Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hollywood olvas: Színészek és kedvenc könyveik, olvasási szokásaik
2020. február 18. írta: HSK Productions

Hollywood olvas: Színészek és kedvenc könyveik, olvasási szokásaik

Ha könyvet fogok a kezembe, az első, amit teszek, hogy kinyitom és egy nagy, mély levegőt véve beleszippantok a lapok sűrűjébe... Egyszerűen, nem tudom megállni. Szeretem a lapok, a borító és a nyomdaragasztó illatát. A könyvek eziránti szeretete valószínűleg abból is fakadhat, hogy Édesanyám annak idején nyomdász volt. Már gyerekkorom óta szokásom, s nem is valószínű, hogy meg fogok szabadulni e hóbortomtól – bár, ami azt illeti, eszem ágában sincs. Mint azt az utóbbi hónapokban is láthattátok, egy kicsit elkezdtem alaposabban körüljárni Hollywood filmes paradicsomát, mely kimeríthetetlen kincsestára az cikkötleteknek: a hollywoodi Aranykor divatvilága, a filmvilág kis kedvencei, frappáns idézetek a sztároktól, a filmvilág múltja – jelene – jövője... És ez mind még csak a jéghegy csúcsa!

thehollywoodbookclub.jpg

Ezúttal a színészek és rendezők olvasási szokásai, kedvenc könyvei kerülnek terítékre! (Természetesen, mindezt a teljesség igénye nélkül vesézzük ki, bár nem tartom kizártnak, hogy ne készüljön hamarosan ebből is egy folytatás.) Ami a cikkben szereplők összeválogatását illeti, több szempontot is figyelembe vettem.

Nagyon szimpatikus volt számomra az anyaggyűjtés folyamán, hogy több híresség is kendőzetlenül nyilatkozott olvasási nehézségeiről, betegségéről, személyes élményeiről, szokásairól, stb. Akad köztük például, olyan is, akinek (valószínűleg) csupán élete derekán túl derült ki, hogy diszlexiával küzd, ám mindez végre sok mindent megvilágított számára. Egy másik személy kimondottan lassan halad(t) a könyvekkel; míg megint másikuk, régebben egyáltalán nem szeretett olvasni... Aztán, jött egy bizonyos könyv és egy csapásra minden megváltozott!

sk.jpg

Mint, anno nálam is: számomra ilyenek voltak a Harry Potter, A Gyűrűk Ura, és az Agatha Christie-könyvek. Én például, nem vagyok az a kimondottan gyors olvasó, sőt, szeretem (talán túlságosan is) részletesen elképzelni az eseményeket, leírásokat... hozzá képzelni a tájat, a zörejeket, a mimikát és gesztusokat, a természet hangjait és neszeit. Velem ellentétben, a Párom viszont rettentő gyorsan olvas, irigylem is ezért a képességéért.

hp_sw.jpg

Ha könyvekről szeretnétek még olvasni a későbbiekben, ajánlom szíves figyelmetekbe Könyvmolyok szerint a világ oldalát, illetve Bagolylepke Könyvespolca blogoldalát. Utóbbit már több ízben is ajánlottam nektek a HSK Facebook oldalán. Jó olvasást kívánok a cikkhez minden kedves Könyvmolynak, remélem, hogy kedveteket lelitek majd benne.

P.S.: Ne feledjétek...! A cikk végén egy bónusz galériát is találhattok még ráadásként, Hollywood könyvmolyairól!

Kapcsolódó olvasmányok:

mr_gf.gif

« ♦♦♦ »


emma_watson.jpg

Emma Watson

Emma Watsonról köztudott, hogy imád olvasni. Szó szerint, rengeteget olvas, s ez meglátszik a választékos beszédében, illetve a világról alkotott képében is. Az Elle oldalán itt találtok egy cikket, benne Emma 27 kedvenc könyvével. 2016-ban, a fiatal színésznő többek között amiatt került be a londoni– és persze, a világsajtóba, hogy 100 db könyvet rejtett el a 9 3/4 vágány metróhálózat különböző pontjain (pl. falban, padokon, újságos drosztokon). Elsősorban az olvasást, és természetesen Maya Angelou: Mom & Me & Mom c. kötetét szerette volna népszerűsíteni az utazóközönséggel. Gyerekként a kedvenc női karaktere Lyra Belacqua volt, Philip Pullman: His Dark Materials c. művéből. De a Harry Potter-kötetek mellett se menjünk el szó nélkül, kb. 3-4 alkalommal elolvasta mindegyiket. Amikor pedig, még a filmeken dolgozott, többször is mesélt róla interjúkban, hogy a forgatási szünetekben a kedvenc kikapcsolódása az olvasás volt. Caitlin Moran: How to Be a Woman c. kötetéről így írt a szerző oldalára, 2016. márciusában:

"Egy Londonból New Yorkba tartó repülőúton olvastam el, közben sokszor hangos nevetésben vagy sírásban törtem ki, szóval úgy hiszem, hogy nem csak az osztály, amin utaztam, de az összes légiutas-kísérő is azt hihette, hogy elgurult a gyógyszerem..."

stephen_king_joe_hill.jpg

Stephen King

/Joe Hill a világhírű íróval, egy Apák Napi ünnepségen, kezükben egymás könyvével/

"Az emberek tudni szeretnék, miért csinálom ezt, miért írok ilyen durva történeteket. Szeretem azt mondani nekik, hogy gyermeki szívem van... melyet egy üvegben tartok az asztalomon!"

"Elég lassan olvasok, de még így is általában évente 70-80 könyvet elfogyasztok. Nem azért olvasok, hogy a mesterségemet tanulmányozzam. Azért olvasok, mert szeretek olvasni."

116_1.jpg

Marilyn Monroe

"A fiúk azt hiszik, a lányok olyanok, mint a könyvek: ha a borítón nem akad meg a szemük, nem fogja őket érdekelni, hogy elolvassák, ami belül van."

stan_lee_2.jpg

stan_lee_1.jpg

Stan Lee

Amikor egy alkalommal megkérdezték a Marvel-képregények atyját, mit szólna ahhoz, ha a papír nyomtatású képregényeket felváltanák az online képregények, viccesen ezt válaszolta:

"A képregények olyanok, mint a cicik... Jól néznek ki számítógépen,

de szívesebben tartanám őket a kezemben!"

alfred_hichcock.jpg

Alfred Hitchcock

"Nem tudok anélkül elolvasni egy történetet, hogy ne képzelném el aprólékosan minden egyes jelenetét a fejemben. A végeredmény végül képek sorozatává áll össze, sokkal inkább, mint egy könyvben."

wiggo_mortensen.jpg

Viggo Mortensen

/Kezében a saját arcképével ellátott A király visszatér c. kötettel./

"Van egy könyvkiadó cégem, mely a saját írásaimat és más írók könyveit adja ki. Ösztönözni próbálom ezáltal az embereket az irodalmi művek olvasására, fotó– és festménykiállításokra. Korábban, jómagam is éveken át írtam, festettem és fotóztam."

tom_hiddleston1.jpg

Tom Hiddleston

A Hollywood legsármosabb színészei-cikksorozat egyik jeles képviselője, Tom Hiddleston, egészen frappánsan foglalta össze a könyvek iránti rajongását:

"A lakásom tulajdonképpen faltól-falig könyvekkel van tele."

margot_robbie.jpg

Margot Robbie

A gyönyörű színésznő tiniként lódított az orvosának. Azt mondta, hogy rosszul lát, bár ez nem volt igaz, csupán azt szerette volna elérni, hogy szemüveges lehessen, mivel a végletekig rajongott a Harry Potter-könyvekért... Erről a Jimmy Kimmel Show-ban mesélt, amikor kivetítették a fenti képet Margot mögé és a műsorvezető megkérte, mondjon valami a képről. 

reese_witherspoon.jpg

Reese Witherspoon

Reese Witherspoonról szintén köztudott világszerte, hogy nagy könyvmoly hírében áll. Állítása szerint, heti három könyvet olvas el, s közben folyamatosan kutat újabb és újabb könyvek után, melyek elnyerhetik tetszését. Kedvenc olvasmánya Graham Greene: The End of One Novel c. kötete.

"Megőrülök egy könyvesboltban! A szívem majd' kiugrik a helyéről, mert meg akarom venni az összes könyvet."

george_lucas.jpg

George Lucas

"Bár egyben forgatókönyvíró is vagyok, nem hiszem, hogy túl jó író volnék."

hayley_atwell1.jpg

hayley_atwell2.jpg

Hayley Atwell

A gyönyörű színésznő munkásságáról itt olvashattatok korábban bővebben, egy nagyobb lélehzetű galéria kíséretében. A hölgy nem csak a színpadon és a mozivásznon, de a magánéletben is igen impulzív, vidám teremtésnek tűnik.

"Amikor forgatok, rengeteg komoly irodalmat olvasok, így, amikor pihenek, inkább a könnyed olvasmányokat részesítem előnyben."

joseph_gordon-levitt.jpgJoseph Gordon-Levitt

"A filmek, amiket megnézek, a zenék, amiket hallgatok, és a könyvek, melyeket olvasok – ezek fontosak nekem. Különösen fontosak számomra, és nem is tudom, mihez kezdenék nélkülük."

jessica_chastain.jpg

Jessica Chastain

Jessica munkásságáról itt olvashattok bővebben, egy szépséges galériával kiegészítve természetesen, ahogy az a népszerű cikksorozatunknál lenni szokott.

"Nem akarok egész nap az autómban ülni. Szeretek korán reggel kelni Venice-ben, lesétálni a kávézóig a kutyáimmal, meginni egy teát, esetleg benézni egy könyvesboltba... csak ülni, olvasni, majd lesétálni a partra."

sspielb.jpg

Seven Spielberg

"Az, hogy 60 évesen diszlexiával diagnosztizáltak, olyan érzés volt: 'mintha végre megtaláltam volna e nagy rejtélyem kirakósának utolsó darabkáját, mely egész életemen végig kísért'."

hugh_jackman.jpg

Hugh Jackman

"A pillanat, amikor megszületik a gyermeked, rájössz, hogy nem tudsz semmit. (...) Csupán, van egy gyerkőcöd. Felolvashatod neki az összes kedvenc könyvedet – de sajnos egyik gyerekünk sem olvassa el őket, így nem is igazán foglalkoztatja őket. Az idő múlásával, te készíted fel [az életre]."

angelina_jolie_1.jpg

Angelina Jolie

Mint azt a HSK előző cikkében is olvashattátok Angelina Jolieról, már egészen kis korában érdeklődni kezdett a vámpírtörténetek iránt. Épp ezért, az sem lehet meglepő, hogy egyik kedvenc kötete Bram Stoker: Drakulája.

"Egész egyszerűen, csak elkezdtem olvasni egy rakás könyvet, majd rákérdeztem az ENSZ-nél, hogy tudnának-e taníttatni. Mi több, be is vontak, sőt, kisvártatva hasznosnak is kezdtem érezni magamat – emberként. Végre azt éreztem, hogy úgy élek, ahogyan már korábban is kellett volna."

benedict_cumberbatch.jpg

benedict_cumberbatch2.jpg

Benedict Cumberbatch

A Hollywood legsármosabb színészei-cikksorozat eddig még csupán két taggal büszkélkedhet, ám ez hamarosan változni fog. De addig is, lássuk, miként gondolkodik Benedict az olvasásról:

"Mert az olvasás az élet egyik élvezetes része, melyet, ha egyszer elkezdesz, nem tudod abba hagyni. Még oly sok történet vár rád...!"

"Sokat olvastam. A könyvek az origó, az elsődleges forrás. Mindig a könyvekhez kell visszatérni."

"Akkor érzem csak tényleg igazán, hogy élek, amikor begubózom a kanapéra egy jó könyvet olvasva."

carrie_fisher.jpg

Carrie Fisher

"Mindig is írtam. Már 12 éves korom óta írok. Akkoriban ez terápiás kezelésként hatott rám. Azért írtam ki magamból őket egy darab papírra, hogy ezáltal előjöjjenek az érzéseim. Másokhoz hasonlóan, én is beleszerettem a szavakba, a könyvekbe, szerettem aláhúzni a mondatokat, és a szavakat, melyeket nem ismertem. Mindig is ilyen voltam." 

bryce_dallsa_howard2.jpg

Bryce Dallas Howard

Ron Howard rendező lánya (akit gyakorta kevernek össze azzal a Jessica Chastainnel, akivel már fentebb is találkozhtattatok), így mesél a könyvekkel való kapcsolatáról:

"A kedvencem, amikor már lefektettem a gyerekeket, bekúszom az ágyba, beterítem azt könyvekkel – mondjuk, úgy tizenkettővel –, meg egy rakás újsággal. Ez óriási megnyugvással tölt el." 

daniel_radcliffe.jpg

Daniel Radcliffe

"Bármennyire is szeretnék olyasvalaki lenni, aki partikra mászkál, legurít pár italt és jól érzi magát, de az mégsem 'én' vagyok. Én sokkal szívesebben ülök otthon és olvasok, vagy akár ebédelek és beszélgetek valakivel, akit szeretek, vagy azzal, aki megnevettet."

daakota_blue_richards.jpg

Dakota Blue Richards

Az Arany Iránytűvel világhírűvé vált kislányból mára felnőtt nő lett, akinek koránt sem volt könnyű dolga az olvasással, ugyanakkor egy bizonyos könyv mégis meghozta a kedvét... A szépséges színésznőről itt olvashattok, illetve nézegethettek egy nagyobbacska galériát (is).

"Elég lassan olvasok. Jó ideig eltart, mire végre áthámozom magamat egy egész könyvön. (...)

Az Arany Iránytű előtt egyáltalán nem szerettem olvasni. De az egyik tanárom ajánlotta, hogy olvassam el, és akkor bevillant: 'Istenem, egyedül fogok kiolvasni egy egész könyvet!' Nem arról volt szó, hogy nem tudtam olvasni, csak, pusztán nem élveztem az olvasást. De a könyv, melyet kölcsön adott, igazán élveztem."

christoph_waltz_1.jpg

Christoph Waltz

"Nem szeretek olyan könyveket olvasni, melyeket filmek alapján írtak."

"Amikor egy új könyv megjelenik, vagy elérhetővé válik bármely platformon, megveszem és elolvasom."

"Nem igazán vagyok járatos a képregények világában."

ethan_hawke.jpg

Ethan Hawke

"Olvass! Az olvasás egyre okosabbá tesz. Ez ilyen egyszerű. Mi mind egy piciny kulcslyukon át szemléljük a világot, s minden egyes könyv egy újabb kulcslyukat jelent, melyen keresztül rácsodálkozhatunk a világra."

orlando_bloom.jpg

Orlando Bloom

Orlando Bloom kedvenc olvasmánya Fjodor Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek c. kötete. A színész állítása szerint, e műnek nagy hatása volt abban a folyamatban, ahogy végül kialakította látásmódját az életről.

"Rendszerint, a laptopommal, egy rakás jó könyvvel és az iPodommal indulok el egy útra."

natalie_portman.jpg

Natalie Portman

"Ha olvasol, a könyved – mondhatni – a barátoddá válik. Ez olyan, mintha a könyv elmeséné neked a történetét, te pedig, meghallgatnád."

leonardo_dicaprio_1.jpg

Leonardo DiCaprio

A színész kedvenc könyve Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger c. könyve, melyet már többször is elolvasott. Mint azt bizonyára mind tudjátok, a színész sokat tesz a klímavédelemért, konferenciákon szólal fel, műsorokat készít a témában, s természetesen rengeteget olvas, kutat a területen.

keira_knightley.jpg

Keira Knightley

"Édesanyám fél családja Wales-i. Emlékszem, amikor kislány voltam és felolvasott, a boszorkányoknak és varázslóknak mindig ír akcentusuk volt a könyvekben, szóval, valójában onnan eredhet az én akcentusom is."

"Nehéz dolog, amikor egy olyan könyvből próbálsz filmet készíteni, melyet szívből szeretsz. Nagyjából, két órád van arra, hogy elmeséld a történetet, de ez sosem szokott elég lenni."

« ♦♦♦ »

...és a már megígért bónusz galéria a hollywoodi könyvmolyokról!

Ne feledd!
Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira! Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel, ezáltal még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák, filmzenék és érdekességek!

via: Pinterest, Tumblr, Tumblr2, Tumblr3, https://www.brainyquote.com/.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr1215474696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2020.02.18. 16:20:37

Most akkor kinek mi a kedvenc könyve? Én értékelem a rengeteg befektetett munkát, de egy egyszerű lista célravezetőbb lett volna szerintem, vagy ha más címet adsz, mondjuk "sztárok olvasásról alkotott véleménye" vagy valami, de pont az nem derült ki ami miatt kattintottam. Mondom még1x: a rengeteg meló nagyon szimpatikus.
süti beállítások módosítása