Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A MENTALISTA: "Tigris, tigris, csóva fény..."
2014. október 18. írta: HSK Productions

A MENTALISTA: "Tigris, tigris, csóva fény..."

"Tigris, tigris, csóvafény, éjszakáknak erdején, mily kéz adta teneked, szörnyű és szép termeted...?"

Patrick Jane (Simon Baker), a C.B.I. (Kaliforniai Nyomozó Iroda) tanácsadó munkatársa. Mielőtt a CBI-hoz került m.jpgvolna, "médiumként" kereste a pénzt, a kenyerére hamburgerére. Bár a történet szerint, az emberek  - Patrick múltját ismerve - azt hiszik, hogy valódi médium, ő váltig állítja, hogy médiumok egyáltalán nem léteznek.

Még évekkel a történetünk előtt történt, hogy Jane egy show-műsorban szerepelt, ahol a téma egy hírhedt sorozatgyilkos, Red John volt. Patrick -állítása szerint-, képes elkapni ezt a hírhedt sorozatgyilkost. Kitér arra is a műsorban, hogy ezt különleges képességei által tudja majd megtenni.

Egy este Patrick épp hazaért feleségéhez, és kislányához. Felment a lépcsőn, végig ment a folyosón, majd meglátott egy darab papírt a szoba ajtajára ragasztva. A következő üzenet volt ráírva:

Tisztelt, Mr. Jane. Nem szeretem, ha a médiában rágalmaznak, különösen, ha egy pénzsóvár csaló teszi. Így, ha ön tényleg igazi látnok, és nem egy szánalmas féreg, nem nyitja ki ezt az ajtót, hogy megtudja mit tettem a családjával.

Red John különleges kegyetlenséggel gyilkolta meg Patrick feleségét, és kislányát. A rá jellemző stílus jegyekkel végzett velük, ill. (hogy még egy tőrt döfhessen Patrick szívébe a TV-s intrikája miatt) a meggyilkolt felesége vérével festette ki annak körmeit.

Ettől az estétől kezdve Jane, elszántan kutatni kezdte családja gyilkosát. Továbbra is segít bűnügyeket megoldani CBI-nak, de immár nem működik "médiumként". A munkájához sikerrel használja fel tehetségeit: alapos megfigyelés, memorizálás, trükkök, kreativitás, stb. Kvázi, mint egy XXI. századi Sherlock Holmes.

Tény, hogy nagyban hozzájárul a rendőrség eredményes munkájához, s mint a sorozat főszereplője, érdekes jelleme van Jane-nek. Munka közben gyakran poénkodja el az eseteket, de mind eközben belülről bosszúvágy hajtja. Bár stílusa hagy kívánni valót maga után, de mindig sikeresen eléri azt, amit meg akar tudni. Még, ha ezért néha kicsit "bunkónak" is tűnik (sok ügyfél fogalmaz meg róla ilyen kritikát).

A sorozat zenéjét Blake Neely szerzi az első rész óta. Már sokszor meghallgattam az évadok zenéit. Neely nagy változatossággal használja fel a Red John-zenét, ami megadja a sorozat jellegzetes hangzását. Ez a szám a kedvencem, amiben a Red John-téma is szerepel. 

Az évadzáró részek szerintem mind izgalmasak voltak az R.J.-szál miattMíg az 1. évadban egyre több információt kaptunk Patrick és Red John múltjáról, addig a 2. évad végén már maga R.J. mondta el a fent említett idézetet (William Blake: Tigris) Patrick-nek, és "váratlanul" meg is mentette az életét... Ez az évadzáró rész nagyon el lett találva. De a legizgalmasabb számomra mind közül, talán a 3. évad fináléja volt: amikor Jane találkozott Red John-nal, majd "le is lőtte" a sorozatgyilkost... A 4. évadban aztán kiderült, hogy nem is R.J. volt az, akit Jane lelőtt! A rajongók 4. évadtól kezdve egyre többször hangoztatták, hogy Jane már alig használja "tehetségét" a bűnügyek megoldásár, az ügyek pedig kimondottan szürkére sikeredtek. A csapat többi tagja (Van Pelt, Rigsby és Cho) pedig Lisbont leszámítva - alig kap lényeges szerepet. Ezt én is így látom.

Egyre jobban húzták-vonták a Red John-szálat (vigyázz, spoileres cikk!), s bár itt-ott kaptunk elenyésző információkat az üggyel kapcsolatban, a sorozat mégsem ugyan olyan, mint az első két évadban volt, és amiért megszerettük. Ami az egyik általam legjobban hiányolt részlet, az Jane megszokott nyers stílusa. Már nem olyan nyers, sőt, inkább tapintatosabbra veszi újabban a figurát, és ez szerintem inkább elüt a személyiségétől, mint passzolna hozzá. Ő ettől az egyedi stílusától volt "szerethető" és érdekes. Így vártam a visszatérését, ennek a jól ismert Patrick Jane-nek.

Úgy tűnik, a sorozat készítői az 5. évadra összeszedték magukat, és Bruno Heller (a sorozat alkotója), ill. Tom Szentgyorgyi (a sorozat magyar származású író-producere) végre közelebb hozták számunkra Red John-t, és talán a sorozat is kezd visszatalálni "régi önmagára".

A sorozat lassacskán az 5. évad vége felé tart. Közben megéltük már a 100. epizódot is, ami nekem kimondottan tetszett. Jellemző az évadra, hogy végre színvonalasak az epizódok, Rigsby-ék is egyre több teret kapnak az egyes részekben, és Red John-ról is gyűlnek a friss információink...

Egyre jobban szorul a hurok a sorozatgyilkos nyaka körül. Patrick egyre közelebb van már ahhoz, hogy rájöjjön, ki is ő valójában. Van egy kis könyvecskéje tele névjegyzékkel (5.évad, 9.rész), és úgy gondolja, ezt leszűkítve megtalálhatja akit keres... Lorelei Martins azt is elmondta, hogy Patrick már találkozott Red Johnnal szemtől-szemben, kezet fogtak egymással, és (hát fogalmazzunk úgy, hogy) nem igazán lettek "barátok", viszont nagyon is hasonlítanak egymásraÚgy hírlik, az 5. évad végére Jane közli majd Lisbonnal a leszűkített listáján szereplő 7 nevet. Kíváncsian várom...

Összeírtam egy listát, hogy mit tudunk eddig Red John-ról:

 1. férfi (Rosalind Harker fél évig kapcsolatban élt R.J.-nal)
 2. Nem Patrick Jane az (...mert volt ilyen teória is korábban)!
 3. átlagos testalkatú, rövid hajú
 4. jól tudja manipulálni az embereket
 5. vannak beépített emberei (ld.: CBI-nál, és a Visualize-nál is)
 6. főleg nőket kínoz meg, majd gyilkosságai után egy vörös mosolygós arcot rajzol az áldozat vérével a falra úgy, hogy előbb azt lássák meg a holttestet felfedezők, és csak utána az áldozatot...
 7. kb. 30 áldozata ismert eddig, - de még több is lehet ... 
 8. +1 Red John egyik ismerőse megígérte Jane-nek, hogy ha kihozza őt a börtönből, akkor elmond neki mindent R.J.-ról, amit tud. Azonban a fickó megszökik, majd R.J. meg is öl(et)i. Mikor a CBI, és Patrick megérkezik a tetthelyre, látnak egy vérrel megkezdett mondatot a falon, ami nincs befejezve: "He is mar(...)", vagy "He is man(...)" is lehet. 
  Ez talán "married" is lehet, mint házas, avagy "man", mint férfi. Ekkor még nem tudtuk biztosan, hogy R.J. biztosan férfi. Elég sok mindent jelenthet a felirat, és azóta nem került még elő. Ugyanakkor azt hiszem, hamarosan fontos szerepe lehet még a történet alakulása szempontjából...

Főbb tippjeim Red John kilétével kapcsolatban:

 1. Robert Kirkland
 2. Raymond Haffner
 3. Bret Stiles
 4. Virgil Minelli
 5. Gale Bertram
 6. Thomas McAllister sherrif
 7. Brett Partridge
 8. vagy valaki más... ???

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr846806533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása