Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Kiteregetjük a szennyest: Így készült a SZÜLETETT FELESÉGEK
2020. március 14. írta: HSK Productions

Kiteregetjük a szennyest: Így készült a SZÜLETETT FELESÉGEK

A SZÜLETETT FELESÉGEK című sorozat nem csak a hölgyek, de a férfiak körében is közkedvelt sorozatnak számít(ott), világszerte. Hogy egy közeli példát is említsek, jómagam is többször végignéztem már az évek alatt a szériát. A kedvenc karaktereim közé tartozott a Solis-házaspár (nekik voltak talán, a legjobb párbeszédeik), Edie és Mrs. McCluskey. Úgy, a negyedik-ötödik évadig éreztem a valódi lendületet, kreativitást és potenciált a Született feleségekben (Desperate Housewives). Úgy hiszem, ha arra kéne választ adni, miért szerettük a sorozatot, annyiféle választ gyűjthetnénk össze, ahányan figyelemmel követtük a történet alakulását nyolc évadon keresztül.

987_11.jpg

Emlékszem, hogy a premier környékén még nagy felbolydulás volt itthon is, mert sokan csupán "csalfa nőkről szóló sorozatként" bélyegezték meg az ABC csatorna legújabb üdvöskéjét, mely olyan hatalmas sikersorozatokkal egy időben született meg, mint a LOST, a Doktor House és A Szökés.

A közhiedelemmel ellentétben, ez a sorozat sokkal többről szólt szerintem, mint azt elsőre gondolnánk, s épp ezért lehetett sokunk számára olyan érdekes:

  • Talán mindenek előtt a barátság, a kaland, szenvedély, kitartás, a boldogság keresése, a feltétel nélküli szeretet és odaadás, és a megbocsátás előtérbe helyezése miatt volt fontos!
  • A félreértések által okozott kínos helyzetek (hát, ebből bizony volt bőven!) mindig izgalmakkal teli pillanatokat okoztak nekünk.
  • És a kevésbé szívderítő dolgokról is bőven volt szó: kimondott és kimondatlan sérelmek, daganatos megbetegedések, balesetek, bántalmazás, keserűség, boldogtalanság, kiközösítés és megbélyegzés, függőségek, erőszak és gyilkosság, halál, megcsalás, bosszú, mások kihasználása – ...annak bemutatása, ahogyan a különböző személyiségek megpróbálják ezeket a személyes tragédiákat feldolgozni és együtt élni ezekkel az élethelyzetekkel.
  • És nem utolsó sorban, a túlélésért való, kitartó küzdelem szemléltetése volt az, ami mindig jelen volt a sorozatban, egy-egy karakter életének szemszögéből.

15641987.jpg

A sorozatban minden főbb karakter volt már valamilyen formában fent és lent, de mindig igyekeztek azt megmutatni, hogy a különféle személyiséggel bíró emberek miképpen küzdenek meg problémáikkal, a különböző élethelyzetekkel. A produkció egyik legnagyobb vonzereje a merőben különböző karakterekben rejlett, elég, ha csak négy keresztnevet említek, s mindenki számára nyilvánvalóvá válik, miért: Bree, Gabi, Susan és Lynette – mindenki azonosulni tudott egyik-másik karakterrel.  Talán, nem állok messze az igazságtól, ha azt mondom, már az is plusz vonzerőnek számít egy ilyen sorozatnál, hogy egy kicsit bekukucskálhat más emberek és családok életébe.

Az első évad nézettsége az Államokban és világszinten is rekordokat döntögetett, míg a folytatás a pincés-történetszál miatt már jóval alább teljesített elődjénél. Azonban a 3. évadra a sorozat atyja, Marc Cherry végre visszatalált a sorozat gyökereihez, majd az 5. etapban érkezett a vérfrissítésként ható időugrás. Természetesen, a forgatáson sem ment minden simán, akadtak bőven nézeteltérések és komolyabb veszekedések is a főszereplők között, olykor még tettlegességig is fajultak a dolgok... – na, de erről majd alább olvashattok bővebben!

gif_dh2.gif

Így, hát, folytatván a #HSK egyik legsikeresebb cikksorozatát, lessünk be a Lila Akác köz kulisszái mögé: Így készült a Született feleségek!

Kapcsolódó tartalmak:

A Született feleségek c. sorozat 2004. október 3-án debütált az amerikai ABC csatornán, s 2012. május 13-án vetítették a 180.-ik, egyben utolsó epizódot. A nyolc évadot megélt történet részei negyven-negyvenöt percesek voltak. A sorozatot több, neves díjjal is jutalmazták az évek során (pl. Golden Globe). Beszéljünk egy kicsit a nézettségről is: az első részt az Államokban 21,6 millióan, az évadzárót pedig, mintegy 30 millióan látták, ez pedig, azóta is rekordnak számít.

1512.jpg

Egy rajongónak annyira megtetszett Gabi (Eva Longoria, az alábbi képen) ruhája a pilot-epizódban, melyben füvet nyírt, hogy levelet írt az ABC-nek. A csatornánál nagyra értékelték a levelet, és ahelyett, hogy megadták volna a tervező nevét, kölcsön adták a ruhát a rajongónak egy fotózkodás erejéig.

2626_6.jpg

Marc Cherry, a sorozat "atyja" korábban több sorozattal is csúnyán befuccsolt (pl. Öreglányok). Ennek köszönhetően, adósságokba verte magát, vissza kényszerült költözni az anyukájához, közben 100.000 dodóval tartozott neki, s ha mindez nem volna elég, az ügynöke még sikkasztott is tőle. Egy nap, épp az édesanyjával, Marthával beszélgetett az asztalnál, amikor az elkezdett mesélni neki egy asszonyról, aki megfojtotta gyermekeit:

"Istenkém, el tudod te képzelni, hogy milyen kétségbeesett nő lehetett, ha képes volt bántani a saját gyerekeit?"

Fia hüledezését követően hozzá tette, hogy annak idején sokszor ő is úgy érezte, már nem bírja tovább vele, meg az ikrekkel... Több se kellett az írónak, papírra vetette a későbbi, nagy sikerű sorozat vázlattervét, benne a négy főszereplő háziasszonnyal. Később, éveken át házalt forgatókönyvével különféle stúdióknál (pl. HBO), majd végül az ABC lett a befutó, akik jó pár változtatást kértek a forgatókönyvvel kapcsolatban (pl. ne egy szimpla vígjáték sorozatról legyen szó, sokkal inkább dráma-vígjátékról; hosszabb epizódok legyenek, stb). Így, hát, történetesen úgy alakult, hogy az édesanyja ihlette a sorozat nevét, ugyanis az angol "desperate" szó magyarul kétségbeesettet jelent, bár a magyar változat címe végül egészen más lett, mint tudjuk. 

mc_dh.jpg

Amikor Eva Longoria (Gabi) először kézbe vette a forgatókönyvet, kizárólag a saját szövegét futotta át, a többi bekezdésre rá sem hederített. Részben, emiatt osztották Evára az egocentrikus Mrs. Solis szerepét.

gif_dh5.gif

S, ha már az író édesanyjánál, Marthánál tartunk, meg kell említsem, hogy a hölgy kifejezetten örült annak, hogy Marcia Cross alakította azt a Breet, akit Marc Cherry a saját édesanyjáról mintázott. Ami pedig a 'Martha' keresztnevet illeti, ismerős lehet számunkra Lynette édesanyja, valamint Martha Huber keresztnevei kapcsán is, akiket a rendező/író szintén az édesanyja után nevezett el.

4545_3.jpg

Marcia Cross (Bree Hodge) a való életben igen laza édesanya szerepét tölti be, vagyis, merőben a sorozatban látható Bree inverze.

484_7.jpg

Biztosan minden rajongó feltette már magában azt a kérdést, hogy hol forgatták a sorozatot? Stúdióban vagy valós helyszínen? A válasz: a Colonial Streeten, mely az 1946-ban épült hollywoodi Universal filmstúdió forgatási helyszíne. A díszletutca olyan produkcióknak adott már (szó szerint) otthont, mint a Psycho, a Szörnyecskék, illetve a Buffy, a vámpírok réme.

A producerek eleinte úgy vélték, hogy Ricardo Chavira nem tűnik elég idősnek és nyájasnak Carlos Solis karakteréhez.

gif_dh4.gif

Mint tudjuk, Felicity Huffmant (Lynette) tavaly ősszel két hetes börtönbüntetésre ítélték az Államokban, zsarolás bűntette miatt. Mivel a színésznő egyike volt azon szülőknek, akik pénzért (15.000 dollár) cserébe akarták bejuttatni gyermekeiket neves amerikai egyetemekre, a hölgynek börtönbe kellett vonulnia. Ezen felül, további 250 óra közérdekű munkára, 30.000 dollár pénzbüntetés megfizetésére ítélték, és további egy év felfüggesztett is kapott.

262_5.jpg

Az ügy kapcsán két álláspont bontakozott ki a kollégák között. A sorozatban Carlos Solist játszó Ricardo Chavira egyik tweetjében (többek között) arról írt, hogy szerinte Felicity túlságosan enyhe ítéletet kapott, valamint hozzá tette, hogy ez a pozitív megkülönböztetés a rasszizmusról szól – melyet a sorozat forgatása alatt is sokszor tapasztalt. A másik véglet természetesen, a Gabit alakító Eva Longoria volt, aki kiállt Felicity mellett, s levelet is írt a hatóságoknak a nő védelmében.

155.jpg

Ugyanis, 2019-ben Eva Longoria arról beszélt, hogy Felicity Huffman (Lynette) volt az, aki kiállt mellette a forgatások idején. Egy (Eva által) meg nem nevezett személy – mindennapos kollégája a forgatáson – folyamatosan inzultálta a színésznőt, majd mindezt megelégelve Felicity odalépett az illetőhöz, és csak annyit mondott neki, hogy "Elég!"

gif_dh3.gif

Hogy ki lehetett az illető, azt pontosan nem tudni, de több, mint valószínű, hogy Teri Hatcherről volt szó (Susan). A Susan Mayert játszó hölgy folyamatosan összetűzésbe keveredett kolléganőivel az évek során, hisztijeitől többször volt hangos a média. Az egyik ilyen veszekedés akkor robbant ki, amikor a második évadot követően, rend szerint Eva Longoria került előtérbe a fotózásokon, nem pedig Hatcher. Marcia Cross (Bree) például, megtagadta, hogy a 2005-ös Vanity Fair fotózáson Hatcher mellé álljon, ezért végül az Ediet játszó Nichollette Sheridan állt a helyére. Később, Marc Cherry is arról beszélt, hogy egy alkalommal neki kellett szétválasztania Hatchert és Shaeridant, s hozzá tette, hogy utóbbi úgy beszélt kolléganőjéről, mint aki: "A legaljasabb nő a világon!" Majd, a 8. évadról szóló szerződés aláírása előtt Hatcher külön szerződéshez kötötte az ebet, mely újabb szög volt csupán abba a bizonyos koporsóba. A színésznők közti ellenszenv odáig fajult, hogy Hatchert nem hívták meg a sorozat záró epizódját követő partyra. (Ami azt illeti, a főszereplők közül Susant kedveltem legkevésbé, de ez csak az én véleményem.)

484842.jpg

Andrea Bowen nem volt biztos benne, hogy megkapja Julie Mayer szerepét, mivel annak idején egy 12 éves, barna hajú lányt kerestek, ő pedig 13 éves volt, és szőke. Végül övé lett a szerep, de be kellett festenie a haját. Sajnos, Julie karakterét kiírták a negyedik évad végét követően. Teri Hatcher is sajnálatát fejezte ki emiatt, s bár Marc Cherry azt nyilatkozta, Julie még vissza térhet a későbbiekben, az ötödik évadban csak egy részben volt látható, majd állandó szereplő volt a hatodikban, s az utolsó két szezonban ismét keveset volt porondon.

26258_1.jpg

A sorozat főtémáját Danny Elfman szerezte, ugyanakkor a széria háttérzenéit már Steve Jablonskynak köszönhetjük. A zene alapvetően határozta meg a sorozat hangulatát, számtalan karakter kapott saját témát, s az epizódok végén hallható remek filmzenék is csak még hangsúlyosabbá tették a történetet.

Bizonyára mind emlékszünk a jelenetre, melyben Andrew elárulja az édesanyjának, hogy meleg. A sorozatban ez úgy zajlik, hogy Bree azt mondja fiának:

"Akkor is szeretnélek, ha gyilkos volnál!"

– nos, Marc Cherry ezt a reakciót a saját életéből merítette, ugyanis annak idején az ő édesanyja is ugyan ezzel a mondattal reagált fia szexuális orientáltságára.

gif_dh1.gif

Nicollette Sheridan (Edie) nevéhez fűződik a sorozat körüli egyik legnagyobb botrány: A színésznő ugyanis, 2010-ben 20 millió dollárra perelte be a sorozat atyaúristenét, Marc Cherryt, mivel az – a hölgy állítása szerint – arcon ütötte. Hogy pontosan mi történt, nem tudni, a nyomozás minden esetre az író/rendezőt igazolta Sheridan vádjával szemben (mellesleg, Cherry szerint, ha történt is hasonló eset, az csak ún. "arcra pofi" volt). Több teória is leng a köztudatban: az egyik, hogy a férfinak nem tetszett a színésznő észrevétele egy jelenettel kapcsolatban; a másik, hogy Nicolette számon kéret a rendezőt, amiért az ki akarta rakni a sorozatból, s ennek következtében csattant el a pofon.

1515562.jpg

Eva Longoria és Jesse Metcalfe között (a sorozattal ellentétben) csupán három év korkülönbség van.

14_2.jpg

Több színész is szerepelt a Mad Men c. sorozatban (mely egy másik nagy kedvencem volt), ki hosszabb, ki rövidebb ideig, pl.: Mark Moses (Paul Young), Kevin Rahm (Lee McDermott), John Slattery (Roger Sterling Victor Lang), valamint Julie McNiven, Anne Dudek, Joel Murray és Christine Estabrook. Ami engem illet, én leszerződtettem volna Christina Hendricks-et is a Mad Menből, tuti nagy felfordulást okozott volna megjelenésével a Lila Akác köz lakói körében, jó karaktere lehetett volna.

15484_1.jpg

A sorozat összes epizódját zeneszámok címei után nevezték el (kivéve a pilot-epizódot). Sőt, az első évad epizódcímeit mind Stephen Sondheim dalainak címei ihlették.

12132.jpg

Wanessa Williams karakterét (Renee Perry) kimondottan a hölgyre szabták. Wanessa úgy került a műsorba, hogy az Ugly Betty c. sorozatot követően még további két éves szerződés kötötte az ABC-hez, így a csatorna úgy érezte, Renee minden bizonnyal üde színfoltja lenne az új évadnak.

51548.jpg

Csupán két olyan epizód van, melyet nem Brenda Strong (Mary Alice Young) narrált fel a sorozat folyamán: a "My Husband, The Pig" c. epizódot Steven Culp (Rex Van De Kamp), és a "Look Into Their Eyes and You See What They Know" c. részt Nicollette Sheridan tolmácsolásában hallhattuk.

Kathryn Joosten karaktere (Karen McCluskey) agytumorban szenvedett a sorozatban. Sajnos, a színésznő a való életben is daganattal küzdött, húsz nappal a sorozat lezárultát követően tüdő daganat vitte el, 2012. június 2.-án. A színésznő korábban arról mesélt, hogy miután kiderült a betegsége, Marc Cherry fordult hozzá azzal a kérdéssel, hogy mit szólna, ha Karen is daganatos lenne a sorozatban – a színésznő áldását adta az ötletre.

2326_3.jpg

Mike és Katherine összeházasodott volna a 6. évadban, azonban látva a rajongók lankadatlan lelkesedését Susan és Mike kapcsán, Marc Cherry átírta a forgatókönyvet.

8_5.jpg

Bree az egyetlen karakter a főszereplő háziasszonyok közül, aki nem adósodott el és nem lett várandós a széria során.

1568.jpg

Egy külön videót készítettek annak az epizódnak (4.évad/9.rész), melyben egy tornádó tarolja le Széplakot. Ez volt a sorozat legdrágább epizódja a nyolc évad során. Érdemes megnézni, szinte mindenre kitérnek benne: vizuális effektusok és trükkök, interjúk, kulisszák mögötti videók, hang és filmzene készítése, stb.

Marica Cross (Bree) eredetileg Mary Alice Young szerepét akarta megszerezni, míg Nicolette Sheridan Breee szerepét, de végül ő lett az egyszeri és utánozhatatlan Edie Britt. Mary Alice szerepére Sheryl Leet választották, akivel le is forgatták a pilot-epizódot, azonban az utolsó pillanatban újra forgatták Brenda Stronggal az egész részt!

232326.jpg

Kyle MacLachlan (Orson) eredetileg csupán egy rövidebb, pár részre szóló szerződést kapott volna, ám a színész odalépett Cherryhez és megkérdezte, volna-e rá mód, hogy tovább szerepelhessen a sorozatban. Az író végül igent mondott Kyle kérésére, így lett Orson állandó szereplő (a vendégszereplő helyett) a sorozat harmadik évadától fogva. A színész egy időben forgatott a Született feleségek, ill. a Szex és New York c. sorozatokban.

648_2.jpg

A sorozat alapján több ország is elkészítette saját változatát. Az argentinoknál például, Amas de casa desesperadas címen futott a széria (2006), míg a törököknél Umutsuz Ev Kadinlari néven (2011).

umutsuz_ev_kadinlari.jpg

Felicity Huffman (több más színésznővel egyetemben) Susan szerepére jelentkezett, sőt, egyenesen visszautasította Lynette szerepét, de Marc Cherry látta Felicityt Lynette szerepében a próbafelvételek során, s azon nyomban neki adta a szerepet.

898956.jpg

Egy epizódot nagyjából 8 napon át forgattak, ebből három napot a helyszínen, ötöt pedig a Universal Stúdióban töltöttek.

edie_dh.jpg

Az alábbi linken rengeteg kulisszák mögötti videót találtok a Született feleségekről: "Így készült..."-tematikájú videók, kihagyott jelenetek, interjúk, bakivideók és még sok más érdekesség!

Felicity Huffman, Teri Hatcher és Eva Longoria az egyedüli színésznők, akik szerepeltek a sorozat nyolc évadának mind a 180 részében! Marcia Cross csupán hét epizódban nem tűnt fel a harmadik évad vége felé, mivel akkortájt hozta világra gyermekét.

2265.jpg

Tom Scavo is félre lépett volna még a sorozat első évadában, azonban a forgatókönyvírók úgy látták jónak, ha lesz egy rendes férj is a bandában, aki mindvégig hűen kitart felesége mellett. További érdekesség a karakterrel kapcsolatban, hogy Doug Savant annak ellenére, hogy az első évad 23 részéből csupán hat részben nem volt látható, az egész szezonban csupán vendégszereplőként tartották számon.

15154_1.jpg

A LOST c. sorozathoz hasonlóan, a Született feleségek sem tudta megúszni az írók sztrájkja nélkül, mely három hónapon át tartott. Épp ezért, a negyedik etap a szokásos 24 epizód helyett, csupán 17 részt kapott. Ebből fakadóan, egyes történetszálakat kénytelenek voltak áttenni későbbi évadokra (pl.: Gabi gyermekkori szexuális zaklatását). S, ha már szóba került Gabi nevelőapja, érdemes megjegyezni, hogy az őt alakító színész, Tony Amendola is rendezett egy epizódot.

9898_3.jpg

Courteney Cox is esélyes volt Susan szerepére, ám Marc Cherry végül "nem"-et mondott rá, mivel a színésznő akkortájt lett várandós.

878_5.jpg

A forgatásokon számos vidám percet éltek át mind a színészek, mind pedig a stábtagok. Ezekből a bakiparédékból csemegézhetünk egy kicsit az első évad kapcsán:

Marc Cherry szerint, az ABC fejesei azt kérték tőle, írja ki Katherinet a sorozatból, hogy Dana Delany szerepelhessen A hidegsebész c. sorozatban (mely végül három évadot élt meg). Dana egyébként Bree szerepére jelentkezett, s azt meg is kapta, ugyanakkor, a tárgyalások alatt végül visszautasította, mivel korábban a Pasadena c. szappanoperában már hasonló szerepet alakított, s úgy érezte, más habitusú karaktert szeretne ezúttal eljátszani.

7471.jpg

A sorozatban látható járművek rendszámtábláin az "Eagle State" felirat látható, mivel a történet ebben a fiktív államban zajlik.

584_2.jpg

A LOST, és a Halálos iramban c. filmek sztárja, Michelle Rodriguez visszautasított egy szerepet a LOST kedvéért, mely szintén az ABC saját gyártású sorozata volt. Amikor az Ellen Showban a műsorvezető rákérdezett a visszautasítás okára, Michelle ezt válaszolta: "Ha nem vagy háziasszony, akkor mi értelme?"

5454546.jpg

Marc Cherry szerint, a sorozat hangulatára a Kék bársony (1986) és az Amerikai szépség (1999) c. filmek, valamint a Twin Peaks c. sorozat voltak hatással.

5151.jpg

2013-ban 80 embert végeztek ki nyilvánosan Észak-Koreában, amiért a sorozatot titokban nézték. Mint az köztudott, a Kim Dzsongun uralta kommunista országban többek között tilos a Biblia olvasása, valamint számos, a nyugati világból érkező termék használata és műsorok nézése.

48487_1.jpg

Marc Cherry cameózott az utolsó epizódban, egy költöztetőt alakított.

55_5.jpg

Érdekesség, hogy a négy főszereplő háziasszony egyikének sem amerikai vezetékneve van: Solis (spanyol), Meyer (német), Van De Kamp (holland), és Scavo (olasz).

488.jpg

Eva Longoria feltöltött az egyik közösségi oldalára egy fotót, mely alá azt írta, hogy teljesen kipucolta a lakókocsiját, melyben a forgatási szünetek alatt tartózkodott, s így az készen áll a következő "lakóját" fogadni.

784848.jpg

Itt pedig, egy kulisszák mögötti videót láthattok a sorozatzáró epizód kapcsán:

És amennyiben további érdekességekre is kíváncsiak vagytok, a figyelmetekbe ajánlom az alábbi könyvet!

 poker_dh.jpg

Ne feledd!
Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira! Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel, ezáltal még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák, filmzenék és érdekességek!

via: IMDb 1- 2, https://www.cheatsheet.com/, Pineteresthttps://www.dailymail.co.uk/, https://shotonwhat.com/, dvdblash.com/.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr6815512668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása