Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
WONDER WOMAN: Kritika és még számos érdekesség a filmről!
2017. június 11. írta: HSK Productions

WONDER WOMAN: Kritika és még számos érdekesség a filmről!

"Egykor meg akartam menteni a világot. Az emberiségnek el akartam hozni a békét - de aztán megpillantottam a fényükben rejtőző sötétséget és megtudtam, hogy a kettő együtt él minden ember lelkében. És mindenkinek, magának kell választania. Ebben a harcban nem segít a hősök ereje...!"

Wonder Woman

Nem köntörfalazok, egyből a lényegre térnék: Nagy általánosságban elmondható, hogy a DC-nek az utóbbi években, évtizedekben készített filmjeivel túlnyomórészt nem voltak megelégedve rajongók, lásd: Macskanő, Superman visszatér, Zöld lámpás és társaik, a Batman v Superman-ről már nem is beszélve (a filmről írt kritikát itt olvashatod)! Látva a rajongók elégedetlenségét, illetve a MARVEL szárnyalását (bár a főgonosz-problémával még mindig nem tudnak mit kezdeni) kíváncsian vártam, hogy vajon a Csodanő képes lesz-e megugorni azt a bizonyos lécet, melyet az olyan klasszikussá avanzsált DC-filmek tartanak már-már Olymposz-i magasságokban, mint a Christopher Reeve főszereplésével készült Superman, vagy a Michael Keaton-féle Batman.

A Wonder Woman egészen más, mint az eddigi képregényfilmek, és mindezt nem pusztán a kezdeti lelkesedés mondatja velem! Hogy megtudd, mitől lett olyan különleges napjaink első női szuperhősfilmje, tarts velem, a tovább után spoileresen folytatom a kritikát!

584.jpg

 « ♦♦♦ »

Egy érdekes párhuzamra lettem figyelmes a Wonder Woman debütálását bemutató Bamtman v Superman, valamint az új filmünk kapcsán. Előbbinél a rajongók az alábbiakkal nem megelégedve: a rossz forgatókönyvvel, a belassított jelenetek túlzásba vitelével, és a fejfájdítóan zavaró CGI-effektekkel. Nos, meg kell mondja, hogy a Wonder Woman-mozifilm e tekintetben szerencsére tökéletes ellentéte lett a Batman v Superman-nek, ugyanis képes volt kiköszörülni az imént említett csorbákat. Persze mondhatnánk, hogy "de hát, az egy teljesen más film és más készítő gárda volt" - de ha jól megnézzük, az akkori rendező (Zack Snyder) most a forgatókönyv-írói stábban foglalt helyet, és többen mások is tevékenyen részt vettek a denevéres kalandból a legújabb DC-s film produkciós munkálataiban.

Mitől lett különleges a film?

A Nő(k): végre a gyengébbik (what?) nem is képviselteti magát egy önálló filmmel, erre pedig sokan és régóta vártunk már.

Női rendező: igen, ilyenre sem volt még példa sem a DC, sem pedig a Marvel háza táján. De most meglépték, s milyen jól tették - a részletek alább.

Látványvilág: Themyscira ámulatba ejtően gyönyörű; a színek élénkek; a kamerabeállítások és a lassítások nagyon jól el lettek találva, és szerencsére nem tolták túl a CGI-t sem.

Ellenfél: kivételesen nem zavart, hogy nem érzem "hű de rossznak" a gonoszt, és ez jót tett a filmes élményemnek.

Összhang: talán a film egyik legnagyobb ütőkártyája, mert egyszerre romantikus, bohókás és hősies - ami valljuk be őszintén, ez a párosítás nem igen jött be eddig a DC-nek, de most valamit nagyon jól eltaláltak.

Amikor kiderült, hogy Wonder Woman önálló filmet kap, azonnal törni kezdtem a fejemet: vajon kire esik majd a rendező választása? Christina Hendricks esetleg? Őt ugyanis gyakran emlegették, mint lehetséges jelöltet a szerepre. Szó se róla, az alakja meg van hozzá! Aztán jött is a nagy felháborodás a világ mind a négy sarkából, amikor kiderült, hogy az izraeli származású színésznő, Gal Gadot kapta meg a szerepet. (Libanonban még a premier előtt betiltották a film sugárzását Gadot nemzetisége miatt, lévén, hogy Izrael és Libanon hadban állnak egymással).

12312_1.jpg

Nekem semmi bajom nem volt vele, hogy rá esett a választás, bár szó, ami szó, Dianának a képregényben is - mint az általában a női szuperhősöknél az ábrázolásukkor lenni szokott - nem csak a nevében szerepel egy-két D betű... Szegény színésznőnk akkoriban (még a B v S idején) el is ment Jimmy Kimmel showműsorába, ahol szóba is került a karakter és a színésznő mellmérete közti különbség. A rajongók felháborodására Gal Gadot viccelődve azt mondta, hogy inkább örüljenek, mivel az amazonoknak csak egy mellük volt, ugyanis a jobb mellüket a mondák szerint az anyjuk még csecsemőkorukban izzó rézzel leégette, mert az később zavarta volna őket a vállon átvetett harci eszközök viselésében. Érdekesség, hogy az amazonok elnevezése is emlőtlent jelent (amazósz) a görög mitológiában! Gal Gadot egyébként - mint minden izraeli nő - két évet szolgált a hadseregben, így az ott szerzett tapasztalatai csak még inkább segítették őt az egyes küzdősportok elsajátításában.

23131.jpg

Érdekesség, hogy ez lett volna az első képregényhős-film, melynek: nem csak a főszereplője nő, hanem a rendezője, de még a filmzeneszerzője is! Utóbbit leszámítva ez meg is valósult, de a filmzenére egyébként nem is lehet panasz. Rupert Gregson-Williams zseniális munkát végzett a film zenéjével (No Man's Land, Amazons of Themyscira, Hell Heath No Fury, Trafalgar Celebration). Egy az egyben visszaadja nekem a film hangulatát: érzelmes, lendületes, harcias. Amiért kifejezetten örültem, hogy visszahozták Diana-témáját a Batman v Superman-ből (Is She With You?). Bár az eredeti zenét Hans Zimmer és Junkie XL-nek köszönhetjük, jómagam kezdetben még kicsinyke esélyt láttam csak arra, hogy viszont hallhatjuk az említett zenei darabot, melyet egyébként az előzetesek végére is betettek - én rendszeresen libabőrös leszek tőle, nem tudom, Ti hogy voltatok ezzel?

Ha érdekel Benneteket a karakter eredettörténete, akkor ajánlom figyelmetekbe a Wonder Woman (A Csodanő) c. animációs rajzfilmet (2009), melyben persze szintén vannak eltérések a képregényhez képest, de nekem így is nagyon tetszett.

894674.jpg

A megvalósításkor nagyon kitettek magukért a látványtervezők, kellékesek és sminkesek. Szerintem a látványvilágért tuti megkapják az Oscar-t. Sőt, a 3D most először nem zavart, olykor még élveztem is., ami nagy szó, mert nem csípem a 3D-t. Ebben a cikkemben pedig a Wonder Woman forgatásáról olvashattok, melyből még jobban megismerhetitek pl. a harci jelenetek kidolgozottságát, a kaszkadőrök és küzdősportoló nők munkáját! Hát, Bear Grylls simán felköthetné a gatyáját, ha Themyscirán vetődne partra, mert ezek a nők bizony nem nedves törlőkendővel gurigáznak!

10+1 érdekesség a filmmel kapcsolatban

Gal Gadot várandósan is forgatott, már az 5. hónapban járt, amikor még tartottak a munkálatok.

Elmondása szerint a forgatás nehezebb és keményebb volt, mint két évet szolgálni az izraeli hadseregben: 6 hónapon át napi 6 órát töltött ki idejéből a felkészülés: 2 óra konditerem, 2 óra harcmozdulatok gyakorlása, és 1,5-2 óra lovaglás!

Nem lesz törölt jelenet a DVD-n! A rendező szerint minden jó jelenetet felhasználtak a filmhez, így nincs mit feltenni a lemezre. (Szerintem ez is azt támasztja alá, hogy milyen jó lett a film!)

Wonder Woman a film idején (a rendezőnő szerint) kb. 800 éves, míg Zack Snyder szerint a Batman v Superman idején kb. 5.000!

Petty Jenkins rendezőnő elmondta, hogy kezdetben még csak nem is gondolt rá, hogy Gal Gadot-t válassza a szerepre, de utólag belátta, hogy jó döntés volt az izraeli színésznőre tenni a voksát.

A forgatásra 8 kg izmot szedett fel az amúgy is elég vékonyka színésznő.

Többen is arról számoltak be Twitter-oldalukon, hogy elsírták magukat a harci jeleneteknél, mert úgy tudta bemutatni a film a veszteség érzését, és az érzelmek színes skáláját (pl. a senki földje-jelentnél), mint azt mostanában nem sok film volt képes.

A Rotten Tomatoes-on jelenleg 92(!) %-on áll a film értékelése! Apropó, nekem tetszik a DC új logoja, végre felvették a lépést a konkurenciával e téren (is).

Az amerikai FOX News nevű műsorban az volt a téma a film premierje kapcsán, hogy Wonder Woman új kosztümje "nem eléggé amerikai"! Oké, ezen szerintem felesleges fennakadni, mivel Diana amúgy sem amerikai, hanem Themyscira-i, csupán mivel a képregényekben a haza szolgálatába állították, így ésszerűnek vélték cirka 70-80 évvel ezelőtt, hogy akkor már a nemzeti lobogó színskálájában harcoljon kedvenc amazonunk.

A Themyscira partjainál játszódó jelenteket Olaszországban forgatták (Palinuro, Salerno, Campania és Centola). A filmet túlnyomó részben Angliában, másrészt pedig Olaszországban vették fel.

Gal Gadot, Chris Pyne és Patty Jenkins (rend.) meglepték a rajongókat az egyik premiervetítésen.

A rendező hölgy, Patty Jenkins a stáb elmondása szerint nagyon oda tette magát a film kedvéért. Mivel remekül kijött a Gal Gadot-tal és a stáb többi tagjával a forgatáson, és a véleményükre is adott, így ez az összhang az eredményen is meglátszott. Azért az szerintem nagyon érdekes lehetett úgy dolgozni, hogy - bár a stábban voltak férfiak is természetesen -, az ember tudja, hogy épp egy olyan filmet készít, mely (végre!) a nők szerepét és fontosságát helyezi előtérbe.

13654.jpg

Ami azt illeti, Jenkins-t a hírek szerint fel is kérnék a Wonder Woman 2 rendezésére (2019 ?). Bár Gal Gadot-nak 3 filmre szóló szerződése van, mely a novemberben érkező Igazság Ligája c. filmmel teljessé is válik, szerintem ez nem szab majd gátat a folytatásnak. A rendező elszántságát és profizmusát támasztja alá az is, hogy egy interjúban elmondta, a filmnek szinte egyáltalán nincsen törölt jelenete! Ez azt jelenti, hogy arra törekedtek, hogy csak azt forgassák le és az maradjon benne a filmben, ami valóban szükséges. Nem kellett ide utánforgatás (hello, Zack Snyder), ugyan már!

És pont ettől éreztem azt a film végén, hogy egy lendületes filmet kaptunk, amiben nincsen semmi nyögvenyelős, erőltetett rész. Arra is felfigyeltem, hogy igyekeztek még arra is ügyelni, hogy az egyes jelenetekben, amikor szinte már tudjuk, hogy mit szerepelne a párbeszédben, akkor mégse a sablon szöveget adják a karakterek szájába. És ez milyen jól esett, el nem tudom mondani. De tényleg, így sokkal frissebbnek tűnt az egész.

Chris Pine (Steve Trevor) szerintem kimondottan jó választás volt a szerepre. Az szerintem senkinek sem volt kérdés, hogy a karakterétől a film végén búcsút kell vegyünk, de mégis szép lett kettejük történetének lezárása. És lehet, hogy pont, mert női rendezővel volt dolgunk, ezért nem lett csöpögős kettejük történetszála, ugyanakkor valahol legbelül mégis képes volt megérinteni az embert! Érdekesnek találtam, hogy bár a film tele volt nőkkel, mégsem kellett ahhoz minden tizedik percben dekoltázst villantani - mint pl. a Karib 5 esetében -, hogy egy nőt vonzóvá tegyenek számunkra! A karakter egyénisége, és persze a színésznő játéka is elég volt ahhoz, hogy Wonder Woman karaktere magával ragadja figyelmünket.

6265.jpg

David Thewlis kettős karaktere pedig szerintem azért lett jól eltalálva, mert már annyi hasonló esettel volt dolgunk, hogy gyanítom, legtöbben azt vártuk, Danny Huston Ludendorff tábornoka a ludas. Bár gyanús volt nekem az egykori Lupin professzor, nem hittem volna, hogy végre lesz egy film, amelyik meglépi azt, amit a W.W. megtett (na jó, a Vasember 3-ban volt egy hasonló eset, de az a film... inkább, hagyjuk is). Oké, azért lenne egy gondom Árészt illetően: könyörgöm, a bajuszt miééért...? Olyan jó mémet lehetne csinálni belőle szerintem, lehetne mondjuk a neve Parittyás János is akár. Na, de komolyan véve a dolgot, azért kezdetben féltem, hogy Árész végig tweedben fog Mary Poppinst játszani, de a páncélja szerintem elég menő lett (no bajusz!).

A mellékszereplők jópofák voltak, és szerencsére pont annyi szerepet kaptak csak, amennyi a filmhez kellett belőlük. Nem lett túltolva idétlenkedéssel, de mégis humort vittek a karakterek a történetbe.

Visszatérve az antagonista szereplő fontosságára, valahogy most úgy éreztem, hogy ennél a filmnél egyáltalán nem az volt a fontos, hogy ki a gonosz, és az mennyire elvetemült?! Sokkal inkább az (lehet) szerintem a film egyik mondanivalója, amit fentebb és alább az idézetben olvashattok. Nap mint nap hozunk döntéseket, és ezek a kis apró döntések kihat(hat)nak az egész világ sorsára, épp ezért sok múlik azon, hogy helyesen cselekedjünk. Lehet, hogy ez szentimentalista gondolkodásnak tűnhet egyeseknek, de nekem a film ezt sugallta, próbálok minden filmből legalább egy-egy hasznos tanácsot, ötletet meríteni.

1_4.gif

Nagyon tetszett, ahogyan a film bemutatta Diana útját, fejlődését. A kezdetbeli naív, szívvel-lélekkel teli akarástól eljutott a felismerésig, és már tisztán látja a célt, de ezzel együtt látja a küldetésében rejlő veszélyt is. Épp ezért lesz érdekes az Igazság Ligája c. film, ahol összefog a Csipetcsapat no.2, mert vannak dolgok, melyeket csak másokkal összefogva lehet legyűrni.

A film hangulata talán azért is tűnt frissebbnek, mert nem napjainkban játszódik. Persze, értem én, hogy eredetsztoriból indulunk ki. Szerintem épp úgy, mint anno Amerika kapitány esetében a II. világháború, úgy esetünkben az I. v.h. szolgáltatja a történelmi hátteret filmünkhöz és ez szerintem jót tett neki. Egy érdekességet is tartogattam a rajongóknak, mert úgy hírlik, a következő részben cameo-szerephez juthat az a bizonyos Lynda Carter, aki 1975-'79 között alakította Csodanőt a róla szóló sorozatban.

 « ♦♦♦ »

Engem nagyon meggyőzött a film! Merem állítani, hogy ott van a DC eddigi legjobb két filmje között. Ha még5651.jpg nem láttad, semmiképpen se hagyd ki. Én azt kaptam, amit vártam, sőt, még többet is. Ha rajtam múlna, simán újra nézném, akár most is.

A Wonder Woman c. filmnek szerintem még egy fontos - ám, de nem kifejezetten hangoztatott - küldetése van, mely arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy: (sajnos) még napjainkban is számos ország létezik, ahol a nőket szándékosan nyomják el és veszik őket semmibe. Én ennek üzenetét úgy fordítom le a saját életemre, hogy igyekszem minél jobban tisztelni a nőket (bár nem, mintha eddig nem így tettem volna), s ha minél többen és jobban figyelünk oda egymásra, akkor máris jobb lehet sokak élete.

Talán az sem véletlen, hogy az első és egyben legismertebb képregények pont a II. világháború alatt születtek meg, ugyanis (számunkra hihetetlennek tűnhet a XXI. században, de) sok gyermeknek a szuperhősök történetei adtak reményt a bombázások és harcok közepette. Annak idején, amikor 1941-ben William Moulton Marston megalkotta Wonder Woman karakterét, épp úgy, mint napjaink médiája, szükség volt arra, hogy valamiképpen tudatosítsák az emberekben (ha másképp nem is tudták), hogy az ember okozta sok borzalom ellenére, van, amiért érdemes élni, küzdeni és szeretni. A film végén Diana is pont erről beszél.

A sors pikantériája, hogy a Wonder Woman sokkal jobban tetszett, mint egyik-másik férfi főszereplős képregényfilm. És nem azért, mert jelen esetben a hős egy , hanem mert egy képregényhős-filmtől azt várja az ember, hogy lekössön, látványos és szórakoztató legyen. Nos, a Wonder Woman pont ilyen!

"...és most már tudom, hogy csak a szeretet mentheti meg ezt a világot! Így hát maradok és harcolok egy jövőért, ami hiszem, hogy elérkezhet. Ez lesz a küldetésem - mindörökké!"

Wonder Woman

« Az én Csodanőmnek, aki egy vérbeli W.W.-rajongó! »

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr6412582501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása