Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
SLEEPY HOLLOW: Veszélyben a sorozat, avagy mitől zuhan a nézettsége?
2017. április 02. írta: HSK Blog

SLEEPY HOLLOW: Veszélyben a sorozat, avagy mitől zuhan a nézettsége?

Hiába rajong az ember egy sorozatért, gyakran mégis megesik, hogy a széria minőségi csökkenése miatt a következő lehetőségek közül kényszerülsz választani: töretlenül nézed tovább a szériát, fittyet hányva a kritikán aluli minőségre; esetleg már csak időközönként nézed meg az elmaradt epizódokat (darálva); vagy egyszerűen belátod, hogy innen már nincs visszaút, és végleg kaszálod a sorozatot...

Tegnap este véget ért a SLEEPY HOLLOW 4. évada, mely az első évad óta igen kalandos utat járt be, s most, az évadzáró epizódot követően újfent számos kérdés övezi a széria jövőjét.
3212364.jpg

Ebben a cikkben arra próbálok fényt deríteni, hogy miért is szerettem meg egykor Ichabod Crane kalandjait (korábbi cikk: Így készül a Sleepy Hollow 4 galériával!), és végül mi vezetett Az Álmosvölgy Legendája hanyatlásához (valamint a 4. évados látszólagos feltámadásához)? A rajongók közt minden bizonnyal (ismét) téma lesz a széria sorsának kérdése: vajon elég volt az új évad vérfrissítése egy lehetséges 5. évadhoz?

« ♦♦♦ »

5+1 érdekesség Az Álmosvölgy Legendájá-ról!

 • Washington Irving 1820-ban vetette papírra és publikálta "Az Álmosvölgy Legendája" (The Legend of Sleepy Hollow) című rövidke történetet (további 33 db. novellájával együtt, a The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent. c. kötetében). A mű érdekessége, hogy ezt tartják az amerikai irodalom első - és egyben a kor legközkedveltebb - fikcionális regényének.
 • Valóban létezik New York államban egy Sleepy Hollow nevezetű városka! Ugyanakkor a települést 1996-00_1.jpgig North Tarrytown-nak hívták, viszont ebben az évben a város felvette az Álmosvölgy nevet - lévén, hogy a legendás történet a történet szerint a vidéken játszódik.
 • Ha már a valóságos Sleeepy Hollow városkánál tartunk, érdekességképp jegyezném meg, hogy amikor az 1-3. évadban madártávlatból láthatjuk a várost, az a valódi Álmosvölgy!
 • A Fejnélküli Lovas Legendája nem egyedüli amerikai kultikus sajátosság, ugyanis alakja már a középkori Európa számos folklórjának szerves részét képezte! Így például olvashatunk róla a skót, az angol és a német, de még az indiai legendákban is!
 • A Fejnélküli Lovas legendája eddig 23 film és tévé-feldolgozást ihletett már meg. Az elsőt már 1922-ben láthatta a közönség (ez természetesen még némafilm volt), de a színpadi és zenei feldolgozások száma is szép számmal büszkélkedhet.
 • Az Amerikai Postahivatal 1974-ben forgalomba hozott Sleepy Hollow-témájú bélyegeket, Halloween alkalmából.

SLEEPY HOLLOW: az 1-3. évad

Az első évad a kedvencem mind közül. Mondjuk, ez általában így szokott lenni, hogy a több évados szériákból 00000.jpgáltalában az első sikerül a legjobbra (ld. Szökés). Az első évad 13 résszel nyitott, ezt követte 18-18 epizóddal a következő két évad. Az, hogy a negyedik évad ismét csak 13 részt kapott a berendeléskor, leginkább annak köszönhető, hogy a harmadik évad folyamatosan penge élen táncolt a nézettségi adatok miatt. De lássuk, melyek voltak az 1-3. évad pozitívumai és negatívumai?

 • Ichabod Crane (Tom Mison) alakja azért is volt érdekes számomra az első (két) évadban, mert számtalan vicces helyzetbe került, amikor a XXI. század vívmányaival próbált dűlőre jutni, ez pedig számtalanszor adta a komikus helyzetek sava-borsát.
 • Crane és Abbie Mills (Nicole Beharie) valóban jó párost alkottak az évad során. Mindkettejük története ekkor kapott új irányvonalat életük során - Crane az új világban kell, hogy boldoguljon, míg Abbie-nek tudomásul kell vennie, hogy Ichabod-dal együtt más lény is megérkezett Álmosvölgybe...
 • Érdekesek voltak a rövid, ámde annál érdekesebb visszaemlékezések Crane múltjából. Nekem a George Wasington, Benjamin Franklin és Thomas Jefferson-nal közös jelentei tetszettek leginkább, még annak ellenére is, hogy tudtam, nagy részük kitaláció. A zene és a megvilágítás, valamint a történet homályos elmesélésének elegye teremtette meg azt a miliőt, mely Az Álmosvölgy Legendájának hangulatát adta ezeknél a jeleneteknél.
 • Míg az első évadban a főellenségen (Moloch) kívül kimondottan nagy hangsúlyt kapott a Fejnélküli Lovas (Jeremy Owens), addig a következő évadokban egyre jelentéktelenebbé vált a karaktere, míg végül olyan érzésem volt, hogy már-már kiherélték a Hessen-i lovast... Amit Katriná-val művelt, az néha már a szappanoperák szintjét súrolta, de az sem volt jobb, amikor kényük-kedvük szerint parancsolgattak neki - a 4. évadról nem is beszélve, de arról majd később.
 • A főellenségekre visszatérve: Henry (John Noble) a második évadban kezdetben egész jó volt, de a végére5265.jpg már túl akarták csavarni a történetét, hogy még izgalmasabbá tegyék a sztorit, de szerintem ezzel csak ártottak neki. Ne értsetek félre, szerintem a 2. évad még mindig klasszisokkal jobb és érdekesebb volt, mint a 3-4. évadok, valaha is! Habár, amit Katriná-val csináltak, az is a vicc kategóriába tartozott - egyszerűen látszott, hogy meg akarnak lépni valami újat, váratlant, de talán nem ez lett volna a bölcs döntés vele kapcsolatban, ha már egy egész évadon keresztül össze akarták hozni Crane-nel.
 • Bár a 2. évad alatt is lengedezett már a kasza a bárd a sorozat készítőinek feje felett, ennek ellenére mégis berendelték az újabb évadot. Mondjuk, az utolsó két-három epizód egész jól sikeredett a korábbiakhoz képest. Mindezzel együtt azonban a FOX lecseréltette a széria showrunner-ét és az egész írói gárdát, de mindez semmi, mert három állandó szereplőnek is kitették a szűrét (Frank, Katrina, Henry), hogy kisebb legyen a sorozat büdzséje!
 • A 3. évadban Joe Corbin karaktere nekem nagyon nem tetszett (sőt, kimondottan erőltetett volt nekem), 985232.jpgDaniel Reynolds pedig nagyon nyögvenyelős karakter lett, Nick karakteréről nem is beszélve (2. évad), de Betsy Ross-al sem voltam igazán kibékülve, súlytalannak éreztem (oda tették be leginkább, ahová nem találtak érdekes karaktert).
 • Ami a 3. évados főgonosz(oka)t illeti, szerintem sokkal többet ki lehetett volna hozni belőlük. Például Pandorá-nak nem kellett volna folyamatosan a barlangjában gubbasztania, de a Hidden One is az évad túlnyomó részében csak azon nyavalygott, hogy mivé züllött az emberiség, és hogy vissza akarja kapni régi hatalmát, ...brü-hü-hűűű.
 • Azért jó dolgokat is észre vettem ám, mert a 3. évad jó húzásai közé tartozott például Abbie időutazós része, illetve az elmaradhatatlan Sleepy HollowDr. Csont (Bones) crossover.
 • Gondolom, nem árulok el spoiler-es titkot a hazai nézőknek, hogy Abbie Mills távozása a 3. évad végén nem a sorozat íróinak döntése volt: a színésznő döntött úgy, hogy kilép a sorozatból, mivel úgy érezte, hogy a 2. évad után történt átszervezések miatt egyre rosszabb történetek jöttek, egyre kevesebbet szerepelt együtt Tom Mison-nal, és már nem érezte jól magát a sorozatban. Mondanom sem kell, hogy távozása nagy érvágás volt a szériának, sokan már a távozása miatt sem nézték a 4. évadot.
 • Crane-nek az Abbie apjával való temetői beszélgetése a Tanúk sorsáról szerintem szót sem érdemel, már akkor fogtam a fejemet, amikor előadta az ipse a mondókáját. Tisztában voltam vele, hogy nem akarták (és nem is tudták volna) elengedni a Tanús-szálat, hiszen eddig erre alapozták a sorozatot, de szerintem jobb lett volna nem ezt a szálat erőltetni a 4. évadban. Az évadzáró epizóddal egyszer, s mindenkorra megváltozott a széria! A sorozat rajongói azonban titkon reménykedtek, hogy van még innen is visszaút....

13165.jpg

SLEEPY HOLLOW: a 4. évad

Meglepetésre a FOX mégis berendelte a 4. évadot, bár (túlnyomórészt) legszívesebben mindenki Crane-nel együtt eltemette volna adrfs.jpg sorozatot... Én sajnáltam volna, mert az egyedi hangulata miatt igencsak a szívemhez nőtt a sorozat, még a gyengeségei ellenére is. Reméltem, hogy az új alkotói gárdával és az új színészekkel képesek lesznek valami lényegi és minőségbeli javulást kihozni a sorozatból. Lássuk, így történt-e?

 • Nekem nagyon furcsa volt az Álmosvölgy-ből való átköltözés Washingtonba. Azért egy kicsit jót tett a sorozatnak a változás, nem mondom, hogy nem.
 • Ami, illetve aki hiányzott nekem: jó lett volna viszont látni Orlando Jones-t (Frank), Nikki Reed (Betsy Ross), és természetesen a Fejnélküli Lovast. Persze, nem várható el, hogy végig a Lovas legyen a főgonosz, de amit a 4. évadban vele csináltak, azt mondom, inkább bár ne is szerepeltették volna.
 • Az Apokalipszis 4 Lovasát meg pláne nem, mert szinte semmi szerepük nem volt a korábbi évadokhoz képest, az utolsó részben is csak fát mentek szedni az erdőbe... Abbie karakterének hiánya nagyon meglátszott a(z ismét) 13 részes évadon!
 • Az ellenfelek többsége egyre gyengébben 64598.jpgmuzsikált, sőt, némelyik már-már szánalmasan rossz és gagyi volt (ld.: az ún. "vérfarkas" - egek, az milyen rossz volt! De ez a szfinx se volt jobb, itt oldalt...). Henry szerepeltetése is csak a korábbi évadok emléke miatt volt értékelhető, gyakorlatilag ugyan oda lyukadtunk ki, ahová korábban is: ő a nagybetűs gonosz, a Háború Lovasa, de a végén csak úgy, simán eldöcög és békén hagyja Ichabod-ékat...
 • Tudom, hogy sokatoknak nem tetszik majd, amit most fogok írni, de kimondom: eddig kedvel(t)em Crane karakterét, de amit vele és csapatával műveltek ebben az évadban, az a sorozat megcsúfolása volt. Ichabod mindent tud és mindenre pontosan emlékszik, mindenkivel kapcsolatban állt és persze kb. mindenhol ott volt; Jenny Mills lassan már minden nyelven fonetikusan beszél és ismeri az összes varázsigét (na, a varázsvesszős epizódnál felröhögtem!); Jake, a könyvtáros gyerek természetesen mindent olvasott már a könyvtárukból; Alex meg csak szimplán idegesítő. Kövezzetek meg érte, de utóbbi két karakternek még a nevére is nehézkesen emlékszik vissza az ember, szerintem annyira mellék karakterek lettek. A Tanú-projektről már nem is beszélve, szerintem a fiatal Molly-szála nem lett eléggé hangsúlyos, ehhez képest a Craine - Abbie-féle misszió sokkal erősebb volt, sajnos nem lehetett eléggé kihangsúlyozni egy 10 éves kislány Tanú-szerepét egy ilyen démonok elleni harcban.
 • És ha már évadzáró rész: az még hagyján, hogy kraken-es kameo nem kellett volna bele, vagy jobban is kidolgozhatták volna; de hogy az elnökasszony eddig semmit az ég világon nem tudott erről a misztikus világról, most meg egyik pillanatról, a másikra azt mondja kb. hogy "köszi, Crane, hogy megmentettél, egyből meg is kapod az amerikai állampolgárságot!" - de míg korábban mindenki kételkedve fogadta e hírt, most az elnöknőci simán akceptálja Ichabod-ék ténykedését?
 • Bár Crane monológjai szépek voltak a korábbi évadokban a hazafiasságról, becsületről és a barátságról, azonban ebben az évadban annyi monológot mondott kedvenc "Amerika kapitányunk", valamint Thomas ügynök és Jenny kisasszony, hogy már-már lyukat beszéltek a hasunkba.
 • A Bölcsek köve-megoldás pedig, hogy tulajdonképpen már a kezdetek kezdetekor is jelentősége volt (a Craine - Lovas párharcnál), jól mutatta, hogy nem tudnak újat meglépni a sorozat írói.
 • Bár a Dreyfuss-t alakító Jeremy Davies - a LOST-ban és a Hannibal-ban is - remekül alakított, itt sem a performanszávalwitnss.jpg volt bajom, sokkal inkább a monológjaival és a karakter túlhangsúlyozásával (holott, nem volt szerintem olyan erős, mint pl. Moloch). Jobe hozzá képest szerintem még egész jó volt, na de az utolsó részben látható Lucifer inkább hajazott egy parodizált Gonoszra, mint egy következő évadbeli főellenségre! Már most borítékolni merem, hogy Crane úgyis kijátssza majd az ellent, maximum az egyik könyvtáros bajtársa odavész a harcban, de kb. az 5. évad 2-3. részére ismét új főellenség után nézhetnek kedvenc szörnyvadászaink.
 • A visszaemlékezős részek sem voltak már az igaziak sajnos... Például túl nagy szerepet kapott bennük Benjamin Banneker karaktere, de az emlékek kidolgozottsága sem olyan már, mint pl. az 1. évadban volt.
 • A filmzenének azért adok egy jó pontot, mert az utolsó rész elején hallhattuk a The Two Witnesses c. számot (Brian Tyler & Robert Lydecker szerzeményét), mely legalább kicsit visszarepített minket a korábbi évadok varázsához. Ha már itt tartunk, a sorozat intro-ja máig a kedvencem!

999.jpg

« ♦♦♦ »

Egy szó, mint száz: az utolsó részig hétről-hétre néztem a sorozatot, mindannak ellenére, hogy igen nagy minőségbeli csökkenést mutatott az utóbbi 2-3 évadban. Nem tudom, hogy miként döntenek majd a FOX-nál, látva az ismét egyre rosszabb nézettségi adatokat (bár, az utolsó 1-2 résznél ismét erősödést mértek). Fájó kimondani, de lehet, hogy itt kéne (tényleg) abbahagyni Az Álmosvölgy Legendáját...

351564_1.jpg

Kérdés az is, hogy a színészekkel meg tudnak-e majd állapodni? Tom Mison remek választásnak bizonyult, nélküle nem lenne ugyanaz a sorozat. Remélem, hogy sikerül visszahozniuk valamennyire a humort és a (hangsúlyozom, nem erőltetett) spontaneitást az új évadba, mert ez a 4. évadból nagyon hiányzott.

Én akkor lennék nyitott egy újabb, 5. évadra, ha visszahoznának pár régen elfelejtett (közkedvelt és jól bevált) karaktert, hogy általuk ismét hangulatosabb legyen a széria, és ki tudja, talán a Fejnélküli Lovas is újra régi fényében veheti fel a harcot Ichabod Crane-ék ellen!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr2212394323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása