Szavannától a mély óceánig: AQUAMAN [kritika]
2018. december 16. írta: HSK Productions

Szavannától a mély óceánig: AQUAMAN [kritika]

"Nem vagyok vezér... Eljöttem, mert muszáj volt! Megmentem a népemet és az otthonomat."

Nem köntörfalazok, nem is húzom az időt, rögtön az elején leszögezem: az AQUAMAN a DC Univerzum egyik legjobb filmje lett! Persze, azért akadtak benne klisék, kisebb-nagyobb hibák, de mindezek eltörpülnek amellett, hogy James Wan (rendező) egy olyan filmet prezentált nekünk, mely méltán állhat a DC dobogóján, szigonnyal a kezében – a Sötét Lovag-trilógia és a Wonder Woman-film mellett.

52.jpg

A most következő cikkben végig vesszük a film kiemelkedő pozitívumait, negatívumait, színészi alakításait, látványvilágát és természetesen, a filmzenéjét. De ne menjetek messzire, mert a következő cikkben (!) egy exkluzív bejegyzést olvashattok az Aquaman forgatási kulisszatitkairól! Csapjunk is a hullámok közé...

Tenger gyümölcsei saláta válogatás:

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel a Facebookon, mert így még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok!

ψ

A Wonder Woman volt a DC első fecskéje, mely képes volt egymaga nyarat csinálni, s reményt kelteni, hogy még koránt sem kell temetni a szériát. A Csodanő látványvilága nagyon tetszetősre sikeredett, de így vissza gondolva... Ugyan már! Az Aquaman képi világához képest még az is eltörpül. James Wan már a forgatások kezdetekor megígérte, hogy nem csupán egy egyszerű eredettörténettel készül számunkra, hanem igyekszik minden apró részletre oda figyelni, s külön kitért a hét tengeri királyság aprólékos bemutatására is (már, amennyire a játékidő engedi). Apropó, senki ne hagyja el a termet rögtön a film végén, ugyanis lesz egy apró stáblistás jelenet, mely a folytatást vetít(het)i előre. Nagyon tetszett, hogy a Bosszúállók: Ultron kora stáblistás dizájnjához hasonló megoldást választottak a készítők, nagyon bejött!

gif_2_am.gif

És valóban, a két óra eszeveszett iramban telt el. A helyszínek gyönyörűek, legyen szó valódi forgatási helyszínről (pl. a szívem csücske, Új-Zéland), vagy a CGI által felépített víz alatti birodalmak. Többen giccsesnek vélik a film CGI-os látványvilágát, én nem. A képi világa úgy megfogott, mint annak idején (az etalonná avanzsálódott) Avatar.

Egy másik óriási pacsi jár a motipn capture-ös kollégáknak, amiért egy-egy korábbi esethez képest (pl. Star Wars: Rogue One, Amerika kapitány 3.) oly mértékű fejlődést mutattak a karakterek arcának megfiatalításával. A szemem is majd' kiguvadt, mikor az arcokat vizslattam, hogy mibe köthetnék bele, de nem tudtam. Legyen szó két fél, vagy akár királyságok összecsapásáról, nagyszerűen néztek ki. A kameramozgások olykor észveszejtően látványosak voltak, máskor pedig, a színkavalkád volt emlékezetes, de az egészen egyszerűnek tűnő mozgások (köpenyek, hajak) is természetesnek hatottak.

7897_7.jpg

A valós és mesebeli CGI-teremtmények úgyszintén megállták helyüket: legyen szó a mély tengeri királyság lakóiról (akik leginkább egy Scooby-Doo epizód rémeire emlékeztettek), az óriás csikóhalakról, a méretes fehér cápákról, delfinekről, vagy a legendás Karathénról.

1321_7.jpg

Olyan nagy nevek kaptak helyet a vásznon (s szerencsére, nem csak beugró jelenetek erejéig), mint Willem Dafoe (Vulko), Nicole Kidman (Atlanna), és a cseppet sem feláldozható Dolph Lundgren (Nereus király). Orm király szerepére azt a Patrick Wilsont szemelték ki, akinél jobbat talán elképzelni sem tudtam volna (na jó, maximum még Tom Ellist), minden klappolt az esetében: a fizimiskája, kosztümje, és a szinkronhangja is nagyon jól illett hozzá. A figura motivációjára még visszatérek, mert nem mehetünk el szó nélkül mellette.

Amber Heard az Igazság Ligájában neki szánt rövidke jelenet után, most végre reflektorfénybe kerülhetett Mera szerepében. Örültem, hogy nem az "ártatlan hercegnőcske", vagy "a mindenkit leverő Duracell nyuszi, szuper csaj"-skatujából húzták elő. A Mantát alakító Yahya Abdul-Mateen II-t (szép kis neve van) kicsit fele-másnak éreztem, szerencsére nem ő volt a hangsúlyos antihős. Graham McTavish alakította Atlan királyt, akit mostanában leginkább A Hobbit-filmekből és a Preacher c. sorozatból ismerhettek. A királyok orgánumát többek között John Rhys-Davies (A Gyűrűk Ura Gimlije)-nak és Djimon Hounsou-nak köszönhetjük.

A magyar szinkron el lett találva: Varga Rókus már nagyon belejött, sokadik alkalommal kölcsönözte Momoa hangját, Bogdányi Titanilla (Mera), Sörös Sándor (Vulko), Miller Zoltán (Orm) és Pápai Erika (Atlanna királynő) pedig, egytől egyik jó választás volt.

gif_am.gif

Jason Momoa Arthur Curry-je a DC egyik legjobb húzása volt, amit a szériával tehetett! Ki gondolta volna, hogy a sivatagban kószáló dothraki törzs vezéreként világhírűvé váló sztár kapja majd, az eredetileg szőke, borotvált Aquaman szerepét? Elsőre, még én is furcsállottam annak idején az erős váltást a képregényhez képest (már ami a külsejét illeti), de a végeredményt látva, nagyon jól összerakták a karaktert! Ehhez, természetesen szükség volt Momoa testi adottságaira, az eddigi karakterekhez mérten extrémnek nevezhető megjelenésére (az egész srác tele van tetoválva, öltözéke sem a megszokott Mr. Bruce Wayne-stílus), és ne felejtsük ki a Jason humorát sem, melyet ügyesen használtak ki a karakter felépítésekor. Ő tipikusan egy olyan karakter lett, akinek 'ami a szívén, az a száján'. Persze, Arthurnak is kellett egy lökés, hogy kimozduljon a komfortzónájából, s elinduljon azon az úton, mely hőssé teszi. És itt az a fontos, hogy ő egyáltalán nem is akar hős lenni, még csak király sem (csak a legvégén látja át tisztán a képet), pedig már megélt egyet, s mást. Kezdetben, még csak a családját és a barátait akarja megmenteni, s elér a filmben egy pontra, ahol átlátja, hogy milyen globális méretű probléma kellős közepébe csöppent. Innentől kezdve, egészen máshogy néz a saját származására és küldetésére. Éppen ezek a dolgok teszik Aquaman karakterét szimpatikussá és szerethetővé. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy Aquaman ott van a közönségkedvenc szuperhősök mellett, hála az új filmeknek. Nagyon tetszett, ahogy Arthurként lépett be a vízesés alá, és Aquaman-ként jött ki. Kicsit a Star Wars V. jelenetére emlékeztetett, amikor Luke elindul a fához, ahol erősebb az Erő Sötét oldala – mindketten itt döbbentek rá, honnan jöttek, s mi a küldetésük.

67867_1.jpg

Hatalmas ötlet volt beleszőni az eredettörténetbe a film mozgatórugóját: a környezetszennyezést! Ezáltal nem egy sablonos történetet kaptunk, hanem egy olyan konfliktust, melyet minden egyes ember itt, ma, ezen, a Föld nevű bolygón is a saját bőrén érez és amiért tennünk kell. Akkor, amikor a világ vezető (ám, de olykor alkalmatlanabbnál alkalmatlanabb) politikusai azt mondják tweetelik, hogy "nincs klímaváltozás", kinyílik a bicska a zsebemben. Szerinte nem a környezetszennyezéssel, a káros anyag kibocsátással van a baj, mert hiszen, mindig is voltak kiugró természeti katasztrófák – az említett elnök érvelése szerint. De nem is politizálni akarok, csupán a helyzet aktualitása kívánta meg ezt a rövid kitérőt.

Ez a film pont a felvázolt helyzetünk kapcsán számít mérföldkőnek! Mert nem az a mozgatórugója, hogy Sablon-Kapitány a gettóból jőve döbben rá képességeire, majd legyőzi az ellenséget és jöhet a happy end. Koránt sem! És itt érkeztünk el Orm király indíttatásaihoz. Én ugyanis, teljesen megértem Orm indokait, elég, ha megnézzük azt a pár vágóképet, amit a filmben mutattak. Az már csak a történet alakításához kellett, hogy kialakuljon a trónért folyó harc, de nincs is ezzel semmi gond.

65_5.jpg

A filmzenét az a Rupert Gregson-Williams szerezte, akinek a Wonder Woman film zenéjét is köszönhettük (remek zenéje volt). Már a trailer zenéje is meghozta a kedvem a filmhez, hát, még az eredeti zene! Kíváncsian vártam, milyen albumot tesz le Rupert az asztalra, és hát, ha Aquaman-hez illő stílusban kéne fogalmaznom: nagyon baró lett a filmzene! (Hm, ezt leírva látni furább, mint kimondva.) Amint belehallgattam a premier előtti éjszakán a film zenéjébe, éreztem, hogy ez egy különleges darab lett. Olykor az érzelemdús számok, máskor a Tron: Örökségre hajazó zenék, vagy a kórussal megerősített szimfonikusok lettek hangsúlyosak és fülbemászóak. Aquaman belépője például több alkalommal is felcsendül a film során, a maga mély, basszusgitár beütésével szinte a néző fülére mondja: "Megjött apuci!" :)

Íme a legjobb szerzemények a kiváló albumról, bőven van miből csemegézni:

Mivel (szerencsére) egyre többen hívják fel a figyelmet környezetünk szennyezettségére és pusztulására, így, a film során mindannyiunkat személyesen érint ez a felelősség, ez a gond. És innentől, már félig nyert ügye is van a filmnek! Mert egyszer s mind, szórakoztat, de egyúttal arra is felhívja a figyelmünket, hogy óvjuk környezetünket. Ha a moziból kijöve egy kisgyerek feltesz egy kérdést a szüleinek a témával kapcsolatban, akkor már megérte a jegy árát a film!

57_1.jpg

ψ

Mint minden filmnek, az Aquaman-nek is voltak apróbb hibái, kliséi. Azt mondja már meg nekem valaki, kérlek, hogy a Szaharában, a több millió tonna homok alá hol a viharban jut be a napfény...? Ahogy a Jurassic World esetében, úgy most sem értettem a magas sarkú cipellők létfontosságát, de ez valószínűleg, csak az én dilemmám. A lényeg, hogy Amber Heard jól nézett ki. A klisék tekintetében nem akarok spoileres lenni, bár elég kiszámítható fordulat történt a film közepe táján – engem az egész jelenet egy, az egyben az Így neveld a sárkányodat 2. kapcsolódó jelenére emlékeztetett (a cselekmény, a jelmez, a környezet is). Bár, ha csupán ezek a film negatívumai, akkor miről is beszélünk? Össze tettük volna két kacsónkat, ha csupán ennyi lett volna a negatívum a Batman v Superman esetében. Szépen, keretbe foglalva tálalták a történetet, közte tömérdek látványossággal és akcióval. Szóval, végül is, kit érdekelnek ezek az apró, triviális dolgok?

Egy a lényeg: ha jól akarsz szórakozni, vidd el a párodat, gyerekeidet, vagy ülj be a haverokkal, mert megéri megnézni az Aquaman-t. Nem azért, mert egy szuperhősmozi, hanem, sokkal több annál: egy igazi élmény!

via: Pinterest, IMDb.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr5614487716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.