JURASSIC PARK 3D [kritika]
2014. október 19. írta: HSK Productions

JURASSIC PARK 3D [kritika]

"Isten megteremté a dinoszauruszt, Isten elpusztítá a dinoszauruszt, Isten megteremté az embert, az ember elpusztítá Istent, az ember megteremti a dinoszauruszt. A dinoszaurusz megeszi az embert...."

jurassic_park_3d.jpg

3D: Valóban olyan jó?

- A 3D-ben forgatott, és a 3D-be konvertált filmekről -

A filmek napjainkban különféle formátumban készülnek el. A 3D kapcsán (leginkább) 2 lehetősége van a stúdiónak:

  1. a filmet eredetileg is 3D-ben veszik fel,
  2. illetve, amikor a filmet a megszokott módon, 2D-ben forgatják, és csak az utómunkálatok során konvertálják át 3D-s formátumba.

Abba most ne menjünk bele bővebben, hogy a 3D mennyit dob a filmek összbevételén (természetesen sokat). Sok filmet utólag konvertálnak át 3D-be, és ez sajnos a minőségükön is meglátszik.

Amikor George Lucas elhatározta, hogy az első Star Wars részt kiadja 3D-ben, akkor James Cameron (Terminátor 1-2) nyíltan leszólta rendező kollégáját, hogy az utólag 3D-be konvertált filmeknek semmi értelme, és pusztán a pénzsóvárság vezérli a rendezőt, ill. a filmstúdiót... Nem sokkal később, maga Cameron is újra mozikba küldte a Titanicot, - de immár 3D-ben...! Erről ennyit.

Sok múlik az átkonvertáláson is. A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken c. filmnél például, a 3 dimenzió nekem azért nem jelentett szinte semmi plusszt, mert a mozi nagy része sötét háttéren játszódik. Érdekes viszont, hogy egyre több animációs rajzfilmnél sokkal jobban élvezhető a 3D, mint az élőszereplős filmek esetében!

JURASSIC PARK 3D [kritika]

1993-ban készült el Steven Spielberg keze alatt a Jurassic Park, amit két folytatás is követett (több-kevesebb sikerrel). Az azóta elhunyt Michael Crichton regénye alapján ("Őslénypark") készült el a film, ami óriási siker volt a mozikban. Én már akkor, - óvodás koromban - is nagy dinoszaurusz-fan voltamElszántan hittem, hogy egy nap majd paleontológus leszek... Ez az álmom sajnos nem vált valóra, de a "dínó-láz" még nagyon sokáig nem múlt el nálam, és máig meg maradt hobbi szinten a paleontológia iránti érdeklődésem.

A stúdió, a film 20 éves évfordulója alkalmából döntött úgy, hogy ismét moziba küldi a 65 millió éve kihalt állatokat, hogy ezúttal 3D-ben szedjék szét a szigeten settenkedő embereket. Jurassic Park-ot már kismilliószor megnéztem, de most - felbuzdulva a nagy reklámkampány láttán -, úgy döntöttem, hogy látnom kell a T-rexet, és a Velociraptorokat a mozivásznon. ...De most 3D-ben!

Látványvilág

Lenyűgöző! Persze, nem olyan átütő a 3D-s hatás, mint mondjuk az Avatar-nál, de még így is simán megállja helyét, sőt! Nekem nagyon tetszett a film képi világa, egyszerűen magával ragadja az embert. Jó érzés volt mindent élesen, és tisztán látni, - nem úgy, mint a megszokott tv-s minőségben.

A színek élénkekbek, mint anno, - de még sem rikító a film látványvilága. A 3D-re ennél a filmnél nem lehet panasz. Egészen más élményt nyújt a moziban, mint a tv-ben. Már a film nyitójeleneténél kellemesen meglepődtem ezen.

Ennél a filmnél nem azzal találkozunk, mint sok más (utólag) konvertált film esetében: itt nem csak egyes jelenetek 3D-sek, hanem a készítők jól láthatóan törekedtek arra, hogy az embereket, fákat, esőt, tárgyakat, - és persze a dínókat is - a képernyő előterébe hozzák, amitől tényleg úgy érezheti a néző, hogy egy más világba csöppent bele. Ebből a videóból kiderül, hogy mennyi mindenre ügyeltek a készítők, és hogy sok mindenen finomítottak az új köntösbe bújtatott filmen.

Hang és filmzene

A film készítésekor egy kissé (de alig észrevehetően) megváltoztatták az eredetileg hallható T-rex hangját, ill. a moziterem közepén ülők még jobban élvezhetik a hanghatások mélységét.

A hangokban sem találtam kivetni valót. Ami a film zenéjét illeti, számomra John Williams e remekbe szabott zenéje bárhol, bármilyen körülmények között a szabadon vándorló dinoszaurusz csordákat, és a T-rexet juttatja eszembe. Nem is tudnék más zenét elképzelni a filmhez.

***

Összességében

Jurassic Park 3D-t bátran tudom ajánlani mindazoknak, akik egy jó kis kikapcsolódásra vágynak. Még akkor is tud valami "pluszt" nyújtani, ha már többször is láttuk a filmet. Oké, még egyszer mondom, - nem egy tömény "3D-élvezet" a film (talán nem is baj), de akkor is megéri. Rajongóknak meg pláne. Egyszer azért, mert jól sikerült megújítani a filmet, másodízben pedig azért, mert ez mégiscsak a Jurassic Park!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr196807375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.