Valerian és az ezer bolygó városa [kritika]
2017. július 30. írta: HSK Productions

Valerian és az ezer bolygó városa [kritika]

Az idei év egyik legjobban várt filmje a Luc Besson rendezésében a múlt héten a mozikba kerülő VALERIAN és az ezer bolygó városa volt. A képregényeken alapuló sci-fi adaptációt az idei nyár egyik (lehetséges) legnagyobb blockbustereként emlegették a kritikusok, mely közel 200 millió dollárból készült.

A több, mint két órás filmről - várakozásaimmal ellentétesen - a film előtt szinte csak negatív kritikákat hallottam. Bár szándékosan nem olvastam el őket, az ember akaratlanul is össze találkozik cikk címekkel az online médiában, melyek igencsak képesek visszavenni nézői lelkesedéséből. Olvastam olyan amerikai szalagcímet például, mely szerint gyerekeknek szóló esti mese, mások szerint csupán CGI-orgia lett, semmi több. De lássuk, milyen lett a francia kezekből kikerülő Valerian és az ezer bolygó városaegy spoilermentes kritikában!

valerian_mul.jpg

« ♦♦♦ »

A magam részéről, nem tudok elvonatkoztatni a Luc Besson által rendezett Ötödik elemtől, mivel sokan - köztük én is - az előzetesek alapján egy, a húsz évvel ezelőtti filmhez merőben hasonló filmet vártunk. Az örökbecsű filmben a legendás színész nevek mellett egyedülálló stílusa és humora tette a filmtörténelem egyik legegyedibb és legjobb filmjévé. Bár azért azt meg kell jegyezni, hogy Besson filmjeit vagy szereti valaki, vagy nem. Például, a Scarlett Johansson nevével fémjelzett Lucy-t egyesek nagy csalódásnak, mások pedig ellenkezőleg, zseniális alkotásnak tartják - utóbbiak táborát erősítem én is.

Vajon, egy lapon emlegethető-e a Valerian és az ezer bolygó városa az Ötödik elemmel?

Sajnos korántsem... A film több sebből is vérzik. Ugyanakkor ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne szórakoztató, vagy - főképp - látványos! Sőt, még olyan potitívumai is vannak, melyekre más filmek nem voltak képesek az utóbbi években.

86654654.jpg

Nagyon meglepett, hogy Dane DeHaan-ra (Valerian) esett a rendező választása a férfi (öhöm...) főszerep kapcsán. Ami azt illeti, Cara Delevingne (Laureline) sem szerepelt volna az első tippjeim között, ha női főszereplőt kellett volna mondanom. Számomra is meglepő volt, de a kishölgy játékával voltam jobban megelégedve! Az ex-modell színészi játéka nem verdeste az Olymposz-i magasságokat, de azért Dane-ét még így is simán lepipálta.

Bár a srácról el kellett volna hinnünk, hogy egy igazi Don Juan, maga, a nők bálványa, a modern Han Solo, ez egy fikarcnyit sem jött át a vásznon. Hősnőnk alakításán gondolkozva pedig, inkább osztottam volna Rihanná-ra a szerepet - aki egyébként egy aprócska, ámde annál emlékezetesebb szerepet kapott a filmben! -, mint rá. Mondjuk, már a Suicide Squad-ban sem kellett nagyot alakítania (ellenben, a film nagyon bejött!), sőt, ott a Varázslónő nevetséges csípőlengetésben ki is merült színészi játéka.

Laureline ügynök egyébként sokkal tökösebb, mint a 28. századi ifjú 007-es ügynök. Hogy ezt mennyire tervezte így Luc Besson, nem tudni. Mindenesetre, a film egyik fő problémája az, hogy nem működik a kettejük közti románc, valahogy nem kapnak szikrát. Folyamatosan az volt az érzésem kettejük interakcióját figyelve, hogy mintha még valami hiányozna, mintha nem lenne befejezve... nem passzolnak egymáshoz. Egyszerűen, nem működött kettejük duója.

A mellékszereplők terén sokkal gyérebb felhozatalt kaptunk, mint az Ötödik elemnél, de persze ezzel nem akarom Clive Owen (Filitt tábornok), vagy Ethan Hawke (Jolly) színészi érdemeit becsmérelni, csupán, valamiért fajsúlytalannak éreztem őket szerepükben.

6544.jpg

A forgatókönyvvel nem volt bajom - ...kb. az első 10 percig. A film meg is lepett azzal, hogy a Mül bolygó békés lakóit milyen lehetetlenül szép és kissé talán mesterkélt környezetben mutatta be, s már-már tűkön ülve vártam a Deus ex machiná-t. El kellett telnie egy egész napnak, mire megemésztettem a filmet, bár még most is vannak olyan dolgok, melyeken lehetne még agyalni (s vannak olyanok, melyeket legszívesebben gyorsan elfelejtenék).

A filmnek az első egy órája meglepően érdekes, néhol a megszokott sablonoktól is eltér. Ugyanakkor a második felében inkább hajaz az amerikai klisékre. Magam is meglepődtem, de a főszereplők egyes jeleneténél olykor elkalandoztam, pedig filmek közben nem szoktam, vagy magán, a filmen agyalok el, de most nem ez történt - és ez egy filmnél nem jelent túl jót. A gonoszról már az elején tudjuk, hogy gonosz - ez oké, de Clive Owen pl. a nyomába sem ér Gary Oldman Zorg-jának. A forgatókönyv gyengesége és a dialógusok íztelensége miatt sajnos az egész filmre rányomja bélyegét.4896474.jpg

De! A film (egyik) leginkább többet ígérő eleme még így is hiányérzetet táplál bennem, mégpedig maga a címe. Ugyanis az "....ezer bolygó városa" nekem azt sugallta, hogy sokkal több szerepe lesz az Alphá-n élő több millió életformának. Ehelyett, sajnos azt kaptuk, mint amit mostanában Hollywood szokott játszani velünk... már az előzetesben ellövik a csillagszórókat.

A filmzenéért - a szintén francia nemzetiségű - Alexandre Desplat volt a felelős, aki bár zseniális munkákat tett le eddig az asztalra, most valahogy nem alkotott maradandót. Viszont a filmmel együtt jól működik a zene, teljesen jól illik a film hangulatához.

Viszont, az tény és való, hogy a különféle teremtmények és helyszínek a film legnagyobb pozitívumai! Bár az egyes életformáknak túlnyomó szerepük (egyet-kettőt kivéve, na jó, meg a hápikat) nem volt, mégis, legalább azt az érzést nyújtották, mintha abban az univerzumban játszódna történetünk, mint amit az Ötödik elemben ismertünk meg. A látványvilágról tudom, hogy bluescreen technológiával és CGI-al vették fel, de nem érdekel, mert piszok jól nézett ki! A kék és a narancssárga színek eltúlzott használatát Michael Bay-től már megszokhattuk, de most kifejezetten jót tett a filmnek. A Mül bolygó gyönyörű volt tengerpartjával és az apró teremtményeivel. Bár, a helybéliekről azonnal az Avatar na'vi-jai jutottak eszembe, de gyorsan meg tudtam szabadulni e párhuzamtól.

78654.jpg

A film javára válik - el sem hiszem, hogy leírom, de - a 3D! Igen, az a 3D, melyet már annyiszor rúgtam volna le legszívesebben két lábbal a Tajgetoszról. Először sajnáltam, hogy a Cinema City miatt 3D-ben kell nézzem a filmet, mert leginkább csak az animációs filmeknél érvényesül a 3D. (Valamiért mostanában ráállt arra, hogy a 3D-s filmek esetében a 2D-seket nagyrészt napi egyszer - igen, jól olvastad, egyszer - adja!) De most tényleg jó volt!

« ♦♦♦ »

Nehogy azt gondoljátok, hogy teljesen le akarom húzni a filmet, mert ez nem így van. Csupán gyenge a két főszereplő, a mellékszereplők (túlnyomó része), és a script se túl szuper. Viszont a látványvilág nekem nagyon bejött!

A nagy gond az, hogy túl sokat vártunk Luc Besson-tól, de talán nem is tőle, hanem magától, a filmtől. Bíztunk abban, hogy lesz olyan jó (ha nem még jobb), mint a legendás Ötödik elem... De itt van a kutya elásva! Szerintem az a legnagyobb baj, hogy össze akarjuk hasonlítani Az Ötödik Elemmel! Pedig nem kéne...

89798.jpg

Az Ötödik elem egy teljesen szabad, laza, Luc Besson agyából kipattant történet volt, mely egyébként magából, a Valerian...-képregénysorozatból merített! Ezzel szemben, Besson-nak most sokkal inkább meg volt kötve a keze, így érthető, ha nem is tudott jobban érvényesülni rendezői stílusa és fantáziája. Ha már Besson... Milla Jovovich-al Az Ötödik elem (1997) forgatásán jöttek össze, s alig egy évig tartó házasság után el is váltak. De a lényeg ebben az, hogy mivel Besson-nak szinte teljesen szabad keze volt a produkció felett, így kénye-kedvére alakíthatta Mila számára a szerepét, míg cikkünk "hősnőjének" már előre kikövezett úton kellett tipegnie. Talán ez a románc is inspirál(hat)ta akkoriban a rendezőt, hogy még jobb filmet készíthessen.

Ami a folytatást illeti, a második részen már most dolgoznak, mivel jó bevételre számítanak, de Besson azt is elárulta már, hogy tervezi egy esetleges harmadik epizód elkészítését is (hmm..).

vl.jpg

Összességében a Valerian és az ezer bolygó városa egy szórakoztató és látványos családi film, mely az előzetes pletykákkal ellentétben egyáltalán nem esti mese. Viszont ez nem azt jelenti, hogy véres volna, mert ez nem igaz. Sőt! Semmi olyan jelenet nem volt benne, melyre eltakarnám a gyerkőc szemét, és ez manapság nagyon-nagyon ritka. Sokkal inkább egy olyan mozinak mondanám, mely egy könnyed nyári esti szórakozás apropójául szolgálhat, de ne elvárásokkal telve üljetek be a moziba. Egyszerűen csak élvezni kell a filmet és észrevenni a pozitívumait is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr9712698293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.