Tények és spekulációk, avagy STAR WARS VII.: Az ébredő Erő
2015. október 21. írta: HSK Productions

Tények és spekulációk, avagy STAR WARS VII.: Az ébredő Erő

"Nézd, öcsi, én bejártam a galaxist keresztül-kasul, jó sok cifra dolgot láttam, de olyat még sohasem, ami bebizonyította volna, hogy van valami hatalmas Erő, ami mindent irányít... Az én sorsomat nem irányítja semmiféle misztikus energiamező, humbug ez, én mondom!"

Bár még majdnem két hónap van vissza a Star Wars: Az ébredő Erő premierjéig, az igazi Star Wars-9ozkico.jpgőrület már két nappal ezelőtt kezdetét vette! Rengeteg dolog történt az elmúlt napokban: megindult az online jegyvásárlás, mely világszerte hatalmas káoszba torkollott a rendszerek túlterheltsége miatt; de kijött a harmadik előzetes is, mellyel együtt új jelenetek, s új teóriák egész hada látott napvilágot. A most következő cikkben igyekszem összeszedni a legfontosabb híreket és spekulációkat a legújabb Csillagok háborúja-filmmel kapcsolatban. Jó szórakozást, ifjú padawanok!

Nem véletlenül választottam a fenti idézetet cikkem beköszönő szövegének, ugyanis épp attól a Han Solo-tól származik, aki a IV. epizódban (Az új remény, 1977) még majdnem körbe röhögte Obi-Wan Kenobit azért, amit az idős jedi mester az Erőről tanított az ifjú Skywalker-nek. És láss csodát, bő 30 évvel később, Az ébredő Erő cselekményekor mit mond kedvenc űrkalózunk?

 - [Rey]: "Voltak történetek arról, hogy mi történt..."

- [Han Solo]: "Igaz. Az összes: a Sötét oldal, a Jedik,... Az összes igaz!"

Miután a széria mindenható atyja - George Lucas papa - szinte napra pontosan három évvel ezelőtt eladta 4,05 milliárd dollárért a Lucas Ltd.-t (vagyis ezzel az összes Star Wars-jogot) a Disney Stúdiónak, rajongók egész hada háborodott fel a döntésen, s kezdett aggódni, hogy vajon mi fog ebből kisülni? Ugyanis a bejelentéskor egyúttal azt is közölte Lucas, hogy készülőben van egy új trilógia is, melyet egyébként már az 1983-as Jedi visszatér forgatása alatt is megemlített Mark Hamill-nek (Luke Skywalker), de ezidáig nem került rá sor. Persze, a számtalan mém mellett rögtön beindultak a találgatások is, hogy vajon melyik könyvet, ill. könyvsorozatot vagy képregényt veszi majd alapul a Disney új trilógiája, de végül amellett döntött a vezetőség, hogy a már meglévő Star Wars-kánon helyett egy új eseményszálat kezdenek el - avagy folytatnak, ha így jobban tetszik. Ugyanis az idén decemberben moziba kerülő új rész mintegy 30 évvel a VI. epizód után fog játszódni!

maxresdefault_3.jpgJól emlékszem, hogy mekkora rajongás övezte az idei nyár egyik - sőt, talán legnagyobb - blockbuster filmjét, a Minyonokat. Már akkor előre lehetett prognosztizálni, hogy a kis sárga mitugrászok okozta felhajtás semmi nem lesz ahhoz képest, amit majd Az ébredő Erő fog gerjeszteni karácsonykor! Hogy miért? Mert a Csillagok háborúja egy minden korosztályt (meg)érintő saga: az egészen kicsik és a fiatalok azért tódulnak majd rá, mert ők az új trilógián nőttek fel, míg a felnőtteknek és az időseknek máig Lucas első trilógiája marad "az igazi Star Wars"! Persze ne felejtsük el a filmek kiváló marketingjét sem: előzetesek, ruhák, könyvek, rajongói filmek, kiegészítők, akciófigurák (most pl. a BB-8 nevű guruló droid a legközkedveltebb rajongói ereklye), filmzenék, PC-játékok, rajongói (jelmezes) találkozók, és még sorolhatnám.... Bár George Lucas kezdetben még a folytatásban sem reménykedett, végül a világ egyik(?) legközkedveltebb fantasy-világát alkotta meg milliók örömére.  Sőt, már most, nem egészen két nap alatt az USA-ban csak (!) az IMAX-vetítésekre eladott jegyekből 6,5 millió dollár folyt be a kasszáknál! Tulajdonképpen, az egész Star Wars iránti rajongás önmagát generálja. Gondoljunk csak bele, a régi trilógia idején maximum egy-két előzetest láthattak a moziban, vagy pár cikket az újságban, s mégis mekkora rajongás lengte körül a filmeket. Állítom, ha pusztán egyetlen plakátot és előzetest adott volna csak ki a Disney a VII. részről, akkor is ennyien mennének el megnézni. És ez nem kis teljesítmény! Sőt, valószínűleg úgy kalkulál a Mikiegeres gárda, hogy ha lúd, akkor legyen kövér - ami ezesetben azt jelenti, hogy nem csak egy újabb trilógiát terveznek, hanem ezeken kívül még több különálló Star Wars-filmet is elkészítenek (pl.: a Rogue1, valamint Han Solo és Boba Fett is kapna egyet-egyet)!

12115611_1124476360913508_4965838137018684314_n.jpgDe még ne igyunk előre a medve bantha bőrére! Most egy kicsit nézzük meg a jelenlegi helyzetet a kissé pesszimistább oldalról is, mert csak így kaphatunk teljes képet. Hadd kezdjem rögtön az első aggályommal, ami tudom jól, hogy sokatok csőrét is piszkálhatta már az első előzetes láttán is: a "keresztvonallal" ellátott lézerkard. Könyörgöm, miért? Na jó, lépjünk ezen túl, biztos kellett újítani valamit és talán lesz valami lényeges funkciója is, de talán pont nem e-téren vártuk a frissítést. Sajnos egy komolyabb negatívum is akadt a napokban a filmmel kapcsolatban. Mégpedig a rasszizmus. Egyre több rajongó csatlakozik egy csoportosuláshoz, mert bojkottálni akarják a filmet, mivel nem tetszik nekik az ifjú színész, John Boyega bőrszíne. Egész egyszerűen az a bajuk, hogy egy fekete jedi nem illik a Star Wars-világába. Én csak annyit kérdeznék ezektől a nagy fanoktól, hogy "csak én vagyok színvak, vagy Mace Windu, Lando Calrissian, Panaka kapitány, a Jar Jar-t játszó színész és James Earl Jones véletlenül nem színesbőrűek...?" Visszatérve az első előzetesre, még az is megfogalmazódott bennem, hogy mi lesz, ha megint átesünk a ló túlsó oldalára, és telepakolják a filmet egy rakás CGI-teches szörnnyel és csatával, de a rendes sztori parlagon marad? Ez irányú félelmemet a második előzetes már szinte el is oszlatta, s most, a legújabb előzetes láttán már egyre inkább felülírja bennem a várakozás az aggodalmat.

***

Lássuk, milyen teóriák kaptak szárnyra eddig a 7. résszel kapcsolatban?

 • Talán az egyik legnagyobb port kavaró teória, hogy az új főgonosz Kylo Ren = Luke Skywalker ?! Milyen érvek szólnak a feltevés mellett és ellen? És ha már itt tartunk, egy kapcsolódó fontos kérdés: Kylo Ren egy Sith Lovag?
  • Gyanakvásra adhat okot, hogy a rendező - J.J. Abrams - közölte egy interjú során, miszerint számíthatunk egy hasonló horderejű meglepetésre "Én vagyok...", mint amit anno A Birodalom visszavág esetében (1980) láthattunk!star-wars-force-awakens-6.gif
  • Mivel sem a plakáton, sem az előzetesekben nem láthattuk Luke-ot, sőt, Mark Hamill neve csak az előzetesben jelenik meg, így felmerült a lehetősége annak, hogy Skywalkert rejtheti a maszk. Sőt, a rendező azt is megpendítette egy alkalommal, hogy Kylo talán pont Vader maszkjáról merítette az ihletet saját maszkjához. Habár, a második és a harmadik trailerben feltűnik R2-D2, és egy csuklyás alak ráteszi robot-kezét a kis droidra, amiből arra következtethetünk, hogy ő Luke.
  • Viszont arra gondoltam, hogy mi van, ha a Adam Driver csupán eljátsza a karaktert, és mint csak testdublőre lenne a gonosszá vált Luke-nak? Hasonlóval már találkozhattunk az első trilógiánál, ugyanis akkor David Prowse bújt a Vader jelmezébe három részen keresztül, de hangját James Earl Jones kölcsönözte, illetve Sebastian Shaw-t is láthattuk a VI. epizód legvégén Vader-ként, amikor a fiától búcsúzik.
  • Másik érv is szól a teória mellett, mivel a harmadik előzetesben a maszkos alak egy ízben Darth Vader összeégett maszkját birtokolja, majd később ezt mondja: "Semmi sem állhat majd az utunkba... Be fogom fejezni, amit elkezdtél!"
  • Ugyanakkor érdekessége a dolognak, hogy a rendező leszögezte: Kylo Ren nem Sith! luke-hand-2_0.gif(Hozzáteszem, szerintem kicsit túl sok információmorzsát szórnak el a promó során a Disney-nél.) Emlékszünk, hogy Yoda az I. rész végén mondja Windu mesternek, hogy a Sithekből mindig kettő van - egy mester és egy tanítvány -, így több kérdés is felmerül: ha Kylo nem egy Sith tanítvány, akkor honnan ismeri az Erő Sötét oldalát, ki tanította meg rá? Vagy csak egyszerűen rájött, hogy használni tudja az Erőt, amivel Az ébredő Erő címadás így máris több opciót rejthet magában.
  • De vannak ellenérvek is: az egyik legkézenfekvőbb, hogy a legújabb trailer végén most kibővítve láthatjuk a már jól ismert havas erdei jelenetet, ugyanis észre vehető, hogy tényleg a Kylo Ren-t játszó színész (Adam Driver) szerepel az adott jelenetben.
  • Darth Vader maszkja ismét előkerül, de most az ellenérveket erősítve: ha helytadunk annak a feltételezésnek, hogy Luke = Kylo Ren, akkor felmerül a kérdés, hogy miért kellene Skywalkernek (bocsánat, ezesetben Kylo-nak) a maszk? Hiszen bő 30 évvel korábban maga Luke égette el máglyán halott apja holttestét a maszkkal együtt. Minek menne vissza felkutatni? Mi célja lenne vele? És ami még égetőbb kérdés: milyen cél vezérelhetné Luke-ot, hogy álljon át a Sötét oldalra...? (Azt azért meg kell jegyeznem, hogy láttam már pár hónapja a neten egy fotót a szakállas, jelmezében már-már Obi-Wan fizimiskájára hasonlító Mark Hamillt, így a találgatások tovább folytatódhatnak etéren.)
 • Meghal Chewbacca? A 3. előzetes egyik képkockáján láthatjuk az új trilógia (egyik) női főszereplőjét, Reyt,stormtroopers_and_x-wings_0.jpg amint éppen sír. Több oldalon is azt latolgatták, hogy esetleg Chewbacca látható az aktuális képkocka alján. Nagyon remélem, hogy nem purcantják ki Chewit, hiányozna a jó öreg szőrkupac...
 • Mennyi idős lesz a film, és milyen korhatár-besorolást kapott? Az ébredő Erő 156 perc hosszú lesz, és 12 éven aluliak csak nagykorú felügyelete mellett tekinthetik meg.
 • Milyen szerepe lesz: a klón hadseregnek, illetve Phasma kapitánynak (akit a Trónok Harcából is ismert Gwendoline Christie alakít)? Kik az Első Rend, valamint a Ren Lovagok? Ezek szerint, Kylo Ren nevében a "Ren" is a Lovagi rangját jelöli? Az egyik esős képen a Ren Lovagok közt, mintha Boba Fett volna látható, de az hogy volna lehetséges, amikor Fett-nek még legalább 970 évig a Nagy Sarlacc gyomrában kéne emésztődnie...? Oscar Isaac hosszabb távon is gondolkodhat a Star Wars-univerzumban? Ugyanis úgy hírlik, hogy esélyes egy különálló Star Wars-filmben való szerepre is. Ha már korábban szóba került a CGI, akkor vajon milyen szerepet szántak Andy Serkisnek?
 • Végre teljesül Harrison Ford vágya, és Han Solo meghal? Igen, jól olvastad. Ugyanis még a VI. rész forgatásakor arra kérte Ford George Lucast, hogy öljék meg a karakterét, mert szerinte így lenne a filmnek egy igazán mély, megrázó vonulata is. Ha már itt tartunk, szerintem Ford kimondottan jó formában van a korához képest (73), de ugyanez nem mondható el Carrie Fisher-ről (59) a trailer tanúsága szerint. De tényleg, a jó öreg Ford papi nem semmi: pár éve még leforgatta az Indiana Jones 4-et, ahol szintén jobbra-balra szaladgált, s így történt a Star Wars forgatásakor is, amikor épp a Millenium Falcon egyik ajtaja esett rá a lábára, ami eltörött, így csúszott is egy keveset a forgatás mindjárt az elején. Egy szó, mint száz: én még szívesen látnám viszoint Han Solot mindegyik filmben. Apropó, Harrison Ford szigorú nézéséből készült el a net legújabb mémje.
 • Vajon tényleg látni fogjuk Jar Jar Binks csontjait a sivatagban? Nem vicc, J.J. Abrams elmondta, hogy giphy_1.gifnagy valószínűséggel ott lesznek a csontok a sivatag homokjában valahol elrejtve, de nem feltűnő módon, mert azért néhányan mégis csak szerették az ügyefogyott gungant (nekem nem volt vele gondom, elvégre C3PO vagy R2-D2 sem egy kimondott lángész).
 • Ki kinek a gyereke? Esetleg Han és Leia gyermeke Rey, vagy épp Kylo? Esetleg Luke az apjuk (ha igen, ki az anyjuk)?
 • Szerencsére ezekben az új részekben nem lesznek midikloriánok, amik szinte röhejessé tették annno a Baljós árnyakat (1999).
 • Kinek mondja Luke a 2. előzetes alatt, hogy: "Az Erő áthatja a családomat. Megvan apámban, én bennem, a testvéremben is. ... És benned is megvan!"
 • Esetleg a Kylo Ren-teóriát elvetve is előfordulhat, hogy Luke átáll(t) a Sötét oldalra? Bár eléggé valószínűtlennek tartom az imént említett teóriát, azonban azt már sokkal inkább elképzelhetőnek tartom, hogy Luke végül engedett a Sötét oldala delejes csábításának... Hogy mi enged erre következtetni? Épp egy 2005-ös showműsor - Dinner for Five - vendége volt Stan Lee, Mark Hamill és - nem utolsó sorban - a VII. rész rendezője, J.J. Abrams. Az esemény érdekessége az volt, amikor Hamill elmesélte (kb. a 11. perctől), hogy anno A Jedi visszatér forgatása előtt megkérdezte Lucast: mi lenne, ha Luke átállna a Sötét oldalra, s ezzel együtt más frizurája és öltözéke lenne? Bár, a VI. epizódban láthattuk, hogy csupa fekete gúnyát kapott, Lucas mégsem engedett Hamill kérésének. Ugyanakkor, mi lenne, ha J.J. Abrams végül mégis eleget tett az ifjú Skywalkert játszó színész óhajának...?
 • Kik tér(het)nek majd esetleg vissza hologramként? Talán Yoda, Windu, Qui-Gon Jinn, netán maga Anakin Skywalker?

 ***

Remélem érdekesnek találtátok ezt a kis szösszenetet. Örömmel veszem, ha a bejegyzés alján (építő jelleggel) hozzászóltok a cikkhez; sőt, még szavazni is tudtok két ízben is! Hamarosan jövök ismét egy Star Wars-hoz köthető cikkel, melyben John Williams örökbecsű Star Wars-filmzenéit fogom összeszedni ebből a sokak által szeretett "messzi-messzi galaxis"-ból...!

"Az Erő legyen Veletek!"  

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr997990133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.