Minden, amit a JURASSIC PARK-filmekről tudni akartál!
2015. június 11. írta: HSK Productions

Minden, amit a JURASSIC PARK-filmekről tudni akartál!

"Mégis, miféle park ez?"

(Dr.Alan Grant, Jurassic Park, 1993.)

A Michael Chrichton által szerzett regények - Őslénypark (1990) és Szörnyek szigete (1995) - alapján készültek el 1993-ban, majd '97-ben korunk talán legemlékezetesebb kalandfilmjei. Steven Spielberg filmjeit egy harmadik rész is követte, Joe Johnston rendezésében (2001). A széria rajongói több, mint egy évtizeden át hajtották a Universal Stúdiót és Spielberg-et, hogy készítsék el a várva-várt negyedik részt. A hosszas nyüstölésnek meg is lett az eredménye, ugyanis a napokban végre látható lesz a dínós-mozi újabb része, JURASSIC WORLD címmel, melyről itt olvashatjátok a [kritikát]!

stan-winston-t-rex-jurassic-park-photo.jpg

Ebből az apropóból gondoltam, hogy összeállítok egy bejegyzést, tele csupa érdekességgel az I-III. részből! A filmek történetére nem is fordítok figyelmet, hisz' (szerintem) mindannyian láttátok már őket. A klónozásról itt olvashattok egy érdekes cikket (egyik tudományos munkámat, mely részben érinti a klónozást is).

Nos, akkor ásót és ecsetet elő, kaparjuk le a port a - lassan már kövületté vált - Jurassic Park I-III.-ról!

 ***

JURASSIC PARK (1993)

jurassic-park.jpgAz, hogy az első részt mekkora rajongás és tisztelet övezi, jól mutatja, hogy az elmúlt 22 évben is folyamatosan adják a tv csatornák. Bemutatása 20.évfordulójának alkalmából egy különleges, 3D-s változatot is (kritika itt) bemutattak a mozik. Ami a színészeket és a velük kapcsolatos információkat illeti, most nem részletezem őket. Most sokkal érdekesebb dolgokkal foglalkoznék:

Például, azt tudtad, hogy a filmben tévesen mondta azt Dr.Alan Grant, hogy a T-rex "csak a mozgást érzékeli"? Ugyanis a legújabb paleontológiai leletek és kutatások során benizonyították, hogy a T-rexnek is binokuláris látása volt, csak úgy, mint az embernek; de azt se feledjük, hogy az agya is kimondottan nagy volt (a testtömegéhez képest), valamint kifinomult szaglószerve és nagy belsőfüle is segítette a vadászatban. Tehát, a filmbéli elmélet erőteljesen megdőlni látszik.

John Hammond karakterét Richard Attenborough alakította, aki a szerepe előtt majd' 15 évig nem is szerepelt filmben. A híres rendező és színész szerepelt volna az új részben is, azonban 2014-ben elhunyt, - viszont méltó emléket állítanak majd neki a Jurassic World c. filmben.

Igen csak könnyű dolguk lenne a paleontológusoknak, ha olyan könnyedén tárnák fel a leleteket, mint ahogy azt a film elején lehetett látni. Valójában ez egy igen hosszadalmas folyamat, de az is lehet, hogy a film forgatókönyve szerint, csak betemette a homok az addig kiásott csontokat.

A Dilophosaurust - mely méreggel köpte le Dennis Nedryt a kocsiban - tévesen ábrázolták a könyvben és a filmben is. Ugyanis semmilyen paleontológiai lelet nem bizonítja, hogy az állat mérget tudott köpni az áldozatára, és nyakfodorra való leletet sem találtak a kutatók a csontváz körül. A dínó valós méretét ugyanakkor lecsökkentették a filmben, hogy beférjen a kocsiba...

jurassic.jpg

Dr.Alan Grant karakterét egy széles körben ismert paleontológusról, Jack Horner-ről mintázták, aki a filmek alatt végig konzultánsként dolgozott a rendező mellett.

Már a film bemutatásakor is úgy gondolták a tudósok, hogy a dinoszauruszok a ma élő madarak ősei lehettek. Ezt tömérdek mai lelet is alátámasztja, így például: tollakat találtak számos Velociraptor, Tyrannosaurus rex és más fajok maradványain.

A Velociraptorok méretét is megváltoztatták a filmeben. A valósághoz képest majd' 2 méter magasnak mutatták be őket, de a leletek szerint e faj kb. 1 méter magas és 25 kg volt. Érdekesség, hogy a Kréta-kor elején (145 millió éve) az ún. Utahraptor - a Velociraptor egyik rokokna - közel 500 kg-ot nyomott, míg a Kréta-kor végén (65 millió éve) egy másik fajtársuk már csak alig 50 kg-ot.

A Tyrannosaurus rex a film szerint akár 50 km/h-val is futhatott, de ez messze nem igaz. Ezt a tényt már a 2000-es évek elején is megcáfolni látszott több kutatási eredmény. Ezek szerint, a T-rex kb. 25 (de maximum 40) km/h-val futhatott zsákmánya után. Zömök teste és rövid (kétujjú) karjai erre engednek következtetni. Az állat egyensúlyozását vizsgálva kiderült, hogy ha csak egy kicsit is megbotlott volna - a feltételezett - 50 km/h-s sebességnél, akkor úgy bukott volna orra, hogy - rövid karjai miatt - nem tudta volna fejét megvédeni az ütődéstől, és azonnal nyakát szegte volna a rá nehezedő súly miatt.

Érdekes, hogy mikor a "dream team"-ünk megpillantja a Brachiosaurust legelészni egy magas fa lombjáról, akkor a készítők arra is ügyeltek, hogy tükröződjön az állat sziluettje Dr.Sattler szemüvegén. Ezt én is csak most, a cikkre való készületkor vettem észre.

Dr.Henry Wu - akit a keltetőben láthatunk - visszatér a Jurassic World c. filmben. Ha jól tudom, akkor ő lesz az egyedüli karakter, aki látható lesz a régi színész gárdából.

content_jp_spitter_01.jpg

Mikor a film végén a helikopterhez érkeznek főhőseink, a kamera a sáros jeep ajtaját mutatja, ahol csak ez a felirat látható: "...urass... Park", - mely elég kifejező lehet az angolul tudó néző számára.

Minden bizonnyal egy - a Mexikói-öbölben lévő Yucatan-félszigetbe csapódott - meteor végezhetett a dinoszauruszokkal, - épp úgy, ahogy a filmben Tim említi. Érdekesség, hogy már a '90-es években is folytak kutatások e téren (mélytengeri fúrások, ahol kvarcot és a meteorokban fellelhető ásványokat kerestek a 65 millió éves kőzetrétegben). Itt is megemlítenek egy másik világhírű paleontológust a filmben - Robert T.Bakkert -, aki szerint a dínók több más betegséggel is küzdöttek ekkoriban, és ezek a körülmények is közrejátszhattak a kipusztulásukban, nem csak a meteor okozta kataklizma.

Dennis épp A Cápa c. filmet (1975) nézi a gépén, miközben a kamera ráközelít a színész asztalára. A filmet egyébként épp a Jurassic Park direktora, Steven Spielberg rendezte!

"Mit őriznek ott, King Kongot?" Ez a mondat akkor hangizk el Dr.Ian Malcolm szájából, mikor belépnek a Parkba. Azért is fontos ez a mondat, mert - főleg a Jurassic Park II.része - számos utalást tartalmaz az 1933-as King Kong-ra. A részletekért görgess lejjebb...

A filmben a T-rexet ragadozónak állítják be, de a paleontológusok több évtizedes kutatómunkája során bebizonyosodott, hogy a rex egyszerre volt vadász és dögevő.

raptor_suit-1024x662.jpg

A beteg Triceratops úgy lélegzett, hogy egy hatalmas gumilabdát tettek a hasába, és azt pumpálták folyamatosan levegővel, - így imitálták a levegővételét.

Bár a számítógépes technika a film készültekor igen kimagasló minőséget nyújtott, a filmben fellelhető dínók egy része mégis manuálisan mozgatott robot volt. Azok a dínók, melyeket teljesen látunk, azok CGI által animált állatok voltak, és melyeket csak részben láthattunk, azok robotok voltak.

Egyszer egy heves viharban teljesen elázott a robot T-rex, és órákkon át kellett szárítgatni a modellt, míg újra használható lett, majd végül a feje fölé tettek is egy védő fóliát, ami meggátolta, hogy a mechanika az eső miatt ismét csütörtököt mondjon.

Amikor Dennis számítógépen beszél a kikötőben lévő férfival, láthatjuk, hogy valójában egy előre felvett videót néz (alul látszik a videó státusz csíkja).

Valóban léteznek olyan nyugat-afrikai béka fajok (és még más, kivételes állatfajok is), melyek képesek nemet változtatni, ha a környezetük arra készteti őket.

A Tyrannosaurus hangját több állat hangjából vágták össze (pl. oroszlán, elefánt és fóka hangjából).

j_park_test_shot_small.jpg

A gyerekek sikolya valódi, mikor első ízben látjuk a T-rexet. Eredetileg nem tört volna be az autó ablaka, de az üveg (műanyag) nem bírta ki a nagy terhelést.

Amikor Dr.Grant és Malcolm a kocsiban ülve hallják dübörögni a T-rex lépteit, és attól berezonál a pohár víz, - ezt a hatást egy basszusgitár húrjainak pengetésével érték el, amit a műszerfalhoz érintettek.

A Jurassic World c. filmben számos olyan dínót láthatunk majd, melyek neveit már láthattuk az embrió-kamrában, amikor Dennis ellopta a DNS-üket.

Sam Neil és Laura Dern is beszélgetett Jack Horner paleontológussal, mielőtt elkezdődtek volna a forgatási munkálatok.

Bár a könyv végén eredetileg nem szerepel a T-rex, de a rendező jobbnak látta még egyszer, utoljára megmutatni a "film sztárját" (ahogy Steven Spielberg fogalmazott egy interjúban).

Érdekes megfigyelni, hogy míg az első rész végén a helikopter mellett pelikánok repülnek el, addig a III.rész végén...

giphy-4-could-we-see-pterodactyl-riders-in-jurassic-world.gif

Emlékezetes idézetek a filmből:

 • "Nem spóroltam semmin!"

 • "A természet utat tör magának!"

 • "Isten megteremté a dinoszauruszt, Isten elpusztítá a dinoszauruszt, Isten megteremté az embert, az ember elpusztítá Istent, az ember megteremti a dinoszauruszt. A dinoszaurusz megeszi az embert.... az asszony örökli a földet."

"A következő hibátlan lesz...!"

(Dr.John Hammond, Jurassic Park, 1993.)

AZ ELVESZETT VILÁG: JURASSIC PARK (1997)
Míg az I.rész a Nublar-szigeten játszódott (ahol az egykori park állt), addig a második rész a Sorna-szigeten játszódik (ahol a dínók születtek).
jurassic-park-t-rex-scales.jpg
Csak úgy, mint az első rész, úgy ez a film is Michael Chrichton egyik könyvének adaptációja. A rendező (Steven Speilberg), és a film zeneszerzője is (John Williams) visszatértek a szériához.
Érdekes idézetek a filmben:
 • "Szívem, és ha vannak kígyók [a szigeten]?"
 • "Nem, köszönöm. Azt hiszem, eleget dolgoztam a Halál Vállalatnak!"

Több - kisebb-nagyobb - eltérés is van a filmben, a könyvhöz képest (pl. Hammond szerepe és az expedíció elindításának oka; ill. a T-rex tombolása a városban).

A Jurassic Park-nál említettem, hogy több dolog is utal a szériában a King Kong-filmre, például:

 • "Mit őriznek itt, King Kong-ot?" (Dr.Ian Malcolm mondja, az 1.részben)
 • S.S. Venture gőzös: pont ezzel a névvel bocsátották tengerre azt a hajót is, mely a Koponya-szigetet indult felkutatni, és a film végén New Yorkba szállította King Kongot
 • mindkét filmnél egy-egy "szörnyeteget" szállítanak a civilizált városokba
 • mindkét filmben félelem övezi "az Öt Halál"- ill. "a Koponya"-szigeteket
 • King Kong és a T-rex is rálép egy-egy emberre a filmekben.

Vince Vaughn-t maga Steven Spielberg választotta a fotós természetvédő szerepére. Sam Neil-t (Dr.Alan Grant) vissza akarták csábítani a szerepére, de sajnos (a színész időhiánya miatt) csak a következő részben láthattuk újra.

A film elején lévő Compsognatus-os jelenetet (is) green-screen teschnológiával vették fel, és a kis dínókat csak később tették a képernyőre számítógépes munkálatokkal, - addig csak bábokkal imitálták a kislánynak a dínók mozgását.

Már említettem Robert T.Bakker paleontológust a Jurassic Park kapcsán. Nos, róla mintázták a II.rész (fiktív) paleontológustát, Robert Burk-öt, aki még külsejében is hasonlít az igazi tudósra. Az ő karakterét falta fel a T-rex akkor, amikor elmenekülnek előle a vízesés mögé, de megijed egy (valójában ártalmatlan) kígyótól, ennek következtében a Rex elkapja a karját, és kihúzza a barlangból.

Az utóbbi pár évben talált legújabb paleontológiai leletek bebizonyították, hogy a dinoszauruszok bőre kimondottan színpompás lehetett. Ezt bizonyítja több megkövült (színes) bőr maradvány is. Épp ezért észre vehető, hogy Az Elveszett Világ: Jurassic Park c. filmben a T-rexek, Velociraptorok és a Brachiosaurusok is színesebbek lettek az első részben látottakhoz képest.

1zlln.jpg

Kimondottan feszült hangvételű jelentre sikeredett az a rész, amikor Dr.Sarah Harding ráesik a szakadék szélén lógó busz ablaküvegére, és az szép lassan elkezd megrepedni alatta (úgy, hogy közben alatta a háborgó tenger látható). Ezt a részt blue-screen technológiával vették fel, de szerintem ettől függetlenül is kézzel fogható volt a jelenet alatt a feszültség.

Amikor a Velociraptorok a fűben gázolva közelítik meg a kutató egységet, ez a jelenet a fenti kameraállásból nagyon jól néz ki. Viszont a Raptorok támadásánál igencsak spóroltak a készítők, mert mindössze a farkuk csóválását láthatjuk (egy állat kivételével, aki ráugrik az egyik delikvensre). Ennek talán az lehet az oka, hogy (kb.) a film háromnegyedénél elég sokat szerepelnek majd a Raptorok a romos labornál, és nem akarhatták túl sokat mutatni őket addig.

Szintén most, a cikkre való készületkor vettem észre, hogy amikor Alex akrobata ugrása következtében kirúgja az egyik Raptort az üvegablakon, akkor láthatjuk a zsinórokat, melyek a dínót tartották és kirántották. 

Amikor a T-rex elszabadul San Diego-ban, több utalásra és érdekes dologra is érdemes figyelnünk:

 • Éveken át kérdés volt, hogy mi történt a hajón lévőkkel, mi végezte a hatalmas mészárlást, ha csak at-rex_2.png T-rex volt a hajón, és az is csak a raktérbe bezárva utazott a legénységgel? Nos, a DVD audio kommentárjában a készítők elmondták (sok más érdekes info mellett), hogy eredetileg egy Velociraptor horda végezte a mészárlást, de végül őket sajnos ki kellett vágni a filmből, így viszont a nézők válasz nélkül maradtak.
 • amikor a T-rex elszabadul a hajóról, akkor egy ellenőrző pontnál halad át, és leveri a táblát, melyen ez áll: "Gyümölcsöt, zöldséget és állatot behozni TILOS. Üdvözöljük az Egyesült Államokban." Jó, azért ez elég vicces  (a körülményekhez képest is).
 • amikor a házak között mászkál, láthatunk egy kosárpalánkot, - ekkor a dínó pattogtató mozdulatokat imitál az egyik karjával
 • a másik, amikor az utcán rohangál a kocsik között, jobb oldalt egy forgalomjelző tábla látható, melyen az áll: "dínóknak tilos!"
 • épp az egyik üzletbe akar bejutni egy férfi, akit a Rex simán elkap és szétcincál. Ő David Koepp, a film (egyik) forgatókönyvírója, akit a stáblistán - "unlucky guy"-ként - szerencsétlen fickóként találhatunk meg
 • amikor a Rex elszabadul, láthatunk egy férfit, aki ezt mondja: "Pont ezért jöttem el Japánból!" - ezzel a Godzilla-filmekre utaltak Steven Spielbergék.
"Nincs az az Isten, sem ember, amiért elmennék oda!"
(Dr.Alan Grant, Jurassic Park III., 2001.)
JURASSIC PARK III. (2001)

A harmadik rész már koránt sem a kedvenc részem (az messze magasan az I.rész). Ebben a részben kevesebb az eredetiség, és a tudományos információmorzsákat is keveselltem. Pedig a paleontológia, mint tudományág, akár egy év alatt is rengeteget fejlődhet, nem ám, hogy négy év alatt (a filmben négy évet ugrottunk ismét előre, az előző részhez képest).

maxresdefault.jpg

Ismét a Sorna-szigeten vagyunk - ahol a Jurassic Park játszódott, és - ahová a dínókat szállították át a Nublar-szigetről.

John Williams már nem vett részt zeneszerzőként ennél a résznél. Helyette Don Davis vállalta el ezt a pozíciót, de itt-ott ráismerhetünk a Mester egy-egy jól ismert dallamára. Ha már a cseréknél tartunk, ezt a filmet már nem Steven Spielberg, hanem Joe Johnston rendezte. Ami azt illeti, Dr.Ian Malcolm szerepére ismét felkérték Jeff Goldblumot, aki el is kezdte a forgatást, de szinte rögtön az elején lesérült, így inkább az egész filmet kihagyta a színész.

Ebben a filmben több olyan jelenetet is láthatunk, amit eredetileg az I-II.részhez terveztek, ilyen pl. a Pteranodon-os, és a Spinosaurus elől menekülős jelenet a csónakban.

Már az első részben - s most, a harmadik részben - is volt egy (mondjuk úgy) "guszta" rész, mikor egyes fellelkesült paleontológusunk könyékig kotorászott a dínó ürülékben, különböző okokból kifolyólag... Nos, a III.részben ezt töménytelen mennyiségű zabkásával szimulálták. Oké, ebből ennyi elég is, ugorjunk, - ennél a jelentnél egy Ceratosaurus is megjelenik, de inkább ő is hamar tovább állt...

content_jurassic_park_iii_spinosaurus_blog_7.jpg

Ismét említésre kerül Jack Horner paleontológus neve, - aki tanácsadóként újfent feltűnt a rendező mellett.

Míg az I.részben egy T-rex volt, a II.részben már kettő és egy bébi T-rexet is láthattunk. A III.részhez a készítők úgy gondolták, hogy kell valami újítás, ésnem elég ismét beszuszakolni "a zsarnokgyíkok királyát" a filmbe, hanem - kell valami nagyobb, ütősebb háziállat gyilkológép! Így kaptuk meg a Spinosaurus-t. A modell megépítésének fázisairól ezen a hivatalos oldalon nézhettek érdekes képeket és videókat!

A Spinosaurus-szal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az állat maradványait a 20.sz. elején találták meg, de a leletek a II.Világháborúban megsemmisültek, és a katalogizált eredmények is. Bár, azóta találtak egy-egy csontot az egykor kipusztult állattól, azonban a teljes csontvázat még messze nem tudák pontosan rekonstruálni a paleontológusok.

A filmben a T-rex és a Spinosaurus ádáz harcot vívnak egymással, és bár a Spinosaurus előnyben volt hosszú karja miatt, a valóságban azonban nem is találkozhatott volna e két ragadozó, mivel évmilliók és több ezer kilóméter választotta volna el őket egymástól.

Dr.Alan Grant terepjáróját is a paleontológus, Jack Horner autójáról mintázták (még a matricát is, az ajtaján).

content_jurassic_park_iii_spinosaurus_blog_18.jpg

A Velociraptorok hangképző szervét valóban el lehet készíteni (persze a megfelelő eszközzel). Már több évtizede tanulmányozzák a tudósok a dinoszauruszok hangképzését. Az egyik első ilyen állat, melynek a hangját reprodukálni tudták, a Parasaurolophus volt.

A Tyrannosaurus rex még a második résznél is színesebb bőrrel lett ábrázolva. Ugyan így, a Velociraptorok is, de náluk már alkalmazták a legújabb kutatási eredményeket is, miszerint a Raptorok tollasak voltak. (Ugyanakkor a méretüket a filmben még mindig eltúlozták, a valósághoz képest.)

A film végén eszünkbe juthat a Jurassic Park utolsó jelenete, mikor pelikánok kísérik haza hőseinket. Itt hasonló a film lezárása, csak ezúttal Pteranodonok kísérik a helikoptert.

***

Lényegét tekintve ennyi érdekességet szerettem volna Nektek megmutatni - jurassic-world-poster.jpgmég a JURASSIC WORLD előtt - mert úgy gondolom, hogy sok hasznos és érdekfeszítő dolgot tudhattunk meg a Jurassic Park I-III.-ról (mind tudományos, mind pedig a forgatási kulisszatitkok tekintetében)!

Ha szeretnél még érdekes videókat nézni a filmek készítéséről, akkor azt megteheted itt, és itt, valamint itt is!

Remélem tetszett ez a kis kedvcsináló egy esetleges Jurassic Park-maratonhoz, és persze ahhoz is, hogy elmenjetek megnézni a Jurassic World c. filmet. Jó szórakozást hozzá! Itt pedig már olvashatjátok is JURASSIC WORLD [kritikát]!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr77535426

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jurassic Park: most lerántjuk a leplet! – I. rész 2015.06.17. 17:46:53

Az, hogy az első részt mekkora rajongás és tisztelet övezi, jól mutatja, hogy az elmúlt 22 évben is folyamatosan adják a tv csatornák. Bemutatása 20. évfordulójának alkalmából egy különleges, 3D-s változatot is bemutattak a mozik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.