Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
THE WALKING DEAD: ízekre szedjük a sorozatot!
2015. július 29. írta: HSK Productions

THE WALKING DEAD: ízekre szedjük a sorozatot!

Igen csak szorult helyzetben volnék, ha azt kérnétek tőlem, hogy mindössze pár mondatban foglaljam össze the-walking-dead.jpgNektek: mitől lett (egyik) kedvenc sorozatommá a The Walking Dead? Ugyanis elég sokrétű a dolog. Az amerikai AMC csatorna sorozata megannyi húsbavágóan kényes kérdést vet fel a kényelmes foteljébe süppedő nézőnek, s olyan világot tár elénk, melyet sokan - talán meglepő, de - némiképp izgalmasnak vélnek, bár, ha bekövetkezne a való életükben, akkor efféle kíváncsiságuk hamar szertefoszlana.

Már a sorozat (és a Blog) elindulását követően felvetődött bennem a gondolat, hogy erről a produkcióról mindenképp írni kell, mert The Walking Dead olyan egyedülállóan mutat be számunkra egy poszt-apokaliptikus világot - s az abban rejlő veszélyeket (legyen az kóborló, vagy maga az ember) -, melyre sok más, a témában készült sorozat vagy film eddig nem volt képes. 2010 óta, hétről-hétre rajongók milliói követik feszült figyelemmel Rick Grimes (Andrew Lincoln) és társai harcát a túlélésért. Önmagáért beszél az is, hogy a sorozat eddig közel 60 filmes díjra lett jelölve, s ennek egyharmadát be is söpörte; illetve, hogy az interneten máig ez az egyik legtöbbet letöltött sorozat.

Idén augusztusban pedig végre teljesülhet minden The Walking Dead-rajongó álma, mert augusztus 23-án indul a sorozat spinoff-szériája, a Fear the Walking Dead, melyben betekintést nyerhetünk egy másik társaság mindennapjain keresztül abba, hogy miként kezdődött el a zombi-apokalipszis! Az eredeti sorozat rajongóinak persze egy kicsit tovább kell várnia kedvencük visszatérésére, mert a The Walking Dead 6. évada csak majd október 11-én érkezik!

post_152407_20140117115948.jpgMint azt tudjuk, a The Walking Dead egy képregény-adaptáció (2003), melynek Robert Kirkman a szellemi atyja (Tony Moore és Charlie Adlard mellett), s aki a tv-sorozat készítésében is szerves részt vállal. A sorozat sikerét támasztja alá az is, hogy: számtalan számítógépes játék és műanyag játékfigurák, társasjátékok, valamint könyvek is készültek; a rajongók sorozat-maratonokat tartanak, és a San Diego-ban évről-évre megrendezendő Comic-Con filmfesztiválon is tolonganak, hogy megtudjanak valamit az új évadról kedvenc színészeiktől. A rajongóknak a DVD-kiadásokon a készítők webizódokat is elrejtettek, ezek kis ínyencségnek számítanak a sok extra mellett. 

A sorozat előnye a karakterek nagy számú fruktuációja: a történet haladtával évadról-évadra új karaktereket ismerhetünk meg. Ez ésszerű is így, mivel hőseink folyamatos útonlevése következtében (nagyjából évadonként új helyszínre érkeznek) nem csak járkáló hullákkal, hanem embercsoportokkal is találkoznak, akik közül többen is a csapat tagjai lesznek, - ki hosszabb, ki rövidebb ideig. A karakterfejlődést szintén kiemelném (erre még később visszatérek!), bár nem mindenkinél láthatunk drámai elmozdulást a kezdetekhez képest. Ugyanakkor, ha rajtam múlik, egyes karaktereket (pl. Lori) már egy rész után kiírtam volna. Engem Lori esetében konkrétan nem maga a karakter, hanem a színésznő, Sarah Wayne Callies játéka irritált (A Szökés c. sorozatban is), de nagyon. Pedig a karaktere szempontjából érdekes a szerepe a szerelmi háromszög miatt... A gyerek karakterekről is szót kell ejteni - róluk is lejjebb lesz még szó -, mert ez az egyik legérdekesebb és legégetőbb kérdés a történet szempontjából. aaaaadsdas.jpgÉrdekesség, hogy a képregényben szereplő egyes karaktereket összeolvasztottak egy új karakterbe a sorozatban; de olyan is megesett, hogy a sorozat első évadában egy olyan figurát - Daryl Dixon - ismerhettünk meg, aki eredetileg egyik The Walking Dead képregényben sem szerepelt! Megjegyzem, Daryl (Norman Reedus) karakteréért sorozat-fanok milliói rajonganak, s ahányszor veszélybe került eddig a karaktere, szinte mindig az alábbi szöveget olvashattuk az interneten: "If Daryl dies, we riot!" (Ha Daryl meghal, fellázadunk!) Megjegyzem, nekem is ő az egyik személyes kedvencem a sorozatban. Azért is érdekes a karaktere, mert mivel eredetileg nem szerepel a képregényben, így a sorozatban bármi történhet vele, bármikor meghalhat...

A sorozat egyik elemi része a drámaiság. Olyan karakter halálok vannak benne, hogy néha még én is csak pislogok, hogy "te jó ég..."! Nem akarok spoilerezni (ha még nem értél végig a sorozatban), de tényleg, szinte minden évadra jut egy-egy olyan haláleset, mely nagyot üt a nézőben (hello, Game of Thrones). De nem csak a halálesetek, hanem a drámai fordulatok is fontos részét képezik a szériának, mely adott esetben egy-egy karakter fejlődésében kulcsfontosságú esemény lehet.

A sorozat látványvilága, hangulata, és a sminkesek munkája egyszerűen lenyűgöző! Nem hiába nyertek a sminkesek megannyi díjat a zombik "elkészítésével". Hozzá kell tenni, hogy nem is olyan egyszerű dolog statiszta-zombinak állni, ugyanis, már a kezdetektől fogva castingot tartottak nekik. Az alkotóknak külön elképzelésük volt, már az első rész előtt, hogy miként mozogjanak a zombik, hogyan hörögjenek, stb. Így, ezek a kóborlók sokban eltérnek pl. azoktól a zombiktól, akiket Brad Pitt vadászott le a World War Z (Z Világháború kritika itt)-ben! Ha már megemlítettük a The Walking Dead zombijait: jó ötletnek tartom, hogy hőseink nem a "zombi", hanem a kóborló (walker) nevet adták a járkáló hulláknak. Érdekes, hogy a sorozat eddigi 5 évada alatt több elnevezésükkel is találkozhattunk! Erre leginkább akkor volt példa, amikor karaktereink különböző embercsoportok táboraiba kerültek, s azoknak saját szavuk volt a kóborlókra (erre is visszatérünk még...)! Ami pedig a zombik külsejét illeti, nagy részük valóban a sminkesek érdeme. A CGI-munkálatok leginkább a hátteret (néhol ez sajnos hagy kívánni valót maga után), és a zombik trancsírozásakor a vértócsákat érintik. Amúgy, ahogy előre haladunk az évadokban, a kóborlók is egyre rusnyábbak és gusztustalanabbak lesznek (rothadás, természeti erők és az emberekkel vívott küzdelmeik miatt). Ezt csak azért jegyzem meg, mert az új sorozatban - Fear the Walking Dead - még az események kezdetekor láthatjuk a frissen átváltozott kóborlókat, míg Rick esetében már hónapok teltek el akkor is, mikor felébbredt a kómából a kórházban...

A sorozat filmzenéjéért Bear McCreary a felelős. Szerintem nagyon stílusosra, és kellően hátborzongatóra sikeredett a sorozat intrója, - az egyes epizódok eljén, az első pár perces történés dármai cselekményekor egyszer csak elindul, és már rögtön megadja a széria alaphangulatát. Persze, az egyes évadok intrói alatt csak a képek változnak, a zene nem. Ugyanakkor, készült egy jó kis remix is az intróból, melyet itt hallgathattok meg. the-walking-dead-billboard-650b.jpgAzért, a sorozat filmzenéje nem ér fel (pl.) a Trónok Harcá-hoz (Ramin Djawadi), de hogy ne legyek szívtelen, az egyik karakter halálakor hallható zene például nekem személyes kedvencemmé vált (csak akkor nézd meg a jelenetet, ha már láttad)! A sorozatban egyébként többször is hallhatunk betétdalokat, melyek jól prezentálják az aktuális érzelemvilágát az adott epizódnak, ill. jelentnek. Apropó, nem szabad kihagynunk a sorozatban Beth-t alakító Emily Kinney-t sem, aki a sorozatban többször is dalra fakad (hozzá kell tenni, hogy a magyar változatban az első pár dalát lefordították, - bár ne tették volna).

Ha eddig még nem- vagy csak elvétve nézted a sorozatot, akkor szerintem angolul érdemes nézni. Nekem a szinkronos változat valamiért nagyon nem nyerte el tetszésemet. A legjobban talán Daryl (Schmied Zoltán) orgánuma lett eltalálva. Rick-et például Rajkai Zoltán szinkronizálja már a kezdetektől, de nekem valamiért - talán a színész (Andrew Lincoln) alakítása miatt - az eredeti hangja passzol igazán a jelleméhez, és nem is tudom elképzelni máshogy. Mindegy, lehet, hogy ez csak az én bogaram, nézzétek el nekem.

Sokan gondolják úgy, hogy unalmas sorozat a The Walking Dead. Nem is szeretnék velük vitatkozni, mert tény, hogy többször is belassult kissé a széria, de végül mindig visszatalált a medrébe. Számomra - s minden rajongó számára is - azért lehet vonzó és érdekes a sorozat, mert olyan világba enged betekintést, mely (lekopogom, hála a Jóistennek) nem túl valószínű, hogy bekövetkezhet. Mégis, az ember természetéből fakadóan kíváncsi, és bennem minduntalan felmerülnek kérdések - melyeket a sorozat karakterei maguk is megélnek -, hogy vajon én mit tennék? Mire lennék képes a túlélésemért? És a családomért, barátaimért? Az efféle kérdések persze a mai, civilizált életben is felvetődnek. De egy olyan (elképzelt) világban, ahol a halottak felélednek, a tét mégnagyobb. Nem számít sem a pénz, sem a vagyontárgyak, csak az Élet számít. A The Walking Dead-világában politikai rendszerek dőlnek meg, teljes infrastruktúrák omlanak össze, csak az ember marad, - kvázi, mint a kőkorszakban, a nulláról kell újból elindulnia. Szerintem, sokan már az első nap meghalnának a "tragédiától", hogy nem lenne internet, és nem tudnak pötyögni megállás nélkül a telefonjukon. Oké, kissé túlzok, de ez (sajnos) mégsem annyira vicc talán. A technika és az internet nélkül manapság elképzelni sem tudjuk a mindennapjainkat. Ha mindez elvész, mi maradna? ...A család, a barátok, és a küzdeni akarás. Küzdelem az életért, az élelemért és a vízért. 10365896_1068060616553429_4587212757343146426_n.jpgMeg persze, a biztonságért. A fegyvereket sem szabad elhanyagolható tényezőként venni e világban. Nincsen közbiztonság, és az egyes kolóniák saját törvényeket alkotnak maguknak, - lásd: Woodbury, Atlanta, vagy épp Joe-ék bandája. Az 5. évadban az egyik karakter azt mondja: "Az ember vagy mészáros, vagy marha!" Elékpesztő, hogy mikre képes az ember, ha éhes, vagy ha fenyegetve érzi magát... Egy másik karakter arra utalt a 2. évadban, hogy az ember eddig is megbírkózott vírusokkal, túlélt katasztrófákat, (világ)háborúkat, s ezt a borzalmat is túléli majd. Én nem tudom, mi lenne, ha tényleg ilyen helyzetbe kerülne az emberiség, csak találgatni lehet: anarchia, káosz, tömegek pusztulnának el, önbíráskodás és halál szaga lengné be a levegőt, de egy valami biztos, - az ember mindig is küzdeni fog az Életben maradásért.

...Szóval, ha ezek nem izgalmas kérdések, akkor nem tudom melyek azok?! Ha másra nem is, de arra mindenképp jók ezek a kérdések, hogy egy-két pillanat erejéig átértékelje az ember, hogy mely dolgok után vágyakozik, s közben milye van, amit nem vesz észre? Szerintem ezért (is) jó sorozat a The Walking Dead. De nem is kell ilyen szörnyen komolyan venni a sorozatot, mindez csupán fikció, a lényeg, hogy kikapcsolja az embert, szórakozzunk, és hogy szoríthassunk kedvenc karaktereinkért.

***

Nos, azt hiszem, a továbbiakban érdemes egyesével kiveséznünk az évadokat! Igyekszem spoilermentes maradni, amennyire csak lehet. Elsősorban például arra keresem a választ, hogy:

 • Milyen fontos és életbevágó kérdéseket feszegetnek az egyes évadok?
 • De kitérünk arra is például, hogy melyek voltak a legmegrázóbb események?
 • Milyen jelentős karakterfejlődések történtek?
 • Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok? (Stb.) ...Vágjunk is bele!

***

The Walking Dead - 1. évad (2010)

Bár az első évad még csak 6 részes volt, mégis bővelkedik kérdésekben. Az első epizód nyitánya már rögtön megragadott a zombi kislánnyal. Aztán jött az intró a sajátos hangulatával. A képi világ és a zene együttese egyedülálló elegye lett a legjobb sorozat intróknak (apropó, ilyen cikkel is készülök a közeljövőben!).

Életbevágóan fontos kérdések:

 • Mikre képes az ember az életben maradásáért...? (3.rész)
 • Megéri-e visszamennie a családos férfinak és társainak a zombikkal teletömött városba egyetlen emberért, aki rasszista, és még saját csapatukra is veszélyes?
 • Mit tegyen a feleség, amikor a halottnak hitt férjét viszont látja? És mi tegyen a férj barátjával, aki közben a szeretője lett?194364-header.jpg
 • Megéri-e kockáztatni a saját családom életét, egyetlen vadidegen ember miatt?
 • Ebben a törvény nélküli világban mit lehet tenni azzal a férfival, aki veri a feleségét? (Én mondjuk, Shane helyében már rég nekiestem volna a hapsinak...) Mondjuk, Ed szerencsére meg is kapta később, ami járt neki.
 • Mit tegyen a csapat azzal, akit harapás ért? ...Kegyelemeből megöljék? Vagy esetleg hátrahagyják egyedül meghalni, vagy átváltozni?
 • Ki legyen a csapat vezetője? Milyen terhet ró ez az ő vállára? Mit lehet később számon kérni rajta ezért?
 • Kell-e valaki a csoportba, aki a csapat "lelkiismerete" (Dale), és sokszor kimondja azt, amit valójában mindenki érez, hogy tenniük kellene, de nem merik? 
 • Joga van-e a csapatnak dönteni más sorsáról, aki nem akar tovább menekülni, hanem inkább a biztos halált választaná, mert azt tartja megnyugvásnak?

Érdekességek és fontos momentumok az évadban:

 • Rick felébredése a kómából felveti a kérdést: mi történhetett, mi válthatta ki a zombi apokalipszist? Sosem tudjuk meg? (Vagy vajon az egész történet csak álom? ...Merem ajánlani, hogy ne. Oké, a képregényés a sorozat készítői elmondták, hogy ilyenről szó sincs, ez nem a Dallas!)
 • "Don't open, Dead inside!" (Ne nyisd ki, halottak vannak odabennt!) felairat az ajtón. A sorozat egyik védjegye, s legtöbbet viszontlátott momentuma a médiában.
 • Ferenc builders-feliratú furgon: a sorozat showrunnere, Franc Darabont magyar származású.
 • "Kinek mi hiányzik?" - sokszor felvetődik a kérdés, s nem egyszer vicces válaszok jönnek ki végül... (4.rész)
 • Ebben az évadban még nincsen hangtompító Rick-ék fegyveréhez, így sokkal veszélyesebb megvédeniük önmagukat, mivel a kóborlókat vonzza a zaj
 • Megemlékeznek a halottakról, még az ismeretlenekről is (2.rész)
 • Visszaemlékezés keretében bepillanthatunk azokba a napokba, amikor kitört a káosz (6.rész)
 • Dr.Jenner odasúg valamit Rick-nek, amit mi csak később tudhattunk meg...

Melyek voltak a legjelentősebb karakterfejlődések:

 • Shane féltékenysége, Rick-re, amiért a férfi visszajött... Az egykori barát már képes volna megölni Rick-et! (5.rész)

 

The Walking Dead - 2. évad (2011-2012)

Bár a második évad kissé lassabban indult el, de mégis, talán még égetőbb kérdéseket boncolgatott, mint elődje. Lássuk...

Életbevágóan fontos kérdések:

 • Biztonságos hely kell a csapatnak, nem lehet örökké úton lenni, menekülni!
 • Befogadjanak-e egy csapatnyi idegent egy farmra?387003.jpg
 • Van-e joguk ítélkezni Rick-éknek a farm tulajdonosa tettei felett, - legyenek azok bármilyen furcsák, vagy ilyesztőek is?
 • Álljon-e neki keresni mindenki egy eltűnt kislányt a zombi apokalipszis kellős közepnén, a vadonban?
 • Van-e Isten? Hisznek-e benne? Ha van Isten, miért engedte meg ezeket a szörnyűségeket?
 • A Járványügy-es fiaskó után van-e még lehetősége az emberiségnek a gyógymódra?
 • Megéri-e Daryl-nek egyedül nekivágni a vadonban keresni az eltűnt kislányt? (5.rész)
 • Az évad legnagyobb kérdése: a pajtához kötődik...! (7.rész; ez tényleg nagy pofon volt, amikor először láttam.)
 • Ki hogyan tekint a kóborlókra? Van, aki pusztán hullaként, van, aki viszont az egykori családtagját, barátját, vagy szerelmét látja meg benne...
 • Lehet-e fegyvert adni egy kisgyerek kezébe? Ki felel az ő tetteiért?

Érdekességek és fontos momentumok az évadban:

 • Ekkor láthatunk legelőször kóborló hordát, - nekem nagyon tetszett a jelenet. (1.rész)
 • Még egy kóborlót is képesek puszta kézzel kibelezni Rick-ék, hogy megtudják, elkapta-e az eltűnt kisgyereket?
 • Atlantát a járvány kitörésekor napalmmal bombázták (5.rész)
 • Shane az, aki ki meri mondani azokat a dolgokat, melyek elsőre talán valóban keménynek tűnnek, de (talán) pont ezek lennének szükségesek a csapat életben maradásához?!
 • Tanácsot alapítanak, hogy összhangban, hideg fejjel tudjanak dönteni a fontos dolgokról!
 • ...talán nem tanácsos éjnek évadján egyedül kóborolni a mezőn.

Melyek voltak a legjelentősebb karakterfejlődések:

 • Shane és Othis küldetése az évad egyik legmegrázóbb jeleneteit tárták elénk
 • A bűntudat igen jelentős szerepet kap egy karakter életében...
 • Hershel kálváriája az évad (egyik) legnagyobb karakterfejlődése
 • Viszont mindenképp Rick-é az első díj ilyen értelemben! (12.rész) És e fejlődésének még koránt sincs ekkor vége...

 

The Walking Dead - 3. évad (2012-2013)

A harmadik évad tetszett nekem legkevésbbé az első három évad közül. Valahogy sokkal vontatottabbra sikeredett, mint elődei. Kevésbbé éreztem az évad közben a tipikus The Walking Dead-hangulatot. Ez talán Woodbury-nek és a Kormányzónak köszönhető, de persze ezzel lehet, csak én vagyok így. De tény és való, hogy kevesebb olyan lényegi kérdést véltem felfedezni, mint amilyeneket az első két évadban láthattunk.

Életbevágóan fontos kérdések:

 • Milyen bánásmódot érdemelnek a - még civilizált világban - bebörtönzött rabok, ebben a széthullott világban? Be merjék őket fogadni a csapatba? Kijár nekik a második esély?paulainsworth_promo.jpg
 • Mi legyen azokkal a sérültekkel, akik elvesztették menekülés közben valamelyik végtagjukat? Azok, akik harapás miatt vesztették el (mondjuk) lábukat, csak az amputáció volt az egyetlen megoldás...
 • Több etikai kérdést is felvet(het) a már meghalt embereken, vagy a még haldoklókon történő kísérletezés.
 • Milyen esélye van egyáltalán egy újszülöttnek ebben a világban?

Érdekességek és fontos momentumok az évadban:

 • A kormányzó lakása csupa "érdekességet tartogat"...
 • A Woodbury-ben élők húsevőknek hívják a zombikat (4.rész)
 • A zombi-ketrecharc volt az évad egyik legkérdőjelezhetőbb és egyben legfurcsább jelenete
 • Daryl és Merle, a két testvér harca egymással a zombik között
 • A börtön megtámadása
 • Morgan ismét feltűnik, és nagy hangsúlyt kap vele kapcsolatban a poszttraumás stressz... Az ő története még messze nem itt ér véget (12.rész)
 • Hogyan bánik a Kormányzó a saját embereivel? (az évadzáró 16.epizód)

Melyek voltak a legjelentősebb karakterfejlődések:

 • Merle karaktere ebben a pár részben többet fejlődött, mint az első évadban. Azt hiszem, kezdtem jobban megismerni és (talán) megkedvelni is (15.rész).
 • Meglepő, de Carl esetében is történt igazi előrelépés karakterfejlődés szintjén, lásd: a szülés utáni eseményeket, valamint amikor lazán lelő egy srácot. Egészen a harmadik évadig nagyon irritált amúgy a gyerek, de innentől kezdve látszik, hogy (talán) kezd benőni a feje lágya.

 

The Walking Dead - 4. évad (2013-2014)

A negyedik évad már jobban tetszett, mint az előző, s ebben igen jelentős szerepet játszik, hogy az eddig három évada összetartó és együtt menetelő csapat széthullott a 3.évad utolsó részében a börtönnél zajló jelenetek miatt. Így lett talán még izgalmasabb a sorozat: kisebbek a csoportok, nagyobb a rizikófaktor. Emellett olyan ígéretes jövőképet remélhettek magukénak a szereplők, mely ugyanakkor a nézőben egyre nagyobb és súlyosabb kérdéseket vetett fel...

Életbevágóan fontos kérdések:

 • Mennyire lehet vakon megbízni a vadidegen társaságban, mely oltalmat, életet s ételt biztosít?
 • Mit lehet tenni a gyerekekkel, akik egyáltalán nem félnek a kóborlóktól, sőt, játszanak velük és etetik őket (2-3, 14.részek)? Ki ezért a felelős (pláne, ha szüleik halottak)?

Érdekességek és fontos momentumok az évadban:

 • A börtönben maradottak növénytermesztésbe és állattenyésztésbe kezdenek, - hosszú távra terveznek letáborozni.
 • A kislányok viszonyulása a kóborlókhoz...
 • Egy betegség üti fel fejét a börtön falai között, mely az évad egyik legmeghatározóbb elemévé válik (itt válik igazán jelentőssé az, amit az első évad végén súgott oda Dr.Jenner Rick fülébe!)
 • A zombikat mások most marcangolóknak nevezik (4.rész)hm6y4do.jpg
 • Rick-ék ezentúl 3 kérdést tesznek fel azok számára, akik a csapathoz szeretnének tartozni. Szerintem remek ötlet...
 • Carol és Rick kapcsolata a 4. részben különös fordulatot vesz.
 • Egyáltalán van-e gyerekkoruk ezeknek a gyerekeknek, akik ekkor nőnek föl? Szerintem csak biológiailag gyerekek, de lelkileg már olyan traumákon mennek át egészen kis korukban, melyek feldolgozása nem hogy egy felnőtt, de egy gyermek számára is komoly lelki nehézségekkel járhat.
 • A 10. részben felcsillan kis csapatunk számára a remény (Terminus), s eközben ismét újabb tagokra tett szert kis kompániánk. S nem utolsó sorban, így egy másik reménysugár (Washington) is Daryl-ék szeme elé tárul, de hogy ebből mi sül ki, azt csak a következő évadban tudhatjuk majd meg.
 • Joe-ék bandája is saját szabályokkal rendelkezik, melynek megvan az előnye, de a hátránya is. Ugyanakkor olyan beteg állatokból tevődik össze a csapat, mely azt hivatott bemutatni, hogy a filmbéli világ sem csak kóborlókból és emberekből áll. Nem! Kóborlókból, valamint rendes (vagy annak lenni kívánó) és beteg-állat emberekből áll az a világ is.
 • Tyreese pedig megmutatja számunkra, hogy ebben a világban is milyen fontos (és megbecsülendő) a megbocsátás (14.rész)!
 • A 16. részben Rick a képregényhez hasonlóan oly' módon védi meg fiát, melynek láttán egy jó időre lefagytam, amikor az említett epizódot néztem. Brutális volt, de szerintem a helyében én is ezt tettem volna.
 • Lizzy felfogásmódja a kóborlókról egészen váratlan fordulatot eredményez a 14. részben, mely számomra a sorozat egyik legmegdöbbentőbb eseménysorozatát indítja el... 
 • "Csak nézd a virágokat...!"

Melyek voltak a legjelentősebb karakterfejlődések:

 • A Kormányzó úgy manipulálja új embereit, hogy azt öröm nézni. Neki is volt egyfajta kálváriája, de azért még sem avatnám rögtön szentté.
 • Carol nagy fejlődésen megy keresztül.
 • Carl ismét itt van ennél a kérdésnél, csak úgy, mint egy évaddal korábban. Leginkább a 9. részből látszik, hogy sokkal komolyabban gondolkodik, mint korábban, de még ennek ellenére is nagyon gyerek.
 • Rick karaktere egyre árnyaltabbá kezd válni a sok veszteség és szenvedés hatására. Carl-ért bármire (de tényleg bármire) képes...

 

The Walking Dead - 5. évad (2014-2015)

Az ötödik évad nekem sokkal jobban tetszett, mint a harmadik és a negyedik, ugyanakkor az the-walking-dead-season-5-cast-wallpaper.jpgévadnyitó résszel kapcsolatban meg kell jegyezzem, hogy én a 4x16 kapcsán azt vártam, hogy több részen át mutatják be a Terminus-os eseményeket. Habár, lehet, hogy jobban jártunk így, hogy nem húzták-vonták a végtelenségig. Innentől kezdve megint érdekessé vált a sorozat, mert ismét különálló kis csoportokra tagológott a Dream Team... Fájó halálesetek, és régen (?) látott visszatérők - nem, most nem olyan formában - tették még izgalmasabbá az évadot.

Életbevágóan fontos kérdések:

 • Van-e félnivalója az embernek egy biztonságosan elkerített településen? Nem csak a kóborlók jelentenek ugyanis veszélyt!
 • Milyen büntetést érdemel egy férfi, aki kezet emel egy nőre? A megbízott sheriff a saját, vagy a helyi törvényeket alkalmazza?
 • Mire képes az ember, ha éhezik?
 • Milyen saját törvényeket állítson fel egy egész kolónia, hogy önmagát megvédje? Mit tegyenek, ha azok, akiket befogadnak, végül saját lakhelyükön ejtik őket folglyul és erőszakolják meg a nőket? Milyen bosszú jár ki nekik? Hogy viselkedjenek ezek után az idegenekkel?
 • Megölhetik-e azokat az embereket, akik eddig őket kínozták és ölték meg? Vagy engedjék el őket? ...És ha másokkal ugyan azt teszik, mint amit Glenn-ékkel? (3.rész)

Érdekességek és fontos momentumok az évadban:

 • "Az ember vagy mészáros, vagy marha!"
 • Az évad egyik legfájóbb, de (valahol mégis) legörömtelibb beszólása - hihetetlen, de mégis ez: "Fertőzött vagyok!" (2.rész)
 • Az évad első része egy valódi mészárszéket tár elénk, mely engem a nácik borzalmas teteire emlékeztettek (emberek a vagonokban, tárgyaiktól megfosztva, azok pedig kupacokban külön válogatva).
 • Gabriel atya karaktere nekem már az elejétől fogva (2.rész) unszimpatikus volt, de így, kicsit jobban megismerve, csak méginkább útálom!
 • Eugene történetét jobban megismerhetjük az 5. részben (az övé a másik legsokatmondóbb idézet, de mivel spoileres, így nem írom ki).
 • A 11. részben bolyongóknak hívják a zombikat.5_14_1.jpg
 • A 12. részben (új helyen van a csapat), de már rögtön magukkal hozták - a szükséges - változás szelét! 
 • Ha néztétek a LOST c. sorozatot (nekem 'a' kedvenc sorozatom), akkor a 6.részben egy "ismerős" Mária-szobrot fedezhettek fel Daryl és Carol furgonos jelenetében!
 • A sorozat első felében két, valamint a 14. részben egy igen megrázó haláleset történik. Utóbbiról állítom, hogy magasan a sorozat egyik legbutálisabban ábrázolt halála lett!
 • "Big things are Coming!... You've arrived at your Destination!" (Nagy dolgok következnek... Megérkeztél a célodhoz!) - ha ez a tábla nem (részben) a 6. évad várható eseményeit vetíti előre, akkor nem tudom, mi lehetne ennél nyílvánvalóbb utalás?
 • "Now, you're going to die!" (Most meg fogsz halni!) - őszintén, ki hallgatna a zombi-apokalipszis kellős közepén ilyen mix CD-t? Amúgy, nagyon morbid, de szerintem humoros előrevetítése volt az adott karakter halálának.
 • Bár az első részekben kaptunk már rájuk utalást a Terminus-os Gareth-től, de a 9. részben végre konkrétumot is kapunk a Farkasokról (Wolves), akik majd nagy valószínűséggel a 6. évadban kapnak jelentős szerepet! De még az 5. évadban érdemes figyelni a 14-16. részeket is velük kapcsolatban.

Melyek voltak a legjelentősebb karakterfejlődések:

 • Kétséget kizáróan Rick Grimes ment át az előzőekhez képest a legnagyobb karakterfejlődésen! Összehasonlítottátok már az 5. évad végi jellemét (15.rész), a 2. évadbeli Shane karakterével? Nem? Akkor érdemes visszanézni, és ámulni...! Fantasztikus!

 ***

Mi várható a folytatásban?

The Walking Dead - 6. évad (2015-2016)

Úgy hírlik, hogy a hatodik évadban végre megismerhetjük azt a bizonyos Negan-t, aki a z ún. n.jpgMegváltók (Saviors) vezetője, s aki a sorozat főgonoszának számít a képregényekben (a 100. részben bukkant fel karaktere). Egy szöges dróttal körülfont baseball ütővel szokta brutális módon kivégezni - legfőképp - az embereket. Szerintem, a Rick - Morgan ellentétekre fogják helyezni a hangsúlyt az évad első felében, s majd talán utána végre Negan is beköszönhet a bandával. Remélem, hogy Daryl nem esik áldozatul, de nincs kizárva. Mindazonáltal kíváncsian várom, hogy jelentősen eltérnek-e majd a képregénytől az egyes karakterhalálokat tekintve...?

Nos, ennyit gondoltam mondani a The Walking Dead-ről. Ugye mondtam, hogy nem lehet pusztán egy-két mondatban beszélni a sorozatról? Rajongók, ne csüggedjetek: augusztus 23-án érkezik a Fear the Walking Dead, majd pedig október 11-én a The Walking Dead 6. évada! Mr. Kirkman nemrég azt mondta, hogy a fejében már összeállt a történet befejezése, s hogy talán nincs is teljesen elveszve az emberiség sorsa... Míg ez kiderül, addig olvassátok A Hátsó Sor Közepét és kövessétek a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr787655960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása