Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
STAR WARS: Az utolsó Jedik [kritika]
2017. december 15. írta: HSK Productions

STAR WARS: Az utolsó Jedik [kritika]

Az ébredő erőt közel két éve koránt sem fogadta egyöntetű éljenzés, bár egy akkora rajongótáborral bíró sagánál, mint amilyen a Csillagok háborúja, igen csak nehéz lehet minden rajongó kedvére tenni. J.J. Abrams a VIII. rész rendezői székét annak a Rian Johnsonnak adta át (hogy aztán végül majd visszatérhessen a IX. epizódra), aki a legfrissebb hírek szerint a legújabb Star Wars-trilógiát rendezheti majd pár év múlva. A Star Wars-univerzum napjainkban is épp úgy virágkorát éli, mintha csak a klasszikus, vagy az előzmény-trilógia bemutatójának napjait élnénk.

858965.jpg

Hatalmas pénzt termel a széria, ez  nem vitás, de vajon a profit mellé valós siker és a rajongók elismerése is társul majd? Óriási potenciál rejlik (még) a messzi-messzi galaxis eddig feltérképezetlen zugai mögött. Sokan tartottak attól, hogy az új epizódnál megismétlik az előző rész gyengeségeit, hibái, s ismét a Disney árnyéka borítja majd be a várva-várt folytatást...

Az alábbi kritika abban a tekintetben mondható talán különlegesnek - s ezt  nem öntömjénezésnek szánom -, hogy spoilermentes lesz, ugyanakkor a szavazási lehetőség után találhattok majd egy rövidke spoileres szekciót is! Így  talán mindenki megkapja majd azt, amiért jött - de nem árt vigyázni: ha még nem láttad a filmet, csak óvatosan - ne engedjetek a sötét oldal delejes csábításának! No, de nem is fecsérelem tovább a szót, lássuk, valóban olyan zseniális lett-e a Star Wars VIII.: Az utolsó Jedik, mint azt a sajtóban hallhattuk?

A témához kapcsolódó cikkek:

« ♦♦♦ »

Az utolsó Jediket egyik korábbi Star Wars-filmhez sem tudnám hasonlítani. A vetítés végén azt éreztem, hogy csak úgy cikáznak a fejemben a gondolatok jobbra, balra. Rengeteg fordulatot és meglepetést, sok vidám és kellemes pillanatot, több nosztalgikus emléket és kedves ismerőst idézett fel bennem a film a korábbi epizódok kapcsán, amiért nagyon hálás vagyok. Nem vagyok túl érzelgős, de ez a film szerintem sokkal jobb és több volt, mint elődje.

465132.jpg

Meglepődtem, hogy milyen jól osztották el a humoros jelenteket és hogy milyen jól gazdálkodtak velük. Sokak új kedvenc SW-élőlényeivé váltak a porgok, akiket már az előzetesek kapcsán szívébe zárt a fél világ. Talán Luke humorizálásain lepődtem meg leginkább - egyszerre volt vicces és vagány - elég, ha csak Rey okítására gondolunk a sziklánál, és még sorolhatnám. Chewbacca és a (többnyire élő...) porgok jelenetei magasra tették a cukiságfaktor mércéjét, az egyszer tuti.

A látványvilág fantasztikus volt, nem éreztem egy percre sem, hogy akár egy datarint is kispóroltak volna belőle. Az űrcsaták és a robbanások nagyon jól néztek ki, nem is lehetett volna talán jobban megcsinálni őket. Bár a filmbéli helyszínek számát kicsit kevésnek éreztem, de ez talán nagyban köszönhető annak, hogy főleg az ún. prequel-trilógiában voltunk jól ellátva különféle bolygókkal. Viszont, az egyes díszletek (ebből volt sajnos kevesebb) és a CGI által megalkotott helyszínek látványában nem volt hiba. A hanghatások is rendben voltak, kifejezetten élveztem, hogy még, ha keveset is, de jobban hallhattuk a fénykardok vibrálását, zizegését - bár, lehet, hogy csak engem hozott ez ez lázba. (Szerencsére ezúttal nem olyan CC teremben ültünk, ahol ótvar vacak volt a hangosítás, mint legutóbb, a Szárnyas Fejvadász 2049 esetében, amikor totálisan élvezhetetlenné tették az előadást a berendezések.) A kamerabeállítások Snoke jeleneteiben különösen jók voltak, de ezt az egész filmről is el lehet amúgy mondani.

89465_1.jpg

A film forgatási helyszínei közül talán a jedik szigete varázsolt el leginkább, mely valóban gyönyörű látványt nyújtott a vásznon. A valóságban egyébként az Írországi Skelling Islands-szigetcsoport szolgált forgatási helyszínül, mely egyben természetvédelmi terület, így kiemelt figyelmet kellett szentelnie a stábnak arra, hogy a munkálatok közepette óvják és védjék is a természeti értékeket. Hasonló volt a helyzet anno, A Hobbit és A Gyűrűk Ura-filmek esetében is, Új-Zélandon. Több esetben - ld. Edoras - a forgatási munkálatokat követően el kellett bontani az összes apró díszletet és vissza kellett állítani az eredeti állapotokat. Akkor, s most is, segítségükre voltak pl. a pár centiméterrel az aljnövényzet fölé emelt fém lépcsők, ezzel is óvni igyekezvén a lundák porgok lakta csodás szigetek élővilágát. Apropó, a jedi sziget gondnok "nénikéi" nagyon jók voltak!

A 3D továbbra sem barátom, szerintem jobban jártok, ha "nem azokat az előadásokat keresitek!" A CGI kapcsán a Hollywood által méltatlanul el nem ismert Andy Serkis alakítását emelném ki (egy Oscar-díj már rég megjárna neki - hogy miért? Kattints ide!). Snoke legfőbb vezérként nem sok szerepe volt a VII. részben, mindössze a hologramos jelenetekben láthattuk őt. Most viszont végre jobban is szemügyre vehettük a sokakat foglalkoztató karakter fizimiskáját. Szinte minden pórusát és sebhelyét tisztán látni lehetett a nyalókafejű főgonosznak, Andy Serkis mimikája pedig remek volt. Egyébként, ha nem tudtam volna, hogy ő játssza Snoke-ot, talán nem is jöttem volna rá, annyira jó volt esetében a CGI.

A visszatérő karakterek közül Luke-nak (Mark Hamill) örültem leginkább - de őszintén, ki nem? Korábbi színészi játékához mérten, szerintem sokkal többet hozott ki alakításából, talán, mert most nem ő volt a történet központjában. Az arcán megjelenő félelem, düh, vagy elszántság sokkal hitelesebbnek tűnt, mint pl. A Birodalom visszavágban. Oh, ki ne felejtsem! Amikor a visszatekintésben láthattuk Luke arcát, esküszöm, az idős Zsákos Bilbó jutott eszembe, amikor Völgyzugolyban még egyszer, utoljára megkísértette a Gyűrű. Piszok jól elmaszkírozták és sminkelték Hamill arcát a jelenetben! És itt ennél a pontnál át is térnék Kylo Ren-re.

87986.jpg

Az volt az egyik kedvenc jelentem, amikor ugyan azt a helyzetet külön Luke, és külön Ben Solo (Adam Driver) szemszögéből láthattuk. Nem volt nagy kunszt, de talán mégis azért, mert sokat gondolkoztam, miként és hogyan szállt szembe a két karakter egymással. A rendező remekül szemléltette, hogy egy adott szituációt miért és hogyan értelmezhet teljesen másképpen két ember. Adam Driver karaktere egyre szimpatikusabbá kezdett válni számomra az elmúlt hónapokban, talán a promók miatt (is). Nála valóban látható volt a karakterfejlődés, mindez kiviláglott abban, ahogyan viaskodott benne a fény és a sötétség. Darth Vader esetében is tudtuk, hogy legbelül ez zajlik benne, de az ő esetében egy folyamat végstádiumában tapasztalhattuk meg ezt leginkább, míg Ben esetében már Han Solo legyilkolása (hm...) előtt is éreztük ezt. Azt is megértem, hogy sokak számára zavaró lehet, hogy egyszer így dönt, másszor pedig úgy, de végtére is, Kylo Ren egy Darth Vadernek öltözött ewok érzelmi szintjén mozog... Még mindig önmagát keresi, szülei olyanok, amilyenek, a kiképzése úgy sikerült, ahogy, mindig is meg akart felelni valakinek és várta is a megbecsülést, de önmaga még mindig fél egyedül döntést hozni - legyen az bármelyik oldal. És hányan vannak így a való világban is? Nekem pont ezért tetszik az ő karakterfejlődése!

Meglepő módon, Rey (Daisy Ridley) karaktere számomra kevésbé volt meggyőző, mint Az ébredő Erőben. Nem mondom, azért neki is volt egy pár valóban nagy jelenete, lásd: akár az oktatását, vagy a Ben Solo-val való közös jeleneteit. Nagyon vártam azokat a jelenteket, ahol esetleg arra kapunk megerősítést - pl. a trailerek kapcsán -, hogy melyik utat választja Rey? A szülei kilétét érintő kérdés kapcsán majd a spoileres szekcióban lesz szó. Mondjuk, én kifejezetten örülök, hogy ezúttal egy női főhősünk van, szerintem végső soron jót tesz a Star Wars-nak és Hollywoodnak is (utóbbiról majd egy közelgő cikkben olvashattok bővebben!).

gif_958965896_1.gif

Leia (Carrie Fisher) egészen sok szerepet kapott a végső vágásban. Közel egy éve már, hogy nincs velünk. Kimondottan tetszett, hogy most végre azt is láthattuk, hogy Leia is ízig-vérig Skywalker. Ezen felül, ha kellett, kemény volt, ha pedig úgy kívánta a helyzet, az a hercegnő maradt, akit a klasszikus-trilógiában megszerettünk. Többször is azt gondoltam a film alatt, hogy "na, biztosan így és most zárják le karakterének sorsát", de szerencsére mindig tudtak újat lépni Johnson-ék.

BB8, C-3PO és R2D2 - avagy, droidba nem üt a ménkü: bár R2 nem sok szerepet kapott a filmben (Isten nyugosztalja a szintén 2016-ban elhunyt Kenny Bakert), mindazonáltal, nagyon jó érzés volt látni, ahogyan újból találkozik egy rég nem látott barátjával. És ha már droidok... ki gondolná, hogy mi mindent őriznek meg a robotok több évtized után is... C-3PO szerepében ismét vissza térhetett Anthony Daniels, aki nélkül már elképzelhetetlen lenne az aranyszínű szájhős bádogdoboz, bár kimondottan kevés szerepet osztottak rá ezúttal. BB8 csak úgy, mint a VII. epizódban, most is jópofa, és javarészt úgy oldotta meg a helyzeteket, hogy közben sírva röhöghetett az ember.

Poe Dameron-t az előző részben is kedveltem, s most végre jobban is kibontakozhatott. Az jutott eszembe a film alatt, mintha vele akarnák helyettesíteni Han Solot. Persze, ez lehetetlen, nem is vitás. Ugyanakkor, egész jól állt a szerep Oscar Isaac-nak. Több ideje volt kibontakoztatnia karakterét, s ezáltal jobban megismerhettük Poe-t. Finn talán nem kapott akkora szerepet, mint az előző részben, de ezt nem is nagyon sajnáltam. Hux tábornok még mindig ugyan az a pofozni való boxzsák, aki volt (azért a Poe-val történő "Skypeolása" nem volt semmi). Laura Dern (Jurassic Park) Amilyn Holdo admirálisa kezdetben még ellenszenvesnek tűnt, aztán gyanakodni is kezdtem rá, szóval jó lett a karaktere. Benicio del Toro mimikáját látva akaratlanul is Johnny Depp Jack Sparrow kapitánya jutott eszembe, de ez nem gond, mivel a krapek remekül hozta a simlis guberáló szerepét. Kelly Marie Tran (Rose) egyszerre volt nekem kissé furcsa, de szerethető karakter.

645416.jpg

A visszatérő mellékszereplők köre is tartogat meglepetéseket, ép ezért csak párat említek: Maz Kanata (Lupita Nyong'o), Chewbacca, Ackbar admirális. Vendégszereplő rohamosztagosok terén igen jól el voltunk látva: Tom Hardy, Daniel Craig (megint!), Warwick Davis (többedszerre!), illetve Vilmos és Harry hercegek is szerepet kaptak a filmben. Sőt, Nemes Zoé is.

A magyar szinkront szeretem. Szerencsére, még mind a mai napig velünk vannak olyan legendák, mint Szacsvay László, Haumann Péter, Vándor Éva, és még sorolhatnám. De természetesen a fiatalabb szinkronművészeknek sincs szégyellni valója, elég, ha filmünk kapcsán pl. Fekete Ernőre (Andy Serkis), Stohl Andrásra (Mark Hamill), Rajkai Zoltánra (Oscar Isaac), vagy Király Attilára (Benicio del Toro) gondolunk. Én majd mindenképpen megnézem angolul, feliratos változatban is, de ha valaki a szinkron miatt ágál a magyar változat miatt, hát ne tegye, mert remek lett!

John Williams filmzenéje nélkül elképzelhetetlen egy Star Wars-film. Már napokkal a premier előtt kerestem-kutattam az albumot a neten, hátha nyomára bukkanok (itt meghallgathatod!). Szerencsére kivételesen nem találtam meg, mert volt egy-két apró utalás bizonyos karakterekre, helyszínekre, eseményekre, így mindezek rejtve maradtak előttem a premierig. Megfigyelhető, hogy az egyes trilógiáknak, de még maguknak, az egyes filmeknek is sajátos hangulatú, egyedi zenei témái vannak. Az ébredő Erőben számos zseniális témát hallhattunk, s reménykedtem, hogy ezeket némileg a mester tovább fejleszti, pl. kórusmű formájában (ld. Duel of the Fates). Ugyanakkor legnagyobb meglepetésemre ez nem így lett! Bár egy-egy apró szösszenetnyi dallamot viszont hallhattunk a korábbi trilógiákból (pl.: Vader, az Erő, és Leia-témái), de a VII. epizódban megismert fő-témákon kívül nem születtek újabbak. Ne értsetek félre, nem szidom az albumot, mert külön is meghallgattam, és jó, élvezetes darab, de én kicsivel többre számítottam. Nem baj, akad elég Star Wars-filmzene még a tarsolyban, a fenti linken meghallgathatjátok az eddigi Star Wars-filmek legjobbjait!

456132_1.jpg

Nos, eddig tartott a spoilermentes zóna, elérkeztél a peremvidékre! Ha még nem láttad a filmet, ne hagyd ki, mindenképpen érdemes rááldozni a közel 2,5 órát. Nekem nagyon tetszett Az utolsó Jedik, mert egyedi hangulata lett, meglepő és olykor váratlan húzásokkal tűzdelt, megspékelve humorral és érzelmekkel. Kíváncsian várom a trilógia záró részét. Addig is, a szavazást követően már csak akkor görgess, ha mindenképpen látni akarod a spoileres beszámoló részt! Köszönöm, hogy velem tartottál. Ha tetszett a cikk, egy megosztással segíthetsz, hogy másokhoz is eljuthasson.

« ♦♦♦ »

87_2.jpg

Snoke-tól sokkal többet vártam, mivel eddig úgy gondoltam, hogy ő lesz a főgonosz. Andy Serkis, a karakter megformálója is úgy nyilatkozott nemrégiben, hogy Snoke még Darth Sidious-nál is erősebb és hatalmasabb, illetve megtudjuk majd, hogy mitől lett ilyen torz a teste, és ami talán a legfontosabb: kicsoda is Snoke valójában? Amikor Rey és Ren elébe járultak, tetszett, hogy Snoke annyira belemélyült a magyarázásba, annyira bizonygatta saját tervének zsenialitását, hogy nem vette észre Ren trükközgetését. Mondjuk, az egy hatalmas és merőben váratlan húzás volt, hogy ott kipurcant. Már úgy is azon gondolkoztam, hogy miként lesz egyáltalán vajmi' esélyük legyőzni a IX. részben a nyalókafejűt, mert hogy az öreg puszta ujjlegyintésekkel dobálja Rey-t úgy, mint egy rongybábút...

A film legvégén, amikor látjuk a játszadozó kisgyerekeket és az eget kémlelő kisfiút, kapásból az ifjú Anakin Skywalker jutott eszembe. Előtte látható volt, hogy az Erő segítségével húzta magához a seprűt, botot - ami egyúttal Luke állítását is igazolja, miszerint nem ő az utolsó jedi, másrészt pedig igazolja a VII. rész címét is.

Luke "halálakor" mondott szövege Ren-nek nagyon is hasonlított mestere végső szavaira, melyet apjának Vadernek mondott. Ez persze nem baj, és kivételesen nem is sajnálom ezt az ún. koppintást.

Számomra még mindig kérdése, hogy miként fogják lezárni Leia szálát. Elvileg, mindent leforgattak a jeleneteiből, ami ahhoz kell, hogy méltó búcsút vehessünk karakterétől.

Phasma halála (remélem, hogy kipurcant!) már nagyon kellett, egyszerűen felesleges karakter és/vagy elpazarolt lehetőség volt.

Yoda mesternek úgy örültem, hogy azt nem tudom leírni. Külön öröm volt számomra, hogy a Frank Oz-féle bábut használták fel ismét a filmhez és veszni hagyták a CGI-Yodát. Hiába, Yoda csak egy van!

Mark Hamill (és annak idején) Carrie Fisher is nyilatkozott úgy, hogy szerették volna, ha George Lucas ötletei is bekerülhettek volna az új trilógia forgatókönyvébe, ugyanakkor a vezetőség erre nem tartott igényt és elutasították Lucas papa javaslatait.

Luke meditálós végső jelenete és párbaja annyira tetszett, piszkosul jó és ötletes volt. Elsőre átszúrta Ren, na, mondom magamban, tuti esik is már össze a köpeny és ennyi. Aztán leesett... A vége pedig, nagyon szépre sikeredett, ahogy még utolsó erejéből Luke felkapaszkodott a sziklára... Kíváncsi leszek, hogy a záró epizódban mennyit fogja nyaggatni Ren-t "hologram Luke". :)

Nekem úgy tűnt, mint ha Rey lenyúlta volna a jedi kódexeket és magával vitte volna a Sólyomra. Amúgy, a jedi szigeten lévő fa alakja engem nagyon emlékeztetett a Lázadók szimbólumára.

Örültem, hogy sejtésem beigazolódott, miszerint Rey szülei valóban "senkik" voltak, csupán egyszerű, lezüllött emberek. Így nem kell azzal (megint bele-)magyarázni Rey képességét, hogy már a szülei is jedik voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr2913498029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harper. 2017.12.15. 16:23:23

Nagy szélsőségek mentén lehet csak olvasni VIII. epizódról: egyes blogokon (pl. SB -n) lehúzzák, máshol meg agyondicsérik. Úgy emlékszem annak idején, a VII. résznél az első napok után nem volt ekkora a szakadék a vélemények között.

Ahol bírálják, ott leginkább a karakterek sekélyes, unalmas motiválatlansága lett megemlítve a szegényes látványvilág és kevés akció mellett, ahol meg dicsérik, ott a történetfűzés és szintén a látványvilág van kiemelve.

Érdekes, mennyire megosztja a film a rajongókat!

Carmichael 2017.12.15. 21:15:55

Csak spoilermentesen: számomra örömteli, hogy a szereplők egyre összetettebbek, a fordulatok (amiből ugye több is van a filmbben) alatt az ember tényleg hezitál, hogy vajon mihez kezdenek majd, merre indulnak el. Átjön a sok belső vívódás, legalább annyi az érzelmi csata itt, mint a valóságos. Rey esetében kifejezetten elfogult vagyok, Daisy dinamikája egyszerűen minden szereplőtársával működik.
Nem sajnáltam az időt a filmre, de talán egy 15 perccel lehetett volna rövidíteni, bár az egyetlen igazán felesleges jelenetet - ami Leiához kötődik - még most sem értem, hogy miért kellett megcsinálni. A Phazmáról írtakkal egyetértek.

GNandor 2017.12.16. 09:52:57

Hát nem tudom, én még mindig nem tudom hova tenni ezt a filmet. Az nagyon tetszett hogy Rey szülei senkik, és nem valami skywalker leszármazott. De Snoke halála.... hát nem is tudom, nekem ez kicsit értelmetlen volt, látszott hogy nagyon vele van az erő és akkor iylen amatőr módon hal meg.... most képzeljük már el hogy a Jedi visszatér végén Luke eljátsza ezt Palpatine-al....

Ami nagyon nem teszett, hogy így hogy Rey gyakorlatilag senki, mégjobban sántít hogy hogyan a halálba lett belőle ilyen képzett Jedi, Az ok, hogy nincsenek olyan szinten mint anno Anakin, vagy bármeliyk másik Jedi lett volna a köztársaság idején, de az hogy Rey a semmiből csinálja az elmetrükköket, fénykardot is rendesen használja (pretoriánus őrköket is hogy elintézték), az kicsit sok

Leiaról annyit hogy hogy nem forgattak le egyetlen egy jelenetet sem vele a következő részből, hisz a IX részt még el sem kezdték forgatni, szóval kíváncsi leszek hogy oldják meg.

Rey valóban lenyúlta a könyveket, Yoda mondta is hogy "ami azokban a könyvekben van az már a lánynál van."

Iván Rábaszov 2017.12.17. 08:25:15

Fura, hogy a filmet pozitívan elemző posztok nézettsége ilyen alacsony mindenhol, miközben az egy-két lehúzó poszt 10-12 ezres olvasottságot kapott! Röhej. Az emberek nem normálisak.

Roger Ebert 2017.12.20. 20:37:59

Szerethető és látványos Star Wars film, tele fordulatokkal, meglepetésekkel és őrületes látványvilággal. Nekem nagyon tetszett.

Yúúúúúúj · http://film-pont.com 2017.12.30. 12:05:36

Szuper. Most már tényleg meg kell néznem !

Torténetíró blog · tortenetiro.blog.hu 2018.01.03. 16:27:43

Jó kis film volt, nekem is tetszett! Tojok a versenyt fikázókra! :)
süti beállítások módosítása