A KARIB-TENGER KALÓZAI: A Holtak Nem Mesélnek [kritika]
2017. június 13. írta: HSK Productions

A KARIB-TENGER KALÓZAI: A Holtak Nem Mesélnek [kritika]

A Karib-tenger kalózai-széria ékes jele annak, amikor egy stúdió (jelesül most a Disney) nem képes realizálni a tényt, hogy mikor kéne abba hagyni valamit. Való igaz, hogy A Fekete Gyöngy átka (2003) máig az egyik legjobb, legizgalmasabb és még mindig legjópofább kalandfilm, kerek e világon. A Gore Verbinski rendezésében készült két folytatással együtt a trilógia egy kerek egészet alkot. A második rész meglepően jól sikerült folytatás lett, benne romantikával, kalanddal, hősökkel, ármánnyal, és természetesen Davy Jones-szal. A 2007-es harmadik rész (A világ végén) után úgy tűnt, örökre búcsút inthetünk Jack Sparrow kalandjainak, bár a rajongók - köztük én is, persze - bizakodtak, hogy talán mégsem kéne ezt a búcsút olyan komolyan venni. Aztán jött is a 2011-es Ismeretlen vizeken... És bár ne jött volna.

3516541.jpg

Soha sem hittem, hogy ezt kívánom majd egy Karib-filmre, de a negyedik rész mindent megtett azért, hogy ezt tegyem. Sorozatos forgatókönyvíró és rendező cserék, távozó színészek, és természetesen egy - a korábbiakhoz képest - igen gyenge folytatás, amit végül kaptunk. A bevételek azonban mást mutattak, mivel mindenki kíváncsi volt a filmre, így a nézők csalódottsága leginkább csak a filmes portálok értékelésein látszódott meg.

Az újabb folytatás aztán megint hosszú-hosszú éveket váratott magára, míg nem múlt hónap végén Jack Sparrow ötödjére is behajózott a magyar mozikba, feltéve nekünk ezzel a kérdést: Feltétlenül akarjuk látni A Karib-tenger kalózai 6. részét is pár év múlva...? (Spoileres kritika jön!)

Olvastad már?  Jack Sparrow visszatért: Így készült A KARIB-TENGER KALÓZAI!

« ♦♦♦ »

Yo-Ho, Yo-Ho, a Pirate's Life for Me! - A film pozitívumai

Még a premier előtt, a sajtónak tartott vetítésről az a hír jött, hogy sokkal jobb lett az ötödik rész, mint elődje. Abban nem tévedtek a kritikusok, hogy valami javulás tényleg történt, de hogy az ötödik elem még így is messze alul marad az első trilógia részeitől, az is biztos. De kérlek, ne nézzetek szívtelen tengeri patkánynak, azért vannak pozitívumai is a filmnek, lássuk őket!

8748944.jpg

Bár Hans Zimmer elhagyta a süllyedő hajót, mivel talán úgy érezhette, hogy nincs mit érdemben hozzá tennie a filmzenéhez, ezért átadta a stafétát - az amúgy is a kezdetek óta a szérián dolgozó (!) - Geoff Zanelli-nek, aki valljuk be őszintén, nem igazán tudott maradandót produkálni a filmhez. Ugyanakkor talán a széria legjobb zenéit hozta vissza, azokat a legjobb jelentekben felhasználva, de ez egyben negatívum is volt picit számomra... lásd, alább!

Johnny Depp sokáig el sem akarta vállalni a szerepet, mert kezdetben még egy női főgonoszt akartak Sparrow ellenfelének! Depp azt mondta, csak akkor mond igent a folytatásra, ha az lesz, amit ő mond, és lőn... jött Javier Bardem.

48654.jpg

A látványvilágra panaszom nem volt, bár a víz alatti jelenet a film végén nagyon furcsa volt, nagyon életidegennek hatott. A halottak semmi extrát nem nyújtottak, hisz' alig kellett velük foglalkozni, ellenben az első három rész szörnyeivel. Ugyanakkor Bardem Salazar kapitánya veszettül jól nézett ki! A kamerabeállítások is sokkal jobbak voltak, mint a korábbi rész esetében. A 3D-ről inkább hadd ne szóljak, nem érdemes.

Salazar kapitány szerepében fergetegesen alakított Javier Bardem, bár meg kell mondjam, ha annak idején a 9846547.jpgstábnak sikerült egy olyan karaktert kidolgoznia, mint Davy Jones, akkor Salazar-ral is lehetett volna többet kezdeni. Bardem játékában nagyon tetszett, hogy miközben beszélt, hörgött, így tényleg olyannak hatott, mint aki épp haláltusáját vívja. Érdekesség, hogy sokáig nem is volt tervben Salazar nemzetisége, de amint leszerződtették Javier Bardem-et, úgy jött is az ötlet, hogy mennyivel jobban hangozna a spanyol akcentusú beszéd egy kalóz szájából (ahogyan Sparrow nevét mondja, szerintem nagyon jó lett). Ahogyan kivégezteti a legénységet, az nekem valamiért bejött, nagyon illett a karakteréhez.

Sokan szidják a magyar szinkront, de szerintem a mostani filmünknél (is) kiváló volt Javier Bardem-hez Fekete Ernő, míg Johnny Depp-hez a már jól megszokott Király Attila. Sajnos Barbossa kapitánynak már egyik korábbi szinkronhangja sem él (Rajhona Ádám -2016, ill. Tolnai Miklós -2015).

Jack és Henry párbeszéde a Will & Elizabeth-duoról szerintem az egyik legviccesebb visszaemlékezős poén lett. Ha már itt tartunk, a börtönben láttátok Paul McCartney-t, mint Jack bácsit? Will és Elizabeth rövidke visszatérésének kifejezetten örültem.

A film legjobb poénjai mégis a hajók elnevezései voltak: Döglődő Sirály, Feslett Némber, és társaik...!

Nagyon örültem a visszatérő mellékszereplőknek: Jack, a majom (na jó); a két katona az első trilógiából ismét visszatért, bár most kissé nehéz volt felismerni őket a szakálluk miatt, de felismertem őket; és a kis kopasz törpénk is visszatért; már csak Pintel és Ragetti hiányzott nekem, őket nagyon csíptem, de akár Cotton-t is szívesen láttam volna, a papagájával.

Dead Men Tell No Tales! - A bosszantó hibák...

Kezdjük rögtön a címmel. Kezdetben örültem, hogy visszanyúlnak a címválasztással a régi kalóz nótákra és mondákra. Aztán egy-két hónappal a premier előtt - a jó ég tudja, milyen megfontolásból - átnevezték a produkciót A holtak nem mesélnek-ről, Salazar bosszújá-ra! Jóformán csak az Egyesült Államokban maradt az eredeti cím, ugyanis a stúdió abban bízott, hogy a Salazar bosszúja címet jobban értik majd a népek, mint a korábbit (mely egyébként szerintem frappáns lett volna, mint anno a Holtak kincse esetében, mely részben szintén egy kalóz dalra utal). ...Érdekesség, hogy annak idején a Harry Potter és a Bölcsek köve esetében egyedül az amerikaiaknál kellett címet változtatni, mert nem ismerték az angol szót, melyet a britek a varázslóra használtak (sorcerer - philosopher). Na, de én csak azért is, az eredeti címmel írom kritikámat! :)

46545.jpg

A filmzenére visszatérve: Salazar kapitány témája egyébként engem kísértetiesen emlékeztet az előző rész antagonistájának, Fekete Szakállnak a zenéjére. Zanelli annyira törekedett a szeretett, már-már unalomig hallott témák bezsúfolására, hogy az néhol már számomra is - én, aki egyébként a mai napig újra és újra hallgatom az összes albumot (!) - kezdett unalomba fulladni, vagy leginkább önmaga paródiájává lenni... és ez fájt, pedig, ha valaki, hát én imádom a Karib-zenéjét! Oly annyira, hogy tervezem egy cikk erejéig összeszedni a legjobbjait a közeljövőben!

Johnny Depp-nek nem tett jót a válás. Filmjei az utóbbi években sorra buktak be, így a részeges kalóz maradt talán egyetlen mentsvára felkapaszkodni Davy Jones börtönéből. Sajnos azonban már kissé kezd unalmasnak tűnni, hogy minduntalan - még a nem Karib-filmekben is - ugyan azokat a grimaszokat látjuk tőle. Nagyon kedvelem a színészi játékát, félreértés ne essék, sőt, ami azt illeti, a 4. részhez képest ebben a filmben még így is fényévekkel jobb volt! Sőt, a rá írt poénok is kimondottan jók lettek, így ezt a részt egy emelettel feljebb képzeljétek el, kérlek.

Egek, mekkora bődületes baromságok voltak ebben a filmben! Sok mindent elviseltem én már ebben a szériában, jack_gif.gifami természetese egy félig mese, félig kalandfilm. De a palackba zárt hajó, az életre kelő óriás hajószobor, a városon lovakkal keresztül húzott bank, a tengerparti kényszerített esküvő, a CGI-zombicápák, a zombicápa által vontatott vízi-csónak, a fiatal Jack Sparrow arc, ...meg hát, a víz hatására erektáló (nincs rá jobb szó) hajónál legalább olyan fintort vágtam, mint Jack Sparrow szokott, ilyet, ni!

Poszeidón szigonya, meg a csillag-szigetes kiruccanás már annyira sok és felesleges volt, annyira érződött, hogy ki akarnak még találni valamit, hogy remélem, nem csak én éreztem így és tényleg, más is így volt ezzel?

A kivégzés alóli szöktetést már láthattuk az első részben is, de Jack majonézes monológját is - csak mert azt is betolták nekünk (bár utóbbi jópofa volt).

Nagyon lehetett sejteni, hogy Barbossá-ról kiderül majd a film végén, hogy ő Carina édesapja, és borítékolni mertem volna, hogy búcsút is veszünk majd az öreg falábútól. Én kimondottan sajnáltam, hogy megint olyan sok cicomát aggattak rá, nem tudom, miért nem hagyták a kalóz szerelésében, mint  a 4. rész végén. Legalább, amikor lezuhant a mélybe, egy kicsit kalózosabban nézett ki...

89797897.png

A mi újdonsült Mr. Turner-ünket (Brenton Thwaites) és Lady Csö... Carina (Kaya Scodelario)-nkat illeti, sokkal jobb párosnak bizonyultak, mint Szirénáék az előző részből, mely duó szerintem a filmtörténet egyik legrosszabbja volt. Újdonsült párocskánkban volt bennük potenciál, bár én többet vártam volna tőlük, főleg Henry karakterétől. Ha jól sejtem, náluk majd a leányzó fogja viselni a nadrágot (ha már a felsőt nem igazán - nem, mintha ne lennék férfi, de szerintem, nem a dekoltázs mustrával kell megfogni a nézőket). A kopasz banya, Sansa nekem olyan semmilyen volt, az angol katonák meg csak úgy éreztem, hogy csupán azért szerepelnek benne, hogy hol a kalózok, hol Salazar-ék kaszabolják le őket.

 « ♦♦♦ »

A stáblistás jelentben több, mint valószínű, hogy Barbossa kapitányt láthattuk, melyet persze borítékolni lehetett, hogy túléli (valamilyen formában legalábbis) a zuhanást. Valahogy nyitva akarták hagyni a lehetőséget egy lehetséges folytatásra. De az is megfordult a fejemben, hogy azok a kagylók az ágy mellett igen csak Davy Jones-ra engednek következtetni... kíváncsi leszek. 

465486454_1.jpg

Jerry Bruckheimer (producer) a napokban azt nyilatkozta, hogy csak akkor lesz 6. rész, ha Johnny Depp is rábólint, mert nélküle nem lenne az igazi a széria. Magyarra lefordítva: tudják, hogy Depp nélkül senki sem nézné meg a filmet, így gondolom majd mindent megtesznek azért, hogy Johnny Depp-et a produkció árbocához láncolhassák majd!

Ami engem illet, mondanám, hogy nem érdekel, milyen előzetest hoznak az elkészülő új részhez, én nem nézem meg moziban. De amennyire ismerem magamat, tuti biztos vagyok benne, hogy meg fogom nézni. Összességében jobban tetszett a film, mint a negyedik epizód, és nem is volt csalódás számomra, de mégis többet vártam Salazar bosszújá-tól!

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr9612560755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.