Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
DOCTOR STRANGE [kritika]: A film az animációs rajzfilm tükrében
2016. november 06. írta: HSK Productions

DOCTOR STRANGE [kritika]: A film az animációs rajzfilm tükrében

Az idei év egyik leginkább várt filmje a Doctor Strange volt - legalábbis számomra biztosan. A Marvel filmes 7864535463_1.jpguniverzum legújabb üdvöskéjével a stúdiónak több célja is van: a karakter által beleszövik a képregényfilmek világába a varázslatot, mellyel eddig ilyen formában nem találkozhattunk a Marvel-es filmekben; valamint, hogy a Bosszúállók között az Amerika kapitány: Polgárháború-ban (kritika) keletkezett szakadást korrigálja.

A nemzetközi sajtó által igen jó kritikát kapott a film. Ami azt illeti, szerintem túlságosan is jót... Ne értsetek félre, nem fogom a sárga földbe döngölni a filmet, csak szerintem lehetett volna (sokkal) jobb is. Ki is találtam egy sémát, hogy miként fogom ezt Nektek szemléltetni, és talán a cikk végére érve Nektek is szimpatikus lesz egy másik forgatókönyv (persze, nem akarom senkire sem ráerőltetni a véleményemet). A Szülinapi 4. cikként most lássuk hát, hogyan sikerült a DOCTOR STRANGE című mozifilm, az azonos című animációs rajzfilm tükrében!

Készült egy animációs rajzfilm Doctor Strange: A Legfőbb Varázsló címmel. A 76 perces film az egy-két apró eltéréstől eltekintve hűen igyekszik követni a képregények fonalát, ami a doktor eredettörténetét illeti. Persze, akad benne némi változtatás, de a filmbéliekhez képest ezek száma egészen elenyésző. Ugyanakkor megdöbbentő, de a rajzfilm sokkal mélyebben mutatja be Strange útját, mint a film - és ez nem kis dolog! A következőkben előbb az új filmről olvashattok, majd végül alaposabban is összehasonlítjuk azt a 2007-es rajzfilmmel!

« ♦♦♦ »

DOCTOR STRANGE

(2016)

A közel két órás film már rögtön a legelején, az új Marvel-logoval megfogott, veszettül jól nézett ki. A Sherlock-54186.jpgként is brillírozó Benedict Cumberbatch remek választásnak bizonyult Dr. Stephen Strange szerepére. Kifejezetten rá gondoltak a készítők, amikor Strange karakterét elképzelték a képregények alapján. Ugyanakkor kezdetben számos más színészt is megkörnyékeztek a varázsló szerepével, többek között: Johnny Depp, Jared Leto, Keanu Reeves, Colin Farrell és Tom Hardy is a potenciális választottak közt voltak. Cumberbatch egyébként is nagyon érdeklődött a szerep iránt, de érdeklődését csak méginkább fokozta a tudat, hogy húsz évvel korábban pont Tibetben tanított angolt egy éven át, s közben megismerhette a helyi kultúrát is.

Őszintén szólva, szerintem a felsoroltak közül Cumbi'-re illik leginkább a doktor karaktere mind fizikálisan, mind pedig a karakter jellemét illetően. Strange-t leginkább Doktor House-hoz tudnám hasonlítani arroganciája, egoizmusa és intellektusa alapján. Ugyanakkor egy kicsit Tony Stark-ra is hajaz csipkelődős humorával és fellengzős önkritikájával. Cumberbatch nagyon jól hozta a Sherlock-ból már jól ismert tahó zsenit, ugyanakkor a film végére nekem mégis hiányérzetem maradt a karaktere fejlődését illetően... a következő blokkban erre még visszatérek!

Amikor bejelentették, hogy Tilda Swinton alakítja majd a Legfőbb Varázslót, a rajongók egyik fele igencsak 56135.jpgkétségbeesett, míg a többiek a "sötét dimenzióba" kívánták el a casting-os gárdát...

Mads 'Hannibal' Mikkelsen Kaecilius-a kapcsán vegyes érzelmeim vannak: a színészt nagyon kedvelem, számos alakításával bebizonyította számomra, hogy remek színész (Ádám almái, A Vadászat, Hannibal-sorozat). Ugyanakkor az ő karakterén is jócskán változtattak a film kedvéért, és ami azt illeti, ez meg is látszik karaktere mélységén - ezt később láthatjátok is.

Meg kell hagyni, a film igen jól operál a humorral. Olyannyira, hogy minduntalan az új Tony Stark-ot vélem felfedezni a dokiban. Sőt, én még egy csipetnyivel több szarkasztikus megjegyzést is elviseltem volna a dokitól. Ki ne emlékezne arra, amikor élő Shazam-ként funkcionál a műtétek közben (én a filmzenékkel vagyok így), vagy amikor Wong-ot kijátszva cseni el a könyvtári könyveket, vagy a jól csengő "Mr. Doktor"-ozásokra? Az éles szemű nézők egy-egy filmes utalást is kiszúrhattak maguknak, ilyen volt például Kaecilius fémpántja és maszkja is (Hello, doktor Lecter!).

A szinkron kapcsán is akadhatott némi érdekesség a rajongók számára: a Sherlock-ban már jól megszokhattuk Simon Kornél-t Benedict Cumberbatch orgánumaként, s ugyan miért is változtattak volna a szinkronrendezők a jól bevált recepten? A slusz poén számomra az volt, amikor Jonathan Pangborn-t az a Görög László szólaltatta meg, aki az említett sorozatban Martin Freeman (Dr.Watson) magyarhangja. Tudom, tudom... lehet, hogy ez csak az én bogaram, hogy ezt is figyeltem.

Már az első - és a későbbi - előzetes kapcsán is volt 586.jpgegy olyan titkos félelmem, hogy "remélem nem a látványvilágra fognak fókuszálni a jó forgatókönyv helyett!" A vizuális effektek (például Dormammu is) szerintem valóban nagyon jól néztek ki, és kivételesen a 3D is hasznos volt (végre). És itt jön egy hatalmas DE...! Ami a forgatókönyvet illeti, nem mehetek el mellette szó nélkül. Kis túlzással megint úgy érzem, hogy hülyének lettünk nézve. A következő blokkból (remélem) jól látjátok majd, hogy milyen jó, erős karakterfejlődéssel bíró történetet lehetett volna kerekíteni a filmhez. Ehhez képest viszont egy térhajlítós, erősen a 3D-s élményre épülő filmet kaptunk. Ismétlem, nagyon tetszetős volt, de ez már nekem is túl soknak bizonyult. Nem arról van szó, hogy ne lenne képzelőerőm, csak pusztán az a helyzet, hogy én ennél többre vágytam. Amikor már ötödjére csavargatták a levegőben Londont (hopp, Eredet), mint valami kürtőskalácsot, akkor megmondom őszintén, kicsit untam már a dolgot. Itt láthattok egy rakás érdekes videót egyébként a film forgatásáról, érdemes megnézni!drstrange.jpg

Michael Giacchino szerezte a film zenéjét, amiről amúgy nem sok különlegességet tudok elmondani, az album utolsó három számát kivéve, melyek leginkább a főtéma különféle feldolgozásai (néhol a Star Trek-re emlékeztető dallamvezetéssel). Ritkán használnak manapság filmzenéhez csembalót - hát, Doktor Strange esetében nagyon bejött ez a stílus. Jó zenehallgatást, én nem tudom megunni őket:

A legújabb Végtelen kőnek (Agamotto Szemében van ugyebár az Idő-kő) köszönhetően egyre közelebb kerültünk a nagy háborúhoz Thanos és a Bosszúállók között - már csak egy kő hiányzik a hatból! Mint tudjuk, Stan Lee elmaradhatatlan eleme a Marvel-filmeknek. Már beszélgettünk korábban is a blog Facebook-oldalán arról, hogy a jó öreg Mr. Lee sem él az örökkévalóságig, így minden kis jelenetének örülni kell - sajnos ezúttal is kb. 2 másodpercig szerepelt, de szokásához híven üde színfoltja volt a filmnek. A film folytatásával kapcsolatban pedig nagyon megéri végigülni az egész stáblistát, ugyanis két jelenet is kaptunk (erről mindjárt beszélünk is bővebben).

 

DOCTOR STRANGE:

A film és az animációs rajzfilm összehasonlítása

Ami leginkább szemet szúrhat a rajzfilm láttán, hogy milyen hosszú és kemény utat jár be Stephen Strange doctor_strange_a_legfobb_varazslo_dvd_borito.jpgonnantól kezdve, hogy első ízben találkozik a varázsvilággal, egészen addig, míg ő lesz a mágusok vezetője. Annyi potenciál maradt még a filmben... Nem kimondottan egy DC-s, komor filmet képzeltem el Strange-nek, de azzal, hogy mélyebben mutatták volna be a megpróbáltatásait, egy komolyabb és színvonalasabb filmet készíthettek volna. Ez azért lett volna fontos, mivel az utóbbi Marvel-filmek kapcsán egyre többen kezdték el hangoztatni, hogy romlani kezdett a forgatókönyvek minősége, az ún. rosszfiúk pedig leginkább Richie Rich elvetemültségi-szintjén mozognak (kivéve Loki-t, persze)!

Ha érdekel Benneteket, ajánlom figyelmetekbe a Doctor Strange: A Legfőbb Varázsló című rajzfilmet, online is elérhető. Kíváncsi vagyok, hogy utólag visszatekintve Nektek melyik változat tetszene jobban, és miért? Nyugodtan írjátok meg a véleményeteket hozzászólásban! Összeszedtem pár szempontot, melyek alapján összehasonlíthatjátok a két alkotást:

 • Strange múltjában rejlik mindaz, amit mindkét alkotásnak részletesen be kellett volna mutatnia: A képregény szerint Stephen 1930-ban született, és 1963-ban következett be az életét megváltoztató balesete. Érdekesség, hogy 1963-ban jelent meg az első Doctor Strange képregény! A balesete előtti harminc év tele volt kínszenvedéssel: kishúga halálos beteg lett, Stephen pedig orvosi tanulmányokba kezdett, hogy megmenthesse testvérét. Azonban 19 évesen Strange holtan talált rá húgára a medence mellett. Ettől kedzve lett igazán lenéző és arrogáns az emberekkel. Diplomája után édesanyját isb_cumb_drstr.jpg elveszítette, melytől csak méginkább elridegült másoktól, de ezért ők is Stephen-től. Stílusa miatt barátnőjét is elveszítette. Nem sokkal ezután az apja is súlyos beteg lett, de az ő elvesztését Stephen már nem bírta elviselni, így nem látogatta meg a kórházban. Strange öccsét ez annyira felháborította, hogy egy veszekedésük után meggondolatlanul lelépett egy autó elé, s az halálra gázolta őt. Strange azonban nem temette el meghalt testvérét, hanem hibernálta (...) Mindenkit elvesztett.
 • A Stephen múltjában megbújó fájdalom és gyötrődés vezette őt egészen odáig, hogy a balesetét követően öngyilkos akart lenni! Ezt a filmből teljes egészében kihagyták. Értem én, hogy PG-13-as korhatárbesorolást kapott a film, és a szuperhősök sem arról híresek, hogy öngyilkosságba menekülnének. Ugyanakkor talán azért vezették a képregényben és a rajzfilmben a dokit eddig a pontig, mivel már nem bírt megbirkózni a sok veszteséggel. Azt azonban mindenek előtt fontosnak tartom itt megjegyezni, hogy ez sosem megoldás a gondokra (beszéltem már le embert öngyilkosságról, tudom, milyen nehéz feladat, szerencsére sikerrel zárult a dolog).
 • Nagyon tetszett a rajzfilmben, hogy Stephen-t nem kényelemmel és pihenéssel várják Tibetben, mint a 486545.jpgfilmben. Az első nap a csupasz kövön aludt, aztán kapott később egy kis szalmát is, majd egy plédet, végül pedig egy kád forró fürdőt. Ugyanakkor a tanulási ideje is sokkal több időt vett igénybe, 7 évig volt Tibetben. A filmben ezzel szemben mindössze csak pár hónapot. A tanulással járó lemondást és kínt sem mutatták be oly részletességgel, mint a rajzfilmben (pl. beteg kézzel sikálta a padlót, és le kellett bontania a kőfalat).
 • Míg a filmben egy órát vitt csak magával az útra, addig az animációs rajzfilmben csak egy képet a testvéréről (bár ez nem hinném, hogy nagy eltérés volna).
 • A rajzfilm is eltér a képregénytől abban, hogy mi történik a Legfőbb varázslóval. A képregényben a mágus egy védőburokkal megvédte a még gyerek Stephent az időben visszautazó Mordo-tól. Majd később Tibetben a doki védte meg mesterét, annak gonosz tanítványától. A későbbiekben egy nagy csatában a mester elhunyt, a doki pedig megkapta erejét, így ő lett a leghatalmasabb varázsló a Földön...
 • Azt sem mutatták be a filmben szemléletesen, hogy eredetileg mindenkinek van egy saját képessége, míg a6485496.jpg rajzfilmben ez jól kijött. Alig kapott hangsúlyt Strange képessége, hogy el tudja szívni más varázslók erejét és felhasználhatja ellenük (oké, megemlítették egyszer a végefelé). Ezzel szemben leginkább arra próbálták terelni a figyelmünket, hogy Sherlo... Strange leginkább a fotografikus memóriájának köszönhetően lett az, aki. Igen, tehetsége is van hozzá, de nekem így nagyon le volt egyszerűsítve a filmben.
 • Térjünk is vissza Mordo, Kaecilius és a Főmágus karaktereire egy kicsit: szerintem iszonyat nagy baki volt a készítők részéről, hogy nem Mordo lett a főgonosz a filmben. Játszhatta volna akkor is Mikkelsen, szerintem nagyon jó lett volna benne. Viszont pusztán azért megváltoztatni egy jó történetet, hogy a későbbiekben kijátszhassák a "majd a következő részben Mordo is visszatér, mint főgonosz!"-kártyát (lásd: stáblistás jelenet), szerintem átverés volt, úgy, ahogy van! A képregényben Kaecilius csupán Mordo társa volt, itt azonban az egész sztorit kiforgatták önmagából. 518646815.jpgKaecilius karakterét - épp úgy, mint az eddigi Marvel-gonoszok többségét, most is - kidolgozatlannak találtam. A Tilda Swinton által megformált karaktert eredetileg Morgan Freeman-re, vagy Bill Nighy-ra osztották volna. Bár a színésznő igen sokszínű tud lenni (lásd: Constantine a démonvadász), ugyanakkor a rajongók leginkább azon voltak felháborodva, hogy egy fehér nőt választottak az idős, ázsiai karakter szerepére. Az meg mi volt már, hogy Dumbledore a Főmágus a sötét dimenziót használta fel a halhatatlanság elnyerése érdekében? Értem én, hogy kellett a csavar a történetbe, de a képregényben például pont arról van szó, hogy amikor az egyik főelleneséggel harcolnak és az megszállja a testét, a varázsló arra kéri a dokit, hogy ölje meg, mert általa hatalmas pusztítást vihetne véghez a gonosz démon - Strange pedig végül eleget tesz mestere kérésének. A halhatatlanságot pedig nempusztán becsvágyból akarta elérni a mágus, hanem hogy védelmezőként szolgálhasson (a filmben a kettőt kicsit összemosták).
 • Érdekes, de a rajzfilmben Strange köpenye nem lebegett önmagától. A filmben jópofa volt a köpeny, bár lehet, hogyconceptart3.jpg kicsit túlságosan is viccesre akarták venni a "figuráját" (ha lehet ilyet mondani egy textilre). A filmben gyűrűvel varázsoltak, míg a rajzfilmben nyaklánca volt minden varázslónak.
 • A filmben szerintem nagyobb hangsúlyt kapott a tükörvilág, mint kellett volna; de az idővel való játékkal is leginkább a Végtelen kő jelentőségét akarták kihangsúlyozni (a következő Bosszúállók-film miatt). A rajzfilmben ezzel szemben árnyéklények voltak. Elismerem, hogy a 3D-s városcsavargatások eszméletlenül jól néztek ki, de nekem a másik szál sokkal jobban bejött volna. A rajzfilmben szereplő kómás és zombiként járkáló gyereket talán nem igazán szerette volna a Marvel és Scott Derrickson (rendező) vászonra vinni, bár Strange őket is meggyógyította az erejével a történet végén.
 • A képregényben és a rajzfilmben is egy ún. szentély van, míg a filmben három (New York, London, Hong Kong). Gondolom azért "kellett" belevenni a másik kettőt is, hogy ezzel támasszák alá a Bosszúállók első, és a Thor második részét.
 • A film végén megemlítik Cleá-t, mint Strange egyik új tanítványjelöltjét. Az ő karaktere a képregényben 6854848_1.jpgeredetileg Dormammu testvérének, Umar-nak a lánya, akivel a későbbiekben egyébként egy párt fog majd alkotni a doki...
 • Két stáblistás jelenetet is kaptunk: az elsőben Thor-ral beszélget Stephen arról, hogy Odin és Loki eltűnt. A doki megígéri Thor-nak, hogy segít megtalálni az apját, de meg kell ígérnie neki, hogy utána már nem térnek vissza az asgardiak a Földre. A második jelenetben pedig Mordo-t láthatjuk, aki meglátogatja az öngyógyító képességekkel bíró Jonathan Pangborn-t, és elszívja tőle az erejét, s közben odaböki neki, hogy "Túl sok varázsló van!" Ezért gondolom, hogy hiába kergette Strange haza a lényt a sötét dimenzióba, a sötét trutyi ismét visszajön majd, Mordo persze segíteni fog neki, és természetesen felbukkan majd Clea is, Strange doki oldalán...

« ♦♦♦ »

Összefoglalva tehát, nekem tetszett a Doctor Strange, de jóval többet vártam tőle! Látványosra és kicsit (az eredeti karakterhez képest) túlságosan is viccesre sikeredett a film, ami persze nem baj, ha ezzel azt szerették volna elérni, hogy úgy tekintsünk az újdonsült közönségkedvenc hősünkre, mint a Bosszúállók új vezérére. Mindezek ellenére én azt javaslom, hogy ha tehetitek, nézzétek meg az említett rajzfilmet. Látván a Doctor Strange: A Legfőbb Varázsló című rajzfilmet, és ismervén a karakter háttértörténetét, egy szórakoztató, de középszerű Marvel-filmnek érzem a Doctor Strange című filmet. Bízom benne, hogy a Thor: Ragnarok-ban jobban kibontakoztatják majd Stephen karakterét, hogy majd a következő Bosszúállók-ban méltó ellenfele lehessen Thanos-nak!thanos.gif

NE feledjétek! A legaktívabb kommentelők, like-olók és megosztók körében egy Hátsó Sor Közepe ajándékcsomag kerül kiosztásra november 20. után!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr9911933149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása