SHERLOCK: 70 érdekesség, amit tudni akartál a sorozatról!
2019. január 13. írta: HSK Productions

SHERLOCK: 70 érdekesség, amit tudni akartál a sorozatról!

"A játszma elkezdődött!"

Mivel is indíthatnánk a 2019-es évet a HSK oldalán? Hát persze, kedves Watson, megvan! Egy több tucat érdekességet felvonultató cikkel, a nagy sikerű SHERLOCK sorozatról. Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva úgy látom, hogy előszeretettel merültök el az így készült-témájú bejegyzések kulisszái között, szóval vágjunk is bele, íme a következő gyűjtemény. A széria forgatási képeiből már készült egy, a kulisszák mögötti világát bemutató cikk, melyet megtalálhattok lejjebb, a témához kapcsolódó további érdekességek között.

gif2.gif

A Sherlock első két évada szenzációsra sikeredett, de még a harmadik évad is nagy sikernek örvendett a rajongók körében. Aztán készült egy speciális, karácsonyi külön kiadású epizód is, mely vissza repített minket a viktoriánus korba – erről a részről külön is szó lesz a bejegyzésben. Aztán elérkeztünk a negyedik etaphoz, melyet már közel sem fogadott egyöntetű éljenzés. Tagadhatatlan, hogy merőben más megközelítéssel indították a sorozat utóbbi évadát, mely sokak számára a kaszát, míg mások számára a vérfrissítést jelentette.

Na, de hogyan tovább...? Évek óta figyelemmel követem az alkotók (Mark Gatiss és Steven Moffat), illetve a főszereplők (Benedict Cumberbatch és Martin Freeman) nyilatkozatait, próbálom leszűrni az infókból a lényeget: vajon lesz-e folytatás? Itt tegyük fel magunknak a kérdést: szükséges-e egyáltalán a folytatás? Én rajongok a sorozatért, tehát, tuti fix, hogy nézném. Bár az utóbbi évad végén egy kerek, korrekt lezárást kaptunk, azonban nyitva is hagyták a lehetőséget a folytatásra. A színészek zsúfolt naptárbeosztása miatt eddig sem volt könnyű egyeztetni a forgatások időpontjáról. Az is kérdés, hogy nyitottak-e egyáltalán a folytatásra? Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) nagyon is, Martin Freeman (Dr. John H. Watson) viszont nemrég úgy nyilatkozott, hogy már nagyon nem tud mit kezdeni a rajongók által keltett nyomással – állítása szerint, megállás nélkül olyan leveleket kap, melyekben azzal nyaggatják, hogy mikor készítsenek még több részt?

gif.gif

Az alkotók nagyon is nyitottak a folytatásra, sőt, már az 5. évad forgatókönyve is megvan! De jelenleg egy Drakula-sorozaton törik a fejüket, mely a Sherlocktól eltérően nem a 21. században játszódna, hanem megmaradna az eredeti idővonalon (1897). Szóval, ha az új sorozat befut, egyáltalán nem biztos, hogy 2-3 éven belül új évad érkezne kedvenc brit detektívünk kalandjaiból. Ti mit gondoltok a sorozatról? Örülnétek egy újabb (vagy még több) évadnak? Írjátok meg kommentben a cikk alatt. Addig is, jó szórakozást a kulisszák mögötti érdekességekhez, hoztam Nektek rengeteg forgatási képet, és persze, pár videót is!

Vizsgálja meg ezeket is, kedves Watson:

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel a Facebookon, mert így még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok!

Vatikáni ékszerrablás: Amikor Sherlock kinyitja Irene Adler széfjét, azt mondja John-nak, "Vatikáni ékszerrablás!" (Vatican Cameos). De mit is jelent ez...? Valójában egy kódnév – és egyben figyelmeztetés – volt a a II. világháborúban a bajtársaknak arra az esetre, hogy húzódjanak fedezékbe a tűzvonalból, ha egy nem katonai személy felfegyverkezve lép be egy brit katonai bázisra. Sherlock tisztában volt azzal, hogy John (katonaember lévén) tudni fogja, mit tegyen.gif3.gifAmanda Abbington (Mary) a valóságban Martin Freeman felesége volt 16 éven át, s két gyermekük is született. Ám, – részben a forgatási távollétek miatt (pl. A Hobbit-trilógia) – még a Sherlock forgatása alatt külön váltak, bár sokáig sikerült titkolniuk szakításukat mind a stábtagok, mind pedig a sajtó előtt.

465132_1.jpg

Conan Doyle műveiben Holmes és Watson egymás vezetéknevén szólítják egymást, ez a viktoriánus korban megszokott volt. Mivel a sorozat a 21. században játszódik, így jobbára egymás keresztnevén szólítják egymást. A szörnyű menyasszony c. speciális epizódban ezért is hökken meg a viktoriánus korban Watson, amikor Sherlock John-nak szólítja.

595_1.jpg

A sorozat zenéjét David Arnold és Michael Price közösen szerzi. Érdekesség, hogy A sátán kutyái c. epizódban Dr. Stapleton mellett a majmot vizsgáló laborasszisztenst (Michael-t) maga, az egyik zeneszerző, Michael Price alakítja. Ő látható azon a fényképen is, melyet Sherlock később megtalál, azon a fiatal Dr. Frankland-et testesíti meg.michaelprice.jpg

Benedict Cumberbatch igazi szüleit láthattuk a Sherlock c. sorozat több részében is. Édesapja Timothy Carlton, édesanyja Wanda Ventham. És láss csodát, nem is esett olyan messze az a bizonyos alma, hiszen mindketten színészek.

4864685.jpg

Steven Moffat (a sorozat egyik atyjának) kisfia alakította több a visszaemlékezésekben a fiatal Sherlock-ot.

23626.jpg

A negyedik évad utolsó jelenetében Sherlok és John egy Rathbone Place nevű épületből fut ki, mely egyfajta főhajtás az egyik leghíresebb színész (Basil Rathbone) előtt, aki megformálta az angol detektívet (1939 és '46 között összesen 14 filmben öltötte magára az ikonikussá vált kalapot).

36363.jpg

A Sherlock c. sorozatban azért van olyan szoros kapcsolat Holmes és Mrs. Hudson (Una Stubbs) között, mivel a két színész a való életben is nagyon jóban van, sőt, Benedict édesanyja és Una már kiskora óta nagyon jó barátnők.

3632.jpg

Baker Street 221B: A Kings Cross-tól nem messze fekvő 187 North Gower Street, London NW1 alatti épület szolgált a kultikussá vált lakás forgatási helyszínéül. További érdekesség, hogy a helyszín mintegy fél mérföldnyire fekszik a Baker Street-től.

Az utolsó alakítás c. epizódban volt egy kivágott jelenet, melyben Sherlock és Janine megállapodtak abban, hogy amennyiben a 60. születésnapjukkor még egyedülállóak lennének, összeköltöznek.

121321_2.jpg

Az utolsó alakítás c. részhez kapcsolódik, hogy Benedict legszívesebben úgy ölte volna meg Magnussent, hogy kitörte volna a nyakát, nem pedig lelőtte volna. Erre viccesen annyit mondott Steven Moffat (reflektálva Benedict Sötétségben: Star Trek c. filmben betöltött szerepére), hogy: "Kicsit túl Khan-osra vette a figurát."

846_5.jpg

Benedict feleségének középső neve épp úgy Irene, mint a Sherlock sorozatban megismert múzsájáé, Irene Adler-é, aki elcsavarja Sherlock fejét. (Szerintem, ez valahol romantikus is.)

adler.gif

A Szörnyű Menyasszony c. speciális epizód kapcsán jó pár érdekesség akad:

 • Az epizód viktoriánus korba való helyezésének ötlete onnan eredt, hogy Steven Moffat és Mark Gatiss (a sorozat alkotói) úgy tervezték, hogy lesz egy rész a harmadik évad során, amikor Sherlock és John ellátogat egy viktoriánus jelmezes bálba.
 • Mivel látszott, hogy jócskán kitolódnak majd a negyedik évad munkálatai, így inkább egy köztes megoldást választottak, így született meg a speciális epizód.
 • A nappalit vörösre festették át A bíborvörös dolgozószoba c. történet miatti tiszteletadás jeléül.
 • A Musgrave-szertartás c. Doyle-novella szolgált az epizód alapjául.
 • Moriarty az epizódban eredetileg sokkal soványabb, zsírosabb hajú és szürkébb megjelenésű lett volna (épp úgy, mint a könyvben), de végül elvetették az ötletet, pedig már Andrew Scott (Moriarty) a ruhapróbán is túl volt.
 • Az öt narancsmag c. novellára utal a narancsmagokkal történő üzengetés.
 • A Sherlock nappalijában lévő koponyát egy olyan festményre cserélték le, mely messziről nézve egy koponyát, ám közelről nézve egy szépítkező nőt ábrázol (bár egy másik, koponyát ábrázoló festmény az újkori szoba falán is látható).
 • A mosolygós arc helyett pedig, egy halványan látható "V.R."-felirat került a falra (Viktória királynőre utal a Victoria Regina).
 • A görög tolmács c. novellában Mycroft külsejéről remek jellemzést adott az író – ezt igyekeztek méltón szemléltetni Mark Gattis-ék, sőt (az összehasonlító képet lásd lejjebb)!
 • Az Emilia Ricoletti által énekelt dal egy viktoriánus-időkből való ballada (The Maid of the Mill, 1885).
 • A kastély festett, gyönyörű üvegablakain utalások találhatóak több Sherlock Holmes-történet címére is: A sátán kutyája, Az öt narancsmag, Az oroszlánsörény esete, A Mazarin-gyémánt, és A pettyes pánt.
 • "Elementary, My Dear Watson" (Egyértelmű, drága Watsonom): A két kifejezést az író sosem használta együtt, mindig csak külön-külön, s csak az 1940-es évektől kezdték el így használni az egyes feldolgozások.
 • Cumberbatch élvezte a forgatást, ugyanis végre levágathatta a haját. Örömének hangot is adott egy interjúban, de a sok *** helyett, amit az idézetben használnom kéne, így is megteszi Benedict boldogságának felidézése.

skull.jpg

Sherlock több ízben is az Elme Palota emlékező-technikát hívja segítségül az esetek megoldásához. A technikát már az ókori Rómában is ismerték. A legismertebb történelmi alak, aki hasznát vette, egy 16. századi olasz jezsuita szerzetes volt (Matteo Ricci), aki meghonosította az eljárást Kínában is.

fcgfcfcg_1.jpg

Benedict minden egyes Conan Doyle-féle Sherlock Holmes-történetet elolvasott a felkészülés ideje alatt.

89489489_1.jpg

A Sherlock Holmes emlékirataiban Doyle megjegyzi, hogy Holmes az olvasatlan leveleit a kandallópárkányon szokta rögzíteni, egy késsel átdöfve (ezt a speciális epizódban láthattuk is).

knife.jpg

Bár a 21. századba lett áthelyezve a történet és jócskán változtattak is rajta az eredetihez képest, az egyes részek címadását, a történet velejét és a karakterek jellemét illetően igyekeztek minél többet megőrizni.

9653_3.jpg

Amikor Martin Freeman megérkezett az első meghallgatására (Watson szerepére), épp nagyon le volt törve, ugyanis út közben ellopták a tárcáját. Annyira rosszkedvű volt, hogy azt hitték, nem is érdekli a lehetőség, de szerencsére a következő meghallgatáson minden simán ment és végül meg is kapta a szerepet.

695_2.jpg

Anderson falán látható egy rajzolt Tardis a Doctor Who c. sorozatból, a papírok között.

1351321_1.jpg

Martin Freeman gyűlölte az álbajuszt. Mark Gatiss mindig azzal próbálta felvidítani, hogy mondogatta neki: "Én egy szexszimbólum vagyok!" :)

986465_1.jpg

Molly Hooper karakterét csupán azért alkották meg, hogy általa éreztessék a nézővel Sherlock szociális érzékenységének hiányát, s mindössze egy részre terveztek vele. Aztán (szerencsére) Steven Moffat és Mark Gatiss meggondolta magát, s így lett Louise Brealey visszatérő szereplő a sorozatban.

98589486.jpg

Sőt, mivel Molly karakterével eredetileg nem számoltak hosszú távon, úgy tervezték, hogy Mrs. Hudson fog besegíteni Sherlock-éknak a nyomozásokban.

5125.jpg

A Botrány Belgráviában c. epizódban (2x01) látni egy Cluedo társasjátékot a falon, a tükör mellé biggyesztve. Ez egy utalás arra a részre, amikor A sátán kutyái c. epizódban (2x02) Watson megemlíti, hogy egyik ilyen játékuk alkalmával Sherlock rájött, hogy a gyilkos volt az áldozat.

664.jpg

Irene Adler lakása ugyan az a (gyönyörű) forgatási helyszín volt, melyet Sally Sparrow felkeresett a Doctor Who-ban.

jhuhkjl.jpg

Greg Lestrade karakterét két figura személyiségéből gyúrták össze a széria kedvéért (Gregson és Lestrade felügyelők). Mivel az eredetiben nem derül ki Lestrade keresztneve, így jött az ötlet, hogy a sorozatban Sherlock mindig valamilyen G-betűvel kezdődő keresztnévvel illeti.

ertzzu_1.jpg

Andrew Scott karaktere (Moriarty) csupán a második évadban lépett volna színre, de a meghallgatásán annyira elkápráztatta a zsűrit, hogy mindenképpen meg akarták mutatni a nézőknek. A szöveg, amit elő kellett adnia, pont a medencés jelenet szövegkönyve volt, Sherlock és Jim Moriarty között.

15315531_1.jpg

Andrew Scott szándékosan nem olvasott utána Moriarty karakterének, hogy ezáltal még egyedibb alakítást nyújthasson. Sőt, amikor arról kérdezték, megnézi-e más Moriarty-t alakító színészek játékát, nemet mondott. Heath Ledger Sötét Lovagban nyújtott Joker-alakításából merített a készüléskor.

nintchdbpict000294796665.jpg

A sátán kutyái c. epizódban eredetileg Watson vezetett volna, de amikor kiderült, hogy Martin Freeman-nek nincsen jogosítványa, így Cumberbatch vette át a helyét. Később, aztán mégis rá lett kényszerítve a Fargo c. film kapcsán, hogy megszerezze a jogsit, így a harmadik évadban már Martin vezetett.

7676_1.jpg

Eon Chater, profi hegedűművész zenei játékát tették be Cumberbatch alakítása helyett. Benedict ettől függetlenül, vett hegedűórákat azért, hogy hihetően adhassa elő a hegedű-kedvelő detektív szerepét.

46546545_1.jpg

2011. augusztusában zavargások voltak London szívében, épp ott, ahol a Speedy's Cafe-ban játszódó jeleneteket vették fel a Botrány Belgráviában c. epizódhoz, így egy kis időre le kellett állni a munkálatokkal.

959_2.jpg

"A játszma elkezdődött!" (The Game is On) – gyakran halljuk Sherlock-tól a sorozatban. E kijelentése nem is áll olyan messze a novelláktól, regényektől, hisz abban úgy olvashatjuk, hogy: "A játszma megkezdődött!" (The Game is Afoot), melyet az író Shakespeare V. Henrik c. művéből kölcsönzött.

7878.jpgDr. Watson háborús sérülése a könyvekben nem volt egyértelmű, így a sorozat kapcsán úgy döntöttek, hogy John a vállán sérült meg, de a lábát is fájlalja (a pszichoszomatikus hatások miatt).

897987_2.jpgJanine az eredeti műben a zsaroló Charles Augustus Milverton szobalánya, aki John-ék esküvőjén a sorozatban koszorúslányként és Charles Augustus Magnussen asszisztenseként került a képbe.

514896489_1.jpg

A Sherlock pilot-epizódjának forgatása miatt Benedict vörös haját feketére kellett festeni (Mark Gatiss-nek, a  sorozatbeli Mycroftnak is), de az első forgatási nap előtt a haja véletlenül zöld lett a festéstől.

89898565.jpg

Eredetileg, mindegyik évad 6-6 részes lett volna, 60 perces epizódokkal. A pilot-rész első vetítése azonban koránt sem volt sikeres, így a nagy részét teljesen újra forgatták, változtattak a karakterek öltözékén, haján, s úgy döntöttek, hogy minden évad 3-3 részes lesz, de 90 perces epizódokkal. Érdekesség, hogy a kihagyott pilot-részt később kiadták az első évad DVD extrái között.

pilots.png

Két karakter (A bíborvörös dolgozószoba, és A Mazarin-gyémánt c. novellák szereplői) nevének összevonásából kapta nevét Sherlock drogos segítője, Billy Wiggins.

7687896.png

Sherlock a sorozat alatt többféle kabátot is magára öltött már. (Mindig ilyen kabátot akartam, nem adom fel...) A pilot-epizódban hordott kabátját maga Mark Gatiss szerezte Cumberbatch-nek a forgatás idejére. Később oda is ajándékozta neki az amúgy igen drága ruhadarabot – egy Belstaff New Milford kabátról van szó, melynek ára 1.300 £, vagyis kb. fél millió forint!

bnm_2.jpg

A Vágy és vezeklésben (2007) nyújtott alakítását követően döntött úgy Mark Gatiss és Steven Moffat, hogy Benedict lesz a tökéletes Sherlock Holmes.

564351.jpg

Mivel a sorozat atyjai, Mark Gatiss és Steven Moffat nagy James Bond-rajongók, így bele csempészték a "007" és "A Bond légi egység mehet!" szövegeket a Botrány Belgráviában c. epizód szövegkönyvébe.

966.jpg

A rózsaszín tanulmány c. (pilot-) epizódban említik a Northumberland Streen álló hotelt, mely A sátán kutyája c. novellában szereplő, azonos névre hallgató hotelre utalt.

87956.jpg

Conan Doyle eredetileg Sherrinfordnak akarta elnevezni detektívjét, ám végül – mivel maga is nagy krikettjátékos hírében állt –, kedvenc sportolójáról nevezte el Holmest. A sorozat negyedik évadában találkozhattunk is a névvel, nem is akárhogy...

kpoiughjkk_1.jpg

Az utolsó alakítás c. epizódhoz leforgatott anyagmennyiség: összesen 5,5 óra volt!

1321321_4.jpg

Ki gondolná, hogy a könyvek írója, Sir Arthur Conan Doyle és Benedict Cumberbatch távoli rokonságban állnak egymással – egészen pontosan, 16. unokatestvére, két generációs különbséggel.

98746533_1.png

Conan Doyle sosem fedte fel, hogy milyen keresztnevet rejt Dr. John H. Watson nevében a H-betű.

265_2.jpg

Reichenbach: A sorozatban jócskán megváltoztatták Sherlock és Moriarty tusáját. A könyvben így hívták azt a vízesést, melynél összecsapott kedvenc nyomozónk és a bűnözők Napóleonja. A speciális epizódban és A Reichenbach vízesés egyik jelenetében látni egy, a vízesésről készült festményt, de a legnagyobb utalás a karácsonyi epizód vízeséses végjátéka volt.

5959_3.jpg

Az utolsó alakítás c. epizódban Janine megemlíti a Sussex-i kis falucskát, mely azért is érdekes, mivel az idős Holmes egy Sussex-i faluba vonult vissza méhészkedni Az utolsó meghajlás című novellában.

654_18.jpg

Steven Moffat a Sherlock és a Doctor Who című sorozatok alkotója. Utóbbiban Mark Gatiss (Mycroft Holmes) egy Lazarus névre hallgató karaktert alakít. Ez azért is érdekes, mivel a második évadban Sherlock egy olyan SMS-t küld bátyjának, melyben a "Lazarus"-szó szerepel.

mycroft.jpg

Cumberbatch-nek több kilótól is meg kellett szabadulnia a Sherlock széria kedvéért. Saját szabályok alapján készült fizikailag a szerepre, nem ivott, nem dohányzott, viszont rendszeresen járt úszni és tornázni.

9458946.jpg

A hármak jele legénybúcsús részében a dorbézoló John és Watson véletlenül betévedt volna egy "Kék osztriga"-bárba, de hamar kikukázták az ötletet.

96534_1.jpg

via: BBC.co.uk., benedictcumberbatch.co.uk, pbs.org., sherlockshome.net, denofgeek.com, IMDb, MichaelPrice (Twitter).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr1014559256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balfaszokkal sáncoló 2019.01.15. 10:25:21

A régit nehéz lesz utolérni.A sorozat +-on megy 16::55-kor hétköznap.