Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
25+1 érdekesség, amit eddig nem tudtál az AGYMENŐK-ről!
2017. február 12. írta: HSK Productions

25+1 érdekesség, amit eddig nem tudtál az AGYMENŐK-ről!

Húrelmélet, "Kő, papír, olló, gyík, Spock!"-verseny, Schrödinger macskája, "Szép cica, jó cica..."-dal, Sheldon ostor-csengőhangja, és természetesen a már jól ismert hármas "Penny!"-kopogás az ajtón... ezek mind-mind a(z egyik) kedvenc sorozatom, az AGYMENŐK elmaradhatatlan elemei, melyek még így, cirka 10 évad távlatából is minduntalan mosolyt csalnak arcomra.

hzuij.png

A The Big Bang Theory töretlen sikere természetesen az egyedülálló karaktereknek, a zseniális színészi játéknak, a frappánsan megírt szövegkönyveknek, és persze a remek magyar szinkronnak is köszönhető (többek között). Gyakorta hasonlították már az Agymenőket a Jóbarátokhoz, s bár utóbbit én is többször láttam már az elmúlt évek során, hozzám mégis a képregényrajongó, lökött kockák sorozata áll közelebb

Szerintem nem elhanyagolható tény, hogy kedvenc kockáink nem a szó szoros értelemében vett "kockák": A fogalom hallatán ugyanis, legtöbbünkben talán a számítógép mögött gubbasztó, elhízott, szingli pacákok jutnak eszünkbe. Nem! Az Agymenők gárdájában megtalálható elméleti fizikus, neuro- és mikrobiológus, gépészmérnök, de akad pincérnő is, szóval e számos érdekes foglalkozás jó táptalajnak bizonyul, hogy megadja a legtöbb poénos jelenet sava-borsát.

Igen, talán jogosan vetik a sorozat szemére, hogy helyenként kissé ellaposodott a történet, de szerintem még így is lazán kenterbe ver más szitkomokat. Többek is hangoztatták már, hogy nem értik az Agymenők vicceit és ezért nem is látják értelmét, hogy nézzék a sorozatot. Talán nem mindenki vevő a sorozat poénjaira, s ez persze szívük joga. Számos értetlenkedő hozzászólást olvastam erről fórumokon, és hát, valljuk be őszintén: egy bizonyos fokú alapműveltség elengedhetetlen, ha élvezni szeretnénk az Agymenőket, mert ezek nélkül nincs mihez kötni a poénokat.

2516874.jpg

A 100 %-ig lökött, mégis sokszínű karakterek tagadhatatlanul a sorozat egyik fő húzóereje - például, a gyönyörű Kaley Cuoco remek mimikája, Jim Parsons zseniális alakítása (egyik kedvencem tőle a Vissza, a jövőbe! idősíkjainak magyarázata). A karakterfejlődés hiánya sajnos számos sorozatban, vagy filmben komoly gondot okoz, szerencsére ez az Agymenőkről nem mondható el (erre talán Raj az egyik legjobb példa).

Arra gondoltam, hogy összeállítok egy csinos kis listát a legjobb Agymenők-érdekességekből, remélem, hogy tetszeni fog! Sőt, rögtön a következő cikkem - már készen is van! - az Agymenők forgatási munkálataiba kalauzol majd el Benneteket, szóval el lesztek látva itt minden földi jóval a héten!

« ♦♦♦ »

Talán sokak számára meglepő lehet, de míg a sorozatban Sheldon imádja a Star Trek-et és a Dr. Who-t, addig a karaktert megformáló Jim Parsons mindezekből egyetlen részt sem látott!

Kevesen tudják, de eredetileg nem Kaley Cuoco-nak szánták Penny karakterét! Amanda Walsh (Lost Girl)-t nézték ki a szerepre, aki Katie-t játszotta volna, ugyanis még a karakternek is más nevet szántak, aki egyébként sokkal keményebb csajszi lett volna, mint a mi Penny-nk. Szerencsére a tesztvetítésen (videó itt!) a közönség negatívan reagált Katie karakterére, így került a választás Kaley Cuoco Penny-jére! Elnézve azonban a két színésznő közötti színészi képességet, szerintem jól döntöttek a készítők, pláne, hogy Kaley szerintem sokkal szebb is (de ez már csak az én személyes véleményem).

A Bernadett-et megformáló Melissa Rauch csupán a sorozatban beszél a tőle megszokott magas, már-már rikácsoló hangon, a hétköznapokban szerencsére megkíméli mindettől a körülötte élőket.

56465_1.jpg

Jim Parsons (Sheldon), Kaley Cuoco (Penny) és Johnny Galecki (Leonard) epizódonként 1 millió dollárt (igen, dollárt!) keresnek, míg Kunal Nayyar (Raj), Simon Helberg (Howard), Mayim Bialik (Amy) és Melissa Rauch (Bernadette) "csupán" 750.000 dodót vághatnak zsebre, per epizód.

Bár Amy karaktere csupán a harmadik évadban tűnik fel először, azonban az őt megformáló Mayim Bialik színésznőt már az első évadban megemlíti Raj, mint a Blossom c. tv-sorozat színésznőjét, aki igazán okos, mert neurobiológiából doktorált. És tényleg! Ő az egyetlen az Agymenők gárdájában, akinek doktori címe van (2008)!

3123654.png

Érdekesség, hogy Johnny Galecki az első két évadban egy párt alkotott a Penny-t alakító Kaley Cuoco-val, bár erről a többiek nem tudtak. De nem csak vele, hanem a Leslie Winkle-t alakító Sara Gilbert-tel is két évig jártak, még a '90-es években, a Roseanne c. szitkom forgatása alatt. Johnny, te kis kis Don Juan...

Gondoltad volna, hogy Howard-nak kivétel nélkül, csak női karakter figurái vannak?! Ha jól megfigyeled, látható a szobájában Leia hercegnő (Star Wars), Batgirl és Wonder Woman is.

Amikor Sheldon a 4. évad 12. részében tereminen játszik, sokan hitték azt, hogy a zenét csupán hangfelvételről vágták a műsor alá. Ki gondolta volna, hogy valóban Jim Parsons játszott a hangszeren.

Pasadena, 2311 Los Robles, 4-es sz. Apartman: a Sheldon lakcíméül szolgáló utca és környék - sok híres, tévés lakcímmel ellentétben - valóban létezik, azonban a cselekmény helyszínét adó apartman nem. A forgatási munkálatokról, köztük a belső felvételek helyéül szolgáló stúdióhelyszínekről a következő cikkben láthattok majd érdekes képeket!

Fehéroroszországban 2010-ben minden készen állt, hogy elinduljon a sorozat hazai változata (The Theorist néven)! Ugyanakkor a színészek végül hamar leléptek a show-ból, mivel rájöttek, hogy az ötlet nem eredeti, hanem az USA-ból csórták a producerek (itt látható az első rész)!

A karakterek neve sem véletlenül lett az, ami: Leonard a vezetéknevét például két elismert tudósról, Douglas és Robert Hofstadter-ről kapta. Sheldon és Leonard egy neves tv-s producerről, Sheldon Leonard-ról lett elnevezve, Howard Wolowitz pedig úgy tett szert becses nevére, hogy a sorozat készítője egyszer egy ilyen nevű számítógépes kockával dolgozott együtt, egy másik produkcióban.the_big_bang_theory_now_and_then.jpg

A Kaliforniai Műszaki Egyetemről formázták a sorozatbeli egyetemet. Érdekesség, hogy a valódi egyetem dolgozói és diákjai szerepelnek is a legtöbb ott forgatott jelenetben.

Több személyi sérülés is történt a forgatások alkalmával, de ezekből szinte mi semmit sem láttunk a tv-ben. Kaley egyszer például a 4. évadban eltörte a lábát, lovaglás közben. Pár rész kihagyás után úgy vették fel a jelenteit, hogy ő közben egy pult mögé állt. Mayim Bialik sem úszta meg sérülés nélkül, ő a 6. évad idején szenvedett autóbalesetet, de végül sikeresen elrejtették törött jobb kezét.

Euglossa Bazinga. Hogy mi is az? Egy ritka méhfaj neve, melyet brazil tudósok fedeztek fel még 2012-ben és ki másról, mint Sheldon Cooper-ről nevezték el.

654.jpg

Több magyar vonatkozása is van a sorozatnak, például: az Eötvös University Campus, Budapest, Hungary (2x04); pár budapesti gamer elhívja Penny-t játszani (2x03); egyszer Sheldon örökbe fogad több macskát, s az egyiküket Teller Edéről nevezi el (4x03); de Rubik Ernőt is megemlíti Sheldon, mivel szívesen hívná el Penny-ék esküvőjére.

2015-ben a "Szép cica, álmos cica..." című dal miatt egy bizonyos Edith Newlin családtagjai beperelték a CBS-t, ugyanis azt állították, hogy a dal ("Warm Kitty") szövegét a néni szerezte még 1937-ben, és a csatorna jogtalanul használta fel Sheldon altatódalának szövegét.

Biztosan sokatokat foglalkoztatott a kérdés, hogy valóban építettek emeletet a lépcsőházi forgatásokhoz? Nem, valójában csupán egy emeletet építettek, és a liftes jelenteket is egy emeleten veszik fel.

Nem vicc, de a sorozat pilot részében (még) Sheldon-t szexuálisan sokkal aktívabbnak tervezték bemutatni - már, 1_2.jpgha egyáltalán össze lehet egyeztetni a "Sheldon" + "szexualitás" szavakat...

Eredetileg Leonard mindvégig öltönyben lett volna látható a sorozatban, de végül maradtak a nála jól bevált laza szerelésnél.

A pilot-rész introja még nem a már jól megszokott dal volt a Barenaked Ladies-től, hanem Thomas Dolby 1983-as "She Blinded Me With Science" című dala (jelenet itt!). Maradjunk annyiban, hogy a jól bevált dal szerintem tökéletes választás a szériához!

Több színész is játszik hangszereken, például: Johnny Galecki már gyerekkorában is tunult csellózni, míg Mayim Bialik és Jim Parsons is megtanult több hangszeren játszani, csak a show kedvéért.

Számos híres tudós és sztár cameo-zik, illetve némelyikük vendégszerepel is a sorozatban: Stephen Hawking, Stan Lee (yeah!), James Earl Jones, Bob Newhart, Katey 'Peg' Sagal, Steven Yeun, Charlie Sheen, George Takei, Jessica Walter, Laurie Metcalf, Judd Hirsch, Eliza Dushku, Bill Nye, Will Wheaton, és természetesen George Smoot (Nobel-díjas asztrofizikus és kozmológus), Neil deGrasse Tyson, Steve Wozniak, és Michael J. Massimino (ő valójában is asztronauta, nem csak a sorozatban). Sokan nem sejthették, hogy maga Leonard Nimoy kölcsönözte a Spock-bábu hangját, amit Sheldon elcsórt Leonard-tól.

Elvileg készül egy spin-off sorozat Sheldon-nak, bár sem Jim Parsons, sem a többiek nem fognak feltűnni benne. A tervezett széria a fiatal Sheldon Cooper életét mutatná be, viszont Parsons azért részt venne a sorozat készítésében, mint producer.

Sheldon pólói (fantasztikusak!) legtöbbször a karakter aktuális hangulatát jellemzik.

87498.jpg

Az egyik kedvenc mellékszereplőm Howard édesanyja (volt), annak ellenére, hogy mindössze egyszer láthattuk elsuhanni a háttérben. Tagadhatatlanul, az ő és Howard közti adok-kapok párbeszédek az egyik legviccesebb színfoltjai a sorozatnak. Carol Ann Susi adta a dárga jó Mrs. Wolowitz eredeti orgánumát, azonban a színésznő sajnálatos halála miatt (2014) a sorozat készítői úgy döntöttek (kegyeleti okokból), hogy ezzel együtt Howard édesanyja is távozik. Nekem például nagyon hiányzik a már jól megszokott "...igen, Mama, ...nem, Mamaaa!!!"

2014-ben nem egy, hanem egyszerre 3 évadot rendeltek be a sorozatból, ami kimondottan ritkaság számba megy Hollywoodban! Egyelőre még nem tisztázódott, hogy lesz-e 11. évad, de a showrunner-ek mindent megtesznek annak érdekében, hogy sikerüljön megállapodni a gárdával. A Sheldon-t alakító Jim Parsons más produkciókban is kipróbálná magát, a Penny-t megformáló Kaley Cuoco viszont inkább családot szeretne alapítani párjával és egy kis nyugalomra vágyna.

« ♦♦♦ »

Remélem, hogy a jelenleg is futó 10. évad nem az utolsó szezon lesz a széria történetében, és még sokáig élvezhetjük az Agymenők fergeteges bolondozását! Ne feledjétek, a héten jön a következő cikk, benne az Agymenők forgatási munkálataival!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr3012249570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fátum 2018.09.14. 21:27:39

Tetszik a cikk. Csak egy dolog: Katey Sagal nem cameózik a sorozatban,
hanem szerepel. :-)
süti beállítások módosítása