Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Detektívek a mérlegen: így nyomoz Columbo, Poirot, Sherlock, és a többiek...!
2016. július 26. írta: HSK Productions

Detektívek a mérlegen: így nyomoz Columbo, Poirot, Sherlock, és a többiek...!

Egy jó nyomozónak megvannak a saját kis fortélyai, módszerei. Vegyük például Columbo-t és Mrs. Jessica Fletcher-t: kettejük technikája teljes egészében eltér egymástól (már-már, ég és föld a különbség), ugyanakkor mindkét módszer eredményes a maga módján. Miért hasznos Poirot aprólékossága, és Mrs. Jessica Fletcher kotnyelessége? Miben más Sherlock Holmes nyomkeresési technikája a többiekénél? ...Tartsatok velem és derítsünk fényt közösen a rejtélyre, és ha kitartóan figyeltek, még további érdekességekre is bukkanhattok!

columbo1.jpg

Columbo hadnagy

« Peter Falk »

A Columbo című sorozat 1968-2003-ig készült (egy nagyobb megszakítással), s összesen 69 epizód készült el belőle. Petercolumbo_basset.jpg Falk még nem sokkal halála (+2011) előtt is benne lett volna a folytatásban, ám ezt egészségi állapota nem tette lehetővé, pedig a forgalmazó stúdió már jó ideje a fiókban tartogatta a következő részek lehetséges forgatókönyveit. A sorozatot már számtalanszor láttam, s még mind a mai napig képes vagyok megnézni, ha ismétlik a tv-ben. Hogy miért? Talán mert különc a maga módján: már a főszereplő is "a különcök különce", a történetmesélésről nem is beszélve... Na de akkor lássuk, miért örvend még évtizedek múltán is ilyen nagy népszerűségnek mindannyiunk hadnagya!

Columbo hadnagy, a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági ügyosztályának nyomozója nem egy átlagos detektív. A hadnagy nyomozási módszerére jellemző, hogy minden apró nyomnak jelentőséget tulajdonít (legtöbbször a jelentéktelennek tűnő dolgok segítik megoldani az eseteket). Ki ne emlékezne (hmm..., talán csak ő maga nem) az ikonikus mondatára: „…ó, csak még egy kérdés!”

Columbo - ha úgy tetszik - arany szabálya, hogy "tökéletes bűntény nem létezik!" Bár a sorozatban sorra jelennek meg a technikai vívmányok, melyek a bűnügyi nyomozások során a hadnagy segítségére lehetnének, Columbo-nak nem igazán fekszenek az újítások. Oly annyira nem, hogy amikor talál valamit, amivel nem tud mit kezdeni - de tudja, hogy az új ketyerék már képesek több információt kideríteni a bizonyítékról - akkor rend szerint beküldi azokat "a laboros fiúknak" - na, ezt is jó pár alkalommal hallhattuk tőle.

Ami azt illeti, eléggé szeleburdi és gyakran ügyetlen, bár ezt sokszor fordítja a nyomozás hasznára. A gyilkosok ikepn-1468936396-480-lists-columbokillers_main_1200.jpgugyanis, rend szerint ütődöttnek, lassú észjárásúnak nézik a hadnagyot, sőt, a nyomozás elején még segíteni is szoktak neki, hogy ezzel is éreztessék a nyomozóval, nekik ehhez semmi közük; vagy ha már rögtön érzik, hogy szorul a hurok, akkor ezzel eltereljék magukról a gyanút. A hadnagy sosem kegyetlenkedik, sosem bosszúálló a gyanusítottal szemben. Ő inkább csapdát állít nekik, s a megaláztatások után sem lankad, az igazság kiderítésének vágya hajtja. Azonban attól (is) olyan életszerű a karaktere, mert a hadnagyot is láthattuk olykor dühbe gurulni - például, ha már úgy tűnt, semmi esély, hogy kézre kerítse a tettest. Módszerének másik lényeges eleme, hogy minden egyes részletnek utána jár, és a gyanusítottat végül saját alibijének ellentmondásaival szorítja sarokba. A tettes leleplezésekor olykor gratulálnak az elkövetők a hadnagynak, ő azonban rendszeresen megjegyzi, hogy csupán a munkáját végezte - ebből is látszik, hogy a megvan benne a kellő alázat a munkálya iránt, s nem a dicsőségvágy élteti. Sőt, a Kapj el, ha tudsz című epizódban azt mondja, hogy olykor képes tisztelni - és olykor megszeretni - gyanusítottait: nemazért, amit tettek, hanem mert Columbo felfedezi bennük az értelmet, humort, vagy a kedvességet. Hiszi, hogy mindenkiben van kedvesség.

A sorozat különlegessége, hogy - a tipikus krimiktől eltérően - mi nézők pontosan tudjuk, hogy ki a gyilkos, 1001024_o.jpegismerjük az indítékot és a módszert. Ami izgalmassá teszi az egészet, hogy figyelemmel követhetjük, hogy a hadnagy miképpen oldja meg a bűntényt.

Szerintem azért is sikeres a sorozat, illetve közkedvelt (és nem utolsó sorban szerethető) Columbo karaktere, mert nem egy James Bond-típusú nyomozó, hanem egy átlagosnak mondható, hétköznapi ember, akinek vannak gyengeségei. Rendszeresen fütyörészik (utána néztem, ezt a gyermekdalt „This Old Man” szokta fütyülni); évek óta ugyan abban a ballonkabátban és öltönyben dolgozik; az ütött-kopott, 1959-es Peugeot 403-as kabriója, szivarja és kutyája (akit csak egész egyszerűen Kutyának hív) - ezek mind Columbo védjegyévé váltak az évtizedek során.

De ne hagyjuk ki az egyik legfontosabb szereplőt, Mrs. Polihisztort Mrs. Columbo-t! Bizony, bár a sorozatban egyetlen egyszer sem láthattuk, viszont karaktere rendszeresen férje segítségére van az egyes esetek megoldásában. A felesége gyakorlatilag mindenhez ért, minden tv-műsort néz, minden könyvet olvasott már, minden híresség titkáról tud - legalábbis, a 69 epizódból én ezt szűrtem le. Azt hiszem erre mondják, hogy minden sikeres férfi mögött...

Ha már a feleségeknél tartunk, érdekesnek tartom megjegyezni, hogy Peter Falk felesége is szerepet kapott hat Columbo-epizódban (pl. az 1997-es Végzetes nyom-ban, melyben a színésznő a gyilkos cinkostársát alakította).

Szintén érdekesség, hogy a Columbo c. sorozatot ugyan az az író-páros álmodta meg, mint akik a Gyilkos Sorok c. sorozatot készítették (Richard Levinson és William Link)! A sorozat töretlen sikerét tükrözi az is, hogy az évtizedek alatt olyan Hollywood-i hírességek szerepeltek benne, mint például: Johnny Cash, Leslie Nielsen, Leonard Nimoy, William Shatner, Patrick McGoohan, Martin Sheen, Ian McShane, Jamie Lee Curtis, és nem utolsó sorban Jack Cassidy.

Hercule Poirot

« David Suchet »

Korábbi kapcsolódó cikkeim:

Az Agatha Christie: Poirot című televíziós sorozat szintén igen hosszú múlttal büszkélkedhet (1989-2013). A article-2506890-0986c1e1000005dc-590_306x423.jpgszéria intro zenéjét itt hallgathatjátok meg. A Poirot-tól megszokott kackiás bajusz, a sétapálca, az ajándékba kapott kitűzője, az arany zsebórája, kalapja és a tojásdad formájú feje: ezek mind-mind Hercule Poirot védjegyei.

Poirot-nak nincs szüksége semmilyen speciális segédeszközre a nyomozásaihoz, csupán egyetlen lényeges, de annál nélkülözhetetlenebb dologra: "a kis szürke agysejtecskéire"! Munkáihoz ugyanis rend és rendszer szükségeltetik. Oh, és persze mindennek teljes szimmetriában kell állnia az asztalán. Allergiás a koszra, még véletlenül sem lépne bele egy pocsolyába. A rend, és tisztaság mániája persze hozzá tartozik, szerves részét képezi a róla kialakult profilnak. Például számtalanszor leterített maga alá egy-egy fehér szövet darabot, mielőtt leült valahová. Ezek az apró kis nüansznyi momentumok is szerepet játszanak abban, hogy ilyan egyedi lett a karaktere. Jobb szeret leülni a foteljába, és nyugodtan végig gondolni a bizonyítékokat, mintsem fel-alá járkálni. Nincs ínyére az erőszak, és a lövöldözés sem.

Poirot karakterének fejlődése során a rá jellemző logikus gondolkodás mindvégig megmaradt, bár önteltsége és különcsége az idő múlásával talán egy cseppet halványodni kezdett (mindenki más szerencséjére...). Gyakran beszél harmadik személyben önmagáról, mely számomra mindig is érdekesnek tűnt. David Suchet szerint ennek az az oka, hogy a kis belga így próbálja meg az adott szituációt kívülről szemlélni, s így jobban átlátja az eseményeket.

Jellemző Poirot nyomozásaira, hogy minden egyes kis érdekességre felfigyel, majd amikor fejben összerakja a 383555_10150684447423611_915598002_n.jpgkirakós darabjait, akkor összehívja a szereplőket egy zárt térbe, és ott fedi fel az eseményeket, és a bűnös(ök) kilétét. Ez jellemző tulajdonképpen Miss Marple nyomozási eljárására is - tehát főleg a zárt térben zajló leleplezés Agatha Christie sajátos módszere.

Mindennél fontosabbnak tartja az emberi élet védelmét, és az igazság szolgálatát. Poirot több ízben is úgy tekint önmagára, mint az igazság "kezére". Az igazság kiderítése számára kardinális fontossággal bír, s egy ügy megoldásához fontosnak tart megfigyelni minden egyes apró részletet. A Tragdia három felvonásban című műben azt mondja: "Modemoiselle, én nyomozok, nem szoktam ítélkezni." Az ítéletet inkább a Scotland Yard-ra, és Istenre bízza. A bűnösöket szinte kivétel nélkül Japp főfelügyelőék kezére adja – kivéve egy-két esetben (lásd: Gyilkosság az Orient Expresszen).

Sherlock Holmes

« Jeremy Brett »

Korábbi kapcsolódó cikkem:

Kétség kívül, az 1984 és 1994 között forgatott Sherlock Holmes-filmek a széria legjobbjai, Jeremy Brett-el a főszerepben (intro zene itt). A fenti cikkben korábban már méltattam az elhunyt (+1995) színész zsenialitását és kitartását, ami a szerepéhez való hozzáállását illeti. Az alapművek alapján az alábbi címeken készültek el a sorozat évadai: Sherlock Holmes kalandjai, S.H. visszatér, S.H. naplójából, és S.H. emlékiratai.

Bár Holmes nyilvánvalóan drogfüggő és depresszióra hajlamos, tumblr_nx91m2f9pb1r0ckzto1_1280.jpgmindazonáltal nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy egy zseni (a maga faragatlan és egyedi módján). Barátja és munkatársa, dr. Watson, valamint a koldus gyerekek segítenek neki nyomozói munkájában (ugyanis a Scotland Yard-ra nem igazán lehet számítani…). Olykor a hozzá forduló ügyfelekkel sem bánik kesztyűs kézzel, de hát, Holmes már csak ilyen. Az élteti, ha van megoldandó rejtély, ha van min gondolkodnia. Ha ennek híján van, akkor eluralkodik felette az unalom és a depresszió...

A karaktert jellemzi, ahogyan munkájáról gondolkodik: Sherlock saját maga tanulta meg (kedvtelésből, s mert érzéke van hozzá) és járt utána mindannak a tudásnak, mely abban segíti, hogy sikeresen oldjon meg bűnügyeket. Ki tudja megmondani a dohány hamujának 12 fajtáját? Csak mert Lestrade felügyelő biztosan nem... Lábnyomok és nyomok értelmezése, fegyverismeret, közelharci képzettség, és nem utolsó sorban - Holmes fő fegyvere - a deduktív érvelés: (többek között) ezek különböztetik meg Sherlock Holmes-t a listán szereplő többi nyomozótól.

Miss Marple

« Joan Hickson »

Korábbi kapcsolódó cikkem:

Agatha Christie: Miss Marple címen készítettek el Joan Hickson főszereplésével 1984 és 1992 között összesen 12 iqrfmhjd1tfdkhmdjbxa.jpgMiss Marple-filmet (az intro zenéje itt meghallgatható). Bár jómagam jobban szeretem Poirot színesebb és egyedibb karakterét, azonban úgy vélem, Miss Marple is kiérdemelte helyét listánkon.

Bár az átlagember gyakran azt gondolja a kötögető idős hölgyről, hogy csupán egy pletykás vénasszony, ugyanakkor valójában vág az esze, mint a beretva. Minden apró információra úgy figyel, mint a fülesbagoly. Agatha Christie egyébként jobban kedvelte Miss Marple karakterét, mint Poirot-ét (ennek okára egy korábbi cikkemben már utaltam).

Számomra Joan Hickson: maga Miss Jane Marple. Se előtte, sem pedig utána nem alakította senki úgy a karaktert, mint ő. Ehhez persze hozzá tartozik, hogy amit (pl.) manapság a Marple c. sorozat forgatókönyveivel művelnek a gyártók, az maga a katasztrófa. De ettől függetlenül is, szerintem sem Margareth Rutherford, sem Geraldin McEwan, sem pedig Angela Lansbury (bizony, ő is alakította!) Marple-je nem az "igazi". 

A zárt térben zajló leleplezés Agatha Christie sajátos módszere (melyre Poirot esetében már kitértünk). poirot_marple.jpgAmikor Miss Marple fejében összeáll a kép, olykor ő is összehívja a szereplőket egy zárt térbe, és a szereplők előtt fedi fel az eseményeket, és a bűnös(ök) kilétét. Akár csak Poirot, úgy Miss Marple is az igazságosságot tekinti mércéjének - ez leginkább a Nemezis c. kötetben figyelhető meg. Bár a Gyilkosság a paplakban c. regényben még kissé morózus hangulatú, a későbbiekben már sokkal inkább könnyedebb hangvételű idős hölgyként jelenik meg. Szívén viseli a bűnügyek felderítését, minden áron értesülni szeretne a legfrisebb fejleményekről - bár gyakran inkább ő tud meg elsőre infókat, és a rendőrség csak tőle informálódik.

Jó emberismerő, hosszú élettapasztalatának és nevelői múltjának köszönhetően könnyedén felismeri a hazugságot. Gyakorta párhuzamot von az emberek viselkedési mintái között a tekintetben, hogy miként látta azt otthon, St. Mary Mead-ben. A tanúk kihallgatásában is igen tevékeny. Ki tudja használni azt az előnyét, hogy a gyanusítottak csupán egy szenilis, kötögető vénasszonynak tekintik. Ugyanakkor meglehetősen ügyesen bánik a szavakkal, melynek segítségével képes apró (de annál inkább fontos) információkat kiszedni társalgópartneréből. Többször is, korát meghazudtolóan aktív, például csapdát állít a gyilkosnak, siet, szervezkedik. Egy igazi, belevaló nyomozó néni a kis szentem.

Mrs. Jessica Fletcher

« Angela Lansbury »

A Gyilkos Sorok (Murder, She Wrote) című amerikai sorozatot 1984 és 1996 között készítették, mely összesen 264 who-is-dead-jessica-fletcher.jpgepizódot foglal magába, hoppá! A színésznő egy idő után olyannyira otthon kezdte érezni magát a show-ban, hogy 1991-től Dame Angela Lansbury a sorozat producere is lett. A sorozat töretlen sikerét jelzi, hogy a 12 évadnyi sorozatot máig ismétlik különböző országok csatornái - köztünk hazánkban is rendszeresen újra kezdik vetíteni az elejétől. Olyan nagy nevek bukktak fel ebben a szériában is, mint például: Leslie Nielsen, George Clooney, Joaquin Phoenix, Kevin Sorbo, Neil Patrick Harris, Billy Zane, és persze Tom Selleck. A sorozat intro zenéjét itt hallgathatjátok meg.

Korábban már szóba került, de azért itt is megemlítem az érdekesség kedvéért, hogy a Columbo c. sorozatot ugyan az az író-páros (Richard Levinson és William Link) álmodta meg, mint a Gyilkos Sorok-at - apropó, ha választani kéne a kettő közül, én az előbbire szavaznék!

Hasonlóan Miss Marple-hoz, Mrs. Fletcher is épít a bűnügyek megfejtésében a pletykákra, ugyanakkor mivel ő fiatalabb Agatha Christie kedvenc detektívjénél, így ebből fakadóan lendületesebb is nála, ami azt jelenti esetünkben, hogy a kis hölgy mindenütt ott terem, ahol gyilkosság, rablás, és egyéb csúnyaságok történnek.

Ahogyan Columbo hadnagy esetében is láthattuk, a nyomozókat gyakran még kollégáik sem veszik komolyan. Ámbár, Mrs. Fletcher hivatalosan nem detektív, krimiírói tapasztalatára alapozva oldja meg az ügyeket. A civilek magánakcióitól rend szerint falra mászik a hatóság, s ez gyakorta esik meg hősnőnkkel is.

***

Bevallom őszintén, hogy a cikkben felsorolt nyomozók közül én Mrs. cool-job-titles-05.jpgFletcher-rel vagyok úgy, hogy pár résznél többet nem tudok egyszerre megnézni, nem is tudom miért - talán a stílusa miatt, dunsztom sincs. Kedvelem, és érdekes számomra, ahogy rájön az egyes megoldásokra, de akkor inkább már Miss Marple-t választanám (bár az ő esetében pedig inkább Poirot-t). Szerintem a listán szereplő karakterek közül talán Mrs. Fletcher karaktere a kevésbbé kidolgozottabb a többiekhez képest, ugyanakkor nem ok nélkül vettem fel a kiválasztott nyomozóim közé.

Columbo és Poirot nekem az örök favoritjaim. Kettejük karakterei tulajdonképpen a két végletet jelenti. Ha két detektív különbözik egymástól, na, azok ők! Hmmm, amúgy mi történt volna, ha Poirot és Columbo, illetve Mrs. Fletcher és Miss Marple együtt dolgozott volna egy ügyön? Szerintem érdekes végig gondolni, a végén tuti mindenkit lefárasztott volna a másik rigolyája, és akkor végül jöhetett volna Ace Ventura, hogy megoldja a rejtélyt... shikákááá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr598042812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása