BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA [kritika]
2015. május 10. írta: HSK Productions

BOSSZÚÁLLÓK: ULTRON KORA [kritika]

"Semmi sem azért csodás, mert örök... hanem, mert kiváltság ismerni!"

/Avengers: Age of Ultron

A MARVEL-filmek ismét fordulóponthoz érkeztek a Joss Whedon által rendezett második Bosszúállók film kapcsán. Az eddigi MARVEL-filmek nagyban különböznek a DC Comics-filmjeitől abban, hogy sokkal lazábbra veszik a filmek hangvételét, mint ahogy azt a - még nyögve-nyelősen előre haladó - konkurencia teszi. Ugyanakkor, ha láttátok az Amerika kapitány: A tél katonája (2014) c. filmet, akkor tudjátok, hogy a MARVEL is kicsit komolyabbra vette a film hangulatvilágát. Nos, ez történt a Bosszúállók: Ultron kora című filmben is, de úgy, hogy közben meg is tartották a korábbi filmjeikre jellemző vicces, fricskázós hangulatot. Valljuk be, ezek miatt szeretjük - talán leginkább - e filmeket. Ezek a hősök mind megtestesítenek az emberek számára egy ideát. Valahol legbelül, minden ember - az életében egyszer legalább - hős akar(t) lenni! Mindnyájan álmodoz(t)unk róla, hogy valamilyen egyedülűlló  dolgot teremtünk s hagyunk végül a világra, - vagy olyat teszünk, melyről a világ elismerően fog emlékezni ránk. Ezek a képregényfilmek pedig pontosan ebbe a világba engednek minket kicsit elmerülni, ahol az ember maga mögött hagyhatja a való élet gondjait. A moziban rövid időre minden néző egyenlő lesz egy film erejéig. Nem számítanak sem az eltérő ízlések, sem az, hogy Te, vagy a melletted ülő mennyit keres, - mert ilyenkor mind egyazon célért ülünk be a székekbe: szórakozni akarunk, s valljuk be őszintén, a MARVEL-filmek e célt hivatottak betölteni.

avengers-age-of-ultron-official-poster.jpg

Érdekesség, hogy a Bosszúállók második részét Joss Whedon (rendező) jócskán megvágni kényszerült, ugyanis az eredeti kópia 195 percesre sikeredett. Bevallom őszintén, engem ez sem zavart volna, felőlem akár négy órás is lehetett volna a film, - de lehet, hogy ez a lelkesedés csak az én fanatizmusomat tükrözi. Ami a moziban leadott filmet illeti, egy órával kevesebb lett, mint az eredeti verzió. A rendező megemlítette egy interjúban, hogy a film Blu-Ray kiadásán számtalan kihagyott jelenet, s egy alternatív befejezés is megtekinthető lesz! Hmmm, ...erre még a későbbiekben visszatérek. Ami pedig Whedon-t illeti, közölte, hogy ez az utolsó MARVEL-es filmje - amit ő rendezett - mert ki szeretné próbálni még több kategóriában. Bár ő sem kezdő rendezőként lépett a MARVEL-univerzumba, ugyanakkor korábbi filmjeit nem mondanám kimondottan sikeresnek. De ami a Bosszúállók-filmeket illeti, na, ezeket nagyon eltalálta!

***

A számtalan előzetesből megismerhetjük a film alaptörténetét, melyet persze a film alatt azért itt-ott megcsavartak számunkra a Marvel-esek. Ha már előzetes: a MARVEL-es filmek kapcsán megfigyelhető, hogy olyan szintű promóciót kapnak a filmjeik, hogy azt öröm nézni. Ugyanakkor, én személy szerint elhatároztam, hogy a három előzetesen kívül nem nézek meg semmilyen tv-spotot, mert akkor körülbelül már láttam is a fél filmet. Persze, kell a reklám, de ez a mennyiség megöli számomra a film varázsát. Na, de lapozzunk a piszkos anyagiak teréről a szereplőgárdára.

Nem fogok spoilerezni a bejegyzésben, de annyit talán elmondhatok - ez annak lehet érdekes, aki még nem látta -, hogy a film végéhez készítettek egy alternatív befejezést is, melyet csak a Blu-Ray kiadáson lehet majd megtekinteni, s ebben a jelenetben nem hal meg az adott karakter! Na igen, arra én sem számítottam, hogy tényleg kinyírnak majd valakit, maximum arra, hogy visszahozzák valamilyen formában. Ugyanakkor Kevin Feige (a MARVEL Stúdió igazgatója) megerősítette, hogy az említett hős valóban meghalt, bár leforgatták vele a feltámadós jelenetét, s az Új Bosszúállók tagjaként is szerepelt volna a film végén.

scarlet_witch.jpgÓriásit fordult a világ a Maximoff-ikrek körül: eddig ugyanis úgy tudtuk, hogy ők Magneto gyermekei, - akit ugyebár az X-Men univerzumból ismerhetünk. Ugyanakkor a jogokat a MARVEL korábban eladta a FOX-nak, viszont a MARVEL-nek jogában áll használni az Ikrek karaktereit, de csak azzal a megkötéssel, ha ők nem Magneto gyermekei, vagyis nem mutánsok. Ugyanakkor "mutánsnak" nevezik őket a film elején kedvenc szuperhőseink, de ekkor még nyilván nem tudják róluk, hogy a kísérletek miatt lett szuper képességük. Így a történet szerint ők Marya és Django Maximoff gyermekei, s nem Magneto-é. Egy aprócska spolier: A Bosszúállók 2. részében tehát ennek következtében úgy ismerjük meg Wandá-t (Skarlát Boszorkány) és Pietro-t (Higanyszál), mint akik a különleges képességeiket a Strucker báróval folytatott emberkísérletek következtében szerezték. Ami az Ikrek kezdeti motivációját illeti, megértettem, de nekem valahogy a történetük tálalásával voltak gondjaim. Pietro-t (Aaron Taylor Johnson) amúgy is sokkal jobban kedveltem az X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014) c. filmben, ott poénosabb volt a karaktere, és a külseje is sokkal inkább passzolt a képregénybeli alakjához. Ugyebár az anyagcseréje miatt olyan gyors, és épp ezért kell sokat ennie, de ez a film alatt kimerült egy cukorka elcsenésében. Ez nem egy eget rengető Hulk... öhm, akarom mondani hiba, de a sok kis részlet egy nagy feketelyukat alkothat a történet szempontjából, ha nem vigyázunk. Wanda (Elizabeth Olsen) karakterével már sokkal inkább meg voltam elégedve, de gyanítom, hogy a későbbi szerepe kapcsán mégtöbbet megtudhatunk majd róla.

Híresztelték, hogy Andy Serkis is szerepet kap a filmben, s valóban, így is lett. Az ő karakteréről nem akarok többet mondani, mert a jövőben még úgyis fontos szerepet fog játszani a MARVEL-filmek világában. Elég, ha annyit mondok, hogy vibránium, Wakanda, és ...Feketepárduc?

Na, de ne hagyjuk már a végére a címszereplőt. Ultron-ban végre testet öltött a MARVEL-filmek elős igazi rosszfiúja. Ezzel nem azt mondom, hogy Lokit nem imádtam az első részben, ahogy a Jogarral hadonászott, sőt, pont ellenkezőleg, alig várom, hogy láthassam a Thor 3-ban! Loki-ra még visszatérek a bejegyzés végén. James Spader tökéletes választás volt Ultron hangjának. A számítógépes utómunkálatok során az angol eredeti hangja pedig nagyon el lett találva. A karaktere annyira összetetté sikeredett, hogy ilyenre az eddigi filmek kapcsán nem láthattunk példát. A motivációja mellett ott van az egyedülálló stílusa is, mely mellett nem szabad elszaladnunk: olyan, mintha Dr.House androidos másával lenne dolgunk. De tényleg! Intelligens, mindemellett fanyar és szarkasztikus humora van, de egy igazi mainpulatív figura. Tetszett, ahogy mindig újjáépítette magát. A létrejötte is kimondottan izgalmasra sikeredett szerintem. A J.A.R.V.I.S.-szal való párbeszéde már elővetítette számomra, hogy ez a droid bizony nem drónokkal gurigázik...

avengers-age-of-ultron-marvel.jpg

Vessünk egy pillantást Vízió-ra is. Vele kapcsolatban bejött a tippem, hogy ki és miért alkotja meg az ő karakterét. A filmben persze több változtatás is volt az eredeti képregényekhez képest, például abban, hogy míg a képregényben Ultron-t Hank Pym (alias Ant-Man), addig a filmben Tony Stark alkotja meg (Bruce Banner segítségével). Nagyon tetszett Paul Bettany színészi játéka, mert valóban tükrözte karaktere egyediségét. A film egyik legpoénosabb jelenete is hozzá kötődik, no meg persze Thor pörölyéhez... Aporopó, vele kapcsolatban van egy ötletem, amit a bejegyzés végén fogok majd megosztani veletek!

a_a-u.jpg

Na, de ne maradjanak ki a kedvenc régi motorosaink sem! Ami az 'original cast'-ot illeti, nagy taps illeti a forgatókönyvírókat, de tényleg. Persze, nem kell a termonukleáris atomfizika professzorainak lennünk a film csavarainak kibogarászásához, de örülök, hogy nem csupa klisékkel akarták kiszúrni a szemem. Itt mindjárt meg kell említsem a film - egyik - legnagyobb pozitívumát, a karakterfejlődést! Az eredeti színészgárda minden egyes tagja eljutott (képletesen szólva) A-ból - B-be. Bruce Banner (Mark Rufallo) karaktere még több szerepet kapott e filmben, s már nagyon örülnék neki, ha a stúdiók megegyeznének végre, hogy elkészülhessen vele egy önálló Hulk-film. Fekete özvegy eredettörténete szerintem érzelemdúsabb lehetett volna, de az ő karakterében is valóban volt előrelépés. Sólyomszem karakterét az első részben annyira nem tudtam kiismerni, de ebben a részben kifejezetten szimpatizáltam vele. Olyan napjainkban is felkapott témát vet fel a film, mint a mesterséges intelligencia és az abból származó veszélyek, lásd: mihez van joga az embernek; van-e jogunk Istent jétszani; tudjuk-e előre prognosztizálni, hogy milyen következményekkel járnak majd az emberiség tudományos előrelépsei? Vasmeber - alkalmanként Tony Stark - most is az ügyeletes poéngyáros szerepét hozta, ami valljuk be, elengedhetetlen tartozéka e filmeknek, és karakterét ezért (is) szeretjük.

Már most - sőt, az első részben is - látszott, hogy Tony Stark és Amerika kapitány között helyenként óriási nézeteltérések adódnak. Ez előrevetíti számunkra az Amerika kapitány: Polgárháború (2016.máj.6.) című filmet, melyben a fenti két szuperhős feszül majd egymásnak a szuperhős-regisztráció törvény apropóján összekülönbözve. Egyébként a film ott fogja felvenni a történet fonalát, ahol a Bosszúállók 2-ben elbúcsúztunk a karakterektől, s valamennyi Új Bosszúálló szerepet kap majd a filmben, további meglepetés szereplők mellett, pl.: a Tél katonája, Fekete özvegy és Sólyomszem, Ulysses Klane, Ant-Man, Crossbones és Thaddeus tábornok. Úgy hírlik, hogy Martin Freeman is szerepet kapott a filmben, kíváncsian várom, hogy kit alakít majd. A filmet már el is kezdték forgatni Atlantában (USA, Georga). Kíváncsian várom, mert úgy hírlik, hogy a Bosszúállók 2-nél is pörgősebb filmet ígérnek az alkotók!

De figyelembe kell vennünk azt is, hogy mivel nagyon sok a főszereplő, így arányaiban nem mindenkire jut azonos idő. Így járt sajnos Thor is, - szerintem rajta kívül szinte minden Bosszúálló többet szerepelt a vásznon. Ehhez hozzá tartozik viszont az is, hogy Thor-nak is több szerepe volt a rendezői változatban, viszont pár jelenetét ki kellett vágni. Az első előzetesben például a barlangi jeleneténél egy titokzatos nőt láthattunk, akit végül azonban kivágtak a filmből, s kilétére így nem is derült fény. Térjünk vissza kicsit Loki-ra! Tom Hiddleston-t még korábban felkérte a rendező, hogy vállaljon el egy rövid cameo-szerepet, de akkor a színész ezt visszautasította. Majd Idris Elba (Heimdall) sikeresen meggyőzte Hiddleston-t, de végül a stúdióban úgy döntöttek, hogy a felvett jelenet a film időtartama miatt mégsem fér bele a végső verzióba, valamint, mivel a tesztvetítésen a közönség nem megfelelően reagált a jelenetre. De ne csüggedjünk, mivel úgy gondolom, hogy Thor látomásában már a Thor: Ragnarok című film történéseinek esetleges kimenetelével is találkozhattunk (Heimdall: "Mind meghaltunk, hát nem látod?").

vegtelen_kovet.jpg

Thor kapcsán kell megemlítsem ismét Víziót: csak egy ötlet, de mi van, ha már ezen a történeten is nagyban változtatni fognak a képregényekhez képest? Tegyük fel, hogy mivel Thor oroszlánrészt vállalt Vízió megalkotásában, és mivel utóbbinál van az Elme Kő is, így az android ezért volt képes felemelni a pörölyt, amit mellesleg senki más nem tudott felemelni megmozdítani (a Kapitányt kivéve). Érdekes volt, hogy Vízió ahhoz hasonló öltözetet és köpenyt öltött magára, mint amilyet Thor-on látott, amikor beszélgettek. Azon nyomban felöltötte, mintha utánozni akarná, vagy (talán) inkább versenyre kelni vele? A film végén egyébként Vízió utal is rá, hogy tudatában van annak, hogy ő nem szolga... Ezek felvetnek néhány kérdést, többek között például azt, hogy lesz-e valamilyen (jó, vagy rossz) szerepe Víziónak a Thor 3-ban?

Szerelmi szál is került a filmbe, amit lehetett eddig is sejteni, de nekem kifejezetten tetszett is, hogy nem vették nagyon csöpögősre a dolgot. Sőt, családi kapcsolatokkal is találkozhatunk a filmben, melyre nem is számítottam korábban. A már melített karakterfejlődést említettem a film legnagyobb pozitívumaként, ugyanakkor negatívumaként a film végén lévő krízishelyzetet mondanám, mely már tényleg kicsit sok volt nekem (megvalósításában), de érthető, hogy egy újabb szintre kellett lépni az első részt követően, ahol szintén hatalmas pusztítás volt kilátásban, csak most itt tényleg az egész Föld sorsa forgott veszélyben.

A látványvilág nekem nagyon tetszett, nincs mit széptsek ezen. Látszik, hogy csak úgy tolták bele a pénzt, de meg is érte. A színek, a látványelemek, a hangeffektek, minden a helyén volt és működött. Még a film előtt sok hozzászólást és véleményt olvastam, miszerint a film finoman fogalmazva is rossz, vontatott, és nagyban alul múlja az első részt. Hát, nem tudom, hogy ők mit néztek, mert ez a film minden, csak nem unalmas! A film tempója szerintem kimondottan pörgősre sikeredett, és csupán két-három olyan rövid nyugisabb jelenet volt, ami tényleg ahhoz kellett, hogy fel tudjuk fogni az eseményeket, mert ez a film tömör akciófilm.

kwzaxp1k0lnhosbgadcg.jpg

Térjünk ki a filmzenére is természetesen: Brian Tyler az egyik kedvenc filmzeneszerzőmmé nőtte ki magát, és mióta bejelentették, hogy ő szerzi a film zenéjét, én tűkön ülve vártam azt. Ugyanakkor Brian sjanos túlvállalta magát idén, mert ő szerezte a Halálos iramban 7 zenéjét is, és épp ezért kért segítséget a munkálatokban Danny Elfman-től, a másik kedvenc filmzeneszerzőmtől. Szerencsére megtartották az első rész főtémáját Alan Silvestri-től a közös zenéjükhöz, mely szintén fel fog kerülni A legjobb szuperhős filmzenék blogbejegyzésembe, ahol méltó helye lesz. Szinkronhangok: az eddigi karaktereknél nem volt változás, így a már jól megszokott hangjukon hallhattuk őket; míg az új karakterekével annyira nem voltam kibékülve.

Pár érdekesség a film- és a folytatás(ok) kapcsán:

 • "Rengeteg könnyet ejtünk majd." - bár ezt Tony és Rogers viccelődve mondták egymásnak, de ez valahol mélyen előre vetítheti az Amerika kapitány 3. részét...
 • "Avengers Assemble!" - e mondatnak különös szerepe volt a képregényekben, s így a filmben is.
 • A hat Végtelen Kőből már négyet láthattunk az eddigi filmekben... (lásd: a fenti képen!)
 • Tetszett, hogy a Pinokkió-ból vett dalt idézte Ultron, és az első előzetesben is hallhattuk ezt a dalt. Imádtam!
 • Nick Fury is feltűnik a színen
 • Az Új Bosszúállók kiléte és szerepe az Amerika kapitány: Polgárháború-ban...
 • Számos karakter új kosztümöt kapott a filmben (pl.: Sólyomszem, Fekete özvegy, Amerika kapitány, Vasember és Thor).
 • Steve Rogers és a csúnya beszéd, - no igen, jók ezek a részek is, de csak a filmmel együtt az igazi. Nézzétek meg!
 • A film végén - az előző részhez hasonlóan - ismét láthatunk egy "Avengers csapatépítő traininget", ahogy a Bosszúállók összefogva gyilkolásszák le az Ultron-robotokat.
 • Hulk utazása kérdéseket vet fel...
 • Ki bírja felemelni Thor pörölyét? - az egyik legviccesebb jelent a filmben, s még később is ezen viccelődnek a karakterek (lásd: lift).
 • Pókember is szerepelhet akár az új Bosszúállókban, mivel a MARVEL idén visszavásárolta a jogait a SONY-tól.avengers-infinity-war-110853.jpg
 • Mindkét részben hallhattunk egy-egy komolyzenét, - bár ez is lehet, hogy csak nekem érdekesség.
 • A stáblista alatt láthatunk egy márványből készült szoboregyüttest, - te jó ég, ha lehetne egy ilyenem!
 • "A világ hatalmas, tegyük kisebbé!" - ezt a kapitány mondta a filmben, de engem kísértetiesen emlékeztetett Az Acélember c. filmre, ahol szinte szóról-szóra ugyan ezt hallhattuk.
 • Stan Lee elmondta egy interjúban, hogy eddig ezt a cameo-szerepét élvezte a legjobban... hát, azt el is hiszem! :)

Érdekes, hogy csak egy stáblistás jelenet volt a filmben, szinte rögtön a a lista elején. Csak annyit mondok erről, hogy ez előrevetíti számunkra az Avengers 3.: Infinity War-t, melyet két részben fognak majd bemutatni, 2018-2019-ben. Nekem összességében nagyon tetszett a film, látványos és izgalmas volt, karakterfejlőddéssel, humorral és drámával fűszerezve, ahol a csapat méginkább összetartóan dolgozott, mint azt az első részben láthattuk. Ezt várom egy képregényfilmtől... ezt várom egy Bosszúállók-filmtől!

"Avengers, assemble!"

avengers_2_statue_hatso_sor_kozepe.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr587446024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rasta27 2016.03.18. 10:23:18

Üdv!
Kalocsáról írom ezt a pár sort, Dávid vagyok és van egy nyers elméletem, hogy loki valójában vizíó képében jelent meg.Gyanús volt számomra amikor egymásra néztek thor és loki, mikor thor segített neki felébredni na meg, hogy "varázsolt" magának egy köpenyt is ami loki egyik tulajdonsága mint azt tudjuk.S, hogy egy félistennek mi szüksége van rá, hogy be álljon a bosszúállók közé rejtve?Szerintem loki kapott egy esélyt, hogy jó útra térjen, és ez lesz a meglepetés a következő filmekben.Mit szólsz?