Halál Ereklyéi című film 2.12191048_10153782043749701_3648924014697579256_n.jpg részében. Az utolsó Potter-könyv még 2007-ben került a könyvesboltok polcaira, rajongók milliói pedig hosszú évek óta sóvárognak egy újabb varázslótanoncos kötet, vagy film megjelenésére.

Az elmúlt hónapokban számos híresztelés kapott szárnyra a közelgő filmekkel és könyvvel kapcsolatban. Egyik-másik teória a kukába kondérba hullott, mások pedig megerősítést nyertek... Lássuk, mit tartogat számunkra a következő év(tized) Harry Potter-világával kapcsolatban?!

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői IX. - ALAN SILVESTRI

Mint tudjátok, A Hátsó Sor Közepe november 20-án ünnepli 5 éves születésnapját, s ennek kapcsán egy 89489468.jpgnyereményjátékra invitáltalak Titeket. Az elmúlt egy hónapban lehetőségetek nyílt kiválasztani azt az opciót a 40+1 db ötletből, amelyikből szeretnétek, hogy bejegyzés készüljön, én pedig ki is választottam a 10 legtöbb szavazatot kapó témát. Köszönöm, hogy szavaztatok. NE feledjétek! A legaktívabb kommentelők, like-olók és megosztók körében egy Hátsó Sor Közepe ajándékcsomag kerül kiosztásra november 20. után!

A szülinapi 10-es lista második cikkét filmzenével folytatjuk, ismerjétek meg Napjaink legjobb filmzeneszerzői-sorozatunk következő alanyát, Alan Silvestri-t!

Tovább

THE WALKING DEAD: Így készül a sorozat!

A Hátsó Sor Közepe november 20-án ünnepli 5 éves születésnapját, s ennek kapcsán egy nyereményjátékranicotero.png invitáltalak TiteketLehetőségetek nyílt kiválasztani azt az opciót a 40+1 db. ötletből, amelyikből szeretnétek, hogy bejegyzés készüljön, én pedig ki is választottam a 10 legtöbb szavazatot kapó témát! Ezúton is nagyon köszönöm Nektek, hogy szavaztatok. Kövessétek figyelemmel október 20. és november 20. között az oldalt, mert érkezik a 10 cikk, közkívánatra! És NE feledjétek !!! A legaktívabb kommentelők, like-olók és megosztók körében egy Hátsó Sor Közepe ajándékcsomag kerül kiosztásra november 20. után!

Úgy döntöttem, hogy egy igazi különlegességgel indítom el az #5HSK 10-es szériáját! Ma érkezik a The Walking Dead 7. évadának első része, mely rajongók millióit tartja lázban, hogy megtudják, ki lett végül Negan áldozata a The Walking Dead 6. évadának fináléjában? Ennek kapcsán úgy döntöttem, hogy a blog Új Sorozatot indít útjára, "ÍGY KÉSZÜLT...!" címmel! Mi is lehetne aktuálisabb és frappánsabb kísérleti nyula e szériának, ha nem a The Walking Dead?!

Tovább

Februárban Pécsett ismét a filmzenéké lesz a főszerep!

A Hátsó Sor Közepe egyik első bejegyzése a 2011-es "MUSIC BY..." című filmzene koncertről adott élménybeszámolót, mely bizonyára felejthetetlen élményt nyújtott sokak számára. Évről-évre megrendezésre kerül Pécsett az említett filmzene koncert, melyről nem túlzás azt állítani, hogy tömegeket mozgat meg. Pillanatok alatt elfogynak a jegyek!star-wars-music_2.png

2017. február 28-án (kedd, 19:00) a Budafok-i Dohnányi Orchestrá-nak - és Hollerung Gábor vezénylésének - köszönhetően ismét a filmzene lesz az úr! Nézzük, mely filmzenei darabokat hallhatjuk majd a pécsi Kodály Központban?

Tovább

Harrison Ford nyomában: a Szárnyas Fejvadász 2. forgatásán jártam

Az elmúlt két hónapban szinte hetente értesülhettünk Harrison Ford magyarországi kalandozásairól. "Hol itt, hol 20160928_113807.jpgott bukkan fel, csuklyás vénember alakjában." ...Hol egy hazai borvidéken, hol egy pesti görög étteremben bukkant fel. Az egész ország tudta, hogy nem pusztán vakációzni jött kis hazánkba a hollywood-i Legenda, hanem hogy - egy mára már kultuszfilmmé vált alkotás folytatásán - dolgozzon... Szeptember 28-án épp Budapestre kellett utaznom. A megérkezést követő fél órában még fogalmam se volt, hamarosan micsoda élményben lesz részem...

Tovább

Ünnepeld NYEREMÉNYJÁTÉKKAL a HSK 5. Születésnapját!

Válasszátok ki az alábbi 40+1 db. ötletből azt a cikket, amelyikről szeretnétek, hogy bejegyzés készüljön, én pedig a 10 legtöbb szavazatot kapó opcióból Október 20. és November 20. között 10 cikket posztolok az oldalra!

A legaktívabb kommentelők és megosztók körében egy HSK-AJÁNDÉKCSOMAG kerül kiosztásra:

 • 1 db. H.S.K. bögre
 • 1 db. H.S.K. jegyzetfüzet
 • ...és 1 db. meglepetésplakát!

Hogy ne maradjatok le a friss hírekről, 17553537_1590622454298894_7786073731538375297_n.jpgiratkozzatok fel a H.S.K. születésnapi eseményére, és kövessétek a blogot saját Facebook-oldalán! Rajtatok a sor, SZAVAZÁSRA FEL!

 

 

FRISSÍTVE: Gratulálunk a szerencsés Nyertesnek (Akucs Péter), és hálásan köszönjük Mindenkinek a lelkes aktivitást!

Tovább

Nagy változások az új STAR WARS-film kapcsán!

Kimondottan szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis ritkaságszámba megy, hogy egy filmsorozat mindegyik részén egyazon zeneszerző dolgozzon! Nos, ami a további Star Wars-filmeket illeti, annyi bizonyos, hogy a decemberben érkező Rogue One: A Star Wars Story lesz az első Csillagok háborúja-film, melynek nem John Williams szerzi majd a zenéjét!rogue-one-a-star-wars-story-movie.jpg

Tovább

A Kis Kedvencek Titkos Élete [kritika]

Biztosra veszem, hogy minden állattartónak megfordult már a fejében: vajon mit csinál otthon a kis kedvence, míg a gazdi nincs otthon? Otthon már évek óta van kutyánk, de lassan egy éve már, hogy egy cica is boldogítja mindennapjainkat. Őszintén mondom, hogy már nem egyszer elhatároztam magamban: veszek egy kis kamerát, eldugom valahová és amikor nap végén hazaérek, visszanézem, hogy mit randalírozott a kis bundás jószág. A Universal égisze alatt működő Illumination Entertainment pár napja mutatta be legújabb egész estés meséjét, A KIS KEDVENCEK TITKOS ÉLETE címmel (The Secret Life of Pets). A film már most sorra dönti a bevételi rekordokat. Kérdés, hogy vajon sikerült-e túlszárnyalniuk ezzel a Gru, a Minyonok (kritika itt) és az Agymanók (kritika) minőségét?

secret_life_of_pets.jpg

Tovább

SUICIDE SQUAD [kritika]

Gondolj csak bele: forgatsz egy filmet, minden halad a normális kerékvágásban, majd egyszer csak a stúdió közlsuicide_squad_film_poster.pngi veled, hogy a film egyes jeleneteit újra kell forgatnod, mivel a tesztvetítések utáni reakciók szerint túl komolyra sikeredett. Már ez is azt a gondolatot ülteti el az emberek fejében, hogy a film alapjában véve rossz lett. Na de megcsinálod, és várod, hogy a kritikusok számára rendezett vetítés után majd végre dícséretekkel halmoznak el. Elmondhatod magadról, hogy kiköszörülted a DC hírnevén esett csorbát - hát, mekkora szó ez? Nos, David Ayer rendező azonban egyiket sem modhatja el magáról... Az egész sajtó napok óta azon csámcsog, hogy a premier előtti kritikák szerint milyen ócska, s hogy a DC-filmek leggyengébbike lett a Suicide Squad! Na, de igazuk van?

 

Tovább

Detektívek a mérlegen: így nyomoz Columbo, Poirot, Sherlock, és a többiek...!

Egy jó nyomozónak megvannak a saját kis fortélyai, módszerei. Vegyük például Columbo-t és Mrs. Jessica Fletcher-t: kettejük technikája teljes egészében eltér egymástól (már-már, ég és föld a különbség), ugyanakkor mindkét módszer eredményes a maga módján. Miért hasznos Poirot aprólékossága, és Mrs. Jessica Fletcher kotnyelessége? Miben más Sherlock Holmes nyomkeresési technikája a többiekénél? ...Tartsatok velem és derítsünk fényt közösen a rejtélyre, és ha kitartóan figyeltek, még további érdekességekre is bukkanhattok!

columbo1.jpg

Tovább

In memoriam: BUD SPENCER - Nincs kettő Bud nélkül

Mindannyian előbb, vagy utóbb megtapasztaljuk, milyen valakit elveszíteni - legyen szó családtagról, vagy13511038_1939959569563655_6898892020370603311_n.jpg  éppen barátról. Azonban úgy gondolom, hogy a gyásznak van egy másik horizontja is, például, ha egy számunkra kedves közszereplőt veszítünk el. Ma hajnalban is - akár csak Robin Williams esetében - egy szörnyű hírre ébredtem... jóformán még ki se láttam a fejemből, de már azon kaptam magam, hogy már harmadjára olvasom a legfelső cikk címét: "Elhunyt Bud Spencer!"

Elsőre természetesen csak reménykedni tudtam, hogy a hír - miként az utóbbi években többször, úgy most is - csak kacsa, de amint megláttam, hogy Carlo Pedersoli hivatalos Facebook oldalán a színész családja jelentette be a hírt, rögtön éreztem, hogy ez most más lesz... Más lesz, mint korábban, amikor az ál-halálhírek olvasása után az ember fellélegezhetett - erre most nem kerülhet sor, bármennyire is akarnám.

Bevallom őszintén, megkönnyeztem a kedves kuzin elvesztését. Bár élőben nem volt szerencsém találkozni vele, de - mint azt a Bud Spencer - Terence Hill párosról írt cikkemben is említettem - filmjei (mióta az eszemet tudom) a kedvenceim közé tartoztak, mindemellett folyamatosan figyelemmel követtem Mario Girotti (Terence Hill) és Carlo Pedersoli (Bud Spencer) pályafutását, beszereztem minden általuk, vagy róluk írt könyvet, s a harminc év alatt szinte a részemmé váltak. Szeretném, ha nem úgy olvasnátok ezt a cikket, hogy azt gondoljátok: "ez csupán egy szentimentális megemlékező cikk". Próbálok objektíven írni Bud Spencer-ről, de szerintem ez lehetetlen - lehetetlen volt akkor is, amikor élt, de lehetetlen most, a halála után is...

Tovább

Agatha Christie: TÍZ KICSI KATONA [sorozat kritika]

Agatha Christie zsenialitását a világon senki nem meri megkérdőjelezni. A krimi koronázatlan királynője még majd' 100 évvel első regényének megjelenése után is (A titokzatos Styles-i eset, 1920) nagy népszerűségnek örvend. Műveit már számtalanszor feldolgozták színdarabokban, televízióban, illetve rádió és számítógépes játékokban. Nekem személyes kedvenceim a David Suchet által 25 éven át alakított Poirot, illetve a Joan Hickson által megformált Miss Marple-filmek.

Agatha Christie töretlen sikerét jelzi, hogy a BBC 2015-ben elkészítette a Tíz kicsi néger legújabb változatát egy 3 részes minisorozatban, ennek kritikáját olvashatjátok az alábbi cikkben!

12e045478e0854283eced9f3fde88ae0_1.jpg

Tovább

X-MEN: APOKALIPSZIS [kritika]

"Mutánsok. Rendkívüli képességekkel születtek, mégis olyanok, mint a gyerekek a sötétben - egyedül eltévednek. Mert a tehetség sokszor átok. Aki szárnyakat kap, túl közel repülhet a naphoz..."

Hazánkban tegnap került bemutatásra a Bryan Singer rendezésében készült X-MEN: APOKALIPSZIS, melyetmaxresdefault-2.jpg már premierje előtt úgy emlegettek nemzetközi sajtóban, mint "az eddigi legrosszabb X-Men film!" Meg kell mondjam így elöljáróban, hogy a 2016-ban bemutatásra kerülő képregényfilmek közül én ezt vártam legjobban. Sokat vártam tőle, magas volt a léc - lássuk, hogyan sikerült a legújabb X-Men film?

Tovább

AMERIKA KAPITÁNY: POLGÁRHÁBORÚ [kritika]

"United We Stand, Divided We Fall!"

(Együtt győzhetünk, megosztva elbukunk!)

2016 sem múlhat el MARVEL-film nélkül. Ezen elgondolás jegyében került bemutatásra az Amerika Kapitány:13055369_1257267444301065_3395308359030828980_n.jpgPolgárháború (Captain America: Civil War), melynek egyszerre több feladata is volt. Természetesen lezárni (?) a Kapitány saját trilógiáját, illetve tovább kellett szőnie a szálakat a következő Bosszúállók filmhez, mindezt természetesen úgy, hogy az egyes karakterfilmek eseményeit is e produkcióhoz kell majd igazítani. Épp ezért Polgárháború többre hivatott, mint hogy pusztán egy legyen a képregényfilmek között... Sikerült-e ez a filmnek, és ha igen, mennyire? A továbbiakban (spoileresen) kiderül, a bejegyzés végén pedig szavazhattok is!

Tovább

Liebster Blog Award-díjban részesült A Hátsó Sor Közepe!

Sokan kérdeztétek már, hogy miként készülök egy blog bejegyzés megírására. Írok vázlatot, vagy csak azt írom blog_2.jpgle, ami spontán jön belőlem? A Szembetűnő nevű blog adományozta oldalamnak a Liebster Blog Award-díjat, mely egy ún. vándor blogger-díj.

Tovább

THE WALKING DEAD: Véget ért a 6. évad, dühösek a rajongók!

"Vehettek levegőt, pisloghattok, sírhattok is... Úgyis mind fogtok!"

/Negan

Vasárnap véget ért a The Walking Dead 6. évada. Rajongók milliói várták a 16. epizódot, melyben végre feltűnt a 001n.jpgsorozat fő antagonistája, Negan (Jeffrey Dean Morgan). Sokkal jobban vártam, hogy mi fog történni a nagy találkozásnál, mint például amikor a banda egy része Terminus foglya volt. (Apropó, nem is oly régen, írtam egy igen alapos kibeszélő cikket a The Walking Dead 1-5 évadáról!) Azért ez a fickó mégis csak Negan, így hát joggal várhattunk nagy fordulatokat, felkavaró karakter halálokat... Na, de ne is vacakoljunk tovább, lássuk (spoileresen), hogy sikerült a 6. évad és a várva-várt záró epizód?

Tovább

BATMAN v SUPERMAN: AZ IGAZSÁG HAJNALA [kritika]

„Van emberi jóság. Harcolunk, gyilkolunk, eláruljuk egymást. De tudunk építeni, tudunk jobbak lenni – leszünk is, nem megy máshogy!”

/ Batman v Superman: Dawn of Justice

Mind a filmkritikusoktól, mind pedig a rajongóktól javarészt negatív kritikát kapott az év egyik2016-04-01-1459488050-1567099-bvs.jpg legjobban várt filmje, a Batman v Superman: Az Igazság HajnalaSzinte nem is láttam olyan szalagcímet, mely ne szidná valamilyen apropóból kifolyólag a 2,5 órás alkotást. A rendező, Zack Snyder pedig már Az acélember (2013) kapcsán is jócskán kapott hideget, meleget - inkább hideget. Sokan a két legnagyobb DC-s szuperhős megcsúfolásának tartják a produkciót, köszönhetően a: rossz forgatókönyvnek, a belassított jelenetek túlzott alkalmazásának, a fejfájdítóan zavaró CGI-os robbantási effekteknek, a két főhős mondvacsinált ellenszenvének, és még hosszan sorolhatnám az indokokat. De lássuk, igazuk van-e a fanyalgóknak (és ha igen, mennyiben)? A Hátsó Sor Közepe (spoileresen) így értékeli a filmet...

Tovább

Nagy változások elé néznek az NCIS, és a GYILKOS ELMÉK nézői!

Január 6-án bombaként robbant az NCIS-rajongók körében a hír, miszerint Michael Weatherly (Tony michael-weatherly.jpgDiNozzo "nagyon különleges ügynök") a 13. évad végén kilép a sorozatból! Engem is nagyon váratlanul ért a hír, mivel már a sorozat kezdete óta figyelemmel követem az NCIS-t. Anno kb. az 1-6 évadot (the best!) több ízben is megnéztem, annyira jó részei voltak.

Tovább

A STAR WARS I-VII legjobb filmzenéi

"Sok minden amit alkotunk, igen röpke életű és hamar elfelejtkeznek róla, még mi magunk is. Ezért örömteli dolog, ha amit alkottál, hosszan megmarad az emberek emlékezetében..."

(John Williams)

"Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban..." Na jó, nem is volt az olyan régen, hogy úgy döntöttem, a Napjaink legjobb filmzeneszerzői-cikksorozatom mellett - melynek John Williams is részese - elindítok egy vadiúj sorozatot, melyben Filmszériák legjobb filmzenéivel találkozhattok majd! E cikksorozat első darabja volt A James Bond-filmek legjobb betétdalai és filmzenéi, s most itt az idő, hogy terítékre kerüljön mindenidők (egyik) legkultikusabb filmzene-eposza!

star-wars-episode-7-force-awakens-soundtrack.jpg

Tovább

Előzetest és plakátot kapott a JÖTTÜNK, LÁTTUNK, VISSZAMENNÉNK 3!

lesvisiteurs3.jpg2015 januárban már olvashattátok a blog Facebook oldalán, hogy Jean-Marie Poiré ismét rendezői székbe ül, s ez csakis egyet jelenthet: érkezik a Jöttünk, láttunk, visszamennénk 3. része!

Szerencsére mindkét főszerplő igent mondott a felkérésre, s valljuk be, nélkülük nem is volna igazi élvezet a film. Már évek óta tervben volt a széria folytatása, s most végre megvalósulhat számtalan rajongó álma (köztük az enyém is). Az új részt Franciaországban 2016. április 6-án kezdik vetíteni a mozik! Sajnos a film alcíme (La Terreur)* napjaink szomorú eseményei miatt igen rossz emlékeket idézhetnek fel bennünk, ezért azt sem tartom kizártnak, hogy hamarosan megváltoztatják az alcímet. Nagyon bízom benne, hogy a magyar mozik is (időben) műsorra tűzik a folytatást. Magyarországon elsőként A Hátsó Sor Közepén láthatjátok az új rész előzetesét és plakátját!

Tovább

Tények és spekulációk, avagy STAR WARS VII.: Az ébredő Erő

"Nézd, öcsi, én bejártam a galaxist keresztül-kasul, jó sok cifra dolgot láttam, de olyat még sohasem, ami bebizonyította volna, hogy van valami hatalmas Erő, ami mindent irányít... Az én sorsomat nem irányítja semmiféle misztikus energiamező, humbug ez, én mondom!"

Bár még majdnem két hónap van vissza a Star Wars: Az ébredő Erő premierjéig, az igazi Star Wars-9ozkico.jpgőrület már két nappal ezelőtt kezdetét vette! Rengeteg dolog történt az elmúlt napokban: megindult az online jegyvásárlás, mely világszerte hatalmas káoszba torkollott a rendszerek túlterheltsége miatt; de kijött a harmadik előzetes is, mellyel együtt új jelenetek, s új teóriák egész hada látott napvilágot. A most következő cikkben igyekszem összeszedni a legfontosabb híreket és spekulációkat a legújabb Csillagok háborúja-filmmel kapcsolatban. Jó szórakozást, ifjú padawanok!

Tovább

A James Bond-filmek legjobb betétdalai és filmzenéi

Egy James Bond-filmnek több esszenciális alkotóeleme is van. Az már egyszer biztos, hogy ezen összetevők egyik fontos elemei a már jól ismert betétdalok. Persze, a James Bond-főtémát és a filmzenét se felejtsük ki a sorból, ugyanakkor ez utóbbival már nem olyan egyszerű a dolgunk, mint a betétdalok esetében. Mivel közel egy hónap múlva itt is van a legújabb 007-es film - Spectre - premiere, így ebben, s a következő cikkben is a James Bond-filmekkel foglalkozunk!

best-of-bond-james-bond-50-years-50-tracks-2cd-cover-art.jpg

Tovább

HANNIBAL: a sorozat felemelkedése és hanyatlása

"Régen használtam a szikét másra, mint ceruzahegyezésre..."

(Dr.Hannibal Lecter)

Tagadhatatlan, hogy a Hannibal című sorozat az utóbbi évek egyik legérdekfeszítőbb, s legtöbbet dícsért sorozata, mindannak ellenére, hogy "főhőse" tulajdonképpen egy kannibál sorozatgyilkos! A 3 évadot megélt sorozat számomra a top10 kedvenc tv-s szériám közt szerepel, ahol helyet kap természetesen a The Walking Deada Trónok Harca és a Sherlock is. Számtalan kérdés merülhet fel bennünk Thomas Harris regényeivel - továbbá a belőlük készült filmekkel és a sorozattal - kapcsolatban.

blog_hannibal_a_sorozat_felemelkedese_es_hanyatlasa.jpg

Tovább

A rajzfilmek evolúciója: Hófehérkétől a Jégvarázsig!

Talán elsőre nem is gondolnánk, de a mesék kardinális jelentőséggel bírnak személyiségünk fejlődését illetően. Pszichológiai kutatások is bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei keveset- vagy egyáltalán nem olvastak mesét, ennek hiánya később kihatott felnőttkori énképük fejlődésére és érzelemvilágára. Ebből is jól látszik, hogy milyen fontos szerepük van a meséknek, de ezzel együtt a rajzfilmeknek is!disney-characters.jpg

Tovább

LOKI: akinek nagyobb rajongótábora van, mint Thor-nak!

Nem, nem olvastad rosszul, jól láttad a címet! A Tom Hiddleston által megformált MARVELtumblr_mqaq1gkvja1rw6hzpo1_1280.jpg karakterért legalább annyian - ha nem többen - rajonganak, mint filmbéli bátyjáért - elég, ha csak a 2013-as Thor: Sötét világ c. filmre emlékezünk vissza.

Tovább

A "rosszfiúk" visszatérnek: végre folytatódik a BAD BOYS-széria!

A Sony bizony nem aprózza el... Hosszú évek óta várjuk a Bad Boys folytatását - a széria eddig két bad-boys-2--mar-megint-a-rosszfiuk-2003-online_6.jpgrésszel büszkélkedhet (1995, 2003) -, s most végre itt a nagy hír! Mindenki vésse fel a naptárába 2017. február 17-ét, mert érkezik a Bad Boys 3! Na, de várjunk csak! Van még egy meglepi a tarsolyomban: nem elég, hogy már csak bő két évet kell várni a folytatásra, de a Sony bejelntette, hogy quadrológiában gondolkozik, így 2019. július 3-án érkezik a Bad Boys 4 is!

Tovább

8 évados lesz a TRÓNOK HARCA, és még előzménysorozatot is kaphat!

Örülhetnek a Trónok Harca (Game of Thrones) rajongói, ugyanis a minap bejelentette a HBOgame_of_thrones_soundtrack_season_4.png csatorna programigazgatója, hogy az előzetes híresztelésekkel ellentétben nem hét, hanem legalább nyolc évadra tervezik a sorozatot!

Tovább

THE WALKING DEAD: ízekre szedjük a sorozatot!

Igen csak szorult helyzetben volnék, ha azt kérnétek tőlem, hogy mindössze pár mondatban foglaljam össze the-walking-dead.jpgNektek: mitől lett (egyik) kedvenc sorozatommá a The Walking Dead? Ugyanis elég sokrétű a dolog. Az amerikai AMC csatorna sorozata megannyi húsbavágóan kényes kérdést vet fel a kényelmes foteljébe süppedő nézőnek, s olyan világot tár elénk, melyet sokan - talán meglepő, de - némiképp izgalmasnak vélnek, bár, ha bekövetkezne a való életükben, akkor efféle kíváncsiságuk hamar szertefoszlana.

Tovább

2018-ban érkezik a Jurassic World 2. része!

Tegnap jelentette be az Universal Stúdió, hogy 2018. jún. 22-én érkezik a JURASSIC jurassic-world-t-rex_1.jpgWORLD 2. része! Úgy hírlik, hogy a folytatásban ismét feltűnik majd Chris Pratt, valamint Bryce Dallas Howard is. Az előző rész rendezője Colin Trevoow is részt vesz majd a produkcióban, mint forgatókönyvíró, de rendezői státusza még nem lett megerősítve.

Tovább

MINYONOK [kritika]

Már a Minyonok első előzetesét látva is borítékolható volt a film sikere, és valóban: a film világszerte hatalmas bevételekre tett szert, mindössze röpke pár nap alatt! Nem csoda, hisz' a filmet már két Gru (2010 & 2013) film is megelőzte. Aki esetleg nem látta volna őket, annak talán érdemes tudnia, hogy a Minyonok a Gru 1-2 előtt játszódik. A kis sárga lényeket legalább akkora rajongás övezi napjainkban, mint amekkorát gyerekkoromban a Hupikék törpikék kapcsán láttam: minyonos plüssök, iskolai felszerelések, ruhák, játékok, stb. És ami meglepő, hogy nem csak kisgyerekeken, de felnőtteken is gyakorta látni minyonos pólót, pulcsit, sapkát. ...De miért is akkora siker a sok kis sárga Tic-Tac Minyon legújabb története?

minions-mns_tsr1sheet_8frm_3_rgb.jpg

Tovább

Friss hírek Hollywoodból: ismét a Comic-Con fesztiválon a filmvilág szeme!

Évről-évre képregényrajongók milliói várják izgatottan a San Diego-ban megrendezésre kerülő comic-con-logo.pngCOMIC-CON fesztivált. Ilyenkor rajongók ezrei lepik el - sokan kedvenc karakterük jelmezében - a várost, s várják a pódiumra kedvenc filmjük / sorozatuk színészeit, rendezőit egy-egy rövid interjú erejéig. Mindazonáltal, e találkozók jeles fénypontjai a sorozatok új évadának előzetesei (és további érdekes bejelentések is), valamint a képregényfilmek (első) előzeteseit is ekkor mutatják be a nagyérdemű számára.

Tovább

Mondd el Te is a véleményedet A Hátsó Sor Közepé-ről!

Szervusz! Ez a bejegyzés most Rólad - igen, jól olvastad, Rólad (!) - fog szólni, aki A HÁTSÓ blog_velemeny.jpgSOR KÖZEPE: filmek, sorozatok, filmzenék oldalát követed figyelemmel! Nem baj, ha csak most jársz itt először, a Te véleményedre is kíváncsi vagyok.

Tovább

AGYMANÓK [kritika]

"Én nem elsősorban gyerekeknek készítek filmeket, hanem a mindannyiunkban bennünk élő gyereknek, legyünk akár hat vagy hatvan évesek."

/ Walt Disney

A Walt Disney-től származó fenti idézet remekül passzol a Pixar súdió legújabb alkotásához, a io.jpghéten a mozikba kerülő AGYMANÓK-hoz (Inside Out). Hogy miért, azt az alábbi (spoilermentes) bejegyzésben igyekszem megválaszolni. Idén már részem volt egy remek animációs rajzfilmben - Shaun, a bárány -, melyet szerintem nemes egyszerűséggel nevezhetek 2015 talán (egyik) legszórakoztatóbb filmjének. A bárányos filmnél is pont a fenti idézettel kezdtem bejegyzésemet, ugyanis mindkét filmnél vegyesen - gyerekek és felnőttek egyaránt - foglaltunk helyet a moziban, várva, hogy egy rövid időre újból feleleveníthessük gondtalan gyermekkorunkat. Ugyanakkor, ami sikerült a Shaun, a bárány-nak, az az Agymanók esetében máshogy működött. Hogy miért...?

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői VIII. - In memoriam JAMES HORNER (1953-2015)

"Különbözök néhány zeneszerzőtől, mert én nem úgy tekintek erre, mint egy munkára. Úgy gondolok a zenére, mint művészetre!"

/ James Horner

2015. június 22-én, hajnalban arra a hírre ébredtem, miszerint JAMES HORNER - a világhírű filmzeneszerző - egy repülőgép balesetben életét vesztette. A komponista a saját kisrepülőgépét vezetve zuhant le Kalifornia felett.640x360_50623c00-vxuwm.jpg

Tovább

JURASSIC WORLD [kritika]

"Legyünk őszinték: ma már senkit sem döbbent meg egy dinoszaurusz! (...) Manapság a kölyköknek egy Stegosaurus annyi, mint egy elefánt az állatkertben."

Úgy ültem be megnézni a Jurassic World c. filmet, hogy ez a rész - talán? - végre képes lesz jurassic-world-poster_1.jpgvisszahozni azt a hangulatot, melyet az első Jurassic Park (1993) nyújtott számomra. Annyira vártam a filmet, hogy írtam is egy külön bejegyzést az új részt megelőző trilógiáról "Minden, amit a JURASSIC PARK-filmekről tudni akartál!" címmel. Bizony nem csak én vártam tűkön ülve a dínós-széria folytatását, hanem több millió másik rajongó is. Tizennégy éve vártuk a méltó folytatást, mely felidézné az első rész hangulatát, ugyanis a második rész (1997) még "szódával elment", de a harmadik epizód (2001) már kimondottan nyögve-nyelőse sikeredett. A Universal Stúdió próbálta nyugtatgatni a rajongókat a Jurassic Park 3D-s változatával, de mi ennél többre vágytunk! A napokban végre mindannyiunknak módja nyíl(ha)t rá, hogy ismét csattogó fogak és hatalmas karmok látványából vehessük ki részünket. Vajon sikerült megütnie a JURASSIC WORLD-nek az első rész színvonalát? És ha igen, mennyiben? Tarts velem, és megtudhatod (a spoilerekre az adott helyeken felhívom a figyelmet)!

Tovább

Minden, amit a JURASSIC PARK-filmekről tudni akartál!

"Mégis, miféle park ez?"

(Dr.Alan Grant, Jurassic Park, 1993.)

A Michael Chrichton által szerzett regények - Őslénypark (1990) és Szörnyek szigete (1995) - alapján stan-winston-t-rex-jurassic-park-photo.jpgkészültek el 1993-ban, majd '97-ben korunk talán legemlékezetesebb kalandfilmjei. Steven Spielberg filmjeit egy harmadik rész is követte, Joe Johnston rendezésében (2001). A széria rajongói több, mint egy évtizeden át hajtották a Universal Stúdiót és Spielberg-et, hogy készítsék el a várva-várt negyedik részt. A hosszas nyüstölésnek meg is lett az eredménye, ugyanis a napokban végre látható lesz a dínós-mozi újabb része, JURASSIC WORLD címmel, melyről itt olvashatjátok a [kritikát]!

Tovább

BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA [kritika]

"Semmi sem azért csodás, mert örök, - hanem mert kiváltság ismerni!"

/Avengers: Age of Ultron

avengers-age-of-ultron-official-poster.jpgA MARVEL-filmek ismét fordulóponthoz érkeztek a Joss Whedon által rendezett második Bosszúállók film kapcsán. Az eddigi MARVEL-filmek nagyban különböznek a DC Comics-filmjeitől abban, hogy sokkal lazábbra veszik a filmek hangvételét, mint ahogy azt a - még nyögve-nyelősen előre haladó - konkurencia teszi. Ugyanakkor, ha láttátok az Amerika kapitány: A tél katonája (2014) c. filmet, akkor tudjátok, hogy a MARVEL is kicsit komolyabbra vette a film hangulatvilágát. Nos, ez történt a Bosszúállók: Ultron kora című filmben is, de úgy, hogy közben meg is tartották a korábbi filmjeikre jellemző vicces, fricskázós hangulatot. Valljuk be, ezek miatt szeretjük - talán leginkább - e filmeket. Ezek a hősök mind megtestesítenek az emberek számára egy ideát. Valahol legbelül, minden ember - az életében egyszer legalább - hős akar(t) lenni! Mindnyájan álmodoz(t)unk róla, hogy valamilyen egyedülűlló  dolgot teremtünk s hagyunk végül a világra, - vagy olyat teszünk, melyről a világ elismerően fog emlékezni ránk. Ezek a képregényfilmek pedig pontosan ebbe a világba engednek minket kicsit elmerülni, ahol az ember maga mögött hagyhatja a való élet gondjait. A moziban rövid időre minden néző egyenlő lesz egy film erejéig. Nem számítanak sem az eltérő ízlések, sem az, hogy Te, vagy a melletted ülő mennyit keres, - mert ilyenkor mind egyazon célért ülünk be a székekbe: szórakozni akarunk, s valljuk be őszintén, a MARVEL-filmek e célt hivatottak betölteni.

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői VI - VII. - HARRY GREGSON-WILLIAMS & JOHN POWELL

Még nem történt a Napjaink legjobb filmzeneszerzői cikk sorozatomban ehhez hasonló. Bár, kung_fu_panda_2-quotes.jpgjobban meggondolva, nem is tartom kizártnak, hogy nem ez lesz az utolsó ilyen bejegyzés a témában. Hogy miről is lenne szó?

A Hátsó Sor Közepe történetében e széria büszkélkedhet a legtöbb bejegyzéssel. Szám szerint, eddig öttel:

Tovább

SHAUN, A BÁRÁNY - A FILM [kritika]

"Én nem elsősorban gyerekeknek készítek filmeket, hanem a mindannyiunkban bennünk élő gyereknek, legyünk akár hat, vagy hatvan évesek."

/ Walt Disney

Bár, a SHAUN, A BÁRÁNY - A MOZIFILM nem a Disney Stúdió terméke, mégis a fenti Walt Disney-től származósts-pr-image4.jpg idézet jutott eszembe, amikor arra készültem, hogy a filmről írjak. Az idézet egy az egyben ráillik az aktuális filmünkre. Nem tagadom, korom ellenére (28) is előszeretettel ülök be a moziba animációs rajzfilmekre (Kung fu Panda, Madagaszkár, Jégkorszak, Hupikék törpikék,...). Azonban azt is megfigyeltem, hogy némelyik animációs rajzfilm nagyon sablonos, s olykor kifejezetten bárgyú tud lenni. Elnézést kérek, de korunk gyerekei sem hülyék, hogy butaságokkal tömjék a fejüket, és az elmúlt pár évben némelyik rajzfilm előzetese is elég volt nekem ahhoz, hogy legszívesebben a fejemet fogva rohantam volna ki a moziból. De, hogy félreértés ne essék, a Shaun-film nem ilyen. Egyáltalán nem!

Tovább