Sheldonék a kulisszák mögött, avagy: Így készül az AGYMENŐK!

2017. február 17. - A HÁTSÓ SOR KÖZEPE

Pár napja megígértem Nektek, hogy a 25+1 érdekesség, amit nem tudtál az Agymenők-ről! című cikkem után 656_1.jpgmajd beleshettek a The Big Bang Theory kulisszái mögé is! Már annyi "Így készült..."-cikket írtam, és ezzel együtt annyi album készült (bennük több száz képpel!), hogy alig győzöm számon tartani őket. Annyira jó látni, hogy milyen sokatokat érdekel a filmkészítés ezen érdekes szegmense.

Ha már itt tartunk, a minap bejelntették, amire minden rajongó várt: berendelték a sorozat 11. évadát, sőt, ezzel együtt a 12-et is! Ami még érdekesség, hogy az alapgárda összes tagja ugyan annyit fog keresni részenként (kereken 1 millió dollárt), ami azért bizonyára elég nagy kiadást jelent majd a CBS-nek, de hát, ha egy üzlet beindul, akkor bolondok lennének nem beruházni egy-egy újabb évadra.

Ami engem illet, már nagyon várom a további évadokat, de ne feledjétek, hazánkban nyomon követhetitek a 10. évad legfrissebb részeit is, a fergetegesen jó magyar szinkronnal megspékelve!

« ♦♦♦ »

The Big Bang Theory Galéria 1-4.

25+1 érdekesség, amit eddig nem tudtál az AGYMENŐK-ről!

Húrelmélet, "Kő, papír, olló, gyík, Spock!"-verseny, Schrödinger macskája, "Szép cica, jó cica..."-dal, Sheldon ostor-csengőhangja, és természetesen a már jól ismert hármas "Penny!"-kopogás az ajtón... ezek mind-mind a(z egyik) kedvenc sorozatom, az AGYMENŐK elmaradhatatlan elemei, melyek még így, cirka 10 évad távlatából is minduntalan mosolyt csalnak arcomra.

654.jpg

A The Big Bang Theory töretlen sikere természetesen az egyedülálló karaktereknek, a zseniális színészi játéknak, a frappánsan megírt szövegkönyveknek, és persze a remek magyar szinkronnak is köszönhető (többek között). Gyakorta hasonlították már az Agymenőket a Jóbarátokhoz, s bár utóbbit én is többször láttam már az elmúlt évek során, hozzám mégis a képregényrajongó, lökött kockák sorozata áll közelebb.

Szerintem nem elhanyagolható tény, hogy kedvenc kockáink nem a szó szoros értelemében vett "kockák": A fogalom hallatán ugyanis, legtöbbünkben talán a számítógép mögött gubbasztó, elhízott, szingli pacákok jutnak eszünkbe. Nem! Az Agymenők gárdájában megtalálható elméleti fizikus, neuro- és mikrobiológus, gépészmérnök, de akad pincérnő is, szóval e számos érdekes foglalkozás jó táptalajnak bizonyul, hogy megadja a legtöbb poénos jelenet sava-borsát.

Igen, talán jogosan vetik a sorozat szemére, hogy helyenként kissé ellaposodott a történet, de szerintem még így is 2516874.jpglazán kenterbe ver más szitkomokat. Többek is hangoztatták már, hogy nem értik az Agymenők vicceit és ezért nem is látják értelmét, hogy nézzék a sorozatot. Talán nem mindenki vevő a sorozat poénjaira, s ez persze szívük joga. Számos értetlenkedő hozzászólást olvastam erről fórumokon, és hát, valljuk be őszintén: egy bizonyos fokú alapműveltség elengedhetetlen, ha élvezni szeretnénk az Agymenőket, mert ezek nélkül nincs mihez kötni a poénokat.

A 100 %-ig lökött, mégis sokszínű karakterek tagadhatatlanul a sorozat egyik fő húzóereje - például, a gyönyörű Kaley Cuoco remek mimikája, Jim Parsons zseneiális alakítása (egyik kedvencem tőle a Vissza, a jövőbe! idősíkjainak magyarázata). A karakterfejlődés hiánya sajnos számos sorozatban, vagy filmben komoly gondot okoz, szerencsére ez az Agymenőkről nem mondható el (erre talán Raj az ehgyik legjobb példa).

Arra gondoltam, hogy összeállítok egy csinos kis listát a legjobb Agymenők-érdekességekből, remélem, hogy tetszeni fog! Sőt, rögtön a következő cikkem - már készen is van! - az Agymenők forgatási munkálataiba kalauzol majd el Benneteket, szóval el lesztek látva itt minden földi jóval a héten!

« ♦♦♦ »

Talán sokak számára meglepő lehet, de míg a sorozatban Sheldon imádja a Star Trek-et és a Dr. Who-t, addig a karaktert megformáló Jim Parsons mindezekből egyetlen részt sem látott!

Kevesen tudják, de eredetileg 0000.jpgnem Kaley Cuoco-nak szánták Penny karakterét! Amanda Walsh (Lost Girl)-t nézték ki a szerepre, aki Katie-t játszotta volna, ugyanis még a karakternek is más nevet szántak, aki egyébként sokkal keményebb csajszi lett volna, mint a mi Penny-nk. Szerencsére a tesztvetítésen (videó itt!) a közönség negatívan reagált Katie karakterére, így került a választás Kaley Cuoco Penny-jére! Elnézve azonban a két színésznő közötti színészi képességet, szerintem jól döntöttek a készítők, pláne, hogy Kaley szerintem sokkal szebb is (de ez már csak az én személyes véleményem).

A Bernadett-et megformáló Melissa Rauch csupán a sorozatban beszél a tőle megszokott magas, már-már rikácsoló hangon, a hétköznapokban szerencsére megkíméli mindettől a körülötte élőket.

Jim Parsons (Sheldon), Kaley Cuoco (Penny) és Johnny Galecki (Leonard) epizódonként 1 millió dollárt (igen, dollárt!) keresnek, míg Kunal Nayyar (Raj), Simon Helberg (Howard), Mayim Bialik (Amy) és Melissa Rauch (Bernadette) "csupán" 750.000 dodót vághatnak zsebre, per epizód.

Bár Amy karaktere csupán a harmadik évadban tűnik fel először, azonban az őt megformáló Mayim Bialik3123654.png színésznőt már az első évadban megemlíti Raj, mint a Blossom c. tv-sorozat színésznőjét, aki igazán okos, mert neurobiológiából doktorált. És tényleg! Ő az egyetlen az Agymenők gárdájában, akinek doktori címe van (2008)!

Érdekesség, hogy Johnny Galecki az első két évadban egy párt alkotott a Penny-t alakító Kaley Cuoco-val, bár erről a többiek nem tudtak. De nem csak vele, hanem a Leslie Winkle-t alakító Sara Gilbert-tel is két évig jártak, még a '90-es években, a Roseanne c. szitkom forgatása alatt. Johnny, te kis kis Don Juan...

Gondoltad volna, hogy Howard-nak kivétel nélkül, csak női karakter figurái vannak?! Ha jól megfigyeled, látható a szobájában Leia hercegnő (Star Wars), Batgirl és Wonder Woman is.

Amikor Sheldon a 4. évad 12. részében tereminen játszik, sokan hitték azt, hogy a zenét csupán hangfelvételről vágták a műsor alá. Ki gondolta volna, hogy valóban Jim Parsons játszott a hangszeren.

Pasadena, 2311 Los Robles, 4-es sz. Apartman: a Sheldon lakcíméül szolgáló utca és környék - sok híres, tévés lakcímmel ellentétben - valóban létezik, azonban a cselekmény helyszínét adó apartman nem. A forgatási munkálatokról, köztük a belső felvételek helyéül szolgáló stúdióhelyszínekről a következő cikkben láthattok majd érdekes képeket!

Fehéroroszországban 2010-ben minden készen állt, hogy elinduljon a sorozat hazai változata (The Theorist néven)! Ugyanakkor a színészek végül hamar leléptek a show-ból, mivel rájöttek, hogy az ötlet nem eredeti, hanem az USA-ból csórták a producerek (itt látható az első rész)!

A karakterek neve sem véletlenül lett az, ami: Leonard a vezetéknevét például két elismert tudósról, Douglas és Robert Hofstadter-ről kapta. Sheldon és Leonard egy neves tv-s producerről, Sheldon Leonard-ról lett elnevezve, Howard Wolowitz pedig úgy tett szert becses nevére, hogy a sorozat készítője egyszer egy ilyen nevű számítógépes kockával dolgozott együtt, egy másik produkcióban.the_big_bang_theory_now_and_then.jpg

A Kaliforniai Műszaki Egyetemről formázták a sorozatbeli egyetemet. Érdekesség, hogy a valódi egyetem dolgozói és diákjai szerepelnek is a legtöbb ott forgatott jelenetben.

Több személyi sérülés is történt a forgatások alkalmával, de ezekből szinte mi semmit sem láttunk a tv-ben. Kaley egyszer például a 4. évadban eltörte a lábát, lovaglás közben. Pár rész kihagyás után úgy vették fel a jelenteit, hogy ő közben egy pult mögé állt. Mayim Bialik sem úszta meg sérülés nélkül, ő a 6. évad idején szenvedett autóbalesetet, de végül sikeresen elrejtették törött jobb kezét.

Euglossa Bazinga. Hogy mi is az? Egy ritka orchidea-fajta neve, melyet brazil tudósok fedeztek fel még 2014-ben és ki 452_1.jpgmásról, mint Sheldon Cooper-ről nevezték el.

Több magyar vonatkozása is van a sorozatnak, például: az Eötvös University Campus, Budapest, Hungary (2x04); pár budapesti gamer elhívja Penny-t játszani (2x03); egyszer Sheldon örökbe fogad több macskát, s az egyiküket Teller Edéről nevezi el (4x03); de Rubik Ernőt is megemlíti Sheldon, mivel szívesen hívná el Penny-ék esküvőjére.

2015-ben a "Szép cica, álmos cica..." című dal miatt egy bizonyos Edith Newlin családtagjai beperelték a CBS-t, ugyanis azt állították, hogy a dal ("Warm Kitty") szövegét a néni szerezte még 1937-ben, és a csatorna jogtalanul használta fel Sheldon altatódalának szövegét.

Biztosan sokatokat foglalkoztatott a kérdés, hogy valóban építettek emeletet a lépcsőházi forgatásokhoz? Nem, valójában csupán egy emeletet építettek, és a liftes jelenteket is egy emeleten veszik fel.

Nem vicc, de a sorozat pilot részében (még) Sheldon-t szexuálisan sokkal aktívabbnak tervezték bemutatni - már, 1_2.jpgha egyáltalán össze lehet egyeztetni a "Sheldon" + "szexualitás" szavakat...

Eredetileg Leonard mindvégig öltönyben lett volna látható a sorozatban, de végül maradtak a nála jól bevált laza szerelésnél.

A pilot-rész introja még nem a már jól megszokott dal volt a Barenaked Ladies-től, hanem Thomas Dolby 1983-as "She Blinded Me With Science" című dala (jelenet itt!). Maradjunk annyiban, hogy a jól bevált dal szerintem tökéletes választás a szériához!

Több színész is játszik hangszereken, például: Johnny Galecki már gyerekkorában is tunult csellózni, míg Mayim Bialik és Jim Parsons is megtanult több hangszeren játszani, csak a show kedvéért.

Számos híres tudós és sztár cameo-zik a sorozatban: Stephen Hawking, Stan Lee (yeah!), James Earl Jones, Bob Newhart, Katey Sagal, Steven Yeun, Charlie Sheen, George Takei, Jessica Walter, Laurie Metcalf, Judd Hirsch, Eliza Dushku, Bill Nye, Will Wheaton, és természetesen George Smoot (Nobel-díjas asztrofizikus és kozmológus), Neil deGrasse Tyson, Steve Wozniak, és Michael J. Massimino (ő valójában is asztronauta, nem csak a sorozatban). Sokan nem sejthették, hogy maga Leonard Nimoy kölcsönözte a Spock-bábu hangját, amit Sheldon elcsórt Leonard-tól.

Elvileg készül egy spin-off sorozat Sheldon-nak, bár hzuij.pngsem Jim Parsons, sem a többiek nem fognak feltűnni benne. A tervezett széria a fiatal Sheldon Cooper életét mutatná be, viszont Parsons azért részt venne a sorozat készítésében, mint producer.

Sheldon pólói (fantasztikusak!) legtöbbször a karakter aktuális hangulatát jellemzik!

Az egyik kedvenc mellékszereplőm Howard édesanyja (volt), annak ellenére, hogy mindössze egyszer láthattuk elsuhanni a háttérben. Tagadhatatlanul, az ő és Howard közti adok-kapok párbeszédek az egyik legviccesebb színfoltjai a sorozatnak. Carol Ann Susi adta a dárga jó Mrs. Wolowitz eredeti orgánumát, azonban a színésznő sajnálatos halála miatt (2014) a sorozat készítői úgy döntöttek (kegyeleti okokból), hogy ezzel együtt Howard édesanyja is távozik. Nekem például nagyon hiányzik a már jól megszokott "...igen, Mama, ...nem, Mamaaa!!!"

2014-ben nem egy, hanem egyszerre 3 évadot rendeltek be a sorozatból, ami kimondottan ritkaság számba megy Hollywoodban! Egyelőre még nem tisztázódott, hogy lesz-e 11. évad, de a showrunner-ek mindent megtesznek annak érdekében, hogy sikerüljön megállapodni a gárdával. A Sheldon-t alakító Jim Parsons más produkciókban is kipróbálná magát, a Penny-t megformáló Kaley Cuoco viszont inkább családot szeretne alapítani párjával és egy kis nyugalomra vágyna.

« ♦♦♦ »

Remélem, hogy a jelenleg is futó 10. évad nem az utolsó szezon lesz a széria történetében, és még sokáig élvezhetjük az Agymenők fergeteges bolondozását! Ne feledjétek, a héten jön a következő cikk, benne az Agymenők forgatási munkálataival!

87498.jpg

Sminkek, maszkok, jelmezek: így készül a SLEEPY HOLLOW!

Nagy meglepetésre a FOX tavaly berendelte a SLEEPY HOLLOW 4. évadát, ami akkor még nagy meglepetésnek számított! Hogy miért, arra hamarosan rátérek... Már 4 rész le is ment az új évadból, s ami azt illeti, igen jót tett a sorozatnak a vérfrissítés. A Sherlock, a Vikingek és a Mad Men c. sorozatok forgatási munkálatairól már láthattatok cikkeket a HSK oldalán,  s az Álmosvölgy Legendája sem maradhatott ki a sorból. Már nagyon készülök amúgy, hogy legyen időm írni bővebben is az említett srozatokról (történeti háttér, karakterek, érdekeségek, filmzene, intro, látványvilág, stb...). Apropó, egy egész könyvet is kiadtak a sorozat készítéséről - a linken egy rakás érdekes képet és videót láthattok belőle, ízelítőül!

132131.jpgAz egyszer biztos, hogy a sorozat kibeszélő cikkében bőven lesz miről írni: a Sleepy Hollow írói stábjában hatalmas változások voltak (már az első évad után is), s ez sajnos nagy mértékben befolyásolta a széria nézettségi arányát, de a karakterek kiírása és a forgatókönyvek gyatra minősége is e folyamat végtermékének bizonyult. A sorozat rajongói azonban titkon reménykedtek, hogy van még innen is visszaút.... Aki esetleg lemaradt volna a 3. évad környékén, annak nem lövöm le az évad végi cliffhanger-t, de az egyszer biztos, hogy az évadzáró epizóddal egyszer, s mindenkorra megváltozott a széria.

A Sleepy Hollow lelkes követőjeként bízom benne, hogy az új évaddal ismét visszakanyarodunk arra az ösvényre, 648676.jpegmelyen az 1. évadban haladtunk katonásan előre. Ha képes lesz végig fenntartani a feszültséget, s megőrizni a minőségi színvonalat, akkor talán nem is kell majd azon gondolkodnunk, hogy lesz-e folytatás, hanem, hogy még hány évadon keresztül élvezhetjük Ichabod Crane kalandjait...?

Addig is, nézegessétek élvezettel az alábbi galériákat és videókat (kosztümök, maszkok és bábokforgatás) a sorozat készítéséről, jó szórakozást!

« ♦♦♦ »

Tovább

SHERLOCK: Less be velünk a sorozat kulisszái mögé!

Pár nappal ezelőtt véget ért a Sherlock 4. évada. A  következő cikkemben egy alapos kibeszélő cikkel készülök65456_2.jpg Nektek a sorozatról. Hamarosan olvashattok majd egy-egy rövidke értékelést a széria 4 évadáról, valamint a karácsonyi speciális epizódról - pl.: a sorozat minősége, látványvilága, filmzenéje, a karakterek és fejlődésük, az egyes történetek kapcsolata Sir Arthur Conan Doyle eredetijével (róla itt írtam!), és természetesen a lehetséges folytatásról...

De még mielőtt belevágnánk ebbe az izgalmas témába, érdemes alaposabban is bepillantanunk a sorozat kulisszái mögé! Három galériába szedtem össze Nektek a legérdekesebb Sherlock forgatási fotókat, sőt, itt láthattok még pár vicces bakivideót is a munkálatokról, melyek szintén a kedvenceim közé tartoznak.

Örülök, hogy elnyerte tetszéseteket a HSK "Így készült..."-szériája. Remélem, hogy - mint legutóbb a Vikingek esetében, úgy most is - tetszeni fog az alábbi kis gyűjtemény. Készüljetek, hamarosan jövök a nagy Sherlock-cikkel... "A játszma folytatódik!"

« ♦♦♦ »

Tovább

VIKINGEK: Evezz velünk a sorozat kulisszáinak mélyére!

A Vikingek pillanatok alatt napjaink egyik legközkedveltebb sorozatává nőtte ki magát, s tán nem is véletlenül. 132065.jpgsorozat egyik pillanatról a másikra beszippantja a nézőtEngem azonnal magával ragadott az intro, a filmzene (Trevor Morris), a látványvilág, a karakterfejlődés, a cselekmény, a jelmezek, és a rengeteg szimbólum...

Már alig várom, hogy írhassak ezekről, s a sorozat kisebb-nagyobb történelmi pontatlanságairól, ugyanis azt tervezem, hogy a következőkben további cikkeket is olvashattok majd a Vikingek-ről!

A HSK legsikeresebb szériája most egy újabb fejezettel bővül, melyben a Vikingek legjobb kulisszafotóit és forgatási- és bakivideóit tekinthetitek meg. Ne felejtsetek el szavazni a cikk végén, mert - mint mindig, úgy most is - kíváncsi vagyok a véleményetekre! Skol!

« ♦♦♦ »

Tovább

Gyermekkorunk legemlékezetesebb karácsonyi filmzenéi

Már évek óta tervezem, hogy készítek egy-egy bejegyzést a legjobb karácsonyi filmekről és filmzenékről, s most végre itt az alkalom! Már bőven benne vagyunk az adventi készületben, így arra gondoltam, hogy előbb kezdjük a Legemlékezetesebb Karácsonyi Filmzenékkel és Betétdalokkal! Bizonyára mindannyiótoknak más és más emlékei vannak a családi karácsonyokról. Természetesen megannyi családi film is készült a témában, így bőven van rá módunk, hogy ki-ki, kedve szerint válogathasson közülük. Az alábbi összeállítás az én személyes listámból készült (sorrend nélkül), de annak örülnék igazán, ha szavaznátok és kommentben elküldenétek a Ti kedvenc karácsonyi filmzenéiteket! A kedvenc karácsonyi filmeitekkel még picit várjatok, mivel karácsonyig egy ilyen cikkkel is készülök Nektek!531.jpg

John Williams, Alan Silvestri, Alexandre Desplat, Hans Zimmer... A Napjaink legjobb filmzeneszerzői-cikksorozatban már csemegézhettetek a legjobb alkotásaik közül, most azonban külnös figyelmet fordíthattok arra, hogy az egyes zeneszerzők miként értelmezték a karácsony hangulatát és üzenetét a filmekhez komponált alkotásaikban. Bár az alábbi zenék elsőre igen hasonlónak tűnhetnek (köszönhetően a harangoknak és csengettyűknek), azonban az egyes zeneszerzők ezeket mégis a saját stílusukban - esetleg gyermekkori élményeikből ihletet nyerve - próbálták meg életre kelteni. Van, aki a kórusnak, mások a rézfúvósoknak, megint mások pedig, a vonósoknak engednek nagyobb teret munkáikban.

Az ember azt gondol(hat)ná, hogy könnyű lehet karácsonyi filmekhez zenét szerezni. Jómagam nem vagyok zeneszerző, de szerintem egyáltalán nem lehet könnyű feladat. A maestrok-nak igyekezniük kell, hogy olyan egyedi hangulatot varázsoljanak a filmekhez, mellyel egyrészt zenei aláfestést adnak a műnek, másfelől viszont megpróbálják a zene segítségével érzékeltetni a nézőkkel (de leginkább a gyerekekkel), hogy ez az ünnep más, mint a többi... Áldott karácsonyi készületet kívánok Nektek!

« ♦♦♦ »

Tovább

A MAD MEN kulisszái mögött: forgatási képek és számtalan érdekesség a sorozatról!

MAD MEN - REKLÁMŐRÜLTEK című sorozat 2007-ben startolt el Amerikában, s egyedi 1351.jpgstílusával oly mértékű rajongást váltott ki nézők millióiból, melyre addig nem sok széria volt képes. A tavaly - 7.évadával - záruló sorozat hamar az egyik kedvenc szériámmá nőtte ki magát. A számtalan besöpört díj és elismerés mögött hatalmas munka rejlik, ezt jól tükrözi a sorozat látványvilága, jelmezei, kellékei és hangulata.

A következőkben a Mad Men c. sorozat kulisszatitkairól, valamint a széria által gerjesztett rajongás okáról is olvashattok! Mivel úgy tapasztaltam a szülinapi cikksorozat kapcsán, hogy szeretitek a galériákat, így most sem lesz ez másképp: a cikk végén megtekinthettek 2 fantasztikus galériát is a kultikus sorozatról, bennük 80 db. képpel!

« ♦♦♦ »

Tovább

Kirobbanó sikerrel zárult a Blog születésnapi cikksorozata!

hsk_blog_5_ev.jpgElőször is, hadd köszönjem meg minden kedves Hátsó Sor Közepe olvasónak, hogy már 5 éve figyelemmel követitek az oldalamat - nagyon sokat jelent ez nekem! Minden egyes komment, megosztás vagy like fontos. Már a blog elindulásakor is hangoztattam, hogy annak öröülök legjobban, ha hangoztatjátok a véleményeteket, és beszélgetések alakulnak ki a filmekről, sorozatokról, filmzenékről.

A Blog Születésnapi nyereményjátéka kirobbanó sikerrel zárult! Sokkal jobban sikerült, mint azt korábban remélni mertem. Mi sem bizonyítja jobban az egy hónapig tartó blogos szülinapozás sikerét, mint hogy a 10 db. Szülinapi cikket (eddig) 20.000-en tekintettétek meg! ...Wow! Sőt, közülük több cikk is bejutott a 10 Legolvasottabb cikkem közé (lásd: az oldal jobb oldalán)!

Íme a Blog 10 Szülinapi cikke:

 1. Hollywood kulisszái mögött: a legjobb Harry Potter forgatási képek!
 2. Scarlett Johansson: Egy szuperhős magassarkúban
 3. A Star Wars kulisszái mögött: a legjobb forgatási képek!
 4. A jelmez öltöztet: a legjobb Comic-Con cosplay jelmezek!
 5. Hollywood kulisszái mögött: A legemlékezetesebb forgatási képek!
 6. DOCTOR STRANGE [kritika]: A film az animációs rajzfilm tükrében
 7. Napjaink legjobb filmzeneszerzői IX. - ALAN SILVESTRI
 8. THE WALKING DEAD: Így készül a sorozat!
 9. Februárban Pécsett ismét a filmzenéké lesz a főszerep!
 10. Ahol a képzelet valósággá válik: Mozitermek és moziszobák, ahová szívesen beköltöznél!

Tovább

Hollywood kulisszái mögött: a legjobb Harry Potter forgatási képek!

Úgy döntöttem, hogy A Hátsó Sor Közepe Születésnapi cikksorozatának 9részében elhozom Nektek a varázslatot... Bemutatom a legjobb HARRY POTTER forgatási képeket! A blog utóbbi cikkei között több hasonló tematikájú cikkel is találkozhattatok, például: Hollywood legemlékezetesebb forgatási fotói, illetve a legjobb Star Wars forgatási képei. A mozikba frissebn berobbanó Legendás Állatok és Megfigyelésük című film adta a másik apropót, amiért úgy gondoltam, érdemes volna bepillantani a Harry Potter-filmek, az Orlando-i Harry Potter Park, és a Legendás Állatok és Megfigyelésük forgatási munkálataiba!864_2.jpg

Tovább

A Star Wars kulisszái mögött: a legjobb forgatási képek!

A decemberben érkeztő Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet (dec.14.) remek alkalmat szolgáltat arra, hogy A Hátsó Sor Közepe Születésnapi cikksorozatának 8. részében bemutassam Nektek a legjobb Star Wars kulisszafotókat! Nem is kérdés, hogy évtizedek óta milyen hatalmas méreteket ölt az űrodüsszeia iránti rajongás. Nem csak az idősebb korosztály, de a fiatalok és az egészen kicsik is tűkön ülve várják az újabb és újabb Csillagok háborúja filmeket.65465_1.jpg

Tovább

Scarlett Johansson: Egy szuperhős magassarkúban

Remek lehetőségnek találom, hogy a Blog Szülinapi cikksorozatának 7. részét SCARLETT JOHANSSON-nak86489648.jpg szenteljem, így most egy kicsit jobban is megismerhetitek a Lucy-t, Boleyn Annát, és a Fekete Özvegyet megformáló színészőt.

Miért rajongnak érte olyan sokan...? Miért különleges, hogy milyen karaktereket választ magának...? Ha szeretnél egy kicsit többet megtudni Scarlett-ről, tarts velem!

Tovább

Hollywood kulisszái mögött: A legemlékezetesebb forgatási képek!

Talán nem is gondolnánk, hogy mennyi munka van egy filmmel... Beülünk a moziba, vagy megveszünk egy DVD-t és 65154154.jpgmár láthatjuk is a kész terméket. Legyen az egy dokumentumfilm, egy animációs rajzfilm, vagy egy nagy volumenű Hollywood-i alkotás, a folyamat mindig ugyan az: a hosszadalmas tervezés és kivitelezés. Míg mi nagyjából 1,5-2 órát töltönk egy film megtekintésével, egy átlagosnak nevezhető (szakszóval élve) pre és post-production kb. 1-3 évet is igénybe vehet!

A Hátsó Sor Közepe 6. Születésnapi cikkében most a Legjobb forgatási képek közül csemegézhettek! Apropó, a Star Wars-saga kapcsán tervezem egy hasonló cikk összeállítását a közeljövőben (így most csak egy-két ízelítő képet láthattok e filmek munkálataiból.)

Milyen stádiumokon megy keresztül egy film, mire eljut hozzánk a moziba?

 1. Megtalálni a forgalmazó stúdiót
 2. a szerzői jogokat tisztázni kell
 3. ki kell kalkulálni a büdzsét
 4. rendező kiválasztása
 5. producereket és támogatókat is kell találni a forgalmazáshoz
 6. el kell készíteni a forgatókönyvet (ezt legtöbbször átdolgozzák!)
 7. casting
 8. forgatási helyszínek keresése
 9. díszletek és kellékek elkészítése
 10. utómunkálatok: Vágás, esetleges utóforgatások és CGI-munkálatok (ez filmfüggő), látvány (pl.: IMAX-el, 3D-vel, vagy akár a motion-capture technológiával készült filmek), hangkeverés, illetve az esetleges szinkronizálás
 11. tesztvetítések a rajongók, majd pedig a sajtó számára: Olykor még ilyenkor is készek változtatni, pl. egyes jeleneteket kihagyni, vagy utánforgatni
 12. premier és forgalmazás!

1_dr_no.jpg

Az alábbi albumokban (a teljesség igénye nélkül) leginkább olyan forgatási képeket gyűjtöttem össze Nektek, melyek jól szemléltetik számunkra, hogy mennyi munka is van a filmekkel. Persze számos vicces kép és bakivideó is készül a forgatások alatt, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a forgatási munkálatok akár hosszú hónapokra is elnyúlhatnak (távol az otthontól és a családtól), és ez csak méginkább megnehezítheti a színészek és a stáb munkáját.

Az olyan filmeknél például, mint amilyen A 458946.jpgGyűrűk Ura és A Hobbit-trilógiák voltak, különösen extrém helyzetek is kialakulhatnak, hiszen ezesetben nem egy, hanem 3 filmet forgattak egyszerre - ilyenkor pedig szükség van másod-rendezőre (second unit director), és az egész stábot is gyakorlatilag meg kell duplázni, hogy mindkét csapatnál legyen megfelelő számú szakember. Tisztelem ezeknek az embereknek a kitartó munkáját és azt, hogy a munkájukkal járó nehézségek ellenére milyen jó kedéllyel tudnak napi tizen x-órákat dolgozni. Azt csinálhatják, amit szeretnek, és ez ritka manapság!

Tovább

A jelmez öltöztet: a legjobb Comic-Con cosplay jelmezek!

Rajongás - elég beszédes kifejezés, ami azt illeti. Elég, ha csak arra gondolunk, micsoda felhajtás kíséri végig az xenia_shelkovskaya.jpgegyes világklasszis sportolók pályafutását, a Hollywood-i sztárokról már nem is beszélve. De mégis, mi vesz rá valakit - akár egy meglett üzletembert, vagy mondjuk egy tini lányt -, hogy alkalomadtán tündérnek, harcos amazonnak, vagy szuperhősnek öltözzön? Hát mi más, mint a rajongás! Az utóbbi év(tized)ekben egyre inkább elterjedőben vannak a jelmezes közönségtalálkozók. Ennek legközkedveltebb eseménye a San Diego-i Comic-Con), melyen számtalan kosztümös figurával találkozhat az ember.

A jelmezes találkozókon nem csak filmes karakterek bőrébe bújnak a vállalkozó kedvűek: Az animé-k, mangá-k, videójátékok és - természetesen - a képregények hőseivel szinte mindegyik találkozón összefuthatunk. Ahány ember, annyi karakter és jelmez: például Xenia Shelkovskaya-nak (aki Natalie Dormer Margaery Tyrell-jének öltözött) igen nagy népszerűséget hoztak cosplay-es képei az Instagramján, és ez további cosplay-es képek készítésére ösztönözte; de akadnak olyanok is, akiknek pusztán az a céljuk, hogy az egyes találkozókrawolverine_234585.jpg vásároljanak, vagy (ami még frappánsabb szerintem, hogy ők) készítsék el saját maguk számára a jelmezeiket.

Az alábbi albumban (a teljesség igénye nélkül) leginkább olyan cosplay-es jelmezeket gyűjtöttem Nektek össze, melyek igényesen vannak elkészítve. A hozzászólásban Ti is belinkelhetitek kedvenc karaktereiteket, akiknek szívesen magatokra öltenétek jelmezét! Vannak, akik szerint ciki, hogy felnőtt emberek gyerekek módjára jelmezekben bohóckodnak. Ez valóban szégyellni való lenne...? Nem hinném! A Hátsó Sor Közepe 5. Születésnapi cikkében most a Legjobb Comic-Con cosplay jelmezek közül csemegézhettek!

Tovább

DOCTOR STRANGE [kritika]: A film az animációs rajzfilm tükrében

Az idei év egyik leginkább várt filmje a Doctor Strange volt - legalábbis számomra biztosan. A Marvel filmes 7864535463_1.jpguniverzum legújabb üdvöskéjével a stúdiónak több célja is van: a karakter által beleszövik a képregényfilmek világába a varázslatot, mellyel eddig ilyen formában nem találkozhattunk a Marvel-es filmekben; valamint, hogy a Bosszúállók között az Amerika kapitány: Polgárháború-ban (kritika) keletkezett szakadást korrigálja.

A nemzetközi sajtó által igen jó kritikát kapott a film. Ami azt illeti, szerintem túlságosan is jót... Ne értsetek félre, nem fogom a sárga földbe döngölni a filmet, csak szerintem lehetett volna (sokkal) jobb is. Ki is találtam egy sémát, hogy miként fogom ezt Nektek szemléltetni, és talán a cikk végére érve Nektek is szimpatikus lesz egy másik forgatókönyv (persze, nem akarom senkire sem ráerőltetni a véleményemet). A Szülinapi 4. cikként most lássuk hát, hogyan sikerült a DOCTOR STRANGE című mozifilm, az azonos című animációs rajzfilm tükrében!

Készült egy animációs rajzfilm Doctor Strange: A Legfőbb Varázsló címmel. A 76 perces film az egy-két apró eltéréstől eltekintve hűen igyekszik követni a képregények fonalát, ami a doktor eredettörténetét illeti. Persze, akad benne némi változtatás, de a filmbéliekhez képest ezek száma egészen elenyésző. Ugyanakkor megdöbbentő, de a rajzfilm sokkal mélyebben mutatja be Strange útját, mint a film - és ez nem kis dolog! A következőkben előbb az új filmről olvashattok, majd végül alaposabban is összehasonlítjuk azt a 2007-es rajzfilmmel!

Tovább

Ahol a képzelet valósággá válik: Mozitermek és moziszobák, ahová szívesen beköltöznél!

Már 15 éve gyűjtöm a filmplakátokat. Van, aki például csótányokat vagy képregényeket gyűjt - én ezeket. Persze nem csak úgy össze-vissza, mindenféle plakátot. Már gyerekként is az volt az (egyik) álmom, hogy amikor felnőttként elég pénzem lesz, a lakásom egyik szobáját berendezem moziszobának, a falakra pedig a legjobb plakátokat teszem majd ki, bekereteztetve. Szeretném majd igényesen berendezni a szobát, hogy a családdal és a barátokkal kényelmesen, otthonosan lehessen szórakozni. A moziba járásnak is megvan a maga hangulata, de egy moziszobás filmezésnek talán méginkább...

A most következő cikkben egy olyan világba kalauzollak el Titeket, melyről azt hihetnénk, hogy érdemben talán nincs is igazán mit beszélni róla - funkcióját tekintve -, azonban remélem, hogy a cikk végére mindezt egész másképpen látjátok majd!best-star-wars-home-theaters-.jpg

Tovább

További filmekkel bővül Harry Potter-világa a következő években!

Utoljára 2011-ben találkozhattunk Harry Potter-rel, mégpedig a Harry Potter és a Halál Ereklyéi című film 2.12191048_10153782043749701_3648924014697579256_n.jpg részében. Az utolsó Potter-könyv még 2007-ben került a könyvesboltok polcaira, rajongók milliói pedig hosszú évek óta sóvárognak egy újabb varázslótanoncos kötet, vagy film megjelenésére.

Az elmúlt hónapokban számos híresztelés kapott szárnyra a közelgő filmekkel és könyvvel kapcsolatban. Egyik-másik teória a kukába kondérba hullott, mások pedig megerősítést nyertek... Lássuk, mit tartogat számunkra a következő év(tized) Harry Potter-világával kapcsolatban?!

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői IX. - ALAN SILVESTRI

Mint tudjátok, A Hátsó Sor Közepe november 20-án ünnepli 5 éves születésnapját, s ennek kapcsán egy 89489468.jpgnyereményjátékra invitáltalak Titeket. Az elmúlt egy hónapban lehetőségetek nyílt kiválasztani azt az opciót a 40+1 db ötletből, amelyikből szeretnétek, hogy bejegyzés készüljön, én pedig ki is választottam a 10 legtöbb szavazatot kapó témát. Köszönöm, hogy szavaztatok. NE feledjétek! A legaktívabb kommentelők, like-olók és megosztók körében egy Hátsó Sor Közepe ajándékcsomag kerül kiosztásra november 20. után!

A szülinapi 10-es lista második cikkét filmzenével folytatjuk, ismerjétek meg Napjaink legjobb filmzeneszerzői-sorozatunk következő alanyát, Alan Silvestri-t!

Tovább

THE WALKING DEAD: Így készül a sorozat!

A Hátsó Sor Közepe november 20-án ünnepli 5 éves születésnapját, s ennek kapcsán egy nyereményjátékranicotero.png invitáltalak TiteketLehetőségetek nyílt kiválasztani azt az opciót a 40+1 db. ötletből, amelyikből szeretnétek, hogy bejegyzés készüljön, én pedig ki is választottam a 10 legtöbb szavazatot kapó témát! Ezúton is nagyon köszönöm Nektek, hogy szavaztatok. Kövessétek figyelemmel október 20. és november 20. között az oldalt, mert érkezik a 10 cikk, közkívánatra! És NE feledjétek !!! A legaktívabb kommentelők, like-olók és megosztók körében egy Hátsó Sor Közepe ajándékcsomag kerül kiosztásra november 20. után!

Úgy döntöttem, hogy egy igazi különlegességgel indítom el az #5HSK 10-es szériáját! Ma érkezik a The Walking Dead 7. évadának első része, mely rajongók millióit tartja lázban, hogy megtudják, ki lett végül Negan áldozata a The Walking Dead 6. évadának fináléjában? Ennek kapcsán úgy döntöttem, hogy a blog Új Sorozatot indít útjára, "ÍGY KÉSZÜLT...!" címmel! Mi is lehetne aktuálisabb és frappánsabb kísérleti nyula e szériának, ha nem a The Walking Dead?!

Tovább

Februárban Pécsett ismét a filmzenéké lesz a főszerep!

A Hátsó Sor Közepe egyik első bejegyzése a 2011-es "MUSIC BY..." című filmzene koncertről adott star-wars-music_2.pngélménybeszámolót, mely bizonyára felejthetetlen élményt nyújtott sokak számára. Évről-évre megrendezésre kerül Pécsett az említett filmzene koncert, melyről nem túlzás azt állítani, hogy tömegeket mozgat meg. Pillanatok alatt elfogynak a jegyek!

2017. február 28-án (kedd, 19:00) a Budafok-i Dohnányi Orchestrá-nak - és Hollerung Gábor vezénylésének - köszönhetően ismét a filmzene lesz az úr! Nézzük, mely filmzenei darabokat hallhatjuk majd a pécsi Kodály Központban?

Tovább

Harrison Ford nyomában: a Szárnyas Fejvadász 2. forgatásán jártam

Az elmúlt két hónapban szinte hetente értesülhettünk Harrison Ford magyarországi kalandozásairól. "Hol itt, hol 20160928_113807.jpgott bukkan fel, csuklyás vénember alakjában." ...Hol egy hazai borvidéken, hol egy pesti görög étteremben bukkant fel. Az egész ország tudta, hogy nem pusztán vakációzni jött kis hazánkba a hollywood-i Legenda, hanem hogy - egy mára már kultuszfilmmé vált alkotás folytatásán - dolgozzon... Szeptember 28-án épp Budapestre kellett utaznom. A megérkezést követő fél órában még fogalmam se volt, hamarosan micsoda élményben lesz részem...

Tovább

Nagy visszatérők és távozók: Előzetest kapott A KARIB-TENGER KALÓZAI 5!

Tegnap végre megérkezett az első előzetes A Karib-tenger Kalózai legújabb részéhez! Már nagyon ráfér atumblr_nt9l6xiwzn1tsg5k1o1_1280.png vérfrissítés a szériára, a negyedik rész (Ismeretlen vizeken, 2011) valamiért nem fogott meg annyira, mint az első három. Többször is láttam már, de valahogy mégis más, mint a többi - de erről majd egy saját cikkben, hamarosan...! Inkább lássuk, mit is várhatunk az új filmtől? (Hé, matróz! A cikk végén ne felejtsets szavazni, yo-ho!!!)

Orlando Bloom (William Turner) pár hónappal ezelőtt már megerősítette visszatérését A Karib-tenger Kalózai folytatásában. Az ötödik rész a Halott ember nem mesél (Dead Men Tell No Tales) alcímet kapta, s ezzel együtt egy új logót is.

Tovább

Ünnepeld NYEREMÉNYJÁTÉKKAL A Hátsó Sor Közepe 5. Születésnapját!

Válasszátok ki az alábbi 40+1 db. ötletből azt a cikket, amelyikről szeretnétek, hogy bejegyzés készüljön, én pedig a 10 legtöbb szavazatot kapó opcióból Október 20. és November 20. között 10 cikket posztolok az oldalra!

A legaktívabb kommentelők és megosztók körében egy Hátsó Sor Közepe AJÁNDÉKCSOMAG kerül kiosztásra:

 • 1 db. H.S.K. bögre
 • 1 db. H.S.K. jegyzetfüzet
 • ...és 1 db. meglepetésplakát!

Hogy ne maradjatok le a friss hírekről, iratkozzatok fel a H.S.K. születésnapi eseményére, és kövessétek a blogot saját Facebook-oldalán!

Rajtatok a sor, SZAVAZÁSRA FEL!

hsk.jpg

Tovább

Nagy változások az új STAR WARS-film kapcsán!

Kimondottan szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis ritkaságszámba megy, hogy egy filmsorozat mindegyik részén egyazon zeneszerző dolgozzon! Nos, ami a további Star Wars-filmeket illeti, annyi bizonyos, hogy a decemberben érkező Rogue One: A Star Wars Story lesz az első Csillagok háborúja-film, melynek nem John Williams szerzi majd a zenéjét!rogue-one-a-star-wars-story-movie.jpg

Tovább

A Kis Kedvencek Titkos Élete [kritika]

Biztosra veszem, hogy minden állattartónak megfordult már a fejében: vajon mit csinál otthon a kis kedvence, míg a gazdi nincs otthon? Otthon már évek óta van kutyánk, de lassan egy éve már, hogy egy cica is boldogítja mindennapjainkat. Őszintén mondom, hogy már nem egyszer elhatároztam magamban: veszek egy kis kamerát, eldugom valahová és amikor nap végén hazaérek, visszanézem, hogy mit randalírozott a kis bundás jószág. A Universal égisze alatt működő Illumination Entertainment pár napja mutatta be legújabb egész estés meséjét, A KIS KEDVENCEK TITKOS ÉLETE címmel (The Secret Life of Pets). A film már most sorra dönti a bevételi rekordokat. Kérdés, hogy vajon sikerült-e túlszárnyalniuk ezzel a Gru, a Minyonok (kritika itt) és az Agymanók (kritika) minőségét?

secret_life_of_pets.jpg

Tovább

SUICIDE SQUAD [kritika]

Gondolj csak bele: forgatsz egy filmet, minden halad a normális kerékvágásban, majd egyszer csak a stúdió közlsuicide_squad_film_poster.pngi veled, hogy a film egyes jeleneteit újra kell forgatnod, mivel a tesztvetítések utáni reakciók szerint túl komolyra sikeredett. Már ez is azt a gondolatot ülteti el az emberek fejében, hogy a film alapjában véve rossz lett. Na de megcsinálod, és várod, hogy a kritikusok számára rendezett vetítés után majd végre dícséretekkel halmoznak el. Elmondhatod magadról, hogy kiköszörülted a DC hírnevén esett csorbát - hát, mekkora szó ez? Nos, David Ayer rendező azonban egyiket sem modhatja el magáról... Az egész sajtó napok óta azon csámcsog, hogy a premier előtti kritikák szerint milyen ócska, s hogy a DC-filmek leggyengébbike lett a Suicide Squad! Na, de igazuk van?

 

Tovább

Detektívek a mérlegen: így nyomoz Columbo, Poirot, Sherlock, és a többiek...!

Egy jó nyomozónak megvannak a saját kis fortélyai, módszerei. Vegyük például Columbo-t és Mrs. Jessica Fletcher-t: kettejük technikája teljes egészében eltér egymástól (már-már, ég és föld a különbség), ugyanakkor mindkét módszer eredményes a maga módján. Miért hasznos Poirot aprólékossága, és Mrs. Jessica Fletcher kotnyelessége? Miben más Sherlock Holmes nyomkeresési technikája a többiekénél? ...Tartsatok velem és derítsünk fényt közösen a rejtélyre, és ha kitartóan figyeltek, még további érdekességekre is bukkanhattok!133a2adedb36c021bc70b38d836159f0.jpg

Tovább

In memoriam: BUD SPENCER - Nincs kettő Bud nélkül

Mindannyian előbb, vagy utóbb megtapasztaljuk, milyen valakit elveszíteni - legyen szó családtagról, vagy13511038_1939959569563655_6898892020370603311_n.jpg  éppen barátról. Azonban úgy gondolom, hogy a gyásznak van egy másik horizontja is, például, ha egy számunkra kedves közszereplőt veszítünk el. Ma hajnalban is - akár csak Robin Williams esetében - egy szörnyű hírre ébredtem... jóformán még ki se láttam a fejemből, de már azon kaptam magam, hogy már harmadjára olvasom a legfelső cikk címét: "Elhunyt Bud Spencer!"

Elsőre természetesen csak reménykedni tudtam, hogy a hír - miként az utóbbi években többször, úgy most is - csak kacsa, de amint megláttam, hogy Carlo Pedersoli hivatalos Facebook oldalán a színész családja jelentette be a hírt, rögtön éreztem, hogy ez most más lesz... Más lesz, mint korábban, amikor az ál-halálhírek olvasása után az ember fellélegezhetett - erre most nem kerülhet sor, bármennyire is akarnám.

Bevallom őszintén, megkönnyeztem a kedves kuzin elvesztését. Bár élőben nem volt szerencsém találkozni vele, de - mint azt a Bud Spencer - Terence Hill párosról írt cikkemben is említettem - filmjei (mióta az eszemet tudom) a kedvenceim közé tartoztak, mindemellett folyamatosan figyelemmel követtem Mario Girotti (Terence Hill) és Carlo Pedersoli (Bud Spencer) pályafutását, beszereztem minden általuk, vagy róluk írt könyvet, s a harminc év alatt szinte a részemmé váltak. Szeretném, ha nem úgy olvasnátok ezt a cikket, hogy azt gondoljátok: "ez csupán egy szentimentális megemlékező cikk". Próbálok objektíven írni Bud Spencer-ről, de szerintem ez lehetetlen - lehetetlen volt akkor is, amikor élt, de lehetetlen most, a halála után is...

Tovább

Agatha Christie: TÍZ KICSI KATONA [sorozat kritika]

Agatha Christie zsenialitását a világon senki nem meri megkérdőjelezni. A krimi koronázatlan királynője még majd' 100 évvel első regényének megjelenése után is (A titokzatos Styles-i eset, 1920) nagy népszerűségnek örvend. Műveit már számtalanszor feldolgozták színdarabokban, televízióban, illetve rádió és számítógépes játékokban. Nekem személyes kedvenceim a David Suchet által 25 éven át alakított Poirot, illetve a Joan Hickson által megformált Miss Marple-filmek.

Agatha Christie töretlen sikerét jelzi, hogy a BBC 2015-ben elkészítette a Tíz kicsi néger legújabb változatát egy 3 részes minisorozatban, ennek kritikáját olvashatjátok az alábbi cikkben!

12e045478e0854283eced9f3fde88ae0_1.jpg

Tovább

X-MEN: APOKALIPSZIS [kritika]

"Mutánsok. Rendkívüli képességekkel születtek, mégis olyanok, mint a gyerekek a sötétben - egyedül eltévednek. Mert a tehetség sokszor átok. Aki szárnyakat kap, túl közel repülhet a naphoz..."

Hazánkban tegnap került bemutatásra a Bryan Singer rendezésében készült X-MEN: APOKALIPSZIS, melyetmaxresdefault-2.jpg már premierje előtt úgy emlegettek nemzetközi sajtóban, mint "az eddigi legrosszabb X-Men film!" Meg kell mondjam így elöljáróban, hogy a 2016-ban bemutatásra kerülő képregényfilmek közül én ezt vártam legjobban. Sokat vártam tőle, magas volt a léc - lássuk, hogyan sikerült a legújabb X-Men film?

Tovább

AMERIKA KAPITÁNY: POLGÁRHÁBORÚ [kritika]

"United We Stand, Divided We Fall!"

(Együtt győzhetünk, megosztva elbukunk!)

2016 sem múlhat el MARVEL-film nélkül. Ezen elgondolás jegyében került bemutatásra az Amerika Kapitány:13055369_1257267444301065_3395308359030828980_n.jpgPolgárháború (Captain America: Civil War), melynek egyszerre több feladata is volt. Természetesen lezárni (?) a Kapitány saját trilógiáját, illetve tovább kellett szőnie a szálakat a következő Bosszúállók filmhez, mindezt természetesen úgy, hogy az egyes karakterfilmek eseményeit is e produkcióhoz kell majd igazítani. Épp ezért Polgárháború többre hivatott, mint hogy pusztán egy legyen a képregényfilmek között... Sikerült-e ez a filmnek, és ha igen, mennyire? A továbbiakban (spoileresen) kiderül, a bejegyzés végén pedig szavazhattok is!

Tovább

Liebster Blog Award-díjban részesült A Hátsó Sor Közepe!

>> avagy 10 tény egy bloggerről

Sokan kérdeztétek már, hogy miként készülök egy blog bejegyzés megírására. Írok vázlatot, vagy csak azt írom blog_2.jpgle, ami spontán jön belőlem? A Szembetűnő nevű blog adományozta oldalamnak a Liebster Blog Award-díjat, mely egy ún. vándor blogger-díj.

Tovább

THE WALKING DEAD: Véget ért a 6. évad, dühösek a rajongók!

"Vehettek levegőt, pisloghattok, sírhattok is... Úgyis mind fogtok!"

/Negan

Vasárnap véget ért a The Walking Dead 6. évada. Rajongók milliói várták a 16. epizódot, melyben végre feltűnt a 001n.jpgsorozat fő antagonistája, Negan (Jeffrey Dean Morgan). Sokkal jobban vártam, hogy mi fog történni a nagy találkozásnál, mint például amikor a banda egy része Terminus foglya volt. (Apropó, nem is oly régen, írtam egy igen alapos kibeszélő cikket a The Walking Dead 1-5 évadáról!) Azért ez a fickó mégis csak Negan, így hát joggal várhattunk nagy fordulatokat, felkavaró karakter halálokat... Na, de ne is vacakoljunk tovább, lássuk (spoileresen), hogy sikerült a 6. évad és a várva-várt záró epizód?

Tovább

BATMAN v SUPERMAN: AZ IGAZSÁG HAJNALA [kritika]

„Van emberi jóság. Harcolunk, gyilkolunk, eláruljuk egymást. De tudunk építeni, tudunk jobbak lenni – leszünk is, nem megy máshogy!”

/ Batman v Superman: Dawn of Justice

Mind a filmkritikusoktól, mind pedig a rajongóktól javarészt negatív kritikát kapott az év egyik2016-04-01-1459488050-1567099-bvs.jpg legjobban várt filmje, a Batman v Superman: Az Igazság HajnalaSzinte nem is láttam olyan szalagcímet, mely ne szidná valamilyen apropóból kifolyólag a 2,5 órás alkotást. A rendező, Zack Snyder pedig már Az acélember (2013) kapcsán is jócskán kapott hideget, meleget - inkább hideget. Sokan a két legnagyobb DC-s szuperhős megcsúfolásának tartják a produkciót, köszönhetően a: rossz forgatókönyvnek, a belassított jelenetek túlzott alkalmazásának, a fejfájdítóan zavaró CGI-os robbantási effekteknek, a két főhős mondvacsinált ellenszenvének, és még hosszan sorolhatnám az indokokat. De lássuk, igazuk van-e a fanyalgóknak (és ha igen, mennyiben)? A Hátsó Sor Közepe (spoileresen) így értékeli a filmet...

Tovább

Nagy változások elé néznek az NCIS, és a GYILKOS ELMÉK nézői!

Január 6-án bombaként robbant az NCIS-rajongók körében a hír, miszerint Michael Weatherly (Tony michael-weatherly.jpgDiNozzo "nagyon különleges ügynök") a 13. évad végén kilép a sorozatból! Engem is nagyon váratlanul ért a hír, mivel már a sorozat kezdete óta figyelemmel követem az NCIS-t. Anno kb. az 1-6 évadot (the best!) több ízben is megnéztem, annyira jó részei voltak.

Tovább

A STAR WARS I-VII legjobb filmzenéi

"Sok minden amit alkotunk, igen röpke életű és hamar elfelejtkeznek róla, még mi magunk is. Ezért örömteli dolog, ha amit alkottál, hosszan megmarad az emberek emlékezetében..." (John Williams)

"Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban..." Na jó, nem is volt az olyan régen, hogy úgy döntöttem, a Napjaink star-wars-episode-7-force-awakens-soundtrack.jpg
legjobb filmzeneszerzői
-
cikksorozatom mellett - melynek John Williams is részese - elindítok egy vadiúj sorozatot, melyben Filmszériák legjobb filmzenéivel találkozhattok majd! E cikksorozat első darabja volt A James Bond-filmek legjobb betétdalai és filmzenéi, s most itt az idő, hogy terítékre kerüljön mindenidők (egyik) legkultikusabb filmzene-eposza!

Tovább

Előzetest és plakátot kapott a JÖTTÜNK, LÁTTUNK, VISSZAMENNÉNK 3!

lesvisiteurs3.jpg2015 januárban már olvashattátok a blog Facebook oldalán, hogy Jean-Marie Poiré ismét rendezői székbe ül, s ez csakis egyet jelenthet: érkezik a Jöttünk, láttunk, visszamennénk 3. része!

Szerencsére mindkét főszerplő igent mondott a felkérésre, s valljuk be, nélkülük nem is volna igazi élvezet a film. Már évek óta tervben volt a széria folytatása, s most végre megvalósulhat számtalan rajongó álma (köztük az enyém is). Az új részt Franciaországban 2016. április 6-án kezdik vetíteni a mozik! Sajnos a film alcíme (La Terreur)* napjaink szomorú eseményei miatt igen rossz emlékeket idézhetnek fel bennünk, ezért azt sem tartom kizártnak, hogy hamarosan megváltoztatják az alcímet. Nagyon bízom benne, hogy a magyar mozik is (időben) műsorra tűzik a folytatást. Magyarországon elsőként A Hátsó Sor Közepén láthatjátok az új rész előzetesét és plakátját!

Tovább

Tények és spekulációk, avagy STAR WARS VII.: Az ébredő Erő

"Nézd, öcsi, én bejártam a galaxist keresztül-kasul, jó sok cifra dolgot láttam, de olyat még sohasem, ami bebizonyította volna, hogy van valami hatalmas Erő, ami mindent irányít... Az én sorsomat nem irányítja semmiféle misztikus energiamező, humbug ez, én mondom!"

Bár még majdnem két hónap van vissza a Star Wars: Az ébredő Erő premierjéig, az igazi Star Wars-9ozkico.jpgőrület már két nappal ezelőtt kezdetét vette! Rengeteg dolog történt az elmúlt napokban: megindult az online jegyvásárlás, mely világszerte hatalmas káoszba torkollott a rendszerek túlterheltsége miatt; de kijött a harmadik előzetes is, mellyel együtt új jelenetek, s új teóriák egész hada látott napvilágot. A most következő cikkben igyekszem összeszedni a legfontosabb híreket és spekulációkat a legújabb Csillagok háborúja-filmmel kapcsolatban. Jó szórakozást, ifjú padawanok!

Tovább

A James Bond-filmek legjobb betétdalai és filmzenéi

Egy James Bond-filmnek több esszenciális alkotóeleme is van, melyekről a következő cikkembenbest-of-bond-james-bond-50-years-50-tracks-2cd-cover-art.jpg lesz szó bővebben! Az már egyszer biztos, hogy ezen összetevők egyik fontos eleme a már jól ismert betétdalok. Persze, a James Bond-főtémát és a filmzenét se felejtsük ki a sorból, ugyanakkor ez utóbbival már nem olyan egyszerű a dolgunk, mint a betétdalok esetében. Mivel közel egy hónap múlva itt is van a legújabb 007-es film - Spectre - premiere, így ebben, s a következő cikkben is a James Bond-filmekkel foglalkozunk!

Tovább

HANNIBAL: a sorozat felemelkedése és hanyatlása

"Régen használtam a szikét másra, mint ceruzahegyezésre..."

(Dr.Hannibal Lecter)

Tagadhatatlan, hogy a Hannibal című sorozat az utóbbi évek egyik legérdekfeszítőbb, s legtöbbet blog_hannibal_a_sorozat_felemelkedese_es_hanyatlasa.jpgdícsért sorozata, mindannak ellenére, hogy "főhőse" tulajdonképpen egy kannibál sorozatgyilkos! A 3 évadot megélt sorozat számomra a top10 kedvenc tv-s szériám közt szerepel, ahol helyet kap természetesen a The Walking Deada Trónok Harca és a Sherlock is. Számtalan kérdés merülhet fel bennünk Thomas Harris regényeivel - továbbá a belőlük készült filmekkel és a sorozattal - kapcsolatban.

Tovább

A rajzfilmek evolúciója: Hófehérkétől a Jégvarázsig!

Talán elsőre nem is gondolnánk, de a mesék kardinális jelentőséggel bírnak személyiségünkdisney-characters.jpg fejlődését illetően. Pszichológiai kutatások is bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei keveset- vagy egyáltalán nem olvastak mesét, ennek hiánya később kihatott felnőttkori énképük fejlődésére és érzelemvilágára. Ebből is jól látszik, hogy milyen fontos szerepük van a meséknek, de ezzel együtt a rajzfilmeknek is!

Tovább

LOKI: akinek nagyobb rajongótábora van, mint Thor-nak!

Nem, nem olvastad rosszul, jól láttad a címet! A Tom Hiddleston által megformált MARVELtumblr_mqaq1gkvja1rw6hzpo1_1280.jpg karakterért legalább annyian - ha nem többen - rajonganak, mint filmbéli bátyjáért - elég, ha csak a 2013-as Thor: Sötét világ c. filmre emlékezünk vissza.

Tovább

A "rosszfiúk" visszatérnek: végre folytatódik a BAD BOYS-széria!

A Sony bizony nem aprózza el... Hosszú évek óta várjuk a Bad Boys folytatását - a széria eddig két bad-boys-2--mar-megint-a-rosszfiuk-2003-online_6.jpgrésszel büszkélkedhet (1995, 2003) -, s most végre itt a nagy hír! Mindenki vésse fel a naptárába 2017. február 17-ét, mert érkezik a Bad Boys 3! Na, de várjunk csak! Van még egy meglepi a tarsolyomban: nem elég, hogy már csak bő két évet kell várni a folytatásra, de a Sony bejelntette, hogy quadrológiában gondolkozik, így 2019. július 3-án érkezik a Bad Boys 4 is!

Tovább

8 évados lesz a TRÓNOK HARCA, és még előzménysorozatot is kaphat!

Örülhetnek a Trónok Harca (Game of Thrones) rajongói, ugyanis a minap bejelentette a HBOgame_of_thrones_soundtrack_season_4.png csatorna programigazgatója, hogy az előzetes híresztelésekkel ellentétben nem hét, hanem legalább nyolc évadra tervezik a sorozatot!

Tovább

THE WALKING DEAD: ízekre szedjük a sorozatot!

Igen csak szorult helyzetben volnék, ha azt kérnétek tőlem, hogy mindössze pár mondatban foglaljam össze the-walking-dead.jpgNektek: mitől lett (egyik) kedvenc sorozatommá a The Walking Dead? Ugyanis elég sokrétű a dolog. Az amerikai AMC csatorna sorozata megannyi húsbavágóan kényes kérdést vet fel a kényelmes foteljébe süppedő nézőnek, s olyan világot tár elénk, melyet sokan - talán meglepő, de - némiképp izgalmasnak vélnek, bár, ha bekövetkezne a való életükben, akkor efféle kíváncsiságuk hamar szertefoszlana.

Tovább

2018-ban érkezik a Jurassic World 2. része!

Tegnap jelentette be az Universal Stúdió, hogy 2018. jún. 22-én érkezik a JURASSIC jurassic-world-t-rex_1.jpgWORLD 2. része! Úgy hírlik, hogy a folytatásban ismét feltűnik majd Chris Pratt, valamint Bryce Dallas Howard is. Az előző rész rendezője Colin Trevoow is részt vesz majd a produkcióban, mint forgatókönyvíró, de rendezői státusza még nem lett megerősítve.

Tovább

MINYONOK [kritika]

Már a Minyonok első előzetesét látva is borítékolható volt a film sikere, és valóban: a film világszerte hatalmasminions-mns_tsr1sheet_8frm_3_rgb.jpg bevételekre tett szert, mindössze röpke pár nap alatt! Nem csoda, hisz' a filmet már két Gru (2010 & 2013) film is megelőzte. Aki esetleg nem látta volna őket, annak talán érdemes tudnia, hogy a Minyonok a Gru 1-2 előtt játszódik. A kis sárga lényeket legalább akkora rajongás övezi napjainkban, mint amekkorát gyerekkoromban a Hupikék törpikék kapcsán láttam: minyonos plüssök, iskolai felszerelések, ruhák, játékok, stb. És ami meglepő, hogy nem csak kisgyerekeken, de felnőtteken is gyakorta látni minyonos pólót, pulcsit, sapkát. ...De miért is akkora siker a sok kis sárga Tic-Tac Minyon legújabb története?

Tovább

Friss hírek Hollywoodból: ismét a Comic-Con fesztiválon a filmvilág szeme!

Évről-évre képregényrajongók milliói várják izgatottan a San Diego-ban megrendezésre kerülő comic-con-logo.pngCOMIC-CON fesztivált. Ilyenkor rajongók ezrei lepik el - sokan kedvenc karakterük jelmezében - a várost, s várják a pódiumra kedvenc filmjük / sorozatuk színészeit, rendezőit egy-egy rövid interjú erejéig. Mindazonáltal, e találkozók jeles fénypontjai a sorozatok új évadának előzetesei (és további érdekes bejelentések is), valamint a képregényfilmek (első) előzeteseit is ekkor mutatják be a nagyérdemű számára.

Tovább

Mondd el Te is a véleményedet A Hátsó Sor Közepé-ről!

Szervusz! Ez a bejegyzés most Rólad - igen, jól olvastad, Rólad (!) - fog szólni, aki A HÁTSÓ blog_velemeny.jpgSOR KÖZEPE: filmek, sorozatok, filmzenék oldalát követed figyelemmel! Nem baj, ha csak most jársz itt először, a Te véleményedre is kíváncsi vagyok.

Tovább

AGYMANÓK [kritika]

"Én nem elsősorban gyerekeknek készítek filmeket, hanem a mindannyiunkban bennünk élő gyereknek, legyünk akár hat vagy hatvan évesek."

/ Walt Disney

A Walt Disney-től származó fenti idézet remekül passzol a Pixar súdió legújabb alkotásához, a io.jpghéten a mozikba kerülő AGYMANÓK-hoz (Inside Out). Hogy miért, azt az alábbi (spoilermentes) bejegyzésben igyekszem megválaszolni. Idén már részem volt egy remek animációs rajzfilmben - Shaun, a bárány -, melyet szerintem nemes egyszerűséggel nevezhetek 2015 talán (egyik) legszórakoztatóbb filmjének. A bárányos filmnél is pont a fenti idézettel kezdtem bejegyzésemet, ugyanis mindkét filmnél vegyesen - gyerekek és felnőttek egyaránt - foglaltunk helyet a moziban, várva, hogy egy rövid időre újból feleleveníthessük gondtalan gyermekkorunkat. Ugyanakkor, ami sikerült a Shaun, a bárány-nak, az az Agymanók esetében máshogy működött. Hogy miért...?

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői VIII. - In memoriam JAMES HORNER (1953-2015)

"Különbözök néhány zeneszerzőtől, mert én nem úgy tekintek erre, mint egy munkára. Úgy gondolok a zenére, mint művészetre!"

/ James Horner

2015. június 22-én, hajnalban arra a hírre ébredtem, miszerint JAMES HORNER - a világhírű640x360_50623c00-vxuwm.jpg filmzeneszerző - egy repülőgép balesetben életét vesztette. A komponista a saját kisrepülőgépét vezetve zuhant le Kalifornia felett.

Tovább

JURASSIC WORLD [kritika]

"Legyünk őszinték: ma már senkit sem döbbent meg egy dinoszaurusz! (...) Manapság a kölyköknek egy Stegosaurus annyi, mint egy elefánt az állatkertben."

Úgy ültem be megnézni a Jurassic World c. filmet, hogy ez a rész - talán? - végre képes lesz jurassic-world-poster_1.jpgvisszahozni azt a hangulatot, melyet az első Jurassic Park (1993) nyújtott számomra. Annyira vártam a filmet, hogy írtam is egy külön bejegyzést az új részt megelőző trilógiáról "Minden, amit a JURASSIC PARK-filmekről tudni akartál!" címmel. Bizony nem csak én vártam tűkön ülve a dínós-széria folytatását, hanem több millió másik rajongó is. Tizennégy éve vártuk a méltó folytatást, mely felidézné az első rész hangulatát, ugyanis a második rész (1997) még "szódával elment", de a harmadik epizód (2001) már kimondottan nyögve-nyelőse sikeredett. A Universal Stúdió próbálta nyugtatgatni a rajongókat a Jurassic Park 3D-s változatával, de mi ennél többre vágytunk! A napokban végre mindannyiunknak módja nyíl(ha)t rá, hogy ismét csattogó fogak és hatalmas karmok látványából vehessük ki részünket. Vajon sikerült megütnie a JURASSIC WORLD-nek az első rész színvonalát? És ha igen, mennyiben? Tarts velem, és megtudhatod (a spoilerekre az adott helyeken felhívom a figyelmet)!

Tovább

Minden, amit a JURASSIC PARK-filmekről tudni akartál!

"Mégis, miféle park ez?"

(Dr.Alan Grant, Jurassic Park, 1993.)

A Michael Chrichton által szerzett regények - Őslénypark (1990) és Szörnyek szigete (1995) - alapján stan-winston-t-rex-jurassic-park-photo.jpgkészültek el 1993-ban, majd '97-ben korunk talán legemlékezetesebb kalandfilmjei. Steven Spielberg filmjeit egy harmadik rész is követte, Joe Johnston rendezésében (2001). A széria rajongói több, mint egy évtizeden át hajtották a Universal Stúdiót és Spielberg-et, hogy készítsék el a várva-várt negyedik részt. A hosszas nyüstölésnek meg is lett az eredménye, ugyanis a napokban végre látható lesz a dínós-mozi újabb része, JURASSIC WORLD címmel, melyről itt olvashatjátok a [kritikát]!

Tovább

BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA [kritika]

"Semmi sem azért csodás, mert örök, - hanem mert kiváltság ismerni!"

/Avengers: Age of Ultron

avengers-age-of-ultron-official-poster.jpgA MARVEL-filmek ismét fordulóponthoz érkeztek a Joss Whedon által rendezett második Bosszúállók film kapcsán. Az eddigi MARVEL-filmek nagyban különböznek a DC Comics-filmjeitől abban, hogy sokkal lazábbra veszik a filmek hangvételét, mint ahogy azt a - még nyögve-nyelősen előre haladó - konkurencia teszi. Ugyanakkor, ha láttátok az Amerika kapitány: A tél katonája (2014) c. filmet, akkor tudjátok, hogy a MARVEL is kicsit komolyabbra vette a film hangulatvilágát. Nos, ez történt a Bosszúállók: Ultron kora című filmben is, de úgy, hogy közben meg is tartották a korábbi filmjeikre jellemző vicces, fricskázós hangulatot. Valljuk be, ezek miatt szeretjük - talán leginkább - e filmeket. Ezek a hősök mind megtestesítenek az emberek számára egy ideát. Valahol legbelül, minden ember - az életében egyszer legalább - hős akar(t) lenni! Mindnyájan álmodoz(t)unk róla, hogy valamilyen egyedülűlló  dolgot teremtünk s hagyunk végül a világra, - vagy olyat teszünk, melyről a világ elismerően fog emlékezni ránk. Ezek a képregényfilmek pedig pontosan ebbe a világba engednek minket kicsit elmerülni, ahol az ember maga mögött hagyhatja a való élet gondjait. A moziban rövid időre minden néző egyenlő lesz egy film erejéig. Nem számítanak sem az eltérő ízlések, sem az, hogy Te, vagy a melletted ülő mennyit keres, - mert ilyenkor mind egyazon célért ülünk be a székekbe: szórakozni akarunk, s valljuk be őszintén, a MARVEL-filmek e célt hivatottak betölteni.

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői VI - VII. - HARRY GREGSON-WILLIAMS & JOHN POWELL

Még nem történt a Napjaink legjobb filmzeneszerzői cikk sorozatomban ehhez hasonló. Bár, kung_fu_panda_2-quotes.jpgjobban meggondolva, nem is tartom kizártnak, hogy nem ez lesz az utolsó ilyen bejegyzés a témában. Hogy miről is lenne szó?

A Hátsó Sor Közepe történetében e széria büszkélkedhet a legtöbb bejegyzéssel. Szám szerint, eddig öttel:

Tovább

SHAUN, A BÁRÁNY - A FILM [kritika]

"Én nem elsősorban gyerekeknek készítek filmeket, hanem a mindannyiunkban bennünk élő gyereknek, legyünk akár hat, vagy hatvan évesek."

/ Walt Disney

Bár, a SHAUN, A BÁRÁNY - A MOZIFILM nem a Disney Stúdió terméke, mégis a fenti Walt Disney-től származósts-pr-image4.jpg idézet jutott eszembe, amikor arra készültem, hogy a filmről írjak. Az idézet egy az egyben ráillik az aktuális filmünkre. Nem tagadom, korom ellenére (28) is előszeretettel ülök be a moziba animációs rajzfilmekre (Kung fu Panda, Madagaszkár, Jégkorszak, Hupikék törpikék,...). Azonban azt is megfigyeltem, hogy némelyik animációs rajzfilm nagyon sablonos, s olykor kifejezetten bárgyú tud lenni. Elnézést kérek, de korunk gyerekei sem hülyék, hogy butaságokkal tömjék a fejüket, és az elmúlt pár évben némelyik rajzfilm előzetese is elég volt nekem ahhoz, hogy legszívesebben a fejemet fogva rohantam volna ki a moziból. De, hogy félreértés ne essék, a Shaun-film nem ilyen. Egyáltalán nem!

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői V. - DANNY ELFMAN

Danny Elfman. Mi jut eszedbe legelőször, e név hallatán? Nem ér csalni, de tényleg. Jó, rendben van, nekem danny-elfman-music-tim-burton.jpgkapásból Tim Burton filmjei jutnak eszembe. Az ő több évtizedes barátságuk, s közreműködésük legendás Hollywood-ban (mely ritka e közegben). Elérkezett az idő, hogy most (a már 61 éves, -ki hinné el róla?) Danny Elfman munkásságával folytassam a már korábban megkezdett, Napjaink legjobb filmzeneszerzői című sorozatomat. Engem nagyon megfognak Danny Elfman zenéi. Azért is szeretem (többek között) a zenéit, mert egyrészt nem "tucat zenéket" komponál, másrészt pedig mert zenéjével olyan egyedülálló stílust kölcsönöz az általa közreműködött filmeknek, hogy szinte azonnal megmondom róla, hogy ki az adott film zeneszerzője. Nem mindegyik számhoz írok majd kommentet, csak némelyikhez. Remélem, hogy örömötöket lelitek majd ebben a kis összeállításban.

Tovább

Mózes alakjához kapcsolódó kérdések a Bibliában (tudományos munka)

Immár harmadik alkalommal osztom meg Veletek egyik tudományos munkámat, melyet a főiskolán írtam.maxresdefault_1.jpg Jelen munkám nagyon is aktuális a nemrégiben moziba kerülő EXODUS: Istenek és királyok című film kapcsán. A filmről írt kritikámat ezen a linken olvashatjátok el! A most következő munkámban Mózes személyéhez kapcsolódó kérdéseket vizsgálok meg a Szentírás alapján. Úgy gondolom, hogy aki többet szeretne megtudni Mózes személyéről, s a hozzá kapcsolódó kérdésekről, annak hasznos lehet a következő bejegyzés elolvasása, melyet történelmi forrásokra alapoztam. Sőt, aki mindkét bejegyzést elolvassa, az (talán) sokkal másképp lát(hat)ja majd utólag mind a Bibliát, mind pedig Mózes alakját és szerepét. érdekes lehet majd összehasonlítani a film, s a dolgozatban megjelenő Mózes alakját, küldetését és szerepét. (Apró rövidítéseket ejtettem a dolgozatban, terjedelmi okokból kifolyólag.) Jó olvasást kívánok Nektek.

Tovább

EXODUS: Istenek és királyok [kritika]

"Belém helyeztétek a bizalmatokat... Cserébe, én a hitemet adom."

Nem egyszerű dolog vallásos témájú filmről írni. Kihívás, - és én szeretem a kihívásokat. Számomra jelen esetben ez két okból movies-exodus-gods-and-kings-poster-01.jpgkifolyólag is kihívást jelent: egyrészt, mert úgy kell írni, hogy ne sértsem senki vallási hovatartozását; másrészt azért, mert jómagam teológiát tanulok (s amellett, hogy e téma kimondottan is érdekel), így méginkább le kell határolnom saját magam számára azokat a tényeket - (akár) nüansznyi jelentőséggel bíró eltérseket, hiányosságokat is, - melyekről bőségesen lehene írni.

Tovább

A HOBBIT: AZ ÖT SEREG CSATÁJA [kritika]

"Ha többen volnánk, akik az aranykincsnél többre becsülik az ételt, a vidámságot és a dalt, - vígabb hely lenne a világ."

/Thorin, A Hobbit/

Az év - sokak számára talán - leginkább várt filmjét, A HOBBIT: AZ ÖT SEREG CSATÁJA (The Hobbit: The poster_thehobbit_3_.jpgBattle of the Five Armies) c. filmet mindössze pár napja mutatták be világszerte, de máris kasszasikernek számít a bevételek alapján. Látva az első két rész termelését, nem is férhetett hozzá kétség, hogy a trilógia befejező része is így tesz majd. A Hobbit első, és második részéhez írt kritikában több érdekes kérdést is feszegettem a film trilógiával kapcsolatban - leginkább Peter Jackson (rendező) kapcsán -, például, hogy:

 • miért "kellett" egy kb. 300 oldalas műből, egy komplett trilógiát készíteni?
 • jobban sikerült-e A Hobbit trilógia, mint annak idején A Gyűrűk Ura?
 • milyen változtatásokat vehetünk észre a könyvhöz képest, a filmekben?
 • és még sok más érdekességgel (forgatási infók, stb.) találkozhattok a fenti bejegyzésekben.

Tovább

In memoriam: ROBIN WILLIAMS (1951-2014)

"Az embernek az őrültségnek csak piciny szikrája jut. Ezt nem szabad elveszíteni."

/Robin Williams

2014. augusztus 11-e volt. Az első hír, mellyel a Facebook-on összefutottam, ez volt: "The best Robin Williams10557314_10152656716903812_8820048220719700140_n.png films". Rendben - mondom magamnak -, végre vele is foglalkozik a sajtó, mostanában úgy is kissé mellőzve volt. Amikor azonban a következő görgetéskor is egy Robin Williams-hez köthető cikkbe botlottam, hirtelen rossz érzés fogott el... Kórházba került, balesetet szenvedett? Mi történhetett vele? Aztán a következő cikk már rögtön választ is adott kérdésemre. "63 éves korában elhunyt Robin Williams."

Tovább

Reprodukciós etikai kérdések anti-utópisztikus filmekben II. (tudományos munka)

Jelen dolgozatomban olyan témák kerülnek elő, mint: a klónozás, abortusz, szervdonorság, mesterséges megtermékenyítés, és a génsebészet etikai kérdései különböző filmekben. Ezt a bejegyzést (terjedelmi okokból kifolyólag) két részben közlöm  itt, a Blog.hu-n! Az első részt itt olvashatjátok! Fontos, hogy ezeket a dolgozatokat vallásos szemszögből írtam, de szerintem a nem hívő emberek számára is rejthetnek elgondolkodtató kérdéseket, és érdekes témákat. Így olvassátok őket!

Tovább

Reprodukciós etikai kérdések anti-utópisztikus filmekben I. (tudományos munka)

A Főiskolán már ötödik éve tanulok teológiát, ahol minden félévben kell évfolyamdolgozatot írnunk. Az elmúlt években két olyan témában is írtam dolgozatot, melyek szorosan kapcsolódnak filmekhez. Úgy döntöttem, hogy most megosztom ezeket a munkáimat Veletek. Mivel ezek dolgozatok, így nyelvezetük kissé szokatlan lehet a blogon megszokotthoz képest, de szerintem így is élvezhetőek lesznek. Olyan témák kerülnek elő a két dolgozatban, mint: a Mária Magdolna személyét érintő kérdések 'A Da Vinci-kódban' és az evangéliumokban; valamint a klónozás, abortusz, szervdonorság, mesterséges megtermékenyítés, és a génsebészet etikai kérdései különböző filmekben. Íme a két dolgozat címe, és témája:

Tovább

Mária Magdolna személye 'A Da Vinci-kód'-ban, és az evangéliumokban (tudományos munka)

A Főiskolán már ötödik éve tanulok teológiát, ahol minden félévben kell évfolyamdolgozatot írnunk. Az elmúlt években két olyan témában is írtam dolgozatot, melyek szorosan kapcsolódnak filmekhez. Úgy döntöttem, hogy most megosztom ezeket a munkáimat Veletek. Mivel ezek dolgozatok, így nyelvezetük kissé szokatlan lehet a blogon megszokotthoz képest, de szerintem így is élvezhetőek lesznek. Olyan témák kerülnek elő a két dolgozatban, mint: a Mária Magdolna személyét érintő kérdések 'A Da Vinci-kódban' és az evangéliumokban; valamint a klónozás, abortusz, szervdonorság, mesterséges megtermékenyítés, és a génsebészet etikai kérdései különböző filmekben. Íme a két dolgozat címe, és témája:

Tovább

A FELÁLDOZHATÓK trilógia [kritika]

"Együtt vágtunk bele, együtt is szállunk ki!"

Nem is olyan rég, egy korábbi bejegyzésben már szóba kerültek 'A Feláldozhatók'. Azt a kérdést tumblr_n7bxys7lzv1sv1v6ao1_1280.jpgboncolgattam, hogy vajon válságban van-e Hollywood? Hova tűntek gyerekkorunk kedvenc akciófilm hősei? Ki ne emlékezne a Halálos Fegyver, a Rocky, a Rambo, vagy a Die Hard, és a Terminator filmekre? A kategória gyöngyszemeinek hiányának okára a fenti blogbejegyzésben kerestem a választ. Most pedig csapjunk a lovak közé egy új témával, amelyben nem is egy filmet, hanem (a blog történetén belül ismét) egy egész trilógiát vesézünk ki.

Tovább

ANDY SERKIS: Gollam, King Kong, és Caesar megformálója

"Drágaszááág!" E szó hallatára mindenkinek 'A Gyűrűk Ura' Gollam-ja ugorhat be elsőre. A most következő gollum.a.s..jpg
bejegyzésben, a Gollamot megformáló Andy Serkis-t mutatom be. Hogy miért? Mert érdekesnek tartom amit csinál, és becsülendőnek a kitartását és elszántságát munkájában.

A színész egyre keresettebbé vált napjainkra, a legtöbben azonban mégis Szméagol szerepe kapcsán ismerték meg őt. Gollam eltorzult arca, és a digitális mozgásrögzítés miatt talán sokan fel sem ismernék, ha velünk szembe jönne az utcán. De nem Gollam szerepe egyedüli munkája, mely említésre méltó.

Tovább

Minden, amit A MÚMIA-filmekről tudni akartál!

"Még soha nem lett baj az olvasásból...!"

Mindig is érdekelt az egyiptológia (másik nagy the-mummy-movie-poster-1999.jpgszenvedélyem a paleontológia), s már egész kis koromtól kezdve arról álmodoztam, hogy egyszer majd én is ezzel foglalkozhatok. Az egyiptomi hieroglifákat is elkezdtem megtanulni önerőből, egyszerűen lenyűgöz az egyiptomi kultúra.

Az életem máshogy alakult, azonban máig érdekel a téma. 1999-ben aztán még tovább fokozta érdeklődésemet 'A Múmia' című film. A Hátsó Sor Közepe elindulása óta tervezgetem, hogy írok a Múmia filmekről, s most kapok is az alkalmon.

Nem csak pusztán a filmekről fogok most írni, hanem egy-két érdekességről is, úgy mint: a film és a valóság kapcsolata, magyar jelenlét a Múmia filmekben, forgatási kulisszatitkok, stb.

Tovább

Képregényfilmek, reboot-ok, és folytatásos filmek: Hollywood válságban van?

Ha jól megnézzük (főleg) a nyári moziműsorokat, akkor évről-évre feltűnnek azonos kategóriába tartozó filmek. Az10615520_924788357548977_8959794910635003164_n.jpg
1980-as, és '90-es években javában tombolt az akció filmek kora. Ha alaposabban utánanézünk, láthatjuk, hogy a 2000-es évek fordulópontot jelentettek a filmipar történetében. Kis túlzással, de feltehetjük a kérdést (a teljesség igénye nélkül): hol vannak már a Stallone, Van Damme, Steven Seagal, Mel Gibson, és Scwarzenegger filmjei?

Nos, a válasz egyszerű. A közönségnek nincs rá igénye, - illetve valamilyen formában mégis van, de erről még később lesz szó. A 2000-es évek elejétől kezdve egy leáldozó tendencia figyelhető meg az akciófilmek gyártásában.

Hogy miért? Mert az akkori, s az azóta született generációk más igénnyel rendelkeznek, ami a filmek műfaját illeti. Megfigyelhető, hogy minden korban más, és más műfaj érdekli a nézőket. Maffia, western, akció, és képregényfilmek... Ki tudja, utóbbit talán megint egy új fogja követni, vagy valamelyik régi motoros tér vissza hajdani fényében tündökölve?

Tovább

TRANSFORMERS: A KIHALÁS KORA [kritika]

Michael Bay, a 2011-ben bemutatott 'Transformers: A Hold sötét oldala' marketinges körútján több interjúban is 2.jpghangoztatta, hogy ő ugyan nem  fog több Transformers filmet készíteni! ...Nos, nem írnám e sorokat, ha Bay-nek sikerült volna tartania magát egykori ígéretéhez. Ennek az ún. "ígéretszegésnek" sok rajongó örül, de minden bizonnyal legalább ennyi néző kívánja most Bay-t, és az új filmet a Cybertron kopár fennsíkjaira. ...És, hogy miért?

Az első 'Transformers' trilógia (mert, hogy Bay a 4. résszel egy újat indít el!) kapott egyformán hideget, s meleget. A 2007-es első rész - 'Transformers' - kimondottan jól teljesített a mozi kasszáknál.

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői IV. - STEVE JABLONSKY

Steve Jablonsky egyike azon filmzeneszerzőknek, akinek munkásságáról már régóta szerettem3fa1cffad8a7a95fd7fccffef66c05ea.jpg volna írni egy bejegyzést. Most, a 'Napjaink legjobb filmzeneszerzői' nevű cikksorozat IV. részeként, végre az ő munkáját is górcső alá vehetem.

A sorozat további részei:

Tovább