Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
SHERLOCK HOLMES-filmek: 60 forgatási kulisszatitok!
2019. május 11. írta: HSK Productions

SHERLOCK HOLMES-filmek: 60 forgatási kulisszatitok!

A Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes feldolgozások máig a kedvenceim közé tartoznak. Ehhez, természetesen elengedhetetlen volt az eredeti művek, valamint a Jeremy Brett-féle adaptációk iránti vonzalmam is. A többi pedig, már jött magától... A Benedict Cumberbatch és Martin Freeman nevével fémjelzett SHERLOCK c. sorozat pedig csak tovább szélesítette a Sherlock Holmes rajongók már ezidáig is hatalmas táborát.

8978_4.jpg

A Hátsó Sor Közepén már több kapcsolódó cikket is olvashattatok a témában (ezeket alább meg is találjátok), így abba most nem is mennék bele, hogy ki a valaha volt legjobb Holmes, vagy, hogy miért jó, avagy nem jó a történet 21. századba való interpretálása – ezt mind megtaláljátok lejjebb.

489489_2.jpg

Ezúttal a Robert Downey Jr. – Jude Law páros alakításában készült és sokak által kedvelt SHERLOCK HOLMES, valamint a SHERLOCK HOLMES: Árnyjáték c. filmek kulisszái mögé kalauzollak el Benneteket! Több, mint 60 forgatási érdekességet tudhattok meg e két film munkálatairól és hátteréről. Bízom benne, hogy hamarosan elkészül a várva-várt harmadik rész is, én már tűkön ülve várom. A posztban az érdekességek mellett remek forgatási pillanatoknak lehettek tanúi rengeteg fénykép, és több videó formájában is. Jó szórakozást kívánok! "A játszma elkezdődött!"

Kapcsolódó tartalom:

« ♦♦♦ »

SHERLOCK HOLMES (2009)

„Ugye tudja, hogy amit iszik, azt szemműtétekhez használják?” – Dr. Watson elejtett megjegyzése utalás arra, hogy Sherlock Holmes a kötetekben kokainfüggő. Már a történet idején is orvosi célzattal használták fel a kokaint, mégpedig érzéstelenítőként, a szemműtétekhez.

652.gif

Annak érdekében, hogy ne kelljen minden forgatási reggelt szorosra font fűzővel indítania, Rachel McAdams egy kis cselhez folyamodott: a ruha felhúzásakor vagy kitolta pocakját, vagy még a forgatás megkezdése előtt jól bereggelizett, hogy a nap hátralévő részében könnyebb legyen majd elviselnie a szoros fűzőt. Okos kislány! Persze, azért idővel, Rachel is lebukott…

254242.jpg

A rejtélyes alak a hintóban Professzor James Moriarty volt, ezt tudjuk mindnyájan. Ugyanakkor, az első rész forgatásakor még nem lehetett tudni, hogy ki fogja alakítani ’a bűn Napóleonjának’ karakterét. A folytatásban Jared Harris bújt Mr. Holmes nemezisének bőrébe. További érdekesség, hogy az addig ismeretlen színész hangját az újabb DVD és Blu-ray kiadásokon kicserélték Jared Harris hangjára.

5698475.jpg

A 208 cm magas Kotró karakterét alakító Robert Maillet a forgatások alkalmával valóban megütötte Robert Downey Jr.-t (Shelrock Holmes) – persze, csak véletlenül.

46854.gifA filmben látható, épülőfélben lévő híd a Tower Bridge, melyet 1886-1894 között építettek.

Holmes verekedős jeleneteit speciális kamerákkal vették fel, Philippe Russelot vezetésével. Amikor a detektív bepancsol ellenfelének, a jelentet 7mp erejéig láthatjuk a vásznon, a valóságban mindez 1mp-et vett igénybe.

65418979.jpg

Amint Guy Ritchie aláírt rendezőnek a projekthez, két dolgot már biztosan tudott, hogy mi fog szerepelni a filmben: Holmes ikonikussá vált vadászsapkája, és a szintén elhíresült „Egyértelmű, drága Watsonom!” (Elementary, My Dear Watson) kijelentés.

865476.jpg

Amikor Holmes és Watson megvizsgálják Lord Blackwood (Mark Strong) koporsóját, egy, a Jeremy Brett-féle változatból is jól ismert mondatot hallhatunk: "A játszma megkezdődött!" (The Game is Afoot), melyet az író – Sir Arthur Conan Doyle – Shakespeare V. Henrik c. művéből kölcsönzött. A SHERLOCK c. sorozat rajongói az elhíresült mondatot így ismerhetik: "A játszma elkezdődött!" (The Game is On).

98645_4.jpg

Holmestól a könyvekben leginkább a Baritsu harcművészet jól bevált mozdulatait láthatjuk/olvashatjuk, ugyanakkor a filmben Robert Downey Jr. Sherlockja a Wing-Chun Kung Fut részesítette előnyben. Erről itt tekinthettek meg egy érdekes forgatási videót:

Robert Downey Jr., Jude Law és Rachel McAdams nagyrészt saját maguk végezték még a legrizikósabb jeleneteiket is.

6964.jpg

Bár Irene Adler nagy szerepet játszik a filmben, karaktere mindössze egyetlen eredeti műben szerepelt (Botrány Csehországban), melyre röviden utalnak is a filmben.

612651.jpg

Mary Morstan az 1890-es eredeti műben (A négyek jele) nem Watson doktor jegyese, hanem egy ügyfél, aki Holmesék segítségét kéri.

5965896.jpg

Miképp a SHERLOCK c. sorozat viktoriánus korban játszódó speciális epizódjában, úgy ebben a filmben is megjelenik a Holmes által a falba lőtt golyók miatt kirajzolódó ’V.R.’ felirat a falon, mely Viktória királynőre utal (Victoria Regina) – A Musgrave-szertartás c. esetben történik erre utalás.

651_1.jpg

Mielőtt Holmes visszatér magányába, hogy kiötölje az ügy megoldását, egy rövidke jelenet erejéig láthatjuk egy kocsma nevét, mely a The Punch Bowl névre hallgat. Nos, történetesen így hívják a rendező, Guy Ritchie kocsmáját is, Londonban (The Punchbowl).

459879.jpg

A film eseményei előtti események szerint, Lord Blackwood nevéhez (többek között) öt nő halála is fűződik. Ez egy utalás Hasfelmetsző Jack tetteire, aki 1888-ban öt nőt (négy prostituáltat és egy fiatal leányt) mészárolt le London Whitechapel-i részén. Jelen filmünk 1891-ben játszódik (épp úgy, mint majd a folytatás teszi).

54165_1.jpg

Robert Downey Jr. a szerepére való készület során több Sherlock Holmes-történetet is elolvasott, illetve több, Jeremy Brett-féle filmfeldolgozást (Sherlock Holmes kalandjai) is megtekintett.

Holmes és Watson angol bulldog kutyija, Gladstone a Viktória királynő uralkodása alatt négy ízben megválasztott angol miniszterelnök, William Gladstone után kapta nevét.

4894.gif

„A halál csupán a kezdet!” – Lord Blackwood utolsó szavai ismerősen csenghetnek számunkra, mégpedig, az 1999-es A Múmia c. filmből.

416546546.jpgNémely külföldi moziban Elementary Education címen került bemutatásra a film a tesztvetítések alkalmával.

-8963_2.jpgAmikor felrobbannak a lőporos hordók Dr. Watson közelében, láthatunk egy hordót, melyre a 22/1-es szám van felfestve, utalásként a Baker Street 221/B címre, ahol hőseink élnek.

22_1.jpg

Colin Farrell és Sam Worthington is esélyes volt Dr. Watson szerepére. James Moriarty professzor szerepe kapcsán Brad Pittet hozták hírbe, de végül ezt a stúdió hamar el is hessegette.

4897.jpg

A Blackwood földbirtok címében látható szám 1856, mely Sir Arthur Conan Doyle születési évére történő utalás.

4894_5.jpg

Amikor meghal valaki a filmben, mindig látni egy hollót…

raven.jpg« ♦♦♦ »

SHERLOCK HOLMES: Árnyjáték (2011)

4654_32.jpg

Hogy a zseniális filmzeneszerző, Hans Zimmer a folytatáshoz minél autentikusabb zenét komponálhasson, egészen Romániáig és Szlovákiáig utazott el! Tehetséges, vonós hangszereken játszó cigány zenészeket látogatott meg. A zeneszerző útjáról és tapasztalatairól egy érdekes videó is készült a DVD-kiadáshoz:

Robert Downey Jr. állt elő az ötlettel, hogy Holmes öltözzön nőnek a vonaton. Lehet, hogy a színész nem is tudott róla, de van egy regény (A Mazarin-gyémánt esete), melyben Sherlock Holmes női álruhát ölt.

656419658.jpg

Bár a könyvekben úgy ismerjük a jó doktort, mint John H. Watson, sokáig nem lehetett tudni, mit rejt a H-betű? (Ezt a kérdést egyébként, a SHERLOCK c. sorozat jól ki is használta, a maga humoros módján.) A 19. század végén született Dorothy L. Sayers vetette fel az ötletet, hogy legyen Hamish a doktor középső neve.

896_5.jpg

Még a Sherlock Holmes: Árnyjáték filmzenei CD-jének füzetkéjében figyeltem fel rá, hogy a Don Giovanni-jelent alatt hallható zenét a magyar származású Michael Halász vezényelte, sőt, ami még nagyobb dicsőség, hogy a zenekart a Hungarian Radio Chorus, vagyis a Magyar Rádió Énekkara volt!

 „Jöjjön utánam, ha nincs egyéb dolga. Ha lenne egyéb dolga, akkor is jöjjön utánam!” – Az iménti mondatot egy, az egyben átemelték A lopakodó ember esete című regényből.

54645_2.jpg

A film végén hallhatjuk Dr. Watson nekrológját Sherlock Holmesról, melynek szövegét szinte teljes egészében átvették A Végső probléma c. regényből, mely a produkció alapjául szolgált (nagyrészt).

A James Moriarty és Sherlock Holmes között folyó sakkjátszma lépéseit egy valódi játék lépései ihlették (Bent Larsen és Tigran Petrosian 1966-os, Santa Monica-i játszmája), annyi különbséggel, hogy a nyitás máshogy zajlott és a színeket megcserélték. Érdekesség, hogy Moriarty első lépését a C2-ről a C4-es mezőre, úgy hívják, hogy ’Az angol nyitás’.

8978_4.jpg

A skótdudások Watson és Mary esküvőjén a Leicestershire Seaforth Highlanders tagjai voltak, akiknek a rendező, Guy Ritchie édesapja is a tagja volt!

41984.jpg

A film első verekedős jelenetében hallható füttydal sokak számára ismerősen csenghet… De ugyan, mi is az eredeti mű? Wolfgang Amadeus Mozart: Eine Kleine Nachtmusik.

A Mycroft Holmest alakító Stephen Fry már gyermek kora óta rajongója a Sherlock Holmes-történeteknek. Sőt, már tíz évesen a legfiatalabb tagja volt a London’s Sherlock Holmes Appreciation Society-nek.

no.gifA történet szerint, Holmes 37 éves az események idején. Robert Downey Jr. 46 éves volt, amikor bemutatták a filmet.

1265464.gif

Wolf Kahler, aki a filmben Dr. Hoffmanstahl-t alakította, korábban játszott már más Sherlock Holmes-feldolgozásban is. Mégpedig, a Jeremy Brett-féle Botrány Csehországban c. részben alakította a cseh uralkodót, s egyben Irene Adler korábbi udvarlóját.

hoffmanstahl.jpgA film nyitányakor látjuk, hogy Dr. Watson éppen gépel, s közben a kamera két korábbi szerzeménye felett siklik át. Ezek Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes műveit takarják, név szerint: A kék karbunkulus; és A bíborvörös dolgozószoba.

65465_19.jpg

Ennio Morricone zenéje köszön vissza az emlékezetes pónis jelenet alatt. További érdekesség a jelenet kapcsán, hogy a zene egy régebbi film, a Két öszvér Sara nővérnek (1970) kapcsán vált emlékezetes darabjává. A felállás abban a filmben is hasonló volt, ott Shirley MacLaine karaktere utazott öszvér háton, míg Clint Eastwoodé lovon.

E rész forgatásakor ismét felvetődött a pletyka, miszerint Brad Pitt alakítja majd Holmes főellenségét. Gary Oldman, Sean Penn, Daniel Day-Lewis, és Javier Bardem is esélyes volt a szerepre.

8-_7.jpgPárizsban Moriarty professzor egy újságot (Daily Graphic) tart a kezében, melynek hátoldalán ez áll: Lazenby's Soup Squares. Ez nem csak azért érdekes, mert egy létező kiadvány volt a 19. század végén, hanem, mert a film végén Holmes azt mondja Moriarty-nak: „Őfelsége titkosszolgálatában” (On Her Majesty's Secret Service), mely utalás arra a James Bond regény és film (1967) címére, melyben George Lazenby alakította a 007-es ügynököt.

64564_4.jpg

Három egész napon át vették fel azt a – végül csupán 15mp-es – táncjelenet, melyben Noomi Rapace és Jude Law karakterei részt vesznek a cigányok táborában.

5945.jpg

Noomi Rapace szerepére (Simsa) is sokan ácsingóztak, pl.: Eva Green, Marion Cotillard és Penélope Cruz.

58987_1.jpg

A hosszúpipa, melyet Holmes szív a film során, egy Butz Choquin névre hallgató francia gyártmányú pipa, melyet kimondottan hölgyek számára készítettek.

48756l.jpg

Amikor Sherlock azt kiáltja a földön fekvő Watsonnak a vonat padlóján, hogy „Mondtam, hogy ügyes legyen! Hány kínálkozó alkalom kell?”, akkor valóban egy törmelék ment a színész szemébe, s ha jól megfigyelitek, látni is, hogy nagyon kellemetlenül érzi magát.

Moriarty professzor keresztnevét a történet alapjául szolgáló eredeti műben (A végső probléma) nem tudjuk, csak A félelem völgye c. utolsó Holmes-műben derül rá fény, hogy James-nek hívják.

78_96.jpg

A szekér, mely hőseinket szállította Simzá-ék táborába, úgy hívták, ’Les Sept Grenouilles’, vagyis A Hét Béka. Ez egy jó álca volt a tábor lakói számára, ugyanis nem szeretik a békákat.

9856_6.jpg

Végül, hadd osszam meg Veletek az egyik kedvenc jelenetemet, ill. párbeszédemet Holmes és Watson között:

1322855470_55.jpg

[Sherlock Holmes]: "Szörnyen féltem magát, egész elhagyta az életereje. A házasság... Maga, a vég!

[Dr. Watson]: Szerintem, pedig, a kezdet!

[S.H.]: Armageddon.

[Dr.W.]: Születés.

[S.H.]: Rabiga.

[Dr.W.]: Rendszer.

[S.H.]: Egy nő szolgálata.

[Dr.W.]: Élő és működő kapcsolat. Két ember szövetsége, esetleg, gyermekáldás... A magányos öregség ellen.

[S.H.]: Akkor, most csapunk egy ramazurit, aztán magára vár a család, rám meg a magány.

[Dr.W.]: Valahogy így, igen!

[S.H]: De mégis jobb egyedül élni e világon... Mint édes kettesben a pokolban!"

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel a Facebookon, így még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák és érdekességek!

theend.gif

Pics & Info via: IMDb 1, IMDb 2Pinterest.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr9814821108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

victor vacendak 2019.05.13. 06:56:51

A kokaint ma is szemcseppként használják érzéstelenítésre...(nem csak a történét idejében).

hegecz25 2019.05.13. 06:58:20

nem tudom mi ez a bohockodas a kabszeres gyerekkel, mint Sherlock Holmes (??!!??), de a legjobb feldolgozas a BBC-tol, Jeremy Bret-tel a foszerepben.

lomposfarkas 2019.05.13. 13:06:00

@hegecz25: Tény, hogy Holmes kokainista volt, Doyle írásaiban többször előkerült, Watson mindig kiakadt miatta. Ahogy a BBC sorozatban is megjelent a kokózás. Az újabb feldolgozásokban miért kellett volna kihagyni a detektív efféle tulajdonságát?

body_andras 2019.05.13. 13:46:49

Épp jókor jön visszatérni e szerephez a Vasember jelmez letétele után!
süti beállítások módosítása