LOST: 108 forgatási érdekesség a sorozatról!
2019. április 08. írta: HSK Productions

LOST: 108 forgatási érdekesség a sorozatról!

"Ne keverje össze a véletlent, a sorssal!"

/ Mr. Eko (LOST)

Hiába ért véget 2010-ben a LOST c. tv-sorozat, sokan máig a televíziózás mérföldköveként tartják számon. Nem csak azért, mert alapötletével újdonságként hatott az addigi szériák világára, hanem, mert ez volt az első olyan sorozat, mely egyazon történetet más és más karakterek szemszögéből mutatott be. Képes volt hat évadon át nézők tízmillióit hétről-hétre úgy leültetni a tévék elé, hogy minden epizód után – nem, hogy válaszokat, hanem sokkal inkább – csak még több megválaszolandó kérdést kaptunk.

97846_2.jpgBár az 5-6. évadnál némiképp visszaesés volt tapasztalható a nézettség tekintetében, mégis, a sorozat a befejező rész óta is töretlen népszerűségnek örvend. Sőt, olyannyira, hogy az anyasorozatot gyártó ABC csatorna már azt fontolgatja, hogyan vihetné tovább a történetet... Több, mint valószínű, hogy egy előzmény szériáról lenne szó. Az már más kérdés, hogy jót tesz-e majd a vérfrissítés a sorozatnak? A sorozat lezáró epizódja sok rajongónak csalódást keltő volt, ráadásul, a beígért összes választ sem kaptuk meg, én azonban ettől függetlenül is azt mondom, hogy a LOST az egyik, ha nem a kedvenc sorozatom.


Hosszú évek óta szerettem volna már egy így készült...-témájú, forgatási érdekességekkel teli cikket készíteni a LOST-ról, s most végre itt az alkalom. A címválasztás sem a véletlen műve (gondolom, senkinek sem kell elmagyaráznom, mit jelent ezesetben a 108-as szám...), remélem, hogy bőven találtok benne kedvetekre való csemegét! A DVD-kiadásokon számtalan további érdekességet tudhattok még meg a sorozatról. Ráhangolódásként pedig, érdemes belehallgatni a sorozat legjobb zenéibe, erről az alábbi cikkben lesz alkalmatok.

3231.jpgDHARMA-csemegék:

A Sawyert alakító Josh Holloway kezdetben még Jack szerepére jelentkezett, ám a meghallgatásán elfelejtette a szövegét. Dühében fel is rúgott egy széket, pár szitokszó kíséretében. Végül, pont ez a reakció győzte meg a zsűrit, hogy rá osszák Sawyer karakterét, aki eredetileg sokkal idősebb lett volna a történet szerint, és a New York állami Buffalóból származott volna. A pilot-epizódban még akcentusa is volt karakterének, ugyanis akkor még nem ismerte egészen Sawyer hátterét. Josh zseniális választás volt James ’Sawyer’ Ford szerepére – nem hiába lett a közönség kedvence. Oh, még valami Sawyer kapcsán: Forest Whitaker is jelentkezett a James Ford szerepére – szerencsére, nem ő kapta meg.

gif_566556.gif

Azért is volt egyedi sorozat, mivel ez volt az első olyan széria, melynek nem egy konkrét főszereplője volt. Így nem csak Jack szemszögéből látjuk az eseményeket, hanem minden részben más-más karakter állt a történet középpontjában. További érdekesség, hogy nem lehet megnevezni egyetlen karaktert sem, aki a hat évad mind a 121 részében feltűnt volna. Hurley 118, Jack 117, míg Sawyer, Kate, Sayid, Jin és Sun 116 részben tűntek fel.

3636689874.jpg

A Tudomány embere  vs.  a Hit embere:

A LOST mindig is híres volt arról, hogy híresen jól bánt az ún. beszélő nevekkel, úgy, mint pl.: az angol John Locke és Anthony Cooper, illetve a francia (Jean-Jacques) Rousseau is híres filozófus volt; de Faraday, David Hume, Jeremy Bentham, Dr. Richard Alpert és Herman Minkowski nevét se hagyjuk ki a sorból:

A svájci születésű Rousseau (1712-1778)-tól származik többek között az elgondolás, miszerint, az ember jónak születik, de a társadalom végül megrontja. Ha jól megfigyeljük a sorozatbeli Rousseau gondolkodásmódját, találunk összefüggéseket.

John Locke (1632-1704) az empirizmus képviselője volt. Neki tulajdonítjuk azt az elgondolást, miszerint, minden tudásunk a tapasztalatszerzésből eredeztethető. Nem véletlen, hogy ezt a nevet adták Terry O’Quinn karakterének… Apropó, amikor Locke bepólyálja Aaront, a férfi azt mondja a gyermek anyjának, hogy ez az eljárás már hosszú évszázadok óta bevett szokás, és megnyugtatja a babákat. Bár ez igaz, a filozófus John Locke elutasította az eljárást, s így tett kollégája, Rousseau is (ő az Emil, avagy a nevelésről 1762-ben megjelent – nagy felháborodást keltő – regényében írt hasonlóképp a témáról).

Ami pedig, Anthony Coopert illeti (1671-1713), a tehetős gróf egy ideig Locke patrónusa volt, Locke pedig a fiatal fiút tanította. Sőt, Locke egy ízben még meg is mentette a gróf életét – épp úgy, mint a sorozatban John az apjáét, Anthony Cooperét!

Michael Faraday (1791-1867): az angol fizikus és kémikus neve bizonyára mindannyiunk számára ismerősen cseng. Faraday felfedezései az elektromosság kapcsán ma is mérföldkőnek számítanak (ha mégsem, akkor, talán a Faraday-kalitka kapcsán talán, már dereng valami). De a nevéhez fűződik az ún. Faraday-állandó fogalma is, melynek kapcsán az a sorozatbeli Állandó juthat eszünkbe, melyről Daniel beszélt Desmondnak.

David Hume (1711-1776) skót empirista filozófus: Locke filozófiai elgondolásából merítve ő is az empirikus megismerést vizsgálta. David Hume egyéb iránt, ismerte Rousseaut. Sorozatbeli karakterünket pedig, épp Desmond David Hume-nak hívják, aki épp úgy skót katonaként szolgált, mint a filozófus, akiről a nevét kapta. Érdekes az is, hogy a filozófus az ok-okozat kapcsolatát is vizsgálta, mely valamelyest a sorozatban is megfigyelhető (leginkább Charlie halála kapcsán)!

Jeremy Bentham (1748-1832): angol filozófus és jogtudós, akinek a filozófiájából később az utilitarizmus fejlődött ki. Esetünkben, annyiban fontos az ő neve, hogy Locke a szigetről kiszabadulva ezt a nevet vette fel. Bentham nevéhez fűződik a hasznosság-elvének megfogalmazása. a sorozat kapcsán ez abban nyilvánul meg szerintem, hogy Locke új célja az lett, hogy meggyőzze társait, vissza kell térniük a szigetre.

Richard Alpert karaktere az ex-Harvardi pszichológus professzorról, Dr. Richard Alpertről kapta nevét. George Minkowski neve arra a Herman Minkowskira utal, akinek a matematikai munkásságát Einstein a relativitás-elméletének kidolgozásában vette alapul. Eloise Hawking vezetéknevét pedig, nyilvánvalóan a tavaly elhunyt zseniális tudós, Stephen Hawking Shannon Rutherford szintén a Nobel-díjas kémikus és fizikus, Ernest Rutherford (1871-1937) kapcsán kapta a vezetéknevét, aki a radioaktív sugárzás kapcsán kapott óriási tudományos elismerést. Utóbbi esetben leginkább annyi a valóság és a sorozat között, hogy Shannon vezetékneve a tudósra utal, a radioaktivitás viszont nagyon is a sorozat lényegi elemét képezte – főleg, a negyedik évadtól kezdve.

56445_1.jpg

Dominic Monaghan (Charlie) barna cukrot szippantott fel a forgatások során, ezzel helyettesítették a heroint. Dominic kezdetben még Jack szerepére jelentkezett.

265264.jpg
A sorozat első képkockáit annál a jelenetnél vették fel, amikor Charlie összetűzésbe keveredik a repülőn a légi utaskísérő Cindyvel. Érdekesség, hogy Cindy (Kimberly Joseph) kapta az első szöveges jelenetet az egész széria során.

gif_123456.gifJeremy Davies-t annyira érdekelte az általa megformált karakter nevének eredete (Faraday), hogy szinte elmerült a híres tudós életében és munkásságában. Ez annyira megtetszett a vezetőségnek, hogy megengedték a színésznek, hogy pár sort beleszőhet a szövegkönyvébe – ezeket a mondatokat akkor hallhattuk, amikor Jeremy Desmondnak mesél az időutazást vizsgáló kísérletéről.

548654.jpg

Kezdetben az egykori Batmant, Michael Keatont nézték ki Jack Shepherd szerepére. Sőt, Jack már a pilot (vagyis, az első)-epizódban meghalt volna! De mivel pozitív visszajelzéseket kaptak a tévénézőktől a karaktert illetően, így Jack állandó szereplője lett a sorozatnak. A Mad Men c. sorozat főszereplője, Jon Hamm is jelentkezett Jack szerepére.

1165.jpg

A repülőgép roncsaiként egy Lockheed Tristar L-1011-es szolgált, mely aktív korában 58.841 levegőben töltött órával büszkélkedhetett 1972 és 1998 között.

696456486.jpg

A repülőgép baleset a történet szerint 2004. szeptember 22-én történt, épp aznap, amikor a pilot-epizód debütált az ABC csatornán. Ez a rész volt a csatorna legdrágább bevezető epizódja egy általa készített sorozathoz – mintegy, 10-14 millió dollárra rúgott a büdzsé (egy átlagos pilot max. 4m dollárba kerül)!

2012.jpgA negyedik évad három résszel hosszabb lett volna, de az írói sztrájk miatt ennyivel lett rövidebb (sajnos) az évad, pedig Faraday-ék újabb részeket kaphattak volna.

gfi_546543.gifA Sunt alakító Yunjin Kim eredetileg Kate szerepére jelentkezett. Mivel a szereplőválogatáson látták a benne rejlő potenciált, nem akarták veszni hagyni a lehetőséget, s ezért megalkották Sun karakterét és történetét.

986879.jpg

Az Oscar-díjas Michael Giacchino a LOST zenéjével lett igazán világhírű (film)zeneszerző, azóta pedig olyan filmek fűződnek már a nevéhez, mint pl. a Pókember: Hazatérés, a Doctor Strange, a Majmok bolygója-széria több darabja, és a Jurassic World-filmek. A sorozatnak rengeteg jól sikerült zenei aláfestése van, erről korábban egy külön cikket is készítettem, benne a 42 legjobb LOST filmzenével! Giacchino több esetben is felhasznált a repülőgéproncsból fémdarabokat a komponálás során, az autentikus hanghatások elérése céljából.

gif_9566.gif

Terry O’Quinn (John Locke) volt az egyetlen a stábból, akinek nem volt szüksége meghallgatásra, ugyanis, J.J. Abrams korábban már dolgozott vele az Alias-ban.

7941.jpgA Clairet alakító Emile de Ravin allergiás a mogyoróvajra. Ez csak azért érdekes, mivel az egyik epizódban Charlie eltökéli, hogy szerez a lánynak mogyoróvajat. Bár a bunker felfedezése után a túlélők találtak pár üveggel, Clairet sosem látjuk nyitott üveggel – hát, pont ezért…

98676.jpgA sorozat ötlete az ABC Entertainment vezetőjének, Lloyd Bruan fejéből pattant ki, aki úgy képzelte el a sorozatot, mint a Számkivetett, a Survivor és a Legyek ura keverékét. Amint elmesélte a vezetőségnek ötletét, síri csend telepedett a szobára. Kezdetben, még a Nowhere (Sehol) címben gondolkodtak a készítők. Szerintem, a LOST sokkal jobb és kifejezőbb választásnak bizonyult. Egyébként ő volt az, akinek a hangján hallhattuk mindegyik rész elején a jól ismert mondatot: Previously on LOST… (Az előző részek tartalmából…) Sajnos, amint a vezetőség megtudta, milyen hatalmas pénzt emésztett fel a pilot-rész forgatása, azonnal kirúgták Braunt.

1265165.jpg

A Sawyert üldöző jegesmedve helyett eredetileg egy vadkant képzeltek el a történetben...

489489.jpgA 121 részhez Michael Giacchino összesen 51 órányi filmzenét komponált (!) - melyből végül kiválogatták a legjobbakat és összeállították az összesen 10 zenei album repertoárját. Évadonként egy-egy album készült, kivéve a 3. és 6. évadokat, mivel azok dupla lemezzel jelentek meg, illetve az utolsó évadhoz készült még egy 2 lemezes külön kiadás is, The Last Episodes címmel. Giacchino szerezte továbbá a sorozaton alapuló számítógépes játék zenéjét is.

55_2.jpgAz új Star Wars és a Star Trek-filmek rendezői székében csücsülő J.J. Abrams kezdetben az alias, majd a LOST c. sorozatokkal szerzett hírnevet. Damon Lindelof és Carlton Cuse írók J.J. Abrams-szel együtt megírták a szkriptet és ez elég is volt ahhoz, hogy az ABC csatorna rábólintson a sorozat tervére.

6876768.jpg

Sok rajongó abban a hitben élt, hogy majd Jack fogja kimenekíteni a túlélőket a szigetről, ugyanis, még a sorozat elején arról beszélt a doki, hogy egykor repülőgép vezetői órákat vett.

598595.jpgHa már a szereposztásoknál tartunk: Jorge Garcia Sawyer szerepére jelentkezett, de a színész jelleme túlzottan kedvesnek tűnt a zsűrinek, így kapta végül Hugo szerepét, amit kifejezetten rá szabtak!

gif_56556.gif

Evangeline Lilly karaktere, Kate megtartotta Sawyer levelét, amit a kisfiú még gyerekkorában írt… Ez a levél fontos szerepet játszott a történetében, így a színésznő meg is tartotta, ám egy, az otthonát porig égető lakástűzben ez is odaveszett 2006-ban.

8977897.jpg
Naveen Andrews állt elő Sayid és Shannon kapcsolatának ötletével. Bár a csatornánál rábólintottak az ötletre, a párocska nem igazán nyerte meg a rajongók tetszését, és Shannon (Maggie Grace) lassacskán el is tűnt a sorozatból. De a színésznő távozásának valójában egy sokkal komolyabb oka volt…

3663263.jpg

Ugyanis, Maggie Grace-nek azért kellett elhagynia a showt, mivel több színésszel is összefeküdt, ezt pedig, a csatorna nem nézte jó szemmel. Ejj, szegény Boone…

5631.jpg

A rajongók körében létezik egy teória, miszerint, azokat a színészeket, akik készültek volna otthagyni a showt, az írók egy-egy gyilkosság által írták ki a történetből. Így volt ez Michelle Rogriguez (Ana Lucía) és Cynthia Watros (Libby) esetében is. Bár, ami engem illet, szerintem ez egyáltalán nem tűnik bizonyítottnak, elvégre, Ana Lucía is többször visszatért még szerepében egy-egy rövidke jelenet erejéig.

9989898.jpgA sorozat készítői a széria végéhez közeledve a rajongókat azzal hitegették, hogy minden kérdésre választ kapnak. Ám, mint azt bizonyára mindannyian jól tudjuk, ez koránt sem így történt.

6626.jpg

Az ABC-nek benyújtott 20 oldalas tervezet szerint, a „szörnyeteg” mindössze pár epizód erejéig lett volna részese a történetnek, ugyanúgy, mint egyes túlélők. Erre a ferdítésre azért volt szükség, mivel az írók nem bíztak a csatorna fejeseiben. Attól tartottak, hogy nem bólintanának rá egy olyan sorozatra, ahol a misztikum, szörnyek, és rejtélyek alkotnák a széria vonzerejét.

956845.jpg

Több, mint 50 gyermek alakította Aaront! Bár a sorozat első pár évadában azt hihettük, hogy később kiemelkedő szerepe lesz majd Claire babájának, ám végül nem így lett, ezért az sem volt túl fontos, hogy mennyire látszik a különbség az Aaront alakító babák közt. Az első baba az első évadban tűnt fel, az utolsó, három éves gyermek (William Blanchette) pedig, a sorozat záró epizódjában. A bábu-Aaront a forgatáson csak Jane-nek hívták a stábtagok. Mellesleg, többféle bábu is készült Aaron szerepeltetésére, mindegyiknek más és más nevet adott a stáb: kamu-Aaron, ijesztő-Aaron, sírós-Aaron – attól függően, hogy épp milyen jelenthez van szükség a babára.

9698_1.jpg

Evangeline Lilly simán megkapta Kate szerepét, azonban több, mint húsz alkalommal próbált meg munkavállalói vízumért folyamodni a kanadai színésznő. Szerencsére végül összejött a vízum, így Lilly rögtön repülőre szállt és már utazott Hawaiira, ahol egy napja zajlott a pilot-rész forgatása.

1231321_2.jpgJohn Locke háttértörténetét onnan vették, hogy az őt megformáló Terry O’Quinn a forgatási szünetekben gyakran szeretett a tengerparton ücsörögni, s közben az iPodját hallgatni. – Damon Lindelof és J.J. Abrams pedig már rá is álltak a „dobozos” fickó háttértörténetén dolgozni.

959656.jpgA vízesés mellett található barlang falát gumiból készítették, hogy ne verje vissza a színészek és a stáb lépteinek zaját.

61554.jpg4 8 15 16 23 42: A legendás számoknak óriási jelentősége van a sorozatban, rengetegszer bukkantak fel, különféle formában. Érdekesség, hogy a hat számból a 23-as szerepelt legtöbbször az évadok során. Apropó, a sorozatot gyártó ABC csatorna logójában is látható a számsor egy részlete (04 08 23 42)! A számokat összeadva kijön a szintén fontos 108-as szám, mely egyben a visszaszámláló miatt, másrészt pedig, a szigeten töltött napok száma (az Oceanic 6 megmentéséig számolva) miatt fontos.

98_46513.jpg

Boone és testvére, Shannon az eredeti forgatókönyv szerint egy tehetős család gyermekei lettek volna. Így a fiatalembert Boon Carlyle V.-nek hívták volna (vagyis, az ötödik ilyen nevű férfiként a családban). Végül, elvetették az ötletet, de azért valamilyen formában mégis felhasználták: amikor Kate és Jack először találkoznak vele, megszámolják, ki tart velük a túrára és így hangzik el a számolás: „Egy, kettő, három, négy, Boone!” Erről, az első évad DVD extrái között beszéltek

859859.jpg

Ian Somerhalder (Boone)-t szerződtették le elsőként színészek közül, és őt is írták ki legkorábban.

622262.jpgA Jack (Matthew Fox) vállán lévő tetoválások valódiak, jelentésük: „Sasok hasítják az égboltot.” A szöveg Mao Ce-tungtól származik, de a történetben más az eredete és a jelentése.

7674.jpg

Sokan nem tudnak róla, de a DVD kiadáson fellelhető egy 12 perces videó (The New Man in Charge címmel), mely az évadzáró rész után játszódik…!

Waltnak is nagyobb szerepet szántak az írók, azonban egy nem várt „probléma” miatt végül kiírták a fiút a sorozatból. A 11 éves Malcolm David Kelley alakította a 10 éves Waltot a sorozatban. Természetesen, azért még a visszatekintésekben és időugrásokban újra láthattuk vendégszerepelni a fiút.

65656_5.jpgDominic Monaghan és Evangeline Lilly 2004-ben összejöttek a forgatás során, románcuk három éven át tartott.

589648596.jpg

Mielőtt Daniel Dae Kim házat vásárolt volna Hawaiion, felhívta a vezetőséget, hogy megtudja, tartósan terveznek-e Jin karakterével a sorozat hátralévő részében…

59659659.jpg

Harold Perinneau (Michael) barátnője alakította Sawyer ex-barátnőjét, Mary Jo-t (1 évad, 16. rész).

harold_and_brittany_perrineau.jpgAz Ethan Rom nevéből összerakható anagramma szerint neve annyit tesz, mint: „másik ember” (Other Man) – ezzel utalva „a Többiekre”.

99595_2.jpgMr. Eko: Adewale Akinnuoye-Agbaje hamar a rajongók kedvencévé vált. a színész javasolta a ’Mr. Eko’ nevet karakterének, akit eredetileg Omecca-nak hívtak volna. Azonban, két évadnyi szereplés után Adewale úgy érezte, elege van Hawaiiból és vissza akart térni Londonba (szülei halála miatt). Így – az eredetileg négy évadra szóló szerződésétől eltekintve –, kiírták a sorozatból, de azért szerették volna a sorozatzáró epizód erejéig visszacsábítani a csatorna emberei, azonban, ő a felkínált összeg ötszörösét (!) kérte volna ezért cserébe… Mr. Eko és John Lock kapcsolatát eleinte hasonlóképpen képzelték el, mint Jacob (Mark Pellegrino) és a Fekete Ruhás Emberét (Titus Welliver).

6265262.jpg

Ha, már Mr. Ekoról van szó: kezdetben, Lance Reddick-re osztották volna a szerepet, ugyanakkor a színész épp egy másik projekten dolgozott. Végül, sikerült mégis leszerződtetni a sorozatba, így született meg Ben Linus „asszisztense”, Matthew Abaddon.

gif_5466.gifA sorozat atyja, Damon Lindelof ki nem állhatta a Nikki & Paulo-páros karaktereit, így nem is húzták sokáig a sorozatban. Mindazonáltal, szerintem az egyik legsokkolóbb halálnemben volt részük, amit a hat évad során láthattunk…

8645_9.jpg

Mivel eredetileg úgy tervezték, hogy Jacket kiírják az első epizód folyamán (helyette a másodpilóta halt meg a szörny karmai által), Kate lett volna a (nem kimondott) főszereplő a széria során. Karaktere egy harmincas üzletasszony lett volna, aki a férjével együtt utazott volna a repülőn. De Jack közkedveltsége beleszólt a tervekbe, így Kate is új háttértörténetet kapott. Viszont eredeti háttér sztorijából megtartottak egy szeletet, s azt Rose és Bernard kapcsolatába ültették át (a pár szétválása – újraegyesülése tekintetében).

gif_546454.gif

A széria befejezésekor Rose és Bernard voltak az egyedüli túlélői az Oceanic 815-nek, akik sosem hagyták el a szigetet.

8643_1.jpg

A Vincentet alakító kutya egyszer csak, gondolt egyet, és a tutaj után vetette magát… Végül, benne is hagyták az epizódban a jelenetet. A kutyi egyéb iránt, egy Madison névre hallgató nőstény labrador volt.

1351_4.jpgA Bent alakító Michael Emerson együtt szerepelt feleségével a sorozatban, bár furcsamód, Carrie Preston a kis Ben édesanyját alakította a harmadik évadban.

michael_emerson_and_carrie_preston.jpgNestor Carbonell alakította a sorozat egyik legérdekesebb karakterét, Richard Alpertet. A figura kapcsán sok rajongó biztosra vette, hogy sminkkel emelték ki a férfi szemét, ám Nestor ezt cáfolta, mondván, hogy ami látunk a szemén, az mind természetes. Sőt, az 5. évad DVD extrái között arról beszélt, hogy a sminkesek alapozót használtak annak érdekében, hogy elrejtsék a sötét tónusokat a szeme körül.

656_20.jpg

Terry O’Quinn (John Locke) szívesen gyalogolt át az egyik forgatási helyszínről, a másikra. Némelyik ilyen séta során, akár 12 mérföldet is megtett.

231_2.jpg

Több színészt is lekapcsolt a hawaii rendőrség gyorshajtásért a forgatások alatt, köztük: Dominic Monaghan, Josh Holloway, Naveen Andrews, Ian Somerhalder, és Christian Bowmant. Harold Perinneau (Michael) biztosítás, Adewale Akinnuoye-Agbaje pedig jogosítvány nélkül vezetett.

98465_6.jpg

A Fekete Ruhás Ember és Jack végső leszámolása alatt eredetileg nem csak a sziget indult volna meg, de sűrű lávakitörés közepette kellett volna küzdenie a két karakternek. Mindez, azonban túl drága lett volna a költségvetésnek.

65645456.jpgEgyszer 42 napon át esett folyamatosan az eső Oahun! Zach Grobler, a sorozat díszlet- és látványtervezője készítette az alábbi fotót, melyen a Hattyú állomás látható, amint elöntötte a víz az egész forgatási helyszínt. Szerencsére időben ki tudták szivattyúzni az esővizet a helyszínről és kis csúszással ugyan, de folytatódhatott a forgatás.

zach_grobler.jpg

A Fekete Ruhás Ember valódi nevét egyszer sem hallottuk a sorozat alatt. Egy, a 6. évad korai szkriptjében Samuelként szerepelt. Sok rajongó az Ézsau nevet javasolta, utalva ezzel a Bibliai Ézsau és Jákob (Jacob)-történetre.996969_1.jpgMinden csövet és gépezetet műanyagból készítettek el a forgatás azon részéhez, mikor Julit meghal a Hattyú állomáson. A látványtervezők nagyszerű munkát végeztek, ugyanis tényleg minden valódinak tűnt.

zach_grobler2.jpg

Eric Lange (Stuart Radzinsky) szerint, egyes forgatási helyszínek a dzsungelben disznótelepek alatt feküdtek. Igen ám, de egy nagyobb eső után a stábból senki sem merte megtapogatni a földet, vagy akár lefeküdni a fűbe…

2626262.jpgCarlton Cuse szerint, még több DHARMA állomás is volt a szigeten, de természetesen, nem mind került bemutatásra, mint ahogy az sem tisztázódott, hogy ezeknek az állomásoknak milyen funkciójuk volt.

32_2.jpg

Josh Holloway (Sawyer) és Henry Ian Cusick (Desmond)-al is felvették azt a rövid jelenetet, amikor karaktereik a nyitott koporsóban fekszenek. Természetesen, az írói stáb már akkor is tudta, hogy John Locke lesz az, aki meghalt. Erre a lehetséges spoiler-terjesztők miatt volt szükség. Igen ám, csak, hogy minderről elfelejtettek Josh Holloway-éknek szólni! Josh kétségbeesetten hívta fel a stúdiót, hogy mi történt? Az ABC sűrű elnézéskérés közepette gyorsan Cusic-t is felhívta, hogy megnyugtassa, mindez csupán egy félrevezetés része.

4343_1.jpg

You All Everybody! – J.J.Abrams egy másik sorozatában, az Alias-ban (2001) szintén lehetett hallani az említett slágert, amit a LOST-ban Charlie zenekara, a Drive Shaft énekelt.

98653_7.jpgCharlie zenekarának eredeti neve: The Petting Zoo lett volna.

3513.jpgCharlie tetoválása egy John Lennon-dal (Strawberry Fields Forever) szövege: „Könnyű dolog becsukott szemmel élni.” (Living is easy with eyes closed.)

61651.jpg

4 8 15 16 23 42… De mégis, honnan jöttek a számok? Sosem jutott volna eszembe, de a New York Yankee játékosainak – Gehrig, Berra és Dickey, Munson, Ford, Mattingly és Jackie – a mezszámai!

8653_1.jpg

Eredetileg nem DHARMA, hanem Medusa Corp. lett volna a Kezdeményezés neve.

4656854.jpg

Az első megépített tutaj elsüllyedt a forgatások során, míg a második túl gyorsra sikeredett, így pedig, a kamerás csónakot is simán lehagyta.

2622.jpgDamon Lindelof (executive producer) a sorozat végeztével hazavitte a Karantén felirattal ellátott bunkerajtót és kávézóasztalt csinált belőle!

3636_2.jpgCarlton Cuse pedig, a visszaszámoló órát tartotta meg magának.

gif_789456.gifA 2. évad 4. részében (Everybody Hates Hugo) Hurley álmodik és közben egy olyan tejes dobozból iszik, melyen Walt képe látható, alatta pedig, a felirat: „ELTŰNT!”.

7894.jpgA hatodik évad forgatása előtt egy hawaii papot hívtak, hogy áldja meg a forgatást és a stábtagokat.

6541.jpgEgy-két apró kivételt nem számítva, Hawaiin folytak a munkálatok, és persze, Los Angelesben. Még a külső jeleneteket is Oahun vették fel, így hiába hinnénk, hogy a stáb pl. Londonban is forgatott, mégsem. egy stáb elutazott Londonba, felvették a hátteret, és már mehetett is az utómunka kék, ill. zöld háttér előtt a színészekkel, mögöttük a „város” látképével.

5165156.jpg108: a visszaszámlálás ideje pont megegyezik Gagarinnak az űrben töltött idejével (108 perc).

1564_2.jpgIlanát eredetileg Jacob lányának tervezték, de idő hiányában elvetették az ötletet. További érvként hozták fel azt is, hogy az apa-lánya kapcsolat elvonta volna a figyelmet Jacob eredeti funkciójáról. További érdekesség, hogy Ilana-nak is egy öreg (és ezért fokozottan veszélyes) dinamit okozta a halálát, épp úgy, mint annak idején Leslie Arzt-ét is.

 

A Tudomány embere, a Hit embere” – a 2. évad nyitó epizódja hozta a legnagyobb nézőszámot, szám szerint, 23 millió nézőt produkált!

262635.jpg


Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel a Facebookon, így még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák és érdekességek!

Pictures & Info via: IMDb, Pinterest.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr9414749253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eugene Horse 2019.04.09. 13:33:12

Minimálisan követtem, csak ezt a sorozatot, valaki írja már le plíz két mondatban, hogy mi volt a végén a poén, ha volt ilyesmi egyáltalán.

studkell 2019.04.09. 13:33:42

"Az ABC-nek benyújtott 20 oldalas tervezet szerint, a „szörnyeteg” mindössze pár epizód erejéig lett volna részese a történetnek, ugyan úgy, mint egyes túlélők."

Az "ugyanúgy" egy szó. De köszi a posztot, tök jó lett!

Inceptio 2019.04.09. 15:50:43

Milyen óriási reményekkel indult ez a sorozat és mi mekkora érdeklődéssel illetve lelkesedéssel követtük az első részeket. Aztán lezüllött és "elolcsódodott" az egész. Üres lufi lett belőle.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2019.04.09. 15:51:36

Tervezem egy ideje, hogy megint ledarálom, de aztán emlékeztetem magam a sok kamu faszságra, amit a végén osszegányoltak Lindelofék...

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2019.04.09. 15:51:41

@Eugene Horse: A poén az volt, hogy kiderült, az írók hiába hangoztatták folyamatosan, hogy tudatosan építkeznek végül olyan katyvaszt hoztak létre, amiből már nem tudtak sehogy se kijonni. Sok sorozat kapott vitatható lezárást, de a prímet a Lost viszi.

Critic. 2019.04.09. 18:58:10

@Inceptio: Igazából csak az első részek voltak igazán jó; az első éved (25 rész) 2004/2005 -ben.

sutyerák 2019.04.09. 19:37:33

@Eugene Horse: valami olyasmi volt a végén hogy ezek az emberek már mind halottak és ott történnek az események.

gj2k 2019.04.10. 08:09:05

Nem kiábránditónak nevezném a sorozat lezárását, hanem inkább az egyik legnagyobb csalásnak a filmtörténetben. Nincs jobb szó rá. Becsapták a nézőket.