THOR: RAGNARÖK [kritika]
2017. november 04. írta: HSK Productions

THOR: RAGNARÖK [kritika]

"Asgard nem egy hely, sosem volt az. (...) Asgard az, ahol a népünk van!"

/Odin, Thor: Ragnarök (2017)

A Marvel 2017-es felhozatalából a THOR: Ragnarök-öt vártam leginkább. A Galaxis őrzői 2. természetesen szintén lázban tartott, a Pókember: Hazatérés kapcsán már egy kicsit szkeptikus voltam, de hála égnek, végül pozitívan csalódtam benne (kritika!).

7897_3.jpg

Nagyobb összegben mertem volna fogadni, hogy a Thor-trilógia harmadik része simán lazán lép majd fel a képzeletbeli '17-es dobogó legfelső fokára. A Ragnarök-nek nem volt sima útja a premierig, de a jelen állás szerint mégis sikerült minden nehézségén átlépdelnie és már most hatalmas közönség- és kasszasikernek számít. Elnézést kell kérjek Tőletek, mivel megígértem, hogy már a premier napján, este érkezek a kritikával, de csak most értem utol magamat. Igyekszem kárpótolni Titeket, ezért a kritika mellett számos érdekességet is hoztam.

Hogy sikerült-e valóban nagyot újítania, sőt, szintet lépnie az új Thor-filmnek, az a #HSK alábbi spoileres cikkéből kiderül! A bejegyzés végén szavazhattok is! Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerősöddel is!

« ♦♦♦ »

-978468.jpg

Már az első előzetese után is borítékolható volt, hogy ez a Thor merőben más lesz majd az első két részhez képest. Mindez megmutatkozott többek film között a humorában, a (film)zenében és színvilágában is. De lássuk a részleteket!

Ami a Galaxis őrzőinek lehet, hogy természetéből fakadóan működik, az lehet, hogy egy Thor-filmben talán nem fog (zökkenőmentesen) menni. Félreértés ne essék, én is sokat és jót rötyögtem Thor és Loki poénjain, vagy akár említhetném a jó öreg Stan Lee zseniális cameoját, Doctor Strange rövid, ám de annál jobban sikerült szereplését, vagy a hírhedt Asgard-i színi társulat alakítását. Nem is akarom megfosztani az új-zélandi származású rendezőt, Taika Waititi-t az érdemeitől, mert valóban mindent megtett, hogy szórakoztató filmet varázsoljon a Thor-széria záró (?) epizódjából. Az már más kérdés, hogy a forgatókönyv és a főgonosz kapcsán ismét kiújult a stúdió visszatérő betegsége, a Marvelitisz...!

8642.jpg

Cate Blanchett-en (Hela) nagyon látszott, hogy élvezi a szerepét, tényleg beleélte magát. A mozgásán, az apró gesztusain, a mimikáján, ahogyan végig simította a fején a kezeit... De sokkal jobban, mélyebben láthattuk volna talán a karakterét, ha például az Odinnal való közös hódító útjairól is bevágtak volna egy-két snittet, mert a freskó és a valkűrök mészárlásáról szóló pár pillanatnyi visszaemlékezés bizony nagyon kevés volt. Viszont te jó ég, a Hela vs. valkűrök leszámolása milyen veszettül jól nézett ki!

A rendező egyébként pár dolgot meg is változtatott a filmben az előzetesekhez képest, de szerintem ezek mind a film javára váltak: például, a filmben Hela már nem egy sikátorban, hanem egy norvég sziklaparton törte össze Thor pörölyét (azért itt, mert sokkal hatásosabb volt itt összekötni az Odintól való búcsút és Hela belépőjét); de Thor egyik szemének elvesztését sem akarták idejekorán nagy dobra verni, így az előzetesben még bőven szikrákat szórtak a szemei, amikor a filmben már csak egy szemmel pisloghatott szegény főhősünk.

gif_loki_5654654.gif

Leginkább azt hiányoltam a filmből, hogy nem merítettek eléggé a Ragnarök-ról szóló skandináv mondavilágból. Az egész filmet (többek között) azért is vártam annyira, mert olyan epikus csatát vártam, ami méltó volna egy Thor-trilógia lezárásához (pl.: Thor és Odin egymás mellett harcolhatott volna, Loki és szövetségesei ellen). Persze, sejtettem, hogy ha ezt meg is lépik, akkor sem nyírnák ki rögtön Lokit, hogy vissza tudjon térni majd a Thanos elleni (?) harcra. Apropó, egy cikk alapján megerősödni látszik a sejtésem, miszerint az első stáblistás jelenetben Thanos-ék hajójába (Sanctuary 2.) botlanak Thor-ék!

Ha már a Ragnarök kapcsán szóba jött Odin: az első vágás szerint ugyebár, egy szűk sikátorban halt volna meg, ahonnan áttették a jelenet helyszínét a norvég sziklapartra. Na most, nekem annyira karakter-idegen volt az öltözéke, hogy azt elmondani nem tudom. Még, ha Loki az emberek világába is hozta Odint, akkor sem tudtam elképzelni zakóban, pláne úgy, mint egy ágról szakadt csövest. Amikor egyébként Odin eltávozott, azt hittem, hogy egy holló alakjában száll majd tova - hűen, a skandináv mitológiához -, de aztán maradt szegény öregnek a csillagszösz...

46854.jpg

Érdekesség, hogy a rendező egyenesen katasztrofálisnak érezte a film első vágását! Az amúgy is elég rövidre sikeredett első változatot ezért kibővítették, egy kicsit átszabták, ahol kellett (ld. Odin halála), és a poénos részeket is igyekeztek egyenletesen elosztani, ugyanis addig csupán a film eleje volt vicces, utána dög unalmas lett - Waititi szerint. Ha már szóba került a rendező, érdemes megemlítenünk, hogy ő alakította Korg-ot, a gladiátorokat irányító kőszörnyet.

Kifejezetten örültem neki, hogy most női antagonistát kaptunk. A Thor: Sötét világ (kritika ITT!)-ban elvileg Malekith helyett Hela kapott volna helyet, de akkoriban az illetékesek szerint nem illett volna bele a képbe egy női főgonosz, így került most Hela a képbe.

Humor: Loki 30 perces zuhanása, a "Segítség!"-taktika, az asgardi srácok szelfizése a lányokkal, Loki belépője a film végén (és perzse a szobra), a Hulk - Thor - Loki háromszög az arénában, Sam Neill és Matt Damon közös cameoja, Thor pörgése a láncon, Benner hatalmas zakója a helikopterből, ...ezek a jelenetek mind-mind vidám pillanatokat kölcsönöztek a filmnek.

⇒ ...miközben olvasol, ezt érdemes megnézned, ha jót szeretnél röhögni: így parodizálják ki Tom Hiddleston-ék a Thor: Ragnarök-öt! :)

8764456.jpg

Chris Hemsworth (Thor)-nek kifejezetten jól állt a rövid haj, ami a külsejét illeti. Ami viszont fontosabb, hogy érdekesebb lett a történet azáltal, hogy Hela beaprította reggelizőpehelynek a Mjölnirt, így ezt követően Thor-nak teljesen új módszerekkel kellett megoldania a problémáit. Thor "szem-telenedése" (hehe) váratlan volt, de szerintem még "jól is jöhet", mivel ezzel is jól szemléltethetik, hogy egy szuperhős is sebezhető - hello, Infinity War...!

Loki (Tom Hiddleston - Lokiról itt olvashattok egy egész cikket!) a kedvenc karakterem, és Tom Hiddleston mindent meg is tesz karaktere tökéletesítéséért és népszerűsítéséért. Bár azt még mind a mai napig nem értem, hogy miért kellett megváltoztatni a frizuráját (a Thor és a Bosszúállók 1. részeiben állt neki jól, a többit inkább hagyjuk) arra a zsíros labancra, amit most is kapott, na de ez legyen a legnagyobb gondom. Sajnáltam, hogy nem kapott elég nagy szerepet Loki varázsereje. Összesen egyszer lehetett csak ezt látni, amikor be akarta csapni a testvérét. Gondolom, simán lazán lenyúlta a Tesseract-ot a palotából, aztán vagy odaadja majd Thanosnak, vagy megtartja magának (gyanítom, hogy az első opció lesz). Lokinak az áll jól, amikor valóban a csínytevés istene lehet. Oké, szeretjük akkor is, amikor jófej, de mindenki tudja jól, hogy neki nem ez a pálya fekszik. Gyanítom, hogy azért is kérdezte Thor-tól az első stáblistás-jelentben, hogy jó ötletnek tartja-e, hogy visszaviszi őt a Földre, mert már akkor tudta Loki, hogy ennek nem lesz jó vége... a kis öcskös megint kihúzza majd a gyufát, meglátjátok! :)

Mark Ruffalo Hulk-ja végre több és fontosabb szerepet kapott, mint korábban. A Planet Hulk történet megfilmesítését a rajongók évek óta tűkön ülve várták, de már egy ún. sima, szóló Hulk-filmért (Ruffaloval a főszerepben) is összetették volna mindkét kezüket. Mivel a stúdiók közötti huzavona miatt még mindig nincs megállapodás, így a Marvel úgy döntött, hogy beleszövik a Planet Hulk-sztorit a Thor 3-ba, sőt, a Bosszúállók 3-4-ben is igen komoly szerepet szánnak majd Hulk-nak.

Jeff Goldblum Nagymesterét nem tudtam hová tenni. Olyan "nesze semmi, fogd meg jól!"-nak tűnt a ripacskodásával, de ez nem az ő színészi képességeit jellemzi, sokkal inkább a karaktere kiforratlanságát. A második stáblistás jelenettel meg pláne komplett idiótának lett beállítva. Mondjuk, azt viszont hűen ábrázolja a Nagymester és követőinek viszonya, hogy egyes társadalmakban (nem is kell messze mennünk) miként vezetik meg az embereket - és ehhez még panem et circenses sem kell sok helyen, na, látjátok, az a nem semmi!

846545.jpg

Benedict Cumberbatch (Doctor Strange - kritika ITT!) pár perces jelenete olyan érzést keltett bennem, mintha véget sem ért volna a tavalyi saját filmje, egyszerűen élveztem. Tessa Thompson iszákos valkűrje nekem nagyon bejött, valamiért mindig Michelle Rodriguez-t kerestem a játékában, mimikájában. Idris Elba (Heimdall) karakterének egész jót tett, hogy két mozdulatnál többet kellett ezúttal tennie, mint a korábbi két filmben, bár ő sem ezzel a szereppel fogja megváltani a világot. Én sokkal több jelentőséget reméltem a karakterétől, pláne, ha figyelembe vesszük a Bosszúállók: Ultron korában látott látomását! Karl Urban Skurge-je számomra említésre sem méltó karakter lett, de ez nem az ő hibája, hisz láttunk tőle már sokkal de sokkal jobb szerepeket is (ld.: Éomer, Dredd, Bones).

Ha már szóba kerültek a visszatérő karakterek: Thor játszótársai meglepően rövid ideig húzták, ezen én is meglepődtem. Sif-et (Jaimie Alexander) azért hiányoltam, bár ami azt illeti, talán még ő járt jól, mert gyanítom, hogy Hela őt is elintézte volna egy laza késdobálással - egyébként, épp forgatáson volt ez alatt. Mondjuk, én kifejezetten örültem, hogy Jane-t egy pillanatra sem láttam. Dr. Erik Selvig-et, és Kat Dennings karakterét (róla itt láthattok cikket és galériát!) viszont kedveltem, bár az ő hármójuk karaktere nem igazán illett volna bele a történetbe.

A 3D-t nem tudom ajánlani (mily' meglepő), viszont a látványelemek nagyon tetszettek. A színvilág és az effektek nagyon a helyükön voltak, a magyar szinkronra szerintem nem volt panasz. A jelmezek terén, lássuk csak, (például) Loki korábbi öltözetei jobban tetszettek.

8efe9b80bfdaacdf9d96713d417edbaa65.jpg

Már említettem, hogy a Ragnarök nagyban próbált hasonlítani a Galaxis őrzői stílusára, melynek fő jellemvonásai közt szerepeltek a korhű könnyűzenék kiválogatása. Én már rögtön a film első pár percében libabőrös lettem a Led Zeppelin: Immigrant Song c. száma hallatán, melyet sokan a film előzeteseinek hála ismertek és szerettek meg. A számot még egyszer, a film végén is viszont hallhattuk, persze, a legjobbkor.

Sajnos a filmzene egyáltalán nem ér fel elődeihez, jelesül az első részen munkálkodó Patrick Doyle, és a folytatást jegyző Brian Tyler munkásságához. Azonban mégis, el nem tudom mondani, mennyire örültem, hogy a film legvégén hallhattuk az első rész zseniális főtémáját. (Apró érdekesség, hogy pár röpke pillanat erejéig az Asgard-i kórus a film elején énekelte a Loki "halála" alatt hallható zene dallamát.) A film zenéjében is észrevehető volt a '80-as évekre jellemző stílus, bár talán pont ez volt az, ami egyben gátat is szabott a zeneszerző, Mark Mothersbaugh kreativitásának. Ettől eltekintve, Thor új témája egyébként egészen fülbemászó lett, bár hozzám Brian Tyler Thor-témája áll legközelebb. Mindezek ellenére, azért érdemes belehallgatni az alábbi zenékbe - a Where to- című trackbe mindenképpen!

Képek: Pinterest.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr6813136514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloodscalp 2018.04.21. 18:34:12

Ha nem számítjuk hogy teljesen kiforgatták az eredeti sztorit, és jobb híján beleszőttek egy másik történetet-planet hulk-...ami így elég zagyva lett, viccesre vették a stílust, bár nem értem az istenek és egy nép pusztulásán mi lehet olyan vicces...akkor végülis nem olyan szörnyen rossz film. Amúgy maga az istenek pusztulása hány percig is van a filmben? De gondolom majd lesz később planet hulk film is, és ez a film rész majd "zárójelbe"kerül