THOR: SÖTÉT VILÁG [kritika]
2014. október 22. írta: HSK Productions

THOR: SÖTÉT VILÁG [kritika]

"A bölcs király sosem akar háborút, de mindig készen áll rá."

A 2011-es első rész után visszatért a mozivászonra Thor, az Asgard-i szuperhős. A film reklámkampánya annyirasűrű volt, hogy az első két előzetes után szándékosan nem is néztem meg a tv-spotokat.

Míg az első részt Kenneth Brannagh, - addig a mostanit (a 'Trónok harca' c. sorozatból is ismert) Alan Taylor rendezte. Én már nagyon vártam a filmet, az előzetes alapján.

thor_2_hun_poszter_vegso.jpg

A sztoriról röviden annyit kell tudni (csak hogy ne árulkodjak spoileresen azok előtt, akik még nem látták a filmet), hogy - Thor (Chris Hemsworth) halandó kedvese - Jane Foster (Natalie Portman) tudtán kívül megtalálja azt a bizonyos "aether" nevű sötét anyagot, amivel a 'Sötét tündérek' vezére, Malekith (Christopher Eccleston) sötétségbe tudná borítani mind a kilenc világot. Eközben Thor, és hű társai elszántan harcolnak a békéért a különböző világokban. Azonban Thornak gyorsan vissza kell térnie a Földre és még fívérétől, Lokitól (Tom Hiddleston) is segítséget kell kérnie. Ugyanis Malekith "felébredt" álmából, és vissza akarja szerezni a sötét anyagot annak megtalálójától. A veszélyt tetézi, hogy a világok együttállása (a filmben konvergencia) miatt létrejön egy átjáró az univerzumok között, s ezért veszélyben van nem csak a Föld, - de mind a kilenc világ is...!

***

THOR: Sötét világ

A film pozitívumai:

Bár szeretem az első részt is, de ahogyan Asgard világát elénk tárták, az olykor már-már a giccs kategóriát súrolta. Ebben a filmben sikerült kiköszörülni az iménti hibát. A látványra semmi panaszom nem volt: a harcok, az effektek, - minden megfelelt az ízlésemnek e tekintetben. Mondjuk, egy MARVEL-filmnél ez talán el is várható.

A film első harmadában cameo-zik az egyik Bosszúálló egy kis időre, - ez a film egyik legjópofább része szerintem. És ha már humor: a film sokkal humorosabbra, s így talán "emészthetőbbre" sikeredett elődénél. Erre még később kitérek... Figyeljétek Thor és Loki közös jeleneteit, mert érdemes.

Drámai fordulatok: már az film közepe előtt érkezik egy drámai esemény, majd a film vége felé még 3 ilyen is akad. Izgalomban nincs hiány. Ízlésesen váltogatták az érzelmes, poénos, és drámai jeleneteket.

Már-már elengedhetetlen tartozéka egy MARVEL filmnek a stáblista utáni jelenet. Itt 2 is van! Az egyik nem sokkal a film vége után, a második pedig a stáblista végén. Érdemes megvárni és figyelni... Annyit elárulok, hogy az egyiknek köze van Thanos-hoz, és a jövőre érkező 'A Galaxis Őrzői' c. filmhez.

A film zenéjét az a bizonyos Brian Tyler szerezte, akinek a nevéhez fűződik a 'Vasember 3'-hoz komponált remek, heroikus filmzene album is. Most ismét valami egyedit alkotott meg Tyler, - ezúttal egy újabb szuperhőshöz. A film után egész este a fő téma járt a fejemben - amit itt meghallgathatsz Te isÉrdekesség vele kapcsolatban, hogy a MARVEL őt kérte fel, az új logó alatti zene megkomponálására is.

A már 90 éves Stan Lee ismét beugrott egy rövid cameo-szerep kedvéért. Tudjátok, - az ő nevéhez fűződik több képregény szuperhős megalkotása is. Például Vasember, Pókember, és Hulk.

Az is elnyerte tetszésemet, hogy kiléptünk a Föld - Asgard vonalból, és az alkotók végre bepillantást engedtek más világokba is. Pozitívum az is, hogy nem erőltették túl Thor cimboráinak szerepeltetését, - ugyanakkor ehhez kapcsolódik majd egy negatívum is a későbbiekben.

Az első rész óta több szerepben is feltűnt a főszerepet játszó Chris Hemsworth ('Rush - Hajsza a győzelemért', 2013.), és ahogy elnéztem, ez is jót tett a színészi játékának. Pozitívum volt az is, hogy Frigga (Rene Russo) - a királyné - több szerepet kapott az első filmhez képest.

A film negatívumai:

Nem értem, hogy a MARVEL-nél miért nemképesek mostanában ('Vasember 3') egy olyan ellenfelet bemutatni, ahol tisztán látszanak a "rosszfiú" motivációi, sértettségei?! Mellesleg, Christopher Eccleston jól magáévá tette a szerepét, de sajnos így Malekith koránt sem tűnik olyan ellenfélnek, mint amilyet elvártam volna ettől a filmtől. Miért kellett megváltoztatni a "Sötét elfek" nevét "Sötét tündérekre"? Attól féltek a film készítői, hogy Malekith-ről majd Legolas jut eszünkbe...? Szóba került nem rég Thor baráti köre. Itt most Sif (Jaimie Alexander) karakterére gondolok, mert nem igazán láttam szerepében a féltékenységet, egy-két szúrós szemű nézéstől eltekintve.

Néha a jóból poénból is megárt a sok: szerintem néha már idegesítőnek hatott Darcy (Kat Dennings), és a gyakornok poénkodása, - bár ez még nem a legnagyobb gond. Hozzá kell tenni, hogy Dennings szerintem sokkal inkább alkalmasabb lenne a Portman által megformált szerepre. Na, de menjünk is tovább, mert dr. Selvig (Stellan Skarsgard) bolondságain húztam fel magam, mert szerintem egyáltalán nem illettek ebbe a filmbe. Bár, az alkotók mentségére szóljon, hogy volt Selvignek egy mondata - "Egy isten van a fejemben..." -, amit lehet, hogy a Bosszúállókra vezettek vissza, amikor Loki beférkőzött az elméjébe. Így viszont már érthető lenne a prof. "fura" viselkedése.

Sir Anthony Hopkins keltette életre ismét Odin-t. Sajnos karakterét ebben a filmben kissé ridegnek, és szürkének éreztem, bár több mozgásteret kapott, mint az első részben. Engem mindig lenyűgöz a színész. Játszhat akármilyen szerepet, az garantáltan emlékezetes marad. Lehet, hogy én vagyok vak, de Natalie Portman színészi játéka nekem nem adott semmi újat.

Kicsit zavaró volt a konvergencia okozta ugrálás a világok között. De azért azt sajnáltam, hogy nem mutatták be mind a kilenc világot.

Szinkron hang: Heimdall (a kapu őrző) korábbi szinkronja sokkal ütősebbnek bizonyult a mostaniéhoz képest, - de amúgy a többi rendben volt (szóval ez legyen a legnagyobb bajunk).

***

Hogyan tovább...?

Annyi biztos, hogy eng ez a film megnyert magának! Sokkal jobban, mint a 'Vasember 3'. Ne értsetek félre, szerettem azt is, - de a nagy változtatás amit végrehajtottak benne, nem tett jót a filmnek. Mindenesetre remek nyári blockbuster filmet hoztak össze mindkettőből.

Borítékolható, hogy a THOR: Sötét világ is kasszákat fog robbantani, sőt, folyamatosan érkeznek a hírek, hogy már eddig is tömegek mentek el megnézni. Az első rész óta láthatóan történt fejlődés, azonban nem szabad azt várnunk (sajnos?) ettől a filmtől sem, hogy megváltja majd a világot.

Nem győzöm hangsúlyozni a képregényfilmekhez írt kritikáimban, hogy ezek a sztorik képregényeken alapulnak. Ha túl komolyan vennénk őket, akkor elveszne a filmek "varázsa". A THOR 2-ben tehát megvan mindaz, ami szükséges egy jó mozizáshoz: szuperhősök, akció, poénok, dráma, - és nem utolsó sorban - a nézők felcsigázása, hogy (sok esetben) az utazás nem ér véget az adott filmmel...!

Felröppent a hír, miszerint a Sif-et alakító Jaimie Alexander alakíthatná majd Wonder Woman-t (egy saját, ill. 'Az Igazság Ligája' c. filmben is), - de végül az izraeli gyökerekkel rendelkező Gal Gadot lett a befutó a szerepre.

Íme, a Thor-t is érintő, készülő MARVEL filmek

  • 2015. máj. 1.: Bosszúállók 2. - Ultron kora
  • 2017. körül (?): Thor 3.
  • 2018. máj. 4.: Bosszúállók 3.

Thor és Loki:

avagy "az ördög jobb, és bal keze"

Ahogyan Loki váltogatta az oszlopcsarnokban a külsejét, és egyszer csak Amerika Kapitány-ként jelent meg, az hatalmas volt ("Isten áldja Amerikát!").

A bejegyzés elején a film vicces hangulata alatt leginkább, a Thor - Loki páros közti "szikrázásra" gondoltam. Amint Loki felbukkant a vásznon, máris nyomban fölélénkült az addig kicsit állóvízben tengődő sztori. Ennek jól láthatóan örültek a női rajongók is, akik nem egyszer felvisítottak az asgardi egy-egy poénja, vagy jellegzetes nézése láttán. Persze, a környező sorokban ülő Thor-rajongó hölgyek sem maradtak "jutalom" nélkül, ők valamiért a harc után félmeztelenül mosakodó Chris Hemsworth láttán nyomban felélénkültek...

Poén faktor a javából, amikor Thor felakasztja a Pörölyt a fogasra, ill. amikor metróra száll...

Mindenesetre észre vettem Lokiban (minden sunyisága ellenére), hogy kötődik a "családjához", -főleg a királynőhöz. Thor részéről, pedig a megbocsátást és elismerést (hogy Loki büszkén halt meg) mondanám előrelépésnek kettejük kapcsolatából. Ez nagy dolog minkét szemszögből nézve.

Komolyra fordítva a szót, Loki lényeges elemét képezi a Thor filmeknek. Valójában minden Thor film az asgardi család életét mutatja be, - néhol kiszélesítve a látókörünket más felé is (ld. Föld, Sötét világ). Mivel Loki a skandináv mitológiában is a bajkeverés istenének számít, valahogy nem tudtam elképzelni, hogy teljesen meg lehet benne bízni, - akármit is mondd.

A rendező szándékosan újraforgatta a film utolsó jelenetét, mert tudta, hogy mekkora rajongás övezi Loki karakterét... Jól tudja!

Fölvetődött a stúdió vezetőiben a kérdés Loki nagy sikerét látva: vajon érdemes egy külön filmet szánni Lokinak? Pár napja az az infó került ki a netre, hogy csak akkor állnak neki egy Loki-projekten dolgozni, ha megfelelően jó sztorit tudnak megalkotni az asgardi isten számára. Ti támogatnátok a Loki-film ötletét...?

Amikor Loki "elárulta" Thor-t a Malekith-tal való találkozáskor, akkor sejteni kezdtem, hogy itt valami turpisság van kibontakozóban... És igen, jól sejtettem. Azonban még én is meglepődtem azon, amikor levágták Thor kezét... Áh, - mondom magamban -, biztosan csak egy trükk, mert Loki ezt a képességet "kapta" Friggától, és eszembe jutott, hogy hátha így akarják csapdába csalni a manó-fülűt. Aztán gyanús lett, amikor Loki "haldokolt", hogy az első részben - ill. a Bosszúállókban - is meg tudott jelenni amolyan 'hologrammként'. Lehet, hogy most is így történt...

Arról, hogy Loki él és virul, akkor bizonyosodtam meg, amikor egy "katona" Odin elé járult, hogy közölje, találtak egy holttestet. A "katona" alakját már korábban felvette egyszer Loki Thor előtt is, és amikor Odinra nézett, akkor láthattuk a rá jellemző kaján vigyort, és az asgardira jellemző sunyi nézést.

A két Thor, és egy Bosszúállók film után: Loki végre magáénak tudhatja Asgard trónját, melyre annyit áhítozott! Az viszont egy másik kérdés, hogy mit tett Odinnal, és hogy Thor mit fog szólni, ha rájön a turpisságra?! Kíváncsian várom.

Amikor Thor a film végén négyszemközt beszélt "Odinnal", valami nem hagyott nyugodni:

  • Miért ilyen rideg Odin a fiával? 
  • Miért ül olyan lezserül Odin a trónján, - mikor ez nem jellemző rá? 
  • Ha ő valójában Loki, akkor mit csinált Odinnal...? 

A film egyik legodaillőbb mondata hangzott el Loki szájából, ami végülis fölvezet(het)i a Thor 3-at:

"Nem, ...én köszönöm!"

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr366817725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.