TRANSFORMERS: A KIHALÁS KORA [kritika]
2014. október 26. írta: HSK Productions

TRANSFORMERS: A KIHALÁS KORA [kritika]

Michael Bay, a 2011-ben bemutatott 'Transformers: A Hold sötét oldala' marketinges körútján több interjúban is 2.jpghangoztatta, hogy ő ugyan nem  fog több Transformers filmet készíteni! ...Nos, nem írnám e sorokat, ha Bay-nek sikerült volna tartania magát egykori ígéretéhez. Ennek az ún. "ígéretszegésnek" sok rajongó örül, de minden bizonnyal legalább ennyi néző kívánja most Bay-t, és az új filmet a Cybertron kopár fennsíkjaira. ...És, hogy miért?

Az első 'Transformers' trilógia (mert, hogy Bay a 4. résszel egy újat indít el!) kapott egyformán hideget, s meleget. A 2007-es első rész - 'Transformers' - kimondottan jól teljesített a mozi kasszáknál.

Ehhez képest, a 2009-es folytatás, a 'Transformers: A Bukottak bosszúja' nem sokkal lépte túl az első rész bevételi értékét. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a második rész eredeti címe 'Revenge of the Fallen' volt, ami magyarul annyit tesz: 'A Bukott bosszúja'. Ez a félrefordítás volt az egyik, ami (például) a magyar rajongóknál már rögtön kicsapta a biztosítékot, ugyanis nem bukottakra, hanem egy konkrét karakterre - a Bukottra - vonatkozik az eredeti cím.

Végül a 2011-es, utolsó részt is fontos megemlítenünk, a 'Transformers: A Hold sötét oldalá'-t. Hogy miért? Mert a sokak által gyengén sikerült második részhez képest is alul teljesített Amerikában! Érdekes viszont, hogy világ viszonylatban ugyanakkor rekordot döntött az utolsó rész, ebbe azonban azt is bele kell számítanunk, hogy a filmet 3D-ben is vetítették a mozik.

A legújabb rész - 'Transformers: A kihalás kora' - a premier (jún. 26.) óta szépen, lassan növeli bevételét világszerte. Hangsúlyozom ismét, világszerte! Ugyanis folytatódni látszik az a csökkenő tendencia, amely az amerikai közönség érdeklődését illeti, Bay robot filmjei kapcsán. Ugyanakkor, mivel a filmet Hong Kong-ban is forgatták, így a stúdiónak minden oka megvan arra, hogy bízzon egy jelentős méretű bevételnövekedésben.

Mik voltak a Transformers 1-3 gyengeségei?

 • A Witwicky család. Shia LaBeouf (Sam) sokak szerint teljes mértékben alkalmatlan volt a szerepre. Mások szerint pusztán nem egy gyerek karaktert kellett volna a film központjába állítani. A szülők valóban idegesítőek voltak három részen keresztül, bár a harmadik részben szerencsére nem sok vizet zavartak (a korábbi részekhez képest).
 • Simmons ügynök (John Torturro) karakterét szánták a trilógia másik poéngyárosának. Bár voltak gyengébb pillanatai, ugyanakkor én klasszisokkal jobb karakternek tartom az övét, mert tényleg lehetett nevetni a bohóckodásain, és okoskodó szövegein.
 • Forgatókönyv: a második rész esetén szidták legtöbbet a script-et. Mi tagadás, szerintem is a trilógia leggyengébben sikerült része lett, de ettől függetlenül meg tudom nézni újra is akár.
 • Na de "hová tűnt Damon Hill...öhm, Megan Fox?" Sokan, köztük én is jobban kedveltem Megan karakterét (Mikaela), azonban nem véletlenül került a helyére Rosie Huntington-Whiteley (Carly). Történt ugyanis, hogy a munkálatok során gondja akadt Megan Fox-nak Michael Bay munkatempójával és stílusával, akit később Hitlerhez hasonlított, így mennie is kellett, s a helyére került végül Rosie. A helyzet pikantériája: 2014. augusztusában kerül bemutatásra Bay másik új filmje, a 'Tini Ninja Teknőcök', melyben már ismét Megan Fox alakítja a női főszerepet.
 • Nem csak az emberi alakításokkal, de a robotokkal is akadtak gondok. Például, miért kellett az egyik roboton függő két golyót heregolyóként ábrázolni? Egyes robotok szlenges beszólogatásai is nagyon elütöttek a film hangvételétől, s ezek könnyen kizökkentik a nézőket. Több olyan komplett jelenetet is ki lehetett volna hagyni, amikor a robotok egymást csépelik, - engem kimondottan zavartak az ilyen jelenetek.


Sikerült a Transformers 4-nek kiküszöbölnie a korábbi trilógia csorbáit? A továbbiakban spoilermentesen kiderül, tarts velem!

***

Michael Bay nem bízta legújabb robotos akciója sorsát a véletlenre, - vagy mondjuk úgy inkább, hogy a fanyalgókra. Lássuk, miért! Összhang: ezzel a szóval tudnám leginkább szemléltetni a film legnagyobb előrelépését! Ez miben nyilvánul meg?

A szereplők:

 • Kicserélte az egész szereplő gárdát! Nem csak a főszereplő család, de a mellékszereplők is újak. Hol van már Lennox százados, Simmons ügynök és asszisztense - őt mondjuk bírtam - Dutch?
 • A főszerepben láthatjuk: Mark Wahlberg, Nicola Peltz és Jack Reynor. Valljuk be őszintén, kellett már a vérfrissítés. Nagyon. Bár több helyen is hallottam már, hogy milyen unalmas az apa - lánya szál, ugyanakkor én mégis ember közelibbnek éreztem ezt a szálat, és a vele járó küzdelmeket, mint a korábbi filmek esetében.
 • A mellékszereplők terén is akadtak új fiúk a csapatban. Stanley Tucci szerintem napjaink egyik legjobb, és legsokszínűbb színésze. Hitelesen tud átadni nekem bármilyen figurát. Így tett ezúttal is. Míg a film elején remekül hozta a keménykedő alkotó művész figuráját, addig a továbbiakban egyre több árnyalatát ismertük meg, - elég, ha a "csak ezt éljem túl!" típusú alakítását figyeljük. Megkedveltem. Ugyanakkor a LOST-ból már ismert Titus Welliver karakterét kicsit vérszegénynek tartom. Többet vártam a figurájától, bár a színész munkájában nem találok kivetni valót, - ez inkább a forgatókönyv hiányossága. T.J. Miller kissé esetlen karakteréről pedig lehetett sejteni, hogy a kritikus helyzetben miként fog dönteni, de hát nem lehet egy Michael Bay filmben egyszerre minden tökéletes (ez esetben sablonmentes).

Az új robotokról:

Galvatron karaktere is tetszett (bár a karakter történetének kifutását előre tudtam borítékolni), de nála még inkább tetszett a másik rossz fiú, Vesztegzár karaktere. Tudjátok, az az érdekes, hogy bár eddig kevesebbet láthattuk őt a vásznon, mint pl. Megatron-t, mégis komolyan tudtam venni az általa okozott fenyegetést, és magát a karaktert. (Ezt Megatron esetében korábban nem mindig mondhattam el). Űrdongó-nak, mint visszatérő karakternek örültem. A megmaradt, új autobotok is megkedvelhető karakterek, bár néha túl sokat beszélnek szerintem. Dinobotok: őket már gyerekkoromban is csíptem, így kíváncsian vártam megjelenésüket. Olyan zenét és látvány világot kaptak, hogy jeleneteik még most is elevenen élnek bennem.

Steve Jablonsky és a filmzeneSteve Jablonsky szerezte a korábbi trilógia zenéit is, amelynek már szenteltem egy bejegyzést a blogon. Az előző részek zenéje nagy összhangban volt egymással, épp ezért kíváncsi voltam, hogy milyen újítást képes hozni az új filmben Jablonsky? ...Hát, nagyot! Olyannyira komorra vette a stílust, hogy az tökéletesen passzol a film sötétebb tónusához. Ahhoz, hogy az új trilógiához illő zenét alkothasson, új témák is kellettek.

Találhattok benne bőven heroikus és akció dús zenét, de egy track erejéig érzelem dús számot is találhattok az albumon. A már jól megszokott autobot témát is csak egyszer hallhatjuk. Ezen a linken meghallgathatjátok a 4. rész legjobb zenéit, érdemes! Ja, és míg korábban a Linkin Park, addig most az Imagine Dragons szolgáltatta a film betétdalát.

A film hangulata: sokkal komorabb lett az új film, és ez nem csak a zenén látszik hallatszik. Ennek a hangulat változásnak a pozitívuma, hogy úgy érezheti a néző, a fenyegetettség tényleges. Könnyen bele tudjuk magunkat képzelni a helyzetbe, hogy mit tennénk hasonló helyzetben? Most tényleg tudtam izgulni a karakterekért. Abból is látszik, hogy ez már egy más világ, egy másik történet, hogy Optimus is képes feladni régi elvét... Emellett kevesebb lett a poén, de amikor van, akkor az tényleg hatásos. A vicces beszólások nagy részét a Wahlberg - Jack párostól ("Szent Patrik"-ozás), illetve Stanley Tucci-tól kapjuk tálcán.

Látványvilág, helyszínek, és a forgatókönyv:

 • Lássuk, mi a helyzet a látvánnyal. Öhm, ez most komoly? Ide lehetne egy Transformers filmnél bármi mást írni, mint hogy lenyűgöző lett? Mondjuk, a 3D mostanában sok filmnél nekem nem tetszett, de ennél a filmnél azért jóval több olyan jelenet volt, melyben hasznos volt a 3D.
 • Ami a helyszíneket illeti: végre nem csak az USA, és a Közel-Kelet játszik fontos szerepet a filmben, hanem a készítők mertek egyet lépni, és új helyszíneket hoztak be a történetbe. Azt hittem, hogy Hong-Kong kapcsán megint egy közhelyes akció jelenetekkel teletűzdelt filmet kapunk, de szerencsére tévedtem. Maximálisan kihasználták az új környezet adta lehetőségeket (lásd például: dinobotok).
 • Végül, a forgatókönyvről egy kicsit: határozottan tetszik az új irány, és még bőven látok benne potenciált. Többet nem is árulok el azok miatt, akik még nem látták a filmet...

***

Nem mondom, hogy a 'Transformers: A kihalás kora' című filmről nem rí le, hogy maga, a jó öreg Michael Bay rendezte volna. De igen, látszik rajta. A szokásos robbanások, és lassítások, a jól megszokott zeneszerző, stb... ezek mind az ő védjegyei.

Nekem úgy tűnik, mintha Bay felfigyelt volna a kritikákra, és ahol kellett, ott képes volt változtatni, fejlődni. Még sok potenciált látok a filmben, - például az új életformák bemutatása kapcsán (a teremtők nagyon érdekelnének). Ezek kiaknázására azt hiszem még bőven lesz lehetőség a következő részek alatt.

Egy határozott előrelépést látok, s ez jót tett a filmnek, s jót tehet az új trilógiának. Bátran ajánlom Nektek a filmet, ha egy jó kikapcsolódásra vágytok!

"Vannak az univerzumnak rejtett titkai, melyeket nem lenne szabad megfejtenünk. De az, hogy kik vagyunk, és miért vagyunk itt, nem tartozik ezek közé. ...A válaszokat magunkban hordozzuk!"

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr326835431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.