Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
FOLYTASSA, KLEO! - 50 forgatási érdekesség
2019. november 07. írta: HSK Productions

FOLYTASSA, KLEO! - 50 forgatási érdekesség

Elég régóta mondogatom magamban, hogy többet kéne foglalkoznom régi, klasszikus filmekkel. A napokban újranéztem több részt is a legendás angol vígjáték, a Folytassa... című szériából, melyek egytől egyig gyermekkorom kedvencei közé tartoztak. Közülük is talán a legkiemelkedőbb részek közt említeném meg a Folytassa, Kleo!, illetve a Folytassa, Henry! c. filmeket.

5415489.jpg

Mivel talán kissé megfeledkeztek ezekről a produkciókról a hazai tv csatornák a repertoárjukban, így arra gondoltam, érdemes lenne összeállítani egy így készült...-témájú bejegyzést a brit humor egyik dicső képviselője számára, hátha meghozom a kedvet néhány olvasómban egy jó kis Folytassa...-maratonhoz, mi szoktunk néha ilyet tartani, ha összejövünk filmezni a családdal.

Kapcsolódó cikkek:

Úgy tervezem, hogy a közeljövőben több cikket is készítek majd a szériának: egy forgatási képekből készült galériás, és egy – a többi filmet magába foglaló – forgatási érdekességeket tartalmazó bejegyzést (de még az is lehet, hogy a kettőt összevonom, ez majd kialakul). Remélem, meghoztam a kedveteket! :)

451_1.jpg

Gyorstalpaló a Folytassa...-filmekről:

  • Az első Folytassa... (Carry On...!)-mozi 1958-ban készült, míg az utolsó 1978-ban. Összesen 29 filmet tartalmaz a gyűjtemény, mely később DVD-n is megjelent. A magyar szinkron minőségére mindegyik filmnél nagy hangsúlyt fektetett az aktuális szinkronrendező, a kor legjobbjait hallhattuk megszólalni e filmek alatt.
  • A filmek cselekménye mindig a korábbiaktól eltérő helyszínen kapott helyet (kivéve, amikor a nagy sikerre való tekintettel elkészült egyes produkciók folytatása, más névvel ellátva), ettől lett mindig érdekes a helyzetkomikum kihasználtsága – így például, járhattunk kedvenc karaktereinkkel többek között: az ókori Egyiptomban, sivatagban, dzsungelekben, kórházakban, táborokban, a középkorban, külföldön, de nyomon követhettük kémek, idegenlégiósok, cowboyok, hajós legénység, régészek, és még megannyi érdekes karakter történetét.
  • A filmek közt szép számmal készültek fekete-fehérben, valamint a technika fejlődésének köszönhetően később már színesben felvett produkciók is.
  • A filmek hangulatát jellemzően a vicces élethelyzetek adták, de nem szabad kifelejteni a kétértelmű utalásokat sem, melyek a filmek készítésének idejében egyedi hangulatot kölcsönöztek a filmeknek. Akkortájt ugyanis, még egészen más volt a mozinézőknek az ingerküszöbe a szexualitásnak és az erőszaknak a mozivásznon való ábrázolását illetően. A filmek érdeme az is, hogy sosem a céltalan vérontás és erőszak bemutatása állt a középpontban, hanem a szórakoztatás és parodizálás.
  • Míg egyes visszatérő színészek csupán pár Folytassa...-filmben tűntek fel, addig akadtak szép számmal, akik tizen- vagy huszonegynéhány részben is feltűntek!
  • Összesen 29 film készült el a mondhatni "állandó" gárdával, valamint egy műsorfilm és az 1992-es Folytassa Columbus, melyben az eredeti színészgárdából már csak Jim Dale – a cikkben tárgyalt filmben ő játssza Horsát – szerepelt, mivel addigra sokan meghaltak. (Na, de erre még egy másik cikkben visszatérünk!) Tervben volt a sorozat rebootja is a 2000-es évek közepén, de végül nem lett belőle semmi.
  • A Carry On... címre hallgató angol vígjátéksorozat igen sikeres lett főleg Európában, annak ellenére, hogy milyen alacsony költségvetés állt a rendező (Gerald Thomas) és a producer (Peter Rogers) rendelkezésére.
  • De honnan is ered a Folytassa... (Carry On...!) kifejezés a mozik címadásában? Nos, az angol seregben a tisztek rend szerint ezzel a felszólítással utasították katonáikat, hogy folytassák a rájuk kiszabott feladatokat ("Carry On, Sergant!"). Az első Folytassa...-film pedig, történetesen az 1958-ban készült Folytassa, Őrmester! volt, mely a nagy sikerre való tekintettel tovább örökítette a széria további részeinek címadásában ezt az elnevezést.


« ♦♦♦ »

Talán az egyik legérdekesebb kulisszatitok, hogy a Folytassa, Kleo! munkálataihoz (részben) a filmtörténeti klasszikus, az 1963-ban készült Kleopátra c. film díszleteit, kellékeit és jelmezeit használták fel. Mivel ezek közel egy éven át a londoni Pinewood stúdióban hevertek, így pont kapóra jöttek az angol vígjáték forgatásához. Hazánkban 1965-ben mutatták be a filmet

1514.jpg

Sidney James (Marcus Antonius) ebből fakadóan azt a jelmezt viselte, melyet Richard Burton-ön is láthattunk a Kleopátrában.

878_4.jpg

'Marcus et Spencius': a jól ismert, 1884-ben alapított angol divatcég (Marks & Spencer) promotáltatta magát a filmben. Még az általuk használt színek (az arany és a zöld) is hangsúlyt kaptak a jelenetben. Hogy teljes legyen a kép, utólag, a brit cégóriás kérésére egy nyilvános, bocsánatkérő levelet kellett közölnie a vezetőségnek, amiért a céget rabszolgakereskedéssel hozták összefüggésbe.

1212_1.jpg

A Kleopátrát alakító Amanda Barrie nem volt teljesen mezítelen a tejfürdős jelenetében. Egy interjúban mesélt róla a színésznő, hogy vörös bikiniben vették fel a jelenetet – melyet egy pillanatra észre is vehetnek a szemfüles nézők, amikor Amanda kiszáll a fürdőből. A színésznő szerint, a próbafelvételek során egy papírból készült fedővel próbálta meg eltakarni intim testrészeit, de azok minduntalan elúszkáltak a "tejben".

7877.jpg

A producereket beperelte a 20th Century Fox (és el is veszítették a pert), ugyanis jogtalanul használták fel a Kleopátra c. film plakátját.

5814.jpg

cleop_p.jpg

"Barátaim, rómaiak... földijeim!"

/ Julius Caesar (Kenneth Williams) híres mondása a filmben

"Nihil expector in omnibus": Nyelvtanozzunk egy kicsit... Julius Caesartól halljuk az iménti mondatot, amikor visszatér hódító hadjáratáról és összetűzésbe kerül a római néppel palotája kapujában. Magyarra úgy lett lefordítva, hogy "Kérjük, az omnibuszon mellőzzék a köpködést!". Az angol eredetiben Caesar viszont azt mondja jelmondatának értelmezéseként, hogy "Nem számítok semmire [semmi jóra]!". Na most, ez egy félrefordításnak köszönhető, ugyanis Caesar azt mondja, 'expectore', melynek a latinban ugyebár nincs jelentése. A latin eredeti angol fordításában: a köpködés (spitting) szó a 'expectorare' lenne, így csak hasonlóságról beszélhetünk ('expect'), de azt gondolom, ettől függetlenül is humoros a jelenet.

58545_1.jpg

"Az iskolában alig értem el a közepes átlagot..." – mondja Caesar Calpurniának: Így érvel feleségének arra, hogy nem ért máshoz, mint az uralkodáshoz, így nem is tudja, mi mással foglalkozna az életben. A mondat az eredeti angol nyelvben ("Eleven plus") sokkal mélyebb tartalommal bír, mivel a film készítésekor az iskolás gyerekeknek már 10-11 éves korában el kellett döntenie, hogy mit szeretnének továbbtanulni

9898989.jpg

Kenneth Williams (Caesar) egyik mondata a filmet követő évek, évtizedek egyik legemlékezetesebb mondatává nőtte ki magát. Arról a jelenetről van szó, amikor Caesar ellátogat a Vesta-szüzekhez, hogy jósoljanak neki, de Bilius, a testőre meg akarja őt ölni. Így hangzik: "Árulás, összeesküvés... Mindenki a vesztemet akarja!" Mellesleg, a híressé vált mondat Jimmy Edwards rádió showjából lett kölcsönözve, a Take It From Here-ből. Meg kell hagyni, az angol eredeti sokkal jobban hangzik ("Infamy, infamy..... They've all got it in for me!"), s ha egy kicsit utána nézünk a világhálón, láthatjuk, hogy valóban közkedvelt szófordulattá vált az említett mondat brit barátainknál.

554848.jpg

"Lehet, hogy nem vagyok jó uralkodó, de biztos, hogy holtan még ilyen sem leszek!"

/ Julius Caesar (Kenneth Williams) mondása a filmben

A többi Folytassa...-mozihoz hasonlóan, ebben a filmben is jócskán el vannak rejtve szexuális töltetű utalások, s jelenetek, épp ezért a produkció besorolását végző BBFC nevű szervezet annak érdekében, hogy a film 'A' osztályű minősítést kaphasson (mely Angliában a szülői felügyelettel ajánlottat jelenti), jó pár jelenetet ill. párbeszédet kivágatott a forgatókönyvírókkal.

465646.jpg

Olyan is előfordult, hogy Kenneth Williamst (Caesar) visszahívták egy-két rövidke utómunkálat erejéig a fenti okok miatt. Az egyik ilyen mondatot azért kellett finomítani, mivel mögöttes homoszexuális jelentéssel bírhatott – ez az a jelenet, amikor Caesar és hitvese arról beszélgetnek a császár hazatértét követően, hogy amerre hódított, nem is élnek nők... ["They don't have them abroad you know, they're a very backward people there."]

CALPURNIA: "És azok a külföldi nők?"

JULIUS CAESAR: "Azok nem voltak, azon a vidéken nem is élnek nők... Olyan szemérmesek ott az emberek."

468764.jpg

A híres jelentben, melyben Kleopátra kigurul a felcsavart szőnyegből, Nikki Van der Zyl volt látható, aki Amanda Barrie dublőre volt. Sajnos, a kaszkadőr hölgy eltörte az orrát, amikor a látomásos jelent felvételekor nekigurult az asztalnak!

58858.jpg

Az angol nyelvű változat narrátora az 1930-'50-es évek, s a Gaumont British News egyik legendás hírbemondója, E.V.H. Emmett volt.

654312.jpg

"Tőr ez talán, amit magam előtt látok?": Caesar mondata Shakespeare Machbetjéből való (annak 2. felvonásának, első színjéből). A pontos magyar fordítása egyébként: "Tőr az, mit ott látok?"

21321_5.jpg

Mikor Caesar a szenátus gyűlésére érkezik a film elején, Brutus épp azt említi az uralkodó hasra esésének pillanatában a tagoknak, hogy ha nem vigyáznak, "...elkerülhetetlenné válik a bukás!". Ez azért számít érdekességnek, mivel a forgatókönyvírók Edward Gibbon könyvére szerettek volna utalni, mely a Római Birodalom bukásáról szólt ('Decline and Fall of the Roman Empire').

68664.jpg

Érdemes pár percet szánni a film előzetesére is. Szeretem visszanézni a régi mozik trailerjeit, mert a ma megszokott kedvcsinálókhoz képest még egészen más volt 50-60 éve a megszokott módi:

És, ha már tömény történelem, akkor az alábbi mondatot is érdemes megemlítenünk a narrátortól, melyet akkor hallunk, mielőtt Caesar merénylet áldozatává válik: "Odahaza aztán buzgó tevékenységbe kezdett annak érdekében, hogy az új áramlatok behatoljanak a szenátusba!" Ezzel a mondattal a film készítői a szónoklatairól híres brit miniszterelnök, Harold Macmillan 1961-es beszédére utaltak.

4452454.jpg

Ez volt szám szerint a tizedik Folytassa...-film a széria történetében, mely összesen 29 alkotást foglal magába (a színdarabot és egyéb összeállítást nem számolva).

57842.jpg

A Kleopátrát alakító Amanda Barrie-nek ez volt az egyedüli főszerepe a szériában. Ezen kívül még egy másik Folytassa...-filmben láthattuk őt, mely elenyésző számnak tűnik pl. Kenneth Williams (Julius Caesar) 26 Folytassa...-moziban történő felbukkanásához mérten

1312_2.jpg

A premiert követően a Folytassa, Kleo! kirobbanó sikernek örvendett Angliában, s azóta Magyarországon is sokan az egyik legközkedveltebb Folytassa...-filmként tartják számon.

786768_1.jpg

A film plakátját újfent meg kell említenünk, ugyanis 2008-ban a széria 50. születésnapját ünnepelték Angliában, s e jeles alkalomból a Királyi Posta Folytassa, Kleo! plakátjával ellátott bélyegeket bocsátott ki.

455454645.jpg

Hengist és Horsa valós, germán hős hódítók után kapták nevüket, akik az 5. században nagy területeket foglaltak el Britanniában seregeik élén.

57857.jpg

A film elején (s később is több ízben) hallható dallam a szintén Egyiptomban játszódó Aidaból való, a Giuseppe Verdi által szerzett remekmű előtt szeretne tisztelegni.

365_3.jpg

A szériában többször is feltűnő Barbara Windsor is esélyes volt Kleopátra szerepére, de nem akart fekete parókát viselni a forgatások alatt. (Az alábbi kép az 1971-es Folytassa, Henry! c. filmben készült a színésznőről.)

bw.jpg

Amanda Barrie (Kleopátra) nyolc nap alatt vette fel jeleneteit a filmhez.

5858_1.jpg

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel, mert ezáltal még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák, filmzenék és érdekességek!

via: comedy.co.uk., Pinterest, IMDb.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr5515290540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VideoDream 2019.11.08. 19:44:46

Nagyon tetszett az összefoglaló, köszönet érte! Csak annyi az észrevételem, hogy a színes Folytassa...-filmek megjelenése nem igazán a technika fejlődésének volt köszönhető (hiszen színes filmek már a 40-es években is készültek) - inkább a filmek költségvetése körül kell keresni az igazságot. Sajnálatos ellenpélda az 1975-76-ban fekete-fehér nyersanyagra forgatott Kántor-sorozat, ami bőven megérdemelte volna a színes technikát...

ClownPepito 2019.11.09. 00:31:17

Végre valami értelmes és érdekes oldal a töménytelen bloghus szemét között. Köszi.
Üdv: C.P.

Treff Bubi 2019.11.09. 00:31:59

A legutóbbi feldolgozás Katy Perry Dark Horse klipje:)

Szolo 2019.11.24. 12:26:16

Kiemelkedő filmsorozat.

lomposfarkas 2019.12.24. 01:39:28

Láttam jópár epizódot az idők során és felállítottam magamnak egy mércét, hogy azok a jobb részek, amiben látható Sidney James is (a ragyás képű, nagyokat nevető színész) Ez alól lényeges kivétel a Folytassa a sivatagban, ami angol létére nagyszerű rejtői hangulatot ad :)
És hogy el lehet veszni Kleopátra szemeiben...
media.gettyimages.com/photos/english-actress-amanda-barrie-pointing-to-her-bob-cut-hairstyle-in-picture-id501300575?s=612x612