Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
BATMAN v SUPERMAN: AZ IGAZSÁG HAJNALA [kritika]
2016. április 03. írta: HSK Productions

BATMAN v SUPERMAN: AZ IGAZSÁG HAJNALA [kritika]

„Van emberi jóság. Harcolunk, gyilkolunk, eláruljuk egymást. De tudunk építeni, tudunk jobbak lenni – leszünk is, nem megy máshogy!”

/ Batman v Superman: Dawn of Justice

Mind a filmkritikusoktól, mind pedig a rajongóktól javarészt negatív kritikát kapott az év egyik legjobban várt filmje, a Batman v Superman: Az Igazság HajnalaSzinte nem is láttam olyan szalagcímet, mely ne szidná valamilyen apropóból kifolyólag a 2,5 órás alkotást. A rendező, Zack Snyder pedig már Az acélember (2013) kapcsán is jócskán kapott hideget, meleget - inkább hideget. Sokan a két legnagyobb DC-s szuperhős megcsúfolásának tartják a produkciót, köszönhetően a: rossz forgatókönyvnek, a belassított jelenetek túlzott alkalmazásának, a fejfájdítóan zavaró CGI-os robbantási effekteknek, a két főhős mondvacsinált ellenszenvének, és még hosszan sorolhatnám az indokokat. De lássuk, igazuk van-e a fanyalgóknak (és ha igen, mennyiben)? A Hátsó Sor Közepe (spoileresen) így értékeli a filmet...

2016-04-01-1459488050-1567099-bvs_1.jpg

Félreértés ne essék, nem állítom, hogy jobban tetszett a film, mint mondjuk a Christopher Nolan-féle Sötét Lovag-trilógia. Ugyanakkor nem mehetünk el szótlanul a film érdemei mellett sem, melyekről sok kritikában méltánytalanul megfeledkeznek.

Rendhagyóan, most nem a két főhőssel kezdem a részletezést, hanem a Jesse Eisenberg által alakított Lex 12417542_1767439683488168_22783073253015459_n.jpgLuthorral. Sokan irritálónak, nevetségesnek tartották az általa alakított antagonistát. A karakter minősége szerintük messze alul maradt az elképzeléseikhez mérten. Hát, nekem pedig pont, hogy Eisenberg alakítása dobta fel a film hangulatát. Igen, alkatilag nem igazán tűnt első ránézésre alkalmasnak a szerepre. No, de álljon meg a (gyász)menet... Henry Cavill 185 cm, Ben Affleck pedig 192 cm magas. Még jó, hogy mellettük hobbit-mérteűnek tűnik Eisenberg a maga 175 cm-ével. Megint mások pedig, a kopasz Luthort hiányolták. Szerintem pont azért lett zseniális Luthor karaktere, mert Eisenberg képes volt árnyalni az általa alakított figurát: egyszerre volt az a szarkasztikus, éles eszű, de brilliáns elme, aki karizmatikus személyiségével képes (szinte) bárkit meggyőzni igazáról, ugyanakkor ő volt talán eddig a legpesszimistább Lex Luthor is egyben. Ez abban mutatkozik meg leginkább, ahogyan az isten-kérdéshez állt. Különben is, hány Lex Luthor-t láttunk már a vásznon? Volt köztük szinte szánni valóan bolond, volt örök hatalommániás, de akadt hangsúlytalan megformálója is... Egyet bizton állíthatok, ez a Luthor minden volt, csak nem unalmas. Nem csak Jesse Eisenberg remek mimikája és gesztusai (melyek olykor engem egyébként Heath Ledger Jokerére emlékeztettek), hanem a karakter indíttatása is közrejátszott. Olyan kérdéseket feszegetett, melyek egyben az egész film alapkérdései is voltak: kik vagyunk mi, emberek? Milyen jogi és morális szabályok alá essenek az idegen bolygóról érkező lények? Hihetünk-e békés szándékaiknak?

"Ben Affleck, mint Batman? ...Na ne röhögtess!" Szárnyakat, helyesebben inkább mancsokat fel, kinek jutott hasonló az eszébe, mikor megtudta, hogy kit szerződtettek a behemót vérszívó szerepére? Bevallom őszintén, jómagam sem voltam igazán kibékülve a gondolattal. Szó, ami szó, Affleck méretei (illetve, az a jó pár kg, amit még magára szedett a film kedvéért) valóban passzolnak a kapcsolódó képregényekben látott Batman fizimiskájához. Mondjuk, szerintem Affleck-nek nem igazán kellett megcsillogtatnia színészi képességeit a szerep kapcsán, tekintve, hogy túlnyomórészt csak morcosan kellett néznie és fújtatnia. Ne értsetek félre, a filmbéli karakterhez pontosan ez kellett. Egy kiégett, megfáradt Batman-hez ez pont jól jött, ugyanakkor én mégis hiányoltam még valami plusszt, ami Affleck-ből "igazi" Batman-t faragott volna. Viszont ez a morózus karakter jellem igen hatásos volt. Emlékeztek? Már az első Batman-jelenet is remek példa volt erre, mikor még az általa megmentett nők sem mertek kijönni zárkájukból a kiérkező rendőr felszólítására. A Batman-billog egyébként pont azt volt hivatott hangsúlyozni, hogy bár eredetileg Batman nem gyilkol, ugyanakkor a cél elérése érdekében a kínzásra is hajlandóvá vált. És itt el is érkezünk a film következő kérdéseihez: a cél szentesíti az eszközt? Szemet hunyhatunk-e a jó szándékból fakadó cselekedet negatív következményei felett, vagy számon kell kérnünk őket?

Wonder Woman szerepeltetése szintén feldobta a filmet. A harcos amazon szuperhős(nő)nek ez az első mozivásznas debütálása, melyre sok rajongó évtizedek óta várt. Na most, itt egy kicsit álljunk is meg egy pillanatra. Gal Gadot gyönyörű, ez nem is vitás. Ugyanakkor a fizikai adottságai miatt már szerződtetésekor felhördültek a rajongók: az addig oké, hogy az izraeli születésű Gadot szépnek szép, de kicsi a melle... Wonder Woman-hez képest legalábbis mindenképp. Yep, ezt én is nehezményeztem. Az én elképzelésem szerint ilyen Wonder Woman (lásd: jobbra).

Ezzel kapcsolatban a színésznő egyébként elég frappánsan vágta ki magát egy tv-műsorban. Szerinte ugyanis örüljenek a nézők, hogy legalább két melle van, ugyanis az amazonok arról híresek, hogy csupán egy mellel rendelkeznek, mivel a kettő zavarná őket az íj és a nyílvesszők viselésében.

ww.jpg

Ha tényszerűek akarunk lenni, akkor a filmvégi csatajelenetben Csodanő volt az, aki életet lehelt a két megfáradt (szuper)hős és Doomsday párharcába. Szinte öröm volt nézni flexibilis mozgását, és nem utolsó sorban a képregényekből, illetve a tv-sorozatból ismert WW-mozdulatokat. Mondjuk, Bruce Wayne és Diana Prince báli jelenete engem kimondottan a Sötét Lovag: Felemelkedésre emlékeztetett, bár ez nem hátrány, sőt. Nemrég arról is beszélt a színésznő, hogy a 2017 jún. 23-án érkező önálló Wonder Woman-filmben még nem ezt a Csodanőt láthatjuk majd, akit ebben a filmben láttunk. Az a nő sokkal éretlenebb, naívabb és tapasztalatlanabb lesz még. Én, például nagyon várom a filmet. Azonban a karakter jelmezével nem voltam megelégedve. Öltözetének színei a képregényben eredetileg az Egyesült Államokért való elköteleződését szimbolizálták. Ez épp oly nyilvánvaló volt, mint például Amerika kapitány esetében. A filmben e színek hangsúlyossága, s a jelmez könnyedsége viszont alig volt kivehető. Véleményem szerint azért történt lényegi változtatás az utóbbi esetében, mivel egy komolyabb, sötétebb történettel van dolgunk, s épp ezért WW sem engedhette meg magának a tőle eddig megszokott fizimiskát.

Superman karaktere ebben a filmben sokkal remény- és hitevesztettebbnek tűnt, mint azt korábban tőle láthattuk. Pont itt volt a filmmel kapcsolatos (egyik) problémám. A filmben az Acélember érzelmi skálájának széles palettáját láthattuk: dühös volt, máskor meggyötört és kétségbeesett, de láthattuk szenvedni is. Ugyanakkor az ő karakteréhez - mind a képregényekben, mind pedig a filmekben (igen, még az előzőben is!) - hozzá tartozott az általa képviselt ideához való ragaszkodás: az emberi élet szolgálatát tartja elsődleges küldetésének. Ezt a Batman v Superman esetében szinte nem is láthattuk tőle (a végső leszámolást kivéve, bár az egy más helyzet és más indíttatás volt), sőt, a filmben leginkább a megtorlás vágya hajtotta. Oké, Lois Lane (Amy Adams) megmentése a film elején, az az ún. kötelező romantikus szál volt, de én most nem erre gondoltam. Bár az önzetlen önfeláldozás remek példáját mutatta Superman, mégis olyannak éreztem karakterét, mintha önmaga árnyéka volna. Ha már Lois-nál tartunk, azt tudtátok, hogy Jimmy Olsen-t lőtték fejbe a film elején a terroristák?! Bizony, és ezt csak a stáblistából lehetett kideríteni. Furcsállottam is a dolgot (a színészcsere okát nem tudom).

Ha már a mellékszereplőknél tartunk, Alfred kissé furcsának tűnhetett a korábbi megszemélyesítésekhez képest, ugyanakkor valójában hű volt a képregényhez. Jeremy Irons apró, cinikus megjegyzései szintén a film javát szolgálták. A kommenteket bogarászva láttam, hogy sokan nem értették, miért kellett bele tenni Jonathan Kent (Kevin Costner) karakterét a filmbe? Szerintem pont azt szerették volna megerősíteni általa, hogy tehet az ember bármit annak érdekében, hogy a rá zúdúló nehézségeket áthárítsa másra, de az a gond előbb vagy utóbb, úgyis elér valakit. Dian Lane a tőle megszokott hitelességgel alakította Martha Kent-et, még arra a pár röpke percre is. June Finch szenátor (Holly Hunter) karaktere nagyon jól sikerült, legalábbis nekem hihetőnek bizonyult, főleg a Luthor-ral folytatott párbeszédei alapján.

bamnasignal.jpg

Bizony, változnak az idők. A film komor alaphangulata tükrözi mindazt, ami napjaink társadalmi életét is jellemzi: bűn, korrupció, botrány, igazságtalanság, stb. Perry White (Laurence Fishburne) épp ennek kapcsán tett egy nagyon érdekes megjegyzést Clarck-nak, mely arra utal, hogy már a Daily Planet sem csak a társadalmi értékekről szól - "Senkit nem izgat Clarck Kent harca Batman ellen!" Egyébként érdekes, hogy itt Perry az 1938-as állapotokat említi, mely évszám arról nevezetes, hogy ekkor született meg az első Superman képregény!

Mindenesetre akadt számos emlékezetre méltó momentum a filmben, így például: felejthetetlen, amikor Superman csak úgy fogja magát, és betipeg a kapitóliumba; vagy elég, ha csak a bírósági tárgyalásra gondolunk (no, meg a nagyi gyümölcs teája...); vagy Batman álmaira, melyek előrevetítik az Igazság Ligáját (lásd: WW jelenete a tagokról szóló rövid videókkal). Ha már itt tartunk, szerintem a Justice League karaktereit nagyon frappánsan mutatták be: röviden, felismerhetően - úgy, hogy kellően felkeltsék a nézőkben az érdeklődést.

No, de nem szabad megfeledkeznünk a film fő eseményéről, Batman és Superman összecsapásáról, melyre mindenki oly régóta várt. Való igaz, hogy a látványos, fordulatokkal teli párharc nagyon jól sikerült (így készül a denevér gombóc kriptoni mártással, á la BvS). Ugyanakkor mind az előzményeivel, mind pedig következményeivel gondjaim voltak. Kb. 1,5 órán át tartott, míg eljutottunk 'A' küzdelemhez (ilyenkor nem hátrány, hogy nem mutatták be részletesebben az egész Batman-eredet sztorit), ugyanakkor szinte egyik pillanatról a másikra lettek "öri-barik" pizsamás hőseinkből. Értem én ezt, de ha már annyi időt szántak a felvezetésre, akkor itt is elfért volna még fontos 1-2 mondat. Csak még egy gondolat ezzel kapcsolatban: Ti nem éreztétek kissé asszimmetrikusnak a két hős indíttatását? Míg Batman-t az aggasztja, hogy Superman egy egész nagy- és kisvárost zúzott le, addig Kal-El azt nehezményezte, hogy Mr. Wayne privát tetováló és billog-szalont nyitott bűnözők számára! Hiába, terjeszkedik a Wayne Enterprises, mit lehet tenni ilyenkor...?

batman-v-superman-trailer-096.jpg

A képregényben található azonos témával kapcsolatban több (kisebb-nagyobb) változtatás is volt, elég, ha például Doomsday eredetére gondolunk. Apropó, Doomsday: csak nekem ugrott be a legújabb Godzilla film (2014) az energiazabáló szörny kapcsán? Szerencsére azért több dologban kimondottan odafigyeltek az eredeti képregényekre (Batman: The Dark Knight), például: Batman harci ruhája; a halott Robin öltözéke („Ha-ha-ha, Joke is on you, Batman!”); az Acélember halála; a báli jelenet; a Zorro plakát; stb. Egyébként Zack Snyder elmondta, hogy a film szerint Robin már 10 éve halott, mivel a(z akkor még) fiatal Joker megölte.

A film előnyére vált, hogy Batman más, az eddigiektől eltérő fegyvereket is használt, valamint többet láthattukbatman-vs-superman-the-dark-knight-returns-11.jpg közelharcot vívni. Hát, mint ne mondjak, némely jelenet olyan gyönyörűen volt megkoreografálva, hogy öröm volt nézni! És ha már az elején szóba hoztam Heath Ledger Jokerét, akkor eszembe jutott még egy érdekesség vele és a mi kis Lex Luthorunkkal kapcsolatban, mégpedig, hogy mindketten tartották magukat az ígéretükhöz, másodpercre pontosan betartották a határidő lejártának számolását. Hm, kissé tartottam még a film előtt, hogy mi lesz, ha ismét a kriptonit lesz előráncigálva a pajtából, de a lehetőségekhez mérten egész jól sikerült felhasználniuk.

A szinkron szinte teljesen megegyezett Az acélembernél hallottakkal, ahol (például) Welker Gábor kölcsönözte Henry Cavill hangját, viszont érdekesség, hogy most az a Széles Tamás adta Ben Affleck orgánumához a hangját, aki az előző részben épp Zod tábornok magyarhangja volt. Hamvas Dániel szerintem egész jól megbírkózott Lex Luthor karakterével, sőt, olykor kimondottan jó lett. Laurence Fishburne esetében viszont - eddig ismeretlen okokból kifolyólag - változás történt, őt a korábbiakhoz képest (Gáti oszkár) most Borbiczki Ferenc hangján hallhattuk megszólalni.

Nagyon tetszett, hogy visszautaltak a régi Superman filmekre és képregényekre azzal, hogy amikor Kent elindul életet menteni, a kamera mutatja, hogy sietve elkezdi levetni ingét. Akarva-akaratlanul is eszembe jutott John Williams eredeti Superman témája. Egek, majd' három évtized multán sem untam meg! Oké, akkor ejtsünk pár szót a filmzenéről is. Mivel Hans Zimmer vitte a hátán a Nolan-féle Batman filmzenéket, ezért úgy döntött, hogy most felkéri barátját és kollégáját, Junkie XL-t a feladatra, ő pedig marad Az acélemberhez köthető zenéknél. A filmzene album igen komorra sikeredett, említésre méltó zenei darabokból nincs olyan sok, viszont ezek nagyon jól sikerültek: Is She With You? (ez WW témája, mely elektromos csellóra épült); This Is My World (többnyire Supermané, nagyon jó!); The Red Capes Are Coming (Lex Luthor zenéje); és a Beautiful Lie (Batmané). Épp a napokban érkezett a hír, miszerint ez volt Hans Zimmer számára az utolsó szuperhős-filmhez írt zenéje! Egyébként megjegyezte, hogy nagyon élvezte a Wonder Woman zenéjén való munkát, s szerinte jót tenne, ha minél több női szuperhős-filmet készítenének, mert a vérfrissítés a filmzenékre is pozitív hatással lenne.

Gyakorlatilag a film végére még nagyobb lett a pusztítás, mint amin korábban a vita folyt, de hát ez van, ha (szuper)hősök lepik el az Metropolist, és/vagy Gotham Cityt. Nem is a film végi nagy "haláleset" miatt, hanem az azt megelőző csinnadratta lehetett az, ami nagy mértékben hozzá járult ahhoz, hogy egyesek rossz szájízzel távoztak a moziból. A CGI-os Doomsday és az általa keltett robbanások jócskán rontottak a film élményén. A 3D-nek semmi értelme nem volt gyakorlatilag, mivel kis túlzással a film 2/3-a sötét (üldözési jelenetnél például néha nem is lehetett látni, hogy kit mutatnak).

maxresdefault_4.jpg

Bizony nem szűkölködik a film frappáns idézetek terén:

 • "A kék harcos a fekete ellen […], isten kontra ember ellen, fény kontra sötétség, Krypton fia kontra Gotham denevére.”

 • „Könnyen lehet, hogy ő valójában se nem ördög, se nem valamiféle megváltó – talán csak valaki, aki azt teszi, amit jónak tart!”

 • „Az ördögök nem a mély pokolból jönnek, hanem a magas égből.”

 • „Talán csak a Gotham-i beszél belőlem, tudja, nekünk sok bajunk volt már bohócruhás bolondokkal…"

 • „Ej-ha, de kemény a marka... kerülje a közelharcot vele!” [Luthor mondja Kent-ről Bruce-nak]

 • „Soha nem voltál te isten, és soha nem voltál te ember.”

 • „Akkor tisztázzuk: Legyen, vagy ne legyen Superman-ünk?” --- „Van, és kész.” [riporter & Finch szenátor]

 • „Kent?... Hová tűnik ez? Hova jár ez, Jenny? Össze koppintja a sarkát és hazarepül Kansas-be, mi? Nyavajás.”

 • „Az emberek gyűlölik, amit nem értenek. […] Légy a hősük Clarck, légy a példaképük, légy az angyaluk, légy mindaz, amire szükségük van – vagy ne legyél semmi. Nem tartozol ennek a világnak, sose tartoztál!”

 • „Tudja, mi Amerika legnagyobb hazugsága? Hogy az erős lehet ártatlan.”

 • „Ha legközelebb fénnyel hívnak, ne indulj el. Batman meghalt. Temesd el, örülj, hogy megteheted.”

 • „Mondd csak, tudsz vérezni? ...Mert fogsz.”

 • „Itt senki nem maradhat jó…”

 • „A fia barátja vagyok.” --- „Gondoltam… a köpeny.” [Batman & Martha Kent]

 • „Hol vannak hozzád hasonlók? --- Talán nem akarják, hogy megtudd. --- De igen, harcolni fognak!” [Batman & WW]

***

Zack Snyder elmondta, hogy készül egy rendezői változata is a filmnek, mely cirka 30 perccel hosszabb lesz, ugyanis e kihagyott jelenetek többsége R-besoroloást kapott, ezért nem kerülhettek bele a filmbe. A stúdió közzé tett egy 40 mp-es videót, mely ismét spekulációt szolgáltat a folytatással kapcsolatban, érdemes megtekinteni! Kérdés az is, hogy vajon felbukkan-e a következő részben talán Riddle (ugyanis, az egyik jelenetben látható egy nagy kérdő jel, mely talán rá utalhat). Jesse Eisenberg még nem tudja, hogy vissza tér-e majd az Igazság Ligájában. Egyes rajongók pedig petíciót nyújtottak be, hogy a vezetőség eltávolítsa Zack Snyder-t az Igazság Ligája rendezői székéből...

the-flash-had-a-more-vital-role-in-bvs-than-we-could-have-ever-imagined-907349.jpg

Ami engem illet, én kíváncsian várom a további DC-s filmeket, mert nagyon ráférne egy jó széria a stúdióra - hozzá teszem, joggal! 2020-ig igen komoly tempót és minőséget kell diktálniuk maguknak, ha (valamelyest) lépést akarnak tartani a MARVEL stúdióval. Épp az Amerika kapitány: Polgárháború (ápr.28.) érinti majd ugyanazon témákat, melyekről a Batman v Superman: Az Igazság Hajnala is szólt! Kíváncsi leszek, vajon melyik film tárgyalja érdekesebben, elgondolkodtatóbban a témát?

Remélem, hogy tetszett a cikk! Köszönöm, hogy végig olvastad. Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló bejegyzésekről és további érdekes hírekről, akkor kövesd A Hátsó Sor Közepét a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr668534328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása