Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
100 forgatási érdekesség: RESZKESSETEK, BETÖRŐK! 1-2.
2019. december 24. írta: HSK Productions

100 forgatási érdekesség: RESZKESSETEK, BETÖRŐK! 1-2.

"Nincs karácsony Kevin nélkül!" – gondolom, a tévéből mindenki számára ismerősen cseng a szlogen. Bár én kissé túlzásnak tartom, azonban valami mégis van e filmekben (legalábbis, a széria első kettő részében, na jó, még a harmadikat is szívesen megnézem), ha mi, magyarok képesek vagyunk évről-évre leülni a karácsonyi asztalt követően: Talán, a karácsonyi hangulata? Mondanivalója? A színészi játék és a remek magyar szinkron? A történet vidámsága és meghittsége?

ha4651314684.jpg

Szerintem, mindenkinek más miatt lehetnek kedvesek e filmek. A HSK ünnepi bejegyzésében a RESZKESSETEK, BETÖRŐK! 1-2 részének forgatási kulisszái mögé kalauzollak el benneteket! Több, mint 100 apró érdekességre bukkanhattok a bejegyzésben, emellett több forgatási videót és képet is találhattok. Remélem, hogy a hardcore-fanoknak is akad majd egy-két csemege, vagy újdonság. Nem is húzom tovább az időt, vágjunk is bele, lesz mit olvasni!

Kapcsolódó tartalom:

0123_2.jpg

Ezzel a cikkel kívánok a HSK minden kedves Olvasójának Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket!

« ♦♦♦ »

Robert De Niro passzolta Harry szerepét, így csöppent Joe Pesci a képbe. Pesciről pedig tudjuk jól, hogy szeret szitkozódni a forgatások alatt (is). A rendező azt tanácsolta a színésznek, hogy az f-betűs szó helyett használja a 'fridge' szót (mely angolul hűtőt jelent), elvégre, mégis csak egy családi filmet készítettek. Egyszer Daniel Stern a 'sh*t' szót is kiejtette a száján, melyet benne hagytak véletlenül a filmben (53:12-nél hallható a DVD-n, amikor bedugja a lábát a macskabejárón).

15616_2.jpg

"Elég volt, vagy kértek még a pofátokba?" – Macaulay Culkin improvizálta elhíresült mondatát.

15448.jpgDaniel Stern (Marv) is improvizálta több mondatát a film során, pl.: "Állj már üresbe, hogy van toll a füledbe'?", illetve a "Talán öngyilkos lett..."

484984_2.jpg

Azt hihetnénk, hogy az első és a második részben is látható "Szennyes lelkű angyalok" c. filmek valódi hollywoodi klasszikusok, pedig nem! Kevin kedvenc gengszterfilmjeit kifejezetten ezekhez a filmekhez forgatták le, sőt, ezzel kezdték meg a felvételeket! A rendező külön tanulmányozta a noir-stílusú gengszterfilmeket, hogy minél élethűbb legyen a kisfilm.

982863.jpg

Daniel Stern eredetileg hat heti forgatási munkálatra szerződött le a stúdióval. Majd kisvártatva közölték vele, hogy összesen nyolc hétig tartana a forgatás, de a plusz két hetet nem fizetnék ki neki, ezért Stern végül dobta a szerepet. A stúdió Daniel Roebuckot választotta helyette, de a színész nem igazán vált be a munkálatok során (mindössze két napig húzta), s Joe Pescivel sem jöttek ki igazán jól – miközben Pesci és Daniel Stern már a filmet megelőzően is jóbarátok voltak. Roebuck kapott egy vigaszcsekket, a stúdió pedig kiadta az ukázt a producerek számára, hogy hívják vissza Daniel Sternt, akinek kifizetik a teljes összeget.

487897845453.jpg

Culkin saját kezűleg rajzolta a haditervet.

4156484.jpg

Chris Columbus, aki később az első két Harry Potter-filmen is együtt dolgozott John Williams-szel, sosem merte remélni, hogy le tudnák szerződtetni a világhírű komponistát a filmhez. Szerencsére úgy esett, hogy az eredetileg kiválasztott zeneszerző, Bruce Broughton (Úton hazafelé 1-2) visszalépett a poszttól, John Williams pedig látott egy rövidke felvett részletet a filmből, mely azonnal felvillanyozta, s hamar meg is kereste a rendezőt. S milyen jól tette!

132215.jpg

A karácsonyfadísz, melyre Marv rálép, valójában cukorkából készült – ettől függetlenül, a színész kiáltása valódi fájdalomból ered.

46546456.jpg

Culkin dublőre egy harminc éves törpe növésű férfi volt.

515616548.jpg

A Gus Polinskit alakító John Candy (+1994) minden mondatát improvizálhatta, annyira megbízott benne a rendező, Chris Columbus és az író, John Hughes is. Candy 23 órán keresztül vette fel jelenteit. Candy karakterét egyébként Jan 'Polka King' Lewan-ról mintázták, aki Pennsylvaniában élt, s valóban turnézott bandájával az Államokban.

001_15.jpg

A próbafelvételek szünetei során a 9 éves Culkin gyakorta lefeküdt a földre, s úgy aludt el. Az első jelenet, melyet leforgattak a fiúval, az volt, amikor Kevin fogkefét vásárol a boltban. E jelenet felvétele alatt egyébként, a fiú beteg volt. Az utolsó leforgatott jelenet pedig az volt, amikor a fiú átvág a vízzel elöntött pincén (ezt a jelenetet egy helyi suli medencéjében forgatták le). A forgatási munkálatok 1990. február 14-től – május 16-áig tartottak.

1215644.jpg

A rendező a dolgozószobájában tartja az egész stáb által aláírt szánkót, melyen Kevin lecsúszik a lépcsőn. Sőt, azt a megégett műfejet is ott tartja, melyet Joe Pesci "forrófejű" jelenetében használtak fel.

1548947.jpg

Összeragasztották a Playboy lapjait, hogy amikor Kevin megtalálja az újságot a bátyja szobájában, a gyerkőc ne szembesülhessen meztelenséggel. Mellesleg, a magazin 1989 júliusából való, melyben Erika Eleniak kapta a "főszerepet".

1231231.jpeg

A filmhez használt műhavat (mely nagyrészt viaszból és műanyagból készült), a forgatás végén a Lyric Opera of Chicagonak adományozták, mely később több színdarabhoz is felhasználta az ajándékba kapott "havat". A filmvégi jelentben a hulló havat (részben) morzsolt burgonyasziromból készítették. A New Yorki Central Park beterítéséhez szintén rengeteg műhóra volt szükség! Természetesen, a nagy szél szétfújta a műhó nagy részét a városban...

003_10.jpg

Egy korai tervezet szerint, Frank bácsi bérelte volna fel a két betörőt, hogy rabolják ki a környékbeli házakat, s tegyék hidegre Kevint.

156465_3.jpg

A folytatásban majdnem beleröpült egy kisebb galamb Daniel Stern szájába. A színész első jelenete, amit a folytatáshoz felvettek, az áramütés volt. Mindent beleadott,kiabált, rángatózott, s közben végig azt várta, mikor hallja a rendező szájából az "Ennyi!"-szót... Ám, az nem akart jönni, s amikor hanyatt vágta magát, még akkor sem. Majd kis szünet, és elhangzott a varázsszó, majd mindenki hatalmas nevetésben fakadt ki. Benne is maradt a jelenet a filmben elsőre!

4564654_4.jpg

Az első rész végén, amikor elkapják a betörők Kevint, Harry "megrágcsálja" a fiú ujjait. A próbafelvételen véletlenül igen élethűre sikeredett a jelenet, egy kicsit meg is látszottak Culkin ujjain Joe Pesci foglenyomatai.

15165_3.jpg

A Buzz "barátnőjéről" készült képen valójában a Buzzt alakító srác (Devin Ratray) szerepel, szőke parókában és némi festék társaságában. Erre a frappáns megoldásra azért volt szükség, mivel a rendező nem akart egyetlen lányt sem kellemetlen helyzetbe hozni, így megelőzve pl. azt, hogy más gyerekek az iskolában esetleg csúfolják a szerepe miatt. A forgatókönyv megemlíti, hogy Buzz pókját Axl-nek hívják.

636368.jpg

Catherine O'Hara (Kate, Kevin anyukája) 2014-ben mesélt arról egy interjúban, hogy Macaulay Culkin (Kevin) még mindig Anyának hívja.

004.gif

Culkin 12 évesen rekord összeget kapott a folytatásért: 4,5 millió $ ütötte a markát!

486468.jpeg

A második részben játékáruházi jelentében látható összes gyerek hazavihetett valamilyen játékot magával. Bár nem működött, de Culkin a Talkboyt megtarthatta. Érdekesség, hogy a valódi Talkboyt csupán pár hónappal a film premierjét követően mutatták be (a Tiger Electronics terméke). A film minden bizonnyal jó reklámnak bizonyult.

4564564421_1.jpg

A Google Assistant 2018-as reklámját mindenkinek látnia kell... Egy másik reklámot is készített a cégóriás a Harryt alakító Joe Pescivel, melyet természetesen szintén megtekinthettek a cikkben, egy kicsivel lejjebb láthatjátok (számos más, érdekes videó mellett)!

Egy törölt jelentben Marv és Harry átköltötték a "Santa Claus is Coming to Town" c. dalt.

8638.jpg

Eredetileg több franciaországi családi jelenet lett volna a filmben, de a tesztvetítések alkalmával kiderült, hogy ezekre nem tart igényt a közönség.

688825.jpg

A filmben elhangzott telefonszám a valóságban is New York-i Plaza Hotel telefonszáma (1-800-759-3000). Mivel a hotelnek nincsen medencéje, így a fürdőzős jelenetet a chicagoi Four Seasons-ben vették fel. Gyanítom, mindenkinek ismerős az az úriember a folyosón... Hova tovább, Kevin csúszkálós jelenete miatt eltávolították a bordó szőnyeget, s állítólag annyira tetszett a végső változat a szálloda tulajdonosának, Donald Trumpnak, hogy nem is tették vissza. S, ha már Chicago: az Orchestra Hall-ban vették fel a koncertjelenetet, melyben Kevin a tetőről figyeli az idős hölggyel a zenészeket.

15154.jpg

"The Home Alone Experience": A New York-i Plaza Hotel minden évben meghirdeti promócióját, melynek keretén belül, a karácsonyi vendégeknek lehetőségük van többek között lefoglalni "Kevin szobáját", limuzint bérelhetnek pizzával, filmes ajándékokat kaphatnak, meglátogathatják a filmbéli játékáruházként funkcionáló üzletet.

48594984.jpg

A "gonosz kazánt" két srác működtette, egyikük mozgatta, míg másikuk a fényekért volt felelős. Eredetileg, a fiú álmában a kazán felüldözte volna Kevint a lépcsőn, de mivel ennek megvalósítása cirka 1 millió dodóba (!) került volna, elvetették az ötletet.

006_3.jpg

Annak érdekében, hogy minél karácsonyibb hangulatot kölcsönözhessenek a filmnek, a jelmez- és díszlettervezők különös figyelmet fordítottak a zöld és piros színek hangsúlyos használatára (ruhák, tapéták, díszek, kellékek).

184894.jpg

Chris Columbus épp a folytatáson dolgozott hajnali háromkor, Harlemben, mire odalépett hozzá két gyerek. Megkérdezték tőle, min dolgozik, mire azt felelte, hogy épp a Reszkessetek betörők! 2-t forgatják. Kérdezték, hogy ő mit csinál a filmben, mire közölte velük, hogy ő a rendező. Meglepetésére a gyerekek így reagáltak: "Áhá, akkor te vagy John Hughes [a forgatókönyvíró] !" :)

4564654_3.jpg

A Duncan's Toy Chest játékbolt a nevét a film executive produceréről, Duncan Hendersonról kapta. A játékáruház belseje egy valódi, New York-i játékbolt belseje (F.A.O. Schwarz), míg kültere, egy Chicago-i bolté.

564564_4.jpg

Marley, a lapátos idős úr eredetileg nem is szerepelt a forgatókönyvben, csupán később került bele a képbe. Érdemes megfigyelni a kezén lévő kötést, mely szimbolikus jelentéssel bír: mikor a boltban látjuk a kezét, nagyon sérültnek látszik, ekkor a férfi még egy szót sem szól; majd a templomban beszélgetni kezd Kevinnel és már csak egy vékony kötés van rajta; majd amikor a film végén átöleli az unokáját, már teljesen meggyógyult a keze. Szerintem, ez egy nagyon szép szimbóluma a családi kapcsolatok gyógyulási folyamatának. Évről-évre megnéztem a filmet, de eddig nem vettem észre. Bravó! Marley nevét Charles Dickens: Karácsonyi ének c. művéből kölcsönözték, Jacob Marleyról, Scrooge egykori üzlettársáról nevezték el.

265848.jpg

Catherine O'Hara otthon gyakorolta "a bűntudatos anya nézését" a második részre, hogy hihetőnek tűnjön a második fiaskó utáni bánata.

15616544564.jpg

Culkinnak napi 5 órát engedélyeztek forgatni. Igyekeztek hozzá igazítani a forgatási ütemtervet.

456465121231.jpg

Íme egy szuper, kb. 20 perces "Így készült a Reszkessetek, betörők!"-videó:

A Mikulás manóját alakító leányzó a második részben, a repülőtéri beszállókártyás jelenetnél is feltűnik.

Amikor Kevin kiélvezi, hogy egyedül maradt otthon, ugrálni kezd szülei ágyán. A jelenet felvétele alatt többen is az ágy alatt feküdtek készen arra, hogy elkapják a gyereket, ha netán véletlenül leesne.

25252.jpg

Vicces, hogy miközben a két dilipók furgonjára (egy 1986-os Dodge Ram Van) a "Oh-Kay Plumbing" és a "Your flood control experts." feliratok vannak feltüntetve, addig ők pont az ellenkezőjét teszik rablásaik során, mindent elárasztanak vízzel (innen is ered a nevük: Vízi Nanplopók).

6645_5.jpg

1958: Buzz azzal ijesztgeti a srácokat, hogy az öreg Marley abban az évben tette el láb alól a családját – ebben az évben született a rendező is.

5487.jpg

Amennyire tudta, Joe Pesci szándékosan kerülte a forgatási szünetekben Culkint, hogy a fiú reakciói élethűbbek legyenek a közös jelenetek során.

15648.jpg

Érdekes megfigyelni, hogy a film elején leginkább felülről veszi a kamera Kevint, hogy kicsinek, sérülékenynek láttassa; míg a film végére már legtöbbször alulról, erősnek, magabiztosnak mutatja.

15645_1.jpg

A második rész munkálatai alatt olyan hideg volt New Yorkban, hogy többször is megfagytak a kamerák!

448948.jpg

A folytatás repülőtéri jeleneteit februárban vették fel, így a karácsonyi díszeket fent hagyták a forgatás idejére, de a forgalmat nem korlátozták a munkálatok alatt, így még nehezebb volt a stáb dolga, mint az első résznél!

0214.jpg

És a már beígért, Joe Pesci főszereplésével készült Google Assistant-reklám:

A Fullert alakító kis srác valójában Macaulay Culkin testvére, Kieran!

1548948.jpg

A szomszéd nője mindig zöldebb és a Reszkessetek, betörők! között több kapcsolat van, mint azt elsőre hinnéd: Először is, John (Jack Lemmon) hasonló arcot vág a randira való készületkor, mint Kevin a fürdőszobában; másrészt, amikor Max  (Walter Matthau) váltogatta távirányítójával John tévéjét, három különböző Little Caesar's reklámot is látni – egy hasonló nevű pizzafutár cég szállítja ki a pizzát Kevinnek is a filmben, a Little Nero's. Culkin improvizálta a mára már ikonikussá vált mozdulatát és grimaszát. Egyébként, a második részben is lett volna Kevinnek egy hasonló, fürdőszobai jelenete, de végül kivágták, mert csupán (egy újabb) ismétlés lett volna.

15646_1.jpg

Míg az első részben a Pepsi, addig a folytatásban a Coca-Cola termékei bukkannak fel a figyelmes szemek számára.

4894_11.jpg

2016-ban, a Marvot alakító Daniel Stern feltöltött egy videót a Facebook-oldalára, melyben arról számolt be, hogy – utalva ezzel szerepére – sikerült elfognia egy, a házában randalírozó hatalmas pókot!

Évek óta tévesen terjed az interneten, hogy pókos jelenet rögzítésekor a színész nem adott ki visító hangot, amikor az óriási pók átmászott rajta, nehogy a nyolclábú megijedjen és megcsípje (utólag keverték alá a hangot). A színész egy 2015-ös Facebook posztjában megerősítette, hogy bár a pók mérgét nem fejték le a jelent rögzítése előtt, azonban nem volt veszélyes az ordítás. Élőben vették fel a kiáltását, mivel az állat gondozói felhívták rá a figyelmét, hogy a Madárpóknak nincsenek kimondott "fülei", így nyugodtan adjon bele apait, anyait.

2625_1.jpg

McCallister-ék házát (Winnetka, Illinois állam, USA) 2,4 millió dollárért hirdette meg a tulaj, s 2012 márciusában 1.585 millió $-ért vásárolták meg. Ami a forgatási helyszíneket illeti, az ebédlőben és a pincében játszódó jeleneteket egy stúdióban, míg a ház többi helységében látható cselekményeket az 1921-ben épült házban vették fel. Kevin faházát rögtön, a forgatás végét követően elbontották. A rendőrállomás jeleneteit egy gimnáziumban vették fel.

56767.jpg

John Heard (+2017, Kevin édesapja) nem hitt a film sikerében, sőt, úgy érezte, borzalmas lett, s nem is szeretett a filmen dolgozni. Majd, látván a mozi nagy sikerét, elnézést kért a rendezőtől, aki egy interjúban viccesen megjegyezte, hogy még mindig megvan neki kazin, ahogy Heard bocsánatot kér tőle. ...Öhm, mellesleg, ki is dobta ki Kevin repjegyét a kukába..? :)

465_19.jpg

Úgy vették fel a jelenetet, melyben Harryék majdnem elütik véletlenül Kevint, hogy Culkin és a furgon is távolodott egymástól, majd később a vágószobában megfordították a képsort.

ha008.gif

Az elveszve New Yorkbant 1991 decemberében kezdték el forgatni, s 1992 májusában fejezték be. Egy másik remek videó, ezúttal a Reszkessetek betörők 2.: Elveszve New Yorkban forgatási munkálatairól:

John Williams 'Somewhere In My Memory' c. filmzenéjét Oscar-díjra jelölték.

752525.jpg

A folytatás munkacíme: Alone Again volt. Joe Pesci elmondása szerint, a filmvégi jelenetben igazi vetőmaggal szórták be kettejüket, s közel 300 galamb rohamozta meg a két jómadarat!

456757.jpg

A nélkülöző, galambos néni karakterét (Brenda Fricker) az 1964-es Mary Poppins c. film idős, madaras hölgyéről mintázták.

4897_1.jpg

Michael Jackson meglátogatta Culkint a New York-i forgatások alatt. A fiú a munkálatok idejére a városba költözött családjával.

15616545.jpg

Érdekesség a trailer kapcsán, hogy tartalmazott törölt, kihagyott és alternatív jelenteket is! Most pár ilyet tekinthettek meg:

Harry és Marv kinézetét Charles Dickens: Twist Oliver c. művéből kölcsönözték (Faginról mintázták).

45646_5.jpg

A rendezőnek, Chris Columbusnak több rokona is vendégszerepel a filmben, pl. az anyósa és a lánya utasokat alakítanak a repülőn; a felesége stewardessként látható (illetve, a folytatásban nála foglal lakosztályt Kevin a telefonban); és az apósától (aki egy rendőrt alakít) hallhatjuk azt a mondatot, hogy "...Jobb lesz, ha újra megszámolják a kölykeiket!" A második részben maga, a rendező is feltűnik egy pillanatra, kezében egy gyerekkel.

15156_4.jpg

Kevin egy felfújható bohóccal téveszti meg Tim Curry karakterét, mely azért érdekesség számunkra, mivel a színész 1990-ben játszotta el Stephen King AZ c. regényéből készült tv-sorozatban a hírhedt bohócot, Pennywiset.

4548974.jpg

"Boldog Hanukkah-t, Marv!" – hangzik el a rabló (Daniel Stern) szájából a mondat, mely azért fontos, mivel a színész zsidó családból származik.

1564654_1.jpg

Frank Oz (Yoda) is feltűnik egy vendégszerep erejéig a folytatásban, amikor pénzt dob a kéregetőnek (miután Marv pénzt lop a ragadós kesztyűjével).

002_12.jpg

És ha már a videóknál tartunk, akkor érdemes megnézni egy pár perces bakivideós összeállítást is:

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel, mert ezáltal még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák, filmzenék és érdekességek!

via: IMDb1, IMDb2, Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr9915364224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

So No 2019.12.26. 02:26:48

A valaszok koze lehetett volna egy "ruhellem ezt a bargyu szart" lehetoseget is betenni. Arra is jott volna par szavazat.
süti beállítások módosítása