Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Új-Zéland: Ismerd meg A Gyűrűk Ura és A Hobbit forgatási helyszíneit!
2018. augusztus 14. írta: HSK Productions

Új-Zéland: Ismerd meg A Gyűrűk Ura és A Hobbit forgatási helyszíneit!

"A Gyűrűk Ura elkészítése csodálatos dolog! A könyv különleges, a projekt speciális, és nem telik el úgy nap, hogy ne jutna eszembe, mekkora megtiszteltetés ezen dolgozni!"

/Peter Jackson

Nagyon régóta terveztem már, hogy készítek egy cikket A Gyűrűk Ura és A Hobbit-trilógiák forgatási helyszíneiről, s most végre, megoszthatom Veletek e csodálatos helyeket, Új-Zéland lenyűgöző világát! A most következő bejegyzésben sorra vesszük a két sziget legemlékezetesebb forgatási helyszíneit, olvashattok rengeteg érdekességet a forgatási munkálatokról, és persze kitérünk arra is, hogy mely jelenetet hol vették fel.

matamata6.jpg

A stáb a két szigeten együtt véve több, mint 150 helyszínen forgatott! Természetesen, ott volt a stúdió is, ahol a kék- illetve zöld hátteres CGI-munkálatok, valamint az egyes belső téri jelenetek felvétele zajlott. A Hobbit-trilógia ezen jelenteit már az angliai Pinewood Stúdióban vették fel. A helyszínek kiválasztásakor Peter Jackson személyesen is megjelent, elvégre, tősgyökeres Új-Zélandiként úgy ismerte a két szigetet, mint a saját tenyerét. Különösen figyelt arra, hogy a természetvédelmi területeken minél kisebb nyomot hagyjon a stáb. A munkálatok megkezdéséhez több maori törzs hozzájárulása kellett, valamint számos hivatallal és nemzeti parkkal kellett szerződéseket kötni.

"Csak a lábnyomaidat hagyd hátra!"

Ez a mondat vált a forgatások jelmondatává. Ugyanis több helyszínnél feltételekhez kötötték az engedélyek megadását, így például a felvételek végeztével az eredeti állapotokat kellett visszaállítani az adott helyszíneken, melyet a hivatal munkatársai ellenőriztek. A szemetelés kérdését különösen szem előtt tartották, így a cigicsikkekre is fokozottan figyelt mindenki. Egy-két természetvédelmi helyre azonban még így sem kapott engedélyt a produkció, ugyanis rendelet tiltja, hogy a védett állatokat és növényeket nem veszélyeztetheti az emberi jelenlét – teljes mértékben megértem, hogy így védik a természetüket.

Nem kis munka volt az összes helyszínre kijuttatni a stábot repülőgépekkel, helikopterekkel és teherautókkal úgy, hogy közben gondoskodni kellett többek között: a sátrakról, lakóbuszokról, az elektromos hálózatról, a kihelyezett rendezői szobákról, sminkesek és kellékesek munkaszobájáról (lakókocsi), az étkező helyiségekről, a hulladékgyűjtésről, vécékről, motorcsónakok engedélyeztetéséről (ha nem életmentésre használják a tavakon).

matamata9.jpg

A forgatáshoz a sátrakat helyi cserkészektől vették, akik már nem is használták azokat, annyira régiek voltak – de végül bebizonyosodott, hogy teljesen jól bírták a strapát, jobban, mint az újak. Több, mint 4.000 széket, 1.500 asztalt, áram- és világítóberendezést kellett felhalmozni a trilógia munkálataihoz, és ez még csak egy kicsiny része a listának. Egy igen extrém adat például, hogy a forgatáshoz annyi mobil wc-re volt szükség a stáb számára, hogy nyitott platós, 14 méter hosszú teherautóval kellett azokat furikázni hegyen, völgyön át.

Több olyan jelenet is volt, melynek egyik részét az Északi, míg másik felét a Déli-szigeten kellett leforgatni, a hely természeti adottságai és a kamerabeállítások miatt (erre több példát is láthattok majd). Egyszer a Végzet hegyeként (is) funkcionáló Ruapehu-hegynél forgatott volna a stáb, megvolt minden engedély, majd megérkezett a rendező és meggondolta magát, melynek következtében két völggyel odébb kellett vinni az egész stábot, mivel sokkal jobbnak ítélte meg forgatási szempontból azt a területet. Így, belegondolva, nem is lehetett olyan könnyű a lokációs menedzserek és koordinátorok dolga.

"Túléltem a Helm-szurdokot!"

Több, mint 50 éjjel forgatott a stáb, különböző helyszíneken. A Helm-szurdoki csatajelenetnél például, az eső nehezítette meg dolgukat, főleg a tünde és az uruk-hai harcosokat alakító statisztákét, közülük egyesek ugyanis napi 14 órán át álltak az esőgépek alatt! Ez volt az egyik legnehezebb, legembertpróbálóbb időszaka a munkának, mivel a nehéz protézisek alá befolyt a hideg víz és bent is maradt... A statiszták egyik vezetője azt mesélte egy interjúban, hogy amikor delikvensei megéheztek, vagy elfáradtak, halkan dobolni kezdtek a pajzsukon fegyvereikkel mint a filmbéli orkok - mindezt, egyébként meglepő nyugalommal és humorral tették, a hölgy elmondása szerint. Kisvártatva 100 uruk-hai ork kezdett dobolni, és egyszerre kántálták, hogy "Állítsátok el az esőt!", s végül jöhetett a jól megérdemelt pihenő. Így esett, hogy sokan "Túléltem a Helm-szurdokot!" feliratos pólót csináltattak maguknak, sőt, egyesek át is írták "Hell-szurdokra" – utalva ezzel a pokoli nehéz munkára.

pj2.jpg

Peter Jackson rendező, maga is Új-Zélandon született. A Pukerua-öbölben nőtt fel, mely mintegy félórányira van Wellingtontól. A forgatások megkezdéséig rögös út vezetett. Bár először A Hobbitot akarta filmre vinni, a stúdióval közösen végül úgy döntöttek, hogy miért is ne kezdenék rögtön A Gyűrűk Urával? Mire a stúdió beleegyezett, hogy ne egy, nem is kettő, hanem három részt forgassanak le (sőt, egyszerre!), addigra Peter Jackson fejében már hosszú-hosszú évek óta megszületett az ötlet, hogy ha valaha filmre viszi J.R.R. Tolkien mesterművét, akkor azt szülőhazájában, Új-Zélandon forgatja le. És, így is lett, bizton mondhatom talán, hogy minden rajongó legnagyobb örömére.

A rendezőt mindig is nagyon szimpatikusnak tartottam. Elég megnézni a forgatási videókat, vérbeli új-zélandi. Mezítláb, az asztalra feltett tappancsokkal ült a stábbal a stúdiókban, úgy igazgatta a munkálatokat, míg máskor kint, a vadonban iszogatta bögréből forró teáját. Mindezt egyszerű öltözékben, minden nagyzolás nélkül. A beszámolók és a közzétett videók, illetve a DVD-extrák tanúsága szerint Peter nagyon jól kijött mind a színészekkel, mind pedig a stábbal, de ez természetesen nem jelentette azt, hogy ne lenne határozott és céltudatos a munkájában. A forgatások alatt a Gyűrű Szövetségének nyolc tagja (a Gimlit játszó John Rhys-Daviest kivéve, az ő dublőre viszont) tünde nyelven egy kilencest tetováltatott magára. Erre Peter Jackson egy tízest varratott, az együtt töltött évek emlékére. Sir Ian McKellen egyszer azt mondta: "Peter úgy rendezett, hogy a kamera szinte a Szövetség tizedik tagjává vált, mindent látott (...)."

A Hobbit-trilógia készítéséről rendszeresen posztolt videóblogot közösségi oldalaira, fentebb láthattátok a forgatási helyszínekkel kapcsolatos videónaplóját (magyar felirattal, ehhez kattints az ikonra!), de lejjebb láthattok három másik, rövidebb promóciós videót is a Középföldének otthont adó csodálatos Új-Zélandról.

A számomra legkedvesebb forgatási videók egyike az volt a sok közül, amikor Sir Ian McKellen (Gandalf) kijavította a rendezőt. Ugyanis Peter folyamatosan az eredeti könyvvel a kezében rohangált, hogy mind a környezet, mind pedig a szituáció és a cselekmény is hű legyen a könyvhöz. Egyszer csak, Ian oda szólt Peternek, hogy Gandaf ezt és ezt így mondja a könyv szerint, sőt, egy mondatot különösen is fontosnak tartana, hogy bele kerüljön A Hobbit harmadik részébe: "Ha nem tetszik neked a betörőm, kérlek, ne tegyél kárt benne!" - mondja Gandalf Thorinnak. Peter elismerően rábólintott az ötletre és már folytatódhatott is a munka tovább.

Ezen a képen a legfőbb Új-Zélandi forgatási helyeket láthatjátok:

nz.jpg

Íme, az imént beharangozott, három részes produkciós videó első része A Hobbit: Smaug pusztasága c. filmhez. Ezekben a színészek és a stábtagok beszélnek röviden az Új-Zélandi forgatásról és személyes élményeikről (a másik két videót a link után érheted el):

A Gyűrűk Ura még nyers forgatási anyagait 3.800 db. pizzás dobozban tárolták Peter Jackson produkciós vége, a Wingnut Films egyik hátsó szobájában. Ezek azok az anyagok voltak, melyekre a rendezőnek esetleg szüksége lehetett a vágás során, s ez "csak" 1,2 millió méternyi filmet jelentett! A Gyűrűk Ura készítése során a filmlaborosok az egyik legmegterhelőbb napjukon mintegy 15.000 méter anyagot rakott össze, s ennek végignézése kb. 10 órát vett igénybe! Ezen a linken pedig megnézhetitek azt a közel egy órás videót, melyben bemutatják A Gyűrűk Ura forgatási helyszíneiről készült kézikönyvet, lapról-lapra! Most, pedig ismerjétek meg Középfölde világát!

Kapcsolódó cikkek:

Az Északi sziget

Matamata

Új-Zéland legikonikusabb forgatási helyszínének számít az Északi-szigeten található, Matamata nevezetű kis paradicsom. A Gyűrűk Ura és A Hobbit-filmek Megyében, illetve egészen pontosan Hobbitfalván játszódó jeleneteit vették fel itt. Érdekesség, hogy míg az első trilógia (A Gyűrűk Ura) idején csupán díszletként funkcionáltak a kis hobbit házak, addig A Hobbit-trilógiához már megépítették őket, hogy a látogatók számára is elérhető legyen a forgatási helyszín, s akár a Zöld Sárkányba is betérhetünk egy-két pint sörre. Matamatá-nak egy kicsit nagyobb figyelmet szentelek majd, így több csodálatos képet is láthattok majd e lenyűgöző helyszínről.

matamata8.jpg

1999-2000 között forgattak Matamatán, mintegy 500 hektárnyi területen, mely valójában – egy Alexander Farm nevű – bárányfarmként üzemelt akkoriban. A forgatás előtt egy évvel kezdődtek meg a helyszíni munkálatok: talajmunkálatok, növény ültetések (külön öntözőrendszert kaptak), híd és épület díszletek felhúzása, fák ültetése és gondozása. A ma is látogatható területen fellelhető hobbit házak mérete attól függ, hogy az adott forgatási jelenetekhez ember, vagy hobbit méretű színészekkel forgattak.

matamata5.jpg

Később látni fogjuk, hogy nem a Hobbitfalvai helyszín volt az egyetlen, melyet a forgatás végeztével vissza kellett állítani az eredeti állapotába. Később annyi rajongó kért betekintést a farm tulajától, hogy már esélytelen volt kívül tartani az érdeklődőket. Aztán A Hobbit-trilógia kapcsán ismét szerződést kötöttek az Alexander családdal, melyben megállapodtak arról, hogy maradandó díszletet építsenek fel a birtokon, a korábbi polisztirol anyagból épült díszletek helyett!

matamata_2.jpeg

A J.R.R. Tolkien lenyűgöző világát bemutató filmeknek köszönhetően megannyi túrát szerveznek Matamatá-ra, s láthatóan nem is lankad a rajongók érdeklődése e gyönyörű helyszín varázsa iránt. Bár a Bilbó otthona felett található fát az évek során kivágták, ugyanakkor az új trilógiához elkészítették az élethű mását.

matamata7.jpg

Peter Jackson rendező így képzelte el a Megye szívében fekvő kis települést a vásznon, amikor a megfelelő helyszínt kereste: "Hobbitfalvának melegséggel kell eltöltenie a nézőt, hogy olyan érzést keltsen bennünk a hely iránt, ahol mi maguk is szívesen élnénk."

matamata4.jpgMatamata nem egészen két órányira található Aucklandtól. A forgatási helyszínre csak egy irányból lehet bejutni, a díja pedig 75 Új-Zélandi dollár/fő – de az élmény minden pennyt megér!

489498.jpg

Piopio

A mókás nevű Piopio szintén olyan érzést kelt bennem, hogy rögvest kapnám a sátorfámat és meg sem állnék e gyönyörű vidékig. Az alábbi képen a Mangaotaki sziklák láthatóak, nem messze Piopio-tól. A Mangaotaki völgyben forgatták Bilbó trolljainak jelenetét, a Gundabadi wargok támadását és Radagast menekülését, de Bilbó is itt kapta meg Gandalftól Fullánkot, még A Hobbit első részében.

Turoa, Ruapehu

Ezen a helyen forgatták azon jeleneteket, mikor a törpök megérkeztek a Magányos hegy lábához A Hobbit: Smaug pusztaságában. Turoa híres síparadicsomnak számít egyébként a Ruapehu hegyen, mely a Tongariro Nemzeti Park részét képezi. De nem csak a síelők, hanem a hegymászók és biciklitúrázók is előszeretettel hódolnak itt szenvedélyüknek. Itt – a Tukino Ski Fieldnél – forgatták azt a Fekete Kapunál játszódó jelentet, melyben Frodót és Samut majdnem elkapják, miközben azon tanakodnak, be tudnak-e jutni Mordorba.

A Tawhai vízesés szolgált a Tiltott tó forgatási helyéül, ahol Faramir elfogta Gollamot. A filmek óta a köznyelvben már nem is eredeti nevén, hanem "Gollam tava"-ként ismeri a köznyelv, e csodálatos helyet.

A stáb a forgatások ideje alatt egy napot töltött itt, miután az illetékes hivatallal sikerült megállapodni. A helyiek szent helyként tisztelik a hegyet. Érdekesség, hogy Turoa egyike volt azon forgatási helyszíneknek, ahol külön fém emelvényt kellett építeni a föld fölé a szerződés értelmében (ezt a forgatás végén természetesen elbontották), hogy ezáltal óvják a hely flóráját és faunáját. Öt tonnányi (!) szőnyeget vittek ki a helyszínre, hogy a stáb ne a védett mohákra, hanem a szőnyegekre heveredjen le a szünetekben.

Hutt folyó

A Kaitoke Regional Parkban vettek fel több részletet is A Gyűrűk Ura-trilógia egyes jeleneteihez, nem messze Wellington-tól, Új-Zéland fővárosától. A terület részét képezi az ún. Upper Hutt is, a Hutt folyó felső folyása. Itt forgatták például, amikor Szarumán orkjai kivágták Vasudvard fáit, de az Anduin folyó és Völgyzugoly egyes jelenteit is itt rögzítették (ámbár Völgyzugolyhoz leginkább belső stúdiófelvételeket használtak). A Hutt alsó folyása, az ún. Lower Hutt adott otthont a forgatások alatt részben a Minas Tirith, Minas Morgul és Helm szurdokban játszódó bizonyos jeleneteknek. Szintén érdekesség, hogy az Anduin folyón játszódó jelenetek egyik felét itt, az Északi-szigeten, míg a másik részét a Déli-szigeten található Queenstown-tól nem messze, a Maraora-tónál vették fel. Ki ne emlékezne a jelenetre, amikor a Szövetség az Anduinon halad az Argonath felé?

upper_hutt1.jpg

Wellington

A wellingtoni forgatási helyek közül talán az egyik legismertebb helyszín a Mount Victoria. Ugyanis itt, a Victoria erdőben vették fel azt a jelenetet, amikor a hobbitok elbújtak a Gyűrű-lidérc elől, az erdei úton. Ez volt az első forgatási nap a trilógia történetében, 1999. október 11-et írtunk. Ha ránézek erre a képre, szinte megelevenedik előttem a látvány, ahogy hirtelen átsüvít az ösvényen a szél, felkapja a leveleket, és hallani a Nazgúl éles, fülsiketítő sikolyát...

Wellington-i forgatási helyszín volt a Harcourt Park is, mely a Vasudvard körül elterülő erdőnek; míg a már említett Hutt folyó felső-és alsó folyás az Anduin folyónak adott otthont a forgatások ideje alatt. A wellingtoni Kaitoke Regional Park szolgált Völgyzugoly azon jeleneteként, amikor Frodó a gyógyulási idejét töltötte a tündéknél. Egy Wellingtonhoz közeli kőbányában vették fel a Helm-szurdokban játszódó jelenetek egy részét, bár elég szűkösen fért el a stáb, a pár száz fős rohani katona, tünde és uruk-hai harcos.

Mount Ngauruhoe

A Tongariro Nemzeti Parkban található a Mount Ngauruhoe aktív, ám jelenleg éppen szunnyadó vulkán. A hegy arról nevezetes A Gyűrűk Ura rajongói számára, hogy (részben) ezt vették alapul a grafikusok és látványtervezők, amikor a Végzet hegyét tervezték a mozivászonra. A forgatást a maorik – Új-Zéland őslakossága – nem engedélyezte a hegycsúcson és közelében. Csupán, a hegy lábánál forgathattak Peter Jackson-ék, ugyanis a hegy a maori kultúrában szent helynek számít. Túrázóknak megengedett a hegycsúcsra való feljutás, melyet a Tongarioi látogató centrumból kiindulva érhetnek el.

mount_ngauruhoe2_1.jpegPutangirua Pinnacles

Wellingtonból a hegyeken át el lehet jutni a Putangiura Pinnacles nevű gyönyörű képződményekhez. Az Aorangi hegyből megmaradt sziklák, a mintegy hétmillió éves erózió eredményeként maradtak fent. Itt forgatták A király visszatér c. filmhez a Holtak ösvénye egyes jeleneteit. Való igaz, hogy a zöld növényzetet digitálisan eltávolították – ahol kellett –, a kellő hatás elérése végett, de mindkét verziójában egyedülálló vidék, az biztos. Hegymászók kedvelt úti célja a számunkra kimondhatatlannak tűnő, ámde annál csodálatosabb táj.

Taupo-régió

A Taupo régió igen csak gazdag természeti látványosságokban. Új-Zéland Északi-szigetének szívében bújik meg a Taupo tó, mely több helyszínnek is otthont adott A Gyűrűk Ura-filmek forgatási munkálatai során. A tavat az első filmben Nen Hithoel-ként (az Anduin folyó és Emyn Muil határán) láthattuk.

taupo_lake.jpg

A Világörökség Helyszínei közé tartozik a Taupo régióban elhelyezkedő Tongariro Nemzeti Park, mely három aktív vulkánnal büszkélkedhet: a Ngauruhoe, a Tongariro, és a Ruapehu-val. A Ngauruhoe hegy kapcsán már említettem, hogy (részben) a Végzet hegyeként funkcionált a filmvásznon. A Gyűrű Szövetsége bevezetésében láthatjuk a Másodkor legnagyobb csatáját, melyben Isildur megszerzi az Egy Gyűrűt Szaurontól. A filmben látott helyszín az említett harmadik aktív vulkán, a Mount Tongariro volt, de a jelentet, magát a Ruapehu vulkánnál vették fel.

 Wellington *

Wellington nem csak forgatási helyeiről híres... Ugyanis, ez a város ad otthont A Gyűrűk Ura- és A Hobbit-trilógiák jelmezeit, építményeit, maszkjait és egyéb kellékeit gyártó stúdiónak is. A WETA Workshop olyan további, nagy volumenű filmeken is dolgozott, mint például: a Thor - Ragnarok, King Kong, Ghost in the Shell, John Carter, Narnia krónikái, és az Avatar. Érdekesség, hogy a Wetának otthont adó épület egykor vízi vidámparkként, majd hadikórházként, később pedig elmegyógyintézetként is üzemelt. Aztán jött a Weta, Richard Taylor vezetésével és megvette a helyet. Azóta, pedig tele lett a hely hobbit méretű, gumiból készült talpakkal, ork maszkokkal és tünde fülekkel, mágus kalapokkal, Gondori fegyverekkel.

A "Weta" rövidítés egyébként kb. 70 fajta Új-Zélandi rovarfaj elnevezését foglalja magába, s a cég is egy ilyen rovart választott saját logójának. Érdemes hozzájuk is betérni egy stúdió-túrára, a WETA Cave-be, ugyanis a kiállított műtárgyakon kívül számos relikviával és érdekességgel is találkozhat a látogató. Hivatalos oldalukat: itt találod!

wellington4.jpg

wellington.jpg


A Déli sziget

Fiordland National Park

Mindkét trilógiához előszeretettel forgatott jeleneteket Peter Jackson a Fiordland National Parkban, mely szerintem az egyik legszebb nemzeti park Új-Zélandon. Amon Hen (Boromir halála, a Szövetség feloszlása), Nen Hithoel (a Szövetség letáborozik az Anduin vízesésnél), Fangorn erdeje, ezek mind-mind forgatási helyszínként szolgáltak.

fjords_milford_sound_1.jpg

A Milford Sound, illetve egészen pontosan a Milford Track szintén e csodálatos park részét képezi. Itt, ezen a forgatási helyszínen találkozott először Fehér Gandalffal Aragorn, Legolas és Gimli. De forgattak vágóképeket Amon Hen, Lothlorien és Vasudvard jelenteihez is.

A Fiordland National Park talán egyik legékesebb természeti csodája a Sutherland Falls vízesés. Itt vették fel azt a jelentet is, amikor a Váratlan utazásban "Jönnek a sasok!". Felejthetetlen a látvány, amikor a kamera tovaszáll a vízesés felett és alábukik a völgybe. Ekkor repítik el a sasok a díszes társaságot egy kiugró sziklaperemre, ahol Thorinék megpillantják a Magányos hegyet a film végén.sutherland-falls1.jpgTe Anau, a Fiordland Nemzeti Park egy másik területe, ahol a Holtlápon játszódó jelenteket vették fel, egészen pontosan a Kepler Mire nevű helyen. Itt forgatták továbbá a Fangorn erdejében játszódó egyes jeleneteket is A két torony-hoz. A park egyes területein évente akár 400 inch, vagyis átszámítva = 10,16 m eső is hullik! Nem hiába, hogy sok túrista keresi fel a Fiordland Nemzeti Park esőerdejeit. A Waiau folyó ezen a területen folyik keresztül, ez pedig remek lehetőség volt Peter Jackson-ék számára, hogy az Anduin folyón játszódó egyes jeleneteket itt vegyék fel, az első részhez. A parkban több tó és patak is található, így esett, hogy a Norwest Lakes szolgált helyszínül, amikor Arwen elmenekült Frodóval a Gyűrű-lidércek elől. A helyszínre 5 órás helikopter túrát is szerveznek.

Mavora tavak  &  Maraora folyó

Északkeletre a Te Anau-tól találhatóak a Mavora tavak. A vidékén elterülő Maraora folyó volt a másik helyszín, ahol a Szövetség Anduinon való hajózását vették fel. Az Északi Mavora tónál vették fel a jelentet, melyben Trufa és Pippin menekül az uruk-hai orkok elől, és Frodó itt készül elhagyni a Szövetséget, hogy egyedül folytassa küldetését. Mintegy 39 km-es túravonal vezet végig ezen a területen, mely érinti azon forgatási helszíneket is egyebek mellett, mint pl. a Fangorn erdeje és Nen Hithoel. Itt kötött ki a Gyűrű Szövetsége, mielőtt letáboroztak volna Amon Hen-en.

maraora_river1.jpg

A tavak körül elterülő erdőket, Fangorn erdejeként láthattuk a vásznon. Pippin és Trufa e fák közé menekült Szarumán orkjai elől, A két toronyban.

Canterbury régió: Mount Sunday

A Canterbury régió talán legismertebb forgatási helyszíne, melyet minden rajongó ránézésből is kapásból megismer: Mount Sunday. Itt, a havas hegycsúcsok közt terült el Rohan, egészen pontosan Edoras. A helyszín közelében nincsen autó út, a legközelebbi város is két órányira fekszik. Napi 300 statiszta dolgozott itt. Peter Jackson 360 fokos látószögben akarta bemutatni a vidéket, de közben az istállóban kellett tartani a kétszáz lovat úgy, hogy az közben ne látszódjon a felvételen, sem a két hektárnyi parkoló, sem pedig a három hektárnyi sátor. Végül a művészeti rendező kollégák egy óriási "sziklával" oldották meg a fogas kérdést.

A forgatás előtt kilenc hónapon át épült fel a helyszín (míg, maga a forgatás, csupán három hétig), melyet később természetesen szintén el kellett bontani, az utolsó csavarig. Elbontották a király székhelyét, Meduseld Aranycsarnokát, a rohani nép faházait, az istállókat, a várfalat és minden egyéb díszletet. A helyszín még így, a díszlet nélkül is egyedülálló látvány nyújt. A visszaállítás legalább akkora költséget emésztett fel, mint maga, az építkezési szakasz.Két hidat is kellett építeni, melyek kialakításakor arra is kellett ügyelni, hogy az ne akadályozza a ritka és különleges halak vonulását.

A helyszínen 75 km/h-s sebességű szél volt, így a fát helyettesítő acélgerendákat daruval sem lehetett a helyére illeszteni! A stábtagok elmondása szerint, ez a helyszín volt a legkeményebb, mind közül! Egyszer, a gázolaj is belefagyott a tankokba... A tájrendezők két utat is terveztek a helyszín köré, mindezt úgy, hogy egyik kamera sem láthatta, másrészt pedig, a munkálatok végével vissza kellett állítaniuk természetes állapotukba. A díszletnek otthont adó völgyben fut egy folyó is, a Rangitata, mely látható volt több rohani jelenetben is, pl. akkor, amikor Théoden elrendelte, hogy a nép vonuljon a Helm-szurdokba, Szarumán orkjai elől.

Pukaki tó  &  Mount Cook

A Mount Cook lábánál elterülő Pukaki tó szolgált Tóváros helyszínéül A Hobbit-trilógiában, illetve a hegyről több vágóképet is láthattunk az első részben. A Tóvárosi jelenetekhez a díszleteket az illetékes hatóságokkal kötött szerződés értelmében, a forgatás után szintén el kellett bontani és vissza kellett állítani az eredeti állapotokat. Felhőkbe burkolózó, havas hegycsúcsaival lélegzetelállító a látvány. A síelők előszeretettel használják ki a hegy adottságait, míg a tó kedvelt kiránduló és horgászhelynek számít. A területet a Magányos hegy előtt elterülő erdőségek bemutatására is felhasználták, míg a Pukaki tó közelében Barna Radagast wargok elől menekülő jeleneinek egy részét vették fel.mt_cook_pukaki_lake.jpg

Mount Olympus

A Boulder tó közelében, a Mount Olympus-on található az a helyszín, ahol a Szövetség elbújik Szarumán dúnföldi crebainjai elől a sziklák alatt.

Mount Owen  &  Nelson Tasman

Helikopterrel a túraszervezők rend szerint, dél felé veszik az irányt a Mount Olympus-tól. Így a rajongók láthatják a gyönyörű helyszínt a Kahurangi Nemzeti Parkban (a Mount Owen-nél), ahol a Gyűrű Szövetségének nyolc tagja kijutott Móriából. A helikopterből láthatjuk a területen fekvő három nemzeti parkot: az Abel Tasman, a Nelson Lakes és a Kahurangi-t.

dimrill_dale1.jpg

A Kahurangi Nemzeti Park kiinduló helyéről, a Heapy Track túraútvonal mentén eljuthatunk a Salisbury Falls vízeséshez. Onnan lehet ismerős a helyszín, hogy itt találkozott Legolas és Tauriel a Smaug pusztaságában.

salisbury_falls_1.jpeg

A Nelson Tasman-régiót Új-Zéland legnaposabb vidékeként tartják számon. Több vágóképet is készítettek itt a tájról, a Váratlan utazás c. filmhez. A forgatás egyébként egy magán területen zajlott, de a látogatókat mégsem fosztják meg a látványtól, ugyanis lovas túraútvonal vezet a terület mentén. A szirt mentén láthatóvá válik a Golden Bay is, érintetlen, homokos tengerpartjával. Az útvonal érinti a Pelorous folyót is, mely kristálytiszta vizével ismerős lehet a Smaug pusztaságából, ugyanis e folyó mentén forgatták a jelentet, amikor Bilbó és a törpök hordókban menekülnek Thranduil-ék börtönéből. A jelent egyik részét itt, míg másik felét az Északi-szigeten, az Aratiatia Rapids-nál vették fel, de ott már nem volt szükség a stáb jelenlétére. Egyszer pórul is jártak Peter Jackson-ék, ugyanis hatalmas zuhé érte utol őket, melytől a kis patak úgy megáradt, hogy kiöntött medréből és ezért a forgatást is szüneteltetni kellett, amíg apadni nem kezdett.

Nelson Tasman-tól nyugatra autózva, a Takaka Hill mentén, eljutunk arra az erdős részre, ahol Aragorn a négy hobbit társaságában elhagyta Bree-t, hogy elmeneküljenek a Nazgúlok elől. Érdekes és egyben igen meglepő, hogy Bree díszletét egy Seatuon nevű katonai állásponton építették fel – bár eredetileg oda civileknek tilos a belépés. De mégis... Ki merne ellent mondani a tősgyökeres Peter Jacksonnak?

dimrill_dale2.jpg

Apró érdekesség, hogy Nelson Tasman volt a szülőhelye annak a bizonyos Jens Hansen-nek (+1999), aki A Gyűrűk Ura-trilógia számára összesen 40 darab gyűrűt készített el, különböző méretben. A másolatok 9 és 18 karátos aranyból készültek, melyeket áruba is bocsájtottak.

 Queenstown

Az Anduin folyó további jeleneteit a Déli-szigeten megtalálható Kawarau Gorge nevű folyócska szolgáltatta, mely nem messze található Queenstown-tól. A folyó egy másik szakaszán forgatták az Argonath mellett elhaladó Szövetség jelentét – természetesen, a két monumentális szobor, mely Isildurt és Anáriont ábrázolja, számítógépes munka eredménye. Itt rögzítették némely jelenetét a A Hobbit: Váratlan utazásnak, de Lothlorien egyes képkockáit is itt vették fel. A Queenstown szomszédságában található Remarkables hegyvonulat a Caradhras-on átkelő Szövetség helyszínéül szolgált.

kawarau_gorge1.jpgGlenorchy

Glenorchy a Wakatipu tó szomszédságában fekszik, mindössze 46 km-re Queenstown-tól. Ezen a területen, a filmbéli Holt lápon vezette végig Gollam Frodót és Samut. A már említett Te Anau-n kívül ez volt a másik helyszín, ahol a Holt lápon játszódó jeleneteket forgatták. Glenorchy a vízesésekben is bővelkedik, egyik legszebbje pedig az Earnslaw Burn-nél található Lake Face Creek Falls. A hely érdekessége (azon kívül, hogy csodálatos), hogy nem jelöli egyetlen túra útvonal sem. A Wakatipu tó északi partjánál keresd, ha netán arra sétálsz egyszer! :) Nem hiába, hogy Peter Jacksonék is helikopterrel utaztak fel odáig, hogy forgatási helyszíneket keressenek.

Deer Park Heights

Ezen a helyen forgatták azon jeleneteket, amikor Gandalf Gondorba vágtatott, itt esett le Aragorn a sziklákról, itt támadták meg a warg-lovasok Théodenéket, és amikor Rohan népe Edorasból a Helm-szurdokba menekült. Bár a filmből úgy tűnhet, hogy hatalmas területről van szó, az említett park még sem olyan hatalmas, csak a rendező jól választotta meg – az amúgy igen változatos – helyszíneket a kis területű parkon belül! Sajnos 2009-ben – az amúgy szarvasoknak otthont adó üzemelő – parkot bezárták a nyilvánosság előtt, azonban még így is egészen közel fel lehet sétálni a hegyre, bár szerintem a környező hegyekről is páratlan látvány tárulhat szemünk elé.

Mackenzie Country

Ezen a helyen forgatták a Pelennor mezei nagy csatát, 500 ló részvételével, melyek közt magyar ló is volt (a többit természetesen CGI technológiával tették a vászonra). A csata felvételéhez túlzottan élénk zöldnek vélték a füvet, így egy speciális festékkel egyetlen este alatt megöntözték a 20 hektárnyi helyszínt, mely másnapra barnás árnyalatot kapott, majd tíz nap múlva magától visszanyerte eredeti színét. A füvet 10-15 centi hosszúságon kellett tartani a kertészeknek a munkálatok alatt. A terület (sajnos) magántulajdonban van.

mackenzie_country2.jpg Southern Alps  &  Wanaka tó

A Souther Alps Új-Zéland legmagasabb és leghosszabb hegylánca. Így, hát teljesen egyértelmű, hogy miért esett a rendező választása e hegyekre, hogy A Gyűrűk Szövetségében a havas Ködhegységként láthassuk a filmvásznon. Bár a távoli felvételeken valóban a hegy látható, addig a közeli felvételeken a színészek műhóval (ami rizspehely és 8 tonna valódi hó keveréke volt!) és díszlettel berendezett stúdióban dolgozott a jelenet alatt. A téli hónapokban teljes kihasználtsággal működik a hegyen található síparadicsom.

remarkables1.jpg

A hegylánc lábánál terül el a Wanaka tó. A képen látható hegyeket láthattuk, amikor a sasok ura, Gwaihir megmentette Szürke Gandalfot Vasudvardból, és tova szállt vele.

Twizel

A hatalmas terület pont a Mount Cook és az Aoraki Nemzeti Park lábánál terül el, ahol annak idején A két torony első képkockáit vették fel, a hegyek felett. E vidéken üldözte Aragonr, Legolas és Gimli – szintén az említett film elején – az Uruk-hai orkokat, akik foglyul ejtették Pippint és Trufát. A Hobbit: Váratlan utazás c. filmben itt üldözték a wargok Gandalf társaságát a mezőn, míg nem elértek a Rejtett völgy bejáratához.

twizel2_1.jpg

via: HSK Productions: Pinterest - Middle-Earth

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr9014149265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lady Ann 2018.08.15. 21:03:47

Köszi az írást!
Pont most rakták ki a boredpandára ezt a képet az egyik forgatáson használt gyűrűről, hogy mekkora is valójában :)

static.boredpanda.com/blog/wp-content/uploads/2018/08/5b73dea7b4ecc_WGepX7aDHkVSxPHONeG8f7t_VpMvQhiQbsIagYw_OxE__700.jpg

HSK Productions · http://hatso-sor-kozepe.blog.hu/ 2018.08.16. 09:03:18

Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszett! :)
Készült a Harry Potter-filmek kapcsán is egy hasonló cikk, azt is a figyelmedbe/figyelmetekbe ajánlom! :P
süti beállítások módosítása