VASEMBER 3 [kritika]
2014. október 20. írta: HSK Productions

VASEMBER 3 [kritika]

"A kezdet mindig tiszta, mindig izgalmas. Aztán jönnek a hibák és a kompromisszumok... Mi teremtjük a saját démonainkat."

4Wm0zlS.jpgA Bosszúállók tavalyi zúzós csatája hatalmas bevételt hozott a Marvel konyhájára. Ebben elég komolyan közrejátszott az is, hogy már korábban megismerhettük Hulk, Amerika kapitány, Thor, és Vasember történetét, és így a közönségnek jobban sikerült megszeretnie őket. Valljuk be, ez egy igen jól felépített "terv" része volt, és meg is hozta az elvárt sikert. Az pedig csak hab volt a tortán, hogy majd' mindegyik film végén láthattunk egy-egy rövid jelenetet, ami a Bosszúállók szövetségéhez volt köthető, s így még jobban felcsigázták a rajongók érdeklődését a film iránt.

Idén jön a Thor 2 - Sötét világ, jövőre érkezik az Amerika kapitány - A tél katonája, 2015-ben pedig a Bosszúállók 2, valamint éveken belül egy Hulk filmre is van kilátás. Eléggé úgy tűnik, hogy a Marvel rendesen odateszi magát, és komolyan elhatározta, hogy elhozza a képregényhősök világát, egyenest a mi világunkba.

***

Vasember 3  [kritika]

A páncél teszi a hőst, - vagy fordítva?

Az első két részben erre is kereshettük a választ (többek között). Míg a Vasember (2008) lenyűgözött, és képes volt valami igazán újat adni, addig a Vasember 2 (2010) már nem érte el nálam ugyan ezt a hatást. Épp ezért voltak igen nagyok az elvárásaim az új résszel kapcsolatban. Sikerült megütni az első két rész színvonalát? Vagy esetleg azt túlszárnyalni?

Hogy ezt megtudd, görgess tovább, - de spoileresen folytatom!

Pozitívumok:

 1. Meglepetés. Talán azért, mert a filmben épp karácsony van. Hát, nem pont erre számítottam, - de ez nem azt jelenti, hogy ne tetszett volna a Vasember 3. Sőt, egy igen váratlan csavar ellenére sem volt csalódás a film.
 2. Örülök, hogy a 3. részre Tony is felteszi magának a kérdést, hogy: mi számít igazán az életben? Megvan mindene: a klassz páncél, egy csinos barátnő, pénz, stb. Vagyis, minden, ami neki kell. De a Bosszúállók New York-i hacacáréja óta teljesen megváltozott az élete. Rengeteg időt szentel a munkájának, naphosszat bütyköl a garázsban. Nekem a legújabb fejlesztése tetszik a leginkább, ugyanis a páncél Tony irányítására "rárepül" az ember testére, ami nagyon jól néz ki a filmben!
 3. Pepper Potts talán most még több szerepet kapott, mint a korábbi filmekben, - sőt, talán most a legkomolyabb a szerepe. Ő az, aki igazán motiválni tudja Tony-t, és a film végén is fontos szerepet kap.
 4. Tony Stark a munkájának él, és eközben Pepper elhanyagolva érzi magát. Meglepő volt számomra, hogy az előző 2 részhez képest, szinte alig van Tony a páncélban! Ez furcsa, de nem kimondottan probléma, sőt (alább látjuk majd, miért). Sokszor próbálja magára irányítani a páncélt, és teszi ezt inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ebből sokszor kerekedik vicces szituációba.
 5. Talán épp ebben van a válasz a korábban feltett kérdésre, miszerint: a páncél teszi-e a hőst?  Azért tetszik a film mondanivalója, mert Tony a páncél nélkül is ki mer állni ellenségével szemben, és végre azt láttam, hogy a sok poénkodás mellett Stark komolyodott is. Felelősséget vállal, és ha kell, bocsánatot is kér, - tőle szokatlan módon. Az óriás nyuszi is aranyos húzás volt szerintem Tony-tól.
 6. Bár a Bosszúállókban Tony-t úgy jellemezték: "kiszámíthatatlan, önimádó és nem csapatjátékos", ebben a filmben sikerül az ellenkezőjét is bebizonyítania. A kis sráccal például, egész jól kijönnek. Kölcsönösen segítenek egymásnak, és a film végén Stark rendesen meg is jutalmazza a fiút segítségéért. Azért szerencsére nem fordul 180 fokot Tonyval a világ, így jut idő a csipkelődésre, poénkodásra, és nem utolsó sorban Stark önimádatára is.
 7. James Rhodes-szal remek párost alkot Stark, öröm volt nézni kettejük párosát, és szócsatáikat.
 8. Azt is a film pozitívumai közé sorolom, hogy sok kis apró utalást tesz a korábbi Vasember, és a Bosszúállók filmekre. Például, Dr. Wu és Yin-Sen is feltűnik a film elején egy rövid snittre. Yinsen-nek különösen örültem még akkor is, ha neki találkozásukkor "csak" az alábbi mondat jutott: "Talán majd máskor...".
 9. A stáblista végén van egy rövid jelenetsor, ami a Tony által filmet felvezető monológot fejezi be. Sokan hittük azt, hogy utalás lesz a film végén a Bosszúállók 2-re, de sajnos nem az volt. Bár így is viccesre sikeredett a jelenet.

Negatívumok:

 1. Ami Mandarin-t, a főgonoszt illeti, szerintem "itt van a kutya elásva". Ugyanis, az előzetesek, ill. a képregények alapján azt hihettük, hogy jön ez a gátlástalan terrorista, akinek nem számít se nő, se gyerek, - a lényeg, hogy elérje célját, s ennek érdekében átgázol mindenkin, beleértve Tony Stark-ot is. Ehhez képest, talán az idei mozik egyik legnagyobb 'csavarát' (vagy netán csalódását?) kaptuk az arcunkba azzal, hogy kiderült: a Mandarin valójában nem is 'a Mandarin'! Ekkor igazán úgy éreztem, hogy akkor most szépen átvertek. Bár arra számítottam, hogy egy kemény Tony - Mandarin párharcot látunk majd, ehhez képest egy egészen más irányba ment el a film...
 2. Hozzá kell tenni, hogy Ben Kingsley iszonyatosan jól adta elő a drogos-színész pacák figuráját, pont akkor, amikor a néző megkérdezné magától, hogy "most akkor mi ez az egész?" Ki ez az ember, tényleg csak egy fizetett színész? Számomra Kingsley teljesen hihetően adta elő Mandarint, aki a képregényekben  Vasember legnagyobb ellenfelének számít. Ilyenkor gondolkozok el, hogy vajon milyen csata, és végkimenetel kerekedhetett volna ki kettejük párharcából, ha nem csavarnak ekkorát a sztorin? Még annyi mindent ki lehetett volna hozni ebből a szerepből, és ez nekem hiányzik nagyon...*FRISSÍTVE! A Marvel-t ismerve, talán még nincs lejátszva ez a menet, és még tudnak valami újat mutatni a Thor 2 Blu-ray DVD-jén bemutatásra kerülő "All hail the King!" c. kisfilmmel, amiben feltűnik majd ismét Trevor, - és nem hinném, hogy csak egy szimpla börtön-interjú erejéig...!
 3. Aldrich Killian figurája, és motivációja sem volt hihető nekem. Mert mi is motiválta Killian-t? Csak azért, mert még évekkel korábban, egy konferncia után (az akkor még esetlen, és csúnya Aldrich Killian-t) durván 20 percig megváratta a tetőn Tony Stark, ő máris elhatározta, hogy egyszer majd bosszút áll a milliárdos playboyon? Na neee! Nekem ez nem tűnik meggyőző motivációnak.

3D, látvány és zene

Pozitívumok:

 1. A látványra semmi panaszunk nem lehet: robbanások, ütközések, élénk színek. A hanggal sincs probléma.
 2. Brian Tyler szerezte a film zenéjét. Bevallom, ettől eleinte egy kicsit még tartottam, hogy milyen stílust kölcsönöz majd a filmnek. Szerencsére alaptalanok voltak kétségeim. Kifejezetten örültem neki, hogy most nem erőltették a rock-os hangulatot - ami Tony Stark stílusához eddig remekül passzolt -, de jól tudjuk, hogy néha már a jóból is megárt a sok. Örülök, hogy végre van egy zeneszerző, aki képes volt olyan hős-témát alkotni Stark-nak, ami igazán méltó lett Vasember-hez. Megérte várni a 3. rész zenéjére!

Kontra:

 1. 3D-ben néztem meg a filmet, de sajnos nekem nem adott olyan plusz élményt, mint amire számítottam. Azt hittem, legalább azokat a részeket jobban kiemelik, amikor Tony-val vagyunk a páncél belsejében, és tényleg 3D-ben láthatjuk a J.A.R.V.I.S. által közölt adatokat.
 2. Kicsit furcsa volt, hogy többször (kis túlzással) a legkisebb ütközésre is szétesett Vasember páncélja.

Hogyan tovább...?

Robert Downey Jr. (Tony Stark/Vasember) úgy nyilatkozott pár hónapja, hogy: nagy valószínűség szerint ez lesz az utolsó alkalom, hogy magára öltötte Vasember páncélját, - persze a Bosszúállók 2 és 3 kivételével, ahol még ő fogja alakítani a bohém milliárdos playboyt. Ezt látszik megerősíteni Gwyneth Paltrow (Pepper Potts) pár nappal ezelőtti kijelentése is, miszerint: nem tartja valószínűnek, hogy lenne majd több önálló Vasember film.

Összességében: A Mandarin-os mizériától eltekintve jól sikerült, és ha azokat a nézőket vesszük figyelembe, akik nem ismerik a képregényben történteket, azok számára talán még egy kellemes meglepetéssel is bírhat a filmbéli csavar.

"...és mára új ember lettem! Elvehetik tőlem a házamat, a kütyüimet, de egy dolgot sosem vehetnek el: hogy én vagyok Vasember!"

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr36807253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.