Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
In memoriam: BUD SPENCER - Nincs kettő Bud nélkül
2016. június 29. írta: HSK Productions

In memoriam: BUD SPENCER - Nincs kettő Bud nélkül

Mindannyian előbb, vagy utóbb megtapasztaljuk, milyen valakit elveszíteni - legyen szó családtagról, vagy13511038_1939959569563655_6898892020370603311_n.jpg  éppen barátról. Azonban úgy gondolom, hogy a gyásznak van egy másik horizontja is, például, ha egy számunkra kedves közszereplőt veszítünk el. Ma hajnalban is - akár csak Robin Williams esetében - egy szörnyű hírre ébredtem... jóformán még ki se láttam a fejemből, de már azon kaptam magam, hogy már harmadjára olvasom a legfelső cikk címét: "Elhunyt Bud Spencer!"

Elsőre természetesen csak reménykedni tudtam, hogy a hír - miként az utóbbi években többször, úgy most is - csak kacsa, de amint megláttam, hogy Carlo Pedersoli hivatalos Facebook oldalán a színész családja jelentette be a hírt, rögtön éreztem, hogy ez most más lesz... Más lesz, mint korábban, amikor az ál-halálhírek olvasása után az ember fellélegezhetett - erre most nem kerülhet sor, bármennyire is akarnám.

Bevallom őszintén, megkönnyeztem a kedves kuzin elvesztését. Bár élőben nem volt szerencsém találkozni vele, de - mint azt a Bud Spencer - Terence Hill párosról írt cikkemben is említettem - filmjei (mióta az eszemet tudom) a kedvenceim közé tartoztak, mindemellett folyamatosan figyelemmel követtem Mario Girotti (Terence Hill) és Carlo Pedersoli (Bud Spencer) pályafutását, beszereztem minden általuk, vagy róluk írt könyvet, s a harminc év alatt szinte a részemmé váltak. Szeretném, ha nem úgy olvasnátok ezt a cikket, hogy azt gondoljátok: "ez csupán egy szentimentális megemlékező cikk". Próbálok objektíven írni Bud Spencer-ről, de szerintem ez lehetetlen - lehetetlen volt akkor is, amikor élt, de lehetetlen most, a halála után is...

"Az élet egy olyan film, aminek valaki elmesélte az elejét, de senki sem ismeri a végét. Kíváncsi vagyok az enyémre..."

(Bud Spencer)

Úgy gondolom, hogy valamelyest minden rajongó közel érezte magához Bud-ot: van, aki a testvér, megintbud_spencer.jpg  mások apa-ideálként tekinthettek rá bizonyos értelemben. Ez talán részben annak (is) köszönhető, hogy az általa alakított karakterek egyes tulajdonságait Bud Spencer valódi személyiségével azonosították, s az ezekből leszűrhető pozitívumokat próbálták magukévá tenni a nézők.

De ki is volt valójában Bud Spencer...? Ő volt számunka Charlie Firpo, Antonio Coimbra... (y Azevedo!), Bambino, Piedone, a seriff, a dzsinn, Wilbur Walsh, a Buldózer, Charlie O'Brien, Moses, és még sorolhatnám... Mindemellett ő volt Carlo Pedersoli, az olasz úszó olimpikon, a színész, aki egyben volt szerető férj és családapa, egy szóval, ő volt: BUD SPENCER.

Számomra mindig is példakép volt - többek között - azért, ahogyan az életről, családról és barátságról giphy_2_1.gifgondolkozott. Ő azon kevesek közé tartozott, akik valóban úgy is éltek, ahogyan azt életfilozófiájuk vallotta. Bud Spencer önéletrajzi könyve ("Különben dühbe jövök") remek lehetőséget biztosít arra, hogy kicsit közelebbről megismerhessük a színész gondolkodásmódját. Ebben olvashattam például arról, hogy mennyire szerette feleségét. Már fiatalabb korában is legyeskedtek körülötte a szebbnél-szebb olasz nők, s ez imponáló is volt Bud számára, azonban mindvégig hűségesen kitartott Maria mellett. "Isten nélkül semmit nem értem volna el. Hatalmas hálát érzek az égiek iránt!" - mondta egy interjú során. Családja szerint utolsó szava is ez volt: "köszönöm!" Valóban hálás tudott lenni mindazért, amit az élettől kapott.

"A kihívások nem arra valók, hogy győzz, hanem hogy megtudd, milyen ember vagy."
(Bud Spencer)

Terence Hill-el való hosszú évtizedekre visszanyúló barátsága egyedülálló Hollywood történetében, csakbud_spencer_and_terence_hill_by_nadienska-d7rgu5v.jpg néhány ilyen kapcsolat akad a sok közül. Bár az 1994-ben készült Bunyó karácsonyig óta nem forgattak együtt, barátságuk a tegnapi napig - 48 év elteltével is! - töretlenül megmaradt... Ezt támasztja alá az alábbi idézet Terence Hill-től, aki őszintén nyilatkozott kettejük kapcsolatáról, melyről maga is tudta, hogy ritkaságszámba megy. Hát igen, ...ki barátot talál, kincset talál!

Bud a Terence Hill-t ért tragikus veszteség közepette is barátja mellett volt, s bár Mario csak méginkább visszahúzódott a közélettől, ez nem jelentette azt, hogy a későbbiekben ne tartották volna a kapcsolatot. Sőt, olyannyira összetartottak, hogy a hosszú évek elmúltával is összejártak beszélgetni, spagettizni. Bár filmjeik leginkább hazánkban és a környező országokban értek el hatalmas sikereket, ettől függetlenül az egész világ tiszteli és szereti őket. Itthon például gyertyás megemlékezést tartottak a magyar rajongók az Olasz Nagykövetség előtt, Bud Spencer iránti tiszteletből, halála napján. Carlo több alkalommal is járt hazánkban, s az utóbbi időben már (nem csak sirály, de) magyar nyelven is üzent rajongóinak hivatalos Facebook-oldalán, mely számomra (és hiszem, hogy sokak számára is) külön örömöt jelentett.

Terence Hill a minap elmondta, hogy számára megdöbbentő volt Bud Spencer halálának híréről budspencer_terencehill-e1459242590207.jpgértesülnie, hiszen a legközelebbi barátját veszítette el. Titkon, legbelül mindig is vártam, hogy csinálnak még egy utolsó-utáni közös filmet... Ami azt illeti, mindketten tisztában voltak a ténnyel, hogy egyikük sem húsz éves. A mai világban, amikor (szinte) minden második film egy reboot-feldolgozás, kit érdekelt volna, hogy két idős bácsika bunyózik és viccelődik a filmvásznon? Szerintem garantáltan kasszasiker lett volna a film már akkor is, ha csak arról szólt volna, hogy a Coimbra kuzinok szakácsot váltanak és áttérnek a hagymás babról a Puffin lekvárra.

Legutóbb, amikor róluk írtam cikket, azzal zártam soraimat, hogy a világ kevesebb lenne nélkülük... s valóban, most egy világ gyászolja Bud Spencert, aki nem pusztán jó színész, de jó ember is volt! Grazie, Carlo!

"Mindig, amikor látom őt, olyan érzésem van, mintha a bátyámmal találkoznék. (...) Mi vagyunk az egyetlen olyan páros, akik sosem vitatkoztak. Köztünk nem volt irigység, élveztük a közös munkát. Egyetlen pillantásból is megértettük egymást."

(Terence Hill, Bud Spencer-ről)

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr598853386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuulululu 2019.12.31. 21:01:03

YouTube video nem megy.
süti beállítások módosítása