Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
STAR WARS: A KLÓNOK HÁBORÚJA – Érdekességek a sorozatról
2020. február 10. írta: HSK Productions

STAR WARS: A KLÓNOK HÁBORÚJA – Érdekességek a sorozatról

"A klónok háborúja megmenekült!" A Star Wars-univerzum rajongóit immár jó ideje lázban tartja a hír, miszerint George Lucas galaxisokat átölelő történetének animációs sorozata végre megkapja a jól megérdemelt lezárását... #CloneWarsSaved!

678676.jpg

Az első hat évad óriási sikernek örvendett mind kis hazánkban, mind pedig világszerte. Épp ezért érte villámcsapásként a hír a Star Wars-fanokat, hogy a sikerek ellenére is elkaszálták a sorozatot. A Cartoon Network-ön 121 epizódot láthattunk a hat évad alatt, miközben azt is elmondhatjuk, hogy mind a történet– mind pedig, a vizuális megjelenítés részletessége egyre részletesebbé vált az évadok során számunkra. Mint ismeretes, a Star Wars-saga mindenható atyja, George Lucas 2012-ben eladta saját univerzumának jogait a Disneynek, mely egyúttal azt is jelentette, hogy a Star Wars: A klónok háborúja című sorozattól idő előtt, végleg el kellett búcsúznia a rajongóknak...

...vagy mégsem? A kasza híre tornádóként terjedt el világszerte, s lázadók rajongók ezrei csatlakoztak kezdeményezésekhez, csoportokhoz, írtak alá petíciókat, hogy megmentsék egyik kedvenc sorozatukat. Ilyen volt, a már említett #SaveCloneWars kampány is. Idő közben, jött az új trilógia, a különálló filmek (ezek sikerességét most ne firtassuk, a részleteket lásd a kapcsolódó tartalmak pont alatt), s a Lázadók c. másik Star Wars animációs sorozat. Majd egy San Diego-i Comic-Con alkalmával (2018. július 19.) bekövetkezett az, melyet már szinte senki sem remélt: Dave Filoni (kvázi, a sorozat atyja) a Lucasfilm Ltd. részéről bejelentette, hogy megkapja hetedik, s egyben lezáró évadát a Star Wars: A klónok háborúja c. sorozat! Összesen 12 részre fenhetjük majd a fogunkat, mely kalandokban többek közt fény derül majd Ahsoka sorsára, minden bizonnyal látni fogjuk a nagy összecsapást közte és Darth Maul közt, valamint Rexről és a chip-jüket eltávolító rohamosztagosokról is biztosan sok érdekességet megtudhatunk még. Az elmúlt közel másfél évben meg is érkeztek az első poszterek, majd az előzetesek is – mindezt úgy, hogy a készítők egyúttal üzentek is a kitartó rajongóhadnak: #CloneWarsSaved!

78542.gif

Kapcsolódó tartalmak:

A sorozat új, egyben befejező évada kapcsán eszembe jutott, hogy jó lenne utánajárni pár információnak a sorozattal kapcsolatban. Remélem, hogy találtok majd benne újdonságot szép számmal, s hogy meghozom a kedveteket egy kis nosztalgiázáshoz. Bár tudtommal, jóformán még se híre, se hamva a Disney+ csatorna magyarországi megjelenésének, hiánya a The Mandalorian esetében sem gátolt meg abban, hogy kibővítsem (az egyik kedvenc) univerzumomat, s úgy hiszem, most sem fog. Ne feledjétek: Február 21-én a kaland folytatódik! Most pedig, lássuk azokat az érdekességeket!

« ♦♦♦ »

Anakin kosztümjét, pontosabban váll– és mellvértjének alakját hasonlóra tervezték, mint amit Darth Vaderként fog majd viselni az ominózus műtétet követően...

01_7.jpg

Annak érdekében, hogy érzékeltetni tudják, hogy az egyes klón rohamosztagosoknak is eltérő személyisége van, Dee Bradley Baker külön figyelmet fordított arra, hogy a karaktereknek a személyiségi jegyeikhez, vagy fizikai megjelenésükhöz illő hangot kölcsönözzön. A karakterekhez saját kis feljegyzéseket készített tulajdonságaikról, illetve, hogy milyen hangszínen kell majd beszélnie, amikor a bőrükbe bújik. Az évadok múlásával annyira belejött, hogy már képes volt felmondani egyazon tekercsre a különféle hangtónusokkal járó beszédeket, így sok időt és energiát spóroltak meg. Erről beszél röviden az alábbi videóban, érdemes megnézni.

Rex századosnak egy forradást látni az állán, melyet Harrison Ford (Han Solo) ihletett, akinek valóban van egy kisebb sebhely az állán.

13_1.jpg

Számomra különös és egyben sajnálatos, hogy sem Hayden Christensent, sem Ewan McGregort, Natalie Portmant, Ian McDiarmidot, Frank Ozt, sem pedig Temuera Morrisont nem keresték fel, hogy szinkronizálják egykori karaktereiket a sorozatban. Gyanítom, hogy túl drága lett volna a színészeket kifizetni. Bár ami azt illeti, mi, magyarok jól, nagyon jól jártunk azzal, hogy Moser Károly és Anger Zsolt (és még rengeteg klassz, eredeti szinkronhang) visszatért!

További érdekesség lehet, hogy Simon Pegg és George Takei, tősgyökeres Star Trekesként is szívesen kölcsönözték hangjukat a sorozat kedvéért (Pegg később a VII. részben szerepet is kapott, bár végig jelmezben volt, így őt, magát személyesen nem láthattuk, mindemellett nagy örömmel jelentkezett a filmre).

664868.jpg

Van egy íratlan szabály a filmekben bemutatott csatajeleneteknél: E szerint, az ún. jófiúkat csata közben balról jobbra, míg a rosszakat jobbról balra történő kameramozgásokkal szokás mutatni. Érdekesség, hogy ezzel ellentétben a Star Wars: A klónok támadása c. filmben (2002) a klón katonák épp jobbról balra tartanak harc közben... S, hogy miért is olyan fontos ez esetünkben? Mivel előrevetíti számunkra a klónok sorsát, mely a 66-os parancsot követően gyökerestül meg fog változni

578875.gif

James Arnold Taylort (Obi-Wan Kenobi) már a legelején arra biztatták, hogy ne annyira Ewan McGregor, sokkal inkább McGregor és Sir Alec Guiness hangtónusának keverékét próbálja meg létrehozni a szinkronizálás folyamatában. Szerintem, elég jól összehozta.

17.jpg

Dave Filoni szerint, amikor Ahsoka Tano karakterén gondolkodott, a Carrie Fisher által megformált Leia hercegnő modorossága ugrott be naki azonnal, így az ő személyisége ihlette az ifjú padawanét is. Sőt, igyekeztek olyan személyiséggel ellátni, aki a középutat jelenti Anakin és Obi-Wan személyiségjegyei közt. Mire megszületett Ahsoka karaktere, a készítők terve az volt, hogy izlandi akcentusa legyen, ám a karakter hangját kölcsönző Ashley Eckstein közölte, hogy ezt finoman szólva sem tartja jó ötletnek, mivel nem jó az akcentusok utánozásában. Mint tudjuk, Ashley hangja feltűnt a legújabb Star Wars-filmben is Rey számára, a filmvégi összecsapás közepette. Az alábbi képen Ashley Eckstein, Ahsoka szinkronhangja és Daisy Ridley (Rey) látható.

24.jpg

23_ashley_eckstein.jpg

2014-ben a Star Wars: Lázadók c. sorozattal egyetemben hivatalosan is a Star Wars-kánon részévé vált. További érdekesség, hogy az első 2,5 évadban antológia-jellegűen mutatták be az eseményeket, vagyis nem kronológiailag láthattuk a cselekmény folyását. Ez nem újdonság George Lucastól, láthattunk már ilyet tőle korábban Az ifjú Indiana Jones kalandjai c. sorozata esetében (1992) is.

32131123.jpg

"Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban..." – avagy, így festett volna eredetileg a sorozat:

  • Kezdetben Anakin és Obi-Wan még egyáltalán nem képezték volna a sorozat szerves részét, mivel Dave Filoniék úgy látták, hogy a közönség amúgy is elég sokat látott már történetükből, koncentráljanak inkább a klónokra
  • egy jedi Twi'lek karakter állt volna az események központjában, akit Sendaknak hívtak volna
  • egy Togruta padawanja lett volna, Ashla (végül megváltoztatták a nevét Ahsokára), aki kalózokkal és kereskedőkkel harcolt volna, szerte a galaxisban
  • a két karakter összetalálkozott volna egy Han Solora emlékeztető, szélhámos csempésszel, Caddal, s annak úrnőjével, Lupéval, illetve egy kimondottan erős Gungan is szerepelt volna benne, akit Lunkernek hívtak volna
  • az is tervben volt eredetileg, hogy viszonylag kevés, ám (a nézők által) annál jobban ismert helyszíneken játszódnának az események – így jóval olcsóbban tudták volna kihozni a büdzsét
  • ...de végül belátták, hogy Lucas papának nagyratörőbb tervei vannak, s össze akarja kötni a II. és III. epizódok közti események szálait... A többit pedig, már tudjátok. Sőt, a sorozat kárpótolni akarta a rajongók kíváncsiságát olyan eseményszálak újraelevenítésével, mint pl.: Sifo-Dyas mester rejtélye; vagy amikor Qui Gon meglátogatja Yoda mestert; s természetesen a 66-os parancs is előtérbe került.

swcw_giflogo.gif

A filmekből "csupán" az alábbi színészek kölcsönözték hangjukat a szinkronizálás folyamata közben: Liam Neeson (Qui-Gon Jinn), Anthony Daniels (C-3PO), Ahmed Best (Jar Jar Binks), Matthew Wood (Grievous tábornok, ill. droidok), valamint Pernilla August (Shmi Skywalker), és Daniel Logan (Boba Fett) is visszatért ilyen formában.

Dave Filoni kedvenc karaktere Plo Koon volt. Érdekesség, hogy (talán pont ezért) látható többet képernyőn, mint a Jedi Tanács további tagjai, kivéve persze Obi-Want és Yodát.

00_3.jpg

Megállapodtak Lucassal, hogy a karakterek külsejének kidolgozottsága Gerry Anderson: Viharmadarak c. filmjére (1965) emlékeztessen.

154654.png

Ha azon töprengtél, honnan lehetett ismerős Asajj Ventress arctetoválása a szája körül, akkor nem csal az emlékezeted: hasonló volt Jerec szájtetoválása is a Star Wars: Jedi Knight - Dark Forces II. című számítógépes játékból (1997).

02_6.jpg

A mandalorei száműzött, Pre Vizsla karakterét arról a Max von Sydowról mintázták, aki később, a Star Wars: Ébredő erő (2015) c. filmben Lor San Tekkaát alakította, akit Kylo Ren a film elején megöl.

0000_6.jpg

Rex százados nevének eredetéről annyit tudni, hogy a Dark Horse Comics egyik leghíresebb rohamosztagosáról, Alpháról mintázták. Ám, mivel Anakin és Ahsoka neve is a-val kezdődik, végül más nevet kellett találniuk, így esett Gerorge Lucas választása a Rexre.

a_r.jpg

A 2. évad 17. része ("Fejvadászok") tulajdonképpen főhajtás Akira Kurosawa és munkássága, de legfőképp, az 1954-ben készült Hét szamuráj c. filmje előtt. Lucas mindig is hangoztatja, hogy milyen nagy hatással volt Kurosawa munkássága a Star Wars világára, ahogyan megálmodta azt. Az említett részt aznap mutatták be, amikor Akira Kurosawa 100 éves lett volna. Érdemes vetni egy pillantást ezekre az összehasonlító képekre, döbbenetes a hasonlóság!

0011_2.jpg

S, ha már a 17. részeknél tartunk, érdemes megemlíteni az első évadot, ugyanis, a "Kék árnyék vírus" c. epizód utalás a 2009-es nagy sertéspestis járványra.

78496.jpg

Harmadszor is a 17. epizódot emelném ki, ezúttal a harmadik évadból, melyben felbukkant volna maga Darth Revan is, aki ismerős lehetett már akkor is sokatok számára a Star Wars: Knights of the Old Republic c. számítógépes játékból (2003). Eredetileg fel is bukkant, de még az epizód adásba kerülése előtt kivágták, ugyanis akkor még nem képezte hivatalosan a Star Wars-kánon részét, viszont szerepeltetésével már bele került volna – erre pedig csak tavaly került sor, a december 23-án megjelent Star Wars: The Rise of Skywalker - The Visual Dictionary c. albumban.

0022_2.jpg

A 2008-as Star Wars: A Klónok háborúja c. egész estés rajzfilm, melyből jelen cikkünk témája következett, az első évad négy, különálló részeként került volna bemutatásra. Végül, a már ismert változat került a mozikba.

10.jpg

Hondo Ohnaka karakterét úgy határozták meg, mint Han Solo, Boba Fett és Jack Sparrow elegyét.

06.jpeg

Még az első évad idején kiadtak egy The Art of Star Wars: The Clone Wars c. albumot, melyben az addigi munkálatokat elevenítették fel.

465465_20.jpg

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel, mert ezáltal még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák, filmzenék és érdekességek!

via: IMDb, Pinterest, forecast.net.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr7515467798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.02.12. 16:58:36

Ez a sorozat nekem kimaradt, a filmeket imádom, egy csomó regényt, illetve képregényt olvastam, még a lucasfilm felvásárlása, és a kánon kukázása előtt. (de elsősorban a 4-5-6 részek utáni világ érdekelt, thawn admirális és tsai, leia ikrei, luke élete)

A tartakovsky féle klónháború (szintén cartoon network) hatalmas klasszikus szerintem. És mindenben veri ezt a 6 évadot egyébként. az kult, ez is erős, de nem ér fel hozzá sztem.

Aztán megnéztem a mandaloriant, és annak a végén megjelent a fekete szabja, és ott elvesztem.
Az annyira kúl volt, annyira bejött, hogy elkezdtem utána olvasni, és kiderült, hogy ebből a soriból ered, nosza le is daráltam az eddigi 6 évadot 1-2 hónap alatt, és nagyon bejött!

kedvenceim azok voltak, mikor tényleg a klónok háborúztak (ultimate legjobb történet a 4. évad umbarai csatája, háborúja a 4x7-10, illetve Fives chipes nyomozása), mikor padmé, vagy pláne jar jar szerepelt azoktól majdnem rosszul voltam.
A mandalori szál nagyon jó, Obi wan szerelme megindító, és a fekete fénykard, na!
És mikor az Maulhoz kerül az valami hátborzongató, és látni őt forgatni is!

Ezt az évadot, a hetest várom, mint a messiást, a trailer alapján úgy tűnik felhasználják a story reel-ben elmondott clone wars legacy-s történeteket is, illetve valahogy Maul ismét vörös kétélű pengét fog, semmint a feketét, erre kíváncsi leszek nagyon. Titkon remélem, hogy Mault végül kenodi fogja megölni, mégis ő az arch enemyje...
.
Ultimate kedvenc karakter az pedig maga dracula gróf, izé dokuu gróf na. Az animációja is tökéletesen hozza Lee-t, a magyar, iletve az eredeti hangja is nagyon ottvan.

Ha vége a 7es évadnak, megnézem újra a III. filmet, és nekiállok a Lázadók sorinak, hogy Asoka útját tudjam követni.
süti beállítások módosítása