Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A GYŰRŰK URA: A két torony – 70 érdekesség a forgatásról!
2019. augusztus 11. írta: HSK Productions

A GYŰRŰK URA: A két torony – 70 érdekesség a forgatásról!

A Gyűrűk Ura: A két torony – elődjéhez hasonlóan – szintén bővelkedik a forgatási kulisszatitkokban. A Gyűrű Szövetsége kapcsán már készült két hasonló cikk, sőt, egy Új-Zélandi forgatási helyekkel kapcsolatos is. Akkor megígértem, hogy készül majd egy hasonló tematikával megáldott cikk a folytatásokhoz is, íme A két torony forgatási érdekességei! Ami azt illeti, érdemes lesz visszatérni, mivel tervezek egy folytatást A két torony számára is.

2654165.png

„Le fogok kaszabolni egy képzeletbeli warg hátán ülő képzeletbeli orkot, egy képzeletbeli karddal.”

/ Bernard Hill (Theoden)

A közeljövőben igyekszem majd minél hamarabb elkészíteni A király visszatérről szóló bejegyzésemet is, melyet már most borítékolni merek, hogy két részes lesz. Addig is, kövessétek figyelemmel az oldalt és persze, jó szórakozást kívánok! ...Namarie!

Középfölde témájú cikkek:

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel, mert ezáltal még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák, filmzenék és érdekességek!

« ♦♦♦ »

Mivel az orkoknak fekete színű a vérük, így logikus, hogy a szájpadlásuk nem lehet rózsaszínű, ezért a statisztáknak rendszeresen folyékony, fekete löttyel kellett öblögetniük, hogy elérjék a kívánt színt.

4.gif

Eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben, hogy Gríma (Brad Dourif) elejt egy könnycseppet, amikor meglátja Szarumán 10.000 orkját, ám a színész és a stábtagok jó ötletnek vélték, így végül bele került a rövidke képsor a filmbe. A színész a forgatások végéig akcentussal beszélt, hogy szerepében maradjon; sőt, a szemöldökét is éveken át le kellett borotválnia, ugyanis hosszabb-rövidebb kihagyásokkal kellett visszatérnie a forgatásokra. Ha már itt tartunk, a színész keresztlányát Arwennek hívják.

696.jpg

Andy Serkis ügynöke eredetileg azt mondta a Gollamot megformáló színésznek, hogy csupán egy három hetes, stúdióban szinkronizáló munkáról lenne szó. Mindezt azonban felülírta Peter Jackson, amikor meglátta, milyen remekül mozog Andy a díszletben Szméagolként. Több, mint 1.000 rajz és 100 makettet követően született meg Gollam külsejének végső változata!

65363.jpg

A várfalon látni a harc közben egy félszemű rohani férfit. Eredetileg csak szimplán egy félszemű statisztát játszott volna, ám egy nap összetalálkozott a díszletek között a rendezővel, aki illedelmesen megkérdezte, benézhet-e a szemfedője alá. A férfi igent mondott, Peter Jackson pedig megkérdezte, nem akar-e inkább a várfalon szerepelni?

893663.jpg

Érdekesség a történelmet kedvelők számára, hogy Legolasz a Helm-szurdoki csata előestéjén azt mondja Aragornnak, tünde nyelven, hogy aznap este 300 ember fog szembeszállni 10.000 Urukkal… Ez egy számszerű utalás a Thermopülai-szorosban lezajlott csatára (Kr.e. 480).

gif_674654_1.gif

A Fekete Kapunál játszódó jeleneteket mind stúdióban vették fel. A filmen látható díszlet csupán (egy fantasztikus) miniatúra volt.

96496.jpg

A három filmhez használt összes miniatúra megalkotása (Helm-szurdok, Völgyzugoly, Zsáklak, Barad-dúr, Vasudvard, stb.) összesen 988 napot vett igénybe!

6543645.jpg

Viggo Mortensen (Aragorn) meggyőzte a second unit stábtagjait és Miranda Ottot (Éowyn), hogy táborozzanak le annál a forgatási helyszínnél egy időre, amikor Legolaszék az Urukokat üldözik.

7836879.jpg

Eredetileg Arwen is csatlakozott volna a forgatókönyv szerint a Helm-szurdoki csatában a Haldir-féle tünde különítményhez, bár Arwen a könyvben nem is szerepel. A színésznő jeleneteit le is forgatták, ám végül az ötletet elvetették, s csupán visszaemlékezések erejéig láthattuk a tündelányt.

arwen748965_1.jpg

Kivágták Minas Tirith városát a mozi-változatból, azonban a bővített, DVD-változatban benne hagyták. Amikor Faramirék elérik a várost, a háttérben láthatóvá vált volna a király városa, ám a rendező félt, hogy egyes nézők összekevernék a Helm-szurdokkal.

6898963.jpg

Nagyjából 300 lovat használtak a forgatások során. Hogy ne sérüljenek meg a lovak, a harci, közeli jeleneteket leginkább stúdióban vették fel. Kartonpapírból készítették el a több száz lándzsát, amit a forgatásokhoz használtak – így, tuti fix nem lehetett semmi baja a paciknak. Egyéb iránt, ebben a filmben rengeteg polisztirolból készült döglött lovat láthattunk, hát még a következőben… És még valami: az összes lovat megvásárolták a forgatás kedvéért, kettőt pl. Viggo Mortensen is megvett a forgatásokat követően.

343543_1.jpg

A Holt-lápban fekvő egyik halott tünde maga Oropher, Thranduil apja volt! Egyébiránt, a lápban fekvő összes test szilikonból készült.

gif_oropher_4865_1.gif

100 Uruk-hainál több statiszta sosem volt egy jelenetben, a többiek mind számítógép által generált ork volt.

97846_3.jpg

A térképet, melyet Faramir és katonái néznek a tanácskozás alatt, maga Christopher Tolkien, az író (jelenleg 94 éves) fia rajzolta.

3434535.jpg

Amikor Gollam egy halat csócsált a jelenetben, akkor az őt játszó színész valójában egy halformájú nyalókát majszolt. Amikor Gollam halra vadászik az egyik jelenetben, az ott csordogáló patak jéghideg volt a forgatási nap, ugyanis előző éjjel havazott, ám másnapra a hó elolvadt. Peter Jackson aggódott a színészért, így törölközőkkel és alumíniumfóliával várta Andyt két kolléga a patak mellett.

689689_1.jpg

John Rhys-Davies nagy mókamester! A Gimlit alakító színész még fiatalkorában, egy farmon történt munkabalesetben elveszítette az egyik középső ujjának utolsó ujjpercét. A forgatások alatt úgy döntött, hogy kicsit megvicceli a rendezőt. Leszedte a protézist, megtöltötte művérrel és odalépett Peter Jacksonhoz, ezekkel a szavakkal: „Főnök, volt egy kis balesetem!”

9846_6.jpg

„Igazából, nem is kéne itt lennünk!” – amikor ez a mondat hagyja el Samu száját Osgiliathban, tulajdonképpen nem is mond nagy butaságot. Ugyanis, a könyvben Frodó és Samu sosem haladt át a városon.

5623_2.jpg

Amikor a Fehér Mágus megjelenik Aragornéknak az erdőben, Christopher Lee (Szarumán) szemét és Sir Ian McKellen (Gandalf) arcát illesztették össze – a hangjuk mellett persze – a kívánt hatás elérésének érdekében.

8963_3.jpg

Bernard Hillnek, Theoden megöregedett jeleneteihez kezdetben naponta 9 (kilenc!) óra kellett, mire a letűnt király sminkjét és jelmezét ráöltötték a sminkszobában. Mivel a kontaktlencsének köszönhetően sem lett igazán homályos a tekintete, így végül digitálisan segítettek a dolgon.

6898693.jpg

A warglovasok eredetileg Edorasban támadtak volna, egy éjszakai jelenet során. A rendező azonban meggondolta magát, ugyanis nem akarta még több hideg, éjszakai jelenetnek kitenni a stábot. A külsejüket illetően, a wargok leginkább a farkasokra hasonlítanak a könyv szerint, de a rémisztőbb hatás elérésnek érdekében egy kis hiénás beütést is kölcsönöztek nekik.

gif_46513_1.gif

Andy Serkis Gollam hangját egy szőrgolyót épp felköhögni készülő macskától kölcsönözte. Hogy hangszínét folyamatosan állandó szinten tudja tartani, ún. Gollam Juice-t ivott – ez méz, citrom és gyömbér keveréke volt.

65_15.jpg

Amikor az Urukok Trufát és Pippint cipelik a hátukon, valójában két színész vitte a hátán őket, túlméretezett jelmezben és műsisakkal kiegészítve, hogy szembetűnő legyen a hobbitok és az orkok közti méretbeli különbség.

6645_3.jpg

Gollam testbeszéde: Amikor előtör a skizofrénia Szméagolból, így tudjuk megkülönböztetni személyiségeit… Az áruló-Gollam szeme szűk, testtartása egy támadó macskáéra hasonlít; míg a barátságos-Gollam pupillája széles és testtartása visszahúzódó jellemet sugall.

9652_1.jpg

Andy Serkis (Gollam) kölcsönözte három orknak a hangját is, akik a Fangorn erdő határán vitatkoztak egymással.

65.gif

Sean Bean (Boromir) már épp visszatért Angliába a forgatás végeztével, amikor megkeresték, hogy visszatérne-e egy pár rövid, visszatekintő jelenet erejéig Új-Zélandra. Természetesen, a színész azonnal igent mondott, bár jelenetei csupán a Bővített változatban kaptak helyet. Hasonlóképp járt a Denethort játszó John Noble is, aki végül bele került a bővített változatba.

8798_6.jpg

Fangorn erdejének egy részét ember nagyságú makettek formájában is megépítették. Ezekhez kizárólag olyan fák leveleit használták, melyek egyedül Új-Zélandon fellelhetőek

21_2.jpg

A stúdióban megépítették Szilszakáll 5m magas, mozgatható modelljét ahhoz a jelenethez, amikor az ent felkapja a két hobbitot. Először megépítették a hidraulikusan mozgatható fémvázat, majd beborították a műanyagot mohával és levelekkel, hogy valóságosnak tűnjön. A jelenet felvételekor John Rhys-Davies is ott volt, ugyanis ő kölcsönözte a fapásztor ent orgánumát is, mindamellett, hogy ő alakította Gimlit a trilógiában.

84685.jpeg

Edoras Aranycsarnokát stúdióban is megépítették a belső felvételek rögzítéséhez – és a próbafelvételekhez is, persze. Minden egyes faragványnak, festménynek és kelléknek óriási figyelmet szenteltek. A valódi forgatási helyszín (Edoras) megépítése összesen nyolc hónapon át tartott a koránt sem könnyű időjárási viszontagságok közepette.

697867.jpg

A Nazgúlok sárkányszerű állatának hangját egy szamártól kölcsönözték.

689536.jpg

Ha megnéznétek mindhárom részt egymás-után, bővítve: az 681 percet = vagyis, 11 óra 21 percet venne igénybe!

4894896.jpg

Több szerkezeti váltotzatás is történt az eredeti műhöz képest: a Banyapókkal való küzdelem (részben az ugyanebben az évben debütáló Harry Potter és a Titkok kamrája miatt – hello, Aragog!) átkerült A király visszatérbe; és a Szarumánnal való leszámolás is – bár erre még a következő film kapcsán még visszatérünk majd.

985983_1.jpg

Gandalf filmvégi mondata („A Helm-szurdokért vívott csatának vége. A Közép-földéért vívott harc pedig küszöbön áll!”) Winston Churchill híres mondatára utal: „A Franciaországi csatának vége. Úgy hiszem, hogy az Angliai csata a küszöbön áll!

987_6.jpg

Elijah Wood húga és Viggo Mortensen fia is egy-egy rohani menekültet alakított, míg Philippa Boyens (író/producer) fia adta oda a kardját Aragornnak, bár nem a fiú hangját lehetett hallani az angol eredetiben.

648764.jpg

Gimli harci öltözete kb. 30 kg-ot nyomott. Egy rohani gúnya szárazon, mindenestül kb. 22 kg-ot, vizesen pedig 24 kg-ot nyomott.

3_2.gif

A New Line Cinema ismét egy Cate Blanchett monológot szeretett volna a film elejére, de a rendező ebbe nem ment bele.

51654_3.jpg

Elrond a könyvben eredetileg nem küldött tünde különítményt a Helm-szurdokba.

366323.jpg

Minduntalan elcsodálkozom azon, hogy mekkora munka volt egy-egy jelenet rögzítésekor. Például, amikor Gandalf, Aragorn, Legolasz és Gimli megérkeznek Meduseld Aranycsarnokába, azt hihetnénk, hogy csak simán bevonulnak és egyszer felveszik elölről, majd a hátuk mögül a jelenetet. De nem ilyen egyszerű a dolog. Vagy 8-10 ember követi őket szorosan, ki a mikrofont, ki a szélgépet tartja, más a világosításon ügyködik, megint mások a vezetékek gördülékeny továbbvezetésével vannak elfoglalva, a kameramanről már nem is beszélve.

Éomer társai között női statiszták is szép számmal megtalálhatók voltak a forgatás során – ugye, mennyit számít egy jó smink és jelmez

687678.jpg

A Holt-lápon játszódó jelenetet (mint a Mória kapuja előtt fekvő tó esetében) szintén egy autóparkolóban vették fel, melyet elárasztottak vízzel és 11.000 homokzsákot használtak fel hozzá!

5959_10.jpg

David Wenham (Faramir) félt, hogy netán megsérti Elijah Woodot (Frodó), amikor meglátja a hobbit nyakában lévő gyűrűt és kardjával megpiszkálja, ezért inkább felkértek egy kardforgatót, hogy játssza el helyette a jelenetet.

465_18.jpg

Eredetileg angolul beszélt volna Arewn és Aragorn abban a jelenetben, amikor a férfit partra mossa a víz a szakadékba esése után. Azonban Liv Tyler (Arwen) meggyőzte a rendezőt, hogy váltsanak inkább tünde nyelvre, mert sokkal jobban hangzana – igaza volt, Jackson bele is ment!

76889_2.jpg

„Szülőnek nem való gyermekét temetni!” – ez a mondat mindig mélyen érint. Nem is véletlen, hisz’ megható a történet is, ahogyan a mondat bele került a filmbe: Bernard Hill (Theoden király) egy alkalommal Glasgowban sétált, amikor egy asszony megállította és szóba elegyedtek. A hölgy elmesélte: nem rég temette el gyermekét és ezt semelyik szülőnek nem kellene megélnie. A férfira akkora hatással volt ez a mondat, hogy megkérte a rendezőt, hadd tegyék bele a filmbe is, Theodred temetésének jelenetéhez.

6986_1.jpg

A hosszú hónapokon át tartó, fárasztó forgatási munkálatok és az irtózatosan kevés (naponta pár óra) alvás ellenére jó hangulat uralkodott a munkálatok során. Ehhez természetesen hozzájárult a jól összeszokott, több száz fős stáb gördülékeny munkavégzése, Peter Jackson hozzáállása és nem felejtsük ki a sorból a lélegzetelállító tájat sem. Utóbbi kapcsán több stábtag is elmesélte, hogy hiába érezték magukat cefetül fáradtnak a hajnali kelések alkalmával, ugyanakkor a környezet minden nap kárpótolta őket valamelyest.

98653_9.jpg

Olyan erősre építették meg a kürtvár kapuját, hogy a forgatáson nem sikerült áttörni azt.

896_8.jpg

Bár már sokszor láttam A két torony c. részt, legutóbb vert csak szöget a fejemben, hogy vajon miképp késztették arra a lovakat a wargok támadásának filmezésekor, hogy a félelmüket imitálják… Én sem hittem volna el, de az egyik stábtag esernyőt nyitogatott a lovak előtt, míg egy másik emberke könyékig belebújt egy nagy szemeteszsákba és azzal keltett zajt a földön kúszva és azzal zavarta meg őket!

A warglovasok egyes vágtajeleneteit hasonlóképpen vették fel, mint az első részben Arwenét: egy kocsi platójára szerelt mechanikus robot hátán.

02_5.jpg

Köztudott, hogy a trilógia részeit folyamatosan vették fel, egyszerre forgatták le és Új-Zéland két szigetén szimultán zajlottak a munkálatok, több csapattal. Olyan is előfordult, hogy egy forgatási helyszínen két külön jelentet is felvettek, egyazon időben – pl. a warglovasok támadását és Aragorn mélybe zuhanását csupán pár méterre egymástól rögzítették.

598598_2.jpg

Helm-szurdok: köztudottan itt vették fel a legembertpróbálóbb jeleneteket a trilógia során. Nagyjából, 3,5-4 hónapot vettek igénybe az itt zajló munkálatok! Összesen 20 órányi anyagot rögzítettek, csak a csatajelenethez! A viszontagságokról a fent említett Új-Zélandi forgatási helyszínes cikkemben bővebben is olvashattok! Leginkább a folyamatos eső és az éjszakai forgatás (a hidegben) nehezítette meg a stábtagok munkáját. Leginkább az Uruk-haiokat játszó statisztáknak volt nehéz dolguk, akik szó szerint bőrig áztak a nehéz páncél alatt és hosszú órákon át kellett így lenniük.

6879689.jpg

A Helm-szurkdok erődítményének egyes részleteit megépítették egy kőfejtőben (7 hónapon át), teljes életnagyságban, míg készítettek további, méretarányos maketteket is – némelyik, egészen apró, míg mások kb. 1,5-2m magasak voltak. Lélegzetelállító lehetett e díszletek közt sétálni.

396396_1.jpg

Legolasz lépcsőn lecsúszós-nyilazós jelenetét először egy kaszkadőrrel vették fel, akit egy hevederrel azért még rögzítettek a derekán, a biztonság kedvéért.

gif_4651348653_1.gif

Alan Lee illusztrátor egy rohani katonát alakított; de a rendező gyermekei (Billy és Katie) is feltűntek a rohani menekültek között.

68767_2.jpg

És az elmaradhatatlan rendezői cameo, Peter Jackson részéről… Lesz még!

784653.jpg

Elvileg, összesen 468 halottat láthatunk a végső változatban, mindenkit egybevetve.

8645486_1.jpg

A legmenőbb dolog a Helm-szurdoki jelenet felvételekor kétség kívül az volt számomra, amikor az Uruk-hai orkokat alakító 80 új-zélandi statiszta elkezdte mantrázni a haka szövegét, ork jelmezben! A rendezőnek annyira megtetszett, ahogy a szünetekben a statiszták lándzsáikat a földhöz verik, hogy ezt végül a filmbe is beletették.

Csakúgy, mint az első rész forgatásakor, itt is akadtak személyi sérülések: Orlando Bloom (Legolasz) több bordáját is eltörte, amikor leesett a lóról; Bernard Hill (Theoden) a szegycsontját törte el lovaglás közben; Brett Beattie (Gimli dublőre) térdsérülést szenvedett; az Aragornt játszó Viggo Mortensen pedig, az egyik lábujját törte ripityára, amikor az alábbi jelenetnél belerúgott az egyik Uruk-hai sisakjába. A rendező azt szerette volna, hogy a sisak minél közelebb landoljon a kamerához, így Viggo megpróbálta ötödjére is, ami tökéletesre sikeredett. Ekkor tört el két helyen is a lába. Még nem is szólt a stábtagoknak, csak kisvártatva vették észre, hogy gond van. Áuuucs!

Az ork statiszták is több alkalommal megsérültek, leginkább a Helm-szurdoki csata rögzítésekor: volt, akinek felszakadt az álla, másoknak össze kellett varrni a helyszínen a fejbőrét, mert annyira felnyílt egy kardcsapástól

01_6.jpg

A trailerben látható volt, amint Éowyn harcba száll a barlangokban az orkokkal, de (sajnos) végül ez a jelenet sem a mozi- sem pedig, a DVD-változatba nem került bele.

69563.jpg

Mivel nem találtak elegendő (hat láb magas) statisztát az Uruk-haiok szerepére, így beérték az öt láb magasokkal is – őket egymás közt viccesen Uruk-Low-nak hívták.

366543.jpg

A tízezer Uruk-hai hangját Peter Jacksonék egy krikett meccs szünetében vették fel. a stadionban 25.000 rajongó kölcsönözte hangját a jelenethez! Olyan harci kiáltásokat kellett üvölteniük, mint pl.: "Derbgoo, nashgshoo, derbgoo, dashshoo!"

Andy Serkis (Gollam) elmesélte, hogy Szméagolt egy heroinfüggő viselkedése alapján próbálta meg eljátszani.

876453.jpg

via: IMDb, Pinterest: HSK - Middle Earth, wetaworkshop.com, Youtube (BehindTheScenes).

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr8715005042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csikkszereda 2019.08.12. 09:11:50

A cameóknál érdemes megemlíteni, hogy Howard Shore, akinek a trilógia fantasztikus zenéjét köszönhetjük (többszörös Oscar-, BAFTA-, és Golden Globe díjas zeneszerző) is megjelenik, mint rohani férfi: a jelenetben, amelyben Legolas leissza Gimlit az asztal alá, mint kupáját emelő férfi látható.

HSK Productions · http://hatso-sor-kozepe.blog.hu/ 2019.08.12. 09:19:15

@Csikkszereda: Köszönöm a kommentárt! Igen, ezt a cameót majd A Király visszatér c. film kapcsán akartam (és fogom) elsütni.

petrow84 2019.08.12. 12:14:44

Jó kis válogatás, köszi! Annyi csak, hogy a patakparti halfogós jelenetnél pont az volt a gond, hogy nem olvadt el a hó, és úgy kellett nekiállni gázperzselővel (blowtorch) felolvasztani, hogy le tudják forgatni a jelenetet, ahova egyébként helikopterrel mentek, és nem tudtak volna még egy napra visszamenni. Az is bizonytalan volt, hogy a jeges vízben Andy el tudja-e játszani a jelenetet, de végül is megoldotta, csak az arca fajott jéggé, mert azt pont nem védte a neoprén :)

studkell 2019.08.12. 12:56:46

"(részben az ugyan ebben az évben debütáló Harry Potter és a Titkok kamrája miatt – hello, Aragog!)"

Az "ugyanebben" egy szó. Csak nagyon terjed ez a hülyeség. Kösz a posztot, rohadt jó volt!
süti beállítások módosítása