ANDY SERKIS: Gollam, King Kong, és Caesar megformálója
2014. október 27. írta: HSK Productions

ANDY SERKIS: Gollam, King Kong, és Caesar megformálója

"Drágaszááág!" E szó hallatára mindenkinek A Gyűrűk Ura Gollam-ja ugorhat be elsőre. A most következő bejegyzésben, a Gollamot megformáló Andy Serkis-t mutatom be. Hogy miért? Mert érdekesnek tartom amit csinál, és becsülendőnek a kitartását és elszántságát munkájában.

gollum.a.s..jpg

A színész egyre keresettebbé vált napjainkra, a legtöbben azonban mégis Szméagol szerepe kapcsán ismerték meg őt. Gollam eltorzult arca, és a digitális mozgásrögzítés miatt talán sokan fel sem ismernék, ha velünk szembe jönne az utcán. De nem Gollam szerepe egyedüli munkája, mely említésre méltó.

Hogy ki ő? Színész, rendező, művész. Megformálta már Gollam-ot, King Kong-ot, és 'A Majmok Bolygója' csimpánzát, Caesar-t is. A rajongók oda vannak érte, s bármely eseményen jelenjen meg - legyen az Comic Con, vagy az Oscar gála - garantáltan hallani tőle egy-két mondatot Szméagol orgánumán. Apropó, Oscar-díj: szerintem Serkis már bőven rászolgált a kis arany szoborra, és nagyon örülnék, ha megkapná. 

Tetszik, ahogy az általa igazgatott emberekkel bánik a forgatásokon, és ahogy beleéli magát egy szerepbe, de azt nem tartja befejezettnek a szerep eljátszásában, hanem utána néz annak, és átéli azt. Ez a bejegyzés Andy Serkis-t mutatja be Nektek, kedves Olvasóim "Drágaszááágaim"...!

***

Andy Serkis 1964. április 20-án született Angliában, Londonban. Az apai ágról örmény származású színész, a Lancaster University vizuális művészet karán tanult, majd egyre nagyobb figyelmet szentelt a színészkedésnek, és több színházban is (például Manchesterben) alakított szerepeket. Pályafutása kezdetének egyik legnagyobb szerepe a 'Lear király'-ban volt, Londonban. Az 1990-es évektől kezdve egyre gyakrabban tűnt fel a mozivásznon (például a: Prince of JutlandCareer GirlsShiner, Prestige), és a nézők, illetve a szakma is egyre több pozitív kritikával illette munkásságát.

Andy Serkis legismertebb szerepei

Az igazi áttörést egy új-zélandi rendező, a Peter Jackson által rendezett 'A Gyűrűk Ura' film trilógia (2001-2003) hozta meg Andy Serkis-nek. A filmben ő alakította Szméagolt, a hobbitot, aki később az Egy Gyűrű befolyásának következtében vált Gollammá. Alakításáért a színész kivívta a szakma és a közönség elismerését is.

A DVD kiadás bónusz lemezein több ízben is szóba került Gollam megformálása (kinézete, megalkotása). A trilógia azért is nevezhető mérföldkőnek a filmkészítés történetében, mert - bár addig is alkalmazták a digitális mozgásrögzítés (motion capture) technikáját -, de e filmek készítése során érte el az említett technika a legnagyobb hatásfokot. Ez jól látszik a Gollamot megformáló Andy Serkis munkáján (is). Serkis csupán kis ideig mutatkozik emberi valójában a filmvásznon, többnyire Gollam szerepében villog. Ami a hajdani hobbit (pösze, és nyögdécselős) orgánumát illeti, az teljes egészében Andy Serkis érdeme, nem volt szükség a készítők utómunkálataira. Engem ezzel az alakításával fogott meg leginkább Andy, itt ismertem meg őt, és munkásságát.

Andy Serkis, és Peter Jackson rendező 'A Gyűrűk Ura' trilógia után sem intett búcsút egymásnak. A rendező másik nagy álma volt - 'A Gyűrűk Ura' mellett -, hogy 'King Kong' történetét is vászonra vihesse.

Ezt 2005-ben meg is valósította, bár a filmet leginkább negatív kritikával fogadták, leginkább a film hosszúsága miatt. A film összesen 188 perc hosszú, amellyel a rendező egy korábbi filmjét ('A Gyűrűk Ura: A Király visszatér', 184 perc hosszú) is túlszárnyalta. Ez azért érdekes, mert mindkét film vetítési idejének a felénél szünetet kellett tartani a moziknak, a film hosszúságára való tekintettel. Az eredeti filmet 1933-ban mutatták be, s azóta számos folytatása, illetve reboot-ja született, - miként Peter Jackson-é is.

Andy Serkis e film készítésében is jelentős szerepet vállalt. Olyannyira, hogy ő alakította a címszereplő óriás gorillát. Azért is érdekes Serkis munkája e szerep kapcsán, mert több napot töltött állatkertekben azzal, hogy gorillák és egyéb majom fajták viselkedését, illetve mozgását tanulmányozta, hogy minél hitelesebben adhassa vissza King Kong-ot a vásznon. E szerepe kapcsán is az általa már jól ismert motion capture technikát hívták segítségül az óriás majom megformálásához.

Következő nagy szerepe ismét egy, a mozivásznon már közismert majom volt, de ezesetben nem az új-zélandi rendező igazgatta Andy Serkis-t a szerepben. 'A Majmok Bolygója: Lázadás' (2012), illetve 'A Majmok Bolygója: Forradalom' (2014) című filmekben Caesar-t, a majmok vezérét alakította.

Érdekesség, hogy az újra útjára indított széria első részében a még bébi Caesar-t is Andy alakította. A majom minden mimikáját és mozdulatát olyan élethűen adta át, hogy simán azt mondanám a látott anyagra, hogy egy természetfilmet látok, ha nem tudnám, mit nézek valójában. Csak úgy, mint a 'King Kong' esetében, úgy az iménti filmek munkálataihoz is végzett némi kutatást, amely a csimpánzok mozgását és viselkedését jelentette. Már most kíváncsian várom a trilógiának ígért széria következő részét, hogy milyen remek alakítást láthatunk majd Andy Serkis-től, Caesar szerepében?

Nem sok idő telt el, s Serkis ismét Peter Jackson rendezővel dolgozott együtt. 'A Hobbit: Váratlan utazás' című filmben (2012), és  azonban nem "csak" mint 'A Gyűrűk Urá'-ból már jól ismert Gollam-ként jutott szerephez, de az ún. second unit rendezőjeként is tevékenykedett.

Ez a poszt azt jelenti, hogy míg a rendező - ezesetben Peter Jackson - mondjuk a 13 törp és Bilbó társaságában forgat, addig Andy Serkis például Szürke Gandalf és Barna Radagast egyes jeleneteit veszi fel egy második stábbal. Így sokkal gyorsabban végezhetnek a forgatási munkálatokkal. Bár a trilógia második részében - 'A Hobbit: Smaug pusztasága' (2013) -  a színész nem tűnt fel Gollam szerepében, de gyanítom, hogy a záró epizódban - 'A Hobbit: Az Öt Sereg csatája' (2014) - még viszont láthatjuk. Mindenesetre, Serkis a fenti filmek forgatásában is tevékenyen részt vett, és ezzel nagyban megkönnyítette Peter Jackson-ék munkáját.

Mely filmekben láthatjuk viszont Andy Serkis-t a közeljövőben?

Leghamarabb ugyebár 'A Hobbit: Az Öt Sereg csatája' című filmben (2014. december 18.) "szompolyoghat" Gollamként a közkedvelt színész.

De a közeljövőben szerencsére nem csak a fenti filmben láthatjuk viszont, mivel jelenleg egyszerre dolgozik a 'Star Wars VII.' (2015), illetve a 'Bosszúállók: Ultron kora' (2015) című filmeken. Sőt, tanácsadói szerepet is betölt az adott produkcióknál, ahol az alkalmazott technikával (motion capture) kapcsolatban kérik ki véleményét, és tanácsait. 'A Majmok Bolygója 3.'-at se felejtsük ki a sorból, melyet 2016-ban terveznek bemutatni.

Andy serkis első önálló rendezésű filmje 2016-ban debütál a mozikban. Rudyard Kipling világhírű könyvén alapul majd a történet, de az előzményekre fektetik majd a hangsúlyt. A 'The Jungle Book: Origins' premiere 2016. október 21-én lesz. Pár napja érkezett a hír, miszerint Benedict Cumberbatch fogja kölcsönözni a tigris, Sir Kán hangját. Érdekesség, hogy a színész adta Smaug, a sárkány hangját is, 'A Hobbit 2-3.' részében. A film munkálataihoz csatlakozik majd Cate Blanchett is, aki 'A Gyűrűk Ura', illetve 'A Hobbit' trilógiákban a tünde úrnőt, Galadriel-t alakította. Andy Serkis alakítja majd Balu-t, a medvét (gondolom szintén a már jól ismert motion capture technikával), míg Blanchett a kígyó, Ká hangját fogja kölcsönözni. A legfrissebb hírek szerint pedig, szerepet kaphat a legújabb Star Wars-trilógiában is!

Itt láthattok pár érdekes videót (interjút, forgatási videót, és videóblogot) Andy Serkis szerepei, és a motion capture kapcsán:

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr76836759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.