A Hátsó Sor Közepe

2016.nov.29.
Írta: A HÁTSÓ SOR KÖZEPE Szólj hozzá!

A MAD MEN kulisszái mögött: forgatási képek és számtalan érdekesség a sorozatról!

MAD MEN - REKLÁMŐRÜLTEK című sorozat 2007-ben startolt el Amerikában, s egyedi 1351.jpgstílusával oly mértékű rajongást váltott ki nézők millióiból, melyre addig nem sok széria volt képes. A tavaly - 7.évadával - záruló sorozat hamar az egyik kedvenc szériámmá nőtte ki magát. A számtalan besöpört díj és elismerés mögött hatalmas munka rejlik, ezt jól tükrözi a sorozat látványvilága, jelmezei, kellékei és hangulata.

A következőkben a Mad Men c. sorozat kulisszatitkairól, valamint a széria által gerjesztett rajongás okáról is olvashattok! Mivel úgy tapasztaltam a szülinapi cikksorozat kapcsán, hogy szeretitek a galériákat, így most sem lesz ez másképp: a cikk végén megtekinthettek 2 fantasztikus galériát is a kultikus sorozatról, bennük 80 db. képpel!

« ♦♦♦ »

Tovább

Kirobbanó sikerrel zárult a Blog születésnapi cikksorozata!

hsk_blog_5_ev.jpgElőször is, hadd köszönjem meg minden kedves Hátsó Sor Közepe olvasónak, hogy már 5 éve figyelemmel követitek az oldalamat - nagyon sokat jelent ez nekem! Minden egyes komment, megosztás vagy like fontos. Már a blog elindulásakor is hangoztattam, hogy annak öröülök legjobban, ha hangoztatjátok a véleményeteket, és beszélgetések alakulnak ki a filmekről, sorozatokról, filmzenékről.

A Blog Születésnapi nyereményjátéka kirobbanó sikerrel zárult! Sokkal jobban sikerült, mint azt korábban remélni mertem. Mi sem bizonyítja jobban az egy hónapig tartó blogos szülinapozás sikerét, mint hogy a 10 db. Szülinapi cikket (eddig) 20.000-en tekintettétek meg! ...Wow! Sőt, közülük több cikk is bejutott a 10 Legolvasottabb cikkem közé (lásd: az oldal jobb oldalán)!

Íme a Blog 10 Szülinapi cikke:

 1. Hollywood kulisszái mögött: a legjobb Harry Potter forgatási képek!
 2. Scarlett Johansson: Egy szuperhős magassarkúban
 3. A Star Wars kulisszái mögött: a legjobb forgatási képek!
 4. A jelmez öltöztet: a legjobb Comic-Con cosplay jelmezek!
 5. Hollywood kulisszái mögött: A legemlékezetesebb forgatási képek!
 6. DOCTOR STRANGE [kritika]: A film az animációs rajzfilm tükrében
 7. Napjaink legjobb filmzeneszerzői IX. - ALAN SILVESTRI
 8. THE WALKING DEAD: Így készül a sorozat!
 9. Februárban Pécsett ismét a filmzenéké lesz a főszerep!
 10. Ahol a képzelet valósággá válik: Mozitermek és moziszobák, ahová szívesen beköltöznél!

Tovább

Hollywood kulisszái mögött: a legjobb Harry Potter forgatási képek!

Úgy döntöttem, hogy A Hátsó Sor Közepe Születésnapi cikksorozatának 9részében elhozom Nektek a varázslatot... Bemutatom a legjobb HARRY POTTER forgatási képeket! A blog utóbbi cikkei között több hasonló tematikájú cikkel is találkozhattatok, például: Hollywood legemlékezetesebb forgatási fotói, illetve a legjobb Star Wars forgatási képei. A mozikba frissebn berobbanó Legendás Állatok és Megfigyelésük című film adta a másik apropót, amiért úgy gondoltam, érdemes volna bepillantani a Harry Potter-filmek, az Orlando-i Harry Potter Park, és a Legendás Állatok és Megfigyelésük forgatási munkálataiba!564564.jpg

Tovább

A Star Wars kulisszái mögött: a legjobb forgatási képek!

A decemberben érkeztő Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet (dec.14.) remek alkalmat szolgáltat arra, hogy A Hátsó Sor Közepe Születésnapi cikksorozatának 8. részében bemutassam Nektek a legjobb Star Wars kulisszafotókat! Nem is kérdés, hogy évtizedek óta milyen hatalmas méreteket ölt az űrodüsszeia iránti rajongás. Nem csak az idősebb korosztály, de a fiatalok és az egészen kicsik is tűkön ülve várják az újabb és újabb Csillagok háborúja filmeket.65465_1.jpg

Tovább

Scarlett Johansson: Egy szuperhős magassarkúban

Remek lehetőségnek találom, hogy a Blog Szülinapi cikksorozatának 7. részét SCARLETT JOHANSSON-nak86489648.jpg szenteljem, így most egy kicsit jobban is megismerhetitek a Lucy-t, Boleyn Annát, és a Fekete Özvegyet megformáló színészőt.

Miért rajongnak érte olyan sokan...? Miért különleges, hogy milyen karaktereket választ magának...? Ha szeretnél egy kicsit többet megtudni Scarlett-ről, tarts velem!

Tovább

Hollywood kulisszái mögött: A legemlékezetesebb forgatási képek!

Talán nem is gondolnánk, hogy mennyi munka van egy filmmel... Beülünk a moziba, vagy megveszünk egy DVD-t és 65154154.jpgmár láthatjuk is a kész terméket. Legyen az egy dokumentumfilm, egy animációs rajzfilm, vagy egy nagy volumenű Hollywood-i alkotás, a folyamat mindig ugyan az: a hosszadalmas tervezés és kivitelezés. Míg mi nagyjából 1,5-2 órát töltönk egy film megtekintésével, egy átlagosnak nevezhető (szakszóval élve) pre és post-production kb. 1-3 évet is igénybe vehet!

A Hátsó Sor Közepe 6. Születésnapi cikkében most a Legjobb forgatási képek közül csemegézhettek! Apropó, a Star Wars-saga kapcsán tervezem egy hasonló cikk összeállítását a közeljövőben (így most csak egy-két ízelítő képet láthattok e filmek munkálataiból.)

Milyen stádiumokon megy keresztül egy film, mire eljut hozzánk a moziba?

 1. Megtalálni a forgalmazó stúdiót
 2. a szerzői jogokat tisztázni kell
 3. ki kell kalkulálni a büdzsét
 4. rendező kiválasztása
 5. producereket és támogatókat is kell találni a forgalmazáshoz
 6. el kell készíteni a forgatókönyvet (ezt legtöbbször átdolgozzák!)
 7. casting
 8. forgatási helyszínek keresése
 9. díszletek és kellékek elkészítése
 10. utómunkálatok: Vágás, esetleges utóforgatások és CGI-munkálatok (ez filmfüggő), látvány (pl.: IMAX-el, 3D-vel, vagy akár a motion-capture technológiával készült filmek), hangkeverés, illetve az esetleges szinkronizálás
 11. tesztvetítések a rajongók, majd pedig a sajtó számára: Olykor még ilyenkor is készek változtatni, pl. egyes jeleneteket kihagyni, vagy utánforgatni
 12. premier és forgalmazás!

1_dr_no.jpg

Az alábbi albumokban (a teljesség igénye nélkül) leginkább olyan forgatási képeket gyűjtöttem össze Nektek, melyek jól szemléltetik számunkra, hogy mennyi munka is van a filmekkel. Persze számos vicces kép és bakivideó is készül a forgatások alatt, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a forgatási munkálatok akár hosszú hónapokra is elnyúlhatnak (távol az otthontól és a családtól), és ez csak méginkább megnehezítheti a színészek és a stáb munkáját.

Az olyan filmeknél például, mint amilyen A 458946.jpgGyűrűk Ura és A Hobbit-trilógiák voltak, különösen extrém helyzetek is kialakulhatnak, hiszen ezesetben nem egy, hanem 3 filmet forgattak egyszerre - ilyenkor pedig szükség van másod-rendezőre (second unit director), és az egész stábot is gyakorlatilag meg kell duplázni, hogy mindkét csapatnál legyen megfelelő számú szakember. Tisztelem ezeknek az embereknek a kitartó munkáját és azt, hogy a munkájukkal járó nehézségek ellenére milyen jó kedéllyel tudnak napi tizen x-órákat dolgozni. Azt csinálhatják, amit szeretnek, és ez ritka manapság!

Tovább

A jelmez öltöztet: a legjobb Comic-Con cosplay jelmezek!

Rajongás - elég beszédes kifejezés, ami azt illeti. Elég, ha csak arra gondolunk, micsoda felhajtás kíséri végig az xenia_shelkovskaya.jpgegyes világklasszis sportolók pályafutását, a Hollywood-i sztárokról már nem is beszélve. De mégis, mi vesz rá valakit - akár egy meglett üzletembert, vagy mondjuk egy tini lányt -, hogy alkalomadtán tündérnek, harcos amazonnak, vagy szuperhősnek öltözzön? Hát mi más, mint a rajongás! Az utóbbi év(tized)ekben egyre inkább elterjedőben vannak a jelmezes közönségtalálkozók. Ennek legközkedveltebb eseménye a San Diego-i Comic-Con), melyen számtalan kosztümös figurával találkozhat az ember.

A jelmezes találkozókon nem csak filmes karakterek bőrébe bújnak a vállalkozó kedvűek: Az animé-k, mangá-k, videójátékok és - természetesen - a képregények hőseivel szinte mindegyik találkozón összefuthatunk. Ahány ember, annyi karakter és jelmez: például Xenia Shelkovskaya-nak (aki Natalie Dormer Margaery Tyrell-jének öltözött) igen nagy népszerűséget hoztak cosplay-es képei az Instagramján, és ez további cosplay-es képek készítésére ösztönözte; de akadnak olyanok is, akiknek pusztán az a céljuk, hogy az egyes találkozókrawolverine_234585.jpg vásároljanak, vagy (ami még frappánsabb szerintem, hogy ők) készítsék el saját maguk számára a jelmezeiket.

Az alábbi albumban (a teljesség igénye nélkül) leginkább olyan cosplay-es jelmezeket gyűjtöttem Nektek össze, melyek igényesen vannak elkészítve. A hozzászólásban Ti is belinkelhetitek kedvenc karaktereiteket, akiknek szívesen magatokra öltenétek jelmezét! Vannak, akik szerint ciki, hogy felnőtt emberek gyerekek módjára jelmezekben bohóckodnak. Ez valóban szégyellni való lenne...? Nem hinném! A Hátsó Sor Közepe 5. Születésnapi cikkében most a Legjobb Comic-Con cosplay jelmezek közül csemegézhettek!

Tovább

DOCTOR STRANGE [kritika]: A film az animációs rajzfilm tükrében

Az idei év egyik leginkább várt filmje a Doctor Strange volt - legalábbis számomra biztosan. A Marvel filmes 7864535463_1.jpguniverzum legújabb üdvöskéjével a stúdiónak több célja is van: a karakter által beleszövik a képregényfilmek világába a varázslatot, mellyel eddig ilyen formában nem találkozhattunk a Marvel-es filmekben; valamint, hogy a Bosszúállók között az Amerika kapitány: Polgárháború-ban (kritika) keletkezett szakadást korrigálja.

A nemzetközi sajtó által igen jó kritikát kapott a film. Ami azt illeti, szerintem túlságosan is jót... Ne értsetek félre, nem fogom a sárga földbe döngölni a filmet, csak szerintem lehetett volna (sokkal) jobb is. Ki is találtam egy sémát, hogy miként fogom ezt Nektek szemléltetni, és talán a cikk végére érve Nektek is szimpatikus lesz egy másik forgatókönyv (persze, nem akarom senkire sem ráerőltetni a véleményemet). A Szülinapi 4. cikként most lássuk hát, hogyan sikerült a DOCTOR STRANGE című mozifilm, az azonos című animációs rajzfilm tükrében!

Készült egy animációs rajzfilm Doctor Strange: A Legfőbb Varázsló címmel. A 76 perces film az egy-két apró eltéréstől eltekintve hűen igyekszik követni a képregények fonalát, ami a doktor eredettörténetét illeti. Persze, akad benne némi változtatás, de a filmbéliekhez képest ezek száma egészen elenyésző. Ugyanakkor megdöbbentő, de a rajzfilm sokkal mélyebben mutatja be Strange útját, mint a film - és ez nem kis dolog! A következőkben előbb az új filmről olvashattok, majd végül alaposabban is összehasonlítjuk azt a 2007-es rajzfilmmel!

Tovább

Ahol a képzelet valósággá válik: Mozitermek és moziszobák, ahová szívesen beköltöznél!

Már 15 éve gyűjtöm a filmplakátokat. Van, aki például csótányokat vagy képregényeket gyűjt - én ezeket. Persze nem csak úgy össze-vissza, mindenféle plakátot. Már gyerekként is az volt az (egyik) álmom, hogy amikor felnőttként elég pénzem lesz, a lakásom egyik szobáját berendezem moziszobának, a falakra pedig a legjobb plakátokat teszem majd ki, bekereteztetve. Szeretném majd igényesen berendezni a szobát, hogy a családdal és a barátokkal kényelmesen, otthonosan lehessen szórakozni. A moziba járásnak is megvan a maga hangulata, de egy moziszobás filmezésnek talán méginkább...

A most következő cikkben egy olyan világba kalauzollak el Titeket, melyről azt hihetnénk, hogy érdemben talán nincs is igazán mit beszélni róla - funkcióját tekintve -, azonban remélem, hogy a cikk végére mindezt egész másképpen látjátok majd!best-star-wars-home-theaters-.jpg

Tovább

További filmekkel bővül Harry Potter-világa a következő években!

Utoljára 2011-ben találkozhattunk Harry Potter-rel, mégpedig a Harry Potter és a Halál Ereklyéi című film 2.12191048_10153782043749701_3648924014697579256_n.jpg részében. Az utolsó Potter-könyv még 2007-ben került a könyvesboltok polcaira, rajongók milliói pedig hosszú évek óta sóvárognak egy újabb varázslótanoncos kötet, vagy film megjelenésére.

Az elmúlt hónapokban számos híresztelés kapott szárnyra a közelgő filmekkel és könyvvel kapcsolatban. Egyik-másik teória a kukába kondérba hullott, mások pedig megerősítést nyertek... Lássuk, mit tartogat számunkra a következő év(tized) Harry Potter-világával kapcsolatban?!

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői IX. - ALAN SILVESTRI

Mint tudjátok, A Hátsó Sor Közepe november 20-án ünnepli 5 éves születésnapját, s ennek kapcsán egy 89489468.jpgnyereményjátékra invitáltalak Titeket. Az elmúlt egy hónapban lehetőségetek nyílt kiválasztani azt az opciót a 40+1 db ötletből, amelyikből szeretnétek, hogy bejegyzés készüljön, én pedig ki is választottam a 10 legtöbb szavazatot kapó témát. Köszönöm, hogy szavaztatok. NE feledjétek! A legaktívabb kommentelők, like-olók és megosztók körében egy Hátsó Sor Közepe ajándékcsomag kerül kiosztásra november 20. után!

A szülinapi 10-es lista második cikkét filmzenével folytatjuk, ismerjétek meg Napjaink legjobb filmzeneszerzői-sorozatunk következő alanyát, Alan Silvestri-t!

Tovább

THE WALKING DEAD: Így készül a sorozat!

A Hátsó Sor Közepe november 20-án ünnepli 5 éves születésnapját, s ennek kapcsán egy nyereményjátékranicotero.png invitáltalak TiteketLehetőségetek nyílt kiválasztani azt az opciót a 40+1 db. ötletből, amelyikből szeretnétek, hogy bejegyzés készüljön, én pedig ki is választottam a 10 legtöbb szavazatot kapó témát! Ezúton is nagyon köszönöm Nektek, hogy szavaztatok. Kövessétek figyelemmel október 20. és november 20. között az oldalt, mert érkezik a 10 cikk, közkívánatra! És NE feledjétek !!! A legaktívabb kommentelők, like-olók és megosztók körében egy Hátsó Sor Közepe ajándékcsomag kerül kiosztásra november 20. után!

Úgy döntöttem, hogy egy igazi különlegességgel indítom el az #5HSK 10-es szériáját! Ma érkezik a The Walking Dead 7. évadának első része, mely rajongók millióit tartja lázban, hogy megtudják, ki lett végül Negan áldozata a The Walking Dead 6. évadának fináléjában? Ennek kapcsán úgy döntöttem, hogy a blog Új Sorozatot indít útjára, "ÍGY KÉSZÜLT...!" címmel! Mi is lehetne aktuálisabb és frappánsabb kísérleti nyula e szériának, ha nem a The Walking Dead?!

Tovább

Februárban Pécsett ismét a filmzenéké lesz a főszerep!

A Hátsó Sor Közepe egyik első bejegyzése a 2011-es "MUSIC BY..." című filmzene koncertről adott star-wars-music_2.pngélménybeszámolót, mely bizonyára felejthetetlen élményt nyújtott sokak számára. Évről-évre megrendezésre kerül Pécsett az említett filmzene koncert, melyről nem túlzás azt állítani, hogy tömegeket mozgat meg. Pillanatok alatt elfogynak a jegyek!

2017. február 28-án (kedd, 19:00) a Budafok-i Dohnányi Orchestrá-nak - és Hollerung Gábor vezénylésének - köszönhetően ismét a filmzene lesz az úr! Nézzük, mely filmzenei darabokat hallhatjuk majd a pécsi Kodály Központban?

Tovább

Harrison Ford nyomában: a Szárnyas Fejvadász 2. forgatásán jártam

Az elmúlt két hónapban szinte hetente értesülhettünk Harrison Ford magyarországi kalandozásairól. "Hol itt, hol 20160928_113807.jpgott bukkan fel, csuklyás vénember alakjában." ...Hol egy hazai borvidéken, hol egy pesti görög étteremben bukkant fel. Az egész ország tudta, hogy nem pusztán vakációzni jött kis hazánkba a hollywood-i Legenda, hanem hogy - egy mára már kultuszfilmmé vált alkotás folytatásán - dolgozzon... Szeptember 28-án épp Budapestre kellett utaznom. A megérkezést követő fél órában még fogalmam se volt, hamarosan micsoda élményben lesz részem...

Tovább

Nagy visszatérők és távozók: Előzetest kapott A KARIB-TENGER KALÓZAI 5!

Tegnap végre megérkezett az első előzetes A Karib-tenger Kalózai legújabb részéhez! Már nagyon ráfér atumblr_nt9l6xiwzn1tsg5k1o1_1280.png vérfrissítés a szériára, a negyedik rész (Ismeretlen vizeken, 2011) valamiért nem fogott meg annyira, mint az első három. Többször is láttam már, de valahogy mégis más, mint a többi - de erről majd egy saját cikkben, hamarosan...! Inkább lássuk, mit is várhatunk az új filmtől? (Hé, matróz! A cikk végén ne felejtsets szavazni, yo-ho!!!)

Orlando Bloom (William Turner) pár hónappal ezelőtt már megerősítette visszatérését A Karib-tenger Kalózai folytatásában. Az ötödik rész a Halott ember nem mesél (Dead Men Tell No Tales) alcímet kapta, s ezzel együtt egy új logót is.

Tovább

Ünnepeld NYEREMÉNYJÁTÉKKAL A Hátsó Sor Közepe 5. Születésnapját!

Válasszátok ki az alábbi 40+1 db. ötletből azt a cikket, amelyikről szeretnétek, hogy bejegyzés készüljön, én pedig a 10 legtöbb szavazatot kapó opcióból Október 20. és November 20. között 10 cikket posztolok az oldalra!

A legaktívabb kommentelők és megosztók körében egy Hátsó Sor Közepe AJÁNDÉKCSOMAG kerül kiosztásra:

 • 1 db. H.S.K. bögre
 • 1 db. H.S.K. jegyzetfüzet
 • ...és 1 db. meglepetésplakát!

Hogy ne maradjatok le a friss hírekről, iratkozzatok fel a H.S.K. születésnapi eseményére, és kövessétek a blogot saját Facebook-oldalán!

Rajtatok a sor, SZAVAZÁSRA FEL!

hsk.jpg

Tovább

Nagy változások az új STAR WARS-film kapcsán!

Kimondottan szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis ritkaságszámba megy, hogy egy filmsorozat mindegyik részén egyazon zeneszerző dolgozzon! Nos, ami a további Star Wars-filmeket illeti, annyi bizonyos, hogy a decemberben érkező Rogue One: A Star Wars Story lesz az első Csillagok háborúja-film, melynek nem John Williams szerzi majd a zenéjét!rogue-one-a-star-wars-story-movie.jpg

Tovább

A Kis Kedvencek Titkos Élete [kritika]

Biztosra veszem, hogy minden állattartónak megfordult már a fejében: vajon mit csinál otthon a kis kedvence, míg a gazdi nincs otthon? Otthon már évek óta van kutyánk, de lassan egy éve már, hogy egy cica is boldogítja mindennapjainkat. Őszintén mondom, hogy már nem egyszer elhatároztam magamban: veszek egy kis kamerát, eldugom valahová és amikor nap végén hazaérek, visszanézem, hogy mit randalírozott a kis bundás jószág. A Universal égisze alatt működő Illumination Entertainment pár napja mutatta be legújabb egész estés meséjét, A KIS KEDVENCEK TITKOS ÉLETE címmel (The Secret Life of Pets). A film már most sorra dönti a bevételi rekordokat. Kérdés, hogy vajon sikerült-e túlszárnyalniuk ezzel a Gru, a Minyonok (kritika itt) és az Agymanók (kritika) minőségét?

secret_life_of_pets.jpg

Tovább

SUICIDE SQUAD [kritika]

Gondolj csak bele: forgatsz egy filmet, minden halad a normális kerékvágásban, majd egyszer csak a stúdió közlsuicide_squad_film_poster.pngi veled, hogy a film egyes jeleneteit újra kell forgatnod, mivel a tesztvetítések utáni reakciók szerint túl komolyra sikeredett. Már ez is azt a gondolatot ülteti el az emberek fejében, hogy a film alapjában véve rossz lett. Na de megcsinálod, és várod, hogy a kritikusok számára rendezett vetítés után majd végre dícséretekkel halmoznak el. Elmondhatod magadról, hogy kiköszörülted a DC hírnevén esett csorbát - hát, mekkora szó ez? Nos, David Ayer rendező azonban egyiket sem modhatja el magáról... Az egész sajtó napok óta azon csámcsog, hogy a premier előtti kritikák szerint milyen ócska, s hogy a DC-filmek leggyengébbike lett a Suicide Squad! Na, de igazuk van?

 

Tovább

Detektívek a mérlegen: így nyomoz Columbo, Poirot, Sherlock, és a többiek...!

Egy jó nyomozónak megvannak a saját kis fortélyai, módszerei. Vegyük például Columbo-t és Mrs. Jessica Fletcher-t: kettejük technikája teljes egészében eltér egymástól (már-már, ég és föld a különbség), ugyanakkor mindkét módszer eredményes a maga módján. Miért hasznos Poirot aprólékossága, és Mrs. Jessica Fletcher kotnyelessége? Miben más Sherlock Holmes nyomkeresési technikája a többiekénél? ...Tartsatok velem és derítsünk fényt közösen a rejtélyre, és ha kitartóan figyeltek, még további érdekességekre is bukkanhattok!133a2adedb36c021bc70b38d836159f0.jpg

Tovább

In memoriam: BUD SPENCER - Nincs kettő Bud nélkül

Mindannyian előbb, vagy utóbb megtapasztaljuk, milyen valakit elveszíteni - legyen szó családtagról, vagy13511038_1939959569563655_6898892020370603311_n.jpg  éppen barátról. Azonban úgy gondolom, hogy a gyásznak van egy másik horizontja is, például, ha egy számunkra kedves közszereplőt veszítünk el. Ma hajnalban is - akár csak Robin Williams esetében - egy szörnyű hírre ébredtem... jóformán még ki se láttam a fejemből, de már azon kaptam magam, hogy már harmadjára olvasom a legfelső cikk címét: "Elhunyt Bud Spencer!"

Elsőre természetesen csak reménykedni tudtam, hogy a hír - miként az utóbbi években többször, úgy most is - csak kacsa, de amint megláttam, hogy Carlo Pedersoli hivatalos Facebook oldalán a színész családja jelentette be a hírt, rögtön éreztem, hogy ez most más lesz... Más lesz, mint korábban, amikor az ál-halálhírek olvasása után az ember fellélegezhetett - erre most nem kerülhet sor, bármennyire is akarnám.

Bevallom őszintén, megkönnyeztem a kedves kuzin elvesztését. Bár élőben nem volt szerencsém találkozni vele, de - mint azt a Bud Spencer - Terence Hill párosról írt cikkemben is említettem - filmjei (mióta az eszemet tudom) a kedvenceim közé tartoztak, mindemellett folyamatosan figyelemmel követtem Mario Girotti (Terence Hill) és Carlo Pedersoli (Bud Spencer) pályafutását, beszereztem minden általuk, vagy róluk írt könyvet, s a harminc év alatt szinte a részemmé váltak. Szeretném, ha nem úgy olvasnátok ezt a cikket, hogy azt gondoljátok: "ez csupán egy szentimentális megemlékező cikk". Próbálok objektíven írni Bud Spencer-ről, de szerintem ez lehetetlen - lehetetlen volt akkor is, amikor élt, de lehetetlen most, a halála után is...

Tovább

Agatha Christie: TÍZ KICSI KATONA [sorozat kritika]

Agatha Christie zsenialitását a világon senki nem meri megkérdőjelezni. A krimi koronázatlan királynője még majd' 100 évvel első regényének megjelenése után is (A titokzatos Styles-i eset, 1920) nagy népszerűségnek örvend. Műveit már számtalanszor feldolgozták színdarabokban, televízióban, illetve rádió és számítógépes játékokban. Nekem személyes kedvenceim a David Suchet által 25 éven át alakított Poirot, illetve a Joan Hickson által megformált Miss Marple-filmek.

Agatha Christie töretlen sikerét jelzi, hogy a BBC 2015-ben elkészítette a Tíz kicsi néger legújabb változatát egy 3 részes minisorozatban, ennek kritikáját olvashatjátok az alábbi cikkben!

12e045478e0854283eced9f3fde88ae0_1.jpg

Tovább

X-MEN: APOKALIPSZIS [kritika]

"Mutánsok. Rendkívüli képességekkel születtek, mégis olyanok, mint a gyerekek a sötétben - egyedül eltévednek. Mert a tehetség sokszor átok. Aki szárnyakat kap, túl közel repülhet a naphoz..."

Hazánkban tegnap került bemutatásra a Bryan Singer rendezésében készült X-MEN: APOKALIPSZIS, melyetmaxresdefault-2.jpg már premierje előtt úgy emlegettek nemzetközi sajtóban, mint "az eddigi legrosszabb X-Men film!" Meg kell mondjam így elöljáróban, hogy a 2016-ban bemutatásra kerülő képregényfilmek közül én ezt vártam legjobban. Sokat vártam tőle, magas volt a léc - lássuk, hogyan sikerült a legújabb X-Men film?

Tovább

AMERIKA KAPITÁNY: POLGÁRHÁBORÚ [kritika]

"United We Stand, Divided We Fall!"

(Együtt győzhetünk, megosztva elbukunk!)

2016 sem múlhat el MARVEL-film nélkül. Ezen elgondolás jegyében került bemutatásra az Amerika Kapitány:13055369_1257267444301065_3395308359030828980_n.jpgPolgárháború (Captain America: Civil War), melynek egyszerre több feladata is volt. Természetesen lezárni (?) a Kapitány saját trilógiáját, illetve tovább kellett szőnie a szálakat a következő Bosszúállók filmhez, mindezt természetesen úgy, hogy az egyes karakterfilmek eseményeit is e produkcióhoz kell majd igazítani. Épp ezért Polgárháború többre hivatott, mint hogy pusztán egy legyen a képregényfilmek között... Sikerült-e ez a filmnek, és ha igen, mennyire? A továbbiakban (spoileresen) kiderül, a bejegyzés végén pedig szavazhattok is!

Tovább

Liebster Blog Award-díjban részesült A Hátsó Sor Közepe!

Sokan kérdeztétek már, hogy miként készülök egy blog bejegyzés megírására. Írok vázlatot, vagy csak azt írom blog_2.jpgle, ami spontán jön belőlem? A Szembetűnő nevű blog adományozta oldalamnak a Liebster Blog Award-díjat, mely egy ún. vándor blogger-díj.

Tovább

THE WALKING DEAD: Véget ért a 6. évad, dühösek a rajongók!

"Vehettek levegőt, pisloghattok, sírhattok is... Úgyis mind fogtok!"

/Negan

Vasárnap véget ért a The Walking Dead 6. évada. Rajongók milliói várták a 16. epizódot, melyben végre feltűnt a 001n.jpgsorozat fő antagonistája, Negan (Jeffrey Dean Morgan). Sokkal jobban vártam, hogy mi fog történni a nagy találkozásnál, mint például amikor a banda egy része Terminus foglya volt. (Apropó, nem is oly régen, írtam egy igen alapos kibeszélő cikket a The Walking Dead 1-5 évadáról!) Azért ez a fickó mégis csak Negan, így hát joggal várhattunk nagy fordulatokat, felkavaró karakter halálokat... Na, de ne is vacakoljunk tovább, lássuk (spoileresen), hogy sikerült a 6. évad és a várva-várt záró epizód?

Tovább

BATMAN v SUPERMAN: AZ IGAZSÁG HAJNALA [kritika]

„Van emberi jóság. Harcolunk, gyilkolunk, eláruljuk egymást. De tudunk építeni, tudunk jobbak lenni – leszünk is, nem megy máshogy!”

/ Batman v Superman: Dawn of Justice

Mind a filmkritikusoktól, mind pedig a rajongóktól javarészt negatív kritikát kapott az év egyik2016-04-01-1459488050-1567099-bvs.jpg legjobban várt filmje, a Batman v Superman: Az Igazság HajnalaSzinte nem is láttam olyan szalagcímet, mely ne szidná valamilyen apropóból kifolyólag a 2,5 órás alkotást. A rendező, Zack Snyder pedig már Az acélember (2013) kapcsán is jócskán kapott hideget, meleget - inkább hideget. Sokan a két legnagyobb DC-s szuperhős megcsúfolásának tartják a produkciót, köszönhetően a: rossz forgatókönyvnek, a belassított jelenetek túlzott alkalmazásának, a fejfájdítóan zavaró CGI-os robbantási effekteknek, a két főhős mondvacsinált ellenszenvének, és még hosszan sorolhatnám az indokokat. De lássuk, igazuk van-e a fanyalgóknak (és ha igen, mennyiben)? A Hátsó Sor Közepe (spoileresen) így értékeli a filmet...

Tovább

Nagy változások elé néznek az NCIS, és a GYILKOS ELMÉK nézői!

Január 6-án bombaként robbant az NCIS-rajongók körében a hír, miszerint Michael Weatherly (Tony michael-weatherly.jpgDiNozzo "nagyon különleges ügynök") a 13. évad végén kilép a sorozatból! Engem is nagyon váratlanul ért a hír, mivel már a sorozat kezdete óta figyelemmel követem az NCIS-t. Anno kb. az 1-6 évadot (the best!) több ízben is megnéztem, annyira jó részei voltak.

Tovább

A STAR WARS I-VII legjobb filmzenéi

"Sok minden amit alkotunk, igen röpke életű és hamar elfelejtkeznek róla, még mi magunk is. Ezért örömteli dolog, ha amit alkottál, hosszan megmarad az emberek emlékezetében..." (John Williams)

"Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban..." Na jó, nem is volt az olyan régen, hogy úgy döntöttem, a Napjaink star-wars-episode-7-force-awakens-soundtrack.jpg
legjobb filmzeneszerzői
-
cikksorozatom mellett - melynek John Williams is részese - elindítok egy vadiúj sorozatot, melyben Filmszériák legjobb filmzenéivel találkozhattok majd! E cikksorozat első darabja volt A James Bond-filmek legjobb betétdalai és filmzenéi, s most itt az idő, hogy terítékre kerüljön mindenidők (egyik) legkultikusabb filmzene-eposza!

Tovább

Előzetest és plakátot kapott a JÖTTÜNK, LÁTTUNK, VISSZAMENNÉNK 3!

lesvisiteurs3.jpg2015 januárban már olvashattátok a blog Facebook oldalán, hogy Jean-Marie Poiré ismét rendezői székbe ül, s ez csakis egyet jelenthet: érkezik a Jöttünk, láttunk, visszamennénk 3. része!

Szerencsére mindkét főszerplő igent mondott a felkérésre, s valljuk be, nélkülük nem is volna igazi élvezet a film. Már évek óta tervben volt a széria folytatása, s most végre megvalósulhat számtalan rajongó álma (köztük az enyém is). Az új részt Franciaországban 2016. április 6-án kezdik vetíteni a mozik! Sajnos a film alcíme (La Terreur)* napjaink szomorú eseményei miatt igen rossz emlékeket idézhetnek fel bennünk, ezért azt sem tartom kizártnak, hogy hamarosan megváltoztatják az alcímet. Nagyon bízom benne, hogy a magyar mozik is (időben) műsorra tűzik a folytatást. Magyarországon elsőként A Hátsó Sor Közepén láthatjátok az új rész előzetesét és plakátját!

Tovább

Tények és spekulációk, avagy STAR WARS VII.: Az ébredő Erő

"Nézd, öcsi, én bejártam a galaxist keresztül-kasul, jó sok cifra dolgot láttam, de olyat még sohasem, ami bebizonyította volna, hogy van valami hatalmas Erő, ami mindent irányít... Az én sorsomat nem irányítja semmiféle misztikus energiamező, humbug ez, én mondom!"

Bár még majdnem két hónap van vissza a Star Wars: Az ébredő Erő premierjéig, az igazi Star Wars-9ozkico.jpgőrület már két nappal ezelőtt kezdetét vette! Rengeteg dolog történt az elmúlt napokban: megindult az online jegyvásárlás, mely világszerte hatalmas káoszba torkollott a rendszerek túlterheltsége miatt; de kijött a harmadik előzetes is, mellyel együtt új jelenetek, s új teóriák egész hada látott napvilágot. A most következő cikkben igyekszem összeszedni a legfontosabb híreket és spekulációkat a legújabb Csillagok háborúja-filmmel kapcsolatban. Jó szórakozást, ifjú padawanok!

Tovább

A James Bond-filmek legjobb betétdalai és filmzenéi

Egy James Bond-filmnek több esszenciális alkotóeleme is van, melyekről a következő cikkembenbest-of-bond-james-bond-50-years-50-tracks-2cd-cover-art.jpg lesz szó bővebben! Az már egyszer biztos, hogy ezen összetevők egyik fontos eleme a már jól ismert betétdalok. Persze, a James Bond-főtémát és a filmzenét se felejtsük ki a sorból, ugyanakkor ez utóbbival már nem olyan egyszerű a dolgunk, mint a betétdalok esetében. Mivel közel egy hónap múlva itt is van a legújabb 007-es film - Spectre - premiere, így ebben, s a következő cikkben is a James Bond-filmekkel foglalkozunk!

Tovább

HANNIBAL: a sorozat felemelkedése és hanyatlása

"Régen használtam a szikét másra, mint ceruzahegyezésre..."

(Dr.Hannibal Lecter)

Tagadhatatlan, hogy a Hannibal című sorozat az utóbbi évek egyik legérdekfeszítőbb, s legtöbbet blog_hannibal_a_sorozat_felemelkedese_es_hanyatlasa.jpgdícsért sorozata, mindannak ellenére, hogy "főhőse" tulajdonképpen egy kannibál sorozatgyilkos! A 3 évadot megélt sorozat számomra a top10 kedvenc tv-s szériám közt szerepel, ahol helyet kap természetesen a The Walking Deada Trónok Harca és a Sherlock is. Számtalan kérdés merülhet fel bennünk Thomas Harris regényeivel - továbbá a belőlük készült filmekkel és a sorozattal - kapcsolatban.

Tovább

A rajzfilmek evolúciója: Hófehérkétől a Jégvarázsig!

Talán elsőre nem is gondolnánk, de a mesék kardinális jelentőséggel bírnak személyiségünkdisney-characters.jpg fejlődését illetően. Pszichológiai kutatások is bebizonyították, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei keveset- vagy egyáltalán nem olvastak mesét, ennek hiánya később kihatott felnőttkori énképük fejlődésére és érzelemvilágára. Ebből is jól látszik, hogy milyen fontos szerepük van a meséknek, de ezzel együtt a rajzfilmeknek is!

Tovább

LOKI: akinek nagyobb rajongótábora van, mint Thor-nak!

Nem, nem olvastad rosszul, jól láttad a címet! A Tom Hiddleston által megformált MARVELtumblr_mqaq1gkvja1rw6hzpo1_1280.jpg karakterért legalább annyian - ha nem többen - rajonganak, mint filmbéli bátyjáért - elég, ha csak a 2013-as Thor: Sötét világ c. filmre emlékezünk vissza.

Tovább

A "rosszfiúk" visszatérnek: végre folytatódik a BAD BOYS-széria!

A Sony bizony nem aprózza el... Hosszú évek óta várjuk a Bad Boys folytatását - a széria eddig két bad-boys-2--mar-megint-a-rosszfiuk-2003-online_6.jpgrésszel büszkélkedhet (1995, 2003) -, s most végre itt a nagy hír! Mindenki vésse fel a naptárába 2017. február 17-ét, mert érkezik a Bad Boys 3! Na, de várjunk csak! Van még egy meglepi a tarsolyomban: nem elég, hogy már csak bő két évet kell várni a folytatásra, de a Sony bejelntette, hogy quadrológiában gondolkozik, így 2019. július 3-án érkezik a Bad Boys 4 is!

Tovább

8 évados lesz a TRÓNOK HARCA, és még előzménysorozatot is kaphat!

Örülhetnek a Trónok Harca (Game of Thrones) rajongói, ugyanis a minap bejelentette a HBOgame_of_thrones_soundtrack_season_4.png csatorna programigazgatója, hogy az előzetes híresztelésekkel ellentétben nem hét, hanem legalább nyolc évadra tervezik a sorozatot!

Tovább

THE WALKING DEAD: ízekre szedjük a sorozatot!

Igen csak szorult helyzetben volnék, ha azt kérnétek tőlem, hogy mindössze pár mondatban foglaljam össze the-walking-dead.jpgNektek: mitől lett (egyik) kedvenc sorozatommá a The Walking Dead? Ugyanis elég sokrétű a dolog. Az amerikai AMC csatorna sorozata megannyi húsbavágóan kényes kérdést vet fel a kényelmes foteljébe süppedő nézőnek, s olyan világot tár elénk, melyet sokan - talán meglepő, de - némiképp izgalmasnak vélnek, bár, ha bekövetkezne a való életükben, akkor efféle kíváncsiságuk hamar szertefoszlana.

Tovább

2018-ban érkezik a Jurassic World 2. része!

Tegnap jelentette be az Universal Stúdió, hogy 2018. jún. 22-én érkezik a JURASSIC jurassic-world-t-rex_1.jpgWORLD 2. része! Úgy hírlik, hogy a folytatásban ismét feltűnik majd Chris Pratt, valamint Bryce Dallas Howard is. Az előző rész rendezője Colin Trevoow is részt vesz majd a produkcióban, mint forgatókönyvíró, de rendezői státusza még nem lett megerősítve.

Tovább

MINYONOK [kritika]

Már a Minyonok első előzetesét látva is borítékolható volt a film sikere, és valóban: a film világszerte hatalmasminions-mns_tsr1sheet_8frm_3_rgb.jpg bevételekre tett szert, mindössze röpke pár nap alatt! Nem csoda, hisz' a filmet már két Gru (2010 & 2013) film is megelőzte. Aki esetleg nem látta volna őket, annak talán érdemes tudnia, hogy a Minyonok a Gru 1-2 előtt játszódik. A kis sárga lényeket legalább akkora rajongás övezi napjainkban, mint amekkorát gyerekkoromban a Hupikék törpikék kapcsán láttam: minyonos plüssök, iskolai felszerelések, ruhák, játékok, stb. És ami meglepő, hogy nem csak kisgyerekeken, de felnőtteken is gyakorta látni minyonos pólót, pulcsit, sapkát. ...De miért is akkora siker a sok kis sárga Tic-Tac Minyon legújabb története?

Tovább

Friss hírek Hollywoodból: ismét a Comic-Con fesztiválon a filmvilág szeme!

Évről-évre képregényrajongók milliói várják izgatottan a San Diego-ban megrendezésre kerülő comic-con-logo.pngCOMIC-CON fesztivált. Ilyenkor rajongók ezrei lepik el - sokan kedvenc karakterük jelmezében - a várost, s várják a pódiumra kedvenc filmjük / sorozatuk színészeit, rendezőit egy-egy rövid interjú erejéig. Mindazonáltal, e találkozók jeles fénypontjai a sorozatok új évadának előzetesei (és további érdekes bejelentések is), valamint a képregényfilmek (első) előzeteseit is ekkor mutatják be a nagyérdemű számára.

Tovább

Mondd el Te is a véleményedet A Hátsó Sor Közepé-ről!

Szervusz! Ez a bejegyzés most Rólad - igen, jól olvastad, Rólad (!) - fog szólni, aki A HÁTSÓ blog_velemeny.jpgSOR KÖZEPE: filmek, sorozatok, filmzenék oldalát követed figyelemmel! Nem baj, ha csak most jársz itt először, a Te véleményedre is kíváncsi vagyok.

Tovább

AGYMANÓK [kritika]

"Én nem elsősorban gyerekeknek készítek filmeket, hanem a mindannyiunkban bennünk élő gyereknek, legyünk akár hat vagy hatvan évesek."

/ Walt Disney

A Walt Disney-től származó fenti idézet remekül passzol a Pixar súdió legújabb alkotásához, a io.jpghéten a mozikba kerülő AGYMANÓK-hoz (Inside Out). Hogy miért, azt az alábbi (spoilermentes) bejegyzésben igyekszem megválaszolni. Idén már részem volt egy remek animációs rajzfilmben - Shaun, a bárány -, melyet szerintem nemes egyszerűséggel nevezhetek 2015 talán (egyik) legszórakoztatóbb filmjének. A bárányos filmnél is pont a fenti idézettel kezdtem bejegyzésemet, ugyanis mindkét filmnél vegyesen - gyerekek és felnőttek egyaránt - foglaltunk helyet a moziban, várva, hogy egy rövid időre újból feleleveníthessük gondtalan gyermekkorunkat. Ugyanakkor, ami sikerült a Shaun, a bárány-nak, az az Agymanók esetében máshogy működött. Hogy miért...?

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői VIII. - In memoriam JAMES HORNER (1953-2015)

"Különbözök néhány zeneszerzőtől, mert én nem úgy tekintek erre, mint egy munkára. Úgy gondolok a zenére, mint művészetre!"

/ James Horner

2015. június 22-én, hajnalban arra a hírre ébredtem, miszerint JAMES HORNER - a világhírű640x360_50623c00-vxuwm.jpg filmzeneszerző - egy repülőgép balesetben életét vesztette. A komponista a saját kisrepülőgépét vezetve zuhant le Kalifornia felett.

Tovább

JURASSIC WORLD [kritika]

"Legyünk őszinték: ma már senkit sem döbbent meg egy dinoszaurusz! (...) Manapság a kölyköknek egy Stegosaurus annyi, mint egy elefánt az állatkertben."

Úgy ültem be megnézni a Jurassic World c. filmet, hogy ez a rész - talán? - végre képes lesz jurassic-world-poster_1.jpgvisszahozni azt a hangulatot, melyet az első Jurassic Park (1993) nyújtott számomra. Annyira vártam a filmet, hogy írtam is egy külön bejegyzést az új részt megelőző trilógiáról "Minden, amit a JURASSIC PARK-filmekről tudni akartál!" címmel. Bizony nem csak én vártam tűkön ülve a dínós-széria folytatását, hanem több millió másik rajongó is. Tizennégy éve vártuk a méltó folytatást, mely felidézné az első rész hangulatát, ugyanis a második rész (1997) még "szódával elment", de a harmadik epizód (2001) már kimondottan nyögve-nyelőse sikeredett. A Universal Stúdió próbálta nyugtatgatni a rajongókat a Jurassic Park 3D-s változatával, de mi ennél többre vágytunk! A napokban végre mindannyiunknak módja nyíl(ha)t rá, hogy ismét csattogó fogak és hatalmas karmok látványából vehessük ki részünket. Vajon sikerült megütnie a JURASSIC WORLD-nek az első rész színvonalát? És ha igen, mennyiben? Tarts velem, és megtudhatod (a spoilerekre az adott helyeken felhívom a figyelmet)!

Tovább

Minden, amit a JURASSIC PARK-filmekről tudni akartál!

"Mégis, miféle park ez?"

(Dr.Alan Grant, Jurassic Park, 1993.)

A Michael Chrichton által szerzett regények - Őslénypark (1990) és Szörnyek szigete (1995) - alapján stan-winston-t-rex-jurassic-park-photo.jpgkészültek el 1993-ban, majd '97-ben korunk talán legemlékezetesebb kalandfilmjei. Steven Spielberg filmjeit egy harmadik rész is követte, Joe Johnston rendezésében (2001). A széria rajongói több, mint egy évtizeden át hajtották a Universal Stúdiót és Spielberg-et, hogy készítsék el a várva-várt negyedik részt. A hosszas nyüstölésnek meg is lett az eredménye, ugyanis a napokban végre látható lesz a dínós-mozi újabb része, JURASSIC WORLD címmel, melyről itt olvashatjátok a [kritikát]!

Tovább

BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA [kritika]

"Semmi sem azért csodás, mert örök, - hanem mert kiváltság ismerni!"

/Avengers: Age of Ultron

avengers-age-of-ultron-official-poster.jpgA MARVEL-filmek ismét fordulóponthoz érkeztek a Joss Whedon által rendezett második Bosszúállók film kapcsán. Az eddigi MARVEL-filmek nagyban különböznek a DC Comics-filmjeitől abban, hogy sokkal lazábbra veszik a filmek hangvételét, mint ahogy azt a - még nyögve-nyelősen előre haladó - konkurencia teszi. Ugyanakkor, ha láttátok az Amerika kapitány: A tél katonája (2014) c. filmet, akkor tudjátok, hogy a MARVEL is kicsit komolyabbra vette a film hangulatvilágát. Nos, ez történt a Bosszúállók: Ultron kora című filmben is, de úgy, hogy közben meg is tartották a korábbi filmjeikre jellemző vicces, fricskázós hangulatot. Valljuk be, ezek miatt szeretjük - talán leginkább - e filmeket. Ezek a hősök mind megtestesítenek az emberek számára egy ideát. Valahol legbelül, minden ember - az életében egyszer legalább - hős akar(t) lenni! Mindnyájan álmodoz(t)unk róla, hogy valamilyen egyedülűlló  dolgot teremtünk s hagyunk végül a világra, - vagy olyat teszünk, melyről a világ elismerően fog emlékezni ránk. Ezek a képregényfilmek pedig pontosan ebbe a világba engednek minket kicsit elmerülni, ahol az ember maga mögött hagyhatja a való élet gondjait. A moziban rövid időre minden néző egyenlő lesz egy film erejéig. Nem számítanak sem az eltérő ízlések, sem az, hogy Te, vagy a melletted ülő mennyit keres, - mert ilyenkor mind egyazon célért ülünk be a székekbe: szórakozni akarunk, s valljuk be őszintén, a MARVEL-filmek e célt hivatottak betölteni.

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői VI - VII. - HARRY GREGSON-WILLIAMS & JOHN POWELL

Még nem történt a Napjaink legjobb filmzeneszerzői cikk sorozatomban ehhez hasonló. Bár, kung_fu_panda_2-quotes.jpgjobban meggondolva, nem is tartom kizártnak, hogy nem ez lesz az utolsó ilyen bejegyzés a témában. Hogy miről is lenne szó?

A Hátsó Sor Közepe történetében e széria büszkélkedhet a legtöbb bejegyzéssel. Szám szerint, eddig öttel:

Tovább

SHAUN, A BÁRÁNY - A FILM [kritika]

"Én nem elsősorban gyerekeknek készítek filmeket, hanem a mindannyiunkban bennünk élő gyereknek, legyünk akár hat, vagy hatvan évesek."

/ Walt Disney

Bár, a SHAUN, A BÁRÁNY - A MOZIFILM nem a Disney Stúdió terméke, mégis a fenti Walt Disney-től származósts-pr-image4.jpg idézet jutott eszembe, amikor arra készültem, hogy a filmről írjak. Az idézet egy az egyben ráillik az aktuális filmünkre. Nem tagadom, korom ellenére (28) is előszeretettel ülök be a moziba animációs rajzfilmekre (Kung fu Panda, Madagaszkár, Jégkorszak, Hupikék törpikék,...). Azonban azt is megfigyeltem, hogy némelyik animációs rajzfilm nagyon sablonos, s olykor kifejezetten bárgyú tud lenni. Elnézést kérek, de korunk gyerekei sem hülyék, hogy butaságokkal tömjék a fejüket, és az elmúlt pár évben némelyik rajzfilm előzetese is elég volt nekem ahhoz, hogy legszívesebben a fejemet fogva rohantam volna ki a moziból. De, hogy félreértés ne essék, a Shaun-film nem ilyen. Egyáltalán nem!

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői V. - DANNY ELFMAN

Danny Elfman. Mi jut eszedbe legelőször, e név hallatán? Nem ér csalni, de tényleg. Jó, rendben van, nekem danny-elfman-music-tim-burton.jpgkapásból Tim Burton filmjei jutnak eszembe. Az ő több évtizedes barátságuk, s közreműködésük legendás Hollywood-ban (mely ritka e közegben). Elérkezett az idő, hogy most (a már 61 éves, -ki hinné el róla?) Danny Elfman munkásságával folytassam a már korábban megkezdett, Napjaink legjobb filmzeneszerzői című sorozatomat. Engem nagyon megfognak Danny Elfman zenéi. Azért is szeretem (többek között) a zenéit, mert egyrészt nem "tucat zenéket" komponál, másrészt pedig mert zenéjével olyan egyedülálló stílust kölcsönöz az általa közreműködött filmeknek, hogy szinte azonnal megmondom róla, hogy ki az adott film zeneszerzője. Nem mindegyik számhoz írok majd kommentet, csak némelyikhez. Remélem, hogy örömötöket lelitek majd ebben a kis összeállításban.

Tovább

Mózes alakjához kapcsolódó kérdések a Bibliában (tudományos munka)

Immár harmadik alkalommal osztom meg Veletek egyik tudományos munkámat, melyet a főiskolán írtam.maxresdefault_1.jpg Jelen munkám nagyon is aktuális a nemrégiben moziba kerülő EXODUS: Istenek és királyok című film kapcsán. A filmről írt kritikámat ezen a linken olvashatjátok el! A most következő munkámban Mózes személyéhez kapcsolódó kérdéseket vizsgálok meg a Szentírás alapján. Úgy gondolom, hogy aki többet szeretne megtudni Mózes személyéről, s a hozzá kapcsolódó kérdésekről, annak hasznos lehet a következő bejegyzés elolvasása, melyet történelmi forrásokra alapoztam. Sőt, aki mindkét bejegyzést elolvassa, az (talán) sokkal másképp lát(hat)ja majd utólag mind a Bibliát, mind pedig Mózes alakját és szerepét. érdekes lehet majd összehasonlítani a film, s a dolgozatban megjelenő Mózes alakját, küldetését és szerepét. (Apró rövidítéseket ejtettem a dolgozatban, terjedelmi okokból kifolyólag.) Jó olvasást kívánok Nektek.

Tovább

EXODUS: Istenek és királyok [kritika]

"Belém helyeztétek a bizalmatokat... Cserébe, én a hitemet adom."

Nem egyszerű dolog vallásos témájú filmről írni. Kihívás, - és én szeretem a kihívásokat. Számomra jelen esetben ez két okból movies-exodus-gods-and-kings-poster-01.jpgkifolyólag is kihívást jelent: egyrészt, mert úgy kell írni, hogy ne sértsem senki vallási hovatartozását; másrészt azért, mert jómagam teológiát tanulok (s amellett, hogy e téma kimondottan is érdekel), így méginkább le kell határolnom saját magam számára azokat a tényeket - (akár) nüansznyi jelentőséggel bíró eltérseket, hiányosságokat is, - melyekről bőségesen lehene írni.

Tovább

A HOBBIT: AZ ÖT SEREG CSATÁJA [kritika]

"Ha többen volnánk, akik az aranykincsnél többre becsülik az ételt, a vidámságot és a dalt, - vígabb hely lenne a világ."

/Thorin, A Hobbit/

Az év - sokak számára talán - leginkább várt filmjét, A HOBBIT: AZ ÖT SEREG CSATÁJA (The Hobbit: The poster_thehobbit_3_.jpgBattle of the Five Armies) c. filmet mindössze pár napja mutatták be világszerte, de máris kasszasikernek számít a bevételek alapján. Látva az első két rész termelését, nem is férhetett hozzá kétség, hogy a trilógia befejező része is így tesz majd. A Hobbit első, és második részéhez írt kritikában több érdekes kérdést is feszegettem a film trilógiával kapcsolatban - leginkább Peter Jackson (rendező) kapcsán -, például, hogy:

 • miért "kellett" egy kb. 300 oldalas műből, egy komplett trilógiát készíteni?
 • jobban sikerült-e A Hobbit trilógia, mint annak idején A Gyűrűk Ura?
 • milyen változtatásokat vehetünk észre a könyvhöz képest, a filmekben?
 • és még sok más érdekességgel (forgatási infók, stb.) találkozhattok a fenti bejegyzésekben.

Tovább

In memoriam: ROBIN WILLIAMS (1951-2014)

"Az embernek az őrültségnek csak piciny szikrája jut. Ezt nem szabad elveszíteni."

/Robin Williams

2014. augusztus 11-e volt. Az első hír, mellyel a Facebook-on összefutottam, ez volt: "The best Robin Williams10557314_10152656716903812_8820048220719700140_n.png films". Rendben - mondom magamnak -, végre vele is foglalkozik a sajtó, mostanában úgy is kissé mellőzve volt. Amikor azonban a következő görgetéskor is egy Robin Williams-hez köthető cikkbe botlottam, hirtelen rossz érzés fogott el... Kórházba került, balesetet szenvedett? Mi történhetett vele? Aztán a következő cikk már rögtön választ is adott kérdésemre. "63 éves korában elhunyt Robin Williams."

Tovább

Reprodukciós etikai kérdések anti-utópisztikus filmekben II. (tudományos munka)

Jelen dolgozatomban olyan témák kerülnek elő, mint: a klónozás, abortusz, szervdonorság, mesterséges megtermékenyítés, és a génsebészet etikai kérdései különböző filmekben. Ezt a bejegyzést (terjedelmi okokból kifolyólag) két részben közlöm  itt, a Blog.hu-n! Az első részt itt olvashatjátok! Fontos, hogy ezeket a dolgozatokat vallásos szemszögből írtam, de szerintem a nem hívő emberek számára is rejthetnek elgondolkodtató kérdéseket, és érdekes témákat. Így olvassátok őket!

Tovább

Reprodukciós etikai kérdések anti-utópisztikus filmekben I. (tudományos munka)

A Főiskolán már ötödik éve tanulok teológiát, ahol minden félévben kell évfolyamdolgozatot írnunk. Az elmúlt években két olyan témában is írtam dolgozatot, melyek szorosan kapcsolódnak filmekhez. Úgy döntöttem, hogy most megosztom ezeket a munkáimat Veletek. Mivel ezek dolgozatok, így nyelvezetük kissé szokatlan lehet a blogon megszokotthoz képest, de szerintem így is élvezhetőek lesznek. Olyan témák kerülnek elő a két dolgozatban, mint: a Mária Magdolna személyét érintő kérdések 'A Da Vinci-kódban' és az evangéliumokban; valamint a klónozás, abortusz, szervdonorság, mesterséges megtermékenyítés, és a génsebészet etikai kérdései különböző filmekben. Íme a két dolgozat címe, és témája:

Tovább

Mária Magdolna személye 'A Da Vinci-kód'-ban, és az evangéliumokban (tudományos munka)

A Főiskolán már ötödik éve tanulok teológiát, ahol minden félévben kell évfolyamdolgozatot írnunk. Az elmúlt években két olyan témában is írtam dolgozatot, melyek szorosan kapcsolódnak filmekhez. Úgy döntöttem, hogy most megosztom ezeket a munkáimat Veletek. Mivel ezek dolgozatok, így nyelvezetük kissé szokatlan lehet a blogon megszokotthoz képest, de szerintem így is élvezhetőek lesznek. Olyan témák kerülnek elő a két dolgozatban, mint: a Mária Magdolna személyét érintő kérdések 'A Da Vinci-kódban' és az evangéliumokban; valamint a klónozás, abortusz, szervdonorság, mesterséges megtermékenyítés, és a génsebészet etikai kérdései különböző filmekben. Íme a két dolgozat címe, és témája:

Tovább

A FELÁLDOZHATÓK trilógia [kritika]

"Együtt vágtunk bele, együtt is szállunk ki!"

Nem is olyan rég, egy korábbi bejegyzésben már szóba kerültek 'A Feláldozhatók'. Azt a kérdést tumblr_n7bxys7lzv1sv1v6ao1_1280.jpgboncolgattam, hogy vajon válságban van-e Hollywood? Hova tűntek gyerekkorunk kedvenc akciófilm hősei? Ki ne emlékezne a Halálos Fegyver, a Rocky, a Rambo, vagy a Die Hard, és a Terminator filmekre? A kategória gyöngyszemeinek hiányának okára a fenti blogbejegyzésben kerestem a választ. Most pedig csapjunk a lovak közé egy új témával, amelyben nem is egy filmet, hanem (a blog történetén belül ismét) egy egész trilógiát vesézünk ki.

Tovább

ANDY SERKIS: Gollam, King Kong, és Caesar megformálója

"Drágaszááág!" E szó hallatára mindenkinek 'A Gyűrűk Ura' Gollam-ja ugorhat be elsőre. A most következő gollum.a.s..jpg
bejegyzésben, a Gollamot megformáló Andy Serkis-t mutatom be. Hogy miért? Mert érdekesnek tartom amit csinál, és becsülendőnek a kitartását és elszántságát munkájában.

A színész egyre keresettebbé vált napjainkra, a legtöbben azonban mégis Szméagol szerepe kapcsán ismerték meg őt. Gollam eltorzult arca, és a digitális mozgásrögzítés miatt talán sokan fel sem ismernék, ha velünk szembe jönne az utcán. De nem Gollam szerepe egyedüli munkája, mely említésre méltó.

Tovább

Minden, amit A MÚMIA-filmekről tudni akartál!

"Még soha nem lett baj az olvasásból...!"

Mindig is érdekelt az egyiptológia (másik nagy the-mummy-movie-poster-1999.jpgszenvedélyem a paleontológia), s már egész kis koromtól kezdve arról álmodoztam, hogy egyszer majd én is ezzel foglalkozhatok. Az egyiptomi hieroglifákat is elkezdtem megtanulni önerőből, egyszerűen lenyűgöz az egyiptomi kultúra.

Az életem máshogy alakult, azonban máig érdekel a téma. 1999-ben aztán még tovább fokozta érdeklődésemet 'A Múmia' című film. A Hátsó Sor Közepe elindulása óta tervezgetem, hogy írok a Múmia filmekről, s most kapok is az alkalmon.

Nem csak pusztán a filmekről fogok most írni, hanem egy-két érdekességről is, úgy mint: a film és a valóság kapcsolata, magyar jelenlét a Múmia filmekben, forgatási kulisszatitkok, stb.

Tovább

Képregényfilmek, reboot-ok, és folytatásos filmek: Hollywood válságban van?

Ha jól megnézzük (főleg) a nyári moziműsorokat, akkor évről-évre feltűnnek azonos kategóriába tartozó filmek. Az10615520_924788357548977_8959794910635003164_n.jpg
1980-as, és '90-es években javában tombolt az akció filmek kora. Ha alaposabban utánanézünk, láthatjuk, hogy a 2000-es évek fordulópontot jelentettek a filmipar történetében. Kis túlzással, de feltehetjük a kérdést (a teljesség igénye nélkül): hol vannak már a Stallone, Van Damme, Steven Seagal, Mel Gibson, és Scwarzenegger filmjei?

Nos, a válasz egyszerű. A közönségnek nincs rá igénye, - illetve valamilyen formában mégis van, de erről még később lesz szó. A 2000-es évek elejétől kezdve egy leáldozó tendencia figyelhető meg az akciófilmek gyártásában.

Hogy miért? Mert az akkori, s az azóta született generációk más igénnyel rendelkeznek, ami a filmek műfaját illeti. Megfigyelhető, hogy minden korban más, és más műfaj érdekli a nézőket. Maffia, western, akció, és képregényfilmek... Ki tudja, utóbbit talán megint egy új fogja követni, vagy valamelyik régi motoros tér vissza hajdani fényében tündökölve?

Tovább

TRANSFORMERS: A KIHALÁS KORA [kritika]

Michael Bay, a 2011-ben bemutatott 'Transformers: A Hold sötét oldala' marketinges körútján több interjúban is 2.jpghangoztatta, hogy ő ugyan nem  fog több Transformers filmet készíteni! ...Nos, nem írnám e sorokat, ha Bay-nek sikerült volna tartania magát egykori ígéretéhez. Ennek az ún. "ígéretszegésnek" sok rajongó örül, de minden bizonnyal legalább ennyi néző kívánja most Bay-t, és az új filmet a Cybertron kopár fennsíkjaira. ...És, hogy miért?

Az első 'Transformers' trilógia (mert, hogy Bay a 4. résszel egy újat indít el!) kapott egyformán hideget, s meleget. A 2007-es első rész - 'Transformers' - kimondottan jól teljesített a mozi kasszáknál.

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői IV. - STEVE JABLONSKY

Steve Jablonsky egyike azon filmzeneszerzőknek, akinek munkásságáról már régóta szerettem3fa1cffad8a7a95fd7fccffef66c05ea.jpg volna írni egy bejegyzést. Most, a 'Napjaink legjobb filmzeneszerzői' nevű cikksorozat IV. részeként, végre az ő munkáját is górcső alá vehetem.

A sorozat további részei:

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői III. - BRIAN TYLER

Régóta szerettem volna BRIAN TYLER-ről írni egy bejegyzést. Az ő munkásságával folytatom a korábban máthor-the-dark-world-behind-the-scenes.pngr megkezdett, 'Napjaink legjobb filmzeneszerzői' című sorozatomat. Remélem, örömötöket találjátok majd benne.

Az alábbiakban kicsit jobban megismerkedhettek előbb Brian Tyler egy-egy albumával, s ezt követően, a zeneszerző válogatott munkáiba is bele kóstolhattok. Jó zenehallgatást!

Tovább

X-MEN: AZ ELJÖVENDŐ MÚLT NAPJAI [kritika]

"...Ez a sors van számunkra kijelölve? Mi is kihalásra vagyunk ítélve, mint előttünk annyi faj? Vagy képesek vagyunk fejlődni, és megváltozni? Megváltoztathatjuk a sorsunkat? ...Megváltoztathatjuk a jövőt?"

Legutóbbi bejegyzésemben a korábbi X-Men filmekkel foglalkoztam egy kicsit.tumblr_n5xsle1zpe1sv1v6ao1_500.jpg Ugyebár az első két filmet az a Bryan Singer rendezte, akinek a legfrissebb X-Men film is köszönhető. Sok rajongó az általa készített részeket tekinti a széria legjobban sikerült epizódjainak - s nem is ok nélkül. Mi tagadás, tényleg jól sikerült filmek lettek, és erre nem csak a magas bevételi adatok hívják fel a figyelmet... Szerintem jól döntött a stúdió, hogy ismét Bryan Singer kezébe adta a gyeplőt rendezői szinten. A film már most kasszasiker.

Visszatértek mind Az Elsők (James McAvoy, Michael Fassbender és Jennifer Lawrence főszereplésével), mind pedig a klasszikus trilógia szereplői (Patrick Stewart, Sir Ian McKellen, Halle Berry), s ezzel gyakorlatilag teljessé vált a legendás színész gárda. A hangulat, és a zene is a régi X-Men trilógiát idézi (még ha Az ellenállás vége nem is Singer munkája).

Tovább

Az X-MEN filmek [kritika]

"A sötétség korában élünk. A világ tele van félelemmel, gyűlölettel és türelmetlenséggel, de minden korban vannak olyanok, akik küzdenek ez ellen!"

x-men-dofp.jpgSzeretem a filmmaratonokat. Pont ezért éreztem úgy a közelmúltban, hogy a széria új részének (kritika itt: X-Men: Az eljövendő múlt napjai!) megtekintése előtt kéne tartani egy X-Men maratont. Nos, jelentem megtörtént!

Jó volt vissza nézni őket, s átgondolni a filmekről alkotott korábban kialakított véleményemet. Az új film értékeléséhez fontos szerintem, hogy lássuk a széria korábbi részeinek erősségeit, s hiányosságait is. Akkor fussuk át gyorsan, miről is van szó...

Tovább

POIROT: a függöny legördül - David Suchet 25 éve 'a kis belga detektív' szerepében

Most, hogy megnéztem a Poirot széria utolsó darabját is (Függöny: Poirot utolsó esete), végre elérkezettnek endlogo.pnglátszik az idő, hogy megírjam véleményemet a sorozatról - amit részben "emlékként" is szánok a sorozat kedvelőjeként.

A Hátsó Sor Közepe legelső blogbejegyzése (2011.nov.20.) pont egy, a témánkhoz kapcsolódó örömteli hírrel indította el működését, miszerint: az angol ITV csatorna (a korábbi rémisztő hírek ellenére) mégis képes tovább finanszírozni a világszerte nagy rajongótábort magáénak tudható Poirot, illetve Miss Marple című sorozatait.

Tovább

A legjobb filmelőzetes zenék

Mit ér egy film, zene nélkül...? Már az első, 1895-ös filmvetítés alkalmával is (Párizs, Lumiéres.jam.jpgtestvérek) élő zene kísérte a film történetének alakulását. Azt tudtátok, hogy a gyermekkorunkból (sokaknak) ismerős Bolondos Dallamok c. rajzfilmsorozat első darabjait előre megkomponált komolyzenére készítették el? Hasonlóképp történt egyébként, például a Tom & Jerry esetében is.

Manapság a rendező megmutatja az általa felkért zeneszerzőnek a(z olykor már majdnem) kész produkciót, hogy arra készítse el az aláfestésnek szánt zenét. Hihetetlen, hogy mennyit fordult ez a folyamat kb. 120 év alatt! Én elképzelhetetlennek tartanám a filmeket zene nélkül.

Tovább

2013 legjobb filmzenéi

Év vége miatt arra gondoltam, hogy érdemes lenne összeszedni 2013 legjobb filmzenéitKorábban írtam többInterview-with-Call-of-Duty-Modern-Warfare-3-Composer-Brian-Tyler.jpg összeállítást is filmzene témában - pl.: A legjobb szuperhős filmzenék - szerintem érdemes meghallgatni őket.

Szerencsére elég széles a 2013-as paletta is. Akad egy-egy zeneszerző, akinek több albumáról is szerepel majd egy-két szám. Az egyik ilyen zeneszerző Brian Tyler (a képen), akinek a közeljövőben tervezek egy külön bejegyzést készíteni, a Napjaink legjobb filmzeneszerzői témakörön belül.

Tovább

A HOBBIT: SMAUG PUSZTASÁGA [kritika]

"Ha többen volnánk, akik az aranykincsnél többre becsülik az ételt, a vidámságot és a dalt, - vígabb hely lenne a világ."

/J.R.R. Tolkien, A Hobbit/

Az új-zélandi Peter Jackson rendezésében látható a mozikban kedvenc hobbitunk legújabb kalandja, A Hobbit:1385952_652701734761528_1227986475_n.jpg Smaug pusztasága (az előzetes itt látható). A második rész majdnem ott folytatódik, ahol az előző rész abbamaradt (kritika itt!). Gandalf, Zsákos Bilbó és a 13 törp folytatja útját a Magányos hegy felé, hogy Tölgypajzsos Thorin vezetésével vissza foglalhassák a törpök elveszett királyságát Smaug-tól, - a sárkánytól. A második részben újabb és újabb szereplőkkel találkozhatunk, miközben egyre inkább növekszik az Egy Gyűrű hatalma, s ez Bilbó számára is kezd világossá válni...

A Gyűrűk Ura trilógiával Peter Jackson elég magasra tette a lécet (önmaga számára is). Azzal, hogy elkezdte megfilmesíteni Zsákos Úr kalandjait két három részben, rajongók és film krtitikusok egész hada kezdte árgus szemmel figyelni az eredményt. Vajon sikerült a többszörös Oscar-díjas rendezőnek megütnie a mércét, - vagy akár túlszárnyalnia saját korlátait?

Tovább

A MENTALISTA: A Red John történet lezárása (II. rész)

Végre idáig is elérkeztünk...! Már közel hat éve várjuk a pillanatot, amikor kiderül A Mentalista c. the_mentalist_red_john_the_final_chapter_season_6_episode_1.jpgsorozatban, hogy kicsoda Red John?! Hat hosszú éve, ami 6 évadot és 124 részt jelent. Kérdés, hogy a szál lezárása után milyen fordulatot vesz a sorozat...?

Ki lesz a 7 lehetséges karakter közül a hírhedt Red John? Meddig akarják csavarni a szálakat? Mire számíthatunk a várva-várt leleplező epizódban? Tarts velem és e két részes cikksorozatból megtudhatod, hogy mit tud(hat)unk eddig a lehetséges gyanúsítottakról! Spoileresen folytatom a továbbiakban.

Tovább

A MENTALISTA: A Red John történet lezárása (I. rész)

"Szóval, most kegyelmet akar... mindazok után, amit tett?"

Végre idáig is elérkeztünk...! Már közel hat éve várjuk a pillanatot, amikor kiderül A Mentalista c. sorozatban, hogy1484349_776855109007381_803580368_n.png kicsoda Red John?! Hat hosszú éve, ami 6 évadot és 124 részt jelent. Kérdés, hogy a szál lezárása után milyen fordulatot vesz a sorozat...? Korábban kétszer is írtam A Mentalistával kapcsolatban a Blogon:

 1. először a sorozatról,
 2. majd később Red John-ról (két részben!)

Tovább

WORLD WAR Z [kritika]

"…és néha az, amiről azt hitted, hogy a legbrutálisabb aspektusa a vírusnak, arról derül ki, hogy az a rés a pajzson!"

Bevallom őszintén, hogy a zombis filmekkel kapcsolatban eléggé finnyás vagyok. Ugyanis annyi klisékkel teli 6-21-13-WORLD-WAR-Z-Poster (1).jpgfilmet készítettek már a témában, hogy néha már-már megcsömörlik tőle az ember. Ritka a jó zombis film.

Eddig jobbára a Will Smith főszereplésével készült 2007-es, "Legenda vagyok" c. filmmel voltam úgy, hogy kimondottan tetszett, és még meg is fogott benne valami. Persze, a The Walking Dead c. sorozat mellett sem mehetünk el szó nélkül, - folyamatosan figyelemmel követem a szériát. A 'World War Z' előzetese láttán, aztán valamiért mégis érdekelni kezdett a film, - és ezért be is soroltam az ún. "várós filmek" közé. Utólag visszagondolva: nem tettem rosszul.

Tovább

THOR: SÖTÉT VILÁG [kritika]

 

"A bölcs király sosem akar háborút, de mindig készen áll rá."

A 2011-es első rész után visszatért a mozivászonra Thor, az Asgard-i thor_2_hun_poszter_vegso.jpgszuperhős. A film reklámkampánya annyirasűrű volt, hogy az első két előzetes után szándékosan nem is néztem meg a tv-spotokat.

Míg az első részt Kenneth Brannagh, - addig a mostanit (a 'Trónok harca' c. sorozatból is ismert) Alan Taylor rendezte. Én már nagyon vártam a filmet, az előzetes alapján.

Tovább

Szinkronhangok 2. - avagy, akik nélkül a filmek nem lennének ugyanazok!

Mint azt bizonyára tudjátok, mindig is érdekelt a filmkészítés folyamata. E folyamatnak képezi szerves részét - hazánkban is - a film szinkronizálás. Így arra gondoltam, hogy összeszedem a legismertebb, legközkedveltebb szinkronszínészeket.594844.jpg

Itt olvashatjátok a szinkronszínészekről szóló első bejegyzésemet! Örülök, hogy sokaknak elnyerte tetszését a témáról írt első cikkem, - ez ösztönzött abban, hogy folytassam a szériát. Akkor vágjunk is bele, következzen a 2. rész!

Tovább

HUPIKÉK TÖRPIKÉK 2. [kritika]

Bevallom őszintén, nem készültem úgy, hogy valaha is blogbejegyzést fogok írni a Hupikék törpikék film(ek)ről. ht1.jpgHogy miért?...Mert amikor 2008-ban feltörpent felröppent a hír, hogy a Sony Pictures stúdió egy animált-élőszereplős filmben tervezi bemutatni Aprajafalva lakóinak kalandjait, hát sok mindent lehetett hallani a fogadtatásáról, - csak leginkább jókat nem.

Tovább

London filmes kötődései

Sziasztok! Már elég rég jelentkeztem, ugyanis idén nyáron egy hónapot Skóciában, és Angliában dolgoztam.
934.jpgSzerencsére ennek kapcsán lehetőségem volt meglátogatni egy-két filmmel, és filmzenével kapcsolatos helyszínt is.

Aki Londonban jár és teheti, érdemes elmennie ezekre a helyekre (is), remélem meghozom hozzá a kedveteket!

Rengeteg időt áldoztam arra, hogy minél több képet megosszak veletek itt, a bejegyzésben, de sajnos nem tudtam kellő képen megoldani, így inkább feltöltöm őket 'A Hátsó Sor Közepe' Facebook oldalára, ahol egyszerűen elérhetitek őket!

Tovább

AZ ACÉLEMBER [kritika]

Superman (ismét) beröpült berobbant a mozitermeinkbe. Eléggé meglepődtem, amikor sorra olyan kritikákat man-of-steel.jpgolvastam, melyek teljes valójában lehúzták a filmet. Szándékosan nem olvastam végig őket. Többnyire csak pár szót, vagy csupán a szalagcímet olvastam el belőlük. Nem akartam, hogy esetleg lelőjenek valami fontos momentumot a filmből. Napjainkban sajnos egyre több olyan posztot olvasni, amelyek annyira ízeikre szedik a filmeket, hogy végül csak a "csupasz csontváz" marad belőlük...

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői II. - JOHN WILLIAMS

[682].5_John_Williams.jpgJohn Williams. A filmzeneszerző, akit még az ewokok is jól ismernek az Endor bolygón. Számtalan nemzetközi díjat besöpört már szerzeményeivel, - köztük öt alkalommal az Oscar-díjat is (ez igen nagy szónak számít)!

Az idén 81 éves zeneszerző az elmúlt évtizedek alatt többször is együtt dolgozott például Stephen Spielberg-gel (Jurassic Park, A cápa, Schindler listája, E.T., Ryan közlegény megmentése), és Gerorge Lucas-szal (Indiana Jones, Star Wars).

Tovább

VASEMBER 3 [kritika]

"A kezdet mindig tiszta, mindig izgalmas. Aztán jönnek a hibák és a kompromisszumok... Mi teremtjük a saját démonainkat."

4Wm0zlS.jpgA Bosszúállók tavalyi zúzós csatája hatalmas bevételt hozott a Marvel konyhájára. Ebben elég komolyan közrejátszott az is, hogy már korábban megismerhettük Hulk, Amerika kapitány, Thor, és Vasember történetét, és így a közönségnek jobban sikerült megszeretnie őket. Valljuk be, ez egy igen jól felépített "terv" része volt, és meg is hozta az elvárt sikert. Az pedig csak hab volt a tortán, hogy majd' mindegyik film végén láthattunk egy-egy rövid jelenetet, ami a Bosszúállók szövetségéhez volt köthető, s így még jobban felcsigázták a rajongók érdeklődését a film iránt.

Tovább

Szinkronhangok I. - avagy, akik nélkül a filmek nem lennének ugyanazok!

Vajon milyen lenne egy olyan film, amiben Bruce Willis nem az általunk megszokott 'hangján' szólalna meg? Vagyrekasi_karoly_szinkronizalas(2).jpg ha Tom Cruise-t a következő Mission Impossible filmben már nem Rékasi Károly (a képen jobbra) szólaltatná meg...? No igen, a magyar néző már olyannyira hozzászokott némely közismert színész szinkronhangjához, hogy már-már elképzelhetetlennek tartanánk, ha más hangján hallanánk őket a moziban.

Tovább

Heath Ledger 'Joker'-naplója

Heath Ledger-ről eddig is tudni lehetett, hogy nagyon rákészült Joker szerepére, - amiért 5 évvel ezelőtt posztumusz-10262033_641169655975918_2169698717268407492_n.jpgOscart is kapott.  A díj átadásáról itt láthattok egy rövid videót.

Ledger családja a napokban mutatott be egy naplót, amibe Ledger feljegyzéseket készített, és fotókat ragasztott az általa megformált karakterről. Érdekes volt látni ezt a rövid kis videót, mert közelebb hozta hozzám a színész munkásságát.

Tovább

JURASSIC PARK 3D [kritika]

"Isten megteremté a dinoszauruszt, Isten elpusztítá a dinoszauruszt, Isten megteremté az embert, az ember elpusztítá Istent, az ember megteremti a dinoszauruszt. A dinoszaurusz megeszi az embert...."

3D: Valóban olyan jó?Jurassic-Park-3D-Review-Screen-1.jpg

- A 3D-ben forgatott, és a 3D-be konvertált filmekről -

A filmek napjainkban különféle formátumban készülnek el. A 3D kapcsán (leginkább) 2 lehetősége van a stúdiónak:

 1. a filmet eredetileg is 3D-ben veszik fel,
 2. illetve, amikor a filmet a megszokott módon, 2D-ben forgatják, és csak az utómunkálatok során konvertálják át 3D-s formátumba.

Tovább

A MENTALISTA: Red John (II. rész)

Pár hónappal ez előtt véget ért A Mentalista 5. évada (5x22), és a nézők végre megkapták Patrick Janerj.jpglistájáról azt a bizonyos listát, amelyen a Red John-gyanúsítottak szerepelnek.

Íme a hivatalos "lista"Az alábbi hét szereplő közül az egyik a hírhedt sorozatgyilkos, Red John. Jelen cikkemben folytatom a gyanúsítottak elemzését:

Tovább

A MENTALISTA: Red John (I. rész)

Pár hónappal ez előtt véget ért A Mentalista 5. évada (5x22), és a nézők végre megkapták Patrick Jane listájárómentalist-saison-6-la-chasse-au-john-le-rouge-commence-spoilers-les-suspect-int-center.jpgl azt a bizonyos listát, amelyen a Red John-gyanúsítottak szerepelnek. Immár 5 éve talán ez a legkézzelfoghatóbb előrejutás az ügyben. Eddig sok kis apró jel utalt a sorozatgyilkosra, de R.J. mindvégig Jane előtt járt egy lépéssel. A 22. rész alapján ez most sem volt másképp, de legyen nekünk ez most elég pár hónapig, amíg megérkezik az új, 6. évad (szept. 29). Korábban itt írtam egy bejegyzést a sorozat eddigi történetéről, illetve az én gyanúsítottaimról Red John-t illetően.

Tovább

Ki a legjobb Sherlock Holmes?

s3sherlock.jpgNapjainkra Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) és Sherlock Holmes neve szinte teljesen egybeforrt. Ha Sherlock Holmes nevét halljuk, legtöbbünknek a detektív jellegzetes sapkája, pipája, hegedűje és nagyítója jut eszébe. De hasonló eset fordulhat elő akkor is, ha a 221/B Baker Street címet halljuk, mely nevezetesen Holmes és Dr. Watson lakásának pontos címét jelöli Londonban. Az első Holmes kaland 1887-ben jelent meg, és a nyomozó karaktere azonnal igen nagy tetszésre tett szert. Rengeteg érdekes történetet olvashatunk a mesterdetektív és kollégája kalandjairól. Doyle összesen 60 történetben szerepeltette főhősét, akinek tetteit barátja és munkatársa, Watson doktor jegyezte fel saját naplójába.

Tovább

A legjobb szuperhős filmzenék

szuperhősfilmek reneszánszát éljük. Gyerekkoromban BatmanSuperman, és Pókember voltak avengers-mega.jpga nagy kedvenceim. Máig emlékszem arra, hogy milyen érzés volt megkapni az első Bat-mobil játékautót, ami az 1989-es film hű mása volt. Emlékszem, hogy milyen volt nézni a szuperhősök újabb, és újabb rajzfilm kalandjait.

Tovább

Napjaink legjobb filmzeneszerzői I. - HANS ZIMMER

Hans ZimmerGondolom nem kell sokaknak bemutatnom az egyik leghíresebb filmzeneszerző nevét. Aki 529396_10152344868499128_805390813_n.jpgszereti korunk filmzenéit, az bizonyára találkozott már a nevével. Én úgy látom, hogy minden korszaknak megvannak a maga "zsenijei", akik kiemelkedő filmzenét tudnak komponálni filmjeikhez. Napjainkban Hans Zimmer pont ilyen (a másik személyes nagy kedvencem John Williamsakiről itt olvashattok).

Tovább

A legjobban sikerült Jézus-filmek

Megannyi Jézus életét, ill. a húsvéti eseményeket feldolgozó filmet láttam már, de engem az alábbi kettőjesus_of_nazareth2.jpg fogott meg leginkább. Ezért is osztanám meg Veletek egy-két gondolatomat a témában. Mindkét film zenéje, ill. stílusa és mondanivalója más és más okból kifolyólag fogott meg. Most erről a két filmről osztanék meg egy-két személyes gondolatot.

   • A Názáreti Jézus (rendezte: Franco Zeffirelli, 1977)
   • A Passió (rendezte: Mel Gibson, 2004)

  Tovább

  A bunyó a vérükben van: BUD SPENCER & TERENCE HILL, az örök Legendák!

  Aligha élhet olyan ember a Földön, aki ne hallotta volna már Bud Spencer és Terence Hill nevét, vagy ne látta volna legalább egy filmjüket.bud-spencer-terence-hill1.jpg Jómagam, mondhatni az ő filmjeiken nőttem fel. Leginkább a közös filmjeiket szeretem, és azokból is az ún. "vidámabbakat". Bár a korai, 1960-as években készült filmjeiket is láttam, amelyek leginkább a spagettiwestern műfajba tartoznak, de ezekből nekem hiányoznak azok a stílusjegyek, amik a klasszikus Bud & Terence-filmek hangulatát szolgáltatják.

  Tovább

  A MENTALISTA: "Tigris, tigris, csóva fény..."

  "Tigris, tigris, csóvafény, éjszakáknak erdején, mily kéz adta teneked, szörnyű és szép termeted...?"

  Patrick Jane (Simon Baker), a C.B.I. (Kaliforniai Nyomozó Iroda) tanácsadó munkatársa. Mielőtt a CBI-hoz került m.jpgvolna, "médiumként" kereste a pénzt, a kenyerére hamburgerére. Bár a történet szerint, az emberek  - Patrick múltját ismerve - azt hiszik, hogy valódi médium, ő váltig állítja, hogy médiumok egyáltalán nem léteznek.

  Tovább

  A HOBBIT: VÁRATLAN UTAZÁS [kritika]

  "Volt egyszer egy földbe vájt lyuk, abban élt egy hobbit..."hobbit.1.....jpg

  Már hosszú ideje lehetett tudni, hogy készül a Középfölde világának újabb részét bemutató film. A kérdés csak az volt, hogy mikor kerülhetünk beljebb Zsákos úr otthonába, s ezzel együtt újabb kalandjaiba?

  Forgalmazók jöttek, rendezők mentek (pl.: Guillermo del Toro). Később tűzvész ütött ki a produkciós raktárban, majd újabb és újabb forgatókönyvek és elképzelések íródtak. Hosszú időn át azon tanakodtak a Tolkien rajongók, vajon sikerül-e megvalósítani A Hobbit filmet? Titkon sok rajongó (köztük persze én is), abban reménykedett, hogy sikerül megszereznie a kiadóknak Peter Jackson-t. Ez szerencsére meg is valósult, s kisvártatva gőz erővel nekivágtak Jacksonék a forgatásnak. Díjazom Peter Jackson lelkesedését Tolkien művei iránt, ami már gyerek kora óta hajtja. Amúgy, Jackson is törzsgyökeres Új-Zélandi, tehát garantált, hogy ismét a legjobb helyeket használja majd ki hazájában a forgatásra, - csak úgy, mint A Gyűrűk Uránál tette anno.

  Tovább

  A SÖTÉT LOVAG: FELEMELKEDÉS [kritika]

  Gondolom sokan láttátok már a "régi", illetve az "új" Batman filmeket. Itt olvashattok egy kis movies_batman_rise_4.jpgösszeállítást a Christopher Nolan-féle Sötét Lovag trilógiáról (főleg a 2. és a 3. részről), valamint annak zenéjéről.

  Számomra az új Batman trilógiában - s így annak befejező részében is - kiemelkedő helye van Hans Zimmer zenéjének. A történet sodrása, a vizuális technika, és a filmhez remekül passzoló zene magával ragadott. A Sötét Lovag-téma fel-fel csendülése kis változtatásokkal, illetve a Bane-téma markáns hangzása és változatossága tette egyedivé a filmet számomra.

  Tovább

  2012 legjobban várt filmjei

  A SÖTÉT LOVAG: Felemelkedés419312-CatwomanPHOTOPUBLICITY-1344439478-939-640x480.JPG

  Még kis gyerekként láttam az az első Batman (1989) filmet Tim Burton rendezésében, Michael Keaton főszereplésével. Ezt a Batman visszatér (1992) követette, szintén az ő közreműködésükkel.

  1995-ben változás következett be a szériában a rendező, ill. a főszereplő személyében is. A denevér-ember harmadik filmes történetét, a Mindörökké Batman-t Joel Schumacher vitte vászonra Val Kilemer, majd a Batman és Robin-t (1997) George Clooney főszereplésével.

  Tovább

  Filmzene mindenek felett, - avagy kedvenc filmzeneszerzőim és filmzenéim

  A témában eddig az alábbi bejegyzések születtek a Blogon [folyamatosan frissítve!]:lotr-music2.jpg

  Tovább

  'Music By...' filmzene koncert (2011.)

  rotator_et.jpgA pécsi Kodály Központban vettem részt barátaimmal 2011.okt.13-án a 'Music by...' című filmzene koncerten.

  Több, mint két órán át hallgathattuk a Pannon Filharmonikusok zenekarát, Vass András karmester vezénylésével. A zenekar telt ház előtt játszott, majd a koncert végén ráadást is játszottak a közönség kedvéért, aminek persze nagy sikere volt.

  Tovább

  Poirot, és Miss Marple újra nyomoz!

  Az ITV angol televízió csatorna 2011. november 14-én hivatalosan is bejelentette, hogy mégis folytatja a Agatha Christie két világhírű krimi sorozatának tv-változatát. Ez a hír azért is örömteli, mert még tavasszal azt közölte a csatorna, hogy anyagi okok miatt nem tudják finanszírozni őket. David Suchet (Poirot) nemrég azt nyilatkozta, mindig is nagy vágya volt, hogy leforgathassa az összes Poirot történetet.

  Tovább