AMERIKA KAPITÁNY: POLGÁRHÁBORÚ [kritika]
2016. május 06. írta: HSK Productions

AMERIKA KAPITÁNY: POLGÁRHÁBORÚ [kritika]

"United We Stand, Divided We Fall!"

(Együtt győzhetünk, megosztva elbukunk!)

2016 sem múlhat el MARVEL-film nélkül. Ezen elgondolás jegyében került bemutatásra az Amerika Kapitány:13055369_1257267444301065_3395308359030828980_n.jpg Polgárháború (Captain America: Civil War), melynek egyszerre több feladata is volt. Természetesen lezárni (?) a Kapitány saját trilógiáját, illetve tovább kellett szőnie a szálakat a következő Bosszúállók filmhez, mindezt természetesen úgy, hogy az egyes karakterfilmek eseményeit is e produkcióhoz kell majd igazítani. Épp ezért Polgárháború többre hivatott, mint hogy pusztán egy legyen a képregényfilmek között... Sikerült-e ez a filmnek, és ha igen, mennyire? A továbbiakban (spoileresen) kiderül, a bejegyzés végén pedig szavazhattok is!

A hét részes képregénytörténeten (2006/2007) alapuló filmet milliók várták már, szerte a világon. Sokszor kellett már szembe néznie a Bosszúállók csapatának űrlényekkel és más gonosztevőkkel - olykor együtt, olykor külön-külön -, azonban ezúttal egymással kell harcba szállniuk. Felmerül a kérdés, melyet már egy másik, DC-s történetből is jól ismerhetünk: szükséges-e irányítani a szuperhősöket; és felelősségre vonhatók-e egyáltalán tetteikért? Veszélyt jelentenek-e a világra a Bosszúállók? (stb.) Kialakul hát a két tábor, és indulhat a harc. Te gondolkoztál már, hogy amúgy melyik oldalra állnál...? Én igen, szerintem érdekes beszélgetést lehetne kihozni ebből egy társasággal.

"Alkudj meg, ha tudsz. De ha nem tudsz, ne tedd! Még, ha mindenki azt mondja is valami rosszra, hogy az jó, még ha úgy tűnik is, hogy félre akar söpörni a világ, kötelességed szilárdan megvetni a lábad, a szemükbe nézni és azt mondani: te állj félre!" / Pegy Carter

Kezdjük mindjárt azzal, hogy sokakkal ellentétben nekem tetszett az Amerika Kapitány első két része. El is mondom captain-america-civil-war-teams.jpgröviden, hogy miért. Az Első Bosszúálló (2011) egy olyan szuperhőst mutatott be számunkra, aki számos dologban merőben eltérően gondolkodik, mint a társadalom (épp az 1940-es vagy a 2000-es éveké) vagy épp bajtársai. Ez önmagában még nem nagy kunszt. De Rogers a felvállalt elveit akkor is a képviseli, ha az számára egyáltalán nem kellemes, meghurcolják, vagy csak szimplán hülyének nézik és megverik érte. Olyan értékekben és eszmékben hisz, melyekre lehet mondani, hogy elavultak, egy letűnt kor sajátjai, ugyanakkor gondoljunk bele, mivé lett volna világunk mára ezek nélkül...? A Tél Katonája (2014) a maga akciódús forgatókönyvével szerintem a Marvel-filmek egyik legjobbja lett, bár tudom, hogy sokaknak pont ezért nem tetszett. A 2012-es Bosszúállók Rogers számára szerintem az akklimatizálódás ideje volt, ugyanis kiszakítva őt a komfortzónájából, a Tél Katonájában már egy olyan világban találta magát, ahol már a jót és a rosszat is lehetetlen (szinte) megkülönöztetni. A film sokkal komorabb lett, mint bármely korábbi Marvel alkotás, ugyanakkor a karakterfejlődés a film javát szolgálta. A Bosszúállók: Ultron kora (2015) szintén sokak számára családás volt, számos cikk szólt arról, hogy a rész meg sem közelíti az első epizód színvonalát, azonban én másképp láttam ezt - erről a kritikámban olvashattok bővebben!

És itt érkezünk el jelen filmünkhöz, az Amerika Kapitány: Polgárháborúhoz! Szögezzünk is le mindjárt egy lényeges szempontot: a MARVEL-filmek sosem lesznek olyan sötét-tónusúak, mint a DC-s filmek. Szerintem teljesen feleslegesen megy erről az összehasonlítgatás. A Polgárháború a Marvel-filmektől megszokott módon próbálta érzékeltetni a film morális mondanivalóját. Senki se várjon vérengzést, vagy a filmen végighaladó komor hangvételt. Ugyanakkor mégis azt éreztem, hogy a - már jól megszokott - poénok ellenére is igyekeztek érzékeltetni hőseink vívódását, hisz' égtére is, szembe kerültek egymással. Bajtárs bajtárs ellen kényszerült harcolni...

Anthony és Joe Russo rendezésére nem lehet panaszunk, szerintem az egyik legpörgősebb és legérdekesebbcivil_war_vol_1_1_variant.jpg Marvel-filmet láthattuk (eddig) mozivásznon. Mindig csak épp egy kis időre nyugodott meg a film, hogy utána ismét ezerrel pöröghessen tovább. Pont jól lettek eltalálva ezek az arányok. A harci jeleneteket is sokan szidták fórumokon, bár ezek nekem kimondottan tetszettek, sőt, olykor olyan jól voltak megkoreografálva, hogy csak ámultunk a látottakon. Némely kaszkadőr biztos megemlegette, hogy aláírt anno a filmre...

A film (talán) leginkább várt jelenetei közé a Bosszúállók összecsapása(i) tartoztak. Borítékolható volt, hogy az első, nagy haddelhadd nem hoz majd megynugvást a két táborra szakadt csapat között, így még inkább vártam a Tony-Rogers-Bucky trió csatáját. Rogers mondata - visszautalva az első részre: "Egésznap bírnám!" - csak az én szívemet melengette meg, vagy másét is? Pff, gyerekek, szerintem legalább olyan jó párharc volt az az utolsó, mint a Batman vs Superman párharc, sőt...!

A 3D-t meg sem próbáltam, hogy őszinte legyek, de nem is éreztem úgy a film végén, hogy ezt rosszul tettem volna. A CGI előtt emelem kalapom, de tényleg, erről nem is érdemes többet írni, csak nézzétek meg a pelyhesállú Tony Starkot a film elején! A filmzenéért ugyan az a Henry Jackman volt a felelős, aki anno a Tél Katonája score-jáért is felelt. Bucky témája visszatérő darab volt, melynek örültem, de amúgy egy-két zenét leszámítva sajnos nem lett egyedülálló az album. A szinkronnal kapcsolatban nincs nagy megjegyezni valóm, a Marvel-filmeknél szerintem jól sikerülnek, így volt ez most is - élükön Fekete Ernővel (Tony Stark).

Az Amerika Kapitány: Polgárháború tulajdonképpen az "oszd meg és uralkodj!" (divide et impera)-elvére épül, ugyanis a film rosszfiúja, Zémó ezredes (Daniel Brühl) a fenti elv alapján igyekszik megosztani a Bosszúállókat. Nem szoktam a rosszarcokkal kezdeni, de most kivételt teszek. Való igaz, hogy a Marvel elég rosszul áll velük (tisztelet a kivételnek, ciao, Loki és Ultron!), de most végre nem tették közröhej tárgyává. Sajnos a karakter eredettörténetét eléggé megváltoztatták a képregényekhez képest, de sikerült így is egy elfogadható gonosz karaktert bemutatni. Szerintem jó döntés volt, hogy Crossbones karaktere (Frank Grillo) időben eltűnt a vászonról, nem is gondoltam, hogy ezt meg merik lépni, csak reménykedtem.

Stan Lee cameoja lehet, hogy az utolsó volt a Marvel-filmek történetében, bár remélem, hogy a május 19-én 12345431_458867107650828_3605266080946630277_n.jpgérkező X-MEN: Apokalipszis sem marad ki a listájáról az öregnek! Robert Downey Jr. talán most hozta eddig a legjobb Tony Stark alakítását, szerintem ez nem vitás (a legjobb példa erre szerintem a végső összecsapás jelenete). Clint (Jeremy Renner) és Scott (Paul Rudd) nem kapott sok szerepet, de amikor mégis, akkor természetesen hozták a tőlük megszokott humor herold szerepet, s ez csak jót tett a filmnek. Annak is örültem, hogy többet szerepelt Vízió (Paul Bettany) ebben a részben, bár leginkább ovi-aput játszott szegényem. Pókember új megformálóját (Tom Holland) még szoknom kell egy jó ideig, de majd csak megszokom, mellesleg megjegyzem: rosszabbra számítottam. Nagyon kíváncsi leszek Fekete Párduc (Chadwick Boseman) önálló filmjére is, bőven van potenciál a történetében, pláne, ha az eredetére hegyezik ki az eseményeket...

A poén mindig is hangsúlyos része volt a Marvel-filmeknek, most ebből kapott egy szeletet Pókarc (hello, Star Wars!). Habár azt nem értem, hogy Rogers romantikus szálát miért kellett ilyen bugyuta módon belebiggyeszteni a filmbe, bár Bucky-ék reakciója a kocsi hátsó ülésén minden pénzt megért. Nagy kő esett le a szívemről, amikor kiderült, hogy nem akarják ránk erőltetni a többi Tél Katonát - őszintén mondom, ezért drukkoltam a film alatt, mert bizony ezzel rossz irányba is elvihették volna a sztorit. Nem kicsit. Viszont nagyon örültem Martin Freeman-nek, nekem ő mindig is Dr.Watson marad, no meg Zsákos Bilbó. Apropó, Thor és Hulk: ők ugyebár nem szerepeltek a filmben, azonban arra gondoltam, hogy mindez azért történ(hetet)t így, mivel ők a banda két legerősebb tagjai, így nélkülük pedig még emberibbé akarták tenni a küzdelmet (mivel így is sokat változtattak a képregényekhez képest, így bele tehették volna a filmbe őket, de szerintem nem dőlt össze a világ - bár az új Thor részt nagyon várom már).

***

Ha munkacímmel kéne illetni a filmet, azt mondanám, hogy tulajdonképpen kaptunk egy Bosszúállók 2.5-öt, vagy ha úgy tetszik, Bosszúállók 3.0-t. De ez nem gond! Sőt. A számos felvonultatott karakter ellenére is lendületes, humoros, olykor pedig a tőle megszokotthoz képest is komor hagulatú filmet kaptunk. Ezért is mondtam a cikk elején, hogy nem szabad összehasonlítani a MARVEL-t és a DC-t, mert a két filmes világ nagyon más. A Polgárháború igyekezett sötét(ebb) lenni a korábbi részeknél, de mégsem túl sötét. Képzeljük csak el, mi történt volna, ha hűek maradnak a képregényekhez...! Éppen ma beszéltem arról a Párommal, hogy minél többször gondolok vissza a Batman v Superman-re, annál rosszabb fényben látom a a DC-s filmet, pedig szerintem még így is sokkal jobb véleménnyel vagyok róla most, mint a nézők nagy többsége.

A minap olvastam egy külföldi honlapon, hogy megváltoztatják a 2018/'19-re ígért két részes Bosszúállók filmek civil-war-captain-america-dies.jpgcímét, tehát nem Avengers: Infinity War Part 1 / Part 2 lesz, hanem gyanítom, hogy akár az egész filmcímet is újrakalibrálják majd, s nem csak a "Part1-2" megnevezéseket veszik le. 2016 májusában érkezik a már említett új X-Men film, majd novemberben Benedict Cumberbatch főszereplésével a Doktor Strange. Jövőre pedig a várva-várt Thor: Ragnarok, illetve az új Pókember mozi is látható lesz hazánkban, szóval nem unatkozunk majd.

Ismerve a képregény történetét, tisztában voltam vele, hogy nagyjából hová futhat ki a filmbéli megvalósítás, így nem is hittem, hogy nagy wtf-pillanataim lesznek. Sokan szidják a képregényfilmeket, hogy gyerekeknek készültek, nincsen rendes sztorijuk és csak az IQ 20-asok nézik meg őket. Szerintem pedig mindenkinek szíve-joga eldöntenie, hogy mit néz meg. Oh, és van még egy rossz hírem számukra: úgy számoljatok, hogy a következő 10 évben is tele lesznek a mozik képregényfilmekkel - évente kb. 2-3 résszel számoljatok, szóval gatyát felkötni, fiúk!

Nekem igenis, tetszett az Amerika Kapitány: Polgárháború, és ha lehetne, szívesen megnézném újra (meg újra, meg újra), mert: látványos, izgalmas és szórakoztató volt. Csak ajánlani tudom. Persze nem Super-Descartes és Super-Hume ugrik egymásnak a megismerésről folytatott ellentétes állsápontjukkal kapcsolatban, hanem olyan hétköznapi témákkal találjuk szemben magunkat, mint: barátság, állhatatosság, megbocsátás. És ez a film lenne gyerekes és semmitmondó? Kötve hiszem... Jó mozizást Mindenkinek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr468690252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.