Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
SHAZAM! - Forgatási érdekességek és kritika
2019. április 11. írta: HSK Productions

SHAZAM! - Forgatási érdekességek és kritika

"Ha egy szuperhős nem tudja megmenteni a családját, akkor nem is igazi hős!"

/ SHAZAM! (2019)

Sokan szidják a DC Univerzum filmjeit. De okkal? A Batman v Superman, vagy a Suicide Squad c. filmek gyengécske szereplése (nézőpont kérdése) elegendő indok ahhoz, hogy lehúzzuk a rolót a DC számára? Én, például – sokakkal ellentétben –, az Acélembert is nagyon szeretem, épp úgy, ahogy a szériába friss vért csepegtető Wonder Womant. De említhetem akár az Aquamant is, mely nem csak, hogy könnyed hangulatot és humort, de egyúttal – a képregényfilmek nagy részétől szokatlanul – új, lényegi mondanivalót is közvetített a nézők felé.894653_1.jpg

Lássuk, mire volt képes az eddig méltatlanul mellőzött SHAZAM karaktere? Van-e benne még több potenciál, vagy a csúcson kell abbahagyni? A poszt végén szavazás, vagy komment segítségével is elmondhatjátok, Nektek hogy tetszett a DC legújabb üdvöskéje!

További DC-s érdekességek, kritikák...:

Spoilermentes kritikámat olvashatjátok, benne egy csomó forgatási érdekességgel. Jó szórakozást!

Bár a bő két órás filmet (rendező: David F. Sandberg) a nyitó hétvégéjén láttam, csak most jutottam el odáig, hogy írjak róla, de mindezt annál nagyobb örömmel teszem, megtartom, amit Nektek ígértem. Szóval… mivel nagyon bíztam abban, amit a filmmel kapcsolatban a marketingesek hónapokon át promóztak, és mindössze egyetlen előzetest néztem meg, így méginkább vártam a produkciót.

Zachary Levi számára nem volt újdonság szuperhős-moziban szerepelni, bár azt azért meg kell hagyni, hogy a Thor 2-ben nem volt túlságosan nagy szerepe Fandralként – a Ragnarök nyúlfarknyi jelenetéről már nem is beszélve. Zac’ nagyon jól alakította a tizennégy éves (kamaszokra jellemző) viselkedés stílusjegyeit. Arcmimikája remek volt, de az összhatást talán méginkább segítette a magyar szinkron, melyet Crespo Rigdrigonak köszönhetünk. Meglehet, hogy hős jelmeze belülről egy kicsit ki volt tömve, hogy optikailag feltuningoltnak tűnjön, ám a végeredményt tekintve, mindez másodlagos kérdés. Zacharyn semmi nem múlott, minden tőle telhetőt megtett, s ami azt illeti, nem is volt könnyű dolga, mert nem Henry Cavill Supermanjét, hanem egy felnőtt szuperhős bőrébe bújt kamasz srácot kellett (minél valósághűbben) életre keltenie.

84653_4.jpg

SHAZAM! forgatási érdekességek:

Henry Cavill nagyon szívesen camózott volna a filmben, de a Mission Impossible: Utóhatás miatt ez nem fért bele a forgatási ütemtervébe.

A DC tudhatja magáénak az "eredeti" Marvel kapitányt, akit ma SHAZAM!-ként ismerünk... A hosszú, csavaros történet szerint, a DC-nél 1939-ben jelent meg ilyen névvel a karakter története. Később, a New 52/Rebirth füzetben átnevezték Marvel kapitányt SHAZAM-ra (2012), hosszadalmas, jogi vitákat követően (Többek között, az volt a súrlódás tárgya, hogy Shazam szinte ugyan azokkal a képességekkel bír, mint Superman...).

A filmben feltűnt volna Black Adam, mint Shazam ellenfele, aki a Varázsló egy korábbi – ám bukott – bajnoka lett volna. A stúdió végül úgy döntött, hogy a karakter saját filmet kaphat Dwayne 'The Rock' Johnson főszereplésével. Adam eredetsztorija az ókori Egyiptomban játszódik majd.

Az ajtók egyike a pókerező tudós krokodilokhoz nyílt... Ők eredetileg Marvel kapitány ellenfelei voltak!

Dwayne Johnson megkérdezte a rajongóit, hogy melyik karaktert alakítsa: Black Adamet, vagy Shazamot? A többit már Ti is tudjátok... Dwayne kezdetben Armie Hammert szerette volna Shazamnak.

Billy apukájának nevében a C.C. kezdőbetűk a Marvel kapitány írójának, C.C. Beck-nek a nevéből erednek.

A rendező 2017-ben bemutatott filmjéből (Annabelle 2: A teremtés) egy Annabelle-baba feltűnik az egyik bolt kirakatában. Egy másik baba az Aquaman-filmben is látható volt.

Shazam volt az első szuperhős-film, mely filmfeldolgozást kapott: Marvel kapitány kalandjai (Adventures of Captain marvel) néven, 1941-ben.

A filmben látható pár képkocka erejéig a háttérben az ACE CHEMICALS nevű gyár. Itt született Joker...

Sam Raimi szívesen rendezte volna a filmet.

Zachary Levi közel 10 kg izmot szedett fel magára a szerep kedvéért, így kereken 100 kg-ot nyomott a forgatáskor a színész.

John Glover (Dr. Sivana apját alakítja a filmben) több szálon is fűződik a DC-hez! Többek között, ő volt a Smallville sorozatban Lionel Luthor; ő volt Rébusz szinkronja a Batman rajzfilmsorozatban; és még más DC-s rajzfilmekben is közreműködött.

A 'Fawcett Central High School' a Fawcett Comics-ról kapta nevét,mely 1939-ben kiadta az első Marvel kapitány képregényt!

Bärs Lager: a 'bärs' szó svédül sört jelent, mely egy kedves utalás a rendező származására.

Bár a film Philadelphiában játszódik a történet szerint, a legtöbb jelenetet Torontóban vették fel. Hello, Rocky...!

A film leginkább a Shazam's New 52-ből merít az eredettörténetet illetően, azzal a lényeges különbséggel, hogy nem Black Adam, hanem Dr. Sivana a főgonosz.

'Billy' a Fawcett alapítójáról, Wilford 'Captain Billy' Fawcett (1885-1940)-ról kapta a nevét.

A suli biztonsági őrét nem véletlenül hívták MORAN-nek: a név ugyanis, arra a Michael Moran-ra utal, akit 'Marvelman'-ként, később pedig, mint 'Miracleman'-ként ismerhettünk meg, akit Marvel kapitány karaktere ihletett. Ő atomenergiából nyerte erejét, amikor kimondta a "kimota"-szót (az atomic-szót, visszafelé).

A film a Marvel kapitány első kiadásának 80. évfordulóját ünnepli.

A rendező, David F. Sandberg kölcsönzi az egyik krokodil, illetve Mr. Mind hangját is!

Az eredeti Marvel kapitány képregényben Dr. Sivana képes volt átmenni a szilárd anyagokon is, ha egy matematikai varázslatot írt fel a falra! És erről nem is mondok többet... :)

6564_8.jpg

Ami a fiatalokat illeti, a fiatal Billy Batsont játszó Asher Angelt, a haverját, Freddyt alakító Jack Dylan Grazer simán lejátszotta a vászonról! Karaktere nagyon jól el lett találva. A DC marketingjének pedig, nagyon jót tehet a megannyi képregény(film)es utalás és relikvia megjelentetése. A többi gyerkőcöt alakító színészek többet is érdemeltek volna, főleg, a kis Darla (Faithe Herman). Ami pedig, a film utolsó negyedében való szereplésüket illeti, az maradjon meglepetés azoknak, akik esetleg nem annyira ismerik a SHAZAM!-képregényeket…

A varázslót alakító Djimon Hounsou sem újfiú a képregényfilmek világában (Galaxis őrzői, Marvel kapitány), bár ettől, még játéka nem adott túl sok plusz élményfaktort a filmnek. A The Walking Dead mellett még kitartó rajongók számára ismerős lehet Cooper Andrews is, aki Billy Batson nevelőapukáját alakítja.

8965_2.jpg

Dr. Sivana (Mark Strong) esetében viszont, már egészen más a helyzet… A fickó játékát amúgy is nagyon kedvelem, a karakter sekélyességét sem az ő hibájának tudom be. Egészen egyszerűen, ennyi volt benne. Odáig volt érdekes számomra az ő figurája, míg össze nem találkozott Shazammal. Tetszett, hogy a rosszfiú eredettörténetével kezdődik a film és nem a címszereplőével. A szinkronválasztás ezúttal is telitalálat volt (Epres Attila). A karakter kapcsán meg kell említeni a hét főbűnt megjelenítő démonokat is, melyek szerintem a film besorolásához mérten jól lettek ábrázolva, bár a potenciális közönség soraiban nyilván ülnek kisgyerekek, akinek talán nem lenne igazán hasznára a „lefejezősdit” játszó démont látni, de gondolom, aki egy ilyen filmre behozza az óvodás gyerekét, az otthon sem Micimackót nézet vele jobbára (tisztelet a kivételnek)

A film két stáblistás jelenttel büszkélkedhet, ezek közül is, talán az elsőnek van igazán értelme (a lehetséges folytatást illetően). Mivel spoilermentes kritikát ígértem, így nem lövöm le a poént, de a megoldáshoz érdemes figyelni majd a varázsló barlangját, amikor másodjára látjuk a filmben…

846513_1.jpg

És itt, el is érkeztünk a folytatás kérdéséhez! Érdemes-e folytatni? Bár a film nyitva hagyja (valamelyest) a kérdést, s a stáblistás jelenet által az opció is adott hozzá, én mégis azt mondom, NE folytassák! Ebben a filmben ennyi volt, kimaxolták, amit csak lehetett. Könnyed, látványos, egyedi hangulatú mese lett. mert valljuk be, ez mégicsak inkább egy családi, kikapcsolódást nyújtó képregényfilm, mintsem, egy „lezúzzuk a fél várost”-stílusú Superman-film. És ez egyáltalán nem baj, sőt! Ez így, csakis így tudott működni, ezért volt jó. de nem hinném, hogy tovább kéne vinni. Ettől függetlenül, lehet, sőt, több, mint valószínű, hogy lesz folytatása – a részleteket lásd: az érdekességeknél, egy kicsivel feljebb!

Nem beszéltem még a filmzenéről: Na, szóval, mindezt annak a Benjamin Wallfisch szerezte, akinek (többek között) az AZ, illetve a héten a mozikba kerülő Hellboy-filmek zenéjét is köszönhetjük. Előbbit hallgatva (félreértés ne essék, remek zenéje volt!), igazán felüdítő hallgatni a Shazam! legjobban sikerült lágy, érzelmes és lendületes dallamait. Bár a főtémát leszámítva nem igazán akad maradandó az albumon, a zene mégis kiválóan élt együtt a történettel, funkciójának remekül eleget téve. Tetszett, hogy Benjamin többször is férfikórust használt az egyes trackek alatt, leginkább a Dr. Sivana-s jeleneteket érintve. Íme, a legjobb zenék a filmből... I Can Fly, The Consul of Wizards és természetesen, a remek főtéma:

A SHAZAM! tehát, összességében egy szórakoztató film volt. Nem kell tőle túl sokat várni, de amire hivatott volt, annak simán, lazán eleget tett! Az eddigi DC-filmetől eltérő hangulata volt, mely leginkább a film első felében fellelhető frappáns poénnak köszönhető. A film második fele már inkább a képregényfilmekre jellemző klisékkel van kitömve, de ettől függetlenül még így is szórakoztató és tud váratlant húzni. A film lényegi mondanivalója, természetesen a családhoz kapcsolódik, mely nem is baj, ugyanis mindezt nem elcsépelt módon teszi. Megható pillanatokat is szerzett számomra, mégpedig Billy "igazi" szülei és új családja kapcsán. Poénjai meg voltak legalább, ha nem még jobbak (a Mikulás óriási arc benne!), mint az Aquaman-filmnek.

48965.jpg

« ♦♦♦ »

Hogy kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a DC-filmeket, azoknak, akik csalódtak de mégis bíznak a DC-filmekben, vagy leginkább azoknak, akik csak egy jót szeretnének szórakozni a családdal! …SHAZAM!

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel a Facebookon, így még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák és érdekességek!

via: IMDb, Pinterest.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr8214758979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darlacko 2019.04.12. 18:08:35

Én nemhogy moziban nem vagyok hajlandó képregényen alapuló filmet megnézni, de le se vagyok hajlandó torrentezni ezeket. Maradnak a régebbi filmek, 2000-es év előttről.
süti beállítások módosítása