BOSSZÚÁLLÓK: Végtelen háború [spoileres kritika]
2018. április 29. írta: HSK Productions

BOSSZÚÁLLÓK: Végtelen háború [spoileres kritika]

Pár napja mutatták be a Bosszúállók: Végtelen háborút, mely az Avengers-quadrológia harmadik, s egyben a Marvel Filmes Univerzum 19. filmje. Az idén tíz éves fennállását ünneplő M.F.U. alkotásai már megannyi vidám, izgalmas és érzelmes pillanatot nyújtottak számunkra, s most végre elérkezett a végkifejlet (felvezetése), melyre a rajongók hosszú-hosszú évek óta vártak. Kezdetben még úgy tervezték, hogy a Végtelen háborút két epizódban filmesítik meg, majd a Marvel feje, Kevin Feige bejelentette, hogy átnevezik a produkciókat. A harmadik film címe maradt, a negyedikét pedig majd hamarosan bejelentik. Azért nem tették ezt meg a premier előtt, mivel spoileres lehetne a harmadik film történetének alakulását illetően.

av3-wpp.jpg

Azt már az előzetesekből is sejteni véltük, hogy az új film egy markáns határvonalat húz majd a szuperhős-filmek történetében, ugyanis minden eddigi Marvel-film ide futott ki. Nekem két kérdésem volt még a premier előtt:

  • Mennyire lesz zavaró, hogy két részre szedték a történetet?
  • és ami talán még fontosabb: mennyire tekinthetjük véglegesnek a karakterhalálokat...?

Ugyanis, ha pusztán a képregények világát, vagy magukat a képregény-filmeket nézzük, akkor gyakorlatilag soha nem lehettünk biztosak, hogy egy halottnak vélt karaktert nem hoznak-e vissza (lásd: párhuzamos univerzumok, alternatív jövők, stb). Sokan - köztük én is - több dolog miatt aggódtam az új film kapcsán:

  • Kap-e elegendő hangsúlyt és komoly motivációt Thanos (Josh Brolin), mint antagonista, és kapunk-e végre egy Marvelhez méltó badass-rosszfiút,
  • zavaró lesz-e, hogy több, mint 20 karakter fog szerepelni a filmben (mennyire lesz lényegi/valós szerepük),
  • mennyire válik majd önmagában véve is kerek egésszé a film (annak ellenére, hogy gyakorlatilag mégis csak egy megfelezett filmről van szó)?

456456.jpeg

Kapcsolódó cikkek:

Bosszúállókra hangolva: A legjobb MARVEL-es filmzenék

A legjobb MARVEL-es cosplayek

MARVEL-filmek kritikái

A legjobb szuperhős filmzenék! #1

A legjobb szuperhős filmzenék! #2

Bizakodva ültem be megnézni a 2 óra 41 perces filmet, melyet a híres testvérpár, Anthony és Joe Russo rendezett. Már csak azért is, mert mindkét Avengers-film a kedvenc Marvel-produkcióim közé tartozik. Bár azt gyanítani lehetett, hogy a teljes, végső leszámolásra kedvenc szuperhőseink és az Őrült Titán között végleg, majd csak 2019 májusában kerül sor, ennek ellenére minden rajongó sokat várt és remélt ettől a filmről. Hogy mennyire sikerült, az alábbi spoileres Bosszúállók: Végtelen háború kritikából kiderül!

« ♦♦♦ »

"Az volt a terv, hogy összegyűjtenek egy csapat különleges embert, akik túlszárnyalják önmagukat... Hogy szükség esetén megvívják azt a csatát, amit mi nem tudnánk."

Először is, hadd köszönjem meg a Cinema City Pécs-nek a 160 perces szolárium bérletet, melyet biztosítottak számunkra és további, kb. 300 nézőtársunknak! Már a terembe lépve is érezni lehetett, hogy itt bizony klímának semmi nyoma, az emberszagnak annál inkább (a vízízű büfés löttyöket inkább nem is részletezem). Már a terembe érkezéskor is lehetett érezni, hogy döglesztő meleg van, kisvártatva viszont már szabályosan izzadtunk. Többen is reklamáltunk, ki a beengedő embernek, mások további dolgozóknak, én az az üzletvezetőt is megkerestem, de mindenkitől csak elterelő bla-bla kifogásokat kaptunk - a kedvencem a "ment a klíma, csak nem bírták a nagy terhelést" volt! Úgy hiszem, ha többen megyünk és otthagyunk mindennel együtt legalább egy 10-est, az lenne a minimum, hogy betolják a klímát, vagy legalább emberien reagálnak, ha valaki kultúráltan panaszt tesz. Egy kis odafigyelés kell(ene) a másikra, semmi több. Na, de vágjunk is bele témánkba!

456545_1.jpg

Már korábban is lehetett tőle tartani, hogy túlzsúfolt lesz a film a több, mint 20 karaktertől. És így is lett. Voltak karakterek, akik több időt és teret érdemeltek volna (akár magyarázatként, hogy mi történt velük az utóbbi időben), míg egyes párbeszédek jócskán megakasztották a történéseket. A humor eddig is szerves része volt a Marvel Filmes Univerzumnak, s poénból ezúttal sem volt hiány. Bár leginkább csak a film első felében röpködtek a vicces beszólások, később Pókembert tették meg az ügyeletes humorgyáros szerepére, több-kevesebb sikerrel. A Doctor Strange vs Vasember, és a Peter Quill vs Thor párbeszédek üdítően frissen hatottak a filmre, még egy órán át simán el bírtam volna őket hallgatni. Groot karaktere nagyszerűen szemléltette napjaink egyik legaggasztóbb társadalmi problémáját, a megállás nélküli telefon nyomkodást - bár egy idő után tényleg eléggé aggasztó volt, hogy szinte semmi haszna a filmben, szerencsére, végül letette a vackot. Mantisnak végre fontos szerepet adtak, amikor visszafogta Thanos elméjét, s bár majdnem sikerült lehúzniuk kezéről a kesztyűt, ismét kaptunk egy feszültséggel teli, fantasztikus jelenetet, amikor Peter megtudta, hogy Thanos végzett Gamorával... Thor karaktere szerintem nagyon jól el lett találva a filmre, bár én egy kicsivel több haragot vittem volna még a motivációjába, elvégre, Loki halálával mindenkit elveszített. Vízió & Skarlát boszi duójával szerintem sokan azonosulni tudtunk, remélem, még lesz számukra jövő - bár jelenleg, mindketten eléggé szét vannak esve. :)

Sejtettem, hogy szegény Lokit (akár hamar) megnyiffantják, de látva a halálát, tényleg megrázó volt. Épp úgy, mint, amikor Thanos leszúrta Tonyt... Kettejük párharca a film legizgalmasabb jelenetei közé sorolható. Mindkét esetben megfagyott a levegő a moziban (höh, bár úgy lett volna...). Hulk annyira betojt attól, hogy Thanos jól helyben hagyta (gyakorlatilag láthattuk a "Nyikhaj istenke 3.0"-t), hogy bár vicces volt Banner erőlködése, mégis, mindenki azt várta, hogy Hulk revansot vesz majd, és végre zúz egy jót. Az előzetesekben láthattuk együtt rohanni a brancsot, köztük Hulkkal - nos, ez vagy a kivágott részek között lesz, vagy a következő filmben, ha visszafordítják az időt, de ami még valószínűbb, hogy csak promóciós célzattal forgatták le.

loki41654.jpg

Ha a Kapitány kaphatott egy pajzsot, akkor Buckynak kijárna végre egy kiadós, Stan Lee-féle hajvágás! Hadigép, Sólyom és Bucky nem túl sok szerepet kapott, bár előbbieket én nem annyira bánom, inkább csak a Tél katonájának mellőzését. Az, hogy a Hangya merre lébecolt az események alatt, minden bizonnyal hamarosan kiderül majd, talán épp a következő, saját filmjében. De, ha már a nagy eltűnésekről van szó, akkor Clint 'Houdini' Barton, azaz a Sólyomszem eltűnése is sokakat aggasztott. Egyrészt, se plakáton, sem pedig előzetesben nem tűnt fel, mindössze Natasha említette meg egyszer a nevét. Gyanítható, hogy a családját védte az események alatt, de a következő részben úgyis minden kiderül. Szerintem az fogja ösztönözni majd a 4. részben, hogy minden valószínűség szerint elveszíti feleségét, és/vagy gyerekeit Thanos csettintésének köszönhetően... A negyedik rész írói szerint, az új rész nagyobb és jobb lesz, még a Végtelen háborúnál is, melyben fontos szerepet szánnak Sólyomszemnek. Én nem szívesen lennék majd Dulifuli helyében, ha Ámor nyila betalál!

Apropó, a doki szájából elhangzó "Tony, nem volt más megoldás!" kapcsán már most lehet következtetni arra, hogy - netán Marvel Kapitány segítségével - visszafordítják majd az időt, és végül megmentik a banda egy részét. Elvégre, a 14 millió 605 alternatív jövőből egyszer győznek a Bosszúállók Thanos felett, szóval lehet, hogy Strange már látta előre, hogy ez az út vezet a végső győzelmükhöz - bármilyen nagy áldozatot és szenvedést is követel az jelenleg! Thanos kapcsán az általam egyik legjobban várt jelenet, a Gamora gyermekkorára való visszaemlékezés volt. Szomorú, mégis érdekes jelenet volt, bár nekem talán sokkal izgalmasabb lett volna a Hela-s szállal egybekötve, mint hogy a túlnépesedést tegyék meg Thanos fő motivációjának. Nebula egyre szimpatikusabb karakterré vált számomra az eddigiek során, s bár kimondottan kevés szerepet kapott a filmben, talán ez volt egyben a legfontosabb is. Sajnos Natasha olyan volt számomra, mintha ott se lett volna, gyakorlatilag más is játszhatta volna a karakterét, annyira nem volt ezúttal meghatározó szereplő. Remélem, hogy a jövőre érkező folytatásban pótolják a hiányosságokat vele kapcsolatban.

A  M.F.U. eddig sosem egy az egyben filmesítette meg a képregények eseményeit, mint, ahogy most sem. Thanos motivációján is változtattak, mivel a képregényben szerelmét, a Halált akarta lenyűgözni őrült tervével. Mivel amúgy is túl sok karaktert hoztak be a filmbe, az alkotók nem akarták még a Thanos & Halál-vonalat is megmagyarázni, mellyel szintén időt húztak volna. Viszont, dicséretükre legyen mondva, így előtérbe kerülhetett a Thanos & Gamora apa-lánya kapcsolat, ami a film egyik legérzelemdúsabb része lett. Thanos Fekete Rendje egészen jól nézett ki a vásznon, a legérdekesebb karakter nyilvánvalóan Ebony Maw volt közülük, míg a többiekkel kapcsolatban az volt az érzésem, hogy csupán feláldozható bábok voltak a forgatókönyv szerint.

465465_15.jpg

Nagyon örültem a Vörös koponya visszatérésének, mindig is bíztam benne, hogy egyszer még viszont látjuk, legalábbis ezt reméltem, amikor megfogta a kockát az első Kapitány-film végén. Számomra nagyon érdekes volt látni, hogy az a karakter, akit annak idején megismerhettünk személyében, most gyakorlatilag egy csuklyás szellemként kalauzolja az utazókat, akik a követ keresik. Az ő átka az, hogy egy Végtelen követ (Lélek kő) kell őriznie, amiért egykor bármire képes volt, kész volt leigázni érte és vele a fél világot (a Tér kövéért), s most mégis ott van nála egy karnyújtásra, de nem érintheti, sőt, tudja jól, hogy egykor valaki másé lesz! Érdekesség, hogy Hugo Weaving ezúttal nem tért vissza a szerepében, helyette Ross Marquand öltötte magára a Vörös Koponya jelmezét. Mondjuk, én az akcentusát hiányoltam.

Ha már vendégszerep, akkor az elmaradhatatlan Stan Lee-cameo is megvolt, bár ezúttal egy még kisebb szerepe volt, mint eddig, de én így is nagyon bírom az öreget. Benicio Del Toro is cameozott egy jelenet erejéig, mint A Gyűjtő, bár őt nem igazán tudtam hová tenni, bár ahogy elnéztem, ő sem magát. :) Peter Dinklage is kapott egy kisebb szerepet, ami bár nem volt túl hangsúlyos, szerintem mindenki számára szerethető karakter lett.

A film látvány- és hangvilága lenyűgöző. Jómagam nem 3D-ben láttam (eddig nem igazán voltam kibékülve vele), bár a kommenteket fürkészve, most kivételesen jó és hasznos lehetett a +1D. Thanos nagyon jól nézett ki, a mo-cap technológiának hála, a közeliken még az apró pihéket is látni lehetett az arcán. A látvánnyal kapcsolatban minden a helyén volt, a bolygók gyönyörűek, a karakterek új high-tech kütyüi is jól festettek , bár a támadó űrszörnyek terén a tervezők lehettek volna fantáziadúsabbak is - legalább három filmben (többnyire) így néztek ki a szörnyecskék.

A szinkronra - mint a Marvel-filmek esetében - most sincs panasz, zseniális, mint mindig. Elsősorban a Thanos hangját adó Kőszegi Ákost, és az Ebony Maw orgánumát kölcsönző Seder Gábort emelném ki.

A filmzenével viszont már jócskán voltak gondjaim. A Végtelen háború zenéjét jegyző Alan Silvestrinek már ismerős lehetett a terep, hisz ő szerezte a Bosszúállók, ill. az első Amerika kapitány-film zenéjét is. Bár sokan nem voltak igazán megelégedve az első Avengers-film zenéjével, a stúdiónál mégis újfent bizalmat szavaztak a jó öreg Silvestrinek. Indokként elég, ha csak az Amerika kapitány: Az első Bosszúálló zenéjére gondolunk. Nekem például a 2012-es Avengers-album "A Promise" c. zenéje az egyik kedvenc Marvel-zeném, de ha már Alan munkásságánál tartunk, szerintem Az első Bosszúálló albuma szuper volt!

av3.gif

Elmondhatatlanul reménykedtem benne, hogy az új filmben többször is hallhatjuk majd a Silvestri-féle főtémát (akár komorabb változatban is), és hogy legalább egy kicsit visszahoznák - többek között - az Ultron kora, a Vasember 2-3, és a Thor 1-2 és a Galaxis őrzői főtémáit. Hát, nem így lett. Az első Bosszúállók-főtémáját bűn lett volna kihagyni a repertoárból, szerencsére többször is hallhattuk, de ezen felül csak a Fekete Párduc zenéje csendült fel a számos lehetőség közül. A vájtfülűek biztosan észrevették első Amerika kapitány és a Bosszúállók egyik zenéjét (az első 1 perc), amit ebben a filmben leginkább akkor hallhattunk, amikor hőseink a Végtelen kövekről beszéltek. Nagyon jól illett a filmbe. Thanos is kapott főtémát, ami a karakter múltjára és motivációjára való tekintettel elég érzelmesre sikeredett és tetszett. A filmzenét illetően kissé csalódott vagyok, mert sokkal ütősebb, jobb is lehetett volna, számtalan kiaknázatlan lehetőség rejlett még a filmzenében. Gondolj bele, mennyivel jobban szólt volna pl., ha mondjuk Thor a Brian Tyler-féle Thor-témával zúzza le Thanost. A rögtön deluxe albumként kiadott lemez azért így is jócskán tartogat csemegéket.

4654_20.jpg

A kötelező stáblistás jelenet természetesen megvolt, melyben a jövő év elején esedékes Captain Marvel-filmre kaptunk utalást. Én már nagyon várom az első női Marvel-szuperhős filmet! A hírek szerint ő lesz a legerősebb karaktere a Bosszúállók csapatának, szóval nagy rá az esély, hogy Carol Danvers jócskán kiveszi majd részét Thanos legyőzésében.

Kik is haltak meg (a jelenlegi állás szerint)? Heimdall, Loki, Gamora, Bucky, Sólyom, Drax, Peter Quill, Groot, Peter Parker, Doctor Strange, Mantis, a Fekete Párduc, M'Baku, Skarlát boszorkány, Vízió, Nick Fury és Maria Hill ügynök.

Összességében nekem nagyon tetszett a film. Jelenleg a Bosszúállók-trilógia, az első két Amerika kapitány, valamint az első Vasember-film az én személyes képzeletbeli Marvel-dobogósaim. Szinte biztosra vehetjük, hogy a következő részben pont kerül a Thanos vs Avengers-párharc végére. Ami viszont zavar, hogy a film után még érkezik a Galaxis őrzői 3, a Fekete Párduc 2, és természetesen a Doctor Strange 2 is... Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel visszahozzák a most (durva iróniával élve) "elhullott" karaktereinket, szinte kivétel nélkül. Díjaznám, ha Loki is visszatérne, hogy aztán egy rendes halált haljon - már, ha lehet szó rendes halálról. Ő a kedvenc karakterem.

hghgjj.jpg

A gondom az, hogy oké, nagy csetepaté volt és minden bizonnyal lesz is még, de jelenleg még nem tudom igazán komolyan venni a filmet ebben a formájában. Talán azért érzem így, mert annak ellenére, hogy hivatalosan címszerűen nem lett ketté bontva a film, a gyakorlatban mégis! Gyanítom, hogy majd a negyedik Bosszúállók-film végén már más lesz a helyzet (igazi halálokkal - mondjuk, Tony és Steve szerintem garantáltan búcsúzik a szériától, már csak a szerződésük lejárta miatt is), de addig ez most olyan érzést kelt bennem, mint annak idején a Karib-trenger kalózai: Holtak kincse végén ...még bármi megtörténhet a folytatásban! Én minden esetre nagyon jól szórakoztam a filmen, voltak érzelmes (de még mennyire!), vidám, és izgalmas pillanatai a filmnek, minden, amiért szeretjük ezt a műfajt.

A negyedik rész forgatási képeit elnézegetve, gyaníthatjuk, hogy Tony Stark és a Hangya visszautaznak majd az első Bosszúállók idejébe, ami reménykedésre adhat okot kedvenc karaktereink halálát és visszatérését illetően... Addig is, még van egy évünk, aki teheti, nézze meg újra a Bosszúállók: Végtelen háborút!

89489.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr813877616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2018.05.01. 18:53:55

loki nem jön vissza. csak flashbackekben lesz a kövi részben. ezzel a 6 filmes szerződés kipipálva