Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
GYILKOS ELMÉK: Rengeteg érdekesség a sorozatról
2020. április 18. írta: HSK Productions

GYILKOS ELMÉK: Rengeteg érdekesség a sorozatról

A Gyilkos elmék (Criminal Minds) tizenöt évada alatt, összesen 324 epizód pörgött le a szemünk előtt, mely rekordnak számít a maga nemében, a dráma kategóriában. Az FBI Viselkedéskutató Egységének történetét nyomon követő szériáról már több ízben is volt szó (pl. forgatási életképek). Ezúttal, azonban olyan kulisszák mögötti érdekességeket tudhattok meg a sorozatról, melyeket talán még a legfanatikusabb rajongók sem biztos, hogy ismernek. Remélem, izgalmasnak találjátok majd.

84189.jpg

A kultikus műsor a való életből kölcsönzött (vagy az általa ihletett) esetek brutalitása és kegyetlensége ellenére is képes volt világszerte emberek millióit a tévék képernyői elé szögezni. Ennek több oka is lehetett... Például, a fordulatos cselekményszálak, az érdekes karakterek, a nyomozás folyamatának (az eddig megszokottól merőben eltérő) megközelítése, a sorozat újdonságának varázsa, és még hosszasan sorolhatnám.

Ami azt illeti, mégis kitérnék még egy tényezőre. Úgy hiszem, sokaknak nem csak érdekes, vagy akár élvezetes volt a sorozat, hanem, ami még fontosabb: Az egyes esetek új szemszögből engedtek bepillantást nyerni a bűnözők elméjének működésébe. Általuk, talán sokkal körültekintőbben intézzük mindennapi teendőinket, bonyolódunk bele új, társas kapcsolatainkba és a többi. Az ember ugyanis, hajlamos azt hinni, hogy a tragédia kizárólag csak mással (vagy csupán a tévé képernyőjén) történhet meg. Bár nem ez a produkció célkitűzése, de ha  csupán egy ember élete megváltozott, vagy megmenekült e sorozat hatására, akkor szerintem, már megérte azt a negyvenöt percet. De vissza a kulisszák mögé!

009_4.jpg

Valószínűleg sokan hallottatok már a sorozat körül zajló botrányokról (mert, bizony volt néhány!), egyes karakterek hirtelen távozásáról és még váratlanabb visszatéréséről. Remélem, hogy ebben a cikkben rengeteg érdekességet találtok majd, ugyanis a sok infó mellett forgatási fotógaléria, kulisszák mögött készült videók, sőt, bakivideók is találhatók a posztban. Jó szórakozást kívánok, vágjunk is bele!

Kapcsolódó tartalmak:

« ♦♦♦ »

A pilot-epizódot Kanadában, Vancouverben forgatták le. Az eredeti forgatókönyvben Jason Gideon még Jason Donovanként szerepelt. 2015-ben, a sorozatot készítő gárda útjára indított egy Quantico c. sorozatot, mely 3 évadot élt meg.

48_4.jpg

A való életből merítették a forgatókönyvírók azokat a beceneveket, melyekkel Penelope Garcia (Kirsten Vangsness) és Derek Morgan (Shemar Moore) szólítgatta egymást a sorozat forgatási szüneteiben.

5959_16.jpg
Penelope Garcia eredetileg, csupán egyetlen epizód erejéig szerepelt volna a sorozatban, azonban a közönségnek tetszett a számítógép-zseni szöszi karaktere, így végül állandó szereplővé vált a produkcióban.
3636_4.jpg
Matthew Gray Gubler (Dr. Spencer Reid) nem szereti párosával hordani a zoknikat, mivel úgy hiszi, balszerencsét hoznak rá. Néhány epizódban láthatjuk is, hogy Reid különböző zoknikat visel.
59544.jpg
Ha szeretnétek pár "így készült..."-témájú videót is nézni a Gyilkos elmék kulisszái mögül, akkor ezzel a (több részes) videóval érdemes kezdenetek:

Amikor David Rossi (Joe Mantegna) csatlakozott a csapathoz, egy interjúban arról mesélt, hogy milyen szerencsésnek mondatják magukat, amiért ilyen tágas, szép irodákban forgathatnak. Nem úgy, mint a valódi F.B.I.-os Viselkedéskutató Egység nyomozói, Virginiában. Mindez nem is áll olyan messze a valóságtól, ugyanis a J. Edgar Hoover elnök által alapított F.B.I. épülete alatt található az a bunker, melyben az említett ügynökök dolgoznak.
 
515641.jpg
A sorozat intrójában számos hírhedt sorozatgyilkos arcképe látható, olyanoké, mint pl.: Charles Manson, Lee Harvey Oswald, John Wayne Gacy, Susan Smith, Richard Ramirez, Ted Katczynski és Timothy McVeigh.
007.gif
A felvételek alatt Paget Brewster (Emily Prentiss) gyakran a csizmájába dugdosott dolgokat, például a szövegkönyvét, a cigijét és a telefonját.
4554_2.jpg
 
A sorozat főtémája piszok jól el lett találva! Annyira bejött, hogy régen sokáig csengőhangként is használtam. Legnagyobb bánatomra, még sehol nem jelent meg a filmzene albuma. Máig emlékszem, hogy megragadta figyelmemet az első rész, amikor Gideon magyaráz az egybegyűlt ügynököknek, s közben a sorozat főtémájának egy lassabb változatát hallhatjuk – libabőr!

Ami a zeneszerzőket illeti, összesen négyen komponálták a zenét a Gyilkos elmékhez. Közülük ketten, egy testvérpár – Marc és Steffan Fantini – a csúcstartók, ők 322 epizód munkálataiban működtek közre. Scott Gordon 321 epizódja is egyértelműen dobogós helyezett, de Mark Mancina is jócskán kivette a munkálatokból a részét 88 epizódjával. További érdekesség, hogy Marc és Steffan Fantini cameózott is egy-egy alkalommal, s mily' meglepő, zenészeket alakítottak a sorozatban (bár a stáblistán külön nem jelezték neveiket). Itt láthattok egy remek interjút a zeneszerzőkkel:

Mandy Patinkin karaktere (Gideon) az egyik kedvencem volt a sorozatban. Ez volt Patinkin sorozatban harmadik olyan tv-s szériája, melyből idő lőtt lépett ki (Chicago Hope, Dead Like Me). De nem is ez a legfontosabb, ami Mandy nevéhez fűződik a sorozatból való távozását követően... Míg korábban azt mondta, azért hagyta ott két évad után a Gyilkos elméket 2007-ben, hogy többet lehessen a családjával, addig egy 2012-es interjúban már ezt nyilatkozta:
"A legnagyobb, nyilvános körben elkövetett hibám az volt, hogy azonnal elvállaltam A Gyilkos elméket. Azt hittem, teljesen másmilyen lesz. Sosem hittem, hogy nőket fognak gyilkolni, erőszakolni minden este, minden nap, hétről-hétre, évről-évre. Nagyon károsan hatott a lelkemre és a személyiségemre. (...)
Utána nem hittem, hogy fogok még valaha televízióban dolgozni. Nem ítélkezem bizonyos emberek ízlése fölött. De tudatában vagyok annak, hogy milyen hatása van. Nyugtalanít, hogy rajongók, szerte a világban ezt a műsort nézik elalvás előtt. Nem ilyenekről kellene álmodnod, elalvás után.
/ Mandy Patinkin (Gideon)
2326_5.jpg
Több se kellett Jeanne Tripplehornnak, aki a sorozatban Alex Blaket alakította egy ideig. Ő épp ellenkezőleg állt a sorozat hangvételéhez, mint férfi kollégája. Már jóval, a szerződés megkötése előtt eltökélte, hogy a következő adandó alkalommal egy sötét(ebb) hangvételű projektbe vágja a fejszéjét, így örömmel vetette bele magát ebbe az új világba. Mandy Patinkin nyilatkozatát követően, tett is egy ironikus megjegyzést a színész döntésével kapcsolatban, ugyanis Patinkin a Homeland c. sorozathoz szerződött le, mely, mint azt tudjuk, köztudottan nem az estimesék kategóriájába tartozik.
51548_1.jpg
A.J. Cook (Jennifer Jareau) gyermekeit a színésznő saját gyerkőcei – Mekhai és Phoenix Andersen – alakították a sorozatban. Thomas Gibson (Aaron Hotchner) fia is feltűnt egy részben, melyet a színész maga rendezett. Joe Mantegna (David Rossi) lánya, Gia is vendégszerepelt több epizódban.
362659.jpg
Thomas Gibson eseteitől több ízben is hangos volt a sajtó az elmúlt évtizedben:
  • Az egyik ilyen eset még 2010-ben történt. Állítólag, Thomas már az első évadok munkálatai során is agresszívan viselkedett, valamint verbálisan is bántalmazott néhány stábtagot. Pár évig a történtekről szinte semmit nem lehetett tudni, csak a stábtagok és a színészkollégák tudtak az incidensekről. A színészt dühkezelési terápiára kötelezték.
  • 2013-ban, Los Angelesben, négy egyenruhás rendőr tudta csak földre teperni az ittas állapotban volán mögé ülő színészt. Gibson 1,5 év felfüggesztettet és 300 dolláros pénzbüntetést kapott, és egy éven keresztül kezeltetnie kellett az alkoholproblémáját.
  • Még mindig 2013-at írunk, amikor ismét rá járt a rúd Thomas Gibsonra. Történt ugyanis, hogy még 2011-ben, egy874864.jpg Észak-Dakotából való nő elkezdett bőszen írogatni a színész Twitter oldalára. Ám – mint az utólag kiderült –, saját képét nem vállalta fel, helyette egy pornóoldalról töltött le kamuképeket, s ezeket küldözgette a sztárnak. Thomas rákapott a csalira, és ő maga is elkezdett fényképeket és videókat küldözgetni magáról a hölgynek... Gibson a "kapcsolat" kibontakozásakor (legalábbis, a nő állítása szerint) még nős volt, ám a színész szerint, ekkor már külön éltek feleségével. Miután Thomas észre vette a képekkel való sunnyogást, az ügyvédei hivatalos formában is felkeresték a nőt, hogy szakítson meg vele minden fajta kapcsolatot.
  • Végül, az i-re a pontot egy 2016-os eset tette fel... A színész a hírek szerint, már több ízben is összeszólalkozásba keveredett az egyik stábtaggal, Virgil Williams-szel (alsó képen: baloldalt). A feszültség odáig fajult a két férfi között, hogy Gibson (állítólag) megrúgta a stábtagot. Az íróként és producerként is tevékenykedő Virgilről több, Gibsonhoz közel álló személy is úgy nyilatkozott, hogy rendkívül agresszív személyiség, s hogy szentül meg vannak róla győződve, hogy Gibson viselkedése inkább önvédelmi mechanizmusként szolgált, mint sem agresszív támadásként. (Hozzá kell tenni, hogy Virgil korábban a Vészhelyzet c. sorozat forgatókönyvírójaként is tevékenykedett, amikor megtudta, hogy egy fiatal hölgynek adnák át a pozícióját. Erre az behívatta magához a 22 éves kis hölgyet, magukra zárta az ajtót és életveszélyesen megfenyegette, valamint megígérte, hogy tönkre teszi a karrierjét.)
  • Ettől függetlenül, a CBS csatorna pár nap alatt lezavarta az ügyet: egy rövid felfüggesztést követően, máris lapátra tették a színészt, akinek azt sem engedték meg, hogy "rendesen" kiírják a sorozatból. Oké, egész elfogadható magyarázatot adtak Hotchner távozásának okára, de akkor is... Az meg a másik, ami zavart, hogy legalább egy közös találkozás erejéig vissza hívhatták volna az utolsó epizódhoz, szerintem bőven bele fért volna, biztosan sok rajongó örült volna Hotch és Derek visszatérésének.
virgil_williams_22572.jpg
Amikor Matthew Gray Gubler (Reid) először ment el a meghallgatására, azonnal megmondták neki, hogy nem volt elég meggyőző az alakítása, így nem őt választják. Ennek ellenére, még több alkalommal is visszahívták, de minden alkalommal hasonló reakciókat kapott a próbafelvételek végén. Végül, szerencsére ő kapta Reid szerepét – szerintem nagyon jól hozta a karaktert. Az alábbi videóban a meghallgatásáról beszél a színész:

Reid karakterével kapcsolatban az őt alakító Matthew Gray Gubler úgy nyilatkozott, hogy a csodagyereknek számító Sheldon Reid 12 éves korában érettségizett, s valószínűleg Asperger-szindrómiában, illetve enyhe skizofréniában szenved (épp, mint Reid édesanyja is).
48484_6.jpg
Kate Callahan (Jennifer Lowe Hewitt) mindössze egy évadot töltött a sorozatban. Mivel a 10. évadban a színésznő várandós lett, így végül az általa játszott karakter is az lett, hogy kellően meg tudják indokolni a távozását (bár a tervek szerint, eredetileg hangsúlyosabb szerepet szántak neki).
4548.jpg
David Rossi egy alkalommal említi a sorozatban, hogy ismeri Sir Ringo Starrt. Az íróasztalán található egy kép, melyen a sztárral közösen pózolnak. A való életben Ringo és Joe nagyon jó barátok.
323262.jpg
Reidet az ötödik évad elején lövés éri a lábán. A sérülést a színész térdműtétei indokolták, emiatt pedig négy hónapon keresztül nem tudott rendesen mozogni. A harmadik műtétet követően, Matthew bottal járt, bár így is közel öt hónapjába került, mire elhagyhatta a segédeszközt 2009 decemberében.
89895_1.jpg
A Derek Morgant alakító Shemar Moore, bizony alaposan megjárta... A sorozatban Derek gyakran 'Baby Girl'-ként becézte Penelopét, majd a színész gondolt egyet és létre hozott egy erre a névre hallgató jótékonysági alapítványt. A szklerózis multiplex ellen küzdő 'Baby Girl LLC' alapítványt Shemar és barátja – a Gyilkos elmékben is szereplő – Keith Tisdell (Rodney Harris) egy ideig egészen jól működtette. (Apró megjegyzés: a színész édesanyja is ezzel a betegséggel küzdött, idén, február 8-án hunyt el.) Így ment ez egészen addig, amíg Keith meg nem pattant 60.000 dollárral a zsebében. 2016-ban Shemar beperelte egykori barátját, majd a bírság szerencsére az ő javára döntött.
465656.jpg
Kirsten Vangsness az egyedüli a csapatból, aki szerepelt a Gyilkos elmék: Alapos gyanú c. spin-off sorozatban. Ugyanakkor, Kirsten mellett Joe Mantegna (Rossi) és Daniel Henney (Matt) is feltűnt a Gyilkos elmék: Túl minden határon c. produkcióban.
010_3.jpg
A szereplők a való életben is nagyon jó viszonyt ápolnak egymással, családként tekintenek egymásra. Joe Mantegna például, Matthew Gray Gublerrel és Shemar Moore-ral ápol különösen jó kapcsolatot. Úgy hívja őket, mint akik az ő "kedvenc fiacskái" (golden boys).
55_6.jpg
Paget Brewster és A. J. Cook esete is megér egy misét... Történt ugyanis, hogy nem sokkal a 6. évad kezdetét követően, egyszer csak lapátra tették Emily Prentiss és J.J. karakterét. A stúdió hivatalos közleményében az állt, hogy a büdzsén akartak spórolni, valójában azonban Paget Brewster és A.J. Cook helyére egy új, friss arcot akartak a showrunnerek.  Így került a képbe Rachel Nichols (Ashley Seaver), aki bő egy éven át szerepelt a sorozatban. Majd némi huzavonát követően (röviden elég annyit tudni, hogy), minden vissza állt a régi kerékvágásba. Ehhez, természetesen kellett a sok százezer felháborodott rajongói levél, melyben követelték vissza a karaktereket.
4513.jpg
A 13. évadra Matthew Gray Gubler és Kirsten Vangsness maradtak az egyedüli karakterek, akik a kezdetek óta szerepeltek a sorozatban. Mivel azonban, Garcia karaktere az első évadban csupán visszatérő karakterként szerepelt, így Dr. Reid a csúcstartó.
2652552.jpg
Egy epizódban Reid olyan ügyben nyomozott, melyben talán érintett lehetett az édesapja is. Épp visszatért a hotelszobájába, ahol ott találta Rossit és Dereket, akik épp a Nyughatatlan fiatalok c. szappanoperát (1973) nézték. Ez egy rejtett utalás volt a forgatókönyvíróktól, mivel Shemar Moore is játszott annak idején a sorozatban.
9898959.jpg
Mandy Patinkin (Gideon) egyik fiát szintén Gideonnak hívják.
006_7.jpg
Az első epizód elkészültéről Thomas Gibson egyszer azt mesélte, hogy az egész forgatás merőben szokatlan érzés volt. Ugyanis épp kirúgták az egyik forgatókönyvírót, ő pedig látta a pilot-epizód próbavágását, melynek kapcsán így fogalmazott: "Jó móka volt, de új munka után kell majd néznem."
1545.jpg

Joe Mantegnának két lánya van, Gia és Mia. Gia eredetileg a Gina nevet kapta, de tizennyolcadik születésnapját követően megváltoztatta Giára. Mia 1987-ben született, autista, profi sminkes. A színész lányával együtt feltűnt a tv-ben egy áprilisi kampányban, mely az autizmusban szenvedő betegekre hívta fel a figyelmet. Joe nagy baseball-fan (Chicago Cubs), és erre vonatkozó utalások is bőven akadtak a sorozatban. Nagyon szimpatikus számomra, hogy mind Shemar Moore, mind pedig Joe Mantegna is bátran kiáll a jótékonysági kezdeményezésekkel, valamint a különféle betegségekben szenvedő emberek támogatásával kapcsolatban.
 
4545_4.jpg
Mantegna és felesége, Arlene házassági évfordulója október 3-án van. Ez számunkra azért érdekes, mivel a sorozat 300. epizódját épp 2019. október 3-án vetítették le, melynek kapcsán nyilatkoznia is kellett. A színész egy videóban szabadkozott Arlenenél, hogy az évfordulójukon is dolgoznia kellett. :)

A színészgárdából többen is rendeztek epizódokat a sorozat részére, így például, Thomas Gibson, Joe Mantegna, és persze Matthew Gray Gubler is. Kirsten Vangsness több epizód szkriptjének megírásában is részt vett, az egyik, ami emlékezetes számára, az volt, mely epizód végén Derek és Penelope elbúcsúztak egymástól.
484684.jpg
Lola Gaudini (Elle Greenaway) közel két évadot követően azért távozott a sorozatból, mivel nem érezte jól magát Los Angelesben, s inkább családjához közel, New Yorkban szeretett volna élni (az általa alakított karakter egyébként Brooklynban nőtt fel).
002_16.jpg
Azt hihetnénk, hogy nem nagy ügy a világítók feladata – pedig, de! Átlagosan, egy tucatnyi ember fáradozott azon, hogy a megfelelő fényekkel dolgozhassanak a forgatási helyszíneken. Mondjuk, az alábbi képeket elnézve, a sminkesek sem unatkozhattak.
26595_1.jpg
Egyedül Elle Greenaway és Kate Callahan az a két ügynök, akiket a sorozatban (leginkább csak) a vezetéknevükön hívtak, míg másokat a keresztnevükön.
48526.jpg
Mandy Patinkin távozása és Joe Mantegna érkezése között 3 epizód telt el. Ez idő alatt Thomas Gibson a sorozat intrójában megkapta a "főszerepben" (starring) titulust.
 
62626_2.jpg
Jóformán, a sorozat védjegyévé váltak azok a jelenetek, melyekben a csapat repülővel utazott a tetthelyekre. Ezeket a jeleneteket legtöbbször balról, jobbra haladva mutatták a képernyőn. A repülőgépek, melyeket a csapat használt, a Gulfstream típushoz tartoztak (G-IV, G-V, G-450, és G-550). A repülőgép farokrészén legtöbbször ezek a számok láthatók, hogy a Gulfstream típusokat reklámozzák.
003_14.jpg
A sorozat szerint, Reid Las Vegasból (Nevada állam) származik. Az őt alakító Matthew Gray Gubler történetesen, Vegasban született.
1231_10.jpg
Lola Gaudini (Elle Greenaway) távozása és Paget Brewster érkezése között (egy ideig) továbbra is azt a csapatképet használták az intrókhoz, melyen még Lola is látható. Lola Gaudini a 2. évad 6. részében volt látható utoljára a produkcióban, ezt követően digitálisan eltávolították a csapatképről, s három rész múlva már jött is Paget Brewster (Prentiss).
894555959.jpg
 
Damon Gupton a csatorna külön keresése miatt került be a sorozatba, a karakterét direkt rá szabták, bár egy évadot követően végül kiírták.
 

008_5.jpg

A sorozat története folyamán több epizódot is egy későbbi időpontra kényszerültek áttenni. Például, a 'Doubt' (Kétely) c. epizódot, a 2007 tavaszán, Virginiában történt mészárlás miatt a 3. évad első részeként, 2007. szeptember 26-án mutatták be.
47485.jpg
Thomas Gibson és Mandy Patinkin annak idején együtt játszottak a Chicago Hope kórház c. sorozatban (1994).
48925.jpg
A tizennegyedik és tizenötödik évadokat egyszerre forgatták le! Íme egy kis kulisszák mögötti videó az utolsó napok munkálatairól:

A 14. évad 4. részében J.J. és Alvez egy buzgómócsinggal beszélget, amikor elhangzik a bűvös mondat: "Én láttam minden C.S.I.-t!" Ez azért érdekesség, mivel (mint azt bizonyára mindannyian jól tudjuk) az Alvezt alakító Adam Rodriguez egykor állandó szereplője volt a C.S.I.: Miami c. sorozatnak.
12154.jpg
A Gyilkos elmék két spin-off sorozatot is megélt, ám ezek viszonylag rövid életű próbálkozások voltak. 2011-ben indult a Gyilkos elmék: Alapos gyanú, Forest Whitaker főszereplésével, s 13 epizódot élt meg. A Gyilkos elmék: Túl minden határon c. sorozatot 2017-ben kaszálták el két évadot követően, ebben Gary Sinise volt a főszereplő.
2659515.jpg
Sőt! Akár hiszed, akár nem, 2017-ben, Dél-Korában saját gyártású Gyilkos elmék sorozat indult útjára, melynek részei egyenként egy órásak voltak.
004.png
Szerencsére, a kis csapat a hosszú, hosszú évek alatt mindvégig meg tudta őrizni a jókedvét (egy ilyen témájú sorozat mellett, máshogy, talán nem is lehetett volna), erről tanúskodik például, az alábbi bakivideó-válogatás is. :)

Köszönöm, hogy velem tartottatok!
Ne feledd!
Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira! Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel, ezáltal még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák, filmzenék és érdekességek!

#vigyázzunkegymásra   #maradjotthon!

via: IMDb, Pinterest, tmz.com 1 - 2 - 3 - 4, foxnews.com.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr2715610024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása