Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A HOBBIT: VÁRATLAN UTAZÁS [kritika]
2014. október 18. írta: HSK Productions

A HOBBIT: VÁRATLAN UTAZÁS [kritika]

"Volt egyszer egy földbe vájt lyuk, abban élt egy hobbit..."hobbit.1.....jpg

Már hosszú ideje lehetett tudni, hogy készül a Középfölde világának újabb részét bemutató film. A kérdés csak az volt, hogy mikor kerülhetünk beljebb Zsákos úr otthonába, s ezzel együtt újabb kalandjaiba?

Forgalmazók jöttek, rendezők mentek (pl.: Guillermo del Toro). Később tűzvész ütött ki a produkciós raktárban, majd újabb és újabb forgatókönyvek és elképzelések íródtak. Hosszú időn át azon tanakodtak a Tolkien rajongók, vajon sikerül-e megvalósítani A Hobbit filmet? Titkon sok rajongó (köztük persze én is), abban reménykedett, hogy sikerül megszereznie a kiadóknak Peter Jackson-t. Ez szerencsére meg is valósult, s kisvártatva gőz erővel nekivágtak Jacksonék a forgatásnak. Díjazom Peter Jackson lelkesedését Tolkien művei iránt, ami már gyerek kora óta hajtja. Amúgy, Jackson is törzsgyökeres Új-Zélandi, tehát garantált, hogy ismét a legjobb helyeket használja majd ki hazájában a forgatásra, - csak úgy, mint A Gyűrűk Uránál tette anno.

Sokan tudjátok rólam, hogy nagy rajongója vagyok a filmeknek, és az elkészítésük is nagyon érdekel. Így igazi ínyencségnek számított nekem, hogy 10 db. produkciós videót tett közzé P. Jackson a honlapján, ahol beletekinthettek a rajongók az első rész forgatási munkálataiba. Be is linkelem Nektek az elsőt, és ehhez a videóhoz kapcsolva meg tudjátok nézni mind a tízet, még hozzá magyar felirattal.

Az első baglyok sasok még arról szóltak, hogy két részben mutatják be Zsákos Bilbó kalandjait. Majd, mikor már javában folytak a forgatási munkálatok, Peter Jackson-ék úgy döntöttek, hogy trilógiává bővítik a történetet feldolgozó filmeket. Jackson-nak minden oka megvan a bizakodásra az új trilógia sikerét illetően. Óriási sikerrel vitte vászonra J.R.R. Tolkien három kötetes művét, A Gyűrűk Urá-t (2001, '02, '03). A filmek (és persze ezzel együtt a könyvek) sikerességét jól mutatja, hogy összesen 17 db.Oscar-díjat nyert el (!) a három film, továbbá mind három rész nagy bevételt könyvelhetett el a mozikasszáknál.

A Hobbit-trilógia ötlete persze sokakban ellenérzést váltott ki, mert úgy vélték, hogy ez mind csupán a kiadó "pénzéhességét" mutatja. Azt sem értették, hogy miként lehet egy kb. 250 oldalas műből trilógiát készíteni, amikor A Gyűrűk Ura különálló kötetei önmagában véve kb. 400 oldalasak?! Nos, ezt a kérdést Peter Jackson-ék úgy oldották meg, hogy A Hobbit című köteten kívül, bele vontak még más Tolkien művekből is hasznos, érdekes információkat. Így például a Gyűrűk Ura függelékeiből, és a "Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről" c. művéből (amit Tolkien fia, Chrsitopher Tolkien fejezett be apja halála után), és egyéb feljegyzésekből vettek át részleteket.

 • A trilógia első részét, a Váratlan utazás-t 2012.dec.13-án mutatták be a mozikban.
 • A másodikat egy évvel később, '13 december 14-én tervezik bemutatni: Smaug pusztasága címmel.
 • A trilógia befejező részét pedig 2014. decemberében mutatják be a premiereken: Az Öt Sereg csatája névvel ellátva.

Érdekesség, hogy az első résznél alkalmazták először a HFR 3D technikát a világon. Ez azt jelenti, hogy a szokásos 24 képkocka/mp helyett, itt 48 képkockát lát a néző 3D-ben/másodperc. Bár nagyobb élvezet javítás céljából alkották meg ezt a lehetőséget - némelyeknek tetszett az újítás -, azonban sokan akadtak olyanok, akik számára megerőltető volt az új technikai vívmány. Azonban ettől eltekintve, elégedett kritikákkal találkozhatunk leginkább a filmmel kapcsolatban. Persze minden filmnél van negatív kritika is, bár melyiknél ne lenne?

A Hobbit 1. részénél kritikaként hozták fel többször is, hogy lassan indul be a történet, és a 13 törp egyéniségét sem lehet kellően megismerni. Én ezt úgy látom, hogy már rögtön a film kezdeténél meg kapjuk Smaug (a sárkány) és Erebor (a törpék utolsó szabad birodalma Középföldén) történetét idősebb Bilbó elmesélésében (amiben a sárkány elpusztítja Erebort, és a törpöknek menekülniük kell). Ami a 13 törp-öt illeti, valamennyire szerintem mindegyikük személyiségét meg lehetett annyira ismerni, hogy azt a következő két filmben el lehessen majd mélyíteni.

A történetet nem részletezném, hisz' sokan olvashattátok a könyvet, és láthattátok a filmet. Azoknak pedig, akik még nem olvasták a könyvet, ill. nem látták a filmet, csak javasolni tudom! Merőben más, mint A Gyűrűk Ura: például nyelvezetében mesésebb fogalmazási stílus fedezhető fel, és a korábbi fordításokban szerepelnek eltérő név fordítások is, de akinek szívéhez közel áll Középfölde története, annak ez a könyv is emlékezetes marad. Például:

 • Nyelem = Gollam
 • Baggins = Zsákos
 • manó = ork

Nagyon ötletes volt, hogy keretet adtak a történetnek. Az idősebb Bilbó kezd bele a mesélésbe, és egyik pillanatról a másikra ott találjuk magunkat a 111. születésnapi ünnepsége előtti reggelen, majd 60 évet ugrunk vissza az időben, amikor is Szürke Gandalf elhívja Zsákos urat egy kalandra, ami majd merőben megváltoztatja a hobbit életét, s ezzel együtt (nem is olyan soká') egész Középföldé-ét is.

Ami a Váratlan utazás zenéjét illeti, csak úgy, mint korábban A Gyűrűk Uránál, a Hobbitnál is Howard Shore-t kérte fel Peter Jackson zeneszerzőnek. Nagyon tetszetthogy a zeneszerző mert új témákat bevonni a filmbe, és így Shore ismét kiélhette kreativitását. Kiadtak egy 26 számot tartalmazó CD-t, illetve egy bővített albumot, 32 számmal, amin a bónusz szerzemények mellett pár bővített szám is megtalálható a szimpla albumhoz képest. Bátran mondhatom, hogy ismét igazi "csemege" született!

Bár a "The Misty Mountains"-témát sokan már úgy emlegetik, mint a "törpök himnuszát" - és (jogosan) teljesen oda vannak érte, - ugyanakkor mások megjegyzik, hogy talán túl sokszor hangzik fel az alap-téma. Szerintem ez nem gond, hisz' négy-öt olyan alkalommal hangzik el kb. az említett motívum a közel 2,5 óra alatt, amikor a törpök együtt, közösen szállnak szembe az ellenséggel. Ez a szám pedig erőt, és egységet kölcsönöz az adott szituációkhoz, ami szerintem egyáltalán nem hátrány, sőt. Egyébként, ahogyan A Gyűrűk Ura filmeknél felkértek korunk híres zenészei közül egy-egy embert (Enya, Emilia Torrini, és Annie Lennox), hogy közreműködjön egy-egy dallal az aktuális részhez, így történt ez A Hobbit esetében is. Jelen esetben nem mást kértek meg a feladatra, mint: Neil Finn-t, akinek a "Song of the Lonely Mountain" című dala szerintem nagyon el lett találva. Szövegében a már említett "törpök-himnuszából" merít, zenéjében pedig a film eredeti dallamaihoz kapcsolódik. Mi tagadás, nekem nagyon tetszik.

Ami szintén elnyerte tetszésemet a film zenéjével kapcsolatban, hogy számtalanszor fel fedezhetünk ismerős dallamokat A Gyűrűk Urá-ból. Ezek egyszer csak hirtelen teljesen máshogy fejeződnek be, mint azt megszoktuk a trilógiából, vagy épp, hogy csak kis változtatásokkal haladnak tovább.

Összegyűjtöttem erre néhány példát a filmből:

  • a Megye-téma Bilbó elindulásakor, - amikor szalad a megbízó szerződéssel a törpök után.
  • amikor a Fehér Tanács összeül, és megjelenik Fehér Szarumán, pár röpke pillanatig lehet hallani a Vasudvard, és a Mordor-témákat.
  • vagy amikor  felfedezhetjük a Völgyzugoly-témát a "The Hidden Valley" c. track-ben; 
  • illetve a találós kérdés játéknál hallhatjuk a Gollam-témát...

  A szereposztásról:

  • Martin Freeman (ifj. Zsákos Bilbó)
  • Sir Ian McKellen (Szürke Gandalf)
  • Richard Armitage (Tölgypajzsos Thorin)
  • Hugo Weaving (Elrond)
  • Andy Serkis (Gollam)
  • Christopher Lee (Szarumán)
  • Ian Holm (id. Zsákos Bilbó)
  • Elijah Wood (Zsákos Frodó)
  • Cate Blanchett (Galadriel)


  Bár eredetileg több szereplő nem is szerepel az előbb említett listáról A Hobbitban, még is helyet kaptak a filmváltozatban. Ilyen például Szarumán, Frodó, és Legolas alakja, de
  a függelékek miatt még is ötletesen bele tudták illeszteni karaktereiket a filmbe. 
  Egyébként, a "LOST" című sorozatból ismert Evangeline Lilly számára írtak egy, a könyvben nem létező tünde szerepet, akit majd Tauriel-nek fognak hívni. Kíváncsi leszek, mit hoznak majd ki a karakteréből, és milyen szerepet szánnak neki?

   ***

  Nos, remélem tetszett ez a "kis" bemutató Középföldé-ről, és a hobbitokról. Bízom benne, hogy a hátralévő két Hobbit film is legalább annyi örömöt tud majd okozni Nekünk, mint az elsős hogy ez a film még csak egy újabb "Váratlan utazás" kezdete lesz...!

  FRISSÍTVE:

  A bejegyzés trackback címe:

  https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr156806485

  Kommentek:

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

  Nincsenek hozzászólások.
  süti beállítások módosítása