A GYŰRŰK URA: A Gyűrű Szövetsége – 50 érdekesség a forgatásról!
2019. március 17. írta: HSK Productions

A GYŰRŰK URA: A Gyűrű Szövetsége – 50 érdekesség a forgatásról!

"Lehet, hogy az út, amelyet kinek-kinek követnie kell, már ott húzódik a lába előtt, csak látni nem látja."

/ J.R.R. Tolkien

Időről-időre akadnak olyan örökzöld filmek, melyek sosem mennek ki a divatból – kiváló példa erre a Peter Jackson által rendezett Gyűrűk Ura-trilógia. Lassan húsz éve már, hogy bemutatták A Gyűrű Szövetségét a mozikban, de a rajongókat sem az évek múlása, sem pedig az évről-évre műsorra tűzött részek újranézése nem gátolja meg abban, hogy újraolvassák a könyveket, vagy épp filmmaratont tartsanak Frodóék kalandjaiból.

9_863_2.jpg

Ezúttal A Gyűrű Szövetsége c. film forgatási érdekességeiről olvashattok 50 ritkán hallott érdekességet. Korábban annyi érdekességet gyűjtöttem össze a filmhez, hogy ketté kellett osztanom a már megírt bejegyzésemet... Így készült el egy 70, és egy 50 érdekességet tartalmazó két részes cikksorozatom.

Ha esetleg további érdekességek is kíváncsiak vagytok A Gyűrűk Ura-trilógiával kapcsolatban, akkor ajánlom figyelmetekbe Brian Sibley: A Gyűrűk Ura - A filmtrilógia készítése (2001), valamint Chris Smith: A Gyűrűk Ura - Fegyverek és hadviselés Középföldén (2004) c. műveket, továbbá a rajongók körében nagy elismerésnek örvendő bővített, extra DVD kiadást is, melyen több órányi plusz tartalmat kaptunk J.R.R. Tolkien-világának készítéséről.

7542_1.jpg

A Gyűrű Szövetségéhet készített első cikkemben több, mint 70 érdekességet találhattok! Ne feledjétek megnézni a kapcsolódó cikkeket, köztük is főleg, A Hobbit- és A Gyűrűk Ura-filmeknek otthont adó Új-Zéland forgatási helyszíneit felölelő bejegyzést.

Olvastad már?

Gimli mondatát, miszerint: „Egy törpöt nem hajigálhat senki!” az után vették fel, hogy Gimli A két toronyban azt mondja Aragornnak: „Hajíts el!

gif_gimli.gif

1999 végén forgatták le az Amon Hen-en folyó csatát, mely különösképp az Uruk-hai orkokat játszó statiszták számára volt megterhelő, ugyanis irtózatosan meleg (38 fok) volt – ezt pedig, csak tetézte az amúgy is meleg és vastag páncél. Mellesleg, az Amon Hen-en található összes rom polisztirolból készült – tény és való, hogy nagyon valósághűen néztek ki.

amonhen.jpg

A Mória kapujának falán látható lumináló feliratot ugyanazzal az anyaggal festették fel, mint amilyennel az útjelző táblákat szokás

gif_45896413.gif

Eredetileg az a Sylvester McCoy alakította volna Zsákos Bilbót, aki végül Barna Radagast-ot játszotta A Hobbit-trilógiában. Ugyanakkor a rendező mindig is Sir Ian Holm-ot szerette volna leszerződtetni a szerepre – végül sikerült is.

radag.jpg

Naponta 1.460 tojást készítettek el az étkezésekhez az igen csak szép számmal rendelkező stáb számára.

nz_1.jpg

A Zsáklak kandallója felett lógó portrék alakjai feltűnő hasonlóságot mutatnak Peter Jackson rendezővel, és Fran Walsh producerrel.

pj.jpg

Andy Serkis, Gollam hangja és megformálója volt egyúttal a gyűrűlidércek hangja is. További érdekesség, hogy Gollam hangjához nem kellett semmiféle számítógépes torzítást használni, ugyanis Szméagol végig Serkis zseniális hanghordozásában beszélt.

261442_10151339169964434_490343339_n.jpg

Összesen 28 hobbitházat kellett elkészíteni a forgatáshoz Matamatá-n, s mindnek másképp kellett kinéznie.

matamata_1_1.jpg

Móriában, Balin sírjánál a falakon elrejtve megtalálható törp nyelven az „Itt járt Joe”, és a „Készült: Új-Zélandon” feljegyzések is.

gimli.jpg

A Lurtz-ot (az Uruk-hai orkok vezérét) alakító Lawrence Makoare-nak összesen 11 órát vett igénybe a sminkes előkészület a sminkszobában és a forgatási helyszínen, együtt véve.

uruk.jpg

Milyen érzés hobbitnak lenni? Elijah Wood az első film forgatásához minden reggel 5 órakor kellett kelnie, s két órán át tartott, mire készen lett a jelmez magára öltésével, a hobbit lábbal és a sminkkel. Először belebújtak a műanyag hobbit lábba, melyet ragasztóval rögzítettek a színész talpára, majd hajszárítóval megszárították (egy órán át, amit állva kellett megvárniuk), végül jöhetett a műszőr felragasztása a lábfejre. Sean Astin így nyilatkozott a sminkes kollégáról, aki éveken át napi rendszerességgel dolgozott Samu lábain: „Azt hiszem, a feleségem sem ismeri annyira a lábamat, mint ő!” A helyzet pikantériája, hogy a kollégát Sean Foot-nak hívták – de tényleg! A hobbitokat alakító színészek a hosszú, már-már rutinos folyamat alatt olvastak, zenét hallgattak. Ami a műanyag, felragasztott hobbit füleket illeti, a színészek néha kifejezetten rosszul hallották egymást, vagy a rendezői utasításokat, annyira megszűrték a hangot az apró kiegészítők.

262652_1.jpg

De ha már a hobbit lábaknál tartunk: sokszor úgy oldották meg, hogy a hobbitokat játszó színészek valóban az ember-méretű karaktereket játszó színészekkel együtt szerepeljenek a vásznon, hogy Elijah Wood-ék egy-egy dupla matracra térdeltek le. Sean Astin feljegyezte, hogy összesen 60 forgatási napon olvadt le lábáról a hobbit tappancs. Egy (úgymond) átlagos hobbit-nap után, végül egy közel 60 perces procedúra következett, melynek keretében megszabadították kedvenc, bongyor hajú karaktereinket szőrös tappancsaiktól melyet – a ragasztónak hála – koránt sem volt egyszerű eltávolítani, valamint parókáiktól, műfüleiktől és jelmezeiktől.

5496_1.jpg

Egy másik vicces történet a tünde hajókról: a mini-Frodót alakító színész azzal viccelődött Viggo-nak, az ő szokásos, egyedi hangján: „Viggo, ha elsüllyednénk, ne törődj velem, mentsd magad… úgysem tudok úszni!” Erre a színész: „Ugye, csak viccelsz?” Mire a dublőr: „Nem, de legalább veszek egy ingyen fürdőt.”

boat.jpg

Összesen 29 lidérc-gúnya készült a forgatásokhoz, s a kilenc gyűrűlidércnek mind különböző kard készült. Apropó, Gandalf kardja is kéken világított volna, ha orkok vannak a közelben, de Peter Jackson nem akarta, hogy a Star Wars fénykardjához hasonlítsák, illetve a büdzsén is jelentősen könnyítettek azzal, hogy megspórolták.

987_1.jpeg

Talán azt hihetnénk, hogy egy könyv adaptációja nem változik napról napra, de mégis. A Gyűrűk Ura forgatásakor akár naponta újabb és újabb forgatókönyv-vázlatot nyomtak a színészek kezébe, de nem azért, mint manapság (akár egy Marvel-film esetében), hanem, mert folyamatosan finomítottak a film menetén és szövegein, hogy gördülékenyebb, vagy épp részletesebb legyen.

89869.jpg

Elijah Wood (Frodó) és Andy Serkis (Gollam) is ajándékba kapott egy példányt a forgatásokon használt Egy Gyűrűből. A humoros dolog az egészben, hogy egy ideig mindketten abban a hitben éltek, hogy csak egy szerencsés kapott ilyen nagy ajándékot.

images_4_1.jpg

Többek között, Andrew Jack foglalkozott a tünde szavak helyes kiejtésének megtanításával. Több, Tolkien-nel készült felvételt is tanulmányozott, hogy a színészek minél pontosabban adhassák vissza a nyelv különleges dallamosságát és szépségét.

7_2.jpg

A ’MASSIVE’ névre hallgató számítógép hatalmas áttörést hozott mind A Gyűrűk Ura filmek, mind egész Hollywood számára. Ez a gép képes volt arra, hogy akár több ezer, vagy tízezer karakter (ezesetben: Uruk-hai harcos, ember, vagy tünde) mozgását koordinálja, s ha arra volt szükség, egy ellenséges katonával szembetalálva magát, megtegye a szükséges (betáplált) mozdulatokat, cselekvéseket – pl. támadás, vagy védekezés. (A technológiának talán a folytatásoknál vették méginkább hasznát.) A rendező saját pénzéből is áldozott a program kifejlesztésére.

84653_3.jpg

Ironikus, hogy a Szövetség egyik legalacsonyabb karakterét (Gimli) alakító John Rhys-Davies a kilenc útitárs legmagasabb színésze, ugyanis a való életben 185 cm magas!

gif_gimli2.gif

Bob Anderson (+2012, a képen Billy Boyd-dal) a legjobb kardforgatónak tartotta Viggo Mortensent, akit valaha tanított.

12631.jpg

A prológust eredetileg nem Cate Blanchett (Galadriel), hanem Frodó (Elijah Wood) elbeszélésében hallhattuk volna. De készült egy másik változat is, melyet Sir Ian McKellen (Gandalf) narrálásában hallhattuk volna – utóbbira később alkalmunk nyílt, A Gyűrűk Ura: Harc Középföldéért videójátékban. Galadriel azért bizonyult jó választásnak, mivel jól példázta a tündék időtlenségét, s ezáltal mélységet adott a prológusnak.

9_863_1.jpg

Peter Jackson eredetileg azt szerette volna, ha mind a négy hobbit szerepére angol színészt választanának. Végül úgy alakult, hogy Billy Boyd és Dominic Monaghan felelt csak meg a korai kitételnek, de a végeredményt látva, biztosra veszem, hogy Peter is tudja, jól döntöttek.

4hobb.jpg

Bár a film cselekménye alapján azt hihetnénk, hogy kb. egy hét telik el a között, hogy Gandalf elindul a Gyűrű történetének felkutatására és mikor visszatér a Megyébe, de a könyvben a két esemény között nagyjából tizenhét év telik el.

58987.jpg

Amikor Pippinék a második reggeliről diskuráltak, Viggo Mortensen dobta fejbe Billy Boyd-ot egy almával. Billy szerint, összesen 16 alkalommal kellett felvenni a jelenetet, hogy Viggo jó helyen találja el. A Pippint játszó színész szerint, Viggo titkon élvezhette a jelenetet…

gif_pippin.gif

Sean Bean az Elrond tanácsa-jelenetnél egy, a közelben elhelyezett szövegkönyvből olvasta fel mondandóját, ugyanis azt a forgatást megelőző este kapta csak kézhez. Ha jól megfigyelitek a színész szemmozgását és tekintetét, látni valamicskét az apró trükkből. Egyébként, Sean-ról tudjuk ugyebár, hogy nagyon ritka, amikor az általa játszott karakterek megélik a film végét… A színész elmesélte, hogy Boromir halála volt a „kedvenc” haláljelenete karrierje során.

8976745_1.jpg

Liv Tyler annyira elmélyítette a szerep kedvéért a hangját, hogy még az apja, Steven Tyler is azt hitte, valaki más kölcsönözte Arwen orgánumát.arwen.jpg

Orlando Bloom is előszeretettel végezte el saját maga a rizikósabb jeleneteit – mely nagy szó azért is, mivel a forgatást megelőző években még az ablakból kiesve eltört a gerincoszlopa. A forgatásokon „szerencsére” csak egy bordája bánta a rázós helyzeteket… Gondoltad volna, hogy Orlando Bloom eredetileg Faramir szerepére jelentkezett? Ezt a videót meg csak úgy itt hagyom... :)

A Gyűrű Szövetsége vágatlan verziója eredetileg 4,5 órásra sikeredett. (A képen az orkokat játszó statiszták láthatóak sminkben, maszk nélkül.)

65656_4.jpg

Ian McKellen egy zöld ping-pong labdát tartott szemmel, amíg a Balroggal küzdő Gandalfot alakította. A trilógia idején még leginkább a kék-háttér alkalmazása volt elterjedt technika, s az azt követő években kezdtek csak átállni a filmstúdiók a zöld-háttérre (mivel azt könnyebben kezeli a számítógép).

balr.jpg

Bilbó születésnapi tortája hungarocellből készült és valóban, 111 db. gyertya égett rajta a forgatás során. Az már más kérdés, hogy a felvételt követően a díszlet ki is gyulladt.

cake.jpg

Legolas a film végi, Amon Hen-en vívott csatában számítógép-generált nyílvesszőket lőtt ki, mivel lehetetlen lett volna annyi nyílvesszőt, olyan rövid időn belül kilőni a színész számára.

gif_legolas_1.gif

A lepke (Antheraea polyphemus), akinek Gandalf Orthanc tornyának tetején suttogott, aznap, nem sokkal a forgatás kezdete előtt született és a jelenet felvételét követően el is pusztult. További érdekesség, hogy a varázsló a ’Gwaihir’ nevet súgta az apró lénynek. Gwaihir egyike volt azon sasoknak, akik kimenekítették Gandalfot Orthanc tornyából.

antheraea_polyphemus.JPGElrond tanácsának jelenete alatt 6 stábtag feladata csak az volt, hogy dobálja fentről a faleveleket. Mivel hosszan vették fel az említett jelenetet, így a levelek is hamar barnultak, ezért be kellett festeni az összes begyűjtött példányt.

3265123_1.jpg

A rendező szerette volna megfilmesíteni Tom Bombadil-jelenetét is, de végül kifutottak az időből.

485337_241899062622433_951305111_n.jpg

Minden színész és színésznő parókát viselt a film munkálatai során, kivéve Peter Jackson gyermekét, Billyt, akinek már akkor is nagyon göndör haja volt. Katie Jackson (a rendező lánya) pedig feltűnt A Gyűrű Szövetségében és A Hobbit: Smaug pusztasága filmekben is.

-9865_2.jpg

A WETA Workshop kovács munkásai alakították az ork kovácsokat a film során.

gif_iseng.gif

Orlando Bloom két hónapon át tanult íjászkodni a szerep kedvéért.

985_1.jpg

Amikor Frodó elejti az Egy Gyűrűt a hóban, az egyik közelin egy közel 20 cm-es gyűrűt láthatunk. Erre azért volt szükség, hogy jól működjenek az ember – hobbit – gyűrű távolság és a méretkülönbségek érzékeltetése.

895613.jpg

A fülét vagy a lábát…? Több, mint 1.600 tünde, ill. hobbit fület készítettek latexból a forgatásokhoz. Mindegyiket egy e célra készített speciális kemencében sütötték (egy héten és napi huszonnégy órán át folyt a „sütögetés”). Hogy megelőzzék a rajongók körében a lopott hobbit lábakkal való üzekedést, a nap végén lefejtett hobbit lábakat és füleket bezúzták. A forgatás végeztével Dominic Monaghan (Trufa) megtarthatott magának egy pár latex lábat.

Ha mind a három Gyűrűk Ura-részt bővítve néznéd meg egymás után, akkor összesen 681 percet kellene rájuk szánni, vagyis, 11 óra 21 percet.

9595_4.jpg

Sir Ian Holm utolsó leforgatott jelente a film során az volt, amikor a hobbit megtalálja Gollam barlangjában az Egy Gyűrűt. Érdekesség, hogy A Hobbit: Váratlan utazás filmben Martin Freeman-nek 2012-ben ez a jelenet volt az első forgatási napja a fiatal Bilbó szerepében. További plusz információ, hogy Holm kölcsönözte Frodó hangját a mű 1981-es, BBC-s rádiófeldolgozásában.

8653.jpg

Peter Jackson-nak jó nagy lakása lehet, ha megtalálható benne az egész megépített, ember nagyságú Zsáklak.

897484_1.jpg

Enya May it Be dala miatt a dal szövegírója, Roma Ryan megtanult tündéül, hogy minél pontosabb legyen nyelvtanilag a végső szöveg.

Míg más filmzeneszerzők alig egy hónapon át vannak bevonva a filmek munkálataiba, addig Howard Shore már két évvel az első rész előtt is szerencsés részese volt a tervezési folyamatnak. Eredetileg James Horner (+2015) lett volna a zeneszerző, ám nem jutott elég ideje az Egy csodálatos elme filmzenéje mellett erre a projektre is

8956_1.jpg

Elrond tanácsának összegyűlésekor hallható Boromir beszéde alatt A Király visszatér főtémája, ám ekkor még csak lágy dallamok kíséretében. Howard Shore zeneszerző ekkor még nem tervezte, hogy két évvel később majd ezt a témát szánja Aragorn és Gondor-zenei témáinak.

Liv Tyler és Hugo Weaving (Elrond) is influenzában szenvedett a forgatások alatt.

559684596.jpg

A móriai goblinok rikoltozásához oposszumok éjszakai visítozását használták fel.

Liv Tyler (Arwen) nem olvasta A Gyűrűk Urát, de amint megkapta Arwen szerepét, bemagolta mindazt, amit csak tudni lehetett a tündékről és a trilógia mitológiájáról. Egyszer, az autója műszerfalán felejtette az egy pár tündefülét, s mire visszaért, azok teljesen megolvadtak.

89653_7.jpg

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!

Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel a Facebookon, így még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák és érdekességek!

info & pics via: IMDb, Pinterest: HSK - Middle Earth, Behind the scenes video, wetaworkshop.com.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr5114693912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2019.03.18. 19:16:25

A hangtompító hobbitfülre reflektálva, hasonlóan vicces volt a még 1992-es Tim Burton-féle Batman visszatérben Michelle Pfeiffer macskanő-ruhája, ami szintén annyira megszűrte nemcsak a kívülről érkező hangokat, de még Pfeiffer saját hangját is, hogy Burton folyamatosan egy figyelmeztető táblát tartott fel a színésznőnek, ha az magáról megfeledkezve - természetes reakcióként, mindenki kiabált már telefonba azt gondolva, hogy attól jobban hallják :D - teli tüdőből ordítva kezdte el mondani a szövegét :)

Zacskóstej 2019.03.20. 15:34:30

Lehet az előzőben volt? Akkor sorry....de Aragorn, mikor meglátja a nagy halom elégetett orkot és belerúg a földön heverő sisakba, majd üvölt egyet....eltört a lábujja,szóval az üvöltés őszinte :)

HSK Productions · http://hatso-sor-kozepe.blog.hu/ 2019.03.20. 18:33:02

@Zacskóstej: Igen, valoban történt ilyen eset Viggo Mortensen-nel a forgatási munkálatok alatt, és tervezem is, hogy bele írom majd a következő cikkbe, ugyanis, ez A Két Torony forgatása idején történt. Örülök, hogy ilyen sokatoknak tetszett a cikk! :) Nézzetek még körül a címsorban, ott van egy Így készült...-szekció, ahol rengeteg filmes kulisszatitkokról olvashattok!