Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
AGYMENŐK: Búcsú az univerzum legkedvesebb kockáitól
2019. június 18. írta: HSK Productions

AGYMENŐK: Búcsú az univerzum legkedvesebb kockáitól

A minap, 12 évadot követően kis hazánkban is véget ért az Agymenők (The Big Bang Theory) c. szitkom sorozat. Az Egyesült Államokban már egy hónapja lement az utolsó, dupla epizód. Azonban én már bőven az utolsó évad kezdetekor tudtam, hogy kerüljön bármibe is, de kibírom majd ezt az egy hónapot és megvárom a szinkronizált változatot. Azt hiszem, őszintén mondhatom minden Agymenők-rajongó nevében: egy korszak zárult most le!

6226_1.jpg

Ez a cikk amolyan mementóként állna a sorozat előtt, mely sok-sok tízmillió embert ültetett le hétről-hétre a televízió elé. A teljesség kedvéért, azért szót ejtünk egy-két negatívumról is az évadok kapcsán (ettől lesz szerintem őszinte ez a kis visszaemlékezés), ugyanakkor mégsem ezeken lesz a hangsúly.

Az utolsó két rész fergeteges volt – erről még később bővebben lesz szó! Aki esetleg lemaradt volna róla, a Comedy Centralon láthattunk a finálét követően egy rövidke "így készült"-videót Johnny Galecky és Kaley Cuoco vezetésével. Sőt, plusz ráadásként, a csatorna kellemes meglepetést okozott, amikor megköszönte a főszereplők orgánumát kölcsönző színészek sokéves munkáját egy remek kis videóval.

Ismételten megköszönöm Csőre Gábornak (Leonard), Szabó Máténak (Sheldon), Mezei Kittynek (Penny), Karácsonyi Zoltánnak (Howard), Pálmai Szabolcsnak (Rajesh), Dögei Évának (Bernadette) és Szabó Zselykének (Amy) a sokéves, kitűnő munkát és élményt, amit nekünk nyújtottak!

Egy búcsú mindig nehéz, de mégis, vágjunk bele...

Kapcsolódó Agymenők-tartalmak:

« ♦♦♦ »

Kezdjük is mindjárt a fekete levessel, tudjuk le hamar: A legutóbbi cikkekben (lásd feljebb) már javában beszéltünk a nézettségi mutatók csökkenéséről. Az már más tészta, hogy Jim Parsons távozási szándéka volt az utolsó csepp a pohárban – ettől függetlenül ugyanis, még így is rengetegen követték figyelemmel Howardék kalandjait más, hasonló cipőben járó sorozatokhoz képest.

346545_1.jpg

Való igaz, hogy a széria minősége jócskán visszaesett az utóbbi néhány évad során. Igen, valóban a csúcson kellett volna abbahagyni. Az már más kérdés, hogy ez mikor lehetett – ezt döntse el mindenki maga. Én például, úgy éreztem, hogy Sheldon és Amy kapcsolatának komolyabbra fordulása vízválasztó volt a sorozat minőségét illetően.

De Howard szála is kezdett ellaposodni, no, nem az eseményeket illetően, hiszen férj és két gyermek büszke apukája lett. Ugyanakkor, a sorozat egyik sava-borsát adta az anyukájával való kiabálása (nyugodjon békében Carol Ann Susi), a felejthetetlen csajozós dumái, és még hosszasan sorolhatnám. Rajesh is hasonlóképpen járt, de ő a 12. évad során, Anuval kapcsolatban. Csak én éreztem már a kezdetekkor, hogy nagyon nem működött a két karakter között a dolog, vagy más is? Gyanítom, hogy már eleve a betervezett szakítás volt a cél, de akkor legalább lehetett volna szegény srácnak is egy állandó partnere, akit a jövőben majd lejegyezhetne (és az írók neki szántak).

Ami talán a leginkább zavart (kb. a 8-9. évad óta), az a történet ellaposodása volt. Egyre kevesebbet jártak ki a fiúk és a lányok a szabadba, egyre kevesebb volt a közös program (ami a gyerkőcök mellett Howardék részéről érthető is), de ami már valóban a sorozat vergődését jelentette: a folyamatos konfliktusok, sértődések és önmarcangolások. Korábban igyekeztek egy-egy problémát humorral lezárni, maximum egy, de legrosszabb esetben két rész leforgása alatt semmissé tenni.

Az utolsó pár évadban viszont azt éreztem, hogy a karaktereik (és ezáltal a sorozat) valahogy nem bírta elviselni azokat a problémákat, melyek a való életben terhelik az embert.

Ez talán azért van, mert amíg a kedvenc kockáink csupán maguk voltak, addig spontán (vagy épp, hogy nem) jöttek a programok, bolondozások, de amint párra leltek, a sorozat elvesztette azt a varázsát, amiért megszerettük. Emlékszem, volt egy-két olyan évad (a kilencedik és a tizedik környékén), melyet olykor kínkeservesen tudtam csak végig nézni, alig lehetett nevetni a részeken. Ettől függetlenül, végig bíztam benne, hogy a sorozat majd visszatalál a megfelelő kerékvágásba.

Ne értsetek félre! Nagyon, nagyon szeretem a sorozatot – nézzétek csak meg, eddig hány cikket szenteltem neki! –, de be kell látni, hogy a csúcson kellett volna abbahagyni. Ugyanakkor, hülyék lettek volna ezt megtenni ilyen nézettség és siker mellett, ami teljesen érthető. Én is hétről-hétre leültem megnézni az újabb (akár gyengébb) részeket is, sőt, a régebbieket emellett napi szinten néztem újra a tévében. Azokat, valahogy sosem tudom megunni!

...ennyit a negatívumokról, térjünk át arra, amiért bizonyára ide jöttetek!

89684.jpeg

Szerencsére, a forgatókönyvírók és szövegírók kicsit összeszedték magukat az utolsó 24 epizód erejéig és igyekeztek egy, a sorozat korábbi érdemeihez méltó lezárást adni az Agymenőknek. A több tucat nemzetközi díjnak és elismerésnek örvendő széria utolsó két része merem állítani, hogy olyan jó lett, mint annak idején az első pár évad részei! Már a 23. rész felvezetése is ("Ami eddig történt...") megdobogtatta az ember szívét, hát még a két rész poénjai. A Nobel-díj átadása pedig, a sorozat egyik legszebb jelenete volt! Ugyanis, itt nem csupán egy olyan jelentet láthattunk, ahol egy karakter elmond egy szirupos beszédet, a kollégái pedig igyekeznek minél szomorúbb arcot vágni és egy-egy könnycseppet kipréselni a könnycsatornájukból...

Nem! Ez a hét színész a bő 12 év alatt olyan szoros barátságra tett szert, mely ritkaság számba megy Hollywood berkein belül (is). Így, hát a színészek könnyei és meghatottsága valódi és hihető volt Sheldon beszéde alatt, könnyedén átérezhette a helyzet szomorúságát a néző is.

8555663_1.jpg

Bár annak idején, Magyarországon az első 5-6 évadot még nem övezte hatalmas felhajtás, mégis, ezt követően kirobbanó sikerre tett szert a széria. A legutóbbi Agymenők-cikkem kapcsán többen is írtátok kommentben, hogy akad köztetek olyan, aki az angol, míg mások kizárólag a magyar nyelvű változatra esküsznek. Én a magyarnál maradtam, mert nagyon tetszett a szinkronválasztás, egyszerűen remek munkát végeztek a színészek. Természetesen, több részt is megtekintettem eredeti nyelven és való igaz hogy van poén, ami ott jobban ül, mint a magyarban, de szerintem, ez fordítva is igaz (lehet).

Hogy csak párat említsek a legjobb Agymenők-pillanatok közül (a teljesség igénye nélkül, ugyanis lehetetlen az összeset felsorolni):

A sorozat remekül élt a célközönség adta lehetőségeivel, és ennek nem csak a csatorna, hanem maguk a képregénykiadók is örülhettek. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy ugrásszerűen megnőtt a képregények és egyéb képregényfigurák eladási aránya az Egyesült Államokban az utóbbi években. (Természetesen, ez nagyrészt a Marvel és DC-filmeknek köszönhető, de jócskán része volt benne a sorozatnak is.)

A sorozat kezdetén kezdődött el Kaley Cuoco és Johnny Galecki románca is (erről egy korábbi cikkben már szintén szó esett), melyet akkoriban még a stábtagok előtt is titkoltak. Talán, ezért is működött olyan jól kettejük között a munka az évek folyamán. Szerencsére, a két színész különválása nem bélyegezte meg kettejük közös munkáját. Az én személyes kedvencem egyébként Howard karaktere volt, de Penny és Leonard is ott vannak a dobogón.

9848946_1.jpg

Egy cikkemben már volt róla szó, hogy milyen nagy nevek játszottak vendégszerepet a sorozatban. Ez, az amúgy is tekintélyes lista az évek folyamán csak tovább bővült. Mark Hamill, James Earl Jones, Carrie Fisher, Stan Lee és persze Stephen Hawking professzor felbukkanása is nagyon örömteli volt számomra a rengeteg neves tudós és Nobel-díjas prof. neve mellett.

Mindazonáltal, érdekes, hogy ami egyben a sorozat színvonalának hanyatlását is okoz(hat)ta, az egyszersmind, a karakterfejlődéseket is elősegítette: a párkapcsolatok! Jobbára minden karakter nagy belső változásokon ment keresztül az évek során. Hogy csak egyet-egyet említsünk:

  • Sheldon: már el tudta fogadni az életében bekövetkező változásokat – korábban ez elképzelhetetlen lett volna!
  • Penny: a kezdetben érzelmileg labilis leányzóból egy határozott nő lett
  • Howard: megkomolyodott – már, amennyire képes rá :)
  • Leonard: végre meg tudott bocsátani az édesanyjának, és megtanult "nem"-et mondani másoknak
  • Rajesh: már nem csak tolmácsdroid segítségével tudott beszélni a nőkkel; hanem ami sokkal fontosabb, hogy végre kiállt magáért és felelősséget is vállalt a döntéseiért
  • Amy: sokkal jobban ki merte magát fejezni, mint korábban. Talán, egyedül ő tudja magát megértetni Sheldonnal, a racionalitás segítségével
  • Bernadette: nála éreztem a legkisebb fejlődést. Makacsnak, határozottnak éreztem amikor megismertem és ez a sorozat zárásakor sem változott.

A sorozat záró jelenete pedig tökéletes volt! Hol máshol búcsúztunk volna el a csapattól, mint Leonardék jól megszokott nappalijában? Mintha, keretbe foglalták volna az egész sorozatot. Együtt a banda, vidáman eszegetnek és sztorizgatnak... Leonardéknak babája lesz, Howardéknak már kettő gyerkőcük is van, Raj is le tud már venni egy nőt a lábáról (ha csak el nem szúrja), Sheldonék pedig, egy-egy Nobel-díj büszke tulajdonosai lettek Amyvel. A lift végre megjavult; megtudtuk, hogy miért viselt Leonard mindvéig dzsekit; és végre le is keverhetett egy sallert Sheldonnak – mekkora jelenet volt, két percig nevettünk rajta! És még sorolhatnám a nagyszerű jelenteket e két részből... Kell ennél jobb lezárás...?

Meglehet, hogy kicsit nehéz szívvel búcsúzunk a sorozattól. De ez egyáltalán nem baj, sőt. Ez kiválóan mutatja, hogy az évek során mennyire megszerettük ezt a szériát, s vele együtt a karaktereket. Ami azt illeti, az egyik szemem sír, a másik pedig nevet: egyfelől, szomorú vagyok, mert véget ért a sorozat; másfelől viszont, még a sorozatzáró epizód sem jelent teljes búcsút...! Ugyanis, borítékolni merem, hogy a Comedy Central jóvoltából ezután sem maradunk Agymenők nélkül! Ami engem illet, az első 6-8 évadot bármikor, bármilyen körülmények között hajlandó vagyok újranézni (már nem is számolom, hányadszorra)! Szóval, csak annyit mondhatok: Kockák, felkészülni az újabb Agymenők-maratonra! Én megköszönöm a figyelmeteket, jó szórakozást Sheldonékkal!

...BAZINGA!!!

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel a Facebookon, így még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák és érdekességek!

 

via: Pinterest (The Big Bang Theory), EW.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr7514899068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2019.06.19. 07:21:29

Egy sorozatnak mindig az a halala, amikor az eredeti karakterek kifordulnak magukbol, onnantol lenduletet veszti az egesz alapszituacio.

rnz 2019.06.19. 08:32:50

Mivel napi 12-13(!) részt is lead a comedy central, jobban megutáltatták velem, mint eddig bármi mást. Nyilván kell ismételni, de hogy a teljes műsoridő negyede ez legyen, az nonszensz. Sajnos pont ezért én kifejezetten örülök, hogy vége lett (bocsánat a rajongóktól), de még így is nyilván évekig agyon fogják ismételni.

Barbaarb 2019.06.19. 08:46:32

Én azért nem ájultam el az utolsó két résztől. Sokkal inkább szólt a kicsit erőltetett lezárástól, mint a poénokról. Jó, a pofon és az abból eredő szösszenetek valóban nagyon jók, de humort tekintve alapvetően lapos lett ez a két rész.

@rnz:

Az a gond, hogy a Comedy Central-nak kb. ez az egy jó műsora. A Goldberg család csak elmegy kategória, a burgerfaloda még rosszabb, a Modern család meg katasztrófa. A stand up -osok visznek némi színt bele, de sokkal gyengébbek ezek az elnyújtott előadások, mint a pörgősebb showder klub az RTL II-n.

Macropus Rufus 2019.06.19. 15:58:00

túl sok volt ez a 12 évad. Ennyi nem volt egy ilyen sztoriban. Ezt lehet látni már a vége felé, kb. a 4-5 évadig volt jó. Utána meg már nem annyira.
De hát a pénz beszél, és ezért lesz olyan qurva hosszú és a végén még szar is.
(lásd pl. GoT befejezését)

2019.06.19. 15:58:36

Én egyáltalán nem éreztem, hogy leült volna, nekem a tizedik , tizenegyedik, tizenkettedik évad pont ugyanannyira tetszett, mint az első három...
nem vagyunk egyformák :)))

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.06.19. 15:58:48

Kedves? Te nem nézted a sorozatot. Sheldon egy ótvar nagy bunkó, mindennek lehet nevezni, csak kedvesnek nem. Hibátlanul hozza a karaktere a betegsége minden ismérvét és ezekben a kedvesség sehol nem szerepel.

Hogy kerültem én ide? 2019.06.19. 15:58:58

Bár jókat lehetett rajtuk röhögni, de sosem tudtam belőle 2-3 résznél többet megnézni egyszerre, mert agyfaszt kaptam Sheldon önzésétől. Ilyen karakternek a valóságban nemhogy 5-6, de egyetlen barátja sem lenne. Ráadásul Csőre Gábor hangjától az alza reklámok óta feláll a szőr a hátamon. (Tényleg ideje lenne emelni a szinkronszínészek díjazását, talán akkor nem vállalnának el ilyen alja dolgokat.) Éppen ideje volt befejezni ezt a sorozatot.

2019.06.19. 15:59:10

Még nem néztem végig az utolsó évadot, de elolvastam a cikket, nem zavar, ha helyenként spoiler.

Tényleg régóta ellaposodott a sorozat, de azért akadtak minden évadban jó részek.

Ami a szinkront illeti, próbáltam magyar szinkronnal is, nem minden idők legrosszabb szinkronja, de Amy nagyon nem rá illő, irritáló, ütni való hangja miatt úgy teljesen nézhetetlen, teljesen átalakítja a karaktert is a magyar hang.

Azzal nem értek egyet, hogy Bernadette ne ment volna át komoly személyiségfejlődésen.

Sütemény1975 2019.06.19. 15:59:16

Egyszer véletlenül meghallottam a szinkronizált verziót. Atyaég... Be kéne tiltani a szinkront...

Karipapa01 2019.06.19. 15:59:24

Vannak világsztár futballisták (C.Ronaldo, Messi, Maradona...) akik nem minden mérkőzésen produkálnak látványt, még gólt sem rúgnak.
Hasonlóképpen egy ilyen hosszú tévésorozatban sem villognak a szereplők minden epizódban, sőt a forgatókönyv írók sem. Ez hozzá tartozik az élethez, meg az is, hogy a fanyalgók és maximalisták fanyalognak.
Mindennek ellenére a sorozat összességében messze világszinvonalú volt. Talán a "Két pasi meg egy kicsi"-vel lehet összemérni.
Természetesen semmi nem tarthat a végtelenségig, az ifjú bohó kis kockák felnőnek, megházasodnak, gyerekük lesz.... így változik az élet. Ettől a foragtókönyv írók sem térhetnek el. A lezárásban pedig az eddigi összes probléma megoldódott (a Nobel-díj, megjavították a liftet, Penny gyereket vár, Leonard megbocsájt az anyjának, még Rajesh és Stuart is párt talált...) és innen tényleg nincs tovább.
A lezáró két epizódban kitettek magukért, megnyerték a VB-t :)

2019.06.19. 15:59:37

@Barbaarb: a Modern család szerintem simán jobb, mint az Agymenők, a Bob meg a Simpson óta a legszerethetőbb animációs sorozat, és én a Goldberget is nagyon bírom. Igazából én azt szeretem igazán, ha egy szitkomban a szereplők szerethetők, kedvesek, és egymás között is működik náluk a kémia. A Modern Családban és a Goldbergben ez maximálisan teljesül, de az Agymenőkben kevés az igazán szerethető karakter, és az egymás közötti viszonyuk sem kimondottan jó, Bernadette egy seggfej, Amy semennyire sem szerethető, Sheldon konkrétan beteg, és nem a jóféle fajtából, Howard idegesítő barom, Raj meg egy igazi szerencsétlenség, és szintén nem a kedves fajtából, hanem a pszichopatába hajlóból. Penny és Leonard viszonyában sosem látszódott az igazi szeretet, ahogy Howardéknál sem jók az érzelmek, Sheldon meg az eredeti figurája alapján nem is lenne képes a szeretetre, és mikor ezt átírták, nagyjából ott omlott össze a karaktere. Kár volt ebbe az erőltetett párkapcsolati témába belehajszolni a sorozatot, simán bírt volna a 6-7-8. évadok után még 3-4-et az eredeti koncepcióval. Szóval ja, vicces volt a sorozat bő első fele, de szerethető nemigen.

BéLóg 2019.06.19. 15:59:44

Zseniális volt! És mivel nekem volt alkalmam angol és német nyelven is nézni egy-egy szériát, kijelenthetem, hogy a magyar szinkron volt a legjobb.

Alick 2019.06.19. 15:59:54

"megvárom a szinkronizált változatot"

Jézus Mária! :O :)

gyongyi70 2019.06.19. 16:00:26

Én még nem láttam a végét, mert korán kelünk, ezért belealudtam, megvárom a júni 29-et. Viszont az utolsó részek kivételével láttam a sorozatot és nekem tetszett a szereplők jellemfejlődése, hogy változott az életük és ehhez alkalmazkodni kell, új problémák és új kihívások jelennek meg, új vicces helyzetekkel. A poszt írója valszeg még nem alapított családot, ezért nem tudott jól szórakozni azokon a részeken, én viszont nagyon. Egy példa: Bernadetthez hasonlóan tökéletlen anya vagyok, aki néha szörnyecskéknek tekinti és hívja a gyerekeit, és meg tudok könnyebbülni, amikor bejövök az irodába, ahol felnőttekkel tudok beszélni értelmes dolgokról. :-)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.19. 16:00:30

Zseniális sorozat!!! :)))
Az a vicc, hogy én csak pár éve akadtam rá és azóta úgy nézem, ahogy épp jön, úgyhogy szerintem egy csomó részt még sosem láttam, de bármikor bekapcsolódom, meg tud nevettetni.
Lehet, hogy végig kéne néznem időrendben? :)

konrada 2019.06.19. 16:00:41

...azért ha lehetünk egy picit provinciálisan büszkék:
A kocka elnevezés a Rubik Cube-ból származik, a bűvös kocka a sorozat egyik vezérmotívuma, és Sheldon karaktere Rubik Ernő nagy rajongója.
...s ez azért elég szívet melengető.:)

CharlieBrown 2019.06.19. 17:54:35

Annak, aki kihagyja a beszt evör jelenetekből a Nimoy féle szalvéta sztorit, el is hiszem, hogy jobban tetszett neki szinkronosan... :D
www.youtube.com/watch?v=mlhHTdDqoBc

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2019.06.19. 20:24:49

@BéLóg: lehet, hogy a német szinkronnál jobb a magyar de az csak a németet minősíti mégszarabbá. A TBBT magyar szinkronnal egy kínzás. Ha csak szinkronnal lehetne nézni nem lennék képes odakapcsolni. Valami borzalmas. Tragikusan szar.

Karipapa01 2019.06.19. 21:26:57

@Eugene Horse: "...Sheldon konkrétan beteg, és nem a jóféle fajtából..."

Önnek igaza van! Sheldon egy Asperger-szindrómás autista és mint tudjuk ez a betegség nem jóféle fajta... Vannak ennél jóféle fajtább betegségek is :D
Lenne az ön számára egy építő jellegű javaslatom: a jövőben ha bármit is ír az internetre olvassa át még egyszer és próbálja értelmezni a saját szövegét. Csak azért, hogy jóféle fajta legyen. :D
Szép napot!

Rómaikömény 2019.06.19. 22:17:53

Sheldon es Amy jok, meg Howard, Raj. A szülök is. Az un. jonö Penny es Leonard nekem kicsit sem, uncsik, cikik, géz hogy egy mümellü egyarcu nö a jo.ellaposodott nagyoz, nem voltak geek poénok.

Pipas 2019.06.20. 08:38:21

@Frady Endre: "Zseniális sorozat!!! :)))
Az a vicc, hogy én csak pár éve akadtam rá és azóta úgy nézem, ahogy épp jön, "

Az első pár évad vicces volt, aztán kifogytak a poénokból. Utána beraktak még egy csomó szereplőt, csajokat is, aztán úgy döntöttek, hogy ha már vicces nem tud lenni legyen aranyos. Erre megjelent a tömeg, akik az eredeti poénokat nem értették volna, de a "jujj, de ciki a csaj szereti a srácot" szinten élvezni tudják.

Lett belőle egy nyálas, romantikus, családi sorozat, de aztán az is annyira ellapososodott, hogy abba kellett hagyni.

gyongyi70 2019.06.20. 09:02:53

@Pipas: Az, hogy vki érti a poénokat (mert pl. maga is kutazó), de érti a párkapcsolati/gyerekvállalási poénokat is, nem feltétlenül zárja ki egymást. Mi, kutatók is szoktunk házasodni és szaporodni. :-)

2019.06.20. 09:30:54

@Karipapa01: nekem meg az lenne a javaslatom, hogy amennyiben nem hetvenkét éves és amennyiben nem tegnap kötötték be ÖNHÖZ az internetet, ne modoroskodjon a magázódással :)))) A beteg nem jó értelemben annyit tesz, hogy valójában beteg, nem csupán a szópejoratív értelmében, vö. "ez a vicc teljesen beteg". További jó értelmezéseket és szörfölést a zinterneten,!

erkölcsi hulla 2019.06.20. 10:57:29

Nekem még az újabb részek is bejöttek.
Hiányozni fog, nehezen lesz helyette bármilyen hasonló, újat mutató hiánypótló vígjáték.

R2D2 & C3PO 2019.06.20. 10:57:43

Nekem is tetszett és a végén a beszéd újraszinkronizált változata is szívet melengető volt.
Nekem bekerült a panteonba.
Szerintem egyáltalán nem baj, ha egy szinkron más jelentésű, mint az eredeti. Ugyanis mi nem Peter Rabiten növünk fel, hanem Csukás Istvánon és ez egy totálisan más alapot ad a dolgok értelmezéséhez!

2019.06.20. 13:47:23

@erkölcsi hulla: mondjuk azt lássuk be, hogy sok újat nem mutatott, a geek tematika hellyel-közzel új volt, de egyebekben kb mindent a Jóbarátokból emeltek át.

Irbisz 2019.06.20. 14:27:47

@Eugene Horse: hogy a jóbarátokból mit emeltek át és mit nem, azt nem tudom, de a jóbarátok ehhez képest a a nézhetetlen kategoria volt.
olyannyira, hogy azt nem is néztem lényegében, és nem is fogom, mert ha pár részbe belenézek (már nem teszem), az a kínszenvedéssel egyenértékű, még a tenkes kapitánya is jobb nála.

2019.06.20. 14:28:06

@R2D2 & C3PO:
Az nem baj, ha kicserélik a kultúra alapú poénokat itthon érthetőre. Az viszont már baj, ha egy rá nem illő hanggal a személyiségét cserélik ki valamely karakternek...

2019.06.20. 14:28:09

@gyongyi70:
Bár nem untam meg így sem a sorozatot, de szerintem is a párkapcsolati humor laposította el. Nem egyből, mert a kockaság és a párkapcsolat kombinaciójából nagyon könnyű jó poénokat csinálni, csak aztán ebből elkezdtek kifogyni, és néhany jobb részt leszamítva kezdett a vége felé a Friends szintjére sűllyedni (még egy évad és ott lett volna...).

hidegsegg 2019.06.20. 14:43:21

@konrada: Ezt honnan vezetted le? A kocka angol megfelelője a "geek" szó, nagyon távolról még bejátszhat a "nerd" is, de a "kocka" az csak a magyar megfelelője, fordítása. Az, hogy nekünk esetleg a Rubik kocka ad értelmet a szónak szlengben, a pár száz milliónyi anyanyelvi angolt beszélő számára nem ismert.

Kocsis Tamás 2019.06.24. 06:56:53

Számomra bosszantó, hogy a sorozat kritikusai folyamatosan a keményvonalas "kocka" humor elvesztéséről panaszkodnak a "feleségek" megjelenésével. Kérdem én nem arról kellene szólnia ennek a történetnek, hogy ebbe a szubkultúrába tartozó karakterek, hogyan válnak érett, megbízható társá az életben mindezt úgy, hogy nem szürkülnek be mint az átlagos emberek? Én szívesen néztem volna még nagyon sokáig ezt a sorozatot, mert volt még potenciál a karakterekben (pl. hogyan teljesítenek szülői szerepkörben). Jim Parson valószínűleg attól tarthatott, hogy egy életre megbélyegzi majd ez a szerep, de szerintem ez már megtörtént. Sok sorozatban volt már ilyen kiszállás (pl. David Garrison a Rém rendes családból) és szinte mindig késő bánat lett a vége. Kár, hogy vége a sorozatnak, viszont a befejezés tetszett. Remélem lesznek azért még TBBT filmek és jöhet az a spin off, ami az "öreg és magányos Raj"- életéről szólna. :-)

Barbaarb 2019.06.24. 10:01:19

@Eugene Horse:

Ezek szerint erősen eltér a szemléletünk, én igazából el sem tudom képzelni, hogy miért ne lehetnének vígjátékban ellenszenves alakok, Sőt, sokkal jobb poénok ültethetők ilyenekre. A korábbi híres és sikeres sorozatok (Egy rém rendes család, Két Pasi meg egy Kicsi, Jóbarátok) kb. bármely szereplőjére lehet ilyen negatívumokat sorolni.
Én a vígjátékot azért nézzem, hogy sokat és jókat nevessek. A modern család ebben nagyon gyenge, a kamera rángatása, az állandó tartalom nélküli zoomolás meg még tovább rontja az élményt. A burgerfaloda lapos, hiába próbálkozom, nem tud lekötni. A Goldberg család ezeknél jobb, sőt időnként nagyon jó, de nem kellően pörgős, ami a poénokat illeti.

Úgy érzem te szappanoperaként akarod értékelni ezeket a vígjátékokat. Nem kellenek annyira szerethető figurák, kémia, stb., poénok kellene ezerrel egy jól felépített történetben építve.

Barbaarb 2019.06.24. 10:08:46

@Rómaikömény:

Lenard és Penny vannak legközelebb a normális kategóriához, ezért rájuk nehezebb jó poénokat, nagy dolgokat írni. Ezzel együtt az ő szerepüket is jól megoldották, és én őket szeretem a legjobban.

2019.06.24. 10:28:18

@Barbaarb: ez szimplán ízlés kérdése, nekem pont az tetszik a Modern családban, hogy képileg nem a megszokott, és nem korlátozódik a komplett sorozat öt darab beltéri helyiségre :) Plusz én folyamatosan tudok nevetni rajta, és a figurák sem irritálóak, még a melegek sem, akiket pedig szokás idétlenül ábrázolni. A másikat félreértetted, vagy rosszul fogalmaztam, nem az a baj, hogy vannak negatív figurák, hanem egyfelől, hogy túl sok van, másfelől hog yaz is negatív (legalábbis nálam) akiről látszik, hogy nem annak szánták. Érted, Jockey egy genyó volt eleve, de Howardot vagy Bernadette-t nem annak szánták, mégis ellenszenves figurák. A Bob-ban meg pont az tetszik, hogy nem a Family Guy meg South Park féle erőltetett rúgjunk bele mindenkibe és okádjunk típus, hanem olyan kis bájos, szerethető. Nem kell, hogy ezerrel pörögjön minden sztori, ez nem gyorsvasút. Ha meg otrombaságot akarok, ott a Brickleberry, ami tahóságban mindent visz.

Barbaarb 2019.06.25. 10:08:13

@Eugene Horse:

Nem az a baj, hogy eltérnek képileg, hanem hogy értelmetlenül, eszetlenül teszik. Ami például megragadt bennem, hogy a kislánynak mondtak valamit, ezért rá zoomoltak, de miközben változatlan arckifejezéssel áll, oda-vissza zoomolgatnak, és oldalra is mozgatják némileg a képet. De ez csak egy, ami beégett, jellemző az ilyen értelmetlen és tartalom nélküli képmozgás.

Én meg azt mondtam a figurákkal kapcsolatosan, hogy a legtöbb szereplőre lehet negatíviumokat és pozitívumokat hozni, és ettől függetlenül lehet őket szeretni-nem szeretni. A Goldberg-családban se kell ecsetelnem miért lehetne negatív figuraként beállítani akár Berryt (nem tudom hogy kell leírni), vagy Beverlyt. Ugyanígy Sheldon a nagyképűsége miatt lehet negatív, de vannak kifejezetten pozitív és aranyos jelenetei, amikor betegsége ellenére próbál alkalmazkodni a társadalmi szabályokhoz.
Így aztán attól, hogy neked minden Agymenők szereplő ellenszenves, többeknek lehet szimpatikus több is.

Egyébként mivel ezek vígjátékok szerintem a legfontosabb a nevettetés, és ha ehhez negatív karakterek jobbak, akkor had legyenek negatívak, és igen is dőljenek a poénok, pörögjön, ne kelljen 4 részt várnom egy poénhoz, mint a Modern-családban.
süti beállítások módosítása