Napjaink legjobb filmzeneszerzői IV. - STEVE JABLONSKY
2014. október 26. írta: HSK Productions

Napjaink legjobb filmzeneszerzői IV. - STEVE JABLONSKY

Steve Jablonsky egyike azon filmzeneszerzőknek, akinek munkásságáról már régóta szerettem3fa1cffad8a7a95fd7fccffef66c05ea.jpg volna írni egy bejegyzést. Most, a 'Napjaink legjobb filmzeneszerzői' nevű cikksorozat IV. részeként, végre az ő munkáját is górcső alá vehetem.

A sorozat további részei:

Akárcsak a sorozatban eddig bemutatott zeneszerzők, úgy az ő munkája is igen sokszínű: leginkább a filmzenék terén mozog, de néha belekóstol a sorozatok, és komputer játékok zeneszerzői munkálataiba is.

Érdekesség, hogy minden olyan filmnél, melynél Michael Bay közreműködik akár rendezőként, vagy producerként, mellette megtalálhatjuk Steve Jablonsky-t, mint a film zeneszerzőjét. A páros a 'Sziget(2005) c. film óta dolgozik együtt eredményesen. További érdekesség, hogy bár a 'Pearl Harbor' c. film (2001) zenéjét Hans Zimmer szerezte (magát a filmet Michael Bay rendezte), ugyanakkor Jablonsky egyik szerzeményét is érdemes szemügyre venni (lásd: alább).

Több szerzeményénél is észre vehetünk stílus béli hasonlóságot, ha összehasonlítjuk őket Hans Zimmer zenéjével. Ez nem is lehet véletlen, ugyanis Jablonsky mondhatni Hans Zimmer "tanítványa" volt egy ideig, - mint sok más mai híres filmzeneszerző is. Szerintem ezzel nincs semmi gond, mivel Jablonsky mind a mai napig megőrizte a munkáira jellemző a zenei stílusjegyeket.

Csak úgy, mint Brian Tyer, úgy Steve Jablonsky is jeleskedik a zeneszerzés több területén (sorozatok, és videojátékok). Ami a sorozatokat illeti, leginkább a 'Született feleségek'-et emelném ki, amelyhez több szép, érzelmesebb hangvételű zenét is szerzett. Hasonlóan Tyler-hez, ő is több díjjal és elismeréssel büszkélkedhet már.

Azonban, úgy gondolom, hogy ha valaki a zeneszerző nevét hallja, akkor nagy valószínűség szerint a filmek, kiváltképp pedig a 'Transformers' (immár) quadrológia zenéje jut eszébe. Az új Transformers filmről itt olvashatod a kritikátMikor egy alkalommal Jablonsky 'Transformers' filmekhez írt zenéjéről beszélgetett Hans Zimmer-rel, egykori mestere ezt mondta neki: "Ugye felfogtad, hogy most valami olyat alkottál, ami a kultúra részévé vált?!" Ez tényleg nagy elismerés.

'A Sziget'-hez, illetve a 'Transformers' szériához írt munkái a kedvenc zenéim Jablonsky-tól, de sok más szép és remek munkája miatt is érdemes belehallgatni az alábbi muzsikákba. Jó zenehallgatást!

Transformers 1-3 legjobb zenéi (2007- 2009- 2011)

Transformers: Age of Extinction (2014)

Válogatás Steve Jablonsky legjobb szerzeményeiből

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr526835413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.