STAR WARS: Skywalker kora [kritika]
2019. december 20. írta: HSK Productions

STAR WARS: Skywalker kora [kritika]

A Csillagok háborúja hetedik és (de talán legfőképp) nyolcadik epizódja olyan sikeres pusztítást hagyott maga után bennem, mint a Lázadók a Halálcsillagon. Így, jóformán elvárások nélkül ültem be a kilencedik, s egyben a Skywalker-Sagát lezáró Csillagok háborúja fimre. Mondanom sem kell, hogy már régen rossz, ha így áll hozzá egy rajongó, de ennek kivesézésébe most nem mennék bele, megtettem ezt annak idején a VIII. film esetében. Viszont, az elmúlt években akadtak reményt keltő, sőt, már-már kimagasló és a Star Wars-élményküszöböt simán megugró alkotások is, úgy, mint a Zsivány egyes c. film és a The Mandalorian sorozat.

4645_5.jpg

A Skywalker kora (leánykori nevén: The Rise of Skywalker) majdnem két és fél órájával igyekezett minden tekintetben kiszolgálni a széria hatalmas rajongótáborát. Vannak azért szép számmal, akiknek bejött a lezárás, míg jócskán akadnak olyanok is, akik legszívesebben a nagy Sarlacc feneketlen gyomrának bugyraiba kívánják el a Disney-féle trilógiát.

Lássuk – ezúttal a spoilereket nem kímélve – hogy miként sikerült J.J. Abrams visszatérése a Csillagok háborúja IX. epizódjának rendezői székébe! Megkaptuk azt, amire hosszú évek óta epekedve vártunk? Sikerült visszatalálni a helyes ösvényre, vagy (ismét) engedett a Disney a Sötét oldal delejes csábításának és végleg keresztet vethetünk a Skywalkerek krónikáira? A Hátsó Sor Közepe legújabb bejegyzésében mindez kiderül, s örömmel veszem, ha a cikk végén megosztjátok gondolataitokat a filmmel kapcsolatban, rögtön itt, pedig szavazni is tudtok. Nektek hogy tetszett? Kommentelésre fel, ifjú padawanok!

« ♦♦♦ »

A film nyitánya azonnal megfogott, Adam Driver (Kylo Ren) karaktere rögtön belecsöppen a dolgok sűrűjébe. Amire talán a leginkább kíváncsi voltam, az Darth Sidious története! A rajongók számára több helyszín, illetve kultikus tárgy is ismerős lehetett a korábbi rajzfilmekből (Klónok háborúja, Lázadók) a film első pár percében. Palaptine búvóhelyének látványvilága egyenesen magába szippantott, a táj, az épület, a különféle berendezések eszméletlenül jól néztek ki. Szívesen részt vettem volna egy Sith tárlatvezetésen. Na, de komolyra fordítva a szót, Ian McDiarmid tagadhatatlanul a film központi figurája Rey (Daisy Ridley) mellett. A VII-VIII. részekben történt kavarodást úgy próbálták megoldani (köztük is leginkább Snoke, a Legfőbb Vezér karrierjének derékba törését), hogy Palpatine-ra osztották Óz szerepét. Ismét ő az, aki a függöny mögül mozgatta a szálakat, mily meglepő. Sajnos, eléggé sablonos megoldásnak tartottam, de hát, ez van. George Lucas még annak idején egy interjúban úgy nyilatkozott az egykori uralkodót alakító színésznek, hogy Palpatine A Jedi visszatérben meghalt, kipurcant, kaput...

4894894.jpg

És pont ezért volt óriási meglepetés mindenki számára, amikor meghallottuk az uralkodó nevetését az első trailer végén. Sajnos, vele kapcsolatban újra eljátszottak bizonyos jeleneteket a klasszikus trilógiából, sőt, némelyik mondata szinte szóról szóra megegyezett a hatodik részben hallott dialógusokkal. De térjünk vissza egy picit a Sithekre, ugyanis nekem nagyon bejött az a filmvégi jelenet, melyben Palpatine megpróbálta rábírni Reyt, hogy az örökébe lépjen. A Sith szellemek kántálása nagyon hatásos, hangulatos volt, ami azt illeti, elsőre azt hittem, a Duel of the Fates c. trackben hallható szanszkrit nyelvű szövegrészletet hallhatjuk majd, de nem így lett (bár ez most kivételesen jó pont, hisz így még eredetibbre sikerült a hangulat fokozása). Azért is jár a jópont, ahogyan Palpatine-t ábrázolták: a maszk, a smink, az egyes effektek, a megvilágítás... még szívesen töltöttem volna el a karakterrel egy kis időt, hogy még több részletet tudhassunk meg visszatérésének részleteiről. Örülök, hogy Reviczky Gábort újra az Uralkodó hangján hallhattuk megszólalni.

Kapcsolódó tartalmak:

Egy valami viszont nagyon bántja a csőrömet: Amint kimondták, hogy Rey Palpatine unokája, néztem a tömött mozi más nézőinek reakcióját, s megkönnyebbülésemre, mások is így reagáltak: "Ne! Miért, könyörgöm, miért...?" A sok teorizálásunk közepette bennünk is fölvetődött a klónozás ötlete (lásd: Star Wars kánonbéli vonatkozó könyvek, s a lehetséges The Mandalorian-szál), de hogy tényleg nem volt több kurázsi a forgatókönyvírókban, azt nehezemre esik elhinni. Teljesen karakteridegennek éreztem, amikor Palpatine, az Uralkodó, a Jedik kiirtója, a Sithek (egyik) legfélelmetesebb alakja "kis unokám"-ként szólítja Reyt... Már csak a bejgli hiányzott. Bocsi, de nem bírtam kihagyni, a moziból hazafelé jövet ez jutott eszembe:

hsk_starwarsix_meme.jpg

Ami a történetet illeti, jó pár klisét és ismétlést megéltünk a majd' 2,5 óra alatt. Esküszöm, a film végére már azon vettem észre magam, hogy azt számolgattam, hány esetben lehet megmondani előre, hogy mi fog történni, például: Rey leszúrja de végül meggyógyítja majd valahogy Rent; hogy Hux az áruló; vagy hogy Ren megmenti Reyt a végső leszámolást követően, de Ben fog meghalni; és szó volt még Palpatine bemutatójáról is, amikor az égen zajló ütközetről prédikál; és még nagyon hosszan sorolhatnám.

Viszont, a film előnyére válik, hogy mindvégig leköti az ember figyelmét, nagyon látványos, a fényképezése szép, a helyszínek gyönyörűek, a hanghatások (főleg a fénykardoké) nagyon szuperek lettek. A 3D-ről nem tudok nyilatkozni, aki úgy nézte meg, kommentben mesélne róla? Az egyes színészek (pl. Mark Hamill és Carrie Fisher) digitálisan megfiatalított másai egészen jól sikerültek, bár Leián jobban látszott az utómunka. Javára írom még, hogy tetszett, ahogyan az Erővel bántak ebben a filmben, tényleg érdekes volt, hogy újítottak a használatán (lásd: mozdulatok, képességek).

John Williams egy rövidke cameo erejéig felbukkant kocsmárosként a filmben, mely legalább akkora örömet nyújtott számomra, mint amikor annak idején Stan Lee felbukkanásait lestem, sőt! E filmben jobban sikerült visszanyúlnia a Mesternek néhány régebbi művéhez, mint mondjuk a VIII. epizód esetében, melynek én csak örülni tudok. Sőt, a már klasszikusoknak számító darabok mellett akadt olyan részlet is, mely a Sithek bosszújából volt ismerős. Ugyanakkor, nagyon sajnálom, hogy nem került sor a Duel of the Fates szerepeltetésére a repertoárban, pedig úgy hírlett, hogy új köntöben, de ismét felcsendül majd a Star Wars Univerzum egyik legjobb filmzenéje. Rey és az Uralkodó főtémáinak különféle felhasználása pedig nagyon tetszett, itt egy ékes példa ezekre a sok közül:

Örültem, hogy visszatértek egyes (rég nem látott) karakterek, mint pl. Billy Dee Williams (Lando), Carrie Fisher (Leia) és Mark Hamill (Luke), de Denis Lawson is feltűnt egy röpke pillanatra, Wedge Antillesként. A film végi leszámolási jelentben szintén nagyon megörültem, amint meghallottam pár jól ismert karakter (szinkron)hangját. Természetesen, az eredeti hangok közül visszatért többek között: James Earl Jones és Hayden Christensen (Darth Vader), Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Frank Oz (Yoda), Liam Neeson (Qui-Gon Jinn), Samuel L. Jackson (Mace Windu), Andy Serkis (Snoke), Olivia  d'Abo (Luminara) és szemfüles rajongók kiszúrhatták Ashley Eckstein (Ahsoka Tano) orgánumát is. Annak kifejezetten örültem, hogy Poe (Oscar Isaac) és Finn (John Boyega) karaktereit ezúttal nem tolták túl.

48897.jpg

Ami Reyt illeti, nekem most tetszett legjobban a karaltere az eddig filmek közül. Sőt, én még egy kicsit tovább is néztem volna, ahogy meggyürkőzik a Sötét oldallal, ettől (is) volt érdekes az ő szála... És itt érkezünk el a Disney (egyik) legnagyobb problémájához: nem mernek elég tökösek és bevállalósak lenni, már ami a történet alakulását illeti. Jobban mondva, ez nem is kifejezetten a Disney hibája, hanem a probléma abból fakad, hogy a Star Wars franchise a Disney kezében van, de hát, ez ellen nincs mit tenni. Például, szerintem nagyon jól sült el Rey erőmegnyilvánulása a sivatagi jelentnél (s bármilyen fájdalmas búcsú is lett volna), de Chewit sem merték beáldozni a forgatókönyvírók. Ha már itt tartunk, mindegyik Disney Star Wars filmben megjelent valami apró, kis cuki élőlény, akire a marketing egy részét fel lehetett építeni. Az utolsó Jedik esetében a porgok, míg ezúttal Babu Frik volt a feladatra kiszemelt karakter. Az új kis droid, D-O nem igazán lopta el a showt, de pont annyira volt jópofa, amennyire kellett.

A csókjelenetet szerintem teljesen felesleges volt beletenni, egyszerűen nem illett bele a jelentbe, viszont megható volt (Han Solo rövidke visszatérése mellett), ahogy Ben és Leia teste egyszerre vált egyé az Erővel. A filmet lezáró jelenet nekem nem tetszett, és tudom, hogy most sokan legszívesebben banthakakival dobálnátok meg érte, de nekem A Jedi visszatér lezárása zenével, mindennel együtt jobban tetszett! Oh, még valami: lehet, hogy érdemes lenne összeszámolni, hogy összesen hány rohamosztagost lőttek le Finnék menekülés közben, míg végre egy (talán már-már kitüntetést érdemlő) katona végre, valahára súrolta Poe karját. Nem igazán éri meg rohamosztagosnak állni... :)

Összegezve tehát, elég vegyes érzéseim vannak mind a trilógiával, mind pedig a Skywalker Sagát lezáró kilencedik epizóddal kapcsolatban. E filmnél maradva, minden bizonnyal (ezt százszor is aláhúzva) állíthatom, hogy nem a Skywalker kora a Star Wars-széria legjobb filmje, de azért nem is a legrosszabb. A film látványos hibái és sorozatos önismétlései ellenére is megpróbált J.J. Abrams egy viszonylag optimális lezárásnak tekinthető végkifejletet és átívelő sztorit rittyenteni, mely az adott események tükrében (ld. VIII. rész) kifejezetten nehéz lehetett. Apró széljegyzet, ha már J.J. Abramsnél tartunk (függetlenül attól, hogy ismerjük a háttéreseményeket a médiából), talán az lett volna a legcélravezetőbb, ha ő rendezhette volna mind a három részt és akkor talán nem lett volna ekkora katyvasz a harmadik trilógia – bár attól függetlenül, még így is a Disney maradt volna az úr a háznál.

gif-65665.gif

A (hardcore) Star Wars-fanokat minden bizonnyal meg fogja osztani ez a film is. Menjünk tovább abba az irányba, amit a The Mandalorian c. sorozat is képvisel, mely nyolc rövidke részével is olyan hangulatot tud ébreszteni sokunkban, melyre az utóbbi öt Star Wars-filmből nálam csak kb. 1-1,5 film volt képes! Épp ezért, nagyon várom már az Obi-Wan Kenobiról szóló sorozatot is, s bízom benne, hogy az új Star Wars trilógia (mert, hogy a minap megszellőztették, hogy "talán" mégis három filmben gondolkoznak a Lucasfilmnél, ill. a Disneynél) méltó folytatása lesz a szériának.

Szóval, ha szereted a Star Warst, vagy a gyerkőceid vannak oda érte, akkor érdemes rászánni egy pár órát, hogy együtt szórakozzon a család, elvégre, a Skywalker kora számos negatívuma ellenére is tud szórakoztató és érzelmes lenni. Jó szórakozást Mindenkinek, az Erő legyen Veletek! "This is the Way!"

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel, mert ezáltal még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák, filmzenék és érdekességek!

via: Pinterest, IMDb,

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr1515359600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Philadelphia 2019.12.22. 05:21:30

A történet kicsit messzebbről indul. Valaki vagy valakik a Disney-nél elkezdtek szivárogtatni forgatás közben. A véres/habzó szájó hardcore rajongótábor pedig rárepült a szentségtörésekre. Tisztára vallási fanatikusként kezdtek viselkedni. Nekem kimaradt a Rebels, Ahsoka száműzetésétől a klónháborús rajzfilmsorozat is. SW képregényeket sosem olvastam. Szóval egyszerű, hétköznapi rajongó vagyok. Mindent megnézek és mindent elfogyasztok, nekem a Solo is tetszett, a Zsivány 1 pedig nagyon kellemes meglepetés volt. Az Utolsó Jedik kicsit furcsa volt, de fogyasztható. Holnap nézem meg ezt a filmet, a cselekményt tudom, inkább a megvalósítás érdekel majd. Ahhoz képest, hogy pár tételt tőlem loptak, igazán nem vagyok letaglózva. Már 2014.-ben 3 héttel a Lucasfilm megvétel után elküldtem Kathleen Kennedy-nek a rajongói trilógia vázlatát, Santa Monicába és a római képviseletre is, a tértivevényt féltve őrzöm. Amit beépítettek: 1./ 30 év teljen el az új trilógia és a középső között. 2./ Női főszereplő legyen, mert elkell a támogatás az indiai és pakisztáni és arab nők elnyomása, erőszakhulláma miatt ( a Metoo még sehol nem volt). 3./ Fekete férfi főszereplő legyen a Love interest, aki "életszívásban" erős. 4./ A cselekmény szupernova-előidéző antianyag-ágyúk megszerzéséről szóljon: ebből lett a Nap-porszívő Starkiller base. 5./ Az első jelenet egy roncsvadász-űrhajón legyen, ahol a főhősnő bújkál, ezt letették a Jakku felszínére. 6./ A főhősnő legyen royalty, vagyis királyi nemesi sarj. Ami nem került bele: egy "dark" yoda, aki a Galaxis teljes elpusztításával az összes élőlény által hordozott "Erőt" gyűjtené exkluzívan magába, hogy örökkévaló lénnyé válhasson. Perelni nem fogok, mert a cselekményből nem vettek át semmit. Szóval ha Jar-Jar Abrams a forgatás közben írta a forgatókönyvet, akkor ennél a trilógiánál bármelyik rajongó jobbat tudott volna írni.