Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
THE ADDAMS FAMILY: A galád család – Így készült a film
2020. május 27. írta: HSK Productions

THE ADDAMS FAMILY: A galád család – Így készült a film

Azt hiszem, senkinek sem kell bemutatnom a filmtörténet egyik leghíresebb, minden bizonnyal legfurább, ám egyben legszerethetőbb famíliáját, a THE ADDAMS FAMILY-t. A közelmúltban alkalmam volt több alkalommal is újra nézni az 1991-ben készült első részt, valamint a '93-as folytatást. Ez a nosztalgikus élmény adta az ihletet, hogy megosszam veletek A galád család kulisszák mögött világának egy-egy apró részletét.

0001_2.jpg

Olvashattok majd például, az eredeti rajzokról (melyek alapján a későbbi műsorok is készültek), az első tv-sorozatról, filmekről és folytatásokról, rajzfilmekről és mindez még csak a jéghegy csúcsa... Forgatási érdekességek, helyszínek, színészek, a produkciót érintő változások, és még sok más érdekesség. Bízom benne, hogy még az ún. hardcore Addams-rajongók számára is lesz újdonság bőven. Amennyiben igényt tartotok rá, nagyon szívesen írok egy újabb cikket a folytatásról is a közeljövőben. Ami azt illeti, egyszerre akartam írni a két filmről, de így talán jóval áttekinthetőbb lesz számotokra a poszt, s nekem is könnyebb, mivel nagyon hosszú lett volna a bejegyzés a tömérdek érdekesség miatt.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem tudom megunni ezt a filmet: zseniálisak a poénjai, morbid hangulata utánozhatatlan, de mégis szórakoztató (az egyik személyes kedvencem a 'Nick-Nack bácsis' jelenet). A magyar szinkron pedig, szerintem csak még élvezetesebbé teszi a produkciót. Gondoljunk csak Végvári Tamás, Szegedi Erika, Balázs Péter, valamint Csondor Kata jeleneteire, s máris megelevenednek lelki szemeink előtt a karakterek.

fb_img_1590558144994.jpg

Kapcsolódó cikkek:

A kommenteket fürkészve, a korábbi, hasonlóan nosztalgikus élmények által ihletett cikkeket örömmel fogadtátok, sokan jeleztétek is, hogy a cikkek hatására újra elővettétek az aktuális filmet – remélem, most is sikerül némelyeket rábírnom egy jó kis esti filmezésre. Az ilyen visszajelzések miatt (is) jó érzés csinálni ezt az oldalt. Örömmel veszem, ha akár itt, a blogon, vagy a #HSK facebookos oldalán megosztjátok kedvenc idézeteiteket és jeleneteiteket.

001.gif

Na, de vágjunk is bele! Íme, az Addams Family: A galád család kulisszák mögötti érdekességei!

« ♦♦♦ »

47474_2.jpg

Kezdetben a The Addams Family történetek a The New Yorker magazin hasábjain jelentek meg, az 1930-as években, Charles Addams grafikus rajzai alapján. A galád család történetei több feldolgozást és platformot is megéltek már:

 • 1964 – 1966: The Addams Family címen két évadot élt meg a sorozat, melyből a filmek is jócskán merítettek
 • 1973-ban egy rajzfilmsorozatot is kaptak Festerék
 • 1977: különálló dokufilmet mutattak be a sorozat szereplőivel, Halloween with the New Addams Family címmel
 • 1991. március 13.: Addams Family: A galád család c. mozifilm premierje Magyarországon
 • 1993: megérkezett a folytatás, az Addams Family: Egy kicsivel galádabb a család címen
 • 1992: egy újabb rajzfilmsorozat kapott zöld utat
 • 1992-ben három (számítógépes)-játék is megjelent
 • 1998: Addams Family Reunion című, direkt videókazettára készült, ám nem folytatásnak szánt film
 • 1998 – 1999: The New Addams Family címen újabb tv-sorozat indult útjára
 • 2010-ben egy musical darabban vitték színre Addamsék történetét
 • 2019: bemutatták a The Addams Family c. animációs rajzfilmet, melynek 2021-re tervezik a folytatását

"Sic gorgiamus allos subjectatos nunc."

/ Morticia

Az Addams-ház díszlete 100.000 $-ból készült el. Ugyanabban a stúdióban épült fel, ahol az 1964-es sorozat házát is felhúzták. A forgatási helyszín a hatvanas években a General Service Studios, majd a film forgatásának idején a Hollywood Center Studios névre hallgatott.

7141.jpg

Christina Ricci állt elő az ötlettel, hogy milyen pozícióban aludjon a karaktere.

021521.jpg

Az 1964-es sorozatban Fester Addams eredetileg Morticia nagybácsija volt, míg a(z általunk tárgyalt) filmben Gomez fivére.

015_1.jpg

A premiert követően, Raul Julia (†1994) egy interjúban arról mesélt, hogy több alkalommal is Gomez Addamsként köszöntötték a rajongók az utcán – ez mindig mosolyt csalt az arcára. Gomez karaktere volt a színész (egyik) kedvenc szerepe a karrierje során. A férfi utolsó hónapjaiban is fontosnak érezte, hogy mosolyt csaljon a gyerekek arcára, így örömmel szólalt meg Gomezként a járókelőknek. Rault 1993-ban daganattal diagnosztizálták, majd '94-ben sztrókot kapott, kómába esett, s még abban az évben elhunyt otthonában.

448_4.jpgA film zenéje talán a filmtörténet egyik legikonikusabb muzsikájává nőtte ki magát az évtizedek során. Íme egy remek válogatás az albumról, melyet Marc Shaiman-nek köszönhetünk. Javaslom meghallgatni a cikk olvasása közben, s így talán még esélyesebb egy közelgő Addams Family-maraton megejtése! :)

A film ötlete egy autóúton fogalmazódott meg a 20th Century Fox fejeseiben. Egy, a Los Angeles Timesnak adott interjújában Scott Rudin arról mesélt, hogy egy premiert követően együtt utaztak a cég több munkatársával egyetemben, amikor az egyik kolléga gyerkőce elkezdte énekelni a The Addams Family (1964) zenéjét. Kisvártatva az egész furgon hangosan zengte már a dalt. Másnap Rudin felkereste kollégáit egy The Addams Family-film ötletével, ők pedig azon nyomban rábólintottak.

45453.gif

A Nagymama személye körül (is) volt egy kis változtatás a sorozathoz képest. A filmben a Nagymama Gomez anyukája volt, míg a soriban Morticiáé. A nevét is megváltoztatták, természetesen mindezt egy bújtatott viccbe burkolva tették. Szóval, a filmben a nagyit Esmeralda Frumpnak hívták, míg a szériában Hestor Crumpnak. A történetből készült musicalben Morticia haragszik Gomezre, amiért a férje édesanya látogatóba érkezett hozzájuk, ám már egy hete ott táborozik náluk:

– Morticia: "... és még mindig itt van, a padláson lakik!"

– Gomez: "Az anyám? ...Én azt hittem, a te anyád!"

2556_2.jpgMorticia Addams egyik védjegye a szeme, s a körülötte látható fényes folt. A sminkesek és világítók sokat ügyködtek azon, hogy olyan beesett szeműnek láttassák a hölgyet, mint ahogyan az eredeti sorozatban (és természetesen a rajzokon) megismerhette a közönség. A stáb ezért rejtő sminkkel vette körbe a színésznő szemgödrét és a szemhéját, melynek rögzítéséhez apró fonalakra is szükség volt.

65623.jpg

Bruno Kirby felajánlotta a Keresztapa II.-ben (1974) általa használt "kövér jelmezt" Christopher Lloydnak, Fester szerepéhez.

01_9.jpg

A film nyitójelenetében a tetőről kiöntött szurok az egész produkció alatt látható volt az Addams-ház ormán.

2525_3.jpg

Anjelica Houston a forgatások ideje alatt végig fém fűzőt viselt, hogy még hitelesebben alakíthassa Morticia Addams karakterét.

515.jpg

Wednesday Addams az őt alakító Christina Ricci kedvenc karaktere.

23232.jpgEredetileg az egész 'Mamushka'-táncot leforgatták, azonban a tesztvetítésen a közönség elunta magát rajta. Ettől függetlenül, a filmzenealbumon az egész track meghallgatható.

Az árverési jelenet utalás az 1964-es sorozat első évadának 29. részére ('Morticia kedvenc jótékonykodása').

896_9.jpg

Több jelenetet (a lehető legapróbb részletekig) megtartottak Charles Addams, a híres amerikai grafikus műveiből. Ilyen volt például, a film nyitójelenete (a már említett üstös rész), az utas Gomez vonatjátékán, a polip Wednesday lábtörlőjén, és Pugsley útjelző táblás jelenete is.

256_3.jpg

– "Cara mia!" (Gomez)

– "Mon cher!" (Morticia)

4564512.jpg

2014-ben, otthonában szívrohamban elhunyt a Pugsleyt alakító Ken Weatherwax. Az 59 éves korában eltávozó színész gyermekkora korántsem volt rózsás. Az Addams Family-sorozatot követően iskolatársai gúnyolták, kiközösítették, így több iskolát is váltott pár év leforgása alatt, ezt követően pedig katonának állt. Christina Riccihez hasonlóan, neki is nagyon szívéhez nőtt az általa megformált szerep, így a rajzfilmekben is ő kölcsönözte Pugsley hangját, valamint a rajongói találkozókra is amikor csak tudott, elment. Családja egy plusz temetési szertartást is tartott a rajongók számára, hogy leróhassák kegyeletüket a színész koporsója előtt.

2555.jpg

Azt hihetnénk, hogy Anjelica Houston a sorozat Morticiáját alakító Carolyn Jonesról mintázta karakterét, de nem. Az 1975-ös Két nő, egy ház c. filmből merítette az ihletet.

898989.jpgAz első rész 96 perc hosszú,  30 millió dollárból készült és több, mint 191 millió dodót termelt világszerte.

232652.jpg

Kim Basinger egy másik film miatt dobta Morticia szerepét.

787845.jpgEredetileg Gomez szeme körül is sötét foltok lettek volna – hasonlóan Festeréhez –, azonban a forgatás megkezdése előtt elvetették az ötletet. Ettől függetlenül, a plakátok és egyéb marketing termékek az eredeti elképzelések szerint kerültek forgalmazásra.

898989.jpg

Cher kimondottan áhítozott Morticia szerepéére, de Olivia Hussey is esélyes volt a karakter megformálására.

6656.jpg

Barry Sonnenfeld (a rendező) eredetileg nem tervezte, hogy felhasználja a sorozat főtémáját a film során. Ám, mindez hirtelen megváltozott, amint megtudta, hogy nagy siker lett az előzetes, melyben felcsendült a fülbemászó dalocska.

03.gif

Amikor a rendező először találkozott Christopher Lloyddal, megdöbbent, hogy milyen magas a színész. Eleinte töprengett, hogy miként oldják meg a Fester magasságát illető kérdést, ugyanis az idősebbik Addams jócskán alacsonyabb a történet szerint, mint Mr. Lloyd. Végül Barry Sonnenfeld úgy érezte, nem lesz gond a magasságbeli különbség, mivel a plusz (pufi)jelmez úgyis finomít majd Fester alakján.

7471_1.jpg

Két héttel a forgatások kezdete előtt Christina Ricci megkereste Scott Rudint és Barry Sonnenfeldet azzal az ötlettel, hogy Fester karaktere ne egy imposztor 'el imostoro' legyen. Erre azért volt szükség, mivel az egész stáb – a Festert alakító Christopher Lloydot leszámítva – elégedetlen volt a főszereplő karakterének háttértörténetét illetően. Mit tesz Isten, a színészek a legkisebbet, a 10 éves Riccit szemelték ki a nemes feladatra, hogy közölje kétségüket a rendezővel. És láthatóan bejött a húzás!

5434_1.jpgDavid Levy, a The Addams Family-sorozat (1964) executive-producere beperelte a Paramount Stúdiót az első rész premierjét követően. Az volt a kifogása, hogy a Charles Addams grafikus rajzainak jogait felvásároló, majd azokból filmeket készítő Paramount jogtalanul használt fel több olyan elemet a filmhez, melyek kifejezetten a sorozathoz készültek. Később peren kívül megegyeztek a felek.

41548.jpg

Egy 1932-es Packard Twin Six típusu járgány van az Addams-család birtokában.

474744.jpg

Tim Burton is esélyes volt az első rész rendezői pozíciójára, sőt, ő volt a stúdió legelső kiszemeltje.

454_7.jpg

Gomez a film elején megemlíti, hogy 25 év telt el azóta, hogy Festernek nyoma veszett. Érdekesség, hogy éppen 25 év telt el a The Addams Family-sorozat vége (1966), és az első The Addams Family-film között.

04_3.jpg

A film (kiszemelt) operatőre, Owen Roizman egy hónappal a munkálatok kezdete előtt lelépett, így a rendező, Barry Sonnenfeld kénytelen volt másik után nézni. Balszerencséjére, az új operatőr kisvártatva kórházi kezelésre szorult arcüreggyulladás miatt, így ő is kiesett a sorból. Mi sem kellett több Barrynek, így (ideiglenesen) ő vette kezébe az operatőri munkálatokat is. Mindenki szerencséjére, nem volt idegen terep az operatőri státusz Barry számára, ugyanis mielőtt rendezőnek állt volna, e szakterület rejtelmeit is elsajátította.

898_5.jpg

S, ha már Barry Sonnenfeld a téma, meg kell említenünk, hogy a The Addams Family volt az első önálló rendezése. Később olyan filmeket dirigált, mint az Addams Family: Egy kicsivel galádabb a család, valamint a Men in Black-trilógia, a Szóljatok a köpcösnek!, és a Robin Williams főszereplésével készült vígjáték, a Rumlis vakáció.

989892.jpg

Mercedes McNab az első részben egy sütit áruló kislányt, míg később, a folytatásban Amanda Buckmant alakította.

123_14.jpg

A film végi halottébresztős jelenetben látható egy sírfelirat, mely szerint Ansel Addams nyugszik az említett sírban. Ez egy aprócska tiszteletadás volt a stáb részéről a híres operatőr, Ansel Adams munkásságát illetően.

4561531.jpg

Sir Anthony Hopkinst megkeresték Fester Addams szerepével, de a legendás színész visszautasította azt.

58589.jpg

Jogi okokból kifolyólag, 2013-ig mindössze csupán néhány országban adták ki az első részt DVD-n.

25965858.jpgAz eredeti sorozatban az Addams-családnak volt egy Kitty Kat nevű oroszlánja. A filmekben erre nem került sor, ám Gomez egy alkalommal megemlíteni a szőrmókot.

454531.jpg

Amikor Fester megérkezik az Addams-házhoz, a poggyászán több olyan matrica is látható, melyek borzalmas események helyszíneit nevezik meg, így pl.: Alcatraz, Bermuda-háromszög, a Kalkutta-i "fekete lyuk", a Halál völgye, Jonestown és Pompeii.

25256.jpg

Barry Sonnenfeld rendező cameózott egy rövidke jelenet erejéig. Ez abban a részben volt, amikor Gomez  a terepasztalán játszik a vonataival, s közben benéz a fülkében ülő miniatűr utas ablakán (az alábbi jelenet 1:50-kor látható a videóban).

A jelenet, melyben Fester a szájába vesz egy villanykörtét, az eredeti sorozatban is helyet kapott.

5858_4.jpg

A filmet (és annak idején a sorozatot is) az Orion Pictures kezdte el gyártani, de végül anyagi okok miatt az MGM Stúdió felvásárolta azt. Végül, a Paramount Pictures fejezte be a filmet és vette meg a film forgalmazási jogait, majd vetett rá magát a folytatásra is. (Kezdetben még a Universal Stúdió is szemet vetett a produkcióra, de a Paramount elhappolta előlük.)

25252_1.jpg

Íme egy rövidke kulisszák mögötti videó a forgatásról:

2010. április 8-án debütált a The Addams Family musical a Broadwayn, a Lunt-Fontanne Theatre-ben. A főszerepben Nathan Lane és Bebe Neuwirth volt látható.

558858.jpg

Bár a történetben Pugsley az idősebb, a való életben Christina Ricci közel nyolc hónappal idősebb Jimmy Workmannél.

224.jpgTérjünk vissza egy csöppet a temetőhöz. Amikor Fester és Morticia sétál a temetőben, látni egy sírfeliratot, melyen a Muerto név áll. Ő történetesen Fester keselyűje volt, a neve (Muerto) pedig spanyolul halottat jelent.

456412.jpg

Anjelica Houston színésznő Jack Nicholoson élettársa volt 1973-1989 között. Anjelica 1985-ben Oscart kapott A Prizzik becsületében nyújtott alakításáért (a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat zsebelte be). A filmben akkori párja, Jack Nicholson játszotta a főszerepet. További érdekesség, hogy ebben az évben Anjelica egyik szülője és nagyszülője is Oscar-díjat nyert.

556_1.jpg

Christopher Lloyd szerepelt a Star Trek III.: Spock nyomában, melyben Kruge klingon parancsnokot alakította. Ez azért érdekes számunkra, mivel a filmben van egy mondata – "Semmi trükk, Gomez!" (No tricks, Gomez!) –, mely kísértetiesen hasonlít az Űrszekerekben elhangzott szövegére ("No tricks, Kirk!").

457.jpg

Ne feledd!
Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira! Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel, ezáltal még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák, filmzenék és érdekességek!

#HSK   #vigyázzunkegymásra!

via: IMDb, Pinterest.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr1615716884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.paksimogyoró 2020.05.28. 13:04:32

Szerintem Jimmy Workman nem halt meg. A cikk ettől eltekintve jó :)

HSK Productions · http://hatso-sor-kozepe.blog.hu/ 2020.05.28. 13:30:33

Köszönöm az észrevételt, javítottam, apró malőr történt...
süti beállítások módosítása