Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
AZ: 60 hátborzongató forgatási érdekesség
2019. augusztus 29. írta: HSK Productions

AZ: 60 hátborzongató forgatási érdekesség

Szeptember 5-én érkezik az év egyik legjobban várt filmje, az AZ – 2. fejezet (IT – Chapter 2), Andy Muschietti rendezésében. A Stephen King felejthetetlen kötetén alapuló első rész óriási sikernek örvendett mind a nézők, mind pedig a kritikusok körében. Természetesen, jócskán akadtak változtatások az eredeti műhöz képest, ugyanakkor engem így is kilóra megvettek az 1. fejezettel, szóval, tűkön ülve várom a folytatást!

4564623132.jpg

A 2. fejezet premierjének apropójából gyűjtöttem össze a legérdekesebb forgatási kulisszatitkokat a 2017-es első részről. De hagyjuk is a bohóckodást, nem apróztam el, hisz rögtön 60 érdekességgel készültem Nektek! Remélem, érdekesnek  találjátok majd. Egy hasonló cikket és kritikát természetesen, majd az AZ – 2. fejezet kapcsán is olvashattok itt, a HSK oldalán.

Pennywise egy extrém karakter. Egészen távol áll tőle az emberiesség fogalma. Túlmutat egy szociopata viselkedésén, mivel nem is egészen ember. Még csak, nem is bohóc. Csupán az egyik teremtményt játszom, akit Az létrehozott. Különösképpen élvezi, ha felveheti Pennywise, a bohóc alakját – és élvezi a hajszát, a játékot. (…) A bohóc a gyermeki képzelet egyik manifesztációja, így van benne némi gyermekiesség is.

/Bill Skarsgård

Ti mit vártok a folytatástól? Olvastátok a könyvet? Kíváncsian várom a film(ekk)el és a könyvvel kapcsolatos hozzászólásaitokat a kommentek közt. Remélem, hogy ismét jól fogunk majd szórakozni.

A cikkben bőven találtok majd érdekes infókat, forgatási képeket és videókat, kihagyott és alternatív jeleneteket, és még egy plusz galériát is, egyszóval: Így készült az AZ első része!

Kapcsolódó bejegyzések:

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel, mert ezáltal még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák, filmzenék és érdekességek!

« ♦♦♦ »

A filmet épp bemutatták az amerikai mozikban, amikor kisebb pánik ütötte fel a fejét a pennsylvaniai Lititz-ben. Történt ugyanis, hogy az álmos kis városka több pontján is piros léggömbök jelentek meg, ide-oda kikötözve. A riadt lakosok még a helyi rendőrséget is bevonták az ügybe, ugyanis sokukra a frászt hozták a Stephen King-rajongók. Ha engem kérdeztek, szerintem nagy poén volt.

89789_10.jpgItt láthattok egy „mi lett volna, ha?” témájú videót, egyenest a DVD-extrái közül, melyben Georgie faképnél hagyja a csatornában megjelenő Pennywise-t. Muszáj megnéznetek! :)

A bohóc fogprotézisétől Bill Skarsgård folyamatosan nyáladzott, ami neki egyáltalán nem volt kellemes, viszont a rendezőnek nagyon is kapóra jött az ötlet, így végül benne is hagyták a filmben.

1569.jpg

Bár a filmben helyenként látni vizuális effektusokat (igyekeztek ezek számát a minimálisra csökkenteni), a készítőknek mindvégig feltett szándéka volt, hogy megőrizzenek egy kicsit Bill arcvonásaiból, szeméből, fogaiból, amikor láthatjuk az épp átváltozni készülő Pennywise-t.

gig_15.gif

Derry városának egy kanadai városka, Port Hope adott otthont forgatási helyszínként. Az egyedüli amerikai forgatási helyszín a Maine állambeli Bangor volt – minden más jelenetet Kanadában rögzítettek.

13233.jpg

Hugo Weaving is igen esélyes volt a bohóc szerepére. Míg Hugo állítólag „csak” rendkívül ijesztő tudott lenni a próbafelvételek során, addig Bill sokkal több színt vitt a karakterbe. Érdekesség továbbá, hogy ismét felajánlották Tim Currynek, hogy bújjon újra bohócgúnyába, de visszautasította a lehetőséget. Épp így tett végül Ben Mendelsohn is, aki viszont a fizetéssel nem volt megelégedve. Őt Will Poulter követte a távozók sorában, s így esett végül a választás Bill Skarsgårdra – ő volt az egyedüli olyan jelölt, aki maga a rendező javasolt a szerepre.

4564561231.jpg

A rendező elmondása szerint, a legnehezebben leforgatott jelenet a film nyitánya volt, de az alagsori rész is ott van a képzeletbeli dobogó második fokán. E jelenetekben a víz a közös, ugyanis rengetegre volt szükség, és az időzítéssel is gyakran meggyűlt a stáb baja.

4646545.jpg

Pennywise csatornabéli „otthonának” díszlete 8 méter magas volt.

46545456.jpg

A forgatások elején Wyatt Oleff (Stanley Uris) megvásárolta Stephen King Az című kötetét, hogy jobban elmerülhessen a történetben.

32323_1.jpg

A Július 4-i fesztiválon látni a háttérben egy bohócot. Ennek a bohócjelmeznek (sajnos) valós és szomorú háttértörténete van. Nem másról, mint John Wayne Gacy-ről mintázták, akit a köznyelv úgy ismert, mint „A gyilkos bohóc”. Nevét onnan kapta, hogy előszeretettel szórakoztatta a gyerekeket kerti partikon Pogo, a bohóc jelmezébe bújva… A sorozatgyilkos 1972 és 1978 között összesen 33 fiút és férfit erőszakolt és mészárolt le. Áldozatai közül 27-et a férfi pincéjében, a többieket egy folyóban találták meg.

666_1.jpg

1561_1.jpg

A „Pound Foolish” kódnéven készült a film (mely egy angol nyelvű utalás a Penny névre), hogy ne derülhessen ki idejekorán a produkció címe.

gif-56.gif

Kezdetben még napi 5 órás folyamatot jelentett, hogy a sminkesek Pennywise-t varázsoljanak Billből. Ahogy viszont szép lassan teltek a napok, hetek, sikerült ezt az időt napi 2 órára leredukálni. A színész egy interjúban arról mesélt, hogy Pennywiseként igen nehéz dolga volt. Mivel maradandót szeretett volna alkotni a szerepben, ezért: „Egy egész generációt kell megijesztenem!” A színész úgy gondolja, Pennywise rémisztő egyénisége mögött állatias (és ezzel együtt ösztönös) viselkedés rejtőzik. Érdekesség, hogy a filmben Pennywise sminkje és jelmeze sokkal inkább hű maradt a könyvhöz, mint annak idején, a Tim Curry-féle változat tette (1990). Itt láthattok egy remek kis videót arról, hogy miként készült el Pennywise sminkje és jelmeze:

Leforgattak egy olyan jelenetet is, melyre elképesztően kíváncsi lennék. Remélem, hogy majd a 2.  fejezetben, vagy a DVD-extrák közt alkalmunk nyílik látni ezt. Röviden, arról szól a jelenet, hogy a 17. századi Derryben járunk, s látjuk Pennywise-t, aki ekkor még inkább a Bill Skarsgård-ra emlékeztető fiatalembernek tűnik, mint a rémisztő bohócnak. Pennywise épp egy fiatal, zarándok édesanyát terrorizál, s közben próbálja meggyőzni arról az anyukát, hogy adja oda neki a gyereket, hogy felfalhassa. Az ominózus kimaradt jelenetet több színésszel is felvették, de valami sosem klappolt igazán. Ekkor lépett a képbe Bill. Ő is úgy nyilatkozott erről a részről, hogy nagyon felkavaró volt számára.

223.jpg

Sophia Lillis (Beverly)-nek több jelentben is egy ládára kellett állnia, hogy a kamera látószögében lehessen. A fiatal színésznő 150 cm magas volt a forgatások idején. Bár a rendező (balra) nagyon elégedett volt a lány próbafelvételét illetően, mégis, kicsit fiúsnak találta külsejét a szerephez a rövidke haj miatt. Aztán, mégis nekidurálta magát és Torontóba repült, hogy újból meghallgathassa Sophiát, aki ekkor póthajat viselt. Így már egyértelmű volt, hogy kire ossza Beverly karakterét. A helyzet pikantériája, hogy a Beverly egy idő után a filmben úgyis levágja a haját rövidre…

9_4.jpg

A filmet a leghosszabb Burger King-reklámként tartják számon. Ugyanis, a premierrel egy időben, Németországban olyan reklámokat tett közzé a Burger King, melynek szövegei vicces utalások voltak a McDonald’s ikonikus bohóc figurájára – ilyeneket lehetett olvasni a konkurencia termékei kapcsán: „A tanulság: Sose bízz egy bohócban!”

A Richie-t (Finn Wolfhard) és Eddie-t (Jack Dylan Grazer) alaktó színészek több alkalommal is olyan jól improvizáltak, hogy a rendező végül benne hagyta e jeleneteiket a végső változatban.

21654_1.jpg

Derry városa létezik. No, még, ha nem is az Egyesült Államokban, de Észak-Írországban igen! A városkában tartott premier előtt levetítettek egy, a helyi lakosoknak szóló különleges videót, melyen a színészgyerekek köszöntötték a nézőket.

36_2.jpg

A jelmeztervező, Janie Bryant elmesélte, hogy Pennywise jelmezét középkori, reneszánsz, Elizabeth- és Viktoriánus korabeli viseletek ihlették. E különféle stílusjegyekkel megáldott kosztümmel szerették volna érzékeltetni a bohóc halhatatlanság és időtlenségét.

8978_5.jpg

Amikor Ben Derry könyvtárában kutat, látni több háborús fotót is. Az egyik polgárháborús kép a Gettysburg-i csatában készült

45646_2.jpg

Bár a film 1988-’89 között játszódik, a könyvben ennél jóval korábban járunk: 1957 és ’58 között zajlanak az események.

165161.jpg

Itt egy fantasztikus (nem is olyan rövid) kulisszák mögötti videót láthattok, benne rengeteg háttérinfóval és fel nem használt képanyaggal.

A film emlékezetes nyitójelenete volt a legutolsó, melyet felvettek a forgatás során, míg a legelső a Bowers házban zajló események voltak.

44846.jpg

A 2017-es év legközkedveltebb Halloween-i cosplay jelmeze Pennywise lett. A HSK több, cosplayekkel foglalkozó cikkében is láthattatok már képeket ezekből a rajongói kosztümökből - ezekhez külön fület is találtok a fejlécben! 

4613.jpg

Benjamin Wallfisch filmzeneszerző remek munkát végzett. És most nem pusztán arra a rémisztőnek ható rövid, ámde annál emlékezetesebb zenére gondolok, amit akkor hallhatunk, mikor Az megjelenik (pl. ennél a jelenetnél). Két-három kedvencem is van Benjamintól az albumon (a bővített lemezen pedig, egyenesen dúskálunk a jobbnál-jobb változatokban): az egyik ilyen, az Every 27 Years track, mely kapásból egy – koránt sem szokványos – gyermekmondókával indít (Oranges and Lemons). Maga, a rendező állt elő az ötlettel, hogy így kéne kezdeni a filmet. Ez egy igen emlékezetes zene, mivel merőben elüt a film hangulatától, ugyanakkor a történet szempontjából mégiscsak nagyszerű választásnak bizonyult! Az éneknek vége szakad, majd szépen, lassan átváltunk a zongorával kísért, melankolikus zenébe, melyet órákig képes lennék hallgatni. A másik kedvencem a lemezről a Paper Boat track, melyben számomra egyszerre jelenik meg a játékos könnyedség és a fenyegetettség érzésének kettőssége; de a Blood Oath c. track is igen szép.

Pennywise-nak összesen 4 percnyi szövege akad a film folyamán. Érdekesség, hogy a rendező szerint Bill Skarsgård olykor svédül beszélt a forgatások alatt! A bohócot alaktó fiú annyira beleélte magát a szerepébe, hogy a forgatások alatt és után is folyamatosan rémálmai voltak Pennywisetól.

456.jpg

Jaeden Martell (Bill) arról mesélt, hogy egy kihagyott jelenetben azt forgatták le, ahogy a fiú éppen felmászik Pennywise „építményén”, miközben a bohóc folyamatosan próbálja ebben meggátolni. A fiú ekkor mondta volna azokat a mondatokat, melyeket a filmben a leszámolást követően hallhattunk a gyerekektől ("nem félnek Aztól", stb.), s közben majdnem le is esett volna a kupac tetejéről. Ám, a hevederekkel rögzített színészek (mondhatni) potyára dolgoztak, ugyanis a hajmeresztő jelenetet nem hagyták benne a filmben és a szövegeket is áttették máshová.

454564_1.jpg

Pennywise szemei kékké változnak, amikor Georgiehoz beszél a film elején, mivel a kisfiú édesanyjának is kék színű a szeme… "A szemed az anyádé, Harry...!" 

4654848.jpg

A film hatalmas sikerére már a bevezetőben kitértünk. Érdemes megemlíteni, hogy Észak-Amerikában 123 millió dollár fölötti összeget ért el a nyitóhétvégén. Becslések szerint, 5-6%-kal nagyobb bevételt is elérhetett volna, ha nincs az Irma hurrikán, mely miatt számos mozit be kellett zárni a hétvégén Floridában. Már az első előzetes is rekordot döntött, mivel az első 24 órában több, mint 197 millió (!) megtekintést ért el.

23_2.jpg

Beverly a film végén azt mondja Billnek, hogy elköltözik Portlandbe, a nagynénjéhez. Történetesen, Portlanben született az a bizonyos Stephen King is.

5654_5.jpg

Bill Skarsgård a szerepére történő készület során alaposan tanulmányozta a thriller- és horrorfilmek világát, hogy megtalálja azt az egyedi előadási stílust, mely passzol a karakteréhez. Elmondása szerint, leginkább A bárányok hallgatnak, A Ragyogás, a Mechanikus narancs, és A Sötét Lovag c. filmek inspirálták.

Beverly számára a fürdőszoba az egyetlen olyan hely, ahol biztonságban érezheti magát apjától… Pennywise ezt a félelmét használja ki, vagyis, hogy még ezt a biztonságérzetet is elveszi tőle abban a jelenetben, amikor Beverlyre zúdul a rengeteg vér. Itt, a tömérdek vér a leány felnőtt nővé válását szimbolizálja. A Vesztesek Klubjának fiú tagjai pedig, szintén szimbolikusan segítenek neki „visszaállítani” ezt a biztonságérzetet (ezzel közben elfogadva azt, hogy Beverly lassan testileg érett nővé válik, ők pedig testileg érett férfivé).

7878_2.jpg

A cica Gerorgie meggyilkolának egyedüli "szemtanúja". Ezt annak tulajdonítják a készítők, hogy az állatok esetleg sok olyan dolgot is meg tudnak érezni, melyet az emberek nem. Ugyanakkor ez a jelenet sem az eredeti történetben, sem pedig az 1990-es mini-sorozatban nem szerepelt.

_48.jpg

7 éven át tervezték a filmet, míg végül 2016. június 27-én megkezdődhettek a forgatási munkálatok. A forgatás szeptember 20-án ért véget. A rendező szinte minden nap posztolt valami érdekeset Instagram oldalára a forgatás alatt. A premierre pedig úgy érkezett, hogy a zakójából egyszer csak előhúzott egy papírhajót. Az alábbi képen az író, Stephen King látható (középen) a rendezővel, Andy Muschiettivel és annak testvérével, Barbarával (aki egyben a film producere is volt).

798789_7.jpg

Bill egyszerre két irányban is tudja mozgatni a szemeit, melyet szintén nem tudott kihagyni a filmből a rendező. Mint, ahogy a színész egyedi mosolyát sem, mely a bohóc jelmezben még ijesztőbbnek hat. A próbafelvételek során a rendező tanácsára, Bill egy sor különféle nevetést is kipróbált.

gif_45.gif

A Pennywise kezében tartott temérdek piros lufi közül csupán hat darab volt igaz, a többi a CGI-ért felelős kollégák érdeme.

448.jpg

A szerencsés gyerkőc, akinek megadatott, hogy első ízben forgathasson együtt Billel (Pennywise), Eddie volt. Egyébként, ez volt Bill első forgatási napja is. A csapó csattanásáig szándékosan külön szobában tartották Billt és a gyerekeket, hogy amikor először találkoznak vele, őszinte legyen a reakciójuk. A jelentben a bohóc közvetlen közelről Eddie arcába ordít – mellesleg, ebben a jelentben találkoznak először. Természetesen, Bill játéka és sminkje olyan tökéletesre (nevezzük inkább ijesztőnek) sikeredett, hogy Jack Dylan Grazer majdnem elsírta magát. Amint a jelentnek vége lett, Bill odalépett hozzá, és azonnal megkérdezte, jól van-e. Az Eddie-t játszó kissrác természetesen azonnal gratulált színészkollégájának, amiért ilyen profi módon keltette életre a bohócot. A színészpalánták közül, egyedül a Beverlyt alakító Sophia Lillis nem rémült meg Bill láttán – sőt, inkább felkacagott a viccesnek ható bohóchacuka láttán.

 Bill meg fog ölni ezért…!” A mondat ugyebár Georgietól származik, amikor elveszíti a Billtől kapott papírhajóját a csatornában. De ez nem csak azért érdekes, mivel a bohóc Georgie alakjában jelent meg a leszámoláskor, hanem mert a Pennywise-t alaktó színész is történetesen: Bill. Szerintem, ez muris dolog. Ja, és még egy apróság Billel és Georgieval kapcsolatban, a leszámolást illetően: Bill onnét tudta, hogy nem Georgiet, hanem a bohócot látja, hogy a „testvérének” nem volt meg a fél karja; valamint Pennywise a papírhajót az angolban „it””-nek (vagyis tárgyként) említette, míg Bill és Georgie korábban azt „she”-vel (vagyis nőnemű személyes névmással) illették.

456456_1.jpg

Andy Muschiettinek szándékában áll kiadni az AZ 1-2 részének bővített kiadását DVD-n, mely akár közel 7 (igen, HÉT) órás is lehet!

5456465.jpg

A film kimaradt jelenetei közt van egy, melyben látni, hogy Bowers megölte bandájának (addig életben maradt) tagjait – a könyvben Pennywise végez velük.

12312_2.jpg

A Vesztesek Klubja összes tagját megkérdezték a forgatások alatt, hogy kiket látnának szívesen a folytatásban felnőtt karaktereikként: Finn Wolfhard (Richie) és Sophia Lillis (Beverly) lett végül a két szerencsés, akiknek a választottja meg is kapta a szerepet: előbbi Bill Hardert, míg utóbbi Jessica Chastaint javasolta a szerepre. A többi szerepre olyan színészeket javasoltak a gyerekek, mint pl.: Chadwick Boseman, Jake Gyllenhaal, Chris Pratt, Christian Bale és Joseph-Gordon Levitt.

5_65_65.jpg

A táncoló Pennywiseból hatalmas mém-áradat kerekedett. :)

A 27-es szám: a legendás szám több ízben is előkerült már a filmben. Érdemes továbbá megemlíteni azt is, hogy Bill Skarsgård egy hónappal a premier után töltötte be a 27-et. Ha már itt tartunk, Bill 1990-ben született, épp abban az évben, amikor megjelent Stephen King műve, az AZ! Az amerikai premier dátumának (9/8/2017) számait összeadva is kijön a 27; sőt, a második rész esetében is kijön a bűvös szám (9/6/2019). De ami még jobb, hogy a Billt (Jaeden Martell), Bent (Jeremy Ray Taylor) és Henryt (Nicholas Hamilton) alaktó gyerekek mind épp 27 évvel voltak fiatalabbak az 1990-es mini-sorozatbeli karaktereiket játszó színészeknél.

15123.jpg

Bill Skarsgård két testvérével a premieren: Gustaf Skarsgård (balról – Vikingek), és Alexander (jobbról – True Blood). Gyakorlatilag, szinte az egész Skarsgård család a színészkedésből él. Heten vannak testvérek. Édesapjukat, Stellan Skarsgårdot is tuti láttátok már több filmben (A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse, A tetovált lány, Arthur király).

78978978_1.jpg

A Drakula halott és élvezi c. filmhez hasonlóan, hallhatjuk Pennywise nevetését a stáblista után (ezzel előrevetítve visszatérését)

gif_11.gif

Forgatási Galéria

via: Pinterest (HSK Productions - IT), IMDb, Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr8315029188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huleaks4 2019.08.30. 18:08:09

Szerintem nagy gond van azokkal akik ilyen filmeket csinálnak és azokkal is akik nezik.

SarahConnor 2019.08.30. 18:41:40

@huleaks4: és aki megnyit egy cikket valamiről, amit ellenez, pusztán azért, hogy ezt bekommentelje és mondjon valami rosszat az emberekről, azzal mekkora gond van?
süti beállítások módosítása