HARRY POTTER: 60 érdekesség, amit minden rajongó tudni szeretne a forgatásról #1
2018. november 14. írta: HSK Productions

HARRY POTTER: 60 érdekesség, amit minden rajongó tudni szeretne a forgatásról #1

Nagypapa! Ha nem játszod el Dumbledore-t, soha többet nem szólok hozzád!

November 20-án, mához egy hétre ünnepli 7. születésnapját a HSK Productions (leánykori nevén A Hátsó Sor Közepe). Arra gondoltam, hogy idén egy különlegességgel készülök, amit szerintem legalább annyira élveztem elkészíteni, mint amennyire remélem, hogy tetszeni fog Nektek.

making.jpg

Mivel a héten mutatták be a Legendás Állatok: Grindelwald büntettei c. filmet (ITT már olvashatjátok is a spoilermentes kritikát!), így a két eseményt összekapcsolva született meg fejemben az ötlet, hogy összegyűjtöm az eddig csak kevesek számára ismert Harry Potter forgatási kulisszatitkokat.

Az interneten böngészve rengeteg Harry Potteres cikk nagyjából ugyan abból a húsz, jobb esetben max. harminc érdekességet gyűjtötte össze. A cikk címében látható #1-es számból gondolom, hogy már leszűrtétek a lényeget: annyi érdekességet gyűjtöttem össze a nyolc filmet magába foglaló fantasy-szériáról, hogy csak két bejegyzésben fog kiférni! A most következő cikkben 60 db., sokak által alig ismert kulisszák mögötti érdekességet olvashattok a Harry Potter-sagáról.

897846_1.jpg

Egy korábbi cikkemben (melyet alább láthattok a kapcsolódó cikkek listájában) már figyelmetekbe ajánlottam a pár éve megjelent gyűjtői DVD-kiadást. A kifejezetten a rajongók számára készült Creating the World of Harry Potter című dokumentumfilm-sorozat összesen 31 (igen, harmincegy!) DVD-ből áll. A cikkhez ezekből a DVD-kből készültem. A gyűjtemény természetesen tartalmazza az egyes filmeket is. A termék különlegessége, hogy a nyolc díszdobozos kiadásban különféle témákra koncentrálnak: így például, a harmadik filmnél az egyes lényekre, míg a negyedik esetében a hangra és a filmzenére, más esetben a karakterekre, speciális effektekre és a különféle forgatási ínyencségekre fektették a hangsúlyt. Rajongóknak csak tudom ajánlani, felejthetetlen élményt nyújt a több órányi "így készült"-csemege.

16546_1.jpg

Alább az első részt olvashatjátok, de érdemes feliratkozni, hogy értesítést baglyot kaphass a második részről, melyet már most, a hétvégén megtekinthettek itt, a 7 éves HSK-n! Ezúttal is köszönöm szépen Nektek, hogy ennyi éve velem vagytok és figyelemmel követitek a blog bejegyzéseit. Ezt a két részes cikksorozatot kedves Feleségemnek ajánlom, akivel nem csak, hogy közösen osztozunk a filmek iránti rajongásunkban, de évek óta hatalmas türelemmel viseli, hogy a blogot készítem.

Kapcsolódó cikkek:

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a cikket az ismerőseidnek Facebookon – még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok!

« ♦♦♦ »

Eszedbe ne jusson helyettem mást felkérni a szerepre!

/ Richard Harris (Dumbledore)

A Harry Potter-széria legelső forgatási napján a Bölcsek köve záró jelenetével vette kezdetét a forgatás, a Roxmorts-i vasútállomáson.

123_5.jpg

A baziliszkusznak csaknem 8 méter hosszú robot makettjét építették meg a forgatáshoz (ez persze csak egy része volt a teljes állatnak), erre jött rá a kígyó bőréül szolgáló műanyag borítás. A baziliszkusz nyakát működtető hidraulikus robotot később felhasználták a Magyar Mennydörgőhöz is!

bas3.jpg

Daniel Radcliffe (Harry Potter)-nek kék, a könyvben Harrynek viszont zöld szeme van. A probléma áthidalására kezdetben, még kontaktlencsével próbálkozott a stáb, ugyanakkor mindez nagyon kellemetlen volt Danielnek, így végül maradt a kék szem. Az utolsó jelentben úgy látszik, mintha Harry megkönnyezné a Hagridtól kapott ajándékot – Danielnek ebben nagy segítségére volt a kontaktlencse.

A Bölcsek köve utolsó jelenetében az első felvételekkor Emma Watson még fogprotézist viselt. Erre azért volt szükség, mivel a könyvben a karakterének kimondottan nagyok voltak a metszőfogai. Mivel azonban látták, hogy Emma nehezen birkózik meg a feladattal és a mozivásznon sem mutatna jól, így (szerencsére) elvetették az ötletet.

gif_hermione.gif

Richard Harris (1930-2002) alakította Dumbledore professzort az első két részben. Amilyen nehezen adta be a derekát, hogy elvállalja (unokája unszolására – lásd, a fenti idézetet) a szerepet, végül annyira ragaszkodott hozzá. A Titkok kamrája utolsó három forgatási napján nagyon beteg lett (korábban előfordult, hogy egyes jelentekhez testdublőrt is hívtak), végül kómába is esett, bár az orvosok azt mondták, hogy kár izgulni, jobban lesz. Amikor Chris Columbus (rendező) utoljára látogatta meg a színészt, Richard azt mondta a direktornak: „Eszedbe ne jusson helyettem mást felkérni a szerepre!” A Titkok kamrája premierjét követően nem sokkal, Richard Harris, az egyik legtehetségesebb ír színész 72 éves korában (nyirokmirigyrákban) elhunyt.

rharris_1.jpg

Azt hittem, lefordulok a székről nevetésemben, amikor megláttam a felvételt, melyben a trollok balett táncát próbálták el a színészek, persze jelmezben…! Szerencsére, azonnal elvetették az ötletet a Félvér Herceg forgatásakor, hogy megvalósítsák Ron álmát.

A Tűz Serlegében úgy tervezték, hogy a Magyar Mennydörgő nem a Roxfort tornyai között, hanem (a Star Wars VI.-hoz hasonlóan) az erdőben, majd a hegyek közötti völgyben üldözné Harryt (ebből fel is vettek egy-két jelenetet), ám végül többen is felszisszentek a rendező ötletére, amikor előállt azzal, hogy közben a sárkány felégetne egy jókora részt a Tiltott Rengetegből.

drag.jpg

Természetesen, amikor híre ment, hogy indul a szereplőválogatás, több tízezer gyermeket hallgattak meg csak a roxforti trió szerepére – Radcliffe került kiválasztásra közülük utoljára. Szülei kezdetben nem szerették volna, hogy belevágjon az életre szóló kalandba, de David Heyman producernek sikerült meggyőznie a szülőket (akik maguk is a filmek világában tevékenykednek), hogy jó helye lesz náluk a kis Danielnek.

532323_1.jpg

Az első rész forgatásakor (mely 169 napot vett igénybe, és ebbe még nem számoltuk bele az utóforgatást és az utómunkát – így jött ki a 11 hónap!) napi 9,5 órán át zajlottak a felvételek, óránként 15 perc szünettel megszakítva. Így a tényleges forgatás kb. napi négy órát jelentett. A forgatási helyszínek közötti ingázás 3 órát vett igénybe. A gyerekek e mellett természetesen még tanultak is, a forgatás helyszínén kialakított tanuló szobákban, saját tanítókkal.

123156_2.jpg

Több valódi forgatási helyszínt használtak fel az első két Harry Potter-filmhez, mint a további epizódokhoz, összesen.

nbmbnm_2.jpg

Stuart Craignek köszönhetjük a széria lenyűgöző látványterveit, épületeit és díszleteit. Még az első rész munkálatai előtt beszélt az elképzeléseiről J.K. Rowlinggal, amikor az írónő átadta neki a saját, A4-es papírral felskiccelt roxforti térképét. Abban mind egyet értettek, hogy Roxfort leginkább az európai, de főleg az angliai templomok és egyetemek stílusában képzelték el. Roxfort kastélyát részben valós helyszínként, részben pedig, díszletben képzelték el, s e két lehetőség hatalmas mozgásteret nyújtott a készítők fantáziájának. Stuart Craig az első rész munkálatainak végeztével kissé csalódottnak érezte magát munkatársaival, a Roxfort külterületét illetően – épp ezért, a későbbi filmekben sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek az említett területre. S, ahogy láthattuk, ezzel együtt a kastély kinézete is többször jelentősen megváltozott.

1324_2.jpg

A Harry Potter és a Tűz Serlegében csupán a 25. csapó alkalmával sikerült felvenni azt a bagolyházas jelenetet, melyben az egyik csőrös belecsíp Harry kezébe.

bites.jpg

Gary Gero és munkatársai a forgatások alatt, napi huszonnégy órában foglalkoztak azzal a 150 (!) állattal, melyek a nyolc film alatt szerepeltek a vásznon, ki hosszabb, ki rövidebb ideig:

 • baglyok,
 • varjak, hollók,
 • kígyók,
 • macskák,
 • kutyák,
 • denevérek,
 • varangyok,
 • és patkányok igényelték a gondoskodást.

owl.jpg

Minden nap megtisztították őket, megmérték a súlyukat és gyakoroltak velük. Felhívták a trénereket a nap elején, hogy melyik állatra lesz aznap szükség az aktuális felvételekhez. Egy hivatalos szervezet (American Humane) is felügyelte a forgatásokat, hogy semmi bajuk ne essen az állatoknak. Talán el sem hinnéd, de a bagolyházas jelenetben 68 bagoly vett részt, amikor Harry elhívta Chot a bálba. A tréner szó szerint, ugrásra készen várta, hogy besegítsen, ha egy bagoly elmozdult a helyéről, hogy visszatessékelje (ezt hónapokig gyakorolták). A hím baglyoknak két hónap akklimatizálódásra volt szükségük a forgatási helyszínen. A színészek szerencséjére, a bagolyházban található madárürülék nem volt igazi, minden nap feltakarítottak a forgatás végeztével.

owlery.jpg

Mivel az első rész felvételének idején a gyermek színészek mindössze 11-12 évesek lehettek, néha kimondottan nagy munka volt a rendező és a stábtagok számára, hogy több tucat gyerekre figyeljenek és fegyelmezzék őket. Chris Columbus (rendező) és John Seale (vezető operatőr) azt találták ki, hogy a „mágikus” triót mindig három kamera vette egyszerre, hátha akad köztük egy-egy egyedülálló felvétel, amit később fel tudnak majd használni. Természetesen, némelyik jelentet jó pár alkalommal fel kellett venni, épp ezért, a Bölcsek kövében van szinte a legtöbb vágás a szériában.

5645_1.png

A Bölcsek kövében nem tudták eldönteni, hogy milyen ruhát viseljenek a gyerekek, amikor először lépnek be a kastélyba. J.K. Rowling azt mondta a Chris Columbuséknak, hogy a karakterek ekkor még sima, utcai ruhát viseltek a könyvben, azonban végül a jelmeztervezők a talár mellett döntöttek, mert az jobban mutatott a vásznon – Rowling pedig, rábólintott.

1a_1.jpg

Talán nem is hinnéd, de Chris Columbus még a szereplőválogatások alkalmával gondolt egyet, és sebhelyet rajzolt Tom Felton homlokára, rá adta az ikonikussá vált szemüveget, és elgondolkoztak egy röpke pillanat erejéig, milyen lenne Tom a szerepben. Természetesen, végül Draco Malfoy szerepét kapta meg, amiért olyan lenyűgözően hozta a karaktert a próbán.

edrtg_1.jpg

Richard Harris (Dumbledore) a való életben David Heyman keresztapja volt, a producer édesapja pedig a színész legjobb barátja és egyben ügynöke is.

ellaella_1.jpg

J.K. Rowling, David Heyman (producer) és Steve Kloves (forgatókönyvíró) nagyjából másfél éven át leveleztek egymással az első filmmel kapcsolatos terveikről, ötleteikről.

tutz_2.jpg

Hedwig: Minden filmhez külön bagoly töltötte be Hedwig szerepét. Az azkabani fogolyban látható állatot Gizmonak hívták és a negyedik rész forgatása előtt ment „nyugdíjba”. A Sprout, WTON és Elmo névre hallgató baglyok mondhatta még el magukról, hogy szerepeltek Harry Potter-filmekben. A baglyokat általában három hónapon át edzették az egyes feladatokra (levél csőrben tartására, helyben maradásra, stb).

hedwig.jpg

Amikor Harry először lép be a Gringottsba, a rendező azt szerette volna, hogy a néző számára Harry a díszlet között egészen aprónak tűnjön. Daniel azonban nem tudott kellően figyelni és meglepett arcot vágni a felvételkor, ezért Chris Columbus és Warwick Davis (a jelenetben a banki pénztáros koboldot alakította) megegyeztek a fiú háta mögött: amikor a csapóval kezdetét veszi a forgatás, Warwick kiabáljon rá a fiúra, és csak utána kezdje el a saját szövegét. Mondanom sem kell, hogy sikerült a felvétel, és amint véget ért a jelenet, mindenki hangos nevetésben tört ki.

gringotts1.jpg

Warwick Davis (Ampók, és Flitwick prof.) felesége és gyerekei szintén koboldokat alakítottak a Harry Potter-filmekben!

warwickd.jpg

Nick Dudman (a sminkesek vezetője) szerint rengeteget dolgoztak azon, hogy a Gringottsban dolgozó 60 kobold mindegyike más és más külsőt kapjon, mivel azt szerették volna, hogy a néző érezze, valódi személyiséggel bírnak. Bár a filmen nem látjuk sokat őket, én mégis meglepődtem azon, hogy a kulisszák mögötti videók hány féle koboldot mutattak be. Naponta 2-3 órán át kellett a sminkben, maszkban tölteniük a felvételek alatt, de az előkészület is órákat vett igénybe.

tzutzut_1.jpg

Megépítették a Privet Driveként szolgáló egész utcasort (5-5 házat) a stúdióban. Ezt a helyet megtartották mind a hét, ill. nyolc filmhez.

privetdrive.jpg

Nyolc éjszakán át voltak lezárva London egyes részei, csak, hogy fel tudják venni, ahogy a Kóbor Grimbusz száguldozik az azkabani fogolyban. A buszt egyébként három, régi, londoni emeletes buszból tákolták össze.

bus.jpg

Agyar: az egyik, a gondozója által megmentett kutyus valódi neve Maki volt. Szintén érdekesség, hogy Agyart is négy-öt kutya alakította a filmek során. Egy másik kutyával meggyűlt a bajuk, mivel Bella egyáltalán nem volt olyan gyáva, mint a könyvbéli karaktere, és folyton Daniel elé állt, ha felértek Aragoghoz, a dombra – így, végül le kellett cserélni egy másik ebre a hős kutyát, aki sokkal jobban értett a szóból (Hugo).

fang.jpg

A Tűz Serlegében Siriusnak saját baglya van, s a rendező (Mike Newell) egy fekete baglyot szánt volna a karakternek. Igen ám, de fekete bagoly nem létezik. Így, egy cselhez folyamodtak: a madarakra ártalmatlan, organikus, növényből készült színezékkel festették meg a bagoly tollait feketére.

blackowl.png

A Dudley-t alakító Harry Mellinget arra kérte Chris Columbus, hogy a forgatáshoz hozzon magával minél több, saját magáról készült képet. Végül, ezeket helyezték ki a Dursley-lakás polcaira… kredencére… mindenhová!

dudley.jpg

Fiona Shaw (Petunia néni)-nak igencsak meggyűlt a baja a baglyokkal. Amikor a delikvens madárnak épp a színésznőre kellett volna figyelnie, helyette inkább a kamerát bámulta, hogy az éppen merre forog. A sokadik felvételkor egy döglött egérrel sikerült végre magára vonnia a bagoly figyelmét.

fiona_shaw.jpg

Harry láthatatlanná tévő köpenyéből is több készült (később pedig, CGI köpeny került a helyére): az első részhez még kelta rúnákat és mintákat is szőttek a köpenyre, olyan részletesen kidolgozták.

cloak.jpg

Rowling 900 Roxfort-i tanulóról írt a jegyzetfüzetébe, amikor Chris Columbus rendező arról érdeklődött, mégis, mekkora legyen a Nagy Terem? Ezt szinte lehetetlen lett volna kivitelezni, így végül 4-500 diákkal kezdtek el számolni a forgatáshoz – ami azért szintén nem kis dolog.

ghall.jpg

Az oxfordi Trinity College szolgált a Nagy Terem mintájául. Azonban, huzamosabb ideig nem tudtak volna ott forgatni, másrészt pedig, a díszlettervezők sokkal monumentálisabbnak képzelték el az étkezőt Rowling nyomán, így született meg a (gyanítom, mindenkit) ámulatba ejtő díszlet.

oxford2.jpg

A Bölcsek kövében (is) valódiak ételek voltak a Nagy Terem asztalain. Épp úgy valódiak voltak, mint a kőből épült baglyos oszlopok, a kandallóban lobogó tűz és a diákok feje fölé belógatott, tűzzel megrakott edények is. A több száz lebegő, égő gyertyát nagyon vékony zsinóron lógatták be, melyeket végül CGI-munkálattal kellett eltávolítani a felvételről.

53165_1.jpg

Dumbledore irodájában a könyvek nagy része csupán telefonkönyv, bőr kötésben.

150930072254-07-hp-studio-super-169_1.jpg

Több, mint 50 rendező jöhetett szóba a Bölcsek köve esetében (köztük volt Stephen Spielberg is), végül az a Chris Columbus lett a befutó, akinek a Resszkessetek, betörők! 1-2 részét is köszönhetjük. A felvételeket látva, zseniálisan ért ahhoz, hogy megértesse az ötleteit, elképzeléseit a gyerekekkel. Chris minden pénteken haza repült San Franciscoba a családjához a forgatások alatt, majd minden hétfőn reggel repülhetett vissza, Londonba, a forgatásokra.

cc.jpg

Az Abszol út kinézetét Charles Dickens művei ihlették. Mivel a könyvben sokkal hosszabbnak tűnik az utca, mint amilyen a díszlet volt, így, a Gringotts bank mögé zöld hátteret tettek, ide került később CGI-munkával az utca többi része. Annyira ügyeltek arra a jelmezesek, hogy autentikus legyen az utcai díszlet, hogy még az egyes boltok üzletvezetőinek jelmezeit is az adott üzlet stílusához igazították. J.K. Rowlingnak könnybe lábadt a szeme, amikor először meglátta a díszletet… A díszletet később felhasználták Roxmorts megalkotásánál is!

64545_1.JPG

Annyira izgult mindenki a kviddics meccs látványossága, érthetősége és sikere miatt, hogy először egy animációs filmet készítettek, mely alapján később elkészíthették a forgatási ütemtervet. Ha tehetné, Chris Columbus még több időt szentelt volna a feladatra.

rretrzt_1.jpg

Már az első rész munkálatai alatt is észrevehető volt, hogy a fiú színészek hangja mennyit mélyült a 9 hónapos forgatás során (ez leginkább Daniel esetében volt szembetűnő).

84868_1.jpg

Mr. Ollivander boltjában 17.000 kézzel díszített varázspálca tartó dobozka volt a forgatáskor.

olliv.png

John Williams (akinek az első három film zenéit köszönhetjük) mindig készített egy hosszabb és egy rövidebb verziót az adott track-ből. (Ezek az albumok a rajongók kedvencei egyébként – így, az enyém is). Egy ilyen eset volt az is, amikor a diákok Roxfortba érkeznek a csónakokkal: a rendező külön kérte a hangmérnököt, hogy a hosszabb verziójú zenét tegyék be a rész alá, annyira magával ragadó lett. John Williams szerezte az első rész előzetesének a zenéjét is, mely akkoriban (is) nagy szó volt.

Mivel a gyerekeken nagyon észrevehető volt, hogy hamar nőnek, mutálnak, (stb), így hamar neki kellett látni a Titkok kamrájának. Ez annyira jól sikerült, hogy 2001. dec. 13-án, pénteken volt a Bölcsek köve premierje, Londonban, s a következő hétfőn már kezdték a Titkok kamrája forgatását!

bas4.jpg

Alfonso Cuarón (az Azkabani fogoly rendezője) esszét íratott a három főszereplővel, hogy miként látják saját karakterüket – természetesen, Emma a karakteréhez hűen, 13 oldalas kisregényt írt (!), míg Rupert Grint (Ron) egy betűt sem. Erre a rendező mindössze annyit mondott Rupertnek: „Oké, látom, érted a karaktered lényegét!

13135_1.jpg

Alfonso sok mindenben újítást hozott a szériában: bemutatta Roxfort új helyszíneit (egyes elemeket máshová helyeztek át), több skóciai forgatási helyszínt is felkerestek az addigi – túlnyomó részt – angol helyszínek mellett. A film zenei stílusa is remekül alkalmazkodott a komorabb hangulathoz. Ügyesen bontakoztatta ki az egyes karakterek sokoldalúságát, egyéniségét is, mely, akár az olyan apró dolgokban is felfedezhető volt, mint:

 • a diákok kitűrt, slampos inge,
 • Draco Malfoy gyűrűje,
 • az új varázspálcák,
 • a diákok új frizurája,
 • farmernadrágja és sportcipője,
 • vagy, hogy a gyerekek szinte alig szerepeltek talárban (a korábbi két részhez képest).

edzgfj_1.png

Az új Dumbledore: elődjéhez hasonlóan, a szintén ír származású Michael Gambonra esett a választás. A színész új színt vitt a stáb életébe viccelődéseivel. Egy egészen új Dumbledore-t ismerhettünk meg általa, aki sokkal impulzívabbnak, erőteljesebbnek hatott, mint Richard Harris Dumbledore-a tette. Ez valószínűleg annak is tudható be, hogy Gambon nem olvasta a könyveket, csupán a forgatókönyveket. Érdekesség, hogy a karakter egyre kevesebbet szerepelt félhold alakú szemüvegében, viszont ruhájának színe visszafogottabb és egyszerűbb lett, mint elődjéé volt.

gif_dumbl.gif

Három napon át vették fel a jelenetet, melyben Piton professzor arra tanítja Harryt, hogy miként zárja ki Voldemortot a fejéből.

ghv_1.jpg

16.000 fiatal (!) jelentkezett csak Harry Potter szerepére a válogatókor.

lemkmiooj_1.jpg

Alan Rickman már az egyik első forgatási napon megtudta J.K. Rowlingtól egy privát beszélgetés alkalmával az igazságot Piton múltjáról és jövőjéről.

3554_1.jpg

Ron baglyát, aki a Tűz Serlegében látható, a való életben Pigwidgeon-nak hívják, ő váltotta Makeszt a sorban. Makesz a Harry Potter és az azkabani fogoly forgatása alatt többször is oda piszkított Rupert Grint kezébe, de, hát ilyen ez a showbiznisz…

Három Csámpás névre hallgató macska szaladgált a forgatásokon. Az egyik macskát a függönyön való felmászásra, a másikat a helyben maradásra, a harmadikat pedig a karban tartásra idomították be. Egy ilyen macska (mint mindegyik cica) igen csak sok törődést igényel a forgatási szünetekben (is). Akár csak Sirius baglyának a tollait, Csámpás bundáját a szeme alatt szintén a cicára nézve ártalmatlan, organikus, növényből készült színezékkel festették meg.

crookshanks.jpg

Apropó, cicák: a Mrs. Norrist játszó macska egyszer kiugrott David Bradley (Argus Frics) kezei közül és lenyúlt az asztalról egy szendvicset. 10 pont a Griffendélnek!

filch.jpg

A Tűz Serlegében valóban Crack (Jamie Waylett) nadrágjában kötött ki egy fehér vadászgörény a forgatások alatt! Az állatot ping-pong labdával tanítottak be, hogy körbe-körbe körözzön, majd kis húsdarabokkal jutalmazták, ha sikerült a felvétel. (A próbákon még mű állattal próbálták el a jelenetet, hogy minél kevesebb megrázkódtatásnak tegyék ki, s aztán jöhetett az élő példány.)

zuiz78t_1.jpg

A különféle varázslények létrejöttét több állomáson keresztül követhetjük figyelemmel a Warner Bros. Leavesden nevű stúdiójában: makettek, vázlatrajzok, díszletek, maszkok, szobrok, jelmezek, mechanikus robotok, sok száz kiegészítő tárgy, rengeteg fel nem használt ötlet terve (vagy már elkészült bábuja) és megannyi érdekes további kellék szükségeltetett a nyolc film létrejöttéhez. Ki gondolná, hogy Csikócsőr minden egyes tollát, és Aragog szőrszálait (jakszőrből) egymás után, külön-külön kellett a bábukba illeszteni. Több ezer órás munkát jelentett a Harry Potter-filmek makettjein és bábuin dolgozni a nyolc film alatt! Minden elismerésem.

ghjgj_1.png

Több olyan varázslényt is megalkottak a készítők, melyek a könyvben ugyan szerepelnek, a filmekbe viszont (sajnos) nem fértek bele.

qwqew_1.jpg

A Gringottsban lógó csillárokon egyenként 25.000 kristály található meg

gringotts2.jpg

Aragogot a farkaspókfélékről mintázták, melyek egyes fajtái üregekben laknak – mint a könyvbéli Aragog is. Egyébként, hazánkban is előfordulnak, csupán Európában közel 70 fajtája él (Észak-Amerikában pedig ennek a duplája)!

axn-harrypotterbts-3_3.jpg

Daniel Radcliffe a Tűz Serlegéhez rengeteg időt töltött medencében, melynek eredménye az lett, hogy fülgyulladást kapott.

346_1.jpg

Amikor a Főnix újjászületik Dumbledore irodájában, az Daniel Radcliffe valódi rácsodálkozása volt a pillanatra, ugyanis valóban akkor látta először a robotot, benne a mechanikus főnix csibével. Annyira valóságosnak tűnt Richard Harris számára Fawkes, a főnix, hogy teljesen ledöbbent a látványától.

fawkes2.jpg

Pics.: via

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr8914368829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.