Hollywood legsármosabb színészei: BENEDICT CUMBERBATCH
2018. augusztus 17. írta: HSK Productions

Hollywood legsármosabb színészei: BENEDICT CUMBERBATCH

A HSK egyik legsikeresebb cikksorozatán felbuzdulva (Hollywood legszebb színésznői) nem rég úgy döntöttem, hogy a gyengébbik nem kedvében járok, ugyanis útjára indítottam a blog legújabb sorozatát, a Hollywood legsármosabb színészeit! Az első részében napjaink egyik legközkedveltebb brit színészét, Tom Hiddleston-t ismerhettétek meg, galériával egybekötve.

Ezúttal ismét egy másik kedvenc, brit színészem kerül – esetében helyesebb lenne úgy fogalmaznom, hogy – nagyító alá, még pedig: Benedict Cumberbatch! A cikkben megismerkedhettek az angol úriember (mert, bizony az – majd meglátjátok, miért!) életével, munkásságával, illetve számos érdekességet és egy galériát is hoztam róla!

684645.jpg

2015-ben II. Erzsébet, angol királynő az általa adható második legnemesebb kitüntetést – a Brit Birodalom parancsnoki fokozatát (CBE) – adományozta Benedict Cumberbatchnek, elismerve színészi munkásságát és jótékonysági tevékenykedését. Már "csak" a lovaggá ütés vár Ben-re, milyen jól hangzana: SIR Benedict Cumberbatch! A királynő váltott pár szót a színésszel a Sherlock c. sorozatról is, melyről azt mondta, ő maga is látott már pár részt, és tudomása van arról is (miről nincs?), hogy a palotában többen figyelemmel követik a sorozat alakulását.

2015-ben vette feleségül Sophie Hunter-t, akivel már két gyermeket nevelnek együtt, Christophert és Hal Audent. Az interneten keresgélve több olyan cikkel és gif-fel is lehet találkozni, melyben azt szemléltetik, milyen figyelmes, törődő férj és apa Cumberbatch. De nem csak ezért tartom emberi színésznek...

-89653.jpgKülön tisztelet jár neki, ugyanis kijelentette, hogy harcolni fog a hölgy kollégái megbecsüléséért, a női fizetések emeléséért, hogy a férfiakkal megegyező összegeket kapjanak, valamint hozzá fűzte, hogy nem vállal újabb szerepeket addig, amíg nem tapasztal változást e téren!

Sherlock, kulisszatitkok és egyyéb érdekességek:

 • Az igazi szüleit láthattuk a Sherlock c. sorozat több részében is!
 • Benedict két ízben is találkozott Stephen Hawking professzorral a forgatás előtt, hogy még hitelesebben alakíthassa szerepét.
 • A Sherlock pilot-epizódjának forgatása miatt vörös haját feketére kellett festeni, de a felvétel előtti nap Ben haja zöld lett!
 • Az X-Men: Elsőkben barátja, James McAvoy karaktere beszél a heterokrómiáról – Benedict is ilyen "betegségben" szenved, vagyis eltérő színűek a szemei. Cumberbatch-nek centrális heterokrómiája van, vagyis az íriszen belül található meg két, eltérő szín. Érdekesség, hogy ez esetben a külső színt tartják a szem valódi színének.
 • A Sherlock c. sorozatban azért van olyan szoros kapcsolat Holmes és Mrs. Hudson (Una Stubbs) között, mivel a két színész a való életben is nagyon jóban van, sőt, Ben édesanyja és Una már Benedict kiskora óta nagyon jó barátnők.
 • Karitatív célok: a saját festményeiből és vázlataiból befolyó összeget mindig jótékony célra használja fel!
 • Két szinkron szerepet is kapott A Simpson családban, amikor meglátogatta a stúdiót, bár a felkérés váratlanul jött, nem volt előre lebeszélve. Egy ízben a Hugh Grant-ről mintázott brit miniszterelnök, később a 2013-as speciális, Valentin napi epizódban Alan Rickman Piton professzoraként szólalt meg.
 • Felesége középső neve: Irene, mint a Sherlock c. sorozatban szereplő Nőé – Irene Adler –, aki elcsavarja Sherlock fejét. (Szerintem, ez valahol romantikus is...)
 • Több kilótól is meg kellett szabadulnia a Sherlock széria kedvéért.
 • Julie Andrews nagy rajongója a színésznek.
 • Ha Johnny Depp (szinte) állandó filmes jelmeze a kalap, akkor Cumberbatch-é a hosszú kabát, pl. Sötétségben: Star Trek, és Sherlock.
 • Női rajongói több névvel is illetik magukat: Cumberb*tches, de a Cumberpeople sokkal finomabb elnevezésnek számít.
 • Az iskola alatt a rögbi csapat tagja volt és olaj festményeket festett.
 • Hobbi(t)jai: kedveli az extrém sportokat, különösképpen az ejtőernyőzést, snowboardozást, búvárkodást, légballonozást.
 • 450.000 dollárnyi értékű, díszes (sárga gyémántot, 100 kisebb gyémánttal körbevéve, további ékes kövekkel) jegygyűrűt ajándékozott 2014-ben menyasszonyának. Felesége színházi rendező, akivel 2015 óta házasok.
 • Kedvenc filmjei közé tartozik például: Ének az esőben (1952), és az Eredet (2010). Kedvenc rendezői: Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick, és többek között John Hughes.
 • Jó barátai: Tom Hiddleston, Eddie Redmayne, Gary Oldman, James McAvoy, Tom Hardy, Johnny Lee Miller, Keira Knightley, Zachary Quinto és Matthew Goode. Kedveli Robert Downey Jr.-t.

Azt hiszem, mindent elmond Benedict tehetségéről és talpraesettségéről az alábbi videó, melyben 30 híresség hangján szólal meg, vagy valamilyen vicces helyzetre reagál. Mielőtt a cikk további tartalmára kattintasz, ezt a videót mindenképpen látnod kell! Garantálom, hogy jól fogsz szórakozni. Imádom ezt az embert. :)

Ezekre is vess egy pillantást...

« ♦♦♦ »

Benedict Timothy Carlton Cumberbatch – bírom az angolokat, mindig olyan jól hangzó neveket adnak a gyerekeiknek. Mai cikkünk főszereplője 1976. július 19-én született, Londonban. Édesapja Timothy Carlton, édesanyja Wanda Ventham. Láss csodát, nem is esett olyan messze az a bizonyos alma, mindketten színészek. Féltestvérét Tracy-nek hívják. Középiskolai tanulmányai után Tibetben töltött egy évet. Bár szülei szerették volna, ha jogot tanulna, Ben végül a színészetet választotta, mely mindig is érdekelte. Egyetemre kezdetben Menchesterben járt, dráma szakra, majd a London Academy of Music and Dramatic Art-on diplomázott le.

44534.jpg

Benedict egy 2000-ben indult tv-sorozatban, a Heartbeat c. műsorban kapott szerepet, ahol rögtön megcsillogtathatta tehetségét, ugyanis két karakter bőrébe is bele bújhatott. Mindig is erőssége volt Shakespeare, s ezt már fiatal éveiben is megmutatta. A Regents Park Open Air Theatre-ben egyszerre több ilyen darabban is szerepet kapott, majd további neves színházakban isremekelt.

A 2002-2003-as években még csak kisebb szériákban kapott szerepeket (többek között: Tipping the Velvet, Silent Vitness, Cambridge Spies, Spooks, Fortysomething), de aztán jött az első nagy lehetőség. Stephen Hawking professzor bőrébe bújhatott a Hawking c. filmben (2004), mely film – az Eddie Redmayne-féle verzióval ellentétben – főleg Hawking egyetemi munkásságára helyezte a hangsúlyt. Az alakítása annyira meggyőző volt, hogy BAFTA-díjra jelölték. Bár a díjat nem vihette haza, de a Golden Nymph for Television Films-díjat megnyerte a szereppel. Ezután a Dunkirk c. tv-sorozatban kapott szerepet, melyben ismét bebizonyította, hogy érdemes figyelemmel kísérni karrierjét.

Cumberbatch karrierjében innentől kezdve nem is volt megállás: a filmes, tv- és színházi szerepek mellett narrátorként és szinkronhangként (reklámokban - ld. a 2011-es Jaguar, hangoskönyvekben és számítógépes játékokban) is tevékenykedett. A BBC Radio 4 csatorna rendszeresen vissza hívj különleges orgánuma miatt dolgozni. Ezt követően, újabb szerepeket osztottak rá sorozatokban és filmekben (To the ends of the Earth, Amazing Grace, Vágy és vezeklés, Starter for 10, A másik Boleyn lány, Small Island, The Last Enemy), ahol olyan nagy nevekkel dolgozhatott együtt, mint például, Sir Michael Gambon és James McAvoy. Külön kiemelném a 2009-es Könnyű gyilkosság c. Agatha Christie feldolgozást, melyben Luke Fitzwilliam karakterét játszhatta el, a vénkisasszony, Miss Marple nevével fémjelzett történetben.

Talán az egyik legközismertebb barátság Hollywoodban Tom Hiddleston és Benedicté. Amikor Tom szakított Taylor Swifttel, az újságírók rögtön Benhez fordultak, hogy mondjon pár kulisszatitkot a megromlott románcról, de Cumberbatch azonnal elhajtotta őket, ugyanis nem volt hajlandó barátja magánéletét kiteregetni.

6546_8.jpg

Cumberbatch azonban nem csak a mozivásznon bújik szuperhősök bőrébe! Idén nyáron feleségével autózott a Baker Street-től mindössze egy sarokra (nocsak!), mikor meglátta, hogy négy férfi elkezdett bántalmazni egy motoros futárt. Ben kipattant az autóból, a srác védelmére kelt, s közben magát is sikerült a támadóktól védenie. A sofőr (aki addig nem is figyelte, kik az utasai) szintén közbe avatkozott, bár addigra a támadókat Cumberbatch elkergette. Benedict megkérdezte a futárt, jól van-e, megölelte és tovább mentek. Később a cég közösségi oldalán köszönte meg a színésznek, amit tett. Mikor megkérdezték egy interjúban, miért tette, amit tett, mindössze ennyit mondott: "Mert muszáj volt!" Hős.

"The name is Sherlock Holmes..."

Benedict 2010 óta játssza a főszerepet a Sherlock c. sorozatban, mely már 4 (egyenként 3 részes) évadot, illetve egy speciális részt ért meg. E széria hozta meg számár a világhírnevet, ez tagadhatatlan. A kritikusok, de a nagy közönség is felfigyelt rá a szerepben nyújtott alakítása miatt. Szerintem Sherlock és Dr. Stephen Strange karakterei egy, az egyben Benedictre vannak szabva – és ez baromi jól van így! Vagy milliószor láttam az évadokat, írtam is már a sorozat kulisszák mögötti világáról (ld. fent), és tervezem, hogy írok arról is, hogy mit várhatunk jelenleg a sorozat folytatásával kapcsolatban...? Egy biztos, már sokaknak ajánlottam a szériát, és eddig csak pozitív visszajelzéseket hallottam, szóval, ha Te esetleg még nem láttál egyetlen részt sem, akkor remélem, tudod, hogy mi a délutáni programod!

Benedict nagy rajongója a Doctor Who c. sorozatnak, s a széria atyjával, Steven Moffat-tal is jó kapcsolatot ápol. Egykor még úgy nézett ki, hogy beugrik David Tennant helyére, de végül mégsem vállalta el a főszerepet. Aztán, végül nem is ment olyan messzire, mivel főszerepet kapott a Moffat-féle Sherlock Holmes-adaptációban, mely egy csapásra híressé tette. Érdekesség, hogy a pilot-epizódot újra kellett forgatni, ugyanis a csatornának nem tetszett a végeredmény (a fanatikus rajongók könnyedén megtalálhatják az eredetit). A széria mind Benedict, mind Martin Freeman (Dr. Watson) számára nagy sikert és rengeteg szakmai díjat hozott.

Íme egy rövid bakivideó, csak, hogy lássátok, milyen jó kis társaság jött össze a sorozat évei alatt:

Egy másik, Sherlock Holmes-t alakító színésszel, Johnny Lee Miller-rel felváltva alakították Victor Frankensteint a Frankenstein c. darabban. A darab nagy sikert aratott. Ezt követte két Oscarra jelölt film, a Suszter, szabó, baka, kém Gary Oldman oldalán, majd a Hadak útján, melyben barátjával Tom Hiddleston-nal játszhatott együtt. 2012-ben Az utolsó angol úriemberben nyújtott emlékezeteset, melyet díjjal jutalmaztak.

"...a nevem, pedig KHAN!"

2013-ban ismét felejthetetlen alakítást nyújtott, ezúttal a Sötétségben: Star Trek c. filmben, mely (eddig) a személyes kedvencem az új szériából. A filmben Khan Noonien Singh-et alakította Cumberbatch, alább láthatjátok egyik legjobb jelentét, zseniális ez a fickó. 2013-ban szerepet kapott az Augusztus Oklahomában, illetve a 12 év rabszolgaság c. Oscar-díjas filmben, valamint főszerepet A WikiLeaks-botrányban.

"Hé, te Tolvaj, merre vagy...?"

A Hobbit-filmekben ismét volt alkalma (bizonyos értelemben) együtt dolgoznia kollégájával és barátjával, Martin 'Watson' Freemannel. Két karaktert is alakított a szériában: Smaug, a sárkány mozgását és hangját kölcsönözte, valamint az ő hangján szólalt meg a Sötét varázsló, Szauron is.
Két videót is hoztam Nektek, mely azt bizonyítja, hogy Cumberbatch-nél talán nem is lehetett volna jobbat választani e szerepekre.  Az amúgy sem könnyű fekete beszédet (a második videóban) visszafelé is megtanulta! Erre a videóra például, hosszú-hosszú ideig vártam, míg a DVD-extrákkal együtt ez is végre megérkezett. Ennek a hapsinak a színészet a vérében van! A mozgása, a mimikája, és ahogyan képes mély, bariton orgánumával bánni, az egészen páratlan.

Ez pedig, egy szintén nagyszerű videó, melyben Benedict leginkább a hangjában rejlő tehetséget mutatja meg, Szauron szerepében. Rajongóknak kihagyhatatlan videó!

Lenyűgöző alakítást nyújtott 2014-ben a Kódjátszma c. történelmi filmben, mely talán az egyik legjobb performansza. Alakítása oly annyira meggyőzte a szakmát, hogy BAFTA-, Golden Globe- és Oscar-díjra is jelölték Alan Turing szerepéért.
Érdekes tény Cumberbatchről, hogy míg zseniális színész, hangjával és a szavakkal köztudottan remekül bánik, mégis, a pingvin (az angol 'penguin') szóval többször is meggyűlt a baja az egyik természetfilm narrálása során. A helyzet pikantériája, hogy Cumberbatch kölcsönözte Titkos ügynök hangját A Madagaszkár pingvinjei mozifilmben, ahol szintén jó pár alkalommal ki kellett mondania azt a bizonyos szót. Majd a Johnny Depp főszereplésével fémjelzett Fekete misében is szerepelt (2015), s ezt követte a III. Richárd alakítása, a három évados Hollow Crown c. minisorozatban.
2016-ban érkezett a sokak által várva-várt Marvel-film, a Doctor Strange. Cumberbatch érdeklődését még inkább fokozta a tény, hogy húsz évvel korábban önkéntesként Tibetben, Darjeeling-ben tanított 1 éven át angolt. A Sherlockban már jól megszokhattuk Simon Kornélt Benedict Cumberbatch szinkronhangjaként, s ugyan miért is változtattak volna a szinkronrendezők a jól bevált recepten, így a szuperhős hangját is ő kölcsönözte. A szerep egy az egyben, Benedict Cumberbatch-re van szabva (pedig 1963-ban jelent meg a képregény első száma), nem is tudnék mást elképzelni helyette. Jól áll neki a körszakáll, az őszülő haj, és a fanyar, ütős humor. Újra láthattuk kedvenc varázslónk szerepében a Thor: Ragnarök, illetve a Bosszúállók: Végtelen háború című filmekben. Doctor Strange-ként ismét feltűnik majd a jövőre érkező Bosszúállók 4. részében, illetve a szuperhős második, saját filmjében is (egyelőre még csak a forgatókönyv körvonalazódik az írók fejében).
35_2.jpg
Idén indult legújabb, 5 részes minisorozata, a Patrick Melrose, melyet bátran ajánlok minden Cumberbatch-kedvelő számára. A történet az író, Edward St Aubyn regényén alapszik, aki részben saját életéből merített ihletett a műhöz. Többször is hírbe hozták már, mint a leendő James Bondot, de én kicsiny esélyt látok arra, hogy Benedict lenne a következő 007-es. Benedict fogja kölcsönözni a 2019-ben érkező Maugli c. filmben Sir Kán, a tigris hangját. Kíváncsian várom, milyen szerepeket tartogat még számára az élet!

Galéria

365365.jpg

bc_-tea.gif

678_1.jpg

3893.jpg

43453.jpg

54646_2.jpg

34534.jpg

453453.jpg

899689.jpg

464646.jpg

6873.jpg

68546.jpg

bc_-smaug.gif

34354_1.jpg

77766.jpg

5634.jpg

6766.jpg

54654_8.jpg

8966.jpg

64465.jpg

645_8.jpg

66876.jpg

68544.jpg

36553.jpg

636.jpg

73678.jpg

76786.jpg

64846.jpg

254245.jpg

78678.jpg

689698.jpg

89698.jpg

bc_-smaug2.gif

31212.jpg

543.jpg

897_2.jpg

584589747.jpg

76.jpg

8676.jpg

bc_-goaway.gifForrások: HSK Productions - Pinterest (Benedict 'Sherlock' Cumberbatch), IMdB.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr8114184073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.