Napjaink legjobb filmzeneszerzői II. - JOHN WILLIAMS
2014. október 22. írta: HSK Productions

Napjaink legjobb filmzeneszerzői II. - JOHN WILLIAMS

John Williams. A filmzeneszerző, akit még az ewokok is jól ismernek az Endor bolygón. Számtalan nemzetközi díjat besöpört már szerzeményeivel - köztük öt alkalommal az Oscar-díjat is (ez igen nagy szónak számít)!

684674867_1.jpg

Az idén 81 éves zeneszerző az elmúlt évtizedek alatt többször is együtt dolgozott például Stephen Spielberg-gel (Jurassic Park, A cápa, Schindler listája, E.T., Ryan közlegény megmentése), és Gerorge Lucas-szal (Indiana Jones, Star Wars).

Igen jelentős szerepet játszott John Williams munkássága abban, hogy ennyire megszerettem a filmzenéket. Zenéi közül talán a Star Wars filmekhez írt fő-témát ismertem meg kis koromban legelőször, és onnantól kezdve nem volt megállás. Máig megvan az első filmzene CD-m, ami a 'Star Wars: Baljós árnyak' volt. Természetesen karcosra hallgattam az eltelt évek alatt.

Egy kis érdekesség, a közelgő Star Wars VII. kapcsán: John Williams elmondta egy interjúban, hogy nagy örömmel vetné bele magát az új rész munkálataiba. A film rendezője - J.J.Abrams - is nagy esélyt lát arra, hogy Williams visszatérjen az általa már jól ismert 'messzi-messzi galaxisba'!

johnwilliams3.jpg

Frissítve: a mai nap (2015.márc.21.) megerősítették, hogy John Williams szerzi majd a legújabb Star Wars epizód zenéjét! Érdekesség, hogy ezúttal nem a londoni Abbey Road Stúdiban veszik majd fel a film zenéjét, hanem Los Angelesben. Izgatottan várom mind a filmet, mind pedig a zenét! Idén, Dec.18-án pedig végre debütál, a várva-várt VII. rész.

Ódákat lehetne zengeni John Williams-ről, de most "csak" egy kis ízelítőt szeretnék bemutatni Nektek az ő munkásságából. Vágjunk is bele, íme a kedvenc John Williams filmzene listám, - a Napjaink legjobb filmzeneszerzői című sorozatom folytatásaként!

A sorozat további részei:

***

Hadak útján - The homecoming (2011)

John Williams soundtrack-je lenyűgözően tükrözi a megtörtént eseményeken alapuló film cselekményeit, és mondanivalóját. Mikor meghallgattam a zenéjét, örömmel állapítottam meg, hogy John Williams tehetsége jottányit sem kopott meg az évtizedek alatt, sőt...! Talán még inkább finomodott.

A filmet Stephen Spielberg rendezte, akivel már számos alkalommal dolgozott együtt a zeneszerző. Olyan sztárok kaptak helyet a filmben, mint Benedict CumberbatchTom Hiddleston, és David Thewlis. John Williams pedig ezúttal is remek munkát végzett.

Egy gésa emlékiratai - Becoming a Geisha (2005)

Listámon talán ez az egyik legérzelemdúsabb szerzemény. Már a dal hallgatásakor is megelevenedik számunkra Japán világa. Ahogyan másik kedvenc zeneszerzőm Hans Zimmer, - úgy John Williams is képes pusztán a zenéje által  megjeleníteni a Távol-Keletet, főleg, ha a filmmel együtt élvezhetjük zenéjét. A filmet 3 Oscar-ral jutalmazták, és több más nemzetközi díjat is bezsebelt.

Schindler listája - Theme from the Schindler's list (1993)

Ezzel az albummal nyerte meg John Williams az 5. Oscar-díját. Mellesleg, ugyan ebben az évben készítette a 'Jurassic Park' filmzenéjét is. A listámon talán ez a legérzelemdúsabb szerzeménye. Jellemző Williams zenéire, hogy a filmek megtekintése nélkül is remek élvezetet nyújtanak, - a 'Schindler listája' esetében ez maradéktalanul igaz.

Superman - Superman's theme (1978)

Idén nyáron (2013) mutatják be az 'Az Acélember' című filmet, ami egy újabb szemszögből mutatja majd be Superman történetét. A régebbi filmeket is mind láttam, de közülük leginkább az első rész ('78) állja meg a helyét legjobban. Williams csak az első részhez szerezte a zenét, a többi részhez csak az ő munkáját használták fel más zeneszerzők. (A második rész munkálataiban még részt vett, de ott társ-zeneszerzőként.)

Cristopher Reeve remek választás volt a film(ek)re. Remélem, hogy majd így érezzük Henry Cavill-el kapcsolatban is. John Williams Superman zenéje egy igazi szuperhős-téma, érdemes meghallgatni!

Indiana Jones - Indiana Jones -theme (1981)

Stephen Spielberg - George Lucas rendezőpárossal több ízben is együtt dolgozott Williams, - így volt ez az 'Indiana Jones' kapcsán is. 'Fiatalúr' (Henry James Jr. = Indy) már 4 részt kapott a rendezőpárostól, és évek óta érik egy 5. rész is, ami talán az Indy-széria lezáró darabja lesz... A 4. résszel sokan nem voltak kibékülve. Nekem az ufós megoldástól eltekintve tetszett a film. Remélem, hogy kapunk még egy igazi Indiana Jones részt, és ezáltal stílusosan vehetünk majd búcsút a professzortól.

A fő-téma mind a négy részben jelentős szerepet kapott. Jellemzője a John Williams-i könnyedség, ami magával ragadja a nézőt.

E.T. - a földönkívüli - Adventures on Earth (1982)

1982-ben ezzel az albummal ismét elnyerte Oscar arany szobrocskáját! Pár évvel ezelőtt részt vettem egy filmzene koncertenahol volt szerencsém meghallgatni ezt a számot is. Büszkén mondhatom, felejthetetlen élmény volt.

Reszkessetek betörők! - Home Alone main title (1990)

Na igen, szerintem nincs olyan, aki ne látta volna már a 'Reszkessetek betörők!'-et. Ezt az album is kapott Oscar jelölést, s bár Williams ezzel az albummal nem nyert. Ugyanakkor az alkotás kiválóságát mutatja, hogy nálam sokaknál előkerül a karácsonyi időszakban, - így nálam is.

Harry Potter és az Azkabani fogoly - Mischief managed (2004)

Már a 'Harry Potter és a Bölcsek köve' filmzenéjével is jelölték Oscar-ra Williams-t, de egyikkel sem nyert sajnos. Ettől függetlenül, mind két alkalommal egy-egy kiváló albumot hozott össze a zeneszerző.

Jurassic Park - Journey to the Island (1993)

Érdekesnek tartom, hogy nem kapott Oscar-jelölést Williams e munkája... De mindegy is, ettől függetlenül talán az egyik legismertebb zenéjét szerezte Williams. Azért szeretem ezt a számot, mert a film két legjobb témáját is magába foglalja. '93-ban én már 3 éve a 'dínó mániás'-koromat éltemA film hatására, szerte a világban újraéledt a 'nagy dinoszaurusz-láz', és megannyi kisgyerek kezdett el érdeklődni a dínók iránt.

Star Wars (I. rész): Baljós árnyak - Duel of the fates (1999)

Bár ezzel a résszel nem jelölték Oscar-ra - míg a IV. résszel (1977) igen, és azt meg is nyerte -, ugyanakkor a 'Star Wars' főtémája mellett ez talán az egyik legközkedveltebb zenéje az eddig 6 részt felvonultató eposzból.

A szám érdekessége, hogy szövege egy kelta vers, ami szanszkrit nyelven hallható. A dal egyébként a film epikus csatajelenetél hallható, és szinte együtt él a cselekménnyel. Lendületes, és magával ragadó még így is, hát még a filmmel együtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr616807407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.