A legjobban sikerült Jézus-filmek
2014. október 18. írta: HSK Productions

A legjobban sikerült Jézus-filmek

Megannyi a Jézus életét, ill. a húsvéti eseményeket feldolgozó filmet láttam már, de engem leginkább az alábbi kettő ragadott meg. Mindkét film zenéje, ill. stílusa és mondanivalója más és más okból kifolyólag fogott meg. Most erről a két filmről osztanék meg egy-két személyes gondolatot.

jesus_of_nazareth2.jpg

   • A Názáreti Jézus (rendezte: Franco Zeffirelli, 1977)
   • A Passió (rendezte: Mel Gibson, 2004)

  A NÁZÁRETI JÉZUS

  A Názáreti Jézus c. film Jézus születésétől kezdve - majd tanításán és kereszthalálán át halad végig -, egészen a feltámadásig mutatja be a történetét. A film hűen ragaszkodik a Bibliában található evangéliumok elbeszéléseihez.

  A film zenéjét Maurice Jarre szerezte. Zenéjében van egy fő-téma, amit nagyon szeretek meghallgatni. Ez a téma többször is előfordul a film alatt, így például az alábbi videóban is. Már kisgyerekként számtalanszor végignéztem testvéreimmel Franco Zeffirelli filmjét, mert megfogott a hangulata, a zenéje, és a színészek alakítása. Etalonná vált számomra a Jézus-filmek körében. Számtalan filmet láthat az ember, de ritka az olyan, amelyben ez mind megvan. Főképp akkor értékes az ilyen film, ha már gyerekként tudjuk értékelni.

  Olyan kiváló színészek tűnnek fel ebben a filmben, mint: Robert Powel (Jézus), Ian McShane, Ian Holm, Anthony Quinn, Peter Ustinov, Anne Bancroft, Christopher Plummer, James Earl Jones, Michael York,  és Claudia Cardinale.

  ***

  A PASSIÓ

  A Passió c. film egy másik szemszögből vizsgálja Jézus életét. Ez a film Jézus szenvedéstörténetére helyezi a hangsúlytOlykor láthatunk a film során visszatekintésként Jézus életéből korábbi (a szenvedéséhez kapcsolódó) rövid részleteket is. Ebben a filmben is remek színészek láthatóak, így például: James Caviezel (Jézus), Maia Morgenstern, Monica Bellucci,...

  A főszerepet játszó Jim Caviezel-t emberileg nagyra tartom. Egyrészt becsülendőnek tartom, hogy feleségével két olyan gyermeket fogadott örökbe, akik agydaganattal küzdöttek.

  Emellett azért tartom nagyra őt, mert fel meri vállalni keresztény hitét, és azzal, hogy elvállalta Jézus szerepét a Passióban, gyakorlatilag "kegyvesztett" lett Hollywoodban...! Mielőtt, még James "igent" mondott volna a szerepre, a rendező - Mel Gibson (a képen) - azt mondta neki, hogy szerinte A Passió premierjét követően nem számíthat nagy film szerepekre Hollywoodban.

  Caviezel azonban ennek ellenére is elfogadta a szerepet. Így fogalmazott ezzel kapcsolatban:

  "...mindannyiunknak fel kell vennie a maga keresztjét!"

  Egyébként érdekes egybeesés, hogy a színész éppen 33 éves korában kapta meg Jézus szerepét - ahogyan az általa játszott Jézus is ugyan ilyen idős volt a történtekkor.

  Sokan kritizálták Mel Gibson-t, amiért a filmben túlságosan is valósághűen ábrázolta Jézus szenvedését. Többek szerint, túl véres volt a film. Érdekesség, hogy az első szeget, maga Mel Gibson "verte bele" a Jézus kezébe!

  Ehhez kapcsolódva, hadd meséljem el az első élményemet a filmről. Még 2004-ben, moziban láttam először A Passió c. filmet. Nagyjából a mozi hátsó soraiban ültünk, így jól láthattam az egész termet. Olyat sem addig, sem azóta nem éltem át moziban: a film végén szinte az egész terem ülve maradt (alig akadt olyan, aki rögtön elment), többen a zsebkendőjükért kotorásztak, sokan sírtak, és az egész mozit (talán ez a legjobb szó rá) mély megrendülés hatotta át, - de nem is a brutalitása, hanem inkább a film mondanivalója miatt...! A Passió zenéjét John Debney szerezte. Úgy vélem, sikerült a zeneszerzőnek munkájával egy egyedi stílussal felruháznia a filmet, és ez is hozzájárult a film sikeréhez.

  Talán nem túlzás azt mondanom, hogy (véleményem szerint) a filmtörténet egyik legmegragadóbb, és legszebb jelenete, ahogyan Jézus feltámadását mutatja be Mel Gibson. Először csak a zenét, és az elgördülő kő hangját halljuk. Majd látni, ahogyan a sírban ott marad a már üresen heverő lepel. Ezt követően Jézus feláll, feltekint az égre - közben látjuk a kezén a szegek által ütött lyukat -, majd ezután kilép a sírból...

  A bejegyzés trackback címe:

  https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr646806621

  Kommentek:

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

  Nincsenek hozzászólások.